Fifan in glory

 
 
 
 
 
 
Hästar kring vitt

Åååh min underbara Jennifer var och hälsade på idag, man insåg verkligen vad man har saknat henne, hon är som en liten solstråle och värmer hela tillvaron, bästa Jennifer, saknar att ha henne här och hennes hästar. Idag var hon en liten hjälpreda när jag skulle fota hästarna i det uuuuunderbara vädret, tack Jennifer! Det blir en del inlägg idag med tanke på alla bilder, men så får det bli denna gång :)
 
 
 
Grannen kom som vanligt på besök med godis
 
 
 
 
En mycket nöjd Fifa
 
 
En miindre nöjd Fifa - hallå här är jag!
 
 
Nu så!
 
 
 
Is flickorna
 
 
 
Jennifer i hästzoonen!
 
 
 
Godis säger man inte nej till
 
 
 
Vinterland

Idag passade jag på att fota, vädret var maaagiskt och jag måste verkligen säga att där vi bor är fantastiskt vackert, tänk att vakna upp och ha detta som utsikt, att se detta var man än går på gården bland alla djur och små hus. Man finner verkligen harmonin.
 
 
 
 
 
Våra duvor som bosatt sig på gården sedan i våras :)
 
 
 
Ni kryddar dagen!

Det är så roligt och så intressant att läsa era kommentarer ska ni veta, många av er är så smarta och tänker lite längre än vad näsan räcker, många verkar blunda för svart och vitt och kan se flera vägar, samtidigt som ni har kloka ideér och meningar så tycker jag många verkar ha en ödmjukhet och diskuterar på ett respektfullt och trevligt sätt. Jag både lär och får nya tankar av många era kommentarer och åsikter, det är så roligt och så spännande. Samtidigt som jag lär känna en del av er, för en del av personligheten brukar kunna spegla sig i kommentarer och texter. 
 
Skönt med många sådana läsare i bloggen, man blir bortskämd. Tack ska ni ha, ni kryddar dagen.
 
 
Gammal ovisad bild.
Tack vare denna film har jag min Elmo

Vägen och mötet med Elmo är faktiskt ganska fin, lite som taget ur en saga. 
 
När jag var tonåring så träffade jag en bekants valpkull en kväll som var  av just rasen isländsk fårhund. Sedan den dagen bestämde jag mig att en sån, en sån ska jag ha, inget snack om saken. Åren gick, saknaden efter en hund var enorm. Så kom den tiden då man inte längre bodde hemma och man fick äntligen styra och ställa som man ville.
 
Jag började genast att kolla runt på alla kennlar i hela Sverige via nätet. Jag kikade även på youtube på isländsk fårhund från olika länder för skojs skull.. men så en dag stötte jag på den här videon:
 
 
Jag var fast, jag bestämde mig direkt att sådär ska min framtida hund vara, jag blev totalt kär i den här tiken. Så jag tog och kollade upp vem som ägde hunden och kontaktade ägaren som höll till i Norge. Embla, hette valpen på filmen och hade blivit så pass stor att en kull planerades, yes! Dock skulle det väntas något år och vi hade planerat att skaffa hund just den sommaren, men jag gav inte upp där. Emblas pappa hade nämligen precis parat sig med en tik och det väntades en valpkull i maj det året, alltså Emblas halvsyskon.
 
Jag kontakte kenneln på en gång och tingade en hane med bums. Jag var den första som fick välja hane och jag tog då Elmo. När vi sedan hämtade lilla Elmo var han den ända av alla valpar som kom fram i valphagen, klättrade på kompostgallret och rätt upp i min famn.
 
 
 
 
 
Det kunde inte ha blivit bättre, och han är väldigt lik sin halvsyster Embla :)
 
oooh!

And it´s keep snowing!
 
 
 
 
 
 
Intressant!

Det har kommit intressanta kommentarer ang om jag skall ta föl efter Fifa eller ej. Jag blir inte bitter efter folks åsikter, jag tycker det är intressant att höra andras ord och meningar (till motto) även om jag inte håller med om allt. Ibland kan jag tycka att vissa kommentarer eller ord är intressanta för att jag tycker dom låter lite crazy. Allt är intressant på sitt vis och alla får tycka som de vill, med varandras tankar och åsikter kan vi lära mycket.
 
Jag fick en intressant kommentar där det står: 
 
"Det är ju kalas att hon aldrig var skadad men jag ställer mig ändå frågande till att avla på henne. Hon är verkligen ursöt, men man måste ändå inte avla på alla ston. Vill man ha ett föl eller en unghäst så kan man köpa exakt det man vill ha istället för att hoppas på att det blir något bra, framförallt när man inte har ett sto utöver det vanliga. 
Såvitt jag kan se har hon till exempel ingen stam att räkna med."

Diva Från gategården
 
 
Eller där en annan skriver:
 
"Tänk att så fort man börjar surra om att man ska betäcka sitt sto så ska det börja näbbas om att alla ston inte platsar i aveln ... 
Jag tycker du ska skita i olyckskorparna som gnäller om att du inte borde betäcka. Jag kan på SITT SÄTT hålla med - det blir förmodligen inte någon ny superstjärna på Islandshästhimmelen men det blir alldeles säkert en jättefin och trevlig ridhäst. Jag tycker att Fifa verkar vara ett utomordentligt bra sto att avla på. När folk däremot avlar på ston som faktiskt har stora exteriöra avvikelser, svårigheter i gångarterna eller värst av allt: Sjukdomar eller Extremt dåligt lynne - då är det problem. 

Jag blir lite irriterad på det här "elitistiska" tänket som en del Islandshästmänniskor har. Att man bara ska avla på de så kallade "bra" hästarna. Men VAD är en bra häst? Det behövs "helt vanliga" hästar också, och "bedömnings-fin-BLUP-avel" genererar ju i såna hästar också. Samtidigt ser inte jag det som något hot att man avlar på "obedömda ston", i synnerhet inte med så fina kvalitéer som Fifa faktiskt har. Nä, hon kanske inte passerar nålsögat men det är heller inget fel på henne -tvärtom verkar hon vara en utomordentligt trevlig och bra häst"
 
Fifa från gettot Frá Enniskoti
 
 
Jag kan inte annat än att hålla mig till nedanstående kommentar faktiskt, inte bara för att ställa till försvar både till mig och min häst, för jag tycker verkligen inte Fifa är en "dålig" häst att avla på, jag tror snarare att det kan bli en intressant avkomma med rätt hingst, och om det inte blir en stjärna? Har vi då skapat fram en onödig häst? Att en häst inte har bra stam betyder inte att hästen i sig blir dålig eller medelmåtta eller framförallt ger dåliga avkommor, en bra stam är ett plus i kanten och ökar chanserna till en bra avkomma, såklart, men det finns hästar som visat framfötterna på tävlingsbanan som INTE har en märkvärdig stam, och vad är en bra häst som andra kommentar skrev? Jag tycker hon ställer riktigt bra frågor och tankar som man kan gå lite längre på.
 
Den första kommentaren har en poäng i sin mening, ska man få fram riktigt bra avkommor som kan lyckas på tävlingsbanorna, så ökar ju chanserna med två riktigt bra föräldrar och framförallt med en bra stam bakom sig, men samtidigt känns det lite överdrivet, att bara sträva efter perfektion ska man vara försiktig med vad det än handlar om. En häst med dåligt lynne, tragisk extriör, sjukdomar såsom eksem kanske inte lämpar sig att avlas på även om avkomman inte behöver ärva de sämre delarna. Jag har en riktigt fin hund som skulle passa utmärkt till avel och där även kennlar gett förfrågan om de får använda honom till sin kenneltik, redan innan han hunnit visas. Han är en lämpad fin hane för sin ras, eller? Nej tyvärr har han gråstarr och trots att jag så gärna vill avla på denna hunden som har ALLT extriör, päls, färg, rörelse, lynne och bra stam, så måste jag agera professionellt. Sunt förnuft svider. Så den biten kan jag förstå med en diskussion och ifrågasättningar där man vill avla på "trasiga" djur, men vi "amatörer" som ändå har en trevlig häst med trevliga gångarter som lever ett friskt liv kanske man inte alltid ska säga bu till :)
 
Varför jag vill ta föl efter Fifa är främst att jag vill ha något efter henne, det är väldigt viktigt för mig, sedan satsar jag lite på en grym hingst och hoppas på att avkomman ska bli det jag strävar efter, men om denne inte når stjärnorna har jag inte gjort någon förlust, får jag fram en avkomma snarlik min lilla tös där ute i hagen har jag lyckats ändå.
 
Om man inte vågar tro, hoppas och chansa - vart går vägen då?
 
- Framförallt när man inte har ett sto utöver det vanliga. Reagerade jag lite på, för det är ju just det jag har :)
 
 
Så TYCKER JAG!
Önska!

Vad står högst upp på önskelistan just nu? Det kan vara vad som helst, materiella ting eller ej. Vad är det som du behöver eller längtar mest av allt efter nu? Är det något du vet du kommer få? Är det något du skall köpa/skaffa själv? Varför önskar du dig detta?
 
Sanningen om Fifa

Ja det är väl dags att skriva lite kring Fifa och hennes skador då de kom på frågan att hon kanske inte är lämplig att avla på. 
 
Det började med att Fifa blev ovillig i ridningen och väldigt hård och stum i munnen, ingenting funkade och det kändes väldigt konstigt, det kändes som att hela hästen sjönk till backen. Jag blev orolig och tog henne till en veterinär för det var något som inte stämde. Väl hos veterinären upptäcke man hältor på flera ben och man började behandla.
 
