Kanske flytta henne redan på måndag..

Jag skriver ytterligare ett snabbt litet inlägg utan att kunna svara på alla kommentarer, jobbigt får så dåligt samvete men men.

Funderar att eventuellt flytta Fifa hit till härnösand redan på måndag efter återbesöket på frösö gård. Ska till stallet ikväll och visa Ullis samt se på lite ponnyhoppning ^^ Det är två små tjejer med sina små söta ponnysar som tränar och ska tävla en del i hoppning, haha alla är väl typ hoppmänniskor där :D

Skolan går bra, lär känna mycket nytt folk vilket är underbart. Trivs i staden och känner mig redan mer säker och trygg.

Längtar dock på fredag när jag ska hem, saaaaknar min Martin och hunden Elmo (för er som undrade vem Elmo var) Kattmamman ska dessutom kastreras på fredag så henne ska jag hämta upp innan jag far hem :)Linda
Babypictures

Hallojsan. Det blir väldigt lite bloggande nu i veckan då jag har fullt upp med skolan och har EGENTLIGEN inte internet, lånar svärmors mobila men det kostar ju för dom hela tiden så det vill jag undvika.Så kommentarer kommer jag inte kunna svara på nu men ni vet ju att jag svarar på allt så fort jag får tid, så kommentarerna går absolut inte till spillo, läser med stort nöje!! Men jag kommer tillbaka i helgen igen, då blir det ridning på lill kossan min :) Ska även berätta om hur det gått på skolan, jag kan iaf säga att både jag och Ullis är suuupertrötta på kvällarna då vi är fullproppad med information och föreläsningar, tänk nu är det på riktigt!!!

Föresten jag fick massa bebisbilder på Fifa av Ullis, guuuuud så liten och söööööt hon var, min lilla lilla snuttiplutti!! Kan ni tänka er att hon såg ut såhär 09 <3

Fifa med sin syster Fina :)

Linda

Nervös..

Jag är nervös. Här sitter jag och Ullis i lägenheten, imorgon är det nämligen första skoldagen. Ullis går distansutbildningen så hon kommer att bo hos mig de veckor hon är här. Jag dock ska gå regulär, det innebär att det blir skola varje dag för mig. Hua hur ska detta gå.

Jag tycker det är lite smått jobbigt redan att vara ifrån Elmo och Martin.

Jaja vi får se vad som händer imorgon.

Linda
Töltat idag!

Idag töltade jag Fifa för första gången sedan skadan. Tölten var inte särskilt svår att få in. Däremot slänger hon fortfarande rumpan åt vänster vid tölt. Hon vill även ställa sig lite åt höger. Varför detta? Kan det bero på ryggen? Kan det bero på ful ovana? Kan det bero på en svaghet? Jag vet inte men jag tänker trulsa vidare som vi gör, vid såkallade återbesöket hos Inge- Björn ska jag dock tala om hur hon känns, han kanske har en god förklaring. Annars är det nog inga problem, jag känner ju såklart att hon inte har muskler för detta, att lyfta ryggen är det ju inte på tal om precis men inget jag krävt av henne heller. Jag ville bara få fram lite töltsteg och det fick jag :)

Här var det sista gången jag töltade på Fifa innan jag for in på kliniken, den var hemsk! Stackars lill fian.Linda

Ville bara slänga mig på backen och grina. Frustration!

Tänk jag gick i fötvivlan och tänkte exakt det jag skulle skriva här i min blogg. Ord och tankar snurrade runt i mitt huvud samtidigt som jag var arg och hjälplös, nu verkar allt vara borta. Ja den här dagen var inte bra. Jag och Fifa har aldrig bråkat så mycket och det känns som om våran relation går utför. Det känns som om vi båda behöver lite hopp och stöd för att det här ska kunna funka.

Man kan inte läsa halva inlägget, allt har en helhet.

Dagen började med planer på att idag skulle det bli en bra dag, för idag tänkte jag nämligen börja tölta smått. Elmo var med då jag gjorde iordning min häst som inte ville stå stilla vid sadling eller borstning. Lika "besvärlig" som vanligt.
Nya andetag och sedan var hon fullt utrustad. Elmo skulle tillbaka in till huset, dock var det inte lätt att hålla i en häst från bron samtidigt som du måste sätta upp ett galler i hallen åt hunden. Hästen försökte förgäves äta upp mina blommor och jag försökte få in både galler och hunden. Jag hakade tränset en sekund på dörrhandtaget vilket inte är likt mig då jag har alla faror i huvudet, den här gången handlade det dock enbart om en ynka liten sekund. Fifa drog bakåt allt vad hon kunde, jag lyckades haka av tyglarna. Dock hade hon dragit ut det nya tränset så bettet hängde i munnen på henne.
Hunden ville hela tiden följa med ut så jag försökte mana in honom samtidigt som Fifa klättrade upp för bron och ramlade på framknäna ordentligt. Allt var kaos!

Sadeln hade åkt fram rejält, jag försökte lägga den på plats men min häst snurrade runt, precis som hon alltid gör. Jag tappade tålamodet och hon märkte min frustration. Det var varmt och jag hade klätt mig helt fel, svetten rann nerför pannan. Hästen gav sig inte.
När jag äntligen efter lite bråk och stånk med min häst fått sadeln på plats var vi tvungen att gå tillbaka till stallet igen för att byta träns. Hästen vägrade gå för hon skulle upp till sommarhagen där de andra hästarna fanns. Hon drog allt vad hon hade bakåt och protesterade i alla högsta grad. Jag kan inflikna med att jag var rent förbannad, all min ilska skrek rätt ut.
Mycket om och men fick jag med mig hästen hem. På med ett annat träns. Dock fick jag INTE hoppa upp på henne, piskade svansen, backade och snurrade runt så fort foten hamnade i stigbygeln.
Jag försökte för en stund lugna ner både mig och hästen, men i det här läget kände jag i hela kroppen att jag borde skita i allt och "slänga" in henne i hagen.
Väl uppe på ryggen snurrade hon runt runt runt, ville helt backa in i krukor och bilar. Det kändes som om hon skulle gå omkull när som helst. Dock är jag betydligt lugnare på hästryggen än från marken, så jag var försiktig med mina rörelser och lugn i min röst.

Under första biten av ridturen kunde hon backa in i buskar med mig och tjura. Resten var ridturen andades nog både hon och jag ut och den blev helt ok.

Den här dagen var jag allt för mänsklig. Jag kunde inte hålla mitt humör eller tålamod. Jag var så arg så ni anar inte. Det skrek i hela kroppen. Jag blev allt det man inte får bli i en sån här situation. Men vet ni, vi har haft så otroligt mycket motgångar på sista tiden, ingenting har varit en dans på rosor sedan jag köpte henne november 2010, man har alltid fått kämpa lite lite till. Nu kom min gräns, jag orkade inte mer, jag klarade inte av pressen, jag blev tokig!

Blir man arg på den här hästen blir det värre, hon är speciell och jag blir så trött och irriterad på folk som tror något annat. Där står hon så snällt min lilla lurviga islandshäst i hagen som alla kallar lilla gumman och ängel. Ni skulle få hantera henne dagligen och försöka fostra henne själva.
Det ÄR inte lätt, hon ÄR 6 år och har fått betett sig såhär hela sitt liv, det ÄR svårare att fostra en sådan häst som dessutom levt vilt mer eller mindre på Island.
Jag KAN fostra en häst och jag HAR erfarenheten men varje häst är alltid en ny utmaning och det gäller att finna de rätta knapparna. Jag har inte ägt Fifa länge och det tar tid innan man lär känna varandra. Mycker spelar in på allt. Fifa har lyckats kommit in i en trotsperiod där hon är STO ända in i benmärgen. Jag älskar henne och ångrar fortfarande inte att hon är min, MEN jag önskar att folk hade lite förståelse ibland, man orkar inte hantera det på gott humör 100% hela tiden. Det är något HELA TIDEN med Fifa- så säg inte att hon är som alla andra, att hon är lätt och bara ouppfostrad. För ena dagen är hon en ängel, står stilla när jag ska sitta upp, går fram och stannar när jag ber om det, focus på mig och focus på det vi gör, är helt underbar och visar en underbar sida, en perfekt islandshäst. MEN hon är FIfa, glöm inte det hon är speciell, hon har sina dagar och sina perioder.

Jag behövde skriva av mig för jag kände mig så hjälplös och hatad av min häst idag. Våran relation just nu är inte på topp, men jag ger mig inte. Jag vet att det kommer lösa sig. Jag ska göra allt vad jag kan för våran vänskap.

