Stockholm horse show 2012 (online)

Du som missat eller vill se Sthlm horse show kan se det här på ----> svtPlay
 
Såhär ser programet ut
 

Fredag 30 november 
16.30-17:30 SVT Play/Mobil: Höjdhoppning (barbacka) och internationell tävling med islandshästar.

Lördag 1 december 
12.00-14:00 SVT Play/Mobil: Sammandrag från Reem Acra FEI World Cup, världscupen i dressyr, Grand Prix.
15.30-17:00 SVT Play/Mobil: Matinéföreställning med bland annat riddarspel, ryttaragility och internationella shownummer.

Söndag 2 december
11:00-12:00 SVT1/Play/Mobil: Direkt, Grand Prix-hoppning.
13.00-16:00 SVT Play/Mobil: Direktsändning från Reem Acra FEI World Cup, världscupen i dressyr, kür.
15.30 SVT1 (i Vinterstudion): Sammandrag från världscupen i dressyr, kür. 
20.00 SVT24/Play/Mobil: Sammandrag av internationell 1,50-hoppning och FEI World Cup Driving, världscupen i fyrspann.

 

Har alltid älskat denna bild och Randver är bara sååå <3  Jag hade en affisch på honom i mitt rum som flicka, den finaste islandshästaffischen jag hade.. en bild som även påminner lite om söndagens planer.

 

 
 
Ta till tricksen

"Hältan" blir bara bättre, eller det är ingen hälta utan traven är lite hackig och fyrtaktigt ibland, som kanske inte syns i allas ögon men matte seeer, dock grundar det sig inte i smärta, ibland är traven riktigt ren och fin, flashig och busig. Så det är inget fel på min häst.
 
Det vi har gjort under dessa dagar är promenader, jogging och bus vilket ha gett goda resultat, Fifa har bara blivit bättre och bättre. Detta var det jag ville hålla tyst om innan Fifa faktiskt blev så pass bra att jag ville tala om det och kunde fortsatta proceduren utan någon som kom med ett finger, ja vi har ju bevis på att detta behövde hon, och jisses vad busig jänta har varit dessa dagar.
 
 
Något jag började med i veckan är att ta till spanska skritten i en annan gångart, alltså få henne att lyfta mer i tölt och trav för hand. Haha åh hon är så jädra duktig och blir bättre för var dag, vissa steg är ju bara oooooh, idag tog hon både häftig tölt och trav. Ibland blir det jobbigt, då hoppar hon liksom fram vilket jag accepterar, hon behöver nästan det för att orka, ibland blir hon lite extra busig (matte med) och hoppar jämfota upp i luften, fan vad roligt vi har tillsammans, hon har stenkoll på mig och lyssnar så himla fint, vi leker för fulla muggar och Fifa kan inte få nog, inte jag heller hihi.
 
 
 
 
 
 
 
Nu kan man inte kräva mer än att leka fram det och få henne att fatta att hon ska lyfta och länga benen i farten än bara i skritten, hon är riktigt duktig och ibland gör hon så himla rätt så det är inte sant, helt otroligt med tanke på vad få gånger vi tränat på detta, det blir bättre för varje gång, men man får se upp med innerbogen, den får man fösa ut ibland och då hon lyssnar lika fint varje gång, saken är att hon blir lite för ivrig, väldigt busig, närgången och vill gärna ha sin belöning, testar lite på gränserna tror jag, men samtidigt så måste hon ju förflytta sig för mig oavsett och inte bli för på utan hellre runda mig, vilken hon oftast faktiskt gör, men ibland måste man ju testa såklart.
 
Glad, busig Fifa som fattar precis vad jag menar men som trycker bogen mot mig, ajabaja!
 
 
Här trycker hon istället bort bogen och rundar mig
 
 
 
Något roligt är ju att hon faktiskt kan tölta för hand, det kunde hon inte förra vintern, nu kan hon till och med rulla i tölten och arbeta med hela överlinjen, himla roligt och hon ääälskar det, hon slänger på huvudet och kröker nacken medans hon rullar i bogarna, så jädra kul haha och ju mer jag driver och busar desto mer töltar hon tjooohoo!
 
 
Erica tog lite kort, dock var de få som blev bra pga mulet väder som ledde till suddiga bilder, får ta lite fler bilder en annan dag men tack Erica för dessa bilder :)
 
Fula häst vad jag älskar dig!
Tomorrow

Imorgon kommer lite färska härliga bilder på prinsessan från dagens syssla, vad kan det vara tro? Det får ni se imorgon :) Avslöjar även vad jag har haft för tillvägagångssätt med Fifas "hälta"
 
Sigur frá Hólabaki

Jag är kär kär kär. Upptäckte denna skönhet i en annan blogg och vilken häst! Jag är kär, inte bara för den helt magiska färgen utan hela utstrålningen och lätta maffiga steget, han rör sig som en gud och har en utstrålning som heter duga, vilken häst! Någon som vet mer om denna krabat i psyket o.s.v? Hur fasen kan jag ha missat honom? Vilken tur att jag fått hem hengste katalogen 2012, en katalog om de främsta internationella hingstarna, den är riktigt smaskig att kika i kan jag lova, där finns bland annat Sigur!
 
 
Han har 9:or i tölt, trav, spirit och form under ryttare. Han har 8,5 i Galopp och kort galopp, 7,5 i skritt och 8 i kort tölt. Han har en totalbedömning på 8,37. 
 
Han står i Österrike  --> Sigurs hemsida 

Skicka små spermisar tack haha!
 
Oooh happy day

Hahahah ja gud vad jag är tokig i min häst, haha hon är helt sjuk, busigare och gladare unge får man leta efter åååh mammas toka. Traven var nog mindre hackig, kanske, inte värre iaf än vad den var igår och hon är så himla glad hela tiden, man vill nästan inte kalla det hälta längre, hon ser ju inte ut att ha ont iaf inte som hon har sig, det är nog som Q funderar på, en rörelsestörning. Tror det kommer bli prima. Hihi ja glädjen bara sprudla i kroppen på mig idag, och i Fifa också förmodligen hiiiih.
 
Himla kul med sällskap av Erica i stallet också, alltid roligt att ha någon kring sig, surr surr och massa tok :) Idag hade hon tydligen fått uppleva wow på Svala, en tölt hon inte känt förut, jippieee blir så glad av att höra sånt!
 
Glad och bra dag för allihopa!
old pic från förra sommaren.
 