Såhär är det, jag, min nya veterinär, min tränare och vänner är väldigt säker på att Fifa aldrig vait skadad. Japp. Saken är att det handlar förmodligen om att man inte kunde se skillnad på hälta och fyrtaktig trav. Fifas "hälta" knyck, försvann aldrig efter alla behandlingar, man behandlade från topp till tå. Jag hade tidigare övertygat mig om att hackandet var en fyrtakt, men under den tiden var jag inte så kunnig på gångarter och deras hockus pockus, och när en veterinär med allvarlig blick bekräftar att hennes hackande var en skada och hon hade verkligen ont, samt en ovanlig skada i ryggen, ja då blir man övertygad själv, men jag kände hela tiden att något inte stämde allteftersom tiden gick. Fifa skulle dessutom ha en ovanligt skadad rygg, något som sällan sågs i fallen, men tog man bild? Nej man behandlade månadsvis med kiropraktik. Vi höll på över ett halvår var tredje/fjärde vecka hos samma veterinär med sprutor i ben, höfter o.s.v och knäckande och nålande i rygg, men det blev liksom ingen skillnad, hacket försvann inte och nu började man få slut på ställen att behandla och ideer på vad det kunde vara. Man tar fortfarande ingen bild på ryggen trots att det är en ovanlig skada. Det kom till och med något försiktigt sådär att man kanske måste ta bort hästen?
 
Jag kände att jag måste gå vidare, kan inte dom hitta felet på min häst kanske en annan kan. Så jag for till en väldigt omtalad och omtyckt veterinär som helst inte tar emot nya kunder. Men jag var nog övertygande och desperat i telefonen så jag fick en tid! Här kom ett slag i magen, min nya veterinär skakade på huvudet att höra min historia om Fifa och hennes behandlingar. Han tog en bild på ryggen direkt och det var enbart ett skönhetsfel som man inte kunde göra något åt och som inte var påverkande för ridningen. "Hältan" hacket handlade inte om smärta, det handlade om att hon var lite lat och obalanserad, tyckte det var jobbigt och  "släpade" efter, en svag sida helt enkelt och enligt min tränare - fyrtaktig trav, och JA det såg jäkligt hackigt ut, det gick inte att ta miste på men det handlade inte om någon skada.
 
Så vi struntade i alla behandlingar (förutom lite shockwave som hjälp på traven) och började träna Fifa istället, träna träna, hon behövde bli stark och smidig. Ja, den ända "behandlingen" som gav resultat, det var alltså inget fel på min häst och det har aldrig varit mer än några vassa tänder och det var TÄNDERNA som var svaret på den ovilliga Fifan redan från början, det där tunga och konstiga som jag kände och som gjorde att jag tog henne till en veterinär det berodde på vassa tänder, dock fokuserade man på lite fel saker, men tänderna fixades hos den nya veterinären och sen var det bara att köra på. Hon har utvecklats med stormsteg i ridningen och "hältan" är som bortblåst ;)
 
 
 
 
Tusentals pengar på onödiga behandlingar, höjd försäkring och många resor. Det känns suget, men jag har lärt mig oerhört mycket på den resan, både om Fifa och hennes rörelsemönster o.s.v samt erfarenhet kring veterinärer mm. 
 
Jag är oerhört tacksam över alla som hjälpt till, både veterinär, vänner och familj, ni har varit helt otroliga utan er hade det aldrig gått!
 
 
Otålig

Jag vill rida min häst nuuuu! Gah men det går inte, tidigast blir på torsdag då hovslagaren kommer och snälla snälla säg inte att det skall ändras och flyttas, en vecka är långt nog! Usch vad jobbigt att vänta!!
 
Fifa frá Enniskoti

Härligt att så många blev så engagerade i valet av hingst. Roligt att få lite mer tips och eftersom fler frågade om Fifa överlag och om jag kunde göra ett inlägg om hennes extriör och gångarter samt temprament kommer det här:
 
Fifa är en liten nätt islandshäst. Hon har tydliga markeringar i både ansikte, ben o.s.v. Hon har dock ett skönhetsfel som inte syns och det är ryggen då två tornutskott inte är fullt utvecklade, dock skall inte detta påverka ridningen. Hon är en femgångare men jag rider henne än så länge som fyrgångare, dock lägger hon gärna in passen själv ibland och verkar finna glädjen i den. Gångarterna blir lite svår att döma då hon egentligen är "precis" under en påbörjad utbildning, vi har just fått lite bukt på takterna och bärigheten. Alla gångarter finns men traven är den jag har tyckt har varit svårast då den blir väldigt fyrtaktig. Dock är kvalite på gångarterna en annan sak än hur pass lätt dom är att få fram, jag kan inte riktigt avgöra kvaliten på hennes gångarter än, men en hingst som har en bra trav är ett plus i kanten då jag inbillar mig att det skulle vara ett av prion. 
 
Som femgångare är Fifa duktig på att "slänga" fram benen istället för att vinkla dom in under sig. Fifa har precis funnit energin i ridningen vilket är något som jag berömmer och motiverar, Fifa är inte av den heta typen direkt som gärna taktar, en dålig dag brukar vara seg och en bra dag brukar vara pigg och jag önskar alltid mer energi men som är kontrollerbar. Hon är en väldigt trevlig häst som lär sig otroligt snabbt, smart och kvick i tankegången. Hon är tjurig och vet vad hon vill, men hon har ett himla trevligt psyke och är väldigt trygg i sig själv. Har en underbar utstrålning och är väldigt vaken.
 
Jag vill naturligtvis få fram en avkomma som har framtiden för sig på tävlingsbanan trots att jag än själv inte vågat mig ut, chicken, men jag siktar alltid långt och har höga mål. Avkomman får gärna bli större än min lilla Fifa, dock gillar jag de nätta typerna. Hingsten skall ha en otrolig utstrålning, det ska säga pang! Ett bra psyke där hingsten är trygg i sig själv är superviktigt då jag själv går bäst ihop med de coola typerna. En stressig häst brukar ge en stressig Linda. En hingst med riktigt bra gångarter är de väl inget snack om! Jag önskar att avkomman blir en femgångare i alla fall det vore ett stort plus. Färg spelar ingen roll egentligen, fux är väl det som jag minst attraheras av men färgen är minst viktig. Avståndet kan ju gärna få vara lagomt, en tripp till skåne (till fina Herkules) känns inte så lockande, man får börja tänka lite på det realistiska. 
 
 
 
 
Hingst tips

 Det ÄR bestämt Fifan ska betäckas i vår. Jaahaa, jag har ju några hingstar som jag funderar på faktiskt mer eller mindre, men det finns säkert en hel dröööös med andra bra hingstar som jag inte ens tänkt tanken på. Så nu skulle jag vilja höra lite tips på vilken/vilka hingstar som skulle passa Fifa och VARFÖR? Svårt för er som inte känner Fifa på riktigt så men man kan alltid komma med tips av det lilla man vet :) 
 
En av favvon som bara tagit mitt hjärta är
Herkules Fra Pegasus - Foto tagen av Ulrica Norlander
 
Men om han passar Fifan vet jag inte. Jag har bara kärat ner mig i just den här hästen!
 
 
 
 
Hahaha

Sjukt söt men det ser ju helskojigt ut haha! Klicka på bilden för att komma till annonsen.
Måste fråga varför man rakar miniatyrhästarna så här? Det är inte den första jag sett som är rakad på detta vis ;)
 
Variera mera

Jag älskar att göra ALLT man kan göra med en häst, det som är gott så att säga, variation tror jag på, både för kropp och själ hos hästen och trots att jag gör så mycket olika saker med lillan så kan jag inte få nog, jag inspireras och frestas fortfarande. Jag utmanar er, vad gör ni för variation:)??
 
Dressyrmupp
 
Körnisse
 
 
Hoppetossa
 
 
Tömkörning
 
 
Cyklister
 
 
Stretchohollick
 
 
Tricknördar
 
 
Handhäst
 
 
Vattengympa
 
 
Långturer
 
 
Bus
 
 
Promenixar
 
Jaaaa!!

Åååååh vilken lättnad, guuud jag kan verkligen andas ut, såsom jag har oroat mig och jämrat mig, fyfasen, jag har verkligen mått dåligt över tentan jag gjorde, jag trodde jag skulle kugga mig och så får jag ett poäng ifrån full pott, :O fyfan vad braaa, jaaa nu kan jag leva lite till igen tjohoooo! Fyfan vad bra jag slipper omtenta!!
 
hoppingen får vänta

Husse hjälpte med kryssen, han kan han, så nu har vi äntligen lite dugligt hindermaterial på banan. Dock får nog jag vänta lite med hoppningen, åtminstonde i en vecka då jag upptäckte att Fifas skor är helt slut, de är ungefär lika utslitna som de sista var. Ja hon sliter ju defentivt mer på ena sidan, min snea lillia häst. Så nu blir det nog mest lite kommunikationsarbete och kanske lite tömkörning i gräs tills hon får nya fossingar. Tömkörde henne idag, det var helt ok men det skulle kännas sååå sköönt att ha någon bredvid som verkligen kan, nu testar man ju lite själv, hon får bli min försökskanin, stackarn :P
 
Bygga bygga

Idag ska jag banne mig ge mig in på att bygga hinderstöd, kryss. Det får bli som det blir, nu vill både jag och Fifa hoppa igen, det var så länge sedan. Hemma där Lina bor har de ju riktiga bommar och hinderstöd, här hemma får man fixa fram sånt själv, men vadå, jag har en heeeel fotbollsplan vi får rida på som inte används mer än att de sladdar den, det är ju perfekt och det ska vi i Erikslund vara tacksamma för :)
 
Aja vi får se hur ja lyckas med hinderstöden, någon gång måste det bara bli gjort så vi kan hoooppaaaa!

