Schabrak no no big no

Jag är väldigt fram och tillbaka men nu har jag börjat tycka att schabrak på islandshästar inte riktigt funkar, det är inte så snyggt ändå. Man förminskar dom ju nästan och tar bort det isländska. Jag älskar schabrak, färgsprakade med snygga mönster men det ser lite småfel ut att klä våra nordiska hästar med sånt "trams" haha jag vet jag själv har klätt Fifa i schabrak men det har mer varit för att självaste schabraket varit så fint, men på hästen är det faktiskt inte så graciöst. Det ser nästan lite små löjligt ut och ju mer puttinutt schabrak desto nästan löjligare. Tänk vad man kan vända tvärt sådär men nu när jag inte ridit i vojlock ett tag och börjar jämföra lite kring hästar med vojlock och schabrak kommer jag nog hålla mig till vojlockarna, vi får se jag kanske ändrar mig igen men som jag känner nu så klär vi nästan upp dom till små söta dockor och visst det är ju häftigt att matcha med färger, fast jag vet inte det isländska börjar försvinna mer och mer, nej jag tror jag ska sälja mina schabrak, sånt får Bitter dras med istället.

           

                                                                                 Linda

Träningen för Lina

Vill börja med att säga att jag är sjuk, har hög feber och det känns som om den stiger. Jag mår jättedåligt och orkar egentligen inte skriva här men eftersom det gick så sjukt bra idag så bara måste jag.

Tränade som sagt för Lina, har tränat för henne förut och hon är en av de få som lyckats få resultat på mig och Fifa, hon är så sjukligt duktig och hon förklarar precis hela tiden vad som händer och varför, hon förklarar så man känner den där aha-känslan när man sitter och rider, alltid positiv och supertrevlig, hon får glädjen att växa inom mig. Vi tränade traven på volten, fram fram och söka sig neråt. Det största problemet som är hos mig och Fifa, främst mig, är rädslan, och det vet jag, det säger jag alltid till tränare att jag törs inte de och de för jag är så rädd att vi ska gå omkull eller att jag ska flyga av. Så jag måste våga mera, våga tilllåta Fifa att sträcka ut sig och gå på mer- och det klart det blir ju snabbare och skumpigare men helt klart en bättre trav.

Lina red också lite och hon fick in en superfin trav alltså, åh tänk om en annan kunde rida sin häst så:P? Varför ska jag vara så jäkla feg? Fifa kan, hon jobbade på jättefint i tölten på volten också, klockren, som vanligt ;) Hon har väldigt lätt för tölten, och traven blev ju tummen upp till slut, inga problem alls även om hon tyckte det var jobbigt of course, det är bara jag som måste övervinna min rädsla, jag håller liksom tillbaka henne lite. Så allt handlar väl egentligen mental coach, jag måste få ett bättre självförtroende i ridningen och mer mod, sluta tänka på allt som kan hända. Det som händer i dagsläget är att Fifa vågar inte, hon vågar inte ta för sig, blir väldigt osäker i sig själv och det är ju självklart mycket pga mig, blir som en ond cirkel.

På vägen hem däremot hade både jag och Fifa ett bättre tänk, båda vågade mer och traven var helt annorlunda. Jag kan säga att jag fick ut sjuuukt mycket av ridpasset, nu vet jag hur jag skall göra och tänka. Känns så jävla bra. Imorgon skall vi ta ett till pass på förmiddagen men jag hoppas jag är bättre då, för så här vill jag inte känna. PANG sa det när jag släppte tillbaka Fifa i hagen så kände jag mig fruktansvärt dålig, fy satan :(

Jag hoppas för övrigt att ni har förståelse att jag inte orkar svara på kommentarer nu, jag måste krypa ner under täcket och vila, tror jag kommer bli mycket sämre :(

                                             Lina och Fifa april 2011, Fifa går i ren trav för första gången.                                                                                   Linda

Åh =/

Meeen igår snöade det hur mycket som helst, igårkväll. Fy jag var så förbannad så jag vet inte vad, jag blir verkligen deprimerad av skiten. Varför kunde det inte få vara bart och låta de tussilagon som äntligen tittat fram få vara? Suck man blir så trött.

Fifa har inga sulor längre och det är snö ute, klockan tolv ska vi träna för Lina, great, hoppas inte Fifa får sulor nu när jag väl får hjälp av någon.

Ne nu ska vi ut med hunden sedan sticker jag och Fifa för att träna :)

          

                                                                            Linda
Rider i skoooogen:D

Skogen är torr och fin. Vi har en superkanon runda i skogen, PERFEKT underlag (som ett eljespår) och det är grymt vackert där. Om sommarkvällarna blir det helt magiskt då kvällssolens strålar kisar in genom träden, man tror man är i en saga. Mitt i skogen red vi idag, över stockar och sten i rask skritt, korsa fram och runda träd hit och dit. Det var u.n.d.e.r.b.a.r.t Äntligen kan man rida i skogen. Fifa traskade muntert på, här får hon ju verkligen arbeta, det är liksom lite mer gratis arbete att rida rätt ut i skogen. Jag satt där på ryggen som en glad liten flicka, fy så underbart. Så idag blev det bara skritt och någon liten galopp.

På hemvägen tränade vi lite lite galoppfattningar. Hon lyfter och tar i så fint i fattningarna men har inte styrkan att galoppera rent på plan mark i längre sträcka, så det blir bara fattningen och sen ner i skritt igen. Det kunde hon dock förra våren och jag var så glad att min häst äntligen kunde hålla galoppen på en plan yta, men det berodde på alla galoppfattningar vi tränat på innan så det skall vi börja med nu. Kvalitet före kvantitet.

Imorgon skall jag träna för Lina, tjoho gud så roligt. Hoppas på fint väder för det skall tydligen bli snö och minusgrader igen, suck, att det adrig kan hålla sig. Nu skall vi iväg till min sambons bror och flickvän för att käka och umgås, ha en bra fredag!

                                                       My magic forest spring 2011 
          
                                                                      
                                                                           Linda
Rider du fler gånger om dagen?

Gör ni det? Brukar ni kunna rida två gånger om dagen? Jag är oftast alldeles för lat för det men vissa dagar som idag exempel är jag bra sugen på att rida igen, fast jag tror Fifa blev bra trött i sin kropp av all tråkig trav, hon DÖR verkligen av att trava, det är liksom ingen glädje eller energi i hästen. Fast hitills har jag aldrig ridit mer än en gång per dag, men i alla fall kan det bli fler ridpass om dagen? Hur kan en sån dag se ut? Tell moi and why!

                                                                   Ullis och Fifa september 2011                                                                                   Linda
Pressen är stor!

Jag känner en ENORM press och även stress för tillfället. Jag MÅSTE börja träna Fifa på riktigt nu, jag är så rädd att skadan skall bli värre om vi inte kommer igång och sätter henne i riktigt arbete snart, men va fan underlaget är ju så pissigt och så kommer det vara i en månad till. Sedan behöver jag verkligen hjälp, det är inte BARA att träna en skadad häst, sjukt svårt och när jag vet att allt hänger på mig för att hon ska bli hel och frisk igen så får jag den där stora pressen. Jag får lite ont i magen alltså, kan inet riktigt slappna av ibland. 

Jag hoppas att jag kan få lite hjälp till helgen borta vid fotbollsplan. Ja där kan jag faktiskt hålla till men det är någon km dit och ibland hålls fotobollsträningar där (såklart) och jag har varken tillgång till bommar eller något staket att ta stöd emot där, så det är väl inte BARA att rida på fotbollsplanen heller, men bra underlag är det ju iaf. Nej jag hoppas som sagt att få lite hjälp av en tjej om hon har tid och lust, jag tror hon kan hjälpa oss en hel del.

Red lite idag och JA hon har fått mer travtänk nu igen och slår faktiskt inte ihop, någon enstaka gång men hon SLÄNGER fram traven och den är väldigt hackig "halt" samt att hon tappar den så fort jag vill ställa lite smått eller få henne att söka neråt, så fort jag gör en förändring helt enkelt. så lätt är det inte - men vem har sagt att det ska vara lätt?                                                                           Linda

Bildbomb på galenpanna!

Fifa var som sagt på bushumör idag. Gud vad hon blåste upp sig och hon lät verkligen som en trumpet. Något var i luften som gjorde henne nervig. Här kommer lite livliga bilder från idag:

                         

                                                                                   

                       

                                                                           Linda
Fifa med öppen tå :)

Ja så var Fifa nyverkad. Jag kunde inte låta bli jag var tvungen att testa rida en sväng nu när hon har öppen tå. Egentligen hade jag ingen lust att rida, jag har ju börjat min praktik nu på en förskola: skit kul by the way och känns som förr på jobbet liksom, men jag är heeelt slut när jag väl kommer hem, så jag hade faktiskt tänk och slöa i soffan idag, men jag kunde som sagt inte hålla mig och Fifa mår bäst av att hållas igång.

Det var verkligen svårt att få in trav nu när vi töltat hela tiden, tölt tölt tölt ja töltsäker är hon iaf. De få steg jag fick in trav så slog hon aldrig ihop, inte en ända gång av de korta travsträckor som kom fram. Jag vågar inte med hundra procent säga att skoningen med öppen tå funkar då hon inte travar travar utan tar bara några få steg, men jag har liiite på känn att det faktiskt funkar. Tyckte mig se en annorlunda rörelse i hagen också men så var hon snortokig idag och brallade runt. I alla fall, tölten verkar ju inte ha försvunnit så det är bra. För övrigt är hon mjuk och fin, jätte trevlig att rida.

Det kommer lite busbilder sedan på fröken, något var i luften och Fifa tjöt som en trumpet och brallade runt i leran. De kommer snart :)

Märke att hovslagaren bara satt fyra sömmar i varje framsko, undra hur länge dom sitter på fötterna :P

          

                                                                             Linda
Åh! Rävbäbis!

                                             Mattes lilla rävbäbis, älskade fis nu är du snart tre år :)

                         

                                                                                Linda
Rubbas tölt takten? Öppen tå.

Imorgon kommer hovslagaren och ska sko om Fifa. Jag har inte en aning om hur skoningen kommer gå till mer än att skon skall vara bak och fram med öppen tå för att få en bättre överrullning då Fifa slår ihop så vaskeligt på högersidan (även vänster ibland) och det är främst skadan som orsakar detta. Jag kan förstå tanken kring öppen tå o.s.v men mer vet jag inte, egentligen borde man vara mer insatt för hur vet jag egentligen att hovslagaren gör rätt?

                                                             

Något jag funderar lite på är tölten, finns det en chans att tölt takten kan att rubbas om vi nu mixtrar med hennes fötter på detta vis? Är det någon som har lite mer erfarenhet kring det jag talar om? Nu när tölten sitter som en smäck och utvecklas så vore det oerhört trist om vi förstör detta, det är ju ändå tölten som är det mysigaste och den roligaste gångart enligt Fifa, men o andra sidan så måste jag träna henne i traven också för skadans skull. Shit nu kommer tankarna igen, jag vill bara göra det bästa. Har du haft din häst verkad och skodd på detta sett? Hur funkade det och vad var erat "problem"?

Jag har även läst att man antingen kan vända den vanliga skon eller sätta dit en sko som redan har en öppen tå och formad baktill, vad är bäst är det någon skillnad?