Jag vill inte att ni ska få fel bild av min fina lilla Fifa, hon ÄR underbar, jag kan inte ljuga om det. Hon vore heller inte FIFA om hon inte hade den här enorma viljan och tjurigheten som jag ibland kan bli så tokig på. Men min häst har ju inte annat än en mycket stark personlighet och hon talar verkligen om vad hon tycker och tänker. DET för mig är posetivt även om vissa dagar kan bli lite extra hard times ibland. 
De som fick lära känna henne INNAN hon kom till mig fick nog en tråkigare bild utav denna häst, men var det någon som gav henne en chans, var det någon som lade ner den tid hon behövde? Jag menar alla hästar är inte lätt att träna eller förstå sig på, alla hästar är olika och alla hästar accepterar mer eller mindre. Hon är inte elak eller en sur häst i hjärtat vilket vissa kanske kan tro? Hon är en snäll och fin häst, bara det att hon frågar lite först vad det är frågan om. När man väl vunnit hennes tillit och respekt så skulle man älska den här hästen. Hon är häftig.

Jag vill även inflikna att jag är inte arg på någon än mig själv.

Den här dagen sög för jag kände mig som världens sämsta matte och hästmänniska, det kändes som om hon är värd någon annan. Ibland känner man sig verkligen otillräcklig..Linda

Inläggs tävling :)

Nu har jag en liten ide igen. Jag måste sluta med mina ideer någon gång haha.
Jag tänkte ha en liten "tävling"

Du skickar in en läsvärd berättelse om dig och din häst. Hände det nått speciellt under en ridtur? Har ni varit med om en olycka? Har ni haft tur? Otur? Har du kanske en speciell tävling att berätta om? Det kan även bara vara en berättelse om din häst. Det får handla om precis vad som helst, ända regeln är att din häst finns med i historien.  

Skicka in den till Tok_liindah@hotmail.com och även bild/bilder + en presentation av din blogg.

Den som har den mest intressanta berättelsen kommer få ett eget inlägg här, där jag både lägger ut berättelse, bilder och presentation av eran blogg och några egna ord.

Det här blir ju kul det :D

Linda
Fattar ingenting, förklara du!

Jag funderar på en sak. Ovanligt. Fifa har en väldigt rak rygg. Därför har hon en rak sadel. Då har jag även tagit ut en sadelprovare som rekommenderade den sadeln (Dock provade vi inte en albion som jag har, men genom mått och massor av sadelprovning så skulle en albion passa henne)

Japp och nu till min undran här. Under ridning (iaf under icke arbete) så håller sig ryggen inte lika rak. Detta måste ju bli helt tokigt med en rak sadel på ryggen?

Sambon red ju Fifa för några dagar sedan, eller ja satt på ryggen men sak samma. Då blev det en väldig backe. Okej hon har dåligt med ryggmuskler för tillfället och är inte van vid mer tyngd än mig, men under släng och åk så är ju ryggen knappast spikrak.

Visst blir ryggen rakare vid arbete då hon lyfter ryggen, men jag talar om när man bara vill åka häst. Vad har jag missat?


Hennes raka rygg:


Hennes mindre raka rygg:


Linda

Rakt bett med fasta ringar + sprängd hage

Idag red jag på ett rakt bett med fasta ringar för första gången på Fifa. Jag kan än inte bedöma om det var ett bett för henne eller inte. Det krävs nog lite mer jobb och fler ridpass för att kunna bedöma. Fifa har både bra och dåliga dagar då är det svårt att veta skillnaden på humör eller om hon helt enkelt inte trivs med utrustningen. Jag tycker en del som provar på nya bett avgör samma första dag om hästen accepterade det eller ej, visst finns det sådana hästar också, där man ser på en gång att- det här var inget för honom, eller- det här funkade ju kanon! Men humöret och dagen styr så mycket, därför tycker jag man ska ge det nya lite fler chanser..För övrigt sprängde Bitter sommarhagen idag, vi vet inte vad som hände, han var dock själv vilket aldrig har varit
några problem och han som dessutom är livrädd för tråden, men idag kände grabben för att bryta reglerna lite helt enkelt, tok häst, kom i full fart över husses kornåker, ajabaja! Hela ena sidan var totalt förstörd..då är den byggd med rejäla nya trästolpar som är nedtryckt med trakorskopa- och alla låg på backen jisses..Linda

Sambo rider!

Nu är jag hemma igen :) Är tänkt att jag ska rida hela helgen, men idag hade jag ingen ridlust så husse fick rida för första gången på Fifa. Matte fick leda så det blev lite ponnyridning, man vet aldrig vad hon kan få för sig och jag är rädd om min karl, däremot rider han Bitter helt själv även i trav, lite annat med denna skrutta ^^ Det gick finnemang bara det att Fifa stannade några gånger och undra vad vi sysslade med, måste säga att hon inte verkar vara så van vid lite mer tyngd för jädrar vad hon svanka haha.
Vi stötte på några kor på vägen också, både häst och mu var nyfiken på varandra! Svarar på kommentarer imorgon för nu ska vi kolla på nya Pirates :DLinda

Fifa kan trava!

Fifa har alltid haft lite problem med sin trav. Ne, det där var lite av en lögn. För ett problem ska vi nog inte kalla det. JAG själv har svårt att få in ren trav på henne och det krävs jobb, för hon har varken balansen eller styrkan för en ren trav och det är där jag som ryttare kommer in, som ska både stärka och stödja henne på rätt sätt. Däremot har hon inte en trav som rätt och slätt faller in hur som helst, varken i hagen eller i ridningen. Den blir både fyrtaktig och rollande.

Dock har jag ändå fått lite hopp i kroppen. bevis på att den där traven faktiskt finns att ta fram, med rätt jobb och tålamod! Det har Lina visat.Meningen var att jag skulle börja träna traven nu i sommar då jag väntat med detta pga underlaget. Eftersom den här gångarten är så obalanserad och svag så hade jag ingen lust med att träna på osäkert halt underlag, därför väntade jag med det till våren och sommaren trädde fram, nu verkar det som om vi får vänta på traven ett litet tag till.

Linda

Detta ska vi focusera på i höst!


Vad kommer vi träna på i höst/vinter?

Ja det blir mycket lydnad i ridningen, rida med mindre hjälper och träna på mer rörelsemönster. Tölten tror jag inte kommer vara så svår att få tillbaka som den var sist, så den kommer vi förstås lägga en del focus på just för att hon verkar ha så lätt för tölten och väljer den gärna själv med glädje, mer samling och få mer bakaktivitet där.
Traven ska jag också försöka ge mig in på, få den ren och taktren åtminstone. Galoppen kommer vi förmodligen träna mest på vid uteritter, fattningar och försöka ge oss in på lite böjning och början samling, samlingen är dock ingen brådska än så länge där. Men främst måste hon ha energi, det är A och O, har hon inte energin kan jag inte ge mig in så mycket på det andra. 

Jag kommer även lägga ner mycket mycket tid på hantering/kommunikation och en del trickarbete. Longeringen är något vi måste träna en hel del på och hennes focus på mig.

Jag själv måste träna mer på min ridkänsla för den antar jag är väldigt liten just nu, har nog tappat en del. Måste även träna på att skjuta bak mina axlar och upp med blicken.  

Jag LÄNGTAR!

Bilder jag inte visat..

Imorgon åker jag förmodligen hem, då blir det nog en ridtur och hela helgen, för nästa vecka börjar jag skolan och då blir det nog ingen ridning alls, synd för hon behöver hållas igång, men men får ta igen på helgerna. Helgen V. 36 flyttar hon hit till härnösand så då blir det inte alls några problem att hålla igång henne :) Så snart, då ni!

Linda

Skola + Djur?

Sitter här i lägenheten och pluggar. Kom igår mitt på dagen jag och Elmo. Vi har det supermysigt, jag trivs kanonbra här. Längtar tills jag får hit Fifa så min "trista tid" kan gå till henne, att gå på promenader stup i kvarten eller bara sitta och läsa hela dagarna blir alldeles för långt, man måste ha något däremellan, då blir det PERFEKT när lill trulsan kommer! Nog för att jag kommer ha fullt upp med skolan, fast jag vet hur jag fungerar, intresset (djuren) kommer före plugg, hmmm, dock har det ju funkat hitills haha. Nej jag tycker faktiskt att det är just nu riktigt kul att läsa, har redan börjat anteckna lite och funderar kring den mängd text jag läser igenom.