Yeeeh sooo serious, haha jag ser ju verkligen ut så på den bilden ;)
 
Moondance Alexander - Full movie

Full film nedan
 
 
Dagens körning - bilder

Jag och Erica körde en liten längre tur idag, det gick jättebra och var hur mysigt som helst. Gud vad roligt att köra! Det var inte bara jag som tyckte det, oj vad taggad Fifa var, hon skulle upp i fart och man såg verkligen hur hon tryckte på emellanåt. Hon var verkligen superdukitg, blev lite galopp någon sträcka och hästarna triggade varandra. Dock är ju Fifa lite sne, det känner jag även i ridningen, hon ställer sig åt höger och skjuter ut vänster bog. Jag vill gärna få henne lite vänsterställd för att få in den bogen men bakom vagn är det betydligt svårare än på ryggen. Ibland funkar det och.. ibland inte, då svänger hon sakta men säkert mer åt vänster, fuskar och vill inte böja igenom. Jag skulle verkligen behöva hjälp från en körkunnig person, vill att Fifa ska dra rakt och allsidigt. Men utöver det, gjorde hon det toppen och jag längtar till nästa körpass :)
 
 
Nya selen

Den nya selen från Drive out kom idag, tjohooo! Det var väldigt spännande att se hur den satt och hur Fifa drog med den. Jag måste säga att jag är nöjd, den satt riktigt bra och jag tyckte Fifa verkade trivas i den. Skönt med en RIKTIG sele, nu kan jag köra henne med gott samvete.
 
Det blev en ponnystolek, cob stoleken skulle nog ha blivit alldeles för stor om man tittar på måtten. Ponny och Cob skiljer sig markant, medan ponny och min gamla sele som är i cob där måtten stod närmre varandra. Erica har ponny på sin sele från drive out så jag skulle aldrig kunna tänka mig att Fifa skulle behöva cob som är nättare än Svala. 
 
Nu drar hon med börstan i draglinor till svängeln, bröstan och däckeln är isär, skaklarna sitter i däckeln istället för hela selen och hon har en baksele som hjälper vid sluttning och nerförsbackar. Nu ska jag härma Erica och skaffa neoprenpad runt bröstan och något luddmys runt däckeln, samt låta Martin svetsa ugglor i skaklarna som jag kan fästa bakselen i. 
 
 
 
Varning för känsliga tittare

Hur kommer det sig att människan blev det mest brutalaste på denna jord?
 
 
Promenixen

Åååh! Jag, husse, Elmo, Bitter och Fifa tog en promenad nu på kvällen. Gud det var superduper mysigt. Nog för att Fifa fick stå ut med oss på ryggen, vi turades om att rida henne :) Jaaah det behövde jag, och Fifan verkade glad och go, Bitter var minst sagt pigg och postitiv. Mys mys mys mys.
 
Asdåliga mobilbilder men från en uuunderbar prommis!
 
 
Hon sa åt mig!

Ja det går då inte att lura min häst inte, jag får försöka få bukt med mitt egna först, det har Fifa övertalat mig om, så det är väl bara så att jag ska lyssna till min kloka häst. Jag önskar att jag var lika klok som henne, lite mer som min lilla tös. Jag borde lyssna på henne oftare, hon säger kloka saker som jag förtränger, det är inte bra att förtränga saker, man måste vara ärlig mot sig själv. Fifa kan inte låssas, hon kan inte låta det vara, hon försöker visa mig sanningen och idag förstod jag, idag lyssnade jag till min häst, hur jag ska gå vidare med det vet jag inte men jag får trycka lite på pausknappen för min egna skull och vidare för Fifas skull, hon kan inte låssas, hon är inte sån och hon är ingen daltig häst som försöker trösta i alla lägen, genom att lägga mulen på min axel och ge gärnet för min skull, den sagan finns inte hos min häst, hon ger hellre en bitchslap som försöker få en att vakna istället, att se sanningen i vitögat. Vi delar allt, vi delar verkligen allt och det här är ytterligare ett bevis på att vi delar.. allt. Jag kanske inte ser det imorgon eller om en vecka, men jag ser det idag, jag inser det.. idag. Mitt förflutna har kommit ikapp.
 
 
 
 
 
Ice-dressage

Lilla dressythästen
 
<
Flicka - Country pride

Nu finns en ny hästiflm ute. Flicka - Country pride. Det är väl typ Flicka 3 skulle jag tro. Jag har inte sett den här än men har den hemma och tänkte väl kika någon dag. Väntar bara på att någon ska göra en film med islandshästar i någon gång - när kommer en sådan :)? Iaf någon som denna?
 
Geggamojja

Dessa tider! Hua, jag spolar av Fifas fötter varje gång jag tar ut henne, huuh hagen se förjävlig ut, uscha buscha! Nu längtar man nästan lite efter hårdare tider ändå.. elleeeer? Haha!
 
 
Me love iclendic horse

Ja jag gört verkligen, den här rasen får mig många gånger att rysa, dom är så himla fräcka våra små. Snabba och energifulla i litet format, mycket jävlar anamma och glädje. Jag har helt klart valt rätt ras :)
 
Oh fränt! 
 
Min häst i vardagen

Äsch det blir ju bara inlägg om varje ridpass, för tillfället går det lite trögt med Fifan men det är bara en period sen är vi på spåren igen, min älskade lilla häst.
 
Hur jag gör i den vardagliga hanteringen och umgänget kanske jag istället ska skriva lite om, den delen är ju oerhört viktig enligt mig. Ja Fifan, hon är lite av det speciella, en häst som gärna ifrågasäter och lägger "näsan i blöt" i det mesta. Hon är en underbar häst men ibland får man verkligen säga åt henne på skarpen för hon är som en liten snorunge och sällan att en gång räcker, det behövs verkligen att man får in det i huvudet på henne. Tok häst, men jag litar på henne till tusen, jag vet var jag har henne. 
 
 
När jag hämtar Fifa i hagen brukar jag antingen hoppa upp och rida henne lös till grinden eller så ber jag henne följa med mig genom att antingen visa med handen att : gå här bredvid. Är hon inte på humör för det så tar jag bara handen under hennes haka och går. Öppnar grinden och låter henne gå ut lös, det är inga problem alls, hon sticker inte, hon går nog till närmaste ätbara ting eller så ställer hon sig där vi brukar sadla.
 
Nu för tillfället brukar jag ha henne lös vad jag än gör. Det är inte så att hon står och sover på stället, onej hon är väldigt vaken och kikar på vad jag gör. Ibland kan det vara trevlig att tugga lite gräs men då säger matte till på skarpen att det där kan du göra under din "fria" tid ;) Oftast lyssnar hon och kikar nyfiket efter mig och väntar om jag går ner mot källaren för att hämta vatten eller donar efter ryktsaker, utrustning eller mat. 
 
Jag känner aldrig riktigt för att hålla fast henne, men samtidigt känner jag nog inte riktigt att jag behöver det så ofta. Det är samma med hunden, han har jag alltid lös, sällan i koppel, enbart vid stora vägen eller kring samhälle, eller vid möte av annan hund. Jag tycker det känns så mycket mer naturligt och nu när Fifan blivit så pass duktig så har jag henne lös eller fritt gående vid min sida väldigt ofta. 
 
Jag ser direkt om hon är på en sån där bus och "inte lyssna" dag, då får hon banne mig sitta fast i grimma och grimskaft, hon smiter aldrig från gården men hon kan gärna dra en sväng in i sadelkammaren och öppna fodertunnor som hon gärna välter omkull, eller så går hon en sväng och tuggar gräs. Jag vill att hon skall lära sig att ska man vara lös så ska man stå där jag har ställt henne och lyssna, kanske låter lite hårt men det är så jag vill ha det. 
 
Ibland är hon otroligt söt när jag går med henne lös, då kan hon försöka få uppmärksamhet och slänga lite med frambenen (spansk skritt) det här funkar alltid, jag går på det varje gång, jag smälter! Hon får alltid så mycket beröm och oftast har jag godis i fickorna. Så nu har hon ju börjat göra lite spansk skritt framför vagnen också haha men stopp och belägg nu lilla tjej. Hon brukar även flaxa med frambenen när grannarna kommer fram för att hälsa. Haha dom brukar bli väldigt brydd.
 
 
Fifan är den ända häst jag haft som jag kan släppa kontrollen på så pass mycket, det skulle jag aldrig kunna göra med Bitter gubben, hua han skulle nog göra på sig om han får lite frihet, han fixar inte riktigt det, förmodligen skulle han bara springa iväg och vi har ju så klart inte samma kontakt som jag har med Fifan fast han är så jädra mycket betydelsefull för mig, min dumma stora häst <3
 
Jag kan dock inte påstå att jag har världens lydigaste häst, haha onej för det har jag inte, kanske låter så men hon har en egen vilja av stål och skulle lätt kunna dra ett busvarv runt gården om hon var på humör och fick chansen, eller gå sin egna väg om det kittlade i fötterna, för hon är sån i grund och botten, väldigt trygg i sig själv och nyfiken, och ibland kan  den där hästen verkligen reta upp mig, men jag skulle aldrig vara orolig, hon är så pass lyhörd och vaken och vääääldigt lätt att muta haha, min tokiga tokiga lilla häst jag vill inte att hon ska vara något annorlunda. Jag tycker det är så viktigt att bevara hennes framåtanda, bus och vakenhet, den vill jag ha kvar!
 