 
 
Det vackraste

Tanja är en sån fin och underbar vän som jag är så glad som jag fått träffat. Det är faktiskt Fifa och Kolga som har "fört oss samman" det var väl kanske lite tur att de båda damerna bestämde sig för att fara till doktorn, något bra fanns det i det iaf. fillstastallet.blogg.se
 
Jag pratade med Tanja häromdagen (brukar kunna bli timtals roligt tjatter i telefonen) och hon pratade på om sin mörka vackra diamant. Hon kunde inte få nog att prata om hur mycket Kolga betydde för henne i sitt liv, hur bra det går och hur underbar hästen är. Jag känner värmen och kärleken, jag känner en ärlighet och stor tacksamhet mellan dessa två. Det är Tanja och Kolga, det är bara så och jag är så glad för att få tagit en liten del av deras liv.
 
Jag blir så jädra glad när jag ser och hör den enorma kärleken ryttaren har till sin häst, där det bara sprutar av glädje och kärlek, man berömer och älskar sin häst för den hon/han är. De som har sådan enorm uppskattning att bara få vara en del av sin hästs liv, jag blir rörd rättare sagt, det är det ärligaste och finaste faktiskt hos ett ekipage, kärleken däremellan!
 
FinasteTanja och Kolga!
 
 
 
Det håller jag för mig själv

Sitter här hos min Erica, vi surrar och har oss. Skönt att få tänka på annat och bara ha kul. Det brukar ju kunna bli flum när vi umgås.
 
Ja Fifas hälta var bättre idag. Hon var busig och pigg och ville göra spansk skritt mest hela tiden. Vi har klurat och planerat lite hur vi ska gå tillväga med hältan Lina har varit och kikat också så det känns skönt, jag kommer uppdatera hur den är varje dag men inte hur jag kommer gå till väga, jag tror på detta tillvägagångs sätt, men det kanske en del andra inte gör, så det håller jag för mig själv ett tag.
 
Både om planen och att Fifa var bättre idag känns som en lättnad i bröstet!
Älskar dig!
 
 
Jag har visst en del tidsinställda inlägg som jag gjort de dagar jag varit inspirerad och haft för mycket att säga, jag låter de få publiceras fram även om jag inte kan tänka på något annat än Fifa och hennes hälsa just nu.
Trimma magen

Galopp tränar magmusklerna och stärker bålen som bidrar till en vältränad slimmad mage (endast hos hästen tyvärr). Efter det senaste halvåret då jag började med att träna galoppen på fröken F så har jag ovanligt nog hållt hennes mage i trim, hon är riktigt fin om hela kroppen och hon får ganska myckte mat därtill. Galopphästarna brukar ju vara ganska så slank om lillmagen och det beror nog mycket på den intensiva galoppträningen. Så ner med kulan i galoppträning :) Något annat som stärker bålen är morotstricken.
 
 
"Journal"

Jag kommer föra en "journal" nu varje dag över Fifas hälta, så jag har mer koll på den.
 
Nu på morgon ringde jag en veterinär, dock inte min egna då telefontiden var slut för dom idag. Hennes ord var dock inte lugnande men fick lite tips iaf hur jag ska undersöka Fifa. Jag tog tempen och den låg på 37,4. Eftersom jag kollat hennes normaltemp förut som ligger på 37,9 anser jag att det inte är någon fara. Jag klämde igenom henne hårt överallt, mycket på benen som varken är svullen eller varm, ingen reaktion var jag än klämde. Kollade igenom knäna så inget grus farit in men eftersom hon har så mycket päls och det var lite snö på backen igår tror jag det är lugnt, kunde inte se eller känna något iaf. Kanske att SI leden/mot länden är lite stum? Kanske inbillning också med tanke på att jag letar fel. Jag har ännu inte tagit ut henne och kollat hältan än, ska ut och göra det när de ätit upp sin mat. Jag ser inget med att kyla så länge hon inte är svullen eller varm, hon är alldeles kall på benen och hon ömmar ingenstans hur mycket jag än klämmer, kanske jag får mer hum om var det sitter senare och då kan göra något åt det.
 
 
 
Planer som kanske spricker

Jag kan inte sluta tänka på min häst, jag mådde till och med illa vid maten och har ont i magen. Ge dig Linda!! Fasen den där hästen är mitt allt, varför ska hon krypa på knä egentligen?? Dumma! Jag kommer springa ut till hagen imorgon och kolla hennes hälta på en gång med hjärtat i halsgropen, jag vet att den säkerligen kommer vara kvar samtidigt som jag vet hur jädra ledsen och besviken jag kommer bli, man är ju knäpp helt enkelt.
 
Jag och Erica har typ fixat en sak som vi kanske ska vara med på till helgen, men den planen kanske skiter sig om Fifa inte blir bra, otroligt synd :/ men huvudsaken hon blir bra igen, men det vore ju riktigt roligt, lite nervöst men roligt. 
 
Dumma häst nu ser du till att du blir bra med bums annars!!
 
 
Fifa halt

Mitt hjärta är lite sönder idag. Fifa är halt, tydligt halt. Vi gick omkull på plan då hon inte saktade ner ordentligt i galoppen, hon tappade väl balansen och när jag samtidigt försökte bromsa min pigga häst. Vi hade bråkat mest hela dagen för hon hänger i bettet och sen vill hon dra iväg när vi ska träna högergalopp, något hon kommit på vilket är ganska irriterande efter ett par gånger. Så vi gick omkull vilket är min största fara. Hon gled på frambenen två meter jag lyckades hålla mig kvar men hoppade av direkt. När jag sedan satte mig upp kände jag på en gång att hon streta emot och var inte som det skulle, sedan tog hon två travsteg och jag hoppade av direkt. Halt.
 
Känns förjävligt. Både min sambo och Erica tror att det är en streckning. Jag vill också tro det, hmm vad skulle det annars vara? Det måste ju bara vara det, jag blir så fjantig när det kommer till Fifa och efter den där jädra veterinär resan vi har gjort. Man vill ju som inte vara med om det igen. I skritten syns ingen hälta och hon tar långa steg, det är bara när jag springer med henne som hon hackar sig fram, det måste vara streckning??
 
För tilfället står hon i stallet ett tag, sedan tar jag ut henne för kvällen men.. om det är en streckning kanske det är bättre att hon rör på sig? Vad skulle det kunna vara förutom streckning? Jag borde nog inte oroa mig så mycket som jag gör, men det känns ju :´( Jag kommer inte kunna slappna av en sekund tills hon är helt bra igen. Fan!
 
Bilder sökes!