Djur skulle man ha skaffat sig EFTER skolan men om man tänker åt andra hållet, hade jag klarat av att enbart sitta vid skolbänken på dagarna och sedan enbart sitta och läsa när man kommer hem? Utan något annat där emellan? Nej då hade jag nog gett upp, jag behöver Elmo för att lyckas, jag behöver mitt hästintresse för att orka med. Det kommer givetvis bli tuffa dagar ibland, men det tar jag, så länge man har sin familj och lever de liv man vill leva klarar man nog det mesta...
Linda

Frågor till er..

Jajjemen nu blev det frågor igen, kul va ;) Frågorna riktar mot hästsporten.

Hästen

1. Vad är din hästs brister?
2. Vad bör ni träna mera på?
3. Vad har din häst för stora fördelar samt nackdelar? (Det kan vara allt från extriör, ridmässigt, beteende o.s.v)
4. Vad tycker omgivningen om din häst?
5. Hur stor kapacitet har din häst? (Formulera/argumentera)

Du: (glöm inte att frågorna gäller kring hästintresset)

1. Vad är dina brister? 
2. Vad bör du träna mera på?
3. Vilka är dina för och nackdelar?
4. Vad tycker omgivningen om dig/hur uppfattas du?
5. Hur stor kapacitet har du? 

Är som sagt lite nyfiken på er och era hästar, man har ju skapat sig en bild i huvudet om varje individ men nu tror jag att det är dags att få svar på dessa frågor.

P.s ibland verkar det som om folk tror frågorna ENBART är till islandsfolk vilket är fel, så dressyr/hoppryttare eller vad du är får jättegärna svara på frågorna då jag följer även många av er.

Linda
Fler bloggar till blogglistan

Det har kommit in fler bloggtips under dagen, så nu finns ytterligare en bunt med islandsbloggar på blogglistan. Fortsätt ni med fler bloggtips, listan skall bli lång och mumsig :)

Edit: Ännu fler bloggar har kommit till listan och jag skulle tro att det inte är slut än..

Linda
Har min bebis växt eller inbillar jag mig? Film

Jag satt och kikade på en gammal film igår på Fifa från i vintras, ungefär när jag köpte henne. Haha ja jag kunde inte undgå att le stort, vilken liten liten boll jag hade då! Rund och go pälsboll. Jag tycker hon ser väldigt väldigt bebis ut på filmen, hon måste ha växt på sig en hel del eller vad tror ni? Kanske är det vinterpälsen som gör skillnaden?Linda

Blogglistan: Islandshäst


Blogglistan: Islandshäst är en sida med samlade islandshäst bloggar, både från mindre till större bloggar som sorteras i bokstavsordning. Sidans mål är att kunna rensa bort ouppdaterade sidor och lägga in nya bloggar regelbundet. All ny uppdatering på blogglistan syns under Nytt. Kontakta mig på bloggen om ni vill lägga till/ta bort en bloggadress eller har andra synpunkter. 


Nytt:
 20/3 Rensat bort ouppdaterade bloggar, infört ett ABC "system" Fixat till länkningen på adresserna.
30/3 ny blogg: islandshastpanaset.blogg.se  2/4 ny blogg: sarahhgberg.blogg.se

  5/4 ny blogg bettinasislandshast.blogspot.se      bassen.webblogg.se     
7/4 ny blogg islandsryttarnas.blogg.se           8/4 ny blogg teamiceland.blogg.se

A
http://alexaka.blogg.se/ 
http://Alfakrulls.blogg.se 
http://annicajaktlund.com/
http://asunden.blogg.se/ 

B
 http://bassen.webblogg.se
http://beckyyyy.blogg.se/ 
http://bettinasislandshast.blogspot.se/

C
    www.camillanathalie.webblogg.se 
              

E
http://elinaf.se/
http://elin-andersen.blogspot.se/ 
http://emiilianilsson.blogg.se/ 
http://emilisa.blogg.se/

F
fannyyjohanssons.blogg.se
http://fillstastallet.blogg.se 
http://freyfaxi.blogg.se/ 

G
 http://www.geinarssonislandshastutbildning.blogspot.com/ 
http://grannasislandshastar.blogspot.se/
http://guffiframidfelli.blogg.se/

H
http://hrisse.blogspot.com/

I

http://teamiceland.blogg.se/
http://idaklausner.blogg.se/ 
http://isbitarna.se
http://ishastarnas.blogg.se/
http://islandshastpanaset.blogg.se/ 
http://islandsryttarnas.blogg.se/
http://islycka.blogg.se/

J
jemthagen.blogspot.com

L
http://lilldamberg.wordpress.com/ 

K 
http://karinstarkenberg.blogg.se/

M
www.malinsjolander.se  
http://malinweb.se/blogg/
http://meistaraverk.blogg.se/
http://michaelabang.devote.se/ 
http://miblo.blogg.se/ 
http://mittangsull.blogg.se/

N

http://nygrenis.blogg.se/ 

P
www.paulinas.se

R
www.raggsockornas.blogg.se
http://raudur.blogg.se/ 
http://ranhastar.se/
http://rebmj.blogg.se/

S
http://saraaandersson.devote.se/
http://saintinhell.blogg.se/  
http://sarahhgberg.blogg.se
www.solliljans.blogg.se
http://sveakarin.se/
http://svippostina.blogg.se/ 

T
http://tennisryttarna.blogg.se 
http://thereseflodin.blogg.se/
http://thildesblogg.blogspot.com/ 

W
http://wahlbergs.webblogg.se/
http://whyevenbother.blogg.se/ 
http://wildhoofbeats.blogg.se/

Y
http://ylvish.blogspot.com/
http://yras.blogg.se/

 

En liten skvätt med bilder :)

Linda

Måste klura lite på uppsittningen..

Blev en liten längre skrittur idag. Den här gången fick jag lättsamt kratsa hovarna, däremot var hon riktigt tjurig när jag skulle hoppa upp. Det är heller inte lätt att göra en one rain stop från marken vid uppsittning då hon inte alls har något emot att tippa omkull (vilket har hänt) Det har dock inte jag någon lust med så det där måste jag klura lite på hur jag ska lösa.
Hon känns fortfarande mjuk och fin, lite mer tittig och uppmärksam på allt än vanligt men ändå inte uppstressad eller orolig. Sadeln däremot är jag rätt le på som glider fram, när vi flyttar till härnösand ska jag be en sadelprovare eller någon annan kika på hur den ligger, hon med islandsstoet på stallplatsen hade tydligen bra koll på sadlar. Det blev även lite fotning (som vanligt) Dock önskar jag mig ett bättre objektiv, är inte nöjd med kvaliten, det duger så länge.

Hästarna fick även komma till en ny sommarhage idag. Summa och Bitter har gått där förut men inte lillfian, det blev lite spring och tjohejsan, bilder kommer på det med.Linda

Några ord innan tolvslaget

Kom nyss hem från festen, blev tidigt för mig då Elmo var ensam hemma och jag själv var dålig i magen. Jag har typ alla fel som finns.
Här regnar det som sjutton, får hoppas att det är finare imorgon, tänkte rida på lill skruttis då. Idag har jag varit och skrivit kontrakt för stallplatsen. Fifas islandskompis har redan flyttat dit, en mörk kraftig fyra årig liten dam :) Vad jag längtar!

Ska bli himla intressant den 5:e september då vi far till Inge-björn igen och kollar/behandlar ryggen på frösö gård. Nu när hon börjar kännas så fin.

Imorgon ska jag nog ta och träna på att lyfta hennes ben igen, hon kan inte hålla på att tjura på det här viset. Ja menar när jag fick hem henne ville hon inte heller att man höll i benen så värst länge (tränade då på detta) men då blev hon inte tokig som hon blir nu, tar man upp ett framben kan hon hoppa på tre ben framåt, detta har hänt efter nya hovslagaren så det känns lite tråkigt faktiskt, vill inte skylla på han utan berättar bara att det har hänt precis efter vi började med den metoden. Hon kanske behöver en hårdare hand? Hon kanske måste få en utskällning när hon gör som hon gör? Det är annat med Bitter, hans ben kan man lägga på en pall han rör inte en fena, världens snällaste häst!

Ne nu ska jag sova. Svarar på era kommentarer imorgon :D!

Linda
Liten tjurig dam

Härligt med bloggtipsen hörrni! Sitter i lägenheten nu och mobilen har lite med batteri, sitter alltså på mobilt internet. Så jag svarar på kommentarer imorgon innan festen/middagen om jag hinner :)

Tänkte bara uppdatera att jag tog en tur på min jobbiga dam idag. Jajjemen hon var jobbig. Tror hon blir extra pigg och tjurig när hon inte fått gått med dom andra på ett tag. Idag fick jag inte ens kratsa hovarna på henne (känns som om det blivit sämre sedan den nya hovslagaren faktiskt, tyvärr) fick inte sitta upp heller för den delen. Grrrr, aja vi kom iväg i alla fall. Hon kändes lika fin idag som igår, kanon! Red i ny tränset dessutom, såå tjuusig såå!