 
Damet! Nu blev det långt igen, men när jag skriver om Fifa.. ååh jag kan inte sluta :) 
Min största fara

Jag älskar att gasa med Fifa och det gör verkligen hon också MEN ibland, ibland sätter en tanke benkrok på mig själv och det är att i den farten tänk om, tänk om något skulle dyka upp och få Fifan att kasta sig åt sidan, i den farten!!! Huuh! Man ska inte tänka så, men ibland slår det lite slint i skallen, jag antar att den här ryttaren inte var beredd på detta..
 
(Nu vet inte jag vad som riktigt hände om hästen tappade balansen eller blev paff över något? Ser nästan ut som den tappar lite kontroll på sina ben)
 
 
Måste bara..

Tipsa om en suuuuperbra film! The amazing spider man. Jag och sambo såg den igårkväll och guuud vad bra den var, den slår helt klart alla andra spiderman filmer, det här var nått extra, kanonbra film! Se den!
 
 
 
 
 
Långtur

Japp så blev det en långtur idag tillsammans med fröken Karlsro. Det var trevligt och eftersom det blev så mycket snack så blev det mer eller mindre en lång skrittur, det behövs det också :)!!
 
Nu är jag trött och ska ägna tiden åt nära och kära :D
 
 
 
Åh!

 
Hihi den här filmen är nog igenkänd hos många, men hur underbart kan det inte bli? :)
 
 
Hur kunde jag?

Egentligen. Hur kunde jag falla för Fifa mer än hennes färg? Egentligen, JA hon var söt men hon var ingen som stack ut i mängden i flocken och hon var definitivt inte social. Haha, det var ju en hel hög hästar där i hagen tillsammans med henne och när jag och ägaren gick in till hagen kom hela flocken, både unghästar och äldre runt omkring oss och "bråkade" om vem som skulle få mest uppmärksamhet. Jaha och längre bort, själv, den ända hästen som inte kom fram och som inte visade intresse, det var ju såklart.. Fifan.
 
Ja, det är klart, jag blev besviken, den ända hästen liksom som visade noll intresse haha det var min det. Det fanns dock en häst som var översocial och söööt som socker, en brun liten Hlin. Jag föll direkt. Så vi bestämde oss för att ta in både Fifa och Hlin. Dock var inte Hlin sutten på än men hon var till salu. 
 
I stallet såg man helt klart vem som var mest vaken OCH ouppfostrad, Hlin. Jag märkte redan direkt att - nej hon är söt och hon är häftig men inte en till sådan häst. Jag hade bestämt mig för denna gång att vara smart. Tidigare hade jag bara haft heta, dominanta och lite sämre psykiska hästar som jag bara haft massa jobb och tok med och som jag även aldrig riktigt kännt mig hundra trygg med. Den här gången skulle jag ha en trygg och "lättsam" häst.
 
Jag sadlade Fifa, hon var fortfarande totalt ointresserad av mig och surade lite när jag drog jorden.. haha alltså varför köpte jag den hästen kan man undra? Ja hörrni hon var lugnet själv. Jag brukar ofta känna mig osäker på nya hästar även på den "snällaste", men jag kände mig så himla trygg på den här hästen, jag kunde slappna av till max trots att jag inte kände henne ett skvatt. Fifan hon var bara sutten på några gånger och hade knappt varit utanför gården vad jag förstått. Det första vi gjorde var att rida förbi vägarbete med massor av traktorer och ljud, Fifa gjorde inte ens en blink. Vi fortsatte bortåt och tog en galopprejs, Fifa lyssnade på mig och kände sig inte i behov att dra iväg med de andra (men så kom vi sist och hon var inte särskilt snabb)
 
Jag ville testa en sista sak innan vi for därifrån. Hon hade ett föl vid sin sida som de inte hade avvänjt än och detta var något som jag befarade, att Fifa skulle bli tokig att lämna fölet OCH hur hon skulle bete sig att vara ensam, för min förra häst blev helt hysterisk så fort jag tog ut henne ur hagen från de andra. Så jag tog en promenad med henne, utan någon från gården eller någon annan häst. Fifa sa ingenting, hon var så lugn och följde mig så snällt där vid sidan. Gud vilken skön häst!
 
Jag tror att det är mitt förflutna tillsammans med mina.. lite mer tokiga hästar som gjorde att jag valde Fifa, för hon  utmärkte sig inte just mer än sin fina färg och då kunde jag inget vidare mycket om gångarter heller, men idag är hon ju stjärnan själv, det lyser om henne och hon är en helt annan häst. Innan var hon inte mycket för världen och vad man har hört på senare tid när hon precis kom till Sverige var ju heller ingen hit, men Fifa har blivit speciell för mig med tiden, hon har blivit en fantastisk vän, för evigt..
 
Så tack alla andra tokiga hästar, jag vill tacka er som fick mig att ta hand om Fifan!
 
Lina träning

Ja, så var det äntligen Lina träning igen, det var ett tag nu. Det var riktigt roligt faktiskt och Fifa jobbade jättefint. Vi fick lära oss en ny övning som Lina lärt sig av Olil Amble. Det handlar om att samla upp hästen mer, få hästen att lyfta upp sig, lyfta rygg men samtidigt att komma fram. Det blev lite snurr i huvudet för det var mycket att komma ihåg, det var inte bara inte, tur att min häst är så pass lättlärd och snäll. Övningen gav resultat rätt snabbt och jag kände verkligen hur Fifa lyfte ryggen och töltade på fint med rörelser, kanonkul! Inget jag dock orkar beskriva, jag vet inte ens om jag kan beskriva det, men det här ska nå få bukt på gångarterna och framförallt få fram henne mer.
 
Vägen hem blev det rejs, shit, min häst är tokig hon haha. Väl hemma har jag börjat träna Fifa att stå stilla där jag väl ställer henne medan jag sadlar och tränsar av, donar och fixar iordning mat. Hon är skit duktig. Hon smyger något steg fram ibland men matte säger till och hon skärper sig. Faktum att hon kan stå lös där jag ställer henne och jag rotar i sadelkammaren med massa mat, DET är helt otroligt, det hade aldrig gått för ett halvår sedan, hon är så duuuuktig :)
 
 
Fifa väntar så snällt
 
Torskleverolja

TUMMEN UPP, bland det bästa vårdmedel jag haft. Bitter fick såna sår och skorpor på senorna både av skadan och bandagen, huden blev irriterad. Jag fick då med torskelver olja åt honom. Jag smetade på detta och efter en halv dag så gav det effekt och såren hade redan börjat sin läkprocess. Det är ganska så mysigt och lättsamt att greja med också och dessutom väldigt drygt. Så tummen upp för det! Ska absolut fortsätta köra på torsklever olja vid "retad hud" såsom sår, skav och annat tok.
 
Gick inte riktigt som jag tänkt mig..

Dagens ridtur skulle gå ut på bus och lek och bara massa pepp och tok då det har varit seriös ridning ett tag. Det gick nog inte riktigt till så, nog för att jag försökte och jag var pepp, jag tjoa och tjima och gasade Fifa i galoppen, upp i skogen, kors och tvärs på vägar och bara bus utan några större krav. 
 
Fifa var allmänt slö, totalt omotiverad, högt flås och svettades ovanligt mycket. Hmmm. Hon hade ingen som helst glädje till att busa, inte ens att tölta rent, jag red på hackamore idag och det är väl lättare att komma undan då, men hallå ren tölt kan hon ju, men nej, Fifa ville inte, nej nej nej.
 
Så det där buset fick vi lägga åt sidan för det verkade hon inte alls orka med idag och det kändes väl dumt att pressa fram bus. Istället försökte jag peppa fram några rena töltsteg, Vad svårt det var och jag försökte ju allt det jag själv kan men i såna lägen tryter nog min egna kunskap. Är Fifa omotiverad blir det inte lätt att rida. Det enda jag ville lyckas med var att få fram en ren trevlig tölt en liten liten bit och när jag ÄNTLIGEN lyckades så lät jag Fifa gå och göra precis som hon ville hela vägen hem, det vill säga skritta på långa tyglar.
 
Ja lillan verkade allmänt trött och opepp idag, det spelade ingen roll med mitt tjo och tjim. Jag förstår henne man kan inte vara på topp alla dagar, synd bara att det skulle vara just idag när turen skulle gå ut på bus och glädje, men hon får gå och gro i hagen sedan får hon nog sova inne inatt lillan <3 Det gör inget hon gör mer än hälften av alla turer så bra ifrån sig ändå.
 
Fy fan vad bra!!

 
MEN LÄS!!!
 
Att kunna ta kritik

Den frågan dyker upp överallt, på forum, bloggar och andra sajter. 
- Man ska kunna ta konstruktiv kritik. Man kan inte bara ta det goda hela tiden.

Jag håller med, till viss del. Det har nästan NÄSTAN blivit liiite väl överdrivet det där med att ta kritik och speciellt från folk som varken känner ryttaren eller hästen, som enbart ser dom via text och media. Jag tycker man ska vara försiktig när man ger kritik till någon. Tips och råd är aldrig fel men bakom den där skärmen, bakom text och bil, där på platsen i verkligheten händer så mycket mer kring häst och ryttare än vad du bakom skärmen kan se, helheten som är så viktig försvinner, den finns inte det är omjöligt. Då blir det samtidigt lite svårare att ge kritik, rätt kritik. 
 