Nu vill jag ha så många lång och låg tölt bilder som möjligt. Maila mig dom på tok_liindah@hotmail.com (jaja jag vet ett väldigt fjolligt mailnamn haha) Maila mig den bild som visar bästa lång och låg töltbilden, det är allt för sällan man ser töltande hästar i lägre form även fast jag vet att många tränar så, men lite mer bildbevis skulle man vilja ha, jag har dock sett en del i vissa bloggar så fram med dom så kastar vi in dom här ;)
 
Den här bilden gillar jag, tagen från freyfaxi.blogg.se
Haha stackarn!

Från Ericas blogg:
 
"Linda fråga om jag ville testa hoppa Fifa.. Och hmm, upp i sadeln.. Redan där var det ovant, vilken skön sadel haha! Okej Fifa var inte som jag trott hon skulle vara. Ne, det kändes som att rida en storhäst i liten förpackning stort steg jämnfört med Svala som trippar fram i jämnförelse!! Ja, nervös var man ju när man red Lindas häst med Lindas ögon på sig. Man vet liksom inte riktigt hur Linda rider och hur hon gör så ja jag vågade inprincip knappt röra i hästen hahaha.. vilket led väl inte till nå vidare resultat haha, grisepass å tjosn svejsan.. Ne fy man var nog för nervös. Hade man vågat ta för sig mer hade det kanske gått bättre men nee jag vågar inte ta i någon annans häst iaf inte om det är ngn som Linda som jag vet är noga med sin häst"
 
Haha men stackaren, jag är ju jävligt målmedveten, tränar regelbundet och intensivt, är skitnoga med Fifa och har höga krav på oss båda, siktar så långt vi kan, Erica får men för livet för detta hahah, stackarn. Inte förstör du min häst, och absolut inte av att bara testa henne, men jag förstår din känsla, jag är precis likadan med Linas Sjöfn, fy jag vågar inte göra nånting och brukar själv kommentera "jag vill inte förstöra din häst" haha visst är det konstigt det där, för att förstöra en häst krävs det en kontinuerlig längre tids ridning och riktigt dålig ridning, ändå blir man osäker och tror sig ska förstöra någon annans häst bara genom att rida en någon gång då och då. Fast jag kan väl förstå Erica, så jävla fjantig som jag är med Fifa, det är knappt någon alls får rida henne om de inte är Lina eller någon duktig tränare. Jag har ju satt min häst på en pedestal, satt på henne guldkronan, låst in henne i ett kassaskåp, satt laser runt om henne, larmat hagen, byggt dödliga fällor. Ja hon är det dyrbaraste jag har. Det är ingen som kommer våga peta på min häst ^^
 
Erica och Fifa mars 2012
 
Rida med musik

Jag älskar det, det är ju en säkerhetsfråga men jag älskar det och jag kan tänka mig att musiken faktiskt bidrar lite till lyckade och glada ridpass. Den säkraste tiden att rida med musik det är faktiskt i mörkret, kommer ett fordon ser man det på långt håll. På dagarna rider jag med musik på säkrare vägar, på volten är det ju fantastiskt. Ja jag får sådana starka känslor när jag rider med musik, det är en häftig upplevelse som man inte kan få nog av, uuuh det bara spiir i kroppen, så underbart! Låtarna är väldigt blandade, från lite snabbare David Guetta, en kraftfull Loreen, mörkare Linkin Park, vackrare soundtracks och till oslagbara Swedish house mafia och till popigare låtar som Rihanna. Mäktigast är väl ändå när hästen går i takt med låten, när tempot ökar i samma stund som musiken, det är fantastiskt.
 
Brukar ni lyssna på musik när ni rider?
 
My blue dimant - Blue Bitter

Det är en del som undrar varför jag inte längre får rida min fina Bitter. Han har under två år varit halt till och från. Till en början tänkte jag att "ja men någon gång är det väl hans tur att göra sig illa" men det har nog inte bara varit slumpen, ju längre tiden gått desto oftare har han varit halt. Nu i sensommaren var han så hemskt dålig i sina framben att jag trodde det var slutet för honom. Han var uppsvälld som en banan på senorna, varm och riktigt halt, han varade dessutom men vi fann inga sår. Under en lång tid var han svälld och halt till och från, vi tog honom till veterinären och han konstaterade Bitters smärta men var mer orolig över hans knän. Förmodligen har han benpålagringar i knäna och kanske förmodligen att allt skit kommer därifrån.
 
Veterinären tyckte att så länge han kan gå i hagen utan att ha ont så kunde han få ett ganska så bra och rättvist liv enbart som sällskapshäst, någon ridning höll han inte för och detta har jag väl mer eller mindre under de senaste två åren redan förstått. Sedan är han väldigt sne i korset, det går inte att missa, men för att det ens ska kunna rätta till sig och bli jämn och fin i kroppen krävs även arbete från Bitter, och det klarar han inte, han ska ta det lugnt med sina ben. Så länge han är pigg och glad i hagen kommer jag ha kvar honom och jag hoppas det blir ett bra tag till.
 
Så sne, stora knän och lite knakig, men ack vilken tjusig svart häst jag har där i hagen, som springer med höga lyft och svansen upp i vädret, kröker på nacken och showar som en hingst, han är verkligen snyggast i hagen när han bjuder på sig själv, en fin svart vacker sak som tro eller ej men nästan de flesta fastnat mest för, trots att söta lilla Fifa går i samma hage, men det är Bitter som brukar få ögonen på sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nämen!

Jag blir alltid så himla glad och varm i hela kroppen när man får läsa ord såna som de här. Det känns så bra i kroppen och man blir nästan lite generad. Tänk det behövs inte mycket för att glädja en annan egentligen, tack Agnetha du är så himla go och fin. Tryck på bilden för att komma till hela inlägget.
 
 
 
Löjligt!

Tryck på bilden
 
 
Förlåt men jag tycker det är så otroligt löjligt, så fort någon inte följer strömmen så blir det ett jävla liv och det skall anmälas hit och dit. Sedan är det inte typiskt hästfolk? Ja menar inte att dra alla över en och samma kamm men jag har aldrig stött på så mer kritisk och fingret i vädret mer än hos hästmänniskor.
 
Låt folk få ha en åsikt för sjutton, varför måste alla älska personen och ämnet ifråga? Coola Gina fick ju också en jädra massa påhopp och ifrågasattes även av SVT då hon tipsat om en bok på sin blogg som kanske inte hade den mest humana människosynen, Gina hade dock inte läst boken själv. Det jag menar är att varför ska det bli sånt jädra liv över något så litet? Finns det inte värre saker här i världen att skrika över? Kan man inte ta en annan persons åsikt så har man inte kommit långt i livet tycker jag iaf.
 