Nej ha en bra fredag nu med mycket fredasmys!

Bild från igår på tjockan o mig :P


Linda

Ska vi fixa en lista tillsammans?

Nu är det som så att jag fick en ide, igen haha. Ne men jag tycker det verkar vara alldeles för lite med islandshästbloggar. Ta mig inte fel jag läser väldigt många dressyr och annat också, det är superkul, men det finns så grymt många sådana bloggar, man hittar nya varje dag så där är det ju inte alls några problem.

Men jag tänkte att vi kanske kunde göra en lista tillsammans på alla de islandsbloggar vi finner? Kanske inte de som uppdaterar en gång om år för vi vill väl ha något att läsa, annars är det meningslöst :)

Det behöver inte enbart vara islandshästbloggare på just den bloggen om det nu skulle vara "fler-bloggare"

Så om ni skickar in kommentarer med massor av bloggtips så ska vi nog ta och fixa en mumsig lista!

Linda

Fifa poserar i sitt nya bling bling!

Vad tycks? Tror nästan hon blev lite stolt där ett tag med sitt bling bling ;) Dock fick jag göra lite fler hål, tränset var alldeles för stort! Men det fixade matte och se där, nu sitter det som en smäck!Linda

Tränset har kommit!

Jaaa! Mitt träns har kommit som jag vann av Isbitarna! Ska testa det sedan på lillan :D!

Så fick jag även vet-fakturan på samma gång, gaah..

Linda

Tjohoo ridbilder i min nya outfit ;)

Dagen började inte bra men slutade dock åt andra hållet :) För det första gav jag upp att linda Fifa benen, hon stod inte stilla och lyfte benen stup i ett, plus att jag hade lindat åt fel håll, en sak ska ni veta, jag har sämst tålamod, haha jag var rent förbannad! Så lindorna sket jag i.

Däremot kändes hon jätte mjuk och fin att rida den här gången. Snacka skillnad från förra ridpassen. Lyhörd, lösgjord, smidig och allert, härligt! Dock ville hon INTE stå stilla. Så vi åkte in i en och annan buske haha, jag brydde mig inte så hårt faktiskt. Jag var så glad att hon kändes så himla fin, tänk att ha fått tölta då!!

Dock har jag tydligen börjat med min fula ovana igen, händerna högt upp i det blå!

Ni ska få se lite bilder, tyvärr är det mycket skugga, lite synd, sedan står hon INTE stilla på en ända bild, även om det kanske ser ut så men då har sambon varit snabb med kameran :)

En annan sak, jag måste byta hjälm hahahah...
Linda

Min mysfislisa! Bilder

Jag stack ut till Fifa en sväng medan maten var i ugnen. Det är en sån underbart vacker kväll. Lill skruttis får stå nere i vinterhagen till imorgon, jag brukar göra så för att hålla hullet i chack, men vilken myyyys stund vi fick :) Mitt lilla hjärta <3 Jag satte mig där bredvid henne och bara njöt av tillvaron. Varmt, stillsamt och skönt. Efter ett tag gick hon iväg, aj, det kändes trist. Men efter ett tag kom hon tillbaka och vilade vid mig, det däremot kändes underbart! Red föresten ut en sväng idag, kändes ju lite bättre i alla fall. Imorgon om det är fint väder ska vi inviga nya outfiten, kanske husse kan fota då :)

Här är min mysfislisa!Linda

Min nya bruna outfit!!!

Jaaa! Min nya snygga outfit är nu köpt. Brunt brunt brunt, jag älskar brunt.

Det blev ett par bruna snygga ridbyxor och en brun väst, Fifa fick ett chokladbrunt schabrak med matachande bruna benlindor. Ridstövlarna tar jag en annan gång. Kul när det nya tränset kommer också.
Det bruna schabraket såg väldigt kort ut, jag är lite lur på om sadeln kommer kunna ligga precis eller om den sticker ut, jag har nämligen ponnystolek åt Fifa för Full blir alldeles för stort, får testa sedan. Allt är köpt från Hööks :)

Linda

Att rida på en planka

Kom nyss in från en kort liten ridtur. Eftersom jag bara får rida på plan mark och vi bor på en kulle så red jag fram och tillbaka på en liten väg, inte det roligaste kanske man vad ska man göra?

Hon kändes tung, seg och trög. Försökte lösgöra henne, lyckades jag? NEJ men jag får ha i åtanke att hon faktiskt stått så pass länge, både tappat muskler och kondis. Dock kändes hon precis som innan jag for till första veterinärbesöket. Jag brukar lösgöra henne genom volter och en del galopp/tölt, nu var det ju bara skritt rätt fram.

Veterinärens igångsättnings rekommendationer v. 1-3

Skritta på jämnt hårt underlag, tex skogsstig eller sandväg. Till en början 30 min/d, öka gradvid till 30-60 min/d sista veckan. I skritten kan hästen arbetas med lösgörande arbete och försiktiga sidorörelser.

Linda

Det är inte fel att skrutta runt i skogen men....

Jag vill flytta Fifa nu på en gång, tillgång till bana, tillgång till stall, bättre möjligheter. Jag vill köpa mina nya ridkläder nu jag vill börja träna Fifa nu, jag vill lära känna nytt folk nu, jag vill utvecklas och bli bättre i ridningen nu, jag vill satsa mera nu, nu nu nu kan jag få det?

Nej lilla Linda du får minst vänta en månad till. Jag hatar att vänta. Men snacka om vilken stor förändring det kommer bli i mitt hästliv, jag kommer ha större möjligheter än jag någonsin haft, jag har nog inte haft så stora möjligheter, det här är en liten dröm faktiskt som blir sann..

Vissa får chansen till möjligheter rätt tidigt, andra får nöja sig med det som finns. Jag fick nöja mig med det jag hade utan att klaga men det är inte fel att tänka framåt och ha drömmar. Jag har stått och trampat på samma ställe ett bra tag, jag börjar bli rastlös. Jag tänker ta för mig nu och sikta spikrakt framåt. Varken jag eller hästen behöver knappast nå elitnivå, men det är inte fel att sikta så långt fram man kan, det är ju det som är det roliga, utvecklingen och jobbet tillsammans.

Jag älskar att skrutta runt i skogen med min lurvia häst, ta långa turer med fika i ryggsäcken, galoppera i all världens fart över en äng, men jag vill ha mera. Jag nöjer mig tyvärr inte bara med allt det där som också är så underbart, jag vill utvecklas och komma framåt och det tänker jag göra. Jag tänker satsa på mitt nya liv i härnösand. Vi ska komma framåt..

Linda

Bet sönder tand!!!

Neeeeeej! Jag bet sönder en tand! Nej nej nej nej, jag som har sån tandläkarskräck plus att jag blir helt svimmfärdig om det går sönder något i munnen. Det är en sidotand och ena hela sidan är borta, jag håller på att tuppa av, fy sjutton vad otäckt, tänk om det lossnar nå mer? Svärmor och Jennifer dom skrattar dom, grrr det här är inte roligtt hörri! Det sjuka är att mina mardrömmar består av när jag tuggar sönder mina tänder och inte om några spöken, så händer det! Jag tänker då sjutton inte gå till tandläkaren själv, aldrig i livet!! Kanske verkar löjlig men jag är nästan räddare nu än när tarmen brast.

Min tand :(Linda

Tio saker om Fifa

Jag har tänkt att jag skulle ha skrivit några punker om Fifa men det har inte blivit av, Så hann Jenny före och påminde :)

1. Fifa väljer helst av allt galoppen och därefter tölten.
2. Hon är tokig att rulla sig, benen viker ihop sig, hon rent utav kastar sig ner och rullar varv efter varv, kliver upp och sedan kastar hon sig ner igen, hon har även försökt rulla under ridning, på asfaltsväg, i diken mm.
3. Hon har rent ponnyblod, det är så mycket ponny i hästen så det rinner över
4. Det finns ett ställe där vi brukar rida, exakt på samma plats har hon ett antal gånger gnäggat, inte i något förkrossande efter de andra hästarna utan som om någon gömde sig i busken bredvid.
5. Hon gäspar så fort bettet åker i munnen
6. Hennes fötter är blandat med svart och rosa
7. Jag köpte Fifa november 2010
8. Hon har fick ett stoföl 2009 som är "skapad" på Island men född i Sverige (fölet/unghästen är dessutom till salu)
9. Manen längst fram är (i annan färg än vit)
10. Hon är gudasnäll men med stark viljaFifa

Min vinteroverall!!??