                                                

                                En bra sida att läsa om självaste om hovens funktion i rörelse HÄR

                                                                         Linda
Indian islandshäst :P

Jag är bra nyfiken vad det här är för cool häst. Jag fann bara bilden då jag kikade runt lite på Gáski frá Hofsstöðum. Då dök den här lilla fräckningen upp! Jag förmodar att han kanske har nått slags Gaski blod i sig? Aja jäkligt häftig iaf, både utseendemässigt och powermässigt.                                                                                 Linda
Dagens ridpass på plan

Red på fotbollsplan idag för första gången på väldigt väldigt länge. Tränade mycket serpentinder i skritt, ställde henne innåt en del. Tränade även lite smått tölten på volt,  takten är väl inte så svår att få in men gud vad hon slingrar undan med ändan i höger varv,  det måste ju vara extremt synligt, det är fruktansvärt vad hon skjuter ut den. Hon gick emot min skänkel och det var inte lätt alla gånger att försöka få henne lite rakare åtminstone. Man hade velat haft ett långt spö och peta in baken med. Ibland haltade/rollade hon i tölten på höger varv, förståendligt. För övrigt: skötte sig bra.

                                                                        Linda
Håll utkik!

Håll ögonen öppna hörrni. Det kommer förmodligen bli en smaskig bloggtävling här framöver, det är inte riktigt klart än men tro mig, jag själv skulle gärna ha velat vara med. Haha låter som värsta grejen, det kanske det inte är och få inte för stora förhoppningar nu, men jag tror nog en del kommer haffa på kroken i alla fall, hoppas jag.

Varför har jag bloggtävlingar? Ja jag kan rent utsagt säga att det har inte att göra om att få fler läsare, inte ett dugg heller men jag har alltid tyckt sånt här har varit roligt, anordna något och att få unna mina fina läsare någonting, ja menar ni har ju inget att förlora liksom. Jag har alltid älskat att glädja folk och ge bort presenter o.s.v. Jag har stor press på mig själv när det kommer till julklappar och födelsedagspresenter, det skall vara PERFEKT och finner jag inte det perfekta blir jag nästan tokig. Det här blir ju lite utav det stuket, att låta andra få en chans till att vinna något de vill ha. Sedan att man marknadsför sig själv är ju ett plus på kanten, men det är inte självaste grejen :) Tro eller ej men så är det.

                                                                       Linda

David Zetterman på ponnyaktuen

Ja jag följer ponnyaktuen jag, tycker det är jätteintressant. Sen finns det ju inget vuxen hästprogram vilket jag tycker är synd. Det är ju roligt att barnen har förmånen att träffa på kända duktiga ryttare, det måste vara en riktig dröm men även en stor chans att få bra hjälp.

Dock finns det en tränare som jag stör mig lite på och det är David Zetterman. Jag är inte alls insatt i hoppning men däremot med barn. Jag tycker han är en dålig pedagog, flera av barnen vad jag kan se ser ut att hamna i obehag. Jag tycker riktigt synd om dom, han är verkligen för att "skälla" och tala om att " så här gör du bannemig" lite den attityden tycker jag. Man ser aldrig ett leende och heller inget pepp, samma tråkiga ton, nästan lite nervärderande och gnällig. Nej jag blir riktigt frustrerad på honom och sedan vet jag väl inte om jag gillar piska hästen med spöt metoden, det kanske behövs någon gång men i det här fallet tycker jag det känns lite små trist. Hästen verkar ju inte alls tycka att hoppning är så värst roligt och genom den metoden som David använder verkar man heller inte få fram någon glädje ur hästen, ja visst han får hästen över hindret och sen? Ja, han har meriter, men det är inte allt. Kanske passar han bra att träna vuxna människor, men barn? Nja.

Det spelar ingen roll hur duktig han är på hästar och hoppning, han är där för att hjälpa barnen och barn behöver få känna sig duktig och peppad. De behöver få känna en tillit till pedagogen, ett bra stöd och medhjälpare. Jag vet inte vissa av barnen kanske faktiskt känner så men i mina ögon ser dom faktiskt lite smårädd ut, eller i alla fall smått ledsen. Isabella tycker jag mest synd om, där ser man hur hon biter i läppen, lite rosig om kinderna nickar och lyssnar. Shirin hade en dålig dag och brast i tårar men på vilket vis hjälpte David till och peppade henne? Nej han var hård och gnällig. Jag tycker mig inte se någon glädje i barnen och det är synd. Så enligt mig: Vad gör karln på ponnyaktuen? 

Ja jag kanske skapar mig en j*vla debatt nu men jag kan bara inte hålla tyst,, jag gillar inte alls vad jag ser. Stå där som nån kommandora! :P

De resterande tränarna har jag faktiskt tyckt bra om, Andy Swärd verkar ju kanon, någon för mig. Tobbe själv gillar jag också och hans "assistent" LOVE Anna Habringer, men så är hon ju norrlänning också ;) härlig barngäng dessutom, barn är väl för härliga!

Edit: Daniel Zetterman som vissa har lagt till verkade vara med i något avsnitt, jaja dom ser likadan ut och betedde sig likadant, bröderna Zetterman: tummen ner.

                                                       
Bilder 25/3-2012

Här kommer dagens härliga bilder :) Tjata inte om någon hjälm, att ta kort på gräsmattan utan hjälm är inget att gnälla över, dessutom är det upp till var och en. I ALLA FALL, här är dom:

       

       
          

                        

                                                                                Linda
Grinar i floder!

Uuuh! Vilka känslor jag haft idag, en sådan glädje! Jag ville bara grina, jag svävade på moln idag under ridturen. Fifa töltade bättre än någonsin, jag lovar och svär hon är verkligen en upplevelse, jisses. KLOCKREN tölt, samlad, energi, mjuk, glädjesfull och lyft, lyft, lyft, den var så luftig och.. det går inte att beskriva med ord, man måste rida henne själv. Man har ingenting i handen överhuvudtaget, bara den extremt lilla lilla kontakt och hon lyssnade för minsta lilla och töltade på i en snabbare takt än vad hon hitills orkat.

Manen dansade med takten och ljudet av klappediklopp hovar var som musik för mina öron. Solen sken och värmde min rygg, bredvid mig töltade Erica på Svala och det var verkligen en perfekt ridtur. Såna här gånger får man verkligen bevis på vilken fin häst man har. Det var så bra att jag nästan hade kunnat ställa upp i en liten tävling ^^

Något som faschinerar mig är att Erica kan dra iväg med Svala, bara sådär, PANG och Fifa gör inte en min, hon lunkar sakta på långa tyglar och njuter av tillvaron samtidigt som hästkompisen försvinner i horisonten. Första hästen jag stött på som reagerar på det viset. På hemvägen blev hon dock busig. Erica tog en galopp uppför en backe och det går fort må ni tro, Svala har sånt jäkla temperament. Fifa stönade till och lättade lite fram, hennes kropp var spännd, huvudet högt och jag kände hur hon ville dra iväg med bocksprång. Såna gånger drar jag ur fötterna ur stigbyglarna och böjer henne, till och med svänger ut henne mitt i vägen, då brukar hon lugna ner sig och fatta att matte är inte alls på humör för att flyga i luften. 

Vilken dag, vilken dag. 

                                                       Jag älskar verkligen dig min lilla häst!

                                                                              Linda
 

Bilder: Fifa och Svala : Jämförelse

Nu har vi tagit lite kort på Svala och Fifa tillsammans också. Jag tänkte jag skulle visa och jämföra henne med en normalstor islandshäst. Svala är kring 135- 136 i mankhöjd om jag inte minns fel, normalhöjd för islandshäst och rätt kraftig, en typisk islandshäst helt enkelt. Fifa som jag sagt tidigare är endast 129 i mankhöjd men man upplever henne inte SÅÅ liten, visst hon är spädare och det är väl detta folk tycker som gör henne så mycket mindre. Hennes smäckra och långbenta kropp får henne att se större ut. Men här har ni lite bilder på flickorna..

                                

                                                                                        Linda

Ridtur tills kogs :) Bilder

Idag tog vi och red på en skogsväg. Man får vara lite försiktig vid den här blöta och tin-tiden, det blir lätt hål i vägen. Fifa kändes rätt så slö idag då blir man naturligtvis lite orolig, som vanligt. Tänk om skadan är sämre? Hon vill inte stretcha längre heller vilket hon inte velat på en veckas ridning, så det har inte att göra med den långa vilan. Åh tänk om jag kunde tömköra henne någonstans, nu blir det ju bara tölt rätt fram, ingen träning precis.

Tölten idag var väldigt travtaktig, jag fick knappt in någon ren tölt. Ibland ville hon slänga in traven. Konstigt det där vad dagarna kan gå upp och ner, ena dagen töltar hon som en klocka och andra dagen vill hon bara trava. Kul att få lite ridsällskap iaf, Svala har krut vill jag lova, jisses hon är lite lik min gamla Tibra, det ska bara vara full fart fram :) När Svala och Erica drar iväg med ilfart så stannar Fifa till och ser mest brydd ut, haha hon är så udda min lilla häst, vanligtvis hade väl en häst som blir lämnad studsa på stället och velat springa efter, men inte Fifa, hon blir nästan mer tillbaka dragen, så någon draghjälp på den hästen funkar inte.

Nu kommer lite bilder från dagen.

                                                  

                                                                                                                Linda

God morning!

Goood morgon!

Har nyss fodrat hästarna. Gud,  nu är den knalljust ute och fåglarna sjunger för fullt. Härligt. Idag får vi hoppas på massor med smaskiga bilder, dock viskade en liten fågel i mitt öra att det skulle bli regn.

Höres sen.

                                                                  Bild från förra våren                                                                           Linda
Bilder 23/03-2012

Bilder från idag, det var så mulet ute så det blev inte riktigt i bra kvalite, eller det blev skitkvalite rättare sagt, så himla synd, men men här är dom                                     
             

                                                                                   Linda
Erica och Svala hos mig :)

Tjoooh! Nu står Svala med mina pruttar, tanken är att vi skall rida lite ilag jag och Erica i helgen, ska bli kul. Svala ville sova över hos Fifa så då fick hon göra det. Sedan kommer Erica hit och vi ska se en bra film och äta smaskis. Mer bilder på hästarna sedan!

                                                 Här har Erica och Svala anlänt vid mitt hus :)                                                                                  Linda
Fredags inlägg

Asså ni får ursäkta, men jag är så trööög att svara på era kommentarer, helt ärligt jag har tappat så mycket ork. Jag älskar att "prata" diskutera, skriva med er och jag älskar verkligen när ni kommenterar för de kommer ofta fram så mycket intressanta och trevliga saker, men helt ärligt jag är matt. Jag orkade knappt rida idag, jag ville bara hem hem hem även fast jag tycker det är så otroligt roligt att få rida igen, men jag känner mig så slö och orkeslös.

Idag red jag på snuttan efter sex dagars vila. Hade boots bak och det märktes ju skillnad. Första galoppen blev väldigt rund och hon satte in under mer- mest för att hon var bra brydd vad hon hade på bakfötterna. Fast jag fick en känsla av att det störde henne lite i tölten och sedan även i galoppen framåt i ridturen, galoppen blev nästan lite fyrtakig där ett tag. Aja mycket har med vanan att göra men eftersom jag inte travar nu så behöver jag egentligen inte skydd baktill, ville bara testa lite idag och se hur hon reagera för i somras slet hon sig och drog järnet till grannens gräsmatta när hon fick boots bak för första gången, grannen som är fruktansvärt hästrädd och som ett tag inte ville gå ut på gården om hästarna stod nära huset. 