Att man ska anmäla pga Tjernström yttrar sin åsikt om att han tycker den hela insamlingen till Saras häst var överdrivet och att man istället borde lägga pengar åt ett viktigare ändamål, det är ju bagligt och larvigt, att göra en anmälan för det. Klorna far ut så fort någon tycker annat. Jag håller med Tjernström, jag tycker insamlingen var onödig men folk får väl lägga pengar på vad de vill, det har ju inte jag något med att göra, men man som människa måste ju få tycka till. Det finns något som heter yttrandefrihet, men ibland verkar det om att människor har blivit lite väl känsliga och verkar inte kunna se skillnad på rena åsikter och kränkande. Finns det älska så finns det hata, det finns alltid två sidor på något, vem kan tro något annat? Är man väligt seriös, rak på sak och allvarlig i sitt tyckande så är man plötsligt en kränkande person.
 
Nej vi ska istället kyssa varandras fötter, följa med strömmen och hålla med vad andra tycker annars är man ju en idot som Tjernström och bör anmälas. Det är så YNKLIGT att inte våga stå för det man tycker, jag är superallergisk mot sånt, istället ser jag upp till dom som vågar kliva fram och rakt säga vad man tycker och faktiskt våga tänka lite annorlunda och i andra banor. Vi verkar vara så rädda idag för att tycka och göra något som inte hör till vanligheterna.
 
Jag var i gymnasiuet en av dom som följde med strömmen och vågade inte riktigt yttra min verkliga uppfattning och åsikt, det var bara att hänga på och se glad ut, tvi för mig, hur kunde jag? Jag har blivit en helt annan människa efter skoltiden, en mycket starkare individ, jag kan inte ljuga för någon annan eller för mig själv, jag säger rakt vad jag tycker, jag vet att det finns folk som inte uppskattar mig för det, men dessa personerna för mig är väldigt små, jag anser att jag har kommit längre. Jag är ödmjuk, otroligt mån om andra, vill aldrig göra någon illa och älskar att ge andra lycka, men för vissa verkar det vara svårt att se det (nästan bara folk här på bloggen) för den delen av mig som är så rak och öppen, ärlig och bestämd, den verkar vissa spy galla på och man är helt plötsligt en dryg idiot, raka motsatsen för vem jag är.
 
Stå för vad du tycker och var den du är.
 
 
 
Körhästen min

Idag blev det körning. Hon har ju utvecklats otroligt på den punkten också, det är så himla roligt med en häst som utvecklas så pass mycket och så fort. Idag söker hon sig lättsamt ner och fram, jag har lättare att böja henne och hon börjar inse att tömmarnas tryck längs kroppens sida börjar betyda förflyttelse. Hon står så snällt stilla på sitt ställe och väntar tills att få gå framåt igen. Hon tar till traven varje gång och den blir finare och finare, hon länger steget och travar avslappnat. Hon vänder och svänger jättefint med vagnen och verkar även kunna svänga tvära svängar i lite mer rörelse. Inga problem att möta bilar eller andra fordon hon håller sig till kanten som jag bett om. Hon frustar och är så nöjd, hon vill helst ha bra tempo och springa på. Hon var så jädra duktig idag framför vagn, som om hon inte gjort något annat :) Stolt matte.
 
Tokan

Hahaha jaa, min häst hon är något extra hon. Den där högergaloppen, den har hon tydligen fått nå spunkig idé på haha. Jag försöker som sagt få henne utåtställd för att få fram högerbog, men då måste jag nästn fatta galoppen på rakspår och sen in på volten. Fifa har fattat det här och tycker det såklart är jobbig, så nu trycker hon på som fasen med bakbenen och flyger iväg med världens aktion i högergalopp, hennes idé är alltså att springa ifrån jobbet. Jag han inte sluta skratta åt henne för det känns så sjukt och hon är så smart, den aktionen den skulle man alltid vilja ha, ja jisses haha. Tok unge. Dock kommer inte lilla dockan undan, matte lyckas alltid få ner henne i en halv volt och igår fattade hon faktiskt höger galopp utåtställd i början av en volt så det var ju verkligen lyckat, det fick bli ett avslut på det passet.
 
Det där med Julklappar

Aaaah, man ska säga att det är ju faktiskt stämningen och umgänget med nära och kära som är det absolut viktigaste på julafton, kalle anka på tv.n, maten, glädjen, snön, julgrannen som är så vackert klädd och den klingande julmusiken som strömmar i huset. Äh det är bara att erkänna, det är julklapparna man går och väntar på. Trams med att det ska vara fred på jorden i största önskan, face it vi människor gillar att få överraskningar, det är bara att lägga korten på bordet, klapparna är huvudpunkten på julafton ^^ 
 
Jag älskar julstämningen det gör jag och hela grejen med julafton, men väntan på julklapparna den finns där, inget snack om saken och ska jag vara ärlig så är det även så för de vuxna i min familj, de river och sliter värre i paketpappret än vi "barn" gör haha och inte gör det mig något, jag ÄLSKAR att ge bort saker, jag tar julklappar på största allvar, det är en stressig och pressad tid för mig men varje person ska få något alldeles speciellt. 
 
Hmm så frågan är nu vad är det jag önskar mig mest av allt? Jag vill ju ha hästsaker jag, nöörden, men ett nytt objektiv till min kamera vore inte fel då mitt gamla är sönder. DET vore något det. Annars ett nytt täcke till Fifa, nya ridstövlar, massa onödiga prylar till hästarna.. hmm finns mycket smaskens att önska!
 
Vad står högst upp på listan för dig?
 
 
B som i Bitter

Känns lite sorgligt att jag aldrig mer kommer få rida Bitter, han är något utav det extra, min fina svarta kung.
 
Vad är en duktig ryttare?

 
Jag kan faktiskt räkna upp hejhjudans mycket men en stor tumme upp är att när man kan rida (jobba) många olika hästar då har man kommit långt som ryttare. För det är verkligen inte bara. Jag tycker det är ganska svårt att rätt och slätt sätta sig upp på en helt ny häst och jobba den ordentligt. Jag måste lära känna hästen först och dess knappar och rörelsemönster, jag kan börja jobba hästen mer om jag har ridit den några gånger. Jag hoppas att jag med tiden ska utvecklas i ridningen så pass att jag "bara" kan sätta mig upp på vilken främmande häst som helst "ja kanske inte vem som helst, undantag finns" och jobba den på en gång, men just nu är jag nog lite grön på det området, jag har nog ridit för få hästar än.
 