Ånej, vinteroverallen jag så gärna velat ha från hööks verkar inte finnas längre? Finner bara den med gula reflexer. Kommer den komma längre fram till vintern eller är det helt kört tror ni ?Linda

Mår dåligt =/

Okej här sitter jag med VÄRLDENS migrän, jag mår skit dåligt. Ser även suddigt så jag känner inte alls för att sitta vid datorn. Det känns som om man aldrig mer vill dricka igen, uuuh.

Ljungarocken var bra, vi var väl inte där så jättelänge, eller så gick tiden alldeles för fort. Takida var bra, vi stod typ längst fram jag och Martin men jisses vad folk tryckte på och jag som är så liten! Nja vi fick ställa oss på sidan, det var lite otäckt faktiskt. Min mobil tappade jag också, lyckligtvis var det ett känt ansikte som fann den så man får väl pallra sig till bilen sen.

Fifa får gå mer och mer i sommarhagen men är lika förbannad varje gång jag tar ner henne till vinterhagen, det går seeeegt, men upp går jäkligt fort. Jag har bara ridit en gång, jag får så dåligt samvete men jag har verkligen inte haft tid, idag orkar jag verkligen inte så imorgon ska jag börja sätta igång henne på allvar- har fått en rekommendation av veterinären under de första nio veckorna, så det ska vi följa.

Nu ska jag krypa ner i soffan och hoppas på att både ögon och huvud ser klart snart.

Linda

Ljungarocken- Takida

Okej jag hinner inte alls sitta här länge då vi har fullt upp att göra. Får snart hit folk då vi ska grilla och dricka lite gott innan LjungaRocken, haha låter lite fjantigt men men, kul att kommunens "pojkband" nej nu var jag elak, dom är ju faktiskt duktiga, Rockiga Takida :) Det är nämligen rockfestival i grannbyn, redan 4000 om det inte var 5000 till och med - sålda biljetter. For förbi förut och det var en hur lång kö som helst till biljettförsäljningen, kul att det händer lite saker här i kommun. Jag minns när de spelade här hemma mycket när man var liten, det var liksom ett helt vanligt band inom kommunen, och idag har dom blivit så stor liksom, det är roligt :) Kul för dom!

Släppte Fifa till sommarhagen nyss, det blev grisepass och orentrav, gissa om det kändes i magen =/

Linda

Jävlar anamma!

Det är ju bra häftigt för jag kan faktiskt se hur Fifa lyfter ryggen betydligt mer nu när hon springer och har sig. Fast jag funderar och funderar, om detta är en gammal skada eller inte, för jag vet om att hon har kunnat lyfta upp ryggen förr.
När vi för första gången kom till vet kunde hon dock inte alls lyfta den, inte en gnutta ens. Så kanske något har hänt i sommarhagen ändå? O andra sidan så verkar hon ha blivit en helt ny häst, för såhär pigg och tokig har hon aldrig varit sedan jag köpte henne :) Man blir tokig av att fundera..

Här lyfter hon ryggen så fint på en flygtur :) (o andra sidan så ser det ut som om det buktar ner lite precis där hon varit lägre nu vid skadan)PANG! Och där krascha ryggen! (ironi) :P Haha alltså jag förvånar mig inte, den hästen är så burdus och flamsig!Nej usch vad trist med vinterbilder, det här går inte. Nepp nu blir det härnösand, adjö!
Ps. kommentarer svarar jag på när jag kommer hem, om inte internet funkar där i lägenheten :)
Linda

Mot sommarhagen!

Idag fick alla tre hästarna komma till sommarhagen igen, det var uppskattat. Fifa får dock gå där en timme idag medan de andra lyxigt nog få gå där hela kvällen. Min ballong behöver inte bli större och sedan är jag livrädd för fångrisken även om jag vant henne vid grönt ett tag så nee, hon får vara tålmodig. Min lilla kalaskula är för övrigt väldigt pigg och glad, rör sig betydligt finare nu :)Nu blir det snart till att inviga lägenheten, vi ska nämligen sova där inatt för första gången, vad myspys!!

Linda

Fy sjutton! Min häst är inte lätt!

Jo då hovslagaren kom. Vi höll på med Fifa i två timmar varav två framskor klar och bak tar vi nästa gång. Jajamensan det är inte BARA att sko den hästen. Hon hoppade på tre ben, hon försökte lägga sig, hon slängde huvudet hit och dit, hon skulle prångt äta gräs, hon backa, hon gick in i saker.. jisses och hovslagaren var hur lung som helst. Tyckte inte alls Fifa var dum för elak var hon inte.
Han menade på att hon inte förstod det här med skoning än och att hon betedde sig helt normalt som vilken häst som helst- som inte fattar vad det går ut på.

- Du skulle få träffa en besvärlig häst, den här är inte besvärlig.
Det sa han om och om igen, jag skämdes och kunde inte riktigt ta åt mig allt han sa, han tyckte det här var roligt, lite utmaning jag tyckte det var hemskt. Men han lät ta den tid det tog.

Det blev till och med lite hanteringsträning emellanåt. Fifa ville inte stå på det stället där vi höll till, så jag fick gå fram och tillbaka med henne, ville hon inte gå dit så fick jag gå ett varv runt på plan och sedan till hovslagaren, sådär höll vi på fram och tillbaka, med en häst som hoppade och studsade emellanåt.

Resten tar vi på måndag för jag skulle till optikern och Fifa behövde nog en paus. När vi sedan släppte in henne i hagen igen brassade hon iväg järnet! Hon flög i luften full av energi! Bockningar och bakut hon var vild..
oj oj något har hänt med hästen iaf, såhär har hon aldrig varit sen jag köpte henne, om det är negativt eller posetivt vill jag inte välja än, kul att hon är pigg ochh full av liv, helt klart, men om detta kommer överföras till ridningen.. hmm..

Bitter tog fem minuter sedan var han klar. Han skulle bara verkas men ändå, han är så förbannat snäll och lättsam.

Var glad över era lättsamma och lugna hästar säger jag bara!

Bilder från igår, inte av kvalite jag vet, kameran lägger typ av vid mulet väder, men ni kan ju få ett litet milt smakprov ändå..

Linda

Hovis och säkra stigbyglar?

Idag SKA hovis komma och jag hoppas verkligen han håller det han lovar, för mina hästars fötter ser hemsk ut. Jag har så dåligt samvete men vad ska man göra när hovslagaren inte kommer? Jag kan inte göra annat än att vänta. Dock visste han inte om han kunde göra klart allt idag pga skada. 

Mulet och blåsigt ute, lär väl regna idag, skippar nog ridningen om det inte blir finare ikväll. Känner mig mer peppad av att rida den här gången faktiskt, nu jädrans anacka! Hon får väl ta och kasta av mig då men upp i sadeln ska jag igen, bara jag kunde slippa fastna i stigbyglarna- där kommer ni in!

Har ni tips på stigbyglar som är säkra? Som absolut funkar vid sådana situationer. Jag är LIVRÄDD att fastna i stigbyglarna, det har jag gjort en gång och aldrig mer!! Det finns ju dom med snodd men jag vet att det är inte alltid de flyger av, har haft såna till Bitter, sedan finns det väl en vanlig hake som ska öppnas? Det vet jag inte heller om jag riktigt kan lita på..

Jag funderar lite på de här hemskt fula stigbyglarna, det kan väl vara omöjligt att fastna i dom?!Linda

Fler besökare :)

Oj, vad härligt, fler besökare än normalt i några dagar! Det är ju väldigt peppande, vad kul :) Ni är så välkommen så!
Oftast brukar man normalt få fler besökare om man är länkad någonstans och det brukar kunna synas över en dag, men nu har det hållt i sig här, jätte roligt!

Linda

Elmos film - inget bildspel

Nu efter två och ett halvt år har jag tagit mig tiden att göra en film om Elmo. Alla klipp kom inte med tyvärr då låten tog slut, blev inte fullt nöjd men jag hade så bråttom att göra den, han är väl bedårande min lilla fis, vilka minnen som väcks när jag tittar på dessa småfilmer, både hemska och underbara. Jag gillar dessutom Chris Medinas låt som ni kanske förstår haha, den är så vacker! Lika vacker som min hund..

Min älskling!