För övrigt vill inte Fifa stretcha längre, hon viker bara halsen och IBLAND hela kroppen, men inte alls som förr, jag tror hon har lessnat samt att det är jobbigare nu när jag börjat rida- verkar det som iaf. Great, hur gör man då liksom? Sedan var hon lite nonchalant mot mig idag så jag fick fostra damen lite, när jag sedan släppte ut henne i hagen var hon tokig och drog järnet bortöver med arslet upp i vädret gång på gång, då passade vi på att busa och både hon och jag (spralliga som vi är) studsa runt i hagen.

Nej nu kommer snart Erica och Svala på besök, ska bli intressant vad mina hästar säger om det :)

Ha tålamod hörrni med svaren- jag har så dåligt samvete.

                                           Ericas "förra häst" och Fifa & Bitter träffas för första gången                                                                               Linda
Men läs först!

Visst är det lite smått irriterande när folk kommenterar utan att ha läst inläggen? Jag orkar inte skriva och förklara mig för alla jämt, svaret står ju oftast i inlägget, varför ställa frågor eller ifrågasätta när man redan har svaret? Risken med min blogg är att man bara tittar på bilderna då jag har en förmåga att drösa upp en bunt. Jag själv är inte helt oskyldig, inte ett skvatt heller, jag kan också mycket väl ha skumläst eller bara tittat på bilderna men då är jag noga med vad mina kommentarer innehåller, skall jag då ifrågasätta eller komma med strikta åsikter så läser jag alltid inläggen först. Folk är lata, börja läs och få lite "allmänbildning" för fan :P

Många har ifrågasatt varför jag inte har hjälm på huvudet???? Med jämrande läte. Jag rider ALLTID med hjälm och de gånger jag inte gjort det finns ALLTID en förklaring, jag skriver jämt varför ingen hjälm finns på huvudet när det väl händer, för jag själv är väldigt noga med att skydda mig (lät lite snuskis) men det är sant. De senaste ridbilderna utan hjälm skrev jag klart och tydligt att jag faktiskt hade glömt den för typ första gången i mitt liv ändå frågade folk vart hjälmen var (även om det faktiskt är helt upp till mig). Samma med hackamoret, huuuh fick göra ett eget inlägg om det trots att jag gett många förklaringar till varför det satt så långt ner och att jag faktiskt var väl medveten om det, det blev en hel bunt med kommentarer kring det. Jag har tänkt skriva detta inlägg för länge sedan men glömt, blev dock påmind när fler började prata om självaste hjälmen så det var inte till er personligen. Jag skriver heller inte bara ang hjälmen och hacket, det är mer ett exempel, men jag tycker det är viktigt att man läser inläggen först innan man öppnar munnen, bloggar är faktiskt till för att läsas, annars är det ju ingen ideé att man skriver.

Okej om man missat det förklarande inlägget längre ner, det är inte lätt att hänga med alla gånger, men om man ifrågasätter i samma inlägg där svaret faktiskt redan finns eller om svaret finns lite överallt - latmaskar på er!  

                                
  
                                                        

                                                                        
                                                                                Linda


 
Rida rida rida

I helgen ska jag tammesjutton rida rida rida, massor av rida. Massor och massor helgen är ju kort. Åååh vad skööönt imorgon kommer jag hem! NICE.  Hoppas på finväder annars blir jag putt. Vädret styr verkligen mitt humör, eller humör och humör men man blir piggare och gladare med sol!

Rida rida rida! Nu är jag nöjd med stan, asfalt, trafik, affärer, och folk som bara tänker på det yttre, nu vill jag hem till landet, skogen och mina djur!

                                                                        Men tokan då!

          

                                                                          Linda
LoveLinda

Detta hände idag =/

Han kom från min lilla by Erikslund. Tragiskt! Detta hände här idag i Härnösand. Fruktansvärt. Man slår alltid en tanke till sin egna karl som kör timmerbil, jag är så rädd att något skall hända honom. Det var en natt han råkade ut för en jädra olycka under ett eftermiddagsskift, det var en mardröm vill jag lova, men han klarade sig. Hua.

Länk till olyckan.

                                                                            Linda
Tips! Buuuuu!

Ikväll på kanal tv 4 + klockan 21.00 kommer tv-programet Det okända visas. De kommer alltså hålla till i Boda Borg, alltså i mina trakter. Så kika på det ;) Ska bli jäkligt intressant, det har snackats i så många år att det skall spöka där. Nog för att det är ett gammalt "psykhem" och nu mer ett äventyrshus. Erica jobbade där som städerska ett tag men jag förstår att rädslan tog överstyr, vem vill jobba där de mörka kvällarna ENSAM liksom? Hua hua, ne kika på det!Linda

Prickig hästkorv!!

Uuuurk. Jag har tappat bloggsug, men så skriver jag väl jämt? Sedan kommer jag till kvällen och dröser in inlägg. Dock är jag in härnösand nu och tänker inte fara hem nått i veckan, det orkar jag bara inte igen, så jag blir här hela veckan. Känns rätt skönt, måste få släppa lite hästtankar, tror detta är nyttigt för mig även om jag är såååå mammig, ingen kan sköta hästarna bättre än jag, typiskt nojiga matte. Kan ju vara bra att vara ifrån bloggen också.

MEN snart! Snart kommer jänta min se rolig ut. Prickig hästkorv ^^ Såhär såg hon ut förra april. 

                      

              

        

           


                                 

                                                                                       Linda
Den fula ankungen - pictures

Ovisade bilder från den dagen Fifa blev min och kom till gården, 6-/11-2010.                             

                             

                                                                                   Linda
Header åt Semtegens Islandshästar

Jag tog och knåpade ihop en header åt ett par tjejor för någon dag sedan med lite olika texttyper att välja bland. Jag älskar ju att hålla på med allt vad bild innebär. Det var tydligen väldigt uppskattat hos Julia och Josefin! Vad kul att kunna glädja någon annan :) Tryck på bilden för att komma till deras blogg.

      

                                                                           Linda
Dagens ritt- film

Wooonderful väder :P Kvällsssoool åååh vi njöt både jag och Fifa, mammas pluttidutti. Haha vad fjantig jag är men jag är så glad nu mer, allt känns ju så jädra bra.

Tölt och tölt och lite mer tölt. Ja vi struntade helt i traven och focuserade på tölten och lite galopp. Det blev kort samlad tölt- sviiinjobbigt sa Fifa och pusta och stöna men gjorde det bra, så tog vi lite snabbare tölt för att få in mer energi och längd i steget, sedan tog vi lite slarvtölt bara för att inte kräva- ja det var mycket olika slags tölt.

Blev så trött på hacket idag så jag kapade av tränsets käkremmar, sedan fick jag skära bort en liten bit vid nacken på varje sida så att spännet skulle få plats. ÅH voila! Nu sitter hacket bättre :) Och sadeln den sitter som en SMÄCK! Helt otroligt efter alla hundra vi provat, yes yes yes!

Filmade lite med mobilen under ritten, gick ju skapligt att tölta med en hand :P Myyyys! Blev lite bilder från mobilen också!                                                                       The movie

                       Linda

Barfota hästar - bambi på hal is

Men hur gör ni? Hur gör ni nu med era barfota hästar i det här isiga underlaget? Visst det finns dom som har boots, men ni som inte har det, hur funkar det?

Bitter går barfota och han tar jag inte ens utanför hagen. Nu rids inte han regelbundet som Fifa, det är mest bus och mys i skogen så jag anser att barfota passar bäst i hans fall, visst är det tråkigt att han inte kan få komma ut under den isiga tiden o andra sidan så verkar han inte lida av det direkt, men jag, jag hade blivit tokig om jag tränade en häst regelbundet som jag sedan får ställa av pga halt underlag. Jag skulle aldrig aldrig ha Fifa barfota och inte bara pga isen. Så hur löser ni det? Hur bär ni er åt och hur orkar ni med halkperioden?

En annan sak man missar med en oskodd häst (även om det kan vara lite scary) men gud så underbart ändå, I've shown it before, and show it again, aaah lyssna!:                                                                        Linda
Baby me!

                                                    Född glad alltid glad ^^ Yes thats moi!

                                 
                                                                                Linda

Slår ihop rejält!

Ja vad kan man säga om dagens ridtur. Den gick bra som vanligt :) Åh det är så skoj att rida igen. Den här gången var det inte alls svårt att få in trav, men det smäller jävlar anamma om hovarna och hon bara kastar fram traven, lite som hon: Nu ska jag få det här gjort. Efter några travsträckor och vi skulle lägga till en ytterligare trav så reagerade hon lite, hon ville verkligen inte upp i trav. Jag tror inte alls hon gillar det här med att trava, eller tror, det klart det gör ju ont när hon smäller i bakhovarna i framhovarna, hon är ju alldeles blå där! Lillan.

Min veterinär har sagt att man kan sko om henne så att överrullningen blir snabbare och bättre. Att då vända på skon, så att skon sitter bak och fram på framfötterna. Detta skall jag be min hovslagare göra nästa gång, han kommer om två veckor, jag hoppas det gör skillnad.

Nu vet jag inte riktigt hur jag skall göra. I tömkörningen slår hon faktiskt inte ihop som hon gör i ridningen, men det går bara inte att tömköra någonstans nu. Min plan (som är en provisorisk plan på en åker) har tinat upp till gegga. Så där kan vi inte vara. Så då vet jag inte alls, det finns ingenstans att hålla till, måste vänta tills snön är borta och allt torkat upp. Med det blir det ju väldigt lång väntetid tills vi kan börja tömköra igen, känner mig lite pressad faktiskt. Får rådfråga veterinären. För jag tror att traven tränas bäst under tömkörning och det är främst traven känner jag som hon behöver träna för skadans skull.

Sista biten hem fick hon tölta. Hon har en sån fin och trevlig tölt. Hon är kanonhärlig att rida. Nu får jag till och med samla ihop henne och jag känner så väl när hon lyfter ryggen i den här sadeln. Hon är så mjuuuk och lyhörd och känslig och helt bäst! Härligt härligt härligt. Jag får se om jag skall skita i traven tills hon är nyskodd faktiskt. Idag provade jag även spansk skritt från ryggen, fast stillastående, inga problem alls :) Längtar tills jag får rida igen ^^

                                              Bild från förra våren :) Gumms i sin morgon yoga!

            


                                                                           Linda
Elmos resultat från höftröntgen

Tjohooo B höfter!! Kanoners :D Nu är det bara ögonlysningen kvar vilket jag tror kommer ge bra resultat också. Min lille pojk, det kommer bli så bra så för dig ;) Mammas bäs!                                                                           Linda
Fifa till salu!

Ja nu är jag faktiskt väldigt less på den här hästen. Jag orkar verkligen inte mer. Alla jädrans veterinärbesök, sadelbesvär och annat tok. Hennes humör som går mig på nerverna. Vi kommer ju aldrig framåt och så himla fin är hon faktiskt inte, hon ser rätt skabbig och ful ut ändå. Nej dumma dumma häst jag vill verkligen inte hålla på något mer. Det är hon inte värd. Jag kan lägga pengarna på något som är bättre. Eller inte! Mammas pärla! Hon kommer aldrig säljas det kan jag lova, hon är alldeles för värdefull.
 