Jag har fått mycket bra råd och tips som jag tackar och tar emot, sorterar och plockar det jag gillar. Sedan har jag fått kritik som är lite mer  (Men så är det)- kritik som faktiskt förvirrat mig och som inte har stämt överrens med den plan vi haft för Fifa. Det var en del som misstrodde både min veterinär och min tränare under Fifas rehab. De var dom som trodde att vi var ute på fel spår och tänkte helt fel för det gick tydligen inte ihop med Fifas "skada" Jag är varken arg eller butter på de människorna för de vill ju väl i grund och botten, men det förvirrade mig och folk hade så mycket åsikter och under den tiden var jag väldigt känslig, jag hade ju där ett tag nästan hållt på mista min häst. Så ja jag bröt ihop ett par gånger över all kritik och folks lite hårdare ord, vilka fel jag och de omkring mig gjorde.
 
Min sambo blev i alla fall riktigt trött på mig. Han fick ju läsa och höra väldigt mycket kring de folk skrivit i bloggen och jag var alltid så benägen på att höra vad han tyckte jag skulle göra och gå efter. Min sambo blev så trött på mig att jag aldrig kunde varva ner och att jag skulle skita i den förbannade bloggen och lyssna till de som var omkring min häst, till de som kände oss och såg helheten. Varför lyssna och beröras så av främmande ord och meningar när vi har hjälp framför oss som kan se, känna, lyssna. Jag var tvungen att förändra något, jag var tvungen att radera och ignorera de kommentarer jag fick som gav kritik och råd för hur jag skulle göra med min häst under en tid, för de tog verkligen på krafterna och jag kunde aldrig slappna av och focusera på min veterinärs och tränares planschema. Så jag gjorde så och struntade i vad alla "främlingar" sa och gick efter planerna.
 
Se vart vi är idag. Vi gjorde helt enkelt så rätt man kan göra. Efter det har jag lärt mig att trappa ner på pulsen vid kritik, jag tar inte åt mig såsom jag gjorde förr, jag kan läsa med nöje och intresse men jag behöver inte alltid  ta åt mig. Jag började tro på mig själv och framförallt de omkring mig.
 
Det jag vill säga är att ibland så är de där orden:
 
- Man ska kunna ta kritik också.
 
Det är inte så, det är inte alltid så, man ska ta kritik men man ska välja vilka man tar kritik av och man ska vara försiktig när man tar kritik från någon på andra sidan datorskärmen. Det bästa man kan göra är att lyssna på sig själv, sin tränare och de runt omkring en, för dom har heleheten. Jag menar inte att man ska blunda till kritik, för kritik och folks åsikter ska man ta och det ska vara roligt att höra andras ord och ibland kan det även vara till hjälp, men samtidigt måste även de lyssna till dig, din förklaring till varför det är si och så, det måste vara ömsesidigt, man märker snart vilka som ger den ömsesidiga diskussionen och det som inte gör det, då vet man vilken kritik man ska ta. 
 
Jag lyssnar och följa det som: 1. Din häst (tro på mig själv) 2. Din veterinär/"vårdare" av nå slag  3. Din tränare  
4. Övriga i omgivningen 5. Nätet
 
Ibland kan ju även punkterna hoppa omkring, men nätet förblir sist.
 
Så tycker jag.
 
 
Tjäck movie

Frän häst, fin film cool klippning - eller hur?
 
Dagens pass

Kortfattat om ridpasset idag:
 
Fokuserade väldigt mycket lösgörande övningar i skritten, böjningar, kontraställda böjningar, långa och låg, 90 graders svängar, 90 graderssvängar både innåt och utåtställd. Hon skummade och sög på bettet så där mysigt igen.
 
Traven var lika fin som sist så vi lade inte ner så mycket fokus på den, lite mer lösgörande och uppvärmande mest. Fokuserade dock mer på galoppen den här gången, under hela våren och sommaren har det varit stort fokus på både trav och tölt så galoppen har hamnat lite åt sidan, så nu ska galoppen få komma ikapp lite mer. 
 
Till en början bytte hon bakben flera gånger om i vänster varv, det var väldigt studsigt och hejsan svejsan men vi fortsatte knata på. Jag tänkte att hon lär nog få till det så småningom som vanligt. Dock blev det bara värre och värre. Hmm Linda fick fundera lite. Jag tror fröken Fifa har kommit på en sak för att komma undan, hur nu detta ska vara lättsammare för henne? Så jag stannade upp och sa till henne på skarpen att - Nu får du bannemig skärpa till dig!! Ja och det gjorde hon också, sedan var galoppen suuuperfin i båda varven. Jag var paff att hon tog vänster galoppen så himla bra idag, nog för att jag faktiskt krävde lite mer denna gång men efter några fattningar kändes den helt plötsligt så enkel att få in och inte alls svår att få rund mellan varven. Duktiga jäntan. Tappar hon lite takt i får jag helt enkelt driva fram henne mera, vara noga med att innertygeln inte är för stram, hålla ett jämt stöd på ytter och få fram henne. Ja jag är återigen nöjd.
 
Tölten var lite sisådär på volterna, helt ok men hon kan bättre, men inget jag la så mycket tid på den här gången, utan jag tränade lite mera på rakorna och i lite högre tempo. Till en början slamsa hon bara omkring, lade sig lite tyngre på handen och var inte riktigt framme, hon töltde helt ok men kunde lägga in någon passtakt nu och då och rörde sig inte så mycket, men efter lite om och men med mer driv, mycket böjning så kom den fina tölten fram och efter en suuuuperfin sträcka avslutade vi, hon är jätteduktig det är så hemskt roligt att träna henne och det ska bli så intressant att se var hon utvecklas :) Imorgon är det färdig med det seriösa och det blir lek och bus istället.
 
Men jag känner att jag skulle behöva träna för Lina igen och kanske få lite mer tips, sitter säkert och gör fula olater och jag kan behöva få lite ögon på oss vid tölten.
 
Hon är bäst min sej!
 
Cloud - Wild stallion of the rockies

 
Beställd - klick klick

Ja pengarna svider för tillfället av många skäl men vatusan, jag kunde bara inte med samvete låta Fifa dra vagnen med den sele jag har, eller ja det funkar väl men när det kommer till hästarna är jag lite mer utav en perfektionist, det ska vara riktigt riktigt bra. Med den nya selen kan jag använda mig av draglinor till svängeln, jag får även en baksele som jag för tillfället inte har och både bröstan och däckeln är separerade på den nya selen vilket ger större rörelsefrihet och är även en lösning för draglinorna till svängeln. Erica har en likadan sele och jag tycker den verkar bra.
 
Så.. denna är beställd från drive out, klick klick aj aj.
 
Fifans täcken

Catago Fleece (2st)
Kanonbra passform!!! Har dock inte hunnit använda det hitills mer än som underlag för
andra ofodrade täcken.
 
 
Vindtäcke, okänt märke
Slitstarkt och funkar bra som vindtäcke, dock ej vattentät. Bra passform.
 
 
Thermo master regn med fleece
Vattentät, värmer och absorberar fukten bra, håller hästen torr. Hyfsat bra passform, kan bli liiite tältaktigt men helt klart ok. Dock inte slitstarkt!!
 
 
Thermo master regntäcke (ej fleece)
Vattentät och hyfsat bra passform, kan bli liiite tältaktigt men helt klart ok. Dock inte slitstarkt!!
 
Horse power vintertäcke 300 g
Otroligt slitstark, håller hästen varm och superbra passform.
Det ända negativa är bogspänningen, ja ni ser ju på bilden vad som händer.
 
En bra islandshäst film

Den här filmen hittade jag på Cias blogg, tack Cia!
 
Jag tycker man ska ta tiden och kika på filmen, iaf kanske de som vill bli lite mer inspirerad, få tips eller bara veta hur det är att leva kring islandshästen, eller kanske för dom med lite fördomar? Jag tycker tjejens filosofi är gryyyym, precis så tänker jag själv och går efter. Hon har helt rätt när det gäller hur man får fram en harmonisk och bra ridhäst, flera tummar upp. Det hon dock svamlar om bomlösa sadlar från början är ren bullshit, där hör man att det är ren okunskap, men det behöver man ju inte ta in ;) Kika på filmen jag tyckte den var bra och jag blev ÄNNU mer pepp!
 
 
Aj aj

Har sjuuuuk träningsverk i hela kroppen från gårdagens ridpass, speciellt i mina innerlår och typ bäcken. Aj aj jobbigt att gå, fast det ser jag som något posetivt! Haha jag får verkligen ont i min kropp av den hästen, är det inte magont av spänd glädje så är det träningsverk från ett väldigt lyckat ridpass, det är bra att ha ont med andra ord! Hah men jag är glad ändå, längtar till imorgon då jag får dona med Fiiifaaan!
 
Melina och Sopot

Jag har ju följt Melina och Sopot mer eller mindre, både från den gamla bloggen Humlidumli och deras nya blogg similar.blogg.se.
 