Linda

Anonyma kommentarer

Jag får sällan trista och negativa kommentarer från folk, jag är väl en av dom som har haft tur. MEN det har varit enbart anonyma personer som då skrivit de där lite tråkiga inläggen, jag bryr mig inte särskilt mycket, tar inte åt mig, jag gör allt för mina djur, lägger ner all tid och alla pengar på dom, de betyder så otroligt mycket för mig att folk nästan tycker man är pjåltig. Såå.. jag bryr mig inte alls om vad folk skriver för trista saker om mig och mina djur, jag vet att dom har det bra. Dock är det väl lite fegt att vara anonym kanske, det är ju konstigt att alla blir anonym så fort det ska bli klagomål? Ett namn säger mig inget..

Linda
En nervös ritt!

Okej det här var nog den mest nervösa ritt jag haft på Fifa.

Jag tog en kort liten skrittur nere vid sjön. Det märktes på Fifa att hon var mer uppmärksam på omgivningen än normalt och det ända jag hade i huvudet var att hon skulle få något idiotryck igen och kasta av mig, jag drog till och med ur fötterna från stigbyglarna då tanken kom att jag skulle släpas bakom en skenande häst. Hur sjukt har det inte blivit? Shit jag måste ha blivit skraj sedan hon kastade av mig? Attans! Det här måste jag försöka träna bort.

Dumt av mig dessutom att ta en väg vi sällan är på och som dessutom är nere vid sjön, det både blåste och lät från vägen ovanför oss, vågorna som skvalpade mot stenarna och fåglar som dök upp från ingenstans, det tror jag spände Fifa lite och då blir förstås jag mer spänd. Hon som aldrig reagerar på sånt här, men det är ju ganska förståendligt med tanke på hur länge hon har stått. O andra sidan så hade hon typ stått i hela sitt liv när jag fick hem henne och en mer seg och orädd häst fanns inte då, så jag höjer ögonbrynet lite där..

Jag hoppas det här är bara en kort periodsak för både mig och Fifa..Linda

Summa och Jennifer- film

Varför ska livet vara så orättvist?? Nu kom mina tårar, jag sitter och grinar som ett litet barn här. Jag har tänkt på Summa och Jennifer ända sedan vi kom hem från kliniken. Jag tycker det är så jävla orättvist, de har haft åtta fina år tillsammans och jag har aldrig sett en sån fin relation som dom har. Jag önskar jag kunde göra något, få Summa frisk så de kan få fler fina åtta år till tillsammans.

Jag har bara haft Fifa lite över ett halvår, vi har ju inte ens hunnit bygga en historia ihop och vi klarar oss ur detta men mina två andra fina tjejer... orättvist!! Kan man sluta fjanta sig nu eller och torka tårarna? Skärp dig Linda. Nej jag vill inte skärpa mig idag, jag tänker bara på deras fina relation och historia. 

Summa hummar alltid när Jennifer kommer med bilen, hon blir så glad så fort matte kommer och ser lite besviken ut så fort matte åker hem. Hon följer Jennifer överallt, på många turer har Summa fått gått fritt i naturen, hon sticker inte, hon har stenkoll på matte. Det lyser ju utav hela hästen så fort hon får vara tillsammans med Jennifer. Dom är ju som gjorda för varandra! Helt underbara. De förstår varandra och tycker om varandra, varför ska man ta ifrån något så fint?? Hon älskar ju sin häst så mycket så det är obegripligt..

Vi hade ju så roligt ihop på våra turer, vi hade planer för våra hästar, planer på långa äventyr, planer på att ta föl samtidigt, hon hade planer... det blir inte lättare för Jennifer att läsa det här. Men du ska veta att även jag tycker det här är jättejobbigt och hemskt.. ni är inte värd det här.

Jag skäms lite över att det går bra bra för mig just nu, allt verkar lösa sig och bli som jag tänkt, varför kan det inte bli det för Summa och Jennifer? Varför ska jag få allt?

Jag har gjort en liten film om de här två tjejerna, det är det minsta jag kan ge...

Bilderna i början kommer från Summa och Jennifers liv i tidigare år, tillsammans med de hästar som också betytt mycket fram till idag..Linda

Vilka härliga besked! Nu vänder det för oss!

Jösses nu har jag alldeles för mycket att skriva om istället, vad det kan vända tvärt liksom!

Igårkväll fick jag ett samtal. Ett mycket härligt samtal. Det handlade om stallplatsen. Våran plan var att vi skulle försöka få dit en till med islandshäst på lösdrift, egentligen sysslade dom inte med lösdrift utan hyrde ut boxplatser, men eftersom jag helst ville ha Fifa ute dygnet runt och eftersom hyresvärden är en helt okomplicerad person så kom vi överens om att försöka hitta en till som ville ha sin häst på lösdriften med mig.

Igår fick jag riktigt goda besked. För hon hade hittat en perfekt person som ville ha sin islandshäst på lösdriftet där. En B- tränare! Oj  :P Haha jisses det var ju inte dåligt. Hon hade också en unghäst, sto. Det kommer ju bli toppen.
 
Stallplatsen är kanonfin! Superfin belyst paddock. Fräscht härligt stall med uppvärmd sadelkammare som dessutom ska bli lite fikarum, spolspilta, trevliga hagar, bra långa ridvägar, 5 km från mig och så himla mysigt folk. Elmo blev redan kompis med deras två hundar.

Fifa kommer flyttas efter den 5:e september då jag vill behandla ryggen en gång till först. Då har redan hennes sällskap kommit på plats. Ska bli så kul!!!

Dock börjar ja bli lite skraj nu när skolan närmar sig, pirrigt i magen med allt plugg, hejsan svejsan jag som inte har ett läshuvud, men jag skall inte ge mig, nu jädrans ska jag kämpa på här..

Linda
Extriörbilder!

Ullis tog lite uppställningsbilder på min köttbulle idag. Vad tycker ni om henne extriörmässigt?

Linda

Jag vann! :D

Jag vann bloggtävlingen hos isbitarna!

Oj då, jag vann, haha gud vad snopen jag blev! Jag satt i bilen med gänget, hade precis behandlat klart Fifas rygg och vi var super hungriga, så pizzerian var väldigt frestande. Så nämde jag bara om den där bloggtävlingen isbitarna hade.
- Men du vann ju! Säger Ullis och tittar brytt på mig.
- VA?
- Ja du vann! Du fick tränset!

Haha ja gud ni ser ju hur mina dagar har varit, helt kaos. Jisses vad glad jag blev!! Åh det var nog min och Fifas dag det här :D Det var ju verkligen lagomt nu när jag typ var tränslös och skruttis ska ridaS igång igen. Ibland då kan det även vända för oss..

Tack ISBITARNA!!

Tränset som snart kommer sitta som en smäck på Fifa Diva!Linda

Tredje veterinärbesöket- Mycket tårar - mycket rejs

Tredje veterinärbesöket, vill ni höra?

Hästen gick på transporten utan några problem, lite förbannad över att stå där men shit the same, det får hon leva med. Kom till veterinären i god tid och hon undersöktes på en gång! Vi släppte lös henne i ridhuset för det blev bara grisepass och hejsan svejsan i longeringen.

Eeeh ja, det blev rejs över hela ridhuset med, bocksprång och lyckliga skutt, haha jisses, hon snodde runt i världens galopp, vi fick se lite trav däremellan men mest fullt ös medvetslös! Haha så himla synd att vi inte fick med på kort eller film.
-Tjoho ingen hälta! Gud vad härligt! Preeciiiis som jag trodde :)

Så var det ryggen, den hade inte blivit fullt bra men mycket bättre, precis som jag trodde. Min magkänsla sa: Att benen skulle vara bra men att ryggen skulle behöva ett par behandlingar. Equiterapeften tyckte även att JAG skulle kolla upp mig själv då han tyckte jag gick lägre med höger sida, ojsan hoppsan, ja det kan ju påverka ridningen en hel del det och sedan min framtida hälsa. Kanske måste kolla upp det, för både höft rygg och nacke har ju haft lite smärta nu och då, aja..

Så Fifa är typ friskförklarad men skall på lite mer ryggbehandlingar. Jag får börja sätta igång henne nu lite smått, gud vad jag gruvar mig haha jag kommer flyga av flera gånger!! Hon har sån j*vla energi! Alltså så var hon INTE då jag köpte henne, hon kanske blir en helt ny häst efter behandlingen? Oh jisses..