Fifa känner jag innan och utan fullständigt, även om hon är en utmaning i sig så är hon ju ändå enklast för mig. Svala har jag ridit ett par gånger nu så nu känns det hemma även där. Så tycker jag, en bra ryttare kan slänga sig upp på en helt okänd häst och bara rida den hur bra som helst till den grad hästen klarar. Att rida många olika hästar är väldigt nyttigt, man får uppleva och lära sig flera perspektiv och inte samma kring sin egna häst. 
 
Vad tycker ni är en bra ryttare?
 
Aaaw, det var länge sen det, här har vi precis böjat jobba på riktigt i ridningen efter konvalecens tiden. Lillan min hon är ju så duktig trots knäppa matte på ryggen ;)
Att få bekräftelse

Det känns så jädra skönt att faktiskt få bevis och bekräftelse av sin egna häst. Dagens ridpass gjorde att jag tappade hakan, jag tror min lilla häst mer eller mindre har kommit tillbaka.
 
Traven idag var outstanding, hon vilade på steget och travade på avslappnat rent och stadigt, lika fint som när traven var finast i somras. Jag satt bara och gapade när vi travade oss fram i skosslingan. Jag ville bara grina. Tölten den var sådär riktigt jädra fin som igår, det är väl helt otroligt vad det har vänt så drastiskt och så mycket. Jag är verkligen mållös. Skritten var sjukjädra fin. Jag måste säga att hela hästen var fin, hon var pigg, glad, framåt, stadig, avslappnad, mjuk, lösgjord, rörde sig stort och extreeemt lyhörd. Jag bara skakade på huvudet och fattade ingenting men så otroligt lycklig. Vi klättrade, red och stonka mitt i skogen, rejsade i full fart, en sån där dag då man inte vågar kräva så mycket mer.
 
Jag måste ju göra rätt. Jag måste ju verkligen göra det där uppe på hästryggen med tanke på att hon utvecklas framåt och så pass bra. Jag får ju bevisen framför mig, min häst ger bekräftelse till att jag kanske inte är så jädra värdelös som man ibland faktiskt känner sig. Man kan ju inte låta bli att känna sig riktigt glad och lite nöjd över det man gjort, att man faktiskt lyckas. Jag förundras alltid över ryttare som tar sig framåt helt makalöst fint med sina hästar, jag har väl mer eller mindre alltid haft en liten tråkig inställning till mig själv, det brukar ha låtit: jag kan inte, jag är dålig, hur ska jag lyckas med det här, gör jag rätt, gör jag fel? Jag sätter ju väldigt höga krav på mig själv och är väldigt självkritisk, och ju mer insatt man blir i ridsporten och kring alla andra hästmänniskor och sånt som är relaterat till häst desto högre blir verkligen kraven, man vill ju bli bättre.
 
Att jag faktiskt lyckas med min häst, att jag lyckas rida henne så "pass bra" att hon faktiskt utvecklas känns ju så, förlåt, men jävligt bra, man blir så motiverad, glad, lättad och stärker självförtroendet. Man har ju faktiskt hästen framför sig, kommer man framåt eller kanske bakåt, står still, händer inget? Saken är att svaret finns ju alltid där, du kan få bekräfelse från din egna häst. Jag hade en jobbig period med Fifa, kanske något jag bör ta för givet efter en månads höstvila, o andra sidan så beklagar jag mig själv och känner mig då oftast helt värdelös, vad fasen är det jag gör som är fel? Varför kan jag inte? Jag har kämpat till tusen både med ridningen och med mig själv samtidigt som jag hela tiden måste arbeta med andra jobbiga saker som uppstått i mitt liv, den här perioden har varit bland de värsta i mitt liv faktiskt, jag behövde den här lyckan, jag behöver Fifa och jag behöver framstegen för att orka med allt annat.
 
Visst är det skönt och en lättnad, en lycka som spir i kroppen när man får bekräftelse för sitt jobbb tillsammans med sin häst? :)
 
Tack så himla himla mycket!
 
Shoppat

Igår var jag på hööks och shoppade lite välbehövda saker. Det blev: Handskar, en huva under hjälm, tredelat bett med fasta ringar, benreflexer, brodd, tunnare vantar och arnika. 
 
She is back - almost!!

Hihiiii åh jipppiieee! Gick det bra med Fifan idag eller? Jaaaa :D Nästan så att jag skulle vilja säga att hon är på väg tillbaka tjohooo. Jag red runt lite på volten på en mjuk åker, Traven blir ju alltid lite bättre med lite gräs, jag får vara noga med att hon är rak nu mer, hon behöver komma fram med höger bog och inte bli så jädra överböjd så fort vi ska trava, allteftersom blir traven faktiskt finare, men hon var en aning pigg idag haha.
 
Jag tog och testade lite galopp och vänster varv var kanon fin, höger gick typ, men då får jag nästan fatta höger på rakspår, ställa henne lite utåt och kämpa in henne på en någolunda volt igen, det är där det liksom knakar till det lite, hon har helt plötsligt det jobbigt att hålla höger galopp på volt och speciellt rak, överböjd går ju men då försvinner innerbogen. Haha guud jag tror hon har gjort en sak av gårdagens tjafs, hon skulle fanemig inte göra det lätt för mig i höger varv, så hon liksom drar iväg med mig haha, sedan fick hon för sig att stanna och bocka på stället, tok tok häst, men så ger jag henne en liter krossad havre också ^^
 
Det är kalasbra, att hon är pigg och glad igen, hon behöver lite mer energi och fart. Vi höll inte på så länge på åkern faktiskt, det var lite mer uppvärmning, sedan red vi upp mot vägen igen och hemåt, tölten var wooooow wiii wooo tjoho! Nu ni, nu jädrar börjar min Fifa komma tillbaka, jaaaa vad kul! Nu vilar hon på steget igen som hon gjorde i somras, känns jämn och kastar mig inte till vänster sida, hon paddlar med bogarna och länger steget, det häftiga är att ju mer jag tar fram henne desto mer länger hon steget, får bättre aktion och rör sig mer, jaaaaaaaaaa! Superglad matte skrittade på långa tyglar hela vägen hem.
 