                    

Varför man vill köpa Fifa

Hon är först och främst väldigt vacker. Hon fångar mångas uppmärksamhet med sin vackra färg och sin smäckra långbenta kropp. Hon har stora vackra ögon och en blick som fångar ens hjärta. Hon är en väldigt lyhörd och känslig häst, det behövs inte mycket för att det skall hända något. Hon har trevliga gångarter och är väldigt väldigt lättlärd. Hon är rolig att rida ut på samt att arbeta med på plan. Är en väldigt trygg individ, blir nästan aldrig rädd för någonting. Är inte den uppstressade eller heta hästen, hon har energi men drar inte iväg okontrollerat. Är otroligt mysig och nyfiken på allt, vill gärna vara upp i. Vill gärna se och röra det mesta. Hon är en kanonhäst om man vill träna tricks eller annan form av kommunikation, oerhört känslig och lyhörd, kanonrolig att jobba med vilket hon själv också tycker.  Sedan är hon ett sto och då kan man alltid ta en bäs.


Varför man inte vill köpa Fifa

För det första är hon väldigt liten, endast 1,29 i mankhöjd. Hon har humör som heter duga och vill gärna ifrågasätta sådant som kan vara nytt, jobbigt eller konstigt. Det är inte BARA utan man får kämpa lite för att hon skall ge med sig de gånger hon inte är med på noterna, hon är inte bang för att lägga sig ner eller gå in i tråkiga/farliga saker om det inte duger för damen, på så vis är hon en väldigt olycksfågel, hon är inte rädd om sig själv om vi säger så. Hon har även haft/har en skada som varit under behandling i snart ett år vilket inte är så lockande även om detta inte påverkar hennes framtid. Hon har ett himla jobbigt sadelläge ^^

Humöret kan gå en på nerverna ibland men hade hon inte sitt humör skulle hon inte vara Fifa. Så jag vill gärna att hon har lite jävlar anamma i sig :) Fifa är som sagt inte till salu men det tror jag ni fattade rätt snabbt ;)

                                                                            Linda
Mer kollage..

Det är ju så roligt att dona med bilder. Ska göra några kollage på Elmo och Bitter också :D

Linda

Kollage

Har lekt lite ikväll...

      

Linda

Fifa för ett år sedan - bilder

Det här är Fifa och jag för ett år sedan. Ja jag säger ingenting jag förutom att vi båda har utvecklats, nog för att hon började töltsättas här men. Att sedan äntligen få rida i en sadel är ju verkligen en stor lättnad. Hua för barbacka tiden även om den var mysig ibland, men svårt att utvecklas och rida ordentligt. Här har jag då ägt Fifa.. få se nu.. i ca fem månader.

    

                 

        

                                                   Linda

Arg arg arg = dåligt Linda

Jag har inte så mycket att säga om dagens träningspass. Allt var mitt fel, jag var på sånt dåligt humör att tömkörningen gick sämre och sämre. Jag borde ha slutat för länge sedan. Ärligt talat vet jag inte vad det var med mig idag, nog för att Fifa försökte rymma ett antal gånger och nog för att vi höll på att blåsa bort så kontrollen på tömmarna blev ännu sämre, men jag kunde verkligen inte räkna till tio och lugna ner mig. Jag var så arg i hela kroppen så jag ville bara skrika allt vad jag hade. Jisses, jag känner mig fortfarande arg, arg på hela världen och arg för att jag är arg. Nej idag skötte jag mig inte snyggt alltså. Jag borde skämmas. 

Om vi skall bortse från min konstiga ilska så var det inga problem att få in trav på Fifa. Hon fick till och med trava över bommar och det funkade ju- ibland. Så på så vis gjorde hon faktiskt bra ifrån sig. Så himla synd bara att det stormade så kraftigt och att mitt humör var iskallt. Imorgon följer jag med Martin till härnösand, så slaggar vi där över natten. Fifa får vila, hon får faktiskt slippa mig ett helt dygn och det kan nog vara rätt så skönt för henne med tanke på matte till surpuppa! Kanske dags att läsa den inre ryttare.

                                                                

                                                                              Linda
Den som säger..

att islandshästar är lätta att rida kan få en bitch slap. Har läst det allt för ofta nu i olika bloggar och andra sidor. Vilka tror dom att dom är? Jag kan lugnt säga att islandshästen är den svåraste häst jag hitills ridit och det är inte för att jag är en islandsryttare, det är verkligen inte lätt. Det är inte bara att trava, tölta och galoppera.

Vill jag träna traven tillexempel är det ju väldigt bra om du kan få fram den gångarten också. Idag hade jag gärnat velat sätta en sån där fördomsfull person på Fifa rygg och bett denne få fram trav. Jag hade med ren glädje velat se det.

Varför är det så lätt att rida islandshäst? För att dom är små? För att de är populära verksamhetshästar? Tölten är inte alls en lätt gångart, jag ser allt för många som rider passtölt och travtölt och tjollahoppsan. Men för en icke islandsryttare är tölt allt annat än trav och galopp, och hur lätt är det inte? Man behöver ju bara dra upp huvudet på dom så töltar dom, ja Fifa tvekar inte alls att tölta om du drar upp huvudet men varför vill man rida så? Grattis hörru du som förstått dig på islandsridningen! I Fifas fall är det traven som har varit svår, tölten har hon inte haft några större bekymmer för.
 

Idag focuserade vi på traven. Fifa ville bara tölta och tacka för det när matte sagt ifrån traven i en hel vecka. Jag kanske får ta trav och tölt varannan dag för det verkar som att en hel vecka är för långt uppehåll för en gångart.

Till en början var traven väldigt ojämn och väldigt obalanserad. Eller till en början.. mest under hela ritten. Hon rollade väldigt mycket och ville gå upp i galopp, kändes tung och lade sig på handen. Traven var jobbigt för Fifa.
Ett tag ville hon inte alls trava, det var bara tölt tölt tölt, det är ju jätteroligt att hon har så lätt för tölten och är så glad och pigg för den gångarten, men när man väl försöker få in traven utan att det händer nått känns det för stunden rent omöjligt. På hemvägen sista biten släppte hon faktiskt och var inte lika tung. Jag bad under hela ridpasset bara om några få steg. Vi får börja så, att hon skall få lite mer travtänk och dessutom kunna skilja gångarterna åt. Jag vet att hon har en fin och trevlig trav, det har hon visat.

Fifa är liiite fram och tillbaka under ridpassen. Ibland måste jag släppa tyglarna väldigt mycket för att få fram en trav och ibland måste hon ha ett väldigt stöd. Ibland måste jag sitta ner och ibland får jag ställa mig lite upp. Hon är såklart väldigt obalanserad och väldigt väldigt känslig. Minsta störning och hon tappar traven helt.

För övrigt är jag ändå riktigt nöjd med ridpasset och känns det som om min gamla Fifa är tillbaka, hon är väldigt mjuk och trevlig i munnen. Lyhörd och framåt. Känns jätte roligt. Jag älskar verkligen min lilla häst, hon är så djukt underbar, perfekt för mig helt enkelt, lill jänta min! Hua. Bitter har jag inte glömt min gogubbe, dock är det blankis ÖVERALLT och han är barfota, så jag tror han är säkrast i hagen just nu.

Hackamore inlägg

Kära läsare :) Nu gör jag ett eget inlägg för hacket då det är så många som påpekar att det sitter för långt ner. Det är jag väl medveten om och har förklarat till varför. Det går inte att höja något mer på det träns jag har och det funkade heller inte höja tränsets sidostycken i de nya hålen då käkremmarna tar i. Hon har sånt litet huvud den här hästen, ett ponnyhack var väldigt stort. Något annat träns utan nosgrimma har jag inte.

Längst fram på hacket kan man ju spänna. Det är spännt längst in och måste det göras fler hål där kommer jag få kapa en del av remmarna vilken blir ganska så fult- trist om man skulle sälja det en dag- vilket jag inte tror men vill helst inte klippa på allt för att hon är så tiny, men jag tror inte att det skulle förbättra saken ändå, tränset måste liksom lyfta upp hacket. Jag skall dock kolla lite med kedjan idag om jag kan åtgärda något där, men som sagt jag tror det hänger mer på tränset än hacket. 

Så det är väl till att man får fixa fram något nytt träns, eller sidostycken som Frida tipsa om. Men jag vet det sitter helt klart för långt ner..

Kanske någon vill sälja ett vanligt svart islandsträns (utan käkrem såklart) ? Ej rundsytt! 

                                    
                                                                              
                                                                           Linda
Träning med Erica och Svala :)

Idag har jag varit hos bästa Erica. Tog och hjälpte henne lite med Svala. Jag tycker ju att det är så roligt! Att man kan vara till hjälp är ju jätte kul :) Vi focuserade på att Svala skulle slappna av och få henne att söka sig neråt i traven. Förmodligen har hon ridits mycket med tygeltag i sitt liv, det där typiska med huvudet i det blå och därav blir hon rätt spänd, men efter lite träning så släppte det och hon traskade på jättetrevligt, jag tyckte dom skötte sig kanon bra. Erica lär sig fort och Svala är en riktig trevlig häst så det där kommer gå finnemang. Dom är ett sånt fint ekipage och jag är så glad för Ericas skull att hon äntligen funnit en häst som passar henne så bra!
                                                                                     Linda
Bilder

Slänger in ett par till ridbilder från dagen, var så länge sedan jag visade några såna så :) Inte så imponerande kanske men, jag tror verkligen på det här, min magkänsla säger bara goda saker nu!! Fifa är verkligen glad och trivs med ridningen, hon försöker ju absolut lillan! Rider på en sluttande väg.                                                              Haha hur ser jag ut då :P?


                                                    Oj här slänger vi upp huvudet ^^
                                                                             Linda
Ridningen idag - bilder

Fifa kändes jätte mjuk och fin idag, inget i handen, lagom energi. Fast jag får henne inte riktigt att länga steget i tölten som jag vill, det blir till att hon spänner upp sig och lägger in passtakt ibland, hon är nog inte riktigt bekväm med mina skänklar än. Så jag vet inte då, jag vill gärna ha kvar den rena takten men hon måste verkligen börja länga steget om det skall bli nån effekt på skadan.

Vi får väl skrutta runt så här ett tag till kanske så hon vänjer sig lite mer. Minsta lilla och hon störs och tappar takten helt, den är lätt att få in och den blir jättetrevlig tölten, men som sagt hon skulle behöva ta i lite till, det är liksom mest tölt och inget mer, jag får liksom inte riktigt RIDA henne, men vi kör så här ett tag, det lär nog släppa snart.

Jag måste börja ta ner mina armbågar, de är alldeles för långt upp och bakåt. Mina skänklar far fram ibland också. Haha det märks att det var ett tag sedan ^^ Vi är lite ringrostig båda två :) Hjälmen glömde jag helt, har typ aldrig hänt förr, kändes lite smått osäkert men men sånt händer.

Vi kommer fixa det här och jag är ändå så rätt imponerad över Fifa att hon faktiskt töltar så fint som hon gör trots den här skadan och långa vilan.  

                         

                                                                               Linda
Att skriva hyreskontrakt - moral och etik

Jag såg ett riktigt tråkigt stallhyreskontrakt för ett tag sedan där det enbart stod vad hyresgästen hade för skyldigheter och inte vad hyresvärden hade för skyldigheter. Det stod heller inget om hyresgästens rättigheter utan det handlade helt och hållet om att uppfylla värdens önskemål och behov.

Jag tänkte jag skulle kontakta en jurist och rådfråga kring detta hur ett rättvist kontrakt skrivs och vad för rättigheter hyresgästen egentligen har för det verkar vara väldigt sällsynt i kontrakten, men vill först och främst skriva vad jag själv tycker och vad ni andra har för åsikter och erfarenheter?