Summa däremot. Ja det värsta som kan hända hände. Många tårar och mycket hjärtklappningar, Summas dagar är räknade. Jag vill inte skriva så mycket om henne i min blogg, det får Jennifer själv tala om. Men jag tror ni har räknat ut vad de handlar om. Livet är orättvist, att de goda ska drabbas av det onda, tragiskt. Jag känner en riktig klump i magen och tycker så otroligt synd om både Summa och fina lilla Jennifer. Men Jennifer är en klok och kärleksfull människa, hon kommer ta det rätta beslutet.

Ullis tjejen följde ju självklart med, guuud vad kul att träffa henne igen! Fick se stallet där lilla Freya står, fräscht och snyggt, längtar tills jag får flytta min skrutta, tror jag kommer göra det om en månad, vill bara fara med henne till frösö gård en gång till för ryggbehandling, sedan kan jag fara till Sollefteå för där kommer teamet också vara.

Träffade även Tanja igen, och hennes VACKAR Kolga! Åh, den hästen var verkligen söt.. OCH smal, jämfört med min köttbulle!! Trevliga tjejer båda två måste jag bekänna:D Det var en del islandshästar där faktiskt, alla var smäckra snygga och vältränade, så kommer jag med min lilla tjuriga tjocka köttbulle hahahha..

Jag är så glad att det blivit bra, skadorna skulle heller inte påverka ridningen någonting alls i framtiden, S.K.Ö.N.T

Linda

Jag vet...

Jag vet, jag är världens sämsta bloggare just nu. Dålig på att svara på kommentarer eller kommentera själv, dålig på att uppdatera om läsvärda saker. Men jag har haft så mycket för mig på sistone som jobb, lägenheten, familj, djuren o.s.v sedan har jag varit alldeles för trött på den lediga tiden för att sitta vid datorn. Idag var det sista jobbardagen i ladugården och imorgon blir det veterinärbesök nr 3, så då kan det kanske bli lite förändringar här, roligare läsning och bättre svar på kommentar från mig.

Vi får hålla tummarna imorgon så återkommer jag då, jag ska skärpa mig! Nu har Linda migrän igen så hon ska krypa ner till kojs, imorgon lär man vara bra nervös.

Natti på er! :)

Linda

Förbättras gångarten även utan ryttare?

Jag har funderat på en liten sak. Som vanligt, men i alla fall, kan en hästs gångarter även bli bättre utan ryttare? Alltså om man tar min travhäst Bitter tillexempel, han är det nästan rent omöjligt att få in galoppen på, och han tar den väldigt sällan i hagen, då är det supertrav som gäller, om galoppen väl kommer in är den otroligt ful och obalanserad (i hagen). Om vi nu säger att jag tränar den här galoppen i ridningen tills att han lätt och smidigt kan jobba i den utan några problem, kan galoppen komma fram mera i hagen?

Även med Fifas trav, ju mer balanserad och stark traven hennes blir under ryttare, kommer den visas mer fritt?

Visst väljer hästen den bekvämaste och lättaste gångarten i hagen, men en bättre tränad gångart i ridningen kanske syns mer även utan ryttare?

Jag struntar i om Bitter galopperar i hagen eller ej, det är bara av ren nyfikenhet jag funderar.Linda

Elmo på hångstaörn, bilder!!

Måste ju visa lite härliga bilder på mattes bebis från Hångstaörn, en lååång strand och hur vackert som helst. Vi for upp dit och badade lite med Elmo, oj vad han tyckte det var kul! Lilla fisen! Jag hade ju en del läsare som följde Elmo på hans Hemsida dagligen förr innan jag börjad blogga om hästarna, sedan blev det ett litet uppehåll med skrivandet om Elmo men jag har aldrig slutat aktiverat honom, vi umgås varje dag och hittar alltid på något tok, annars är Elmo duktig att hitta på egna saker själv, som små hyss ;)

I alla fall, det här inlägget är han gott värd!
Linda

Ryggraden ojämn

Jag börjar oroa mig igen. Sjutton jag borde inte men kan inte hjälpat! Känner man längs Fifas ryggrad är den INTE jämn, den där jädrans gropen är fortfarande kvar. Jag kan heller inte fatta hur man bara på några minuter kan knäcka till för att det ska ge effekt?

På måndag ska vi till tredje veterinärbesöket, tiden går fort alltså. Gud vad jag hoppas att hon ska ha blivit bättre! Snälla snälla snälla, äsch tänk om hon inte blir bra?? Ne på måndag då ska jag tammesjutton be veterinären ger mig klara svar ang hennes skada, som det lät så var det inget ovanligt och dom verkade ju inte direkt oroliga, men som jag förstod så var ryggen ovanligt tilltygad och att hon måste ha varit med om något mycket traumatiskt. Hur går det ihop?

Ååååh sluta tänka Linda!!

Är det någon som har erfarenhet kring skelett, kotor, equiterapeft o.s.v? Haha bara för att jag ska få lite förklarat och hopp här :P Det här är SÅ jag! Oroar mig alldeles för mycket.

Kan gullefjun bli bra? Du får vara envis liten dam och du får bli lite rund, snälla bli bra!Linda

Hjorthals / Underhals

Underhals: Det syns oftast tydligt om hästen har fått hjorthals eller underhals. Ska det vara korrekt i det jag menar så heter det underhals. Då har hästen använt sin undre hals muskler istället för de övre. Hästen får då en tjockare hals underifrån och brukar därför kallas underhals. Hästen är alltså felriden. Det är nacken som skall vara musklad medan halsen skall vara mjuk och rörlig.

Oftast får hästarna denna underhals vid höjt huvud i ridningen, DÄRFÖR brukar det kunna vara vanligt hos just islandshästen MEN även hos andra raser helt klart. Men med tanke på att islandshästens huvudposition är hög vid tölten, bara för det skall den inte få underhals. En god samlad och välriden tölt ska inte få den där "hjorthalsen" som många vill kalla den.

Dock blir det en del missuppfattningar kring tölten, dra upp huvudet och smacka på framåt, går hästen såhär länge tränar den halsens undre muskler och det säger väl bara vad den då INTE tränar. Ibland behöver inte "hjorthalsen" underhalsen vara supertydlig, känn på din hästs undre del av halsen, är den "slapp" mjuk? Eller är den närmre hård?

Hjorthals är EGENTLIGEN något de föds med och är alltså inte samma som underhals. Så det jag talar om heter underhals men kan ibland kallas för hjorthals.
Linda

Frågor till er..

Nu är jag lite nyfiken igen serrni! Så nu kommer jag med lite frågor igen.

1. Vad stör dig mest kring islandshästsporten? (allt inom islandshästen)
2. Vad är det bästa kring islandssporten?
3. Vad har utvecklats till det bättre inom islandshästsporten?
4. Vad har ut vecklats till det sämre inom islandshästsporten?
5. Om inte islandshäst?
6. Vad tycker du många kring denna sport/intresse "missar"?

Argumentera gärna svaren. Man behöver inte rida islandshäst för att svara på frågorna :)
Linda

Tränar spansk skritt- FILM!

Tog och tränade lite spansk skritt nu på kvällskvisten bara för att få på film. Hon gör dock inte lika höga benlyft denna gången, hon var nog lite loj, trött men det gör inget, hon är jätteduktig :) Jag har morötterna på backen då jag inte har några fickor ifall ni undrar varför jag böjer mig hela tiden, sedan försöker en viss Elmo ta alla bitarna den lilla busungen!! Haha och jag är inte så arg som jag låter ^^

Men nu kan man ju flirta lite mer med sambon, det är ju roligt att kunna visa filmer :)


Linda

Ingen hovslagare- lite tricks istället!

Hovslagaren kunde inte komma, hade åkt på någon magsjuka. Så det var ju synd, känner mig lite stressad då båda hästarnas fötter är långa. På måndag är det dags för veterinären igen och blir Fifa behandlad får inte benen röras på tio dagar, alltså ska dom vänta i två veckor till? Suck.

Jaja jag tog ut skruttfisen och tränade lite spansk skritt igen. Jag tränar så korta stunder jämt så hon hinner ju aldrig lessna. Jag kan säga att så fort jag tog fram spöet for ena benet rakt upp i luften! Hoppsan! Under tiden vi tränade lyfte hon benen fram och tillbaka, högt! Haha vadå lättlärd? Detta är tredje gången. Blir lite nervös att jag skall ångra detta, jag kommer nog få en hel del hyss från damens sida :P

Tänkte kanske visa en film sedan när vi tränar!

Linda

Fifas tecken från topp till tå!

Jag tänkte som så att vi skulle titta lite närmre på Fifa, kika på de där detaljerna man ibland kanske inte tänker på. Här har vi alla hennes tecken från topp till tå! Vad har era hästar för detaljer?