Aaaaaaah, nu ska vi till stan, det här blev ju en superbra dag *fniss*
 
Min

Min vackraste vackra :´)
 
Blogglistan

Du glömmer väl inte blogglistan: Islandshäst! Det kommer alltid någon ny islandsblogg varje månad som jag slänger in på listan. Alltid lika roligt med lite nytt nytt. Jag rensar även bort bloggar som inte längre används eller som startat på ny kategori. Vet du någon fler islandsblogg som inte finns med på listan, släng in en kommentar om det så lägger vi till den med :)
 
 
Ibland går känslor över styr

Ilska. Dagens ridpass var i väldigt blandade känslor. Red Fifan på plan idag. Hon är verkligen sjukt mjuk och lyhörd, man kan förflytta henne hur som helst, böjd åt alla håll huller om buller. Traven började blä och slutade bra. Tölten var bra hela tiden tjohooo! Hon jobbar riktigt fint, MEN aldrig har jag bråkat och varit så arg på Fifa under ett ridpass som idag, gaaah mina känslor gick överstyr, man ska inte bli förbannad men nu var jag riktigt riktigt arg, ja jag ångrar det nu efterhand men då sprudla ilskan, varför kan man bara inte skaka bort den?
 
Ja jag känner mig som en dålig ryttare och dålig matte efter det, egentligen skulle jag bara ha gett upp och försökt en annan dag, det var som sagt galoppen som sket sig och Fifa hade ingen lust att lyssna eller ens försöka, eller kanske gjorde hon det och jag är så inkompetent att jag inte vet vad jag sysslar med?? Aja det gick för långt jag skulle ha avslutat för länge sen, men men det är ju väldigt lätt att vara efterklok.Trots våran fajt och min onödiga ilska så är jag ändå nöjd med passet och nöjd över Fifa, för resten av ridningen var ju kalasbra. Dock skäms jag över mig själv, nu var det här något som sällan uppstår och kanske något som är så mänskligt och normalt, men det är ingen ursäkt, man ska alltid vara sansad.
 
Nej dåligt av dig idag Linda, dåligt.
 
Twilight tonight

Jag känner mig som en lilljänta men.. Twilight time ikväll!!! Haha jag är en riktig twilight nörd faktiskt, jag är totalt såld på dom filmerna, tragiskt att detta är sista men man får njuta varje minut. Längtar :) Haha och ska man välja  den där hysterin mellan Jacob och Edward..så, Jacob ingen tvekan haha. Ha en bra lördag hörrni!
 
 
 
Hur gick det?

Meen! Dumma häst. Idag var hon jättefin ju. Åh jag ville ju att det skulle kännas så där trist som det gjort ett tag, nej men hua Fifa hon kunde trava så rent och fint idag hon och tölten den var ju bara sååå bra. Galopp fick jag in också, jaahaaapp, haha aja det är ju roligt när det är bra dagar men helst hade jag behövt Lina när det går sådär riktigt blaha som det faktiskt har gjort ett tag. Jag tyckte nog att de få travsteg jag tog på vägen mot plan också var fina, så jag borde väl redan där ha förstått att Fifa kommit tillbaka lite.
 
Nej nu ska jag inte klaga att det gick så bra, det är väl härligt. Min Fifa jobbade jättefint, tölten kändes så jämn och fin, Lina tycker att så fin tölt hon har nu har hon inte haft, så det var roligt att höra. Det svåraste idag var nog galoppen, hon har börja dykt och blir fyrtaktig, speciellt i höger galopp nu helt plötsligt. Ja höger var svårast, det hon har haft lättast för förut. Hon liksom drar in höger bog och blir överböjd, så det vi fick träna på idag var att försöka ställa henne utåt för att få fram högerbog och rulla fram galoppen, inte lätt men det kommer att hjälpa henne. Det är en hemläxa i alla gångarter, kontraställd. Vänstergaloppen har helt plötsligt blivit lättare och rundare i fattningarna. Det är som Lina säger, jag har vänt min häst, och det kan ju faktiskt också ses som positivt.
 
Linas ord tar jag på fullaste allvar, både det goda och mindre bra, inget är egentligen mindre bra utan det är bara tränarkritik som man vill höra för att ta sig framåt, men det beröm och det härliga man får höra av Lina om sin häst är ju bara sån musik i mina öron, när man verkligen har lyckats med sin häst och hon har utvecklats framåt till en "ny" häst, det känns bra i hjärtat. Lina brukar ofta säga "Det är så roligt att se den här hästen hur hon ändras" Aaah det är väl underbart som matte att få höra?
 
Nu är jag taaaagggaad till tusen tjoho vad kul, Efter passet med Fifa for jag till Lina och red med henne där, jag hade Sjöfn idag och tränade henne lite på åkern, jisses vilken häst, hon rör sig lika stort som en älg och är mjuk som smör, Vad törs man göra egentligen haha, men det är så nyttigt att rida andra hästar.
 
GLAD MATTE IDAG
 
 
 
Liiinaaaa

Jaaaaaa! Nu ska jag snart träna för Lina, äntligen! Vad jag har väntat och längtat. Hih, men huuh kallt ute fy, tänk att krypa ner i varm skön säng nu istället.. neeeh för jag ska rida min lilla fläck för Lina tjobbadoo! Hua ridning är så jädra svårt, varför ska det vara SÅ svårt? Och islandsridning dessutom, jag vill inte säga att det är lätt att rida någon annan hästras, varje ryttare får kämpa för sitt, men jisses islandsridning är verkligen inte lätt, men oootroooligt roligt och häftigt :)
 
Nu blire Lina Lina Linaaa
 
Horn är gott

Tycker Elmo. En väldigt bra "investering" håller länge och är riktigt smarrigt för hunden. Det här är ett råddjurs horn. Inga andra torkade ben av hud som äts upp på en kvart, detta håller i oääändlighet :) Kostar lite mer men det är det värt.
 
 
 
Artikel om olyckan

Om olyckan <-- tryck där
 
 
Mina tankar har de senaste dagarna snurrat kring Cecilia 
 
Erica och Cecilia var ute och körde med sina hästar. Cecilias travhäst i täten med Svala och Erica bakpå. Plötsligt gör hästen glädje skutt och råkar sparka matte rätt i ansikte av ren olycka. Marken blev snabbt röd och trots hjälm så var det inte mycket till skydd. Cecilia förlorade mycket blod. Som tur var hände det precis utanför mitt hus vid gården. De hade alltså inte hunnit längre och tur var väl det egentligen, en sån allvarlig spark skada långt uppe i skogen hade verkligen förvärrat situationen. Jag själv var tyvärr inte hemma när det skedde men när Erica ringde mig efter hjälp hoppade jag in i bilen direkt, dock hann jag inte hem förren Cecilia var på väg till akuten, men där stod en skärrad Erica med två hästar och vagnar. Jag hjälpte henne av med vagnarna och lyckades få in den något stora hästen i vårat lilla stall. Hela dagen var tung. Erica var såklart orolig och chockad, det blev till att bara finnas där och hålla tummarna för Cecilia. På kvällen eskorterade vi Cecilias lillasyster som red hem hästen till grannbyn tillsammans med oss och våra små trygga islandshästar. Läget är stabilt med Cecilia men frågan är om hon mister synen på ena ögat eller ej. En fruktansvärd olycka men tur är väl ändå att hon har livet i behåll, hästen var ju desutom broddad.
 