Som värd kan man ju absolut utnyttja hyreskontraktet. Jag och Martin kan ju verkligen styra och ställa här på gården. Duger det inte så kan man hoppa av tåget för de är vi som äger fastigheten och därmed är det vi som bestämer. Hyresgästen är beroende av hyresvärden helt enkelt. Givetvis kan en hyresgäst välja om detta kontrakt är bra uppgjort eller inte och därefter bestäma sig om hästen skall stå på platsen eller ej- det vill säga om kontraktet visas och skrivs på innan flytt. Fast ALLT kan man faktiskt inte få med i kontraktet det vore omöjligt, förr eller senare så dyker en fråga upp som inte kontraktet kan svara på och här kan ju då hyresvärden verkligen utnyttja situationen som han/hon själv vill och därav blir hyresgästen beroende av hyresvärden. Det kan lätt bli att hyresgästen utnyttjas som en liten slav.

Vi står dock inte för sånt, att utnyttja i fullo för att ens egna behov skall fyllas i första hand. Jag tycker att hyresvärden självklart har största befogenhet att utforma kontraktet, absolut inget snack om saken, men man skall inte slå sig blind på att enbart utforma kontraktet för sitt eget bästa, man är inte ensam om verksamheten utan det är även kunder inblandad. Det gäller att skapa en trivsel och en rättvisa bland alla parter, att då kunderna får bestäma en liten del av reglerna/hyreskontraktet tycker jag är en självklarhet.

Det är inte bara hyresgästerna som är beroende av hyresvärden, utan hyresvärden är väldigt beroende av kunderna - inga kunder - ingen verksamhet. Jag talar inte bara om installningar utan allt som ingår i en affärsverksamhet. Min karl är en riktig affärsman, han har eget företag och är väldigt mån om sina kunder, ibland får man ta smällar och se mellan fingrarna för att ha kunderna kvar, nöjda kunder är den bästa marknadsföringen man kan ha, är dom inte nöjd är det de motsatta. Precis så tänker vi även när vi tar emot hyresgäster på vårat lösdrift. Kunden har alltid rätt! Eller? Nej inte alltid men ibland får man låta det vara, att kunden alltid har rätt menas inte ordagrant att kunden har rätt utan att man som chef, värd eller annan slags serviceutlämnare får bita ihop ibland. Med det menar jag inte att all skit skall tas emot men de där får man ju väga lite hur pass "hotfullt" det verkar vara.

Jag minns så starkt när en av hyresgästerna (som var rätt ny) kom in till mig en dag. Jag berättade då att höet såg lite dåligt ut och att vi skulle byta bort denna bal. Jag fick då en lättnad suck från våran hyresgäst som sa att även hon sett detta men visste inte om hon vågade säga något. Men det är ju en självklarhet! För det första skall vi stå för god service och då är det en självklarhet att ha ett bra och hygieniskt foder och för det andra skall hyresgästerna känna en trygghet att komma med sina egna åsikter och tankar kring verksamheten. Så även om detta står i kontraktet att ett bra foder skall utfodras till djuren så måste ändå hyresgäserna ha rätt med sina åsikter utan att det skall leda till konsekvenser. Jag tyckte det var lite sorgligt att denna hyresgäst velade med att tala om vad hon tyckte om den höbalen, men efter detta tror jag nog att hon kom med både den ena och den andra åsikten och idé, jätteroligt :)! Det är ju så man skapar en trivsam verksamhet, en god relation mellan kund och hyresvärd.

Om kunden bryter mot kontraktet har man som värd rätt att "slänga ut" denne. Här kan man då även fundera på chanser. Skall han/hon få en chans till? Hur pass allvarligt är det? Har jag råd och hjärta att slänga ut eller finns det annan lösning?

Det jag i stort sett pratar om handlar om moral och etik, en rättvisa. Man är inte ensam som värd och heller inte som kund. Kunden måste följa kontraktet, det är dennes skyldighet men värden har också skyldigheter. ¨

Så hur ser det ultimata kontraktet och verksamheten ut?
Hur vill du att ett kontrakt skall skrivas för att båda parter skall få en rättvisa och bli nöjda?

Jennifer med sin förra häst Summa. En perfekt hyresgäst som är väldigt saknad. Men att ha hästen hemma på gården är ju det absolut ultimata, är så glad för din skull Jennifer, hoppas du hälsar på i sommar med dina bäs! 
                     

                                                                           Linda

Fram och tillbaka!

Kan börja med att säga att mitt bloggsug just nu är inte på topp :P Jag vet inte jag får bara såna stunder, lär väl få en kick snart igen.

Red skrutt idag och hon är ju verkligen fram och tillbaka den damen. Idag hade jag mer i handen. Jag skulle tro att en annan inte skulle tycka det vore något märkvärdigt faktiskt, men eftersom jag vet hur lätt hon kan vara så ser jag det som en STOR skillnad. Dock var hon inte så tung som om hon hade ont eller om något skulle vara fel, utan en vanlig trög dag liksom. Damen ville gärna trava lite emellanåt men jag har bestämt tölt nu ett tag annars kommer hon bara blanda ihop sina gångarter. Så det är lika bra att håll sig till en gångart ett tag, men när hon väl lyckades lägga in trav kändes den väldigt stor och luftig, skall bli intressant att träna den.

På hemvägen släppte hon mer i handen och vips var hon trevlig i handen igen. Töltade jättefint emellan åt och blev som en annan häst. Jag får väl göra så att jag rider iväg en bit och tränar henne på hemvägen, hon verkar ju gladast och trevligare då, haha tacksam häst liksom ;)

Tyvärr lyckades vi rida i spöregn så jag var mysigt blöt och kall när vi kom hem! Huuh kolla mina ben! För övrigt försökte jag göra nya hål i tränsets sidostycken för att höja hacket, men det gick inte, jo hålen fick jag väl till men sedan tog spännena i självaste käkremmen, lite svårt att förklara men det gick inte, måste köpa ett nytt träns om jag skall kunna höja det, har inget annat träns tyvärr utan nosgrimma.                                                                                    Linda
Elmo på klinik

Nej det har inte hänt något hemskt men jag kan inte påstå att min hund var glad. Han var väldigt nervös, aldrig sett honom så. Inte konstigt med tanke på alla lukter som finns hos veterinären. När en hund blir orolig utsöndrar de dofter som varningar. Så är det otrevliga dofter i hela veterinärhuset är det klart att djuren blir orolig, det är alltså varnat för att vara en orolig plats.

Varför var vi här? Höftröntgen :) Elmo fick lugnande men det tog ingenting. Han var pigg som en nötkärna. Tillslut lyckades de få honom att "somna" egentligen är de inte helt nedsövd utan har bara fått en massa lugnande. Det var väldigt krumbukt med benen hit och dit, men jag hoppas verkligen att bilderna blev bra och visar korrekt resultat. Skall bli spännande och svaret får vi väl om två veckor, är lite nervös faktiskt.

Idag blir det inga hästar. Min älskade sambo fyller år så vi skall gratta och uppvakta honom istället <3                                                                                Linda
Snälla se filmen - KONY 2012

Nu vill jag dela med mig och hjälpa på något litet ynka vis genom att visa den här filmen. Jag tycker ALLA ska ta tiden att se den och den som kan - sprid den vidare. Det är viktigt och handlar om oss människor och om våran värld. Fann den här filmen i en annan blogg och det är jag glad för. Den tog mig med storm och jag blev riktigt berörd. Så snälla ta tiden du också för det här handlar egentligen om alla människor på denna jord.                                                                          Linda
Filmen borttagen!

Är ni brydd var tömkörningsfilmen tog vägen så är den borttagen med tanke på alla negativa kommentarer. Det är ingen fara ni får tycka precis som ni vill absolut, ingen åsikt är fel och ni var heller inte otrevliga. Dock var det ju aldrig meningen att det skulle bli mer riktat mot tränaren i filmen och därför tog jag bort den för att vara schyst.

Vi får hoppas att i nästa film är det jag som tömkör och har blivit ett riktigt proffs ;) Haha den dagen!

                                                                         Linda
Skrämmande!

Ja vad är det som är så skrämmande egentligen? Jag red ut på Fifis idag. Jag ville tammefan bara grina. Det var inte sant, omöjligt? Hur kan det vara så? Jag fattade ingenting. Där satt jag på hennes rygg och töltade fram.. söm förr!

Hon var mjuuuuk så inni norden i munnen. Lyhörd något så extremt. Mina hjälper var pyttesmå hon lyssnade på minsta lilla. Jag hade INGENTING i handen, fatta.. ingenting! Bara den där lilla lilla fina kontakten som man ska ha. Jag fick ta i min häst! Jag kunde nästan "samla" ihop henne i tölten. Jag var mållös och log under hela ritten. Hästen har nog aldrig fått så mycket beröm. Jag svävade på moln, hur är det möjligt att det kan vända som en pannkaka? Från att ha bly i händerna till en fjäder! Jag förmodar att hackamoret gör sitt! Äntligen kanske jag har fått tillbaka min superkänsliga fina häst!

Hon hade energi gosse så ni må inte tro. Det kändes som om hela hästen skrattade under ridturen.
- Mera mera! Sa hon
Fifa ville så mycket att hon oops tappa takten lite nu och då. Galoppen = energi, fram fram och högt högt. På vägen hem hade hon förstås lite mer energi och tölten blev en aning passtaktig, hon vill så gärna öka men hon klarar inte av ökad tölt just nu och tappar då allt. Lilla gumman. Jag var så glad och jag kände att det här kommer verkligen att fixa sig!

Något som hon ofta gjorde i sin glada tölt var att slänga kroppen mot vänster. Hon ville helst inte tölta rakt och det är förmodligen, antagligen ganska säkert skadan som spökar. Här måste jag klura lite på hur jag skall korrigera detta och träna henne att bli rak i hela kroppen, att orka gå rakt igen, ni som har smaskiga tips att dela med er, varsegoda!

Funderar på om hacket sitter nååågot för långt ner, men går inte att höja det mera, får göra något fler hål i tränsets sidostycken i såna fall.                                      Är det du mitt kära hack som har tagit tillbaka våran Fifa igen?

                                 
                                                                              Linda
Vill hylla några

Pedagogiska tränare- var finns dom? En filosofisk rubrik. Jag har tränat för sådana tränare och jag känner till en ytterligare som skall vara grymt bra. Bara av att ha sett dennes personlighet gör att jag vill fara dit direkt! Men kanonbra att ni kommer med tips, det kan man aldrig få för mycket av.

Några tränare som inte är tränare - Hmm hur lät det där? Jag menar förstås dom som inte har detta som yrke utan mer en fritidssyssla. Några såna vill jag hylla när vi ändå var på ämnet  :)


Lina. En otroligt trevlig, glad och lugn tjej. Hon har verkligen den där gåvan för hästar som inte alla har. Hon ser och känner det där lilla extra och man får alltid ett resultat vid varje träningstillfälle. Är otroligt mån om hästarna. Lyssnar till ryttaren och går efter dennes önskemål. Man känner sig alltid glad och lugn tillsammans med Lina. Hon har hästar och ridning på både fritiden och i arbete. Har tränat för en del toppryttare. Islandsryttare.

 

Lovisa. Vill nästan ge samma beskrivning som Lina. Lovisa är riktigt duktig, samma här lugn och trevlig. Läser av hästen i minsta detalj. Hon har stor erfarenhet i bagaget när det gäller både ridning och hantering av häst från marken. Hon går inte för fort fram och är väldigt noga med att sätta en bra grund. Samma här man får ett resultat vid varje träningstillfälle. Har tränat för många toppryttare. Westernryttare.