Jag tycker hon gör ett fantastiskt jobb med sin lilla häst och det märks vilken otroligt fint band dom har tillsammans. Jag bara ryyyser. Melina har en känsla för hästar den saken är klar. Tyvärr införträffade något tragiskt, Sopot blev dålig i sitt vänstra öga och var tvungen att operera bort detta. Såhär skriver Melina om det:
 
"Jag tycker det känns otroligt jobbigt. Dels tycker jag att det är så obehagligt, jag vill inte gärna se  hans vänstra sida, det känns inte som min ponny. Och det är förjävligt, jag skäms, känner mig elak så dum. Så fort jag ser honom nu efter operationen så högger det till i mig och tårarna bränner bakom ögonlocken. Tänker på det hela tiden, när jag står på hans vänstra sida "Han ser inte mig nu" Imorse glömde jag bort mig, bad honom lyfta benet med bara kroppspråket, det gick ju inte. Han ser mig inte. Han har bara ett öga. Hur stor är oddsen liksom? Jag kan lika gärna säga det, jag är rädd för hans vänstra sida. Det är hemskt, ja. Vad kan jag göra? Försöka vänja mig, ge det tid, vänta. För vi ska klara det här tillsammans jag och min Sopot, det bara är så."
 
 
Spanisch walk!

Hahahah ja jag kunde inte låta bli att skratta Erica, du gjorde filmen klockren hahaha!
 
 
Big love!

Jag älskar min häst sååå mycket. Jag kanske verkar som en lilljänta men åååh vad hon gör mina dagar, hon är bäst, tammesjutton bäst. Vet ni när jag skrev det förra inlägget om dagens pass satt jag och spände magen hela tiden för jag var så uppspelt, nu sitter jag här och har magont, riktingt magont men vatusan, den smärtans ursprung är från ren glädje. Hon gör mig lycklig förbannade dumma häst, hon helar mig, åh gud låt oss få vara tillsammans föralltid, hon är verkligen rätt häst för mig, rätt vän för mig.
 
 
Jabbadabbadoooo!

Wiiiiieee haha är jag glad eller? Ja OM! Min häst är äääääckligt duktig, idag gick det jävligt bra på ridplan. Jag och Erica drog dit tillsammans med tjejorna.
 
Vägen mot plan jobbar jag Fifa väldigt lång och låg, nästan så hon har mulen i backen samtidigt som jag är noga med att hon länger på steget, vill jag att hon ska länga extra lägger jag bara an spöt, hon är väldigt lyhörd på det. Hon kändes redan här lös och fin och väldigt avslappnad. Jag får hela tiden vara noga med hennes vänsterbog som hon lätt skjuter ut, ibland ställer hon sig gärna mer åt höger om hon får välja själv, detta brukar släppa med mycket tjat från mig.
 
På plan började vi med traven. Hästjävel, vad duktig hon är! Jag släpper alltid stigbyglarna när jag ska trava, på så vis hamnar jag mer i sadeln, hänger bättre med rörelserna och slappnar av mer. Jag är noga med att hela min kropp rör sig, både axlar och höfter så jag är totalt avslappnad, det behöver Fifa för att själv kunna slappna av och våga ta för sig i traven. Hon brukar alltid börja lite hackigt och motigt med stressiga steg, idag började hon redan avslappnad, lång och låg, och gungade på steget, jättefin i varvbyten (som jag gör efter ett varv i varje varv) och travade på riktigt riktigt rent och fint. Lyckliga jag!
 
Jag hade fortfarande fötterna ur stigbyglarna och rullade in i galopp. Det gick verkligen jättebra, hon var även här lång och låg och riktigt avslappnad. Vänster var en aning passtaktig ibland men det gör inget, huvudsaken hon kunde bära mig i galoppen i vänster varv alls, och ändå var även vänster rund och fin i några steg emellanåt. Vi fokuserade mest på fattningar, hon gjorde det galant. Högerfattningarna var bara sååå bra! Ibland byter hon bakben mitt i galoppen så det känns som ett bakutslag, hon tappar liksom lite balans men det fixar hon själv till. Hon är verkligen jätteduktig.
 
Tölten tog vi sist och började även här lång och låg. Till en början var det inte så rörligt och hon rollade gärna i höger varv, men efter ett tag började det släppa och hon kom fram bättre och rörde mer på bogarna, lite mer paddelkänsla, duktiga gumman. Kortade sedan upp och drev på lite mer, hon klockade på jättejättebra! Testade sedan att öka tölten på långsträckan, jädrar vad hästen tar i ibland, hon var kalasduktig! Jag krävde faktiskt inte så mycket på den ökade tölten, jag ville mest leka fram den, det blev lite galoppbus efter några sträckor som beröm. Vid töltrakorna klockar hon som sagt på jättefint, jag blir alldeles till mig där uppe på hästryggen och även om det ibland är lite obalanserat, kommer in något rollsteg så spelar det ingen roll, hon gör det så sjukt bra efter igångsättningen och eftersom jag inte kräver speciellt mycket så. Varför ska det vara så perfekt jämt? Jag är asnöjd över min häst idag!
 
Sedan tävlade jag och Erica i rejsgalopp på vägen hem, jävlar jävlar vad snabb Fifa är och vad hon tar iiiiii. Shit man blir liiite skakis hahaha, hon är häftig :) Imorgon blir det nog vila, efter alla duktiga dagar hon gjort, sedan ska vi tydligen få 2 dm snöööö, uuuusch!
 
Mammas blöta fis från idag, lagomt fin i hullet tycker jag!
 
Nosgrimma efterlyses!

Den här bilden har jag tagit från Saga bloggen. Jag frågade ägaren till bilden själv vart hon fått tag i nosgrimman men tydligen hade hon vunnit denna från, en bloggtävling kanske? Jag minns inte men jag tycker nosgrimman är otroligt fin och skulle själv vilja ha en sådan till Fifa, någon som vet var man kan få tag i den?
 
En sväng med sambo

Det VAR meningen att pluttan skulle få vila idag, men så äntligen, ÄNTLIGEN fick min sambo lite tid över för mig, måste vara flera flera flera veckor sedan han gav mig en dag sist, en sak kan jag säga och det är att vara i lag med en bonde ger inte mycket tid över för varandra, men nu så äntligen var han klar för dagen. Så självklart ville han för första gången testa åka lite häst och vagn, sagt och gjort och vi drog ut en sväng med Fifan. Hon gjorde det gaaalaaant! Fort går det inte men hon gör det riktigt bra och nu börjar hon även söka sig ner och fram ännu mer, så jädra duktig! Dock måste jag skaffa ny sele eller iaf en baksele, för det blir väldigt besvärligt för henne utför. Annars en toppentur.
 
Att slå sig själv hårt!!

Förr då var jag duktig på att klaga hur jävla kass jag var på att rida, jag var sämst och kunde ingenting. Jag kunde bli så arg och ledsen och skita i allt efter ett dåligt pass, fyfasen vad sämst man var! 
 
Men alltså, varför ska man hålla på så mot sig själv? Varför misshandla sig själv på det viset? Ja det är väl bra att man inser att man kan inte allt och kanske behöver hjälp med vissa saker, men att slänga sig själv så mot väggen och bli pestimist? Man är dum mot sig själv och även mot omgivningen att trycka ner sig själv. Jag skäms lite över mig själv över att ha varit så, det var inge synd om mig, inte ett dugg, jag har ett val här i livet och jag är den jag är, kan jag inte bättre så kan jag inte men vill jag bli bättre så finns det olika sätt att gå till väga, hjälp finns alltid att få.
 
Jag vet inte folk kanske får för sig att jag är någon viktigpetter här på bloggen eller nått när jag aldrig "trycker ner mig själv" och skriver mycket posetiva saker både om mig och min häst, visst kan jag erkänna för mig själv att jag inte är så bra exempelvis på att tömköra, men det är väl en stor skillnad än att kasta skiten på sig själv och beklaga hur sämst man är. Har man den inställningen kan jag lova att man inte kommer någon vart, det har jag lärt mig, det dåliga självförtroendet hindrar en att ta sig framåt. Så varför i hela friden ska jag sitta och beklaga mig i bloggen hur kass jag är och fokusera på mina brister när jag istället kan rikta in mig på det jag faktiskt kan och är duktig på, resten får man försöka jobba med och kanske ta hjälp av. Folk får tro vad dom vill om mig, I give a shit, jag vet vad jag gör och vem jag är. Jag är inte överlägsen eller bäst men jag mår bra av den människa jag blivit.
 
Många som jag tränade för förr sa gång på gång att nu får jag försöka tänka posetivt och tro på mig själv- det var min största brist. Ja, jag gick öppna ögonen och ändra på mig helt. GUUUD VAD SKÖÖÖNT. Jag är mer posetivt inställd till saker och ting och vågar tro på mig själv, fan allt går och det jag inte kan grinar jag inte över, jag tar hjälp från andra håll och har god inställning till att: - Fan det här fixar vi! Jag var så ledsen vid varje misslyckade pass, idag är det annat, idag tänker jag: Jaja ibland går det dåligt det tar vi igen nästa gång :) Och det är en ärlig tanke, även om det känns lite tråkigt att det gick dåligt så har jag ändå en inställning på att det kan inte gå bra varje gång och jag vet ju vad både hästen och jag kan, det kommer bli bättre! Jag tror även att allt bök och stök med Fifa och veterinärer gjorde mig starkare, klarade vi det så klarar vi allt. Så varför beklaga sig när det bara försämrar möjligheterna att ta sig fram? Varför inte våga tro på sig själv? Ja med förändrad inställning och attityd har jag även blivit en bättre ryttare och människa över lag, jag kan mer idag bara för att jag vågar tro på mig själv. Det är som att det dåliga självförtroendet ställer en vägg för sig själv, på andra sidan finns alla kunskaper och möjligheter, det gäller bara att riva den väggen och komma åt det goda på andra sidan.
 