Tänker på dig Cecilia och hoppas så innerligt att du blir helt återställd och snart få komma hem till din lilla jänta.
Hästar - tre

Nu snart ska jag fara till Lina och rida D igen, hon var ju så otroligt häftig den hästen. Efter det blir det ett pass med Fifan, får se vad jag hittar på idag, vi har iaf backat en hel del och "börjar" om lite, Svala hade jag också tänkt rida idag, eftersom hon inte har brodd än får jag anpassa träningen/turen efter det, jag är ju så spontan jag, kan inte riktigt planera vad jag ska göra med hästarna, det är min brist, elleeeer som förskolelärarna säger, man ska vara flexibel och spontan haha.
 
Vädret är iaf uuunderbart, hoppas ni får lika fint och en braaa dag!
Skydd

Nästa inköp blir karledsskydd. Min lilla har trampat sig, sår som läker väldigt sakta. Hon har inte haft boots på ett bra tag nu, varken skyddboots eller vikter pga såren. Dock märkte jag igår att hon trampat sig ytterligare så jag kan bara inte rida utan skyddsboots. Värst är det ju nu när hästarna är broddad. Så jag tror jag får ta och införskaffa mig karledsskydd, kanske kan vara till liite hjälp iaf. Nu är jag så rädd att bootsen ska skava mot såren =/ Det är klyvigt det där, hur man ska göra, men tror jag får testa så.
 
 
Sedan funderar jag lite på vad jag ska ha för skydd vid ridning i djupsnö, Vanliga skyddsboots far bara upp av all snö och går sönder kring min erfarenhet. På Bitter har vanliga gummiringar funkat men tror inte det räcker till Fifa, hon behöver skydda en större del. Så vad använder ni för typ av skydd i djupsnö?
 
 
 
Läsare som "hotar"

Ibland stöter man på riktiga surpuppor på bloggen, nu var det ett tag sedan för mig men blev inspirerad av en annan med detta inlägg. Jag tycker är så lustigt OCH fånigt det är när folk "hotar" med att de ska sluta gå in på min blogg och läsa. Haha jaha? Inte för att vara dryg men vad gör det mig? Jag må väl istället vara glad över att jag slipper besservisser och såna som tycker min blogg är dålig, eller?
 
Jag vet inte men det verkar vara sånt jädra tjatter och viktigt med antal läsare, jag kan säga såhär, jag skulle ALDRIG vilja bli en stor bloggare som exempelvis Kissie. Jag skulle faktiskt känna mig obekväm med att så många har koll i ens liv.Jag använder inte ens facebook bara för att jag inte vill att folk ska veta vad jag gör eller håller hus, Skulle jag vilja ha fler läsare vore väl facebook en bra hjälp. Mitt privatliv är jätteviktigt för mig, finns mycket smaskens jag skulle kunna skriva här, hästarna är inte hela mitt liv men det är en del som jag kan offra att dela med mig, jag ger inte ens ut allt om hästarna heller, något privat måste man få ha. Det jag skriver är är en tiondel av vad som händer kring mig.
 
Att jag ens delar med mig mitt liv till främmande människor är ju något man som läsare ska uppskatta, samma som jag uppskattar de andra bloggarna som delar med sig av sina liv, det är väl helt otroligt att man faktiskt gör det? Det är ju något man GER, även om man gillar det eller ej.Alltså kan man inte som läsare uppskatta eller behärska sig så gör man ju rätt i att lämna bloggen, för där har man inget att göra längre, för mig blir det som att man är inte värd att besöka den bloggen längre. Jag är ju så oerhört tacksam över de bloggar som är de bästa av de bästa för mig, de uppfyller ett slags behov och är något som jag "behöver" Jag är så tacksam över att de bloggarna faktiskt lägger ut sina liv i en blogg.som de kan dela med sig och som jag kan ta del av, tack!
 
Att ha många uppskattade läsare är roligt, när ens texter berör eller intresserar någon känns alltid bra i hjärtat, men jag bloggar för min egen skull faktiskt, sedan finns det en del läsare som står lite varmt om hjärtat som man inte kan släppa heller. Jag har förut funderat på att lägga ner bloggen faktiskt, just för jag vill ha mitt privatliv för mig själv och enbart dela med mitt liv tillsammans med nära och kära, men vad tusan jag ÄLSKAR att skriva jag ÄLSKAR att uppdatera mina djurs utveckling som jag sedan kan gå tillbaka till och läsa, och jag ÄLSKAR att fota och dona med bilder, en blogg är ju då PERFEKT för mig. Min sambo tycker att jag och folk som blogger är as löjliga, men han förstår inte tjusningen i det hehe, o andra sidan har han en poäng i det faktiskt. 
 
När folk hotar om att de ska då inte läsa min blogg något mer eller kommentera, så verkar man ju vilja av hämnd minska mitt antal läsare och kommentarer, jag kan ju säga att ni har ju misslyckats, siffran går inte precis ner och ibland känns det som att jag har för mkt kommentarer, jag har för tillfället en hel del jag inte hunnit svara, så att en surpuppa inte kommenterar gör ju bara mig en tjänst. Nu menar jag inte att ni mina fina läsare inte får kommentera, det är bara roligt med er uppmärksamhet och intresse, men jag är ju som sagt seg på att svara. Det finns ju de som ger hot och påhopp på annat håll men som är kopplat till bloggen, hot som är så skrattretande att man undrar om det är ett skämt eller om personen i fråga..??? Ja vad?....
 
Finns bloggar och bloggare som jag bara "ååh suck" men varför skulle jag vilja gå in och kommentera hur hemskt dålig bloggen eller bloggaren är och blabla? Omoget säger jag :) Jag går vidare till nästa blogg och hoppas att den passar mig bättre.
 