                                                           Bild lånad från Lovisas facebook.
                   

Verren. En av mina närmsta vänner och hon känner mig bäst av alla när det kommer till ridningen. Här har vi en tjej som verkligen får en att ändra sina tankar, mycket duktig i det pedagogiska lärandet (så ska hon ju bli lärare också). Det är inget dalt men ger beröm vid alla rättvisa stunder. Hon kan förklara i minsta detalj varför det är så varför vi gör si och så o.s.v. Har alltid sagt att hon skall satsa på att bli ridinstruktör men icke. Hon är den som förändrade min syn på ridning helt och verkligen lärde mig VAD ridning ÄR. Otroligt duktig på hästar och satsar högt inom ridsporten. Tränar regelbundet för toppryttare. Håller nu till i Skåne. Westernryttare.

                                                        Bild lånad från Verrens facebook
                               
Jag tror alla tre faktiskt kan få ta lite ur varandras beskrivning. Alla är otroligt duktiga och verkar satsa långt inom ridsporten. Verren känner jag och vet om mest :)

Varför tar jag inte hjälp av de här tjejerna lite oftare? Ja ska vi börja med Verren så svek hon och stack till skåne eftersom det finns större möjligheter att satsa på ridsporten där ^^ Lina och Lovisa som åtminstone bor kvar i området har jag större möjlighet att träna för. Dock har Fifa varit skadad den största perioden jag ägt henne så man har väl inte hunnit, samt att träningsplatsen och underlaget är inte den bästa under vintertid, ingen av dom har ridhus om jag säger så ^^ Dock skall jag verkligen försöka få mer hjälp av Lina när våren träder fram!

                                                                                 Linda

Pedagogiska tränare - var finns dom?

Jag tycker det är SUPERVIKTIGT att man är en bra pedagogisk tränare som ser till varje individ både häst och människa.

Jag läser som sagt på mittuniversitetet som förskolelärare, min andra termin nu. Vi läser väldigt mycket pedagogik och hur viktigt det är att arbeta individuellt. Varje barn har sina olika erfarenheter kring omvärlden och lär sig på olika sätt. Det är viktigt att man som pedagog är bred i sitt lärande. Alla barn lär sig inte på samma sätt och alla barn har inte lätt för samma saker. Man måste hela tiden arbeta efter varje barns egna erfarenheter och upplevelser samt försöka kunna se i ett barnperspektiv. Väldigt intressant. Dock tycker jag lärarna motsäger sig väldigt mycket då de själva inte arbetar efter detta sätt med oss elever.

Hur är det då i hästvärlden? Är alla tränare så pedagogisk att man ser till varje individ och då menar jag absolut inte BARA hästen utan även ryttaren? För mig är det superviktigt hur tränaren lär ut. Jag vet vad jag själv behöver för att både trivas OCH lära mig på bästa sätt. Eftersom jag då har sådana höga krav på mig själv samtidigt som jag även kan ha dåligt självförtroende kring hästarna måste jag ha en tränare som först förstår sig på mig. 

Tränaren skall ställa frågor till sig själv som: Vad vill ryttaren lära sig? Hur skall jag lära denne på bästa sätt? Vad har hon svårast samt lättast för? Hur skall jag fånga intresset? Hur är samspelet mellan henne och hästen? Har hon bra eller dåligt självförtroende? Behöver jag lyfta eller ta ner henne? Är hon stressad eller lugn? O.s.v Jag tycker många tränare som jag tränat för verkar glömma ryttaren och enbart försöka läsa av hästen. Man är två i arbetet och jag tycker att en tränare skall kunna både hästar och människor.

Visst en tränare säger och pekar på vad ryttaren skall göra för att hästen skall kunna göra det vi vill. Men det är inte BARA att säga och peka utan det är så mycket mer. Fånga ryttaren! Finn en personlig kontakt med den och försök förstå vad hon behöver jobba på och hur man skall lyckas med det. Alla lär sig inte på samma sätt, det är så himla individuellt och vissa behöver få mer pusch medans andra behöver få se mer av pekfingret. Här gäller det ju då att tränaren har lyckats läsa av ryttaren i fråga och försöka komma fram till vad denne behöver för typ av träning.

Nu är det så att alla tränare och ryttare går inte ihop. Det skall ju klicka, men ju bredare man är i sitt sätt att lära ut som tränare ju bättre är man, man blir en bra pedagog helt enkelt! Man jobbar ju med både hästar och människor och det skall finnas ett samspel emellan dem, därför behöver en tränare även erfarenhet av människan.

Dåliga tränare får en att känna sig illa till mods, dålig och får en större press över sig. Jag kan känna mig väldigt blockerad i mitt tänkande och i min ridning med vissa tränare. Ibland har jag nästan kännt mig lite kränkt. Jag blir hindrad att våga visa vad jag kan, att våga tala klarspråk och förklara hur dagssituationen ser ut och vad jag är ute efter. Sådana tränare är INTE bra för mig. Jag är en väldigt glad och öppen person med många åsikter och tankar, har lätt för att prata både med nära och främmande. En tränare som då får mig att bli tillbakadragen stryker jag på listan direkt.

En bra tränare behöver inte vara att denne är väldigt kunnig i ridsporten och allt kring hästarna, en bra tränare skall kunna förstå och få kontakt med ryttaren OCH ha kunnighet i ridning och hantering av häst. Den som finner en sådan tränare- håll hårt i den!                                                                                     Linda
Dålig rubrik

Ang gårdagen så är det många som tipsade mig att fråga fråga fråga. Haha om jag säger så här jag frågade hela tiden :P Jag är inte alls bang att fråga och pladdrar på som sjutton,  frågar nog lite för mycket då och då, och någon gång har man sagt till mig att:
- man skall inte fråga om allt för då blir man tokig. Jag Så där gjorde jag ett gott försök iaf :) 

Jag tror även att tränaren hade lite svårt att förstå Fifa, jag känner ju den hästen innan och utan och när hon backade och trixade var det pga osäkerhet och inte pga av några krav. Fifa brukar oftast backa när hon inte riktigt vet vad hon skall göra och när hon känner sig otrygg, så hon drog sig väldigt till mig ibland. När man sätter för höga krav då reagerar hon åt andra hållet, full fart fram, släng med huvud och kanske något studs med piskande svans. Men det klart känner man inte hästen sen tidigare så är det inte lika lätt att läsa av den heller. Tränaren har säkerligen mycket i bagaget! Fast jag vet en annan jag hemskt gärna vill prova istället ;)

Jag och Fifa tog en skritt-tur idag. Red på hacket och hon kändes lika mjuk och fin, woho :) Men gud vad det blåste, brrr idag bäddade jag om henne med vintertäcket igen annars har hon gått med regntäcke sedan jag köpte det. Imorgon vet jag nog inte vad jag skall göra. Att tömköra på plan nu känns inte lockande, bara is. Kanske får bli en ritdtur ändå. Jag förstår inte riktigt hur jag skall hinna träna henne regelbundet i tömkörningen tills nästa veterinärbesök, det är ju bara is överallt och det kommer det att vara ett tag framöver- har hamnat i en liten svår sist där. För ju mindre jag tränar Fifa ju mer veterinärbesök lär det bli.

Åh kommentarerna, ja man blir inte klok på mig men attans dagarna är fulla för mig nu mer, jag hinner inte riktigt med mig känner jag. Fy på mig! Men jag läser kommentarerna med stort intresse!
                                                                                    Linda
Filmen

Här kommer filmenNågot jag reagera på var underlaget, tyckte det var rätt djupt och tror det blev extra jobbigt för Fifa. Hon är rätt så spännd från början men det släpper mer mot slutet. Hon var liksom lite halvt tillbakadragen och brydd men jag tyckte hon skötte sig kanonfint för att vara bland massvis med andra hästar på nytt ställe med en ny människa. Så till mig: ah vad ska man säga haha det behövs en hel del träning på det där med tömmarna, tyvärr var hon ganska så trött när jag tog över men det får man ju ha förståelse för, hon har inte tränats på det här viset någon gång i sitt liv alls, ja menar traven har jag aldrig tränat sedan jag köpte henne, så jag är stolt. Det är lektion bredvid så därför är det massa ljud hela tiden.

                           

                                                                                   Linda
Tömkörningskursen

Tömkörningskursen ikväll var helt ok. Ja glömde jag nämna att det var ikväll ;)? Jag tänker vara rak på sak och helt ärlig nu.

Fifa: Hon skötte sig galant. Lugn och snäll, framåt och lyhörd. Vi började med att bara gå runt i ridhuset bland de andra hästarna och hon var helt cool och mest nyfiken. I tömkörningen var hon till en början osäker på den nya människan och det nya stället, det blev en del backning eller så drog hon sig till mig. Efter ett tag släppte det och hon travade på riktigt fint emellanåt. Någon galopp hann vi inte med innan Fifa började bli trött. Nej jag är stolt över henne, riktigt duktig med tanke på att allt var nytt och första gången hon tränade traven.

Tränaren: Kunde nog sin sak, lugn och sansad, gjorde inget förhastat eller gick för fort fram. Hon ville främst få Fifa lugn och framåt. Dock tror jag inte vi klickade jag och tränaren. Hon var inte så pedagogisk som jag ville. Hård - jajamen och det skall dom vara, det skall inte vara något dalt, men det var lite väl för hårt för min smak. Jag behöver en glad tränare samtidigt som denne är ärlig och konstruktiv, jag som blir så osäker i sådana här situationer och behöver då lyftas men jag kände mer som att jag sjönk idag. Jag kände mig inte precis duktig någon gång och fick aldrig något hum om hur jag skulle göra. Det var mest tränaren som tömkörde och det var ju bra på sitt sätt, riktigt roligt att se en annan jobba sin häst, men jag lärde mig inte alls mycket idag vilket var synd. Så ne hon är säkert toppen för en annan men för mig kändes det inte riktigt som jag velat. Så kan det vara ibland och man går inte ihop med alla.

Jag: Jag fick som sagt inte tömköra så mycket men när jag väl gjorde det kändes det ju bättre än här hemma. Förmodligen för att tränaren redan "tränat ihop henne" men de där tömmarna var lite svår att hantera, ibland blev det glappt och jag fick inte riktigt hjälp med hur jag skulle bete mig, jag tappade liksom kontakten med Fifa och när jag aldrig riktigt fick någon pusch eller pedagogisk hjälp så blev jag osäker och skämdes nästan så då gick det ännu sämre. Men stundvis kunde även jag :) Men som sagt lärde mig inte så mycket idag.

Lastningen: Gick suuuperbra. Jag var så lycklig och jag berömde Fifa så mycket att jag nästan blev torr i halsen. Mycket mycket godis. Vi lastade inte ens från stallet för där var det en snöhög ivägen. Helt underbart. Det jag gjorde var att hon fick ta ett steg fram - massor med godis och beröm - ett till steg - meeer godis och beröm. Sedan var hon inne. Lyckliga jag! Ibland då bara rullar det på och då hade jag ändå inte den bästa inställningen till lastningen heller idag :P

Film på detta kommer!

                                                                              Linda

www.elmo.cybersite.nu/

Ni glömmer väl inte Elmos hemsida! Mattes vackring. Har lite planer för honom framöver men ni får tålmodigt vänta på dom. Men som sagt, ta en titt på hans sida. Klicka på bilden nedan för att komma dit!
   