                                     Jag ÄSLKAR detta tecken, min favorit, ser ut som ett land.Hennes högra bakben, gillar även den strimman!En strimma på vänster frambenRyggenPussfläcken som man inte kan få nog av!Under den fluffiga manen döljer sig denna!Hon har en till pussfläck fast på undersidanHöger framsida, tecknet går även ner och möter strumpan!Hennes vänstra framsidaLångstrumporna på frambenenLinda

Hovslagaren

Idag kommer hovslagaren.

Jag hoppas Fifa sköter sig! Hon brukar ju vara lite besvärlig att sko och verka. Dock är den här hovslagaren som kommer idag den ända som förstår Fifa och som inte blir arg, han låter ta den tid det tar. De andra hovslagarna har blivit jävligt irriterad på henne, visst förståendligt men det blir ju bara värre.

Undra om det inte tog över två timmar sist, närmre tre? Han gillar ju att prata också hovslagarn haha. Då var det min kära sambo som höll i Fifa då jag själv blir så nervös när jag är med, jag liksom skäms lite och det känner hon såklart av. Idag får jag nog ta henne själv då alla jobbar.

Vi får se när hovslagaren kommer, brukar ta tid..

Linda

Anklagelser kring islandshästens skötsel

Jag fann lite klagomål om skötseln kring islandshästen i en blogg, dock kan jag inte hålla med om alla "anklagelser" har man inte kunskapen eller förståelsen så kan jag väl tänka mig reaktioner men ibland känns det som om man får en hel del påhopp från storhästryttare, verkar vara så mycket dalt? 

Inlägget finnt här.

Jag är ingen som tar åt mig så värst vad andra tycker och tänker, det känns bara som om dom missar något fantastiskt. Jag har ju hört från många håll hur fan man kan syssla med islandshästar, det är lite tråkigt faktiskt att man har den inställningen, jag tycker man inte ska tycka så mycket som man inte vet något om. Man kan inte tycka illa om en sås man inte smakat.
Jag kan heller inte tycka illa om någon jag inte träffat och jag kan inte tala om vad som är dåligt om jag saknar kunskap kring ämnet.


Sedan tycker jag det är lite lustigt, islandshästen var väl den andra/tredje populäraste rasen här i Sverige? Ändå har de en del fördomar och jag ser grymt mer om dressyr och hoppning. Det är ju egentligen bara att ta blogg som exempel, det finns massvis med dressyr och hoppbloggar men väldigt få om islandshästar. Jag får en känsla av att det är en trend att hoppa och rida dressyr. Jag gillar dressyr, bra dressyr, islandsridningen grundar ju sig i dressyren men skiljer sig på tävlingsbanan.

Du som inte förstår dig på islandsridning, kom gärna med kommentarer :) Jag är bara nyfiken. Våga kommentera!

Linda
Spansk skritt försök 2- Råd emottages!

 Vi körde lite spansk skritt idag också
men på andra benet denna gången. Hon fattar ju så himla snabbt. Sedan körde jag bägge sidor och hon lyfte benen så lätt så, inte högt men det begär jag inte. En gång lyfte hon benet själv innan jag hann ge kommando, det är ju bra att hon tänker till lite nu vad det handlar om MEN, finns alltid ett MEN, att trickträna en häst har både för och nackdelar med sig och det ska man ha i bakhuvudet.

För det som kan hända är att hästen kommer slänga fram benet så fort den vill ha något, rätt som det är kan den lika gärna köra upp benet i magen på dig eller något liknande.

SÅ det jag vill komma fram till, är det verkligen så bra att belöna den självständiga tanken? Hästen får tänka till själv och får då belöning därefter? Jag vill enbart att mina hästar skall göra tricksen efter kommando pga  att minska skaderiskerna som finns. MEN att utesluta en belöning för det rätt hästen gör känns också helt fel.

Det är så här man lär in djur med klickerträning, den skall tänka till själv och så fort den gör rätt så klickar man och lägger till kommandot precis där och belöningen som brukar vara i form av godis. Du kan inte stå och säga sitt tio gånger till en valp- den förstår inte vad sitt betyder, därför får du vänta in sittandet, kanske du tar en godis framför nosen som gör att valpen atomatiskt sätter sig ner och samtidigt som rumpan är påväg att landa mot marken säger du kommandot sitt och i samma veva belönas hunden med godiset.

Så, hur tror ni man skall göra på bästa sätt när det gäller att trickträna sin häst för att minska risken för olyckor?

Linda

Avramling och tåg!!

Jaha, så hände det igen, men jag måste säga att detta klassade jag som en riktig avramling, så för mig var det första gången jag ramlade av Fifa på riktigt.

Jag har hela tre gånger fallit av Fifa, fyra med denna. MEN då har hon två gånger snubblat och ena gången gled sadeln på sne. Den här gången kastade hon av mig.

Tog en liten barbacka tur i fina solvädret, Elmo följde med. Red bara en kort bit, upp på en stor åker och vände sedan hemåt. Då stack Elmo i väg i all världens fart, Fifa som får lite längre och obalanserade kliv nerför fick fnatt och började bocka och slängde sig åt sidan- bara poff sådär! Att rida barbacka nerför på den tjejen är inte lätt, klart jag flög av! Men det gick bra, blev lite paff bara och tappade andan, sedan stod hon där och glodde på mig med sina busiga ögon!

Det sjuka är att förra året ramlade en tjej av en ponny på den åkern (jag skrattade så jag grina men det hör inte hit hehe) Det satt då en karl utanför sin bro och fick se den hela sträckan från att ponnyn kom i världens galopp tills att ryttare tappar balansen och ramlar av på ett ganska så roligt sätt, idag satt han på bron igen. Så mina tankar vimlade just kring den gången- Haha tänk om jag skulle ramla av här jag också. Jag ångrar starkt min tanke :P

De första promenaderna vi har tagit efter andra behandlingen har hon gjort likadant. Så fort vi har vänt hem och gått i en nerförbacke så har hon studsat och hoppat som en idiot. En av gångerna gick vi förbi två hästar, den vägen är i kant med järnvägen, på vägen hem blev Fifa snortokig när hästarna i hagen kom i världens galopp bakom, Fifa blåste upp sig så snyggt, stegrade och studsade i samma veva som tåget kom!!!! Hjärtat i halsgropen!! Jag höll så hårt jag bara kunde i grimskafet och hade bara tanken i huvudet: Nu kastar hon sig ut framför tåget!!

Men alla gånger har vi kommit hem vid liv.Linda

Mina tio saker du inte visste

Bianca bakom bloggen- Islandstokan- uppmanade sina läsare om att skriva tio saker om sig själv. Så varför inte :)

1. Är en filmnörd och har nog sett de flesta, missar aldrig en ny!
2. Är ofta medveten om att jag drömmer och kan ibland hoppa ur den genom att rycka till allt jag har.
3. En javel på att laga mat
4. Världens fegaste person när det gäller karuseller, skräckfilmer o.s.v
5. Har minimalt med släkt inte en ända kusin
6. Är ursprungligen från småland
7. Gillar inte att få skryngliga händer efter ex bad (ryser)
8. Allergisk mot hästar, hö och allt sånt jag sysslar med
9. Ute är det Baja Päron som gäller
10. Älskar allt svart, guld, brunt

En extra nr 11. Hatar träpinnarna på glassarna, ryser och blir alldeles spyfärdig.

Linda
Det var suuuper :D

Äääääntligen fick vi nycklarna till lägenheten och skrev på pappren. Så nu är det lite möbler och annat smått o gott där, tyvärr hann vi inte med så mycket mer, klockan blev sent och sedan var det ju dags för... stallplatsen! Vi fick kolla lite tidigare faktiskt.

Jag är nöjd! Jätte mysig gård med fint stall, super trevliga människor, kanonfin stor belyst paddock med en hel del hindermaterial, spolspilta, ny sadelkammare på G som även blir ett litet fikarum, planer på ridhus framöver, bra hagar och fina ridvägar, ett rimligt pris och inte för långt ifrån boende. Det ÄNDA var väl att hästarna går i egen hage, så det var lite synd men vi kanske kunde försöka lösa detta på något vis, jag vet inte hur mycket jag vill avslöja om våra planer och prat men det låter bra och förmodligen skall Fifa flytta dit :)

Men vet som sagt inte när hon skall flyttas, det beror på när skadan är läkt. Nästa måndag ska vi ju till veterinären igen så vi får se vad dom säger. Vill inte flytta henne fören hon är bra igen.

Nu blir det sova för min del.

Linda

RSS 2.0