Jag tycker man ska försöka acceptera den nivå man ligger på, kan man inte mer så kan man inte, det är liksom så,alla ligger på olika nivåer. Då kan man gå vidare i sin tanke, vad skall jag göra åt saken om jag vill att det ska bli bättre? Alltså man måste ju tänka lite långsiktigt. En träning, två, tre kanske inte gav så mycket, men kanske efter sex, sju träningar. Ingenting är omöjligt men allt är upp till en själv. Hur fort det går för mig eller hästen beror ju på min egna inställning, hur lätt jag lär mig, hur stor inspiration jag har och hur mycket jag vill satsa, det beror även såklart på hästen men det mesta hänger på ryttaren. Acceptera att saker ta tid, acceptera att andra ryttare och hästar lär sig och tar sig framåt fortare eller saktare. Alla är olika men för det behöver det inte betyda att man är sämre än någon annan. Ibland kanske sanningen svider, men det viktigaste är hur man hanterar den.
 
Självklart får man ha en dålig dag, bli arg eller ledsen, bara man klättrar upp på fötterna igen och torkar tårarna efter en stund och ger järnet igen nästa gång och vågar tro med bra inställning. Nu får man väl heller inte bli för "stolt" och dra på smilebanden, för man måste ju samtidigt inse att det man inte kan, kan man inte och då får man försöka ta hjälp. 
 
 
Att skylla på hästen - då tycker jag att man har backat lite, oavsett om hästen är extra svår kring en punkt så går allt, det gäller bara att ryttaren har extra mycket kunskap för att veta vad denna skall göra för att lyckas, det finns inga ursäkter. Om Fifa har ett jävla humör och blir lite extra svår vid vissa ridpass kan jag ju inte skylla på hästen för hennes humör och att detta förstörde ridpasset, då får jag skylla lite på mig själv att jag inte klarar av situationen på rätt sätt. Det kanske är bättre att byta ut tanken "Surpuppa" till "Varför blir hon såhär? Gör jag nått fel? Vad är det som inte stämmer? Hur kan jag förbättra situationen?"
 
Tack vare min förändrade inställning och mitt förändrade tankesätt HAR jag faktiskt blivit en bättre ryttare. Bevis finns ju, antingen går man framåt, bakåt eller ingenstans alls. Jag och Fifa går bara framåt och det måste vara ett bevis på att jag Kan och att jag Vågar tro på mig själv, jag har tagit till Hjälp av de som kan mer och jag Tar in saker på ett helt annat sätt, jag Tar in lärdomen på rätt sätt tack vare min inställning. Nog för att jag alltid måste jobba på mitt självförtroende, för ibland tryter det och den där hemska känslan gör intrång på min kropp igen, då kämpar jag allt vad jag kan för att mota bort den. Att jag har kunnat blivit en bättre hästmänniska genom att kunna ta in kunskap och perspektiv på andra sätt är inget jag skryter om utan det är något som jag försöker förmedla till er som kanske har lätt att beklaga och känna sig värdelösa. Det ÄR inte synd om er, och det VAR inte synd om mig heller, ha lite jävlar anamma i kroppen och klättra er uppåt nu, eller.. stanna där du är. Men kom ihåg att dit du går, går din häst. Man har ju som sagt ett val. Hårda ord men ibland kanske sanningen är svårare att se. Kom ihåg att det här fixar du!! Tyck om dig själv och våga tro.
 
Den inre ryttaren skriven av Cecilia Löfgren är en otroligt bra bok för att stärka sin självkänsla och sitt självförtroende.
 
 
First snow

 
 
 
Lill Svala hon skakade som ett asplöv hon, så på med täcke och det blev genast varmare. Fifa såg inte så bekymrad ut men det blev täcke där ändå, nu är det värsta tiden på året för hästarna med kylan, blött och jäkligt. Bitter han har ju inte ens satt någon vidare päls än och är väldigt frusen av sig vid blöta och fuktiga höstdagar, så han har täcke på sig mer eller mindre dygnet runt faktiskt, på vintern går det dock bättre, spelar ingen roll hur kallt det är han ser så varm och gosig ut så. 
 
Hua, jaja tur är väl att snön inte stannar kvar. Vi brukar faktiskt inte ha så himla mycket snö innan jul, det är efter jul som det börjar ta sig och grabbarna kan åka skoter. Hmm dags att trycka ner stolpen också innan tjälen, vissa är lite lösare än andra.
As bra ju!

Det blev tömkörning idag med snuttan. Alltså.. det gick över förväntan, det gick väldigt väldigt bra faktiskt. Jag är sämst på att tömköra, eller? Hmmm.. ja jag lyckades ju ganska bra idag iaf, annars är jag uuurdålig på att ha kontroll med tömmar, spön och hit och dit, det brukar alltid sluta med kaos. Det brukar inte gå bra med andra ord. Idag gick det jävligt bra renare sagt.
 
Hon travade hur fint som helst, sökte sig neråt, längde steget och vinklade in haserna jättebra! Skummade i munnen, var lös och mjuk. I båda varven! Galoppen var också jättebra, vänster var hur lätt som helst att jobba rund och fin.. hmm den som brukar vara as svår att få in på volt vid ridning, rätt fram inga problem men på böjt spår är det en ganska så stor utmaning. Så då blir väl tömkörning ett ypperligt bra redskap för just galoppen. Det här ska vi träna mer på, tjohoooo! Jag red henne sedan ner, gud vad mjuk och fin hon var! Skritten var ovanligt ren och fin, hon var mjuk och rörlig, hur fin som helst!
 
Hur spännde jag då tömmarna? På yttersidan hade jag tömmen genom högsta ringen i jorden, på insidan hade jag endast tömmen genom bettringen, på så vis fick hon det lättare att söka sig ner och fram, det blev liksom ett ledande hjälp. Att spänna genom högsta ringen eller mellanringarna på jorden på båda sidorna funkar inte bra. Hon krullar ihop sig och mer drivning hjälper inte, då spänner hon sig och antingen tappar takten i traven, kortar steget eller drar in passtakt eller tölt. Jag testade faktiskt att spänna så efter ett tag och det blev en rejäl skillnad, till det sämre! Nej det får bli stöd på ytter och mer ledande på inner - eller hur jag ska förklara.
 
Tömkörning förra vintern, denna inspänning funkar förtillfället inte.
 
 
 
Nu börjas det

Sjukt!

Usch, helt sjukt ju, alltså vart får vi människor alla ideér ifrån? Hur är detta möjligt? Hur kom man på det? Vad händer med hjärnan? Jag fattar ingenting men sjukt är det, och otäckt. P.s det jag vill visa är inte 41 min långt, utan det otäcka de pratar om i början är det som jag menar.
 
 
Lika som bär?

Sto, född samma år, känslig och lyhörd, haft ett föl, silversvart med tecken i ansiktet, ja precis som Fifa, nästan en Fifa tvilling?
 
 
Körfilm!

Snälla Erica har gjort en liten film då vi tränade lite med Fifa och vagnen idag igen. Det är tredje gången hon drar vagnen på riktigt själv och andra gången vi kör ut lite mer på riktigt och travar, en liten liten bit dock. Hon gör det bra min lilla!
 
 
Good and bad

Körningen gick kanonbra idag! Mammas gofis! Hon börjar förstå lite mer med att söka sig ner och komma fram duktiga tjejen, matte blir så stolt. Erica filmade lite idag när vi körde, får se vad det blir för ihopklipp hihi.
 
Ridningen gick mindre bra, idag kom våran dåliga dag, den hade väl väntats, jaja nya tag. Det var tölten som var lite svår att hålla ren, men ibland kom hon fram och gjorde bra ifrån sig. Hon kan lika gärna ha haft lite träningsverk från gårdagens träningspass på plan, men så har hon sina dagar också :) Det är bara att försöka på nytt och hoppas på ett bättre pass nästa gång :)
 
 
Planen är..

Hur ser dagens gång ut? Ja först tänkte jag köra Fifa igen, det kommer jag göra ganska ofta nu för att hon skall vänjas så mycket som möjligt framför vagnen, det blir ingen focus på att tränas kroppsligt utan det blir bara en kort vända varje gång. Efter det blir det en ridtur. Vi har vackert väder idag också så man skall passa på :) På söndag ska det bli snö, jisses!
 
Ja du vackra landskap, snart täcks du av vit snö
 
What a day!

En sån vaaaacker dag! Först tog vi en sväng fram och tillbaka på strandvägen med vagn. Alltså hon är ju alldeles för duktig min lilla häst inga problem alls, liiite svårt att hålla traven ren vid vagn men efter lite vana kommer det nog släppa, hon behöver söka sig ner och fram, nu drar hon gärna upp huvudet, men det kommer :) Jag är supernöjd med min donna och hon frustade så nöjt så. Hon är så himla trygg i sig själv, jag känner mig så sjukt trygg med denna häst, ärligt talat jag har aldrig kännt mig så trygg med en häst som jag gör med Fifa, hon är perfekt, hon är häftig, älskar henne!!
 
 
 
 
Efter detta tog vi ett pass på plan. Funkade kanon, traven blev finare på slutet och tölten känns bra. Vänster galopp är som sagt svårt men höger är väldigt lätt att få in. Hon jobbade jättefint och jag är supernöjd. Testade öka tölten lite och det är lite obalanserat men den finns, på vägen hem hade vi en aning draghjälp av Erica och Svala, min föredetta "lata" häst har blivit rätt het och jag får hålla in henne en hel del haha, men tölten, den var wiiiiieee sista sträckan, she´s amazing!!!
Ett steg fram!