                                                                            Linda 
Att berömma sig sjäv

Jag är bra duktig på att trycka ner mig själv. Man är så dålig så hua. Jag får ofta höra från vänner och tränare att jag måste jobba mer på mitt självförtroende för jag kan så mycket mer än vad jag tror. Det stämmer väl i o för sig och ni här i bloggen har väl fått läst det ena efter det andra hur man av gråt slängt sig på backen och sagt att nu är det kört.

Men, det inre är ju så oerhört viktigt för att något alls skall fungera bra. Det handlar ju inte bara om att ha gott självfötroende bland hästarna utan även kring allt annat i livet, där är jag väl mer posetiv, kanske för att jag inte har lika höga krav på mig själv som i ridningen.

Kraven styr väldigt av hur jag mår och tycker om mig själv. Ibland sätter jag för höga krav på mig, hästarna får gå i sin takt, alltid, jag går aldrig för fort fram, dom skall ha det bästa så enkelt är det, men med mig själv är jag oerhört dålig och det måste jag börja ändra på. Så nu skall jag börja träna på att tänka posetivt, tro på mig själv och berömma mig själv. 

Så jag berömmer mig själv för min mjuka och lätta hand. Jag har aldrig haft en tendens till en hård och stel hand i ridningen utan där kan jag få en klapp på axeln. Det blir liksom mycket känsla i handen när jag rider. Jag har alltid fått beröm från många håll hur pass känslig och mjuk mina hästar är och hur lätt och trevlig jag är i handen. Jag kan inte vara hård, det känns alldeles för onaturligt MEN jag kan däremot ta tag ibland när det behövs och ibland måste man använda tyglarna lite mer, man får ju inte sitta med lillfingret hela tiden. Förr hade jag en tendens att släppa för mycket till tygeln, men Gummi (en tränare) har printat in i mitt huvud att ha mer kontakt och våga ta mer i hästen. Ne men det där med en fin mjuk hand det får jag buga mig själv för. Det är väl därför jag kräks när Fifa har varit så himla stum och hård..allergisk mot sånt!

Det känns drygt att berömma sig själv men jag tror att ibland måste jag göra det för att lyfta sig själv. Man kan och man är inte så oduglig som man tror alla gånger. Man är väldigt duktig att tala om för sig själv och andra vad man är dålig på, det måste man nästan börja sluta med, visst skall man inse ens brister och det man behöver hjälp med, men många gånger kan man ju faktiskt själv. Vad är du bra på?

          

                                                                              Linda
Tack Agnetha

Tack Agnetha vill jag börja med i mitt inlägg. Du har faktiskt hjälp mig att lösa mycket runt Fifa. Du har peppat som så många andra men även haft så mycket rätt om dina tankar kring Fifa. Du har kanske gjort det igen..

Ja, jag köpte ett hackamore idag. Tidigare har jag ridit med repgrimma om jag skall ha haft bettlöst, men nja det har inte funkat bra och nu har jag testat många olika bett, visst det är en djugel men.. jag vet inte, nått har kännts fel, jag vill inte tro att hon skall kännas SÅ ovillig i munnen. Så jag tar och lyssnar på Agnetha igen och skaffar mig ett hackamore. Så jag drog ut en pytteliten sväng, hann knappt värma upp henne, det var så himla mörkt så vi testade bara en liten bit.

Ja.. jag.. jag var lite chockad. Hon kändes så där hyperkänslig och mjuk igen som hon brukar. Jag fick ta i min häst!! Jag ville bara grina. Min häst, är hon tillbaka? Jag vet inte om det är hackamoret eller slumpmässigt för hon hade ju lite mer energi den här gången, men.. ja jag vill nästan tro att det är det bettlösa som gör skillnaden. Hon var lite brydd på vad sjutton det var hon hade på nosen, skakade lite på huvudet men verkade annars trivas. Ibland kunde hon lägga sig på handen med DET kändes mer normalt. Dessutom frustade hon under hela ridpasset, hon verkade.. glad? :) Kändes inte lika stel eller ovillig. Ååååh jag njööööt min häst kändes så lyhörd och mer.. uppåt! Inte den där dykarkänslan.

Tölten var jäkligt travtaktig till en början, jisses jag fick inte in en ren tölt alltså. Fast vi började om och kämpade på och efter ett tag.. pang.. tölt och energi och fram fram fram :D Jaaaaa! Nog för att takten inte var den finaste hela tiden men vadå vilken skillnad mot för förra ridpasset. På slutet sladdade hon i tölten, hon svängde ut rumpan höger, vänster, höger, vänster, höger vänster som om man fått sladd på bilen, dåre haha.
Blev väl lite jobbigt men tror hon gärna ville testa lite nu när hon tordes mera.. 

SNÄLLA säg att det inte var en slump, säg att det faktiskt var hackamoret som gjorde skillnaden. Jag vågar egentligen inte ta ut något i förskott =/ Men det ska bli SJUKT intressant att provrida fler gånger. Jag tänker byta mellan hackamore och bett några gånger bara för att se om det blir någon skillnad.

GLAAAAD!

                               
                                                                             Linda
Fifa på rymmen!

Jag funderar starkt på att byta bort fjädergrinden till en gummirep öppning. Det här är andra gången Fifa drar iväg med hagöppningen.

Jag hade precis släppt tillbaka Fifa i hagen efter att hovslagaren spikat fast den fördömda tappskon. Jag vände på klackenoch började gå hemåt men jag kom bara några meter tills jag hörde hur det small. Jag vände mig om och får se Fifa dra iväg ner mot huset och Bitter står och flänger som en nervpinne vid grinden där enbart den undre fjädern är kvar.

Jag förstår vad som har hänt och springer först mot hagen för att sätta den undre fjädern till den övre platsen då Bitter ser ut att vilja hoppa över.

Fifa ser jag ha stannat. Hon står och blänger på mig med sina stora ögon, ser ganska förvånad ut. Jag är snabb med att plocka bort fjädern från vägen som hon har dragit med sig, den har blivit dubbelt så lång. Under tiden börjar Fifa röra på sig. Hon travar lite bakom huset. Jag kan se hur hon funderar och hennes blick lyser:
- Jag är fri..? jag är fri.. Jag är FRIIIIII!!
Sedan drar hon jävlar anamma förbi husknuten och längs gårdsvägen mot logen.
- Jag är FRIIIIII! Skriker hon. Jag springer smått efter och hoppas på att hon inte springer ner mot landsvägen i alla fall.

Fifa gör en tvärsväng. Jag ser hur hennes ögon glittrar. Det här är verkligen hennes magiska stunder. Sedan tar hon i för kung och foster land. Isen sprutar kring benen och hon flyger fram och skrattar, hon skrattar och skrattar och benen går som trumpinnar. Jag kan inte låta bli att le den här gången heller. Hon är otrolig. Jag ser hur hon skrattar och sprudlar av lycka som ett litet barn. Hon drar till med några bocksprång men galoppen säger det mesta, hon har en sådan aktion och rundad galopp i all världens fart- man smälter. Jag tänker "nu ryker alla skor" Men samtidigt njuter jag av varje sekund, det värmer om hjärtat att se henne så lycklig.

Svärmor som har den bästa utsikten från köket över hela gården kommer ut på bron och ojar sig. Jämrar och ropar i oro. Fifa har stannat bredvid en del av hagen. Hon är full av nerver och minsta lilla ljud så skulle hon dra sin kos. Jag väljer att sätta mig ner på baken. Jag gräver i fickan och lockar på henne med den gladaste röst. Fifa spetsar öronen lite till, sedan kommer hon travandes emot mig med världens skratt. Fångad! Massor med godis.

         Jag älskar min häst och hon gjorde min dag! (gammal bild på skönheten tagen av Ulrica Norlander)

                   
                                                                         Linda
Het och stark häst = skarpt bett?

Jo då, det finns gott om delade meningar kring detta. Förr var jag helt emot det där med att använda sig utav skarpa bett på heta hästar. Jag har faktiskt slumpmässigt pratat med flera stycken om detta på senaste tiden och efter att ha hört lite mer av andras åsikter och erfarenheter så har jag nog börjat ställt mig lite mer i mitten, mellan ja och nej. Det beror på häst, ryttare och situation tycker jag. Sedan skall fel bett inte hamna i fel händer.

Jag tycker man först och främst skall gå till sig själv, gör jag fel och vad? Varför är hesten het och hur kan jag lösa det på bästa sätt? Oftast handlar det ju om en kommunikationsfråga och ibland har man kanske inte erfarenheten till att lösa "problemet" att få ner sin heta starka häst, att då få hjälp av en kunnig är ju verkligen något att fundera på. Det är väl liksom det första steget. Att sedan gå vidare: är det verkligen värt att ha en dragkamp? Kan ett starpare bett på min häst få den att börja lyssna mer på mig som ryttare? Kan den där otrevliga och ständiga dragkampen vara snäppet värre än ett starkare bett? Kan jag med det nya bettet få en bättre lyhördhet hos hästen och sedan byta ner mig till ett mildare bett?

Skönt att jag inte har det problemet på någon av mina iaf. Nog för att Fifa är tung i handen men det handlar inte om samma sak och Bitter kan bli het men är supermjuk och känslig i munnen, lyssna på minsta lilla vink.

Vad tycker du?

War horse - teater

Lite häftigt tyckte jag :D

 

Här får man se lite mer hur det går till på teatern, samt lite historia om krigshästarna!Nu skall jag fara och köpa ingredienser, för här skall bakas hela dagen då sambo fyller år till helgen <3

                                                                      Linda
Motgångarna som tär..

Ni får ursäkta mitt dåliga humör och att jag har varit dålig på att svara igen de här dagarna. Jag tappade bara sugen på allt i helgen och jag har en förmåga att tänka på det allra mörkaste, det värsta och jag får en sådan hemsk känsla i hela kroppen, man vill bara lägga sig på backen och försvinna ner under jorden (snön) ett tag. Sedan kommer jag upp igen och fortsätter kämpa. Jag ger aldrig upp men jag får alltid de där slagen i ansiktet som får mig att slänga mig på knäna.

Ni däremot, vad goa ni är. Ni fortsätter peppar och tipsar hela tiden, det är jag verkligen tacksam över. Är man ens värd det? Ni ska ha stort tack, det betyder så mycket.

Jag tror Sannas svar på stelheten och oviljan låter ganska logisk ändå. Mer självklar. Den tanken slog mig aldrig, men det klart, det bara snurrar i huvudet på mig och jag kan inte riktigt andas ut när motgångarna kommer.

Vi har haft så många motgångar under det här året. Först fann vi aldrig en sadel som passade. Det har mest varit barbacka ridning vilket har hindrat oss lite från att kunna göra vissa saker. Man har köpt sadel efter sadel, pengarna har bara kastats ut i tomma intet för ingenting. Anlitat sadelinprovare som har varit onödiga pengar. Vi har åkt till tränare för att försöka få bukt med Fifas trista hackiga trav som än inte är bra. Skadan som spökat i snart ett år nu. Hovslagarjakten hit och dit. Samtidigt som man anklagar sig själv gång på gång. Ne vad är det för mening att räkna upp allt? Det hjälper ju inte mig nu. Det är bara det att NU FÅR DET VARA NOG, vi vill njuta av livet tillsammans jag och Fifa.

Jag ser mina vänner tillsammans med sina friska hästar, de rider för fulla muggar, tävlar, planerar och lägger pengar på sånt som en annan hellre vill än veterinärvård. De kommer framåt och har roligt med sin häst. Jag är självklart glad för deras skull och jag verkligen älskar att umågs med mina vänner och deras hästar, det är på ett sätt för mig att finna den där härliga känslan igen, bara av att se, hjälpa och umgås kring det. Men jag saknar att ha det själv och det tar så hårt på mig vid varje motgång man möter hela tiden- när kommer våran tid?

Men vi kämpar på, som vanligt, sluta vara en sån gnällkärring och upp igen! Kan Fifa kan jag.


                                                                           
                                                                      Linda
Men!

Meeen. Jag blir så less, nu drar jag till en kompis för hästarna suger musten ur mig. Tror ni inte att hon tappat en sko nu också?? Nej, nu skiter jag i det här, inga fler motgångar för mig idag tack..

                                                                        Tack och hej
                                                                              Linda

Det där med stelhet..

Det är många som säger att jag ska släppa kraven på henne och ta det lugn. Alla hästar kan vara stel och ovillig när de är otränad. Håller fullt med er, saken är den att det här är annat, det är inte en vanlig stelhet eller ovillighet pga lathet, dålig kondis eller lite muskler. Det här är något annat, det är skadan som talar.

Jag kräver ingenting av Fifa, jag kan släppa tyglar helt och känna att det är fruktansvärt tokigt, och jag hoppas hoppas att detta är normalt för skadade hästar, att det skall kännas såhär extremt till en början. För jag har aldrig kännt en häst så här förut.

När jag fick hem Fifa så var hon knappt riden, hon var tio gånger mjukare och trevligare att rida då än nu, ja menar Bitter min långbenta travare kändes vigare och mjukare, haha och då var han stel som en pinne. Så det klart, man blir ju lite orolig samtidigt som jag skall försöka tänka positivt och att det förmodligen känns tio gånger värre på en otränad skadad häst. För det finns INGENTING kvar av den gamla Fifa. Jag hoppas verkligen inte att vi har missat något. Min sambo är så otroligt snäll, han stöttar och tröstar för han vet vilken otroligt negativ inställning jag kan få.

Nej jag tänker inte måla fan på väggen än, vi har ju en lång resa framför oss och jag tänker ge ridningen ett par veckor. Lugnt och säkert och inte focusera på så mycket mer än att hon skall bygga en balans med mig på ryggen rätt fram, finna energin och glädjen samt takten. Får jag bra hjälp med tömkörningen är det främst där jag skall börja stärka upp henne i alla gångarter.

Nej nu ska jag ut igen...

                                                                                    Linda
Hoppning med ko!

Den här har väl de flesta sett, hon fick ingen häst av sin pappa så då får man ta vad man haver ^^ Bjuder på den, nu ska jag bort och roa mig lite..

 

                                                                       Linda
Första ritten

Ritten med Fifa idag. Jag kan säga såhär: Jag har aldrig ridit en sån obekväm och trög häst, såhär dålig har hon aldrig gått någonsin, men great liksom! Känns ju prima. Jag lovar hon kändes som en åsna, en planka, en häst som dök. Ja het häst har jag då inte. Den där vigheten som hon visar på stretchningen, släng mig i väggen :P Usch usch usch, jag fick ju knappt ta henne i munnen heller, jisses.. jag kände en sådan ledsam känsla i hela kroppen- min häst är totalt förstörd och det här kommer aldrig att gå. Vadå typiskt jag att tänka det mörkaste?

Vi focuserade enbart på takten och energin. Väcka henne lite och vi töltade mest under den lilla runden. Vi fick in både ren tölt, trav och galopp. Traven var inget vi focuserade på idag, den kom bara in då hon tappade någon av de andra gångarterna. Oj, det kändes verkligen som att hon lyfte fram rejält! Men ack så stelt och ojämnt, den där halta känslan. Galoppen tog hon gärna till, tölten blev bättre och bättre ju mer vi töltade, hon längde steget bättre på slutet. Dock var det ingen mening med att få henne att söka sig till bettet och få henne mjuk och fin, det här blev mycket gunghäst = svank puppa med nosen i vädret. Det får bli så ett tag ska bli himla intressant att rida henne imorgon, första gången brukar alltid kännas extremt skit.

Hemma bytte jag bett från nova bett till tredelat med rörliga ringar och testade lite på gården. Hmm kanske tog hon emot bettet bättre? Eller inte? Hon ställde sig iaf mer till höger med det bettet och om det var en slump eller ej kan jag inte säga.

Sadeln ligger i alla fall på sin plats vilket är skönt! Känns ovanligt faktiskt och då har vi ridit i nerförsbackar, galopperat, travat töltat och rajtantajtan. HÄRLIGT! Men så är hon i rätt så fint hull nu också, såhär smal har jag nog aldrig haft henne.

Idag hade jag på mig riktiga ridkläder för första gången på länge, det var sååå skööönt :D Smidigt och lätt! Jag gillar verkligen mina ridbyxor, de sitter som en smäck kring rumpistumpi ;)

                                                                                                       Linda
Världens sämsta matte!

Jag och Martin ska snart ut på en ridtur. Tänkte att Bitter kanske var en bra draghjälp. Det är blå himmel med strålande sol, fast blåser väldigt. Dock behöver Fifa få lite energi, måste jobba på framåtbjudningen så det får gärna blåsa lite så hon vaknar till liv.

För övrigt råkade jag klippa pulpan på Elmo och jag mådde så illa så jag nästan höll på att spy. Inte för att det var blod utan för att jag gjorde honom illa. Elmo är nämligen skräckslagen när vi skall klippa klorna och vi behöver vara två för att kunna göra det. Oftast sitter han och skakar och gnyr skräckslagen och vad gör då matte?

Vi släppte ut honom på gården på en gång, han sprang och lekte i blodstänket som om inget hade hänt. Jag satte mig ner på golvet och kunde inte hålla tårarna borta, det var väl en utav anledningarna till att vi tog ut honom, så han slapp se mig ledsen, fyfan vilken dålig matte jag är, hemska jag, jag borde inte få klippa hans klor. Jag mår så dåligt över detta så ni anar inte, jag gjorde illa min lilla Elmo. De första gångerna man råkat ta pulpan har väl varit mer
- Jaja någon gång gör man väl det.
Men eftersom Elmo har blivit så fruktansvärd rädd att klippa klorna så gör det nu så ont i mig. Där i husses famn, skakar han, gnyr och är livrädd, försöker tappert lita på matte som pular in massa korv i honom- ändå skadar jag min hund, fan ta mig :(

        


                                                                          Linda
Veckans tips!

Haha veckans tips, jaja det var väl typ två månader sedan jag hade det sist. Något jag tänkte tipsa er alla lite om är ang fotografering. En ganska lätt sak faktiskt.

Ni med systermkamera (kanske går på dagens vanliga digital också), zooma aldrig UT, aldrig aldrig om du vill fånga djupet och känslan i bilden. Du skall zooma in så mycket du kan (kanske inte lika mycket om du har ett litet bättre objektiv med längre zoom) men med orginal objektivet som jag har- FULL ZOOM! Det är DU som får förflytta dig om du vill ha med hela objektet. På så vis får du det där djupet (suddig bakrund) och den fina känslan i fotot.

Risken som kan bli när du zoomar ut är att ex hästen ser kortbent och lite oproportionelig ut, samt att bilden saknar liv.

Kan ju lägga till att det finns tusen olika sätt att få fram vackra bilder, men det har jag ingen ork att skriva ner utan jag tycker att bara zoomen gör stor skillnad.

Här kommer två bilder (ganska dumma bilder att jämföra med) men bilden till vänster är utzoomad och bilden till höger är inzoomad                                                                                    Linda
Udda islandshäst?

Alltså jag måste låna dessa bilder av saintinhells blogg. Det är helt sjukt, ja.. jag vet inte vad jag skall säga om den här hästen, björnen. Det är nog bland de sötaste och udda islänningar jag sett, men alltså kolla pälsen! Kolla benen! Haha ja jisses.. otroligt söt.

                               

                                
                                                                              Linda
De har förstört :(

Haha jag kommer få fan för den här dagen. Såhär mycket har jag inte svettats på länge. De bara rann om mig, smaart Linda du som är förkyld och hostar om nätterna.

Men det var sånt uuunderbart väder, vrålhett, det droppade överallt och jag hade värsta vårkänslorna. Jag tänkte: Perfekt för att arbeta ute  (inte på plan) Jag kom på mig att Fifa blev ju behandlad i ryggen igår, kanske dumt att rida dagen efter, så det blev tömkörning. Gaah det är inte min grej, känner mig så fruktansvärt okunnig och jag funderar på att skita i det tills jag får hjälp. Kände ingen skillnad på bett och mun om jag säger så. Jag fick ryta till åt Fifa ett par gånger, hon drar nästan omkull mig ibland vid nerförsbackarna. Hah ja vår kommunikation är inte på topp just nu :P

Det sved i hjärtat på mig idag. De nya grannarna har fällt alla träd på våran underbara skogsslinga vid sommarhagarna. Fyfan :( Jag kände inte igen mig, det var tragiskt alltså. Här har man sådana fina minnen med både hund och hästar. Jag lovar, när solens strålar kisar igenom alla stammar har det varit som tagen ur en saga. Jag minns så starkt när jag red dit med min kallblodstravare för några år sedan, plötsligt möttes vi av tio råddjur som gick omkring bland träden, det sjuka var att jag och hästen red omkring den lilla råddjursflocken, dom verkade inte bry sig om mig, det var helt fantastiskt, det glömmer jag aldrig. Dom brukar ströva omkring där då och då, men nu.. nykomlingar!! Nog för att det var granbarkborre på vissa träd, men onödigt att göra ett hygge av allt.

Nåja jag och Fifa tränade iaf omkring där, nästa gång ska jag nog bara ta med mig en lina så hon för trava fritt över bråtet, hon behöver bygga en balans och det känns bättre att börja låta henne trava fritt i skogen än med mig på ryggen..                                                 Tänk att förstöra något så vackert, nu är allt dött..

                                                       Har ingen bättre bild på skogsslingan än denna:                                                                                Linda
Mina läsare..

Vem har inte finaste läsarna om inte jag? Jaja det finns säker någon eller några som svär och har sig över mig där bakom datorskärmen, men det får ni göra så gärna. Ne men på riktigt, jag blir så glad över er, mina läsare, som är så otroligt peppande, roliga, trevliga och lägger ner sån energi på kommentarerna. Även ni som inte kommenterar, jag vet ju inte ens vilka ni är men ja, man behöver inte säga något heller :) Bloggen blir som en annan värld för mig, här kan jag söka stöd, tröst och finna trevliga (och otrevliga) personer. Man får sig både skratt och gråt. Tänk vad mycket känslor bloggvärlden kan ge.

Ibland önskar man att alla dessa fina personer i den här bloggvärlden som man stöter på skulle kunna träffas in real life. Men törs man det? Jag vet inte, jag är inte blyg, tvärtom, men tänk om den där fina bilden blir.. ful? Kanske inte ful men kanske inte så som man tänkt sig heller, det kanske är likabra att man bara har en kontakt via nätet, fast man är nyfiken.

Ja jag ska snart ut med min lilla vovve som har tappat tålamodet, sedan får jag se vad jag hittar på med busfia. Skall jag tordas rida ut en sväng? Tror hon skulle tycka det va bra mycket roligare än att gå på töm hela hela hela tiden. Ska bli så spännande med munnen- o andra sidan kan ju reslutat synas efter ett par dagar, mycket kan sitta kvar i huvudet på henne och säkerligen otrevliga sår. Nej tjollavipp nu sticker jag ut i finvädret :D återkommer..

                                                                                Linda 
RSS 2.0