Tjohoo idag har jag varit ute och kört med Fifa själv. Bara en liten kortis. Det har gått hur bra som helst. Hon har verkligen fått in tekniken för att vända med vagnen, jag blev väldigt imponerad över henne idag då vi vände vid en liten tvärare väg när vi skulle hemåt igen, jisses vad duktig hon är! Provade även trava lite och det gick som smort. Mammas goooofiiiis!
 
Kääär!

Förbannat att jag bara ska förälska mig i fyrgångare, men jag är kär i denna lilla hingst. Ìmi från Lindeberg.
Stammen är heller ingen fy skam. Kanske vore nått för fröken ;) 
 
Iiiih!!

 
Tisdag

Igår fick bäbisen gå som handhäst igen när vi körde Svala. Hon är så duktig så, fast det märks att hon är taggad tio gånger mer vid ridning även om hon gjorde några bakutsprång, men hon blir lite förslappad bredvid vagnen, fast hon gör det bra, himlans roligt att se hennes rörelser från sidan iaf. Hon är ju en helt ny häst nu jämfört med ett år sedan, så fruktansvärt roligt!
 
Idag får vi se vad som händer, kanske ska jag börja träna med vagnen igen. Jag är fortfarande förkyld och är alldeles skakis med hårda hjärtslag så jag kanske inte är så snäll mot min kropp om jag går ut igen, hmm men vad kan stoppa mig??? Ett hjärtstopp i så fall :D
 
Fodertillskott?

Ger ni hästarna fodertillskott som inte är "inräknad" i en foderstat? Sådana där nyttiga saker som egentligen kanske inte behövs men som kan vara riktigt bra och nyttigt ändå?  Exempelvis som Bio glucomin som är näringstillskott för nybildning av ledvätska och brosk hos den tränade hästen, eller Harmoni som Balanserar mage och tarm , vilket bidrar till förbättrad matsmältning samt förbättar hästens förmåga att tillgodose den dagliga fodergiva och befrämjar hästens matsmältning. Typ sådana fodertillskott, är det något som ni ger hästarna? Hur ställer ni er till såna typer av fodertillskott?
 
Gissa hästen!

De flesta hade såklart rätt på förra gissa hästen.
 
1.Bogatyr från Rooslunda 
2.Flipi från Österåker
3.Solfari från Oviksfjällen 
4.Frami från Häringe 
5.Garri frá Reykjavik
 
Nu kör vi på nya hästar tycker jag,men den här gången kör vi bara huvudbilden. 
 
Häst 1
 
 
 
Häst 2
 
 
Häst 3
 
 
Häst 4
 
 
Häst 5
 
Neej :(

Åh, vad less jag blir, inte nog med att min livssituation har förändrats pga saker så har jag gått och blivit riktigt sjuk på det också. Jag hade lite ont i halsen igår, inatt har jag haft taggtråd i halsen, ont i hela kroppen, speciellt i nacken där jag har världens smärta, samt mage och huvud, nej nej nej inte nu jag vill ju dona med Fifa, hoppas jag blir bättre under dagen - så jag kan gå ut till Fifa och bli lite sjukare, men inget kan egentligen hålla mig inne. Typiskt kunde jag inte ha blivit sjuk när Fifa stod på vila? Gah!
 
Love her!

Min häst är bäst, min snutta vad duktig hon är, alltså tummen upp för långvila, det har verkligen gjort susen. Hon rör sig stort och fint, framåt och aspigg, haha nästan lite för pigg, men gud vad fint hon går för att vara under igångsättning, jäklar tölten är ju wooow, det här ska ju bli spännande att utveckla när hon är så pass fin nu. Mammas gofis!!
 
P.s någon som vet om man kan köpa röda reflexer? Skulle matcha lite bättre till hennes röda outfit ;)
 
Jag är knäpp

Jag är nog det. Jag pluggar på distans och är hemma om dagarna, det innebär att jag kan rida precis när jag vill. Så att det blir mörkt så fort under vinterdagarna gör inte så mycket för min ridning, jag kan ju planera att rida mitt på dagen och plugga efteråt. 
 
Saken är den att jag för tillfället inte vill rida på dagen, gud så grått och trist, blött och segt. Nej så jag väntar tills att det blir mörkt. Fyfasen vad mysigt att rida under en vacker stjärnhimel, endast gatulysen och det lilla skymtet av monen som lyser upp vägen. Det är lite kyligare ute och inte lika mjukt och geggigt. Hästarna som kanske blir lite piggare av kylan och nervigare av mörkret, moln som bildas runt ryttare och häst, det blir lite mer spännande, alltså det är bäst! Jag verkligen älskar det, så nu sitter jag här och väntar på att det ska bli mörkt.
 
Jag är knäpp. Men det är underbart!
 
Jaaaa :)

Tjotjim
 
Idag fick Fifa gå som handhäst när Erica och jag körde Svala. Jäääädrar vad fin trav hon hade, har aldrig sett sån fin trav på henne förr, tjoooohoooooo! Det här börjar ju verkligen bra :D
 
Nu ska vi iväg till stan, studiegruppen ska ha middag sen drar vi på krogen, härligt, är verkligen festpepp och vi är världens bästa tjejgäng :D
 
Hoppas ni får en bra lördagkväll
Wiieeee!

Jaaaa! Ikväll red jag Fifa första gången på en månad, det var jätteroligt. Äntligen! Jag fick tillbaka ridsuget på en gång haha. Men guuud vad jag fick sära på benen, vad breeed hon kändes hej hoppsan. Ändå tycker jag hon inte är så himla tjock som hon borde vara, men men magen lär nog dras in snabbt igen. Det var iaf härligt att sitta på hennes rygg, bred eller ej. 
 
Jag red ut med Erica och Svala. Vi hade det supermysigt i det kolsvarta under gatulysena. Härligt! Båda hästarna var aspigga! Jisses jag fick hålla in min lilla, framåt skulle hon! Energi till max. Fifa frustade, hennes vita man dansade med hennes rörelser och klippideklopp på vägen. Självklart var jag bara tvungen att testa de övriga gångarterna. Hah, hon förvånade mig faktiskt, de gick riktigt bra, traven var faktiskt fin med långa kliv. Tölten var också kanon! Galoppen var energifull. Ja det var riktigt roligt, över förväntan, nu längtar jag tills nästa gång, åååååh. Imorgon ska hon få gå som handhäst medan vi kör Svala, spännande :D!!! Älskar min lilla fjant.
 
 
 
 
Polotäcke fleece

Jag skulle vilja köpa ett polotäcke fleece med hals åt Fifa. Det är ju riktigt smart då det inte blir någon springa mellan bog och hals. Har kikat runt lite på olika webbshoppar och funnit några polotäcken. Har kikat på Isirider och Lillahastenistav.
 
Haha detta från lillahastenistav är ju rätt sött. Kanske för sött till och med? Fanns även i: Döskallar svart/röd, svart/vit, Camouflage, Leopard, Tiger, Hästar beige/brun. Vad tror ni skulle passa henne?
 
Fler alternativ från Isirider:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Propad

 
Tankar och åsikter kring detta?
 
 
 
Jag tycker det låter fiffigt och smart, de har en poäng i det, samtidigt som jag känner att man täcker hoven lite för mycket? Man ska ju vara lite försiktig med att använda helsulor. Kanske vore en smart sula som snösula också, men hur blir det under vintertid med brodden? Når sulan till marken och ger den effekt den är till för då?
Buspuppa!

Klipp Klipp

Skönt. Nu har vi klippt Fifa, det blev en typ av en halvklippning. Hon blev ju genast mycket ståtligare och piggare. Vad skönt för henne, nu torkar svetten bättre och det blir inte lika blött och varmt :) Min fina prinsessa.
 
 
Hennes fina fläckar kommer fram :)
 
 
Det är extra fräckt kring hennes vita fläckar där det finns en mörkare kant precis innanför linjerna :)
 
 
 
Huuh

Ja, nu har Fifa haft sitt goda denna månad, hua är det verkligen min häst som går där i hagen?? Nu är det dags att trimma ner lite på hullet och komma igång med kondisen igen. Till helgen kör vi igång, då börjas träningen igen. Jag får nog börja med lite längre skritturer, cykelturer samt ha henne som handhäst när Svala körs som en snällare igångsättning. 
 
Det ska bli roligt men samtidigt lite motigt för det kommer verkligen vara "börja om" skulle även tro att fina sadeln gärna glider fram med DEN magen, ja ja hon ser rätt smal ut på bilderna om vi säger så jämfört med rlf heh. Det HAR varit skönt att ha en hästledig månad, riktigt skönt faktiskt, det behövde jag, nästan så att jag kan ta ledigt några veckor till men nej så blir det inte, nu är det dags, eller vad tycker ni?
 
Min graciösa häst!
 
 
Siffran stiger - skämmas på mig

Ja, fy skäms mig, jag skäms verkligen :( Jag har inte svarat på kommentarer på ett tag och det har stigit till tresiffrigt, hur fasen ska jag komma ikapp? Jag är verkligen hopplös och ansvarslös, och ju högre kommentarsiffran blir desto mer drar jag mig hahaha sjukt för jag älskar verkligen när jag får kommentarer, det är ju roligt och jag älskar att komma i samtal med andra människor, men man liksom hinner inte med, ne nu ljög jag för det gör jag visst det, det är bara att jag ska ta mig i kragen och masa mig ur latheten det där gångerna, fy skäms mig. Inte blir det bättre av att jag är i härnösand i veckan heller, jisses. Ville bara slinka in en ursäkt, för det är inte så att jag ignorerar er på några vis :) Måtte jag få mer jävlar anamma nu snart!
 
En bebis Elmo får stå för skäms på mig bilden.
 
 
RSS 2.0