Hota på ni, det berör mig inte ett dugg ^^ Jag vet vem jag är, vad jag gör, vad jag kan och vad jag känner som är rätt eller fel. Jag har redan mina fantastiska läsare redan som ger mig så mycket värme och stöd, jag behöver inte höja någon läsarstatestik och jag behöver definitivt ingen surpuppa som ska få dela med sig av det underbara liv jag lever, och jag är inte ett dugg dryg heller, den som tror något sånt har ju verkligen missuppfattat vem jag är och vad det är för blogg jag "driver", jag är bara bestämd och vill göra det klart för er :)
 
 
 
 
 
 
Flickorna och jag

Fifa. Idag bestämde jag mig för att träna traven och galoppen uppe i sommarhagen där de är lite lite gräs som hjälper till. Jag jobbade henne lång och låg, riktigt lång och låg som hon bara kunde och det gjorde hon riktigt riktigt bra, jag var noga med att böja igenom hela hennes kropp och få henne att länga varje steg, hon var riktigt duktig i skritten och kändes ovanligt positiv idag. Traven funkade faktiskt bättre än vad den har gjort nu på ett tag, hon rörde sig mycket mer, hade en bättre takt även om den inte var perfekt, lång och låg och lyssnade bättre till mina hjälper. Galoppen blev skit rättare sagt första försöket men jag hade gett mig tusan på att den skulle vi få till idag, mitt krav var att bara få in båda galoppfattningarna. Resten ar försöken var över förväntan, hon tog fattningarna riktigt bra, både rund med bra takt, det kändes super bra faktiskt.. ååh lilla häst <3 vi tränade kanske i tjugo minuter/ en halvtimme idag, jag var nöjd med min lilla flicka! Som sagt över förväntan.
 
Svala. Jag har även fått lov att börja rida Svala lite vilket jag tycker är super roligt. Så idag fick jag äran att rida henne. Svala har ju en tendens till att spänna sig en hel del, kortar steget och drar gärna upp huvudet, hon är en väldigt känslig dam så det gäller hela tiden att vara luuuugn. Det första steget var att få henne avslappnad, böjde igenom, förflyttningar, lång och låg. Det är lite svårare att få Svala lång och låg än vad jag är van vid med Fifa,  att hålla henne där nere var en utmaning, så man fick traggla på med det mest hela tiden. Jobbade henne sedan i traven på volt, även här lång och låg och aaaavslaaapppnad. Hon spänner sig för minsta minsta lilla men allteftersom så var det som att hon suckade ut, längde sig en aning och sökte sig mer ner, en avslappnad trevlig Svalatrav!
 
Sedan red vi mot skogen och det blev mest skritt, jag fick även här traggla på med att hålla henne lång och låg, även om hon söker sig neråt så kan hon ända korta stegen, så genom att hålla henne där nere och försiktigt driva henne framåt började hon äääntligen länga steget. Skööönt. Då började vi med tölten, det var ju genast upp med huvudet, spände hela kroppen och passtakt. Man fick även här vara noga med att böja böja och få henne neråt och få med hela överlinjen, när hon väl släppte och fann takten fick hon gå rakt igen men hon spände sig ganska snabbt igen med passtakt och huvudet for upp, så här fick vi traggla på ett tag också, det är så viktigt att hon slappnar av, för när hon väl gör det blir tölten så himla fin. Jag fick vara ganska hård och rida igenom henne ordentligt, lika snabba eftergifter som snabba korrigeringar. Tillslut var det som om något föll på plats, Svala slappnade av, sökte sig ner och fram,töltade rent och började paddla och röra sig mer i bogarna :D Det var riktigt riktigt roligt och en härlig känsla. Hon skummade i munnen, frustade och var riktigt nöjd med tillvaron, guuud vilken rolig häst!! Tölten var riktigt riktigt fin.. sedan fick hon skritta på långa tyglar hem och steget var långt och trevligt ;)
 
Hihi jag och tjejorna,det gjorde dagen det! Gammal arkivbild.
 
 
 
Mycket häst :)

Imorse for jag till Lina och red en av hästarna hon har på foder/träning. Skiiitmysigt sto, åååh, ett första klass sto med kaaalaaas tölt, jävlar vad hon lyfte och vilken power! Me in love, ne hon var riktigt rolig att rida, gör jag gärna fler gånger.
 
Jag och Erika tog långtur upp mot skogen, med oss hade vi varm choklad med macka, mmmm. Hästarna var dock ovanligt sega, Fifan var nååågot trist faktiskt, det är liksom viljan och energin som dör ut mer, meeen vi fortsatte vår väg, satte hos lång upp på en skogsväg med skogsdalarna som utsikt, solen hade vi omkring oss. Hästarna stod så snällt där vi ställt dom och så fikade vi det goda fikat :) Vägen hem var tölten såååååå braaaa, mm mer sånt tjejen, mer sånt.
 
Tråkigt inlägg men rolig dag!
 
 
Hemska olycka

Idag hände en fruktansvärd olycka som skakade om många. En spark i huvudet av en häst blev en resa till akuten. Inte jag och ingen annan här på gården men en gammal barndoms vän. Olyckan skedde utanför vårt hus och  har satt sina spår ordagrant. Jag sänder varmaste tankar och lycka till denna person och hoppas att allt slutar väl trots allvaret.  Vill även skicka massor av kramar till erika som fick uppleva allt på närhåll, du gjorde det bästa du kunde.   
 
Ta hand om varandra hörrni
Före och efter

Före ridpasset stretchar jag ut rygg och ländmusklerna genom att dra/trycka i ryggraden med mina händer emot mig, så att bäckenet sjunker ner och blir långt. 
 
Efter ridpasset gör jag likadant och stretchar ryggen så ett tag. Efter det stretchar jag alla ben åt alla håll, både bakåt och framåt. Sedan låter jag göra morotstricket, sidan neråt åt båda hållen, sidan uppåt åt båda hållen och huvudet mellan frambenen så att ryggen stretchas. När jag gjort detta smörjer jag in ryggen, länden och en bit bak med arnika och masserar ett tag samtidigt som jag ibland stretchar ut ryggen med mina händer. Ibland har jag även smörjt bogarna med arnika.
 
Sedan åker ett fleece täcke på, tar in henne i stallet där hon får sitt dagliga foder. Det är lite att göra med andra ord, men jag får ju verkligen "valuta för pengarna" ;)
 
 
 
 
 
Två år!

Ja det är pinsamt, men hur sjutton kunde jag glömma min och Fifas tvåårsdag??? Jag har haft henne i två år den 6 november. Hur kunde man glömma en sån viktig dag? Fy Linda. Jahapp och hur känns det? Ja det känns som att jag haft min Fifa i tio år, två år vad är det? Hon har väl alltid varit vid min sida :)? Ska vi ta en resmumé kanske av de två år som gått lite kort. 
 
 
6 november 2010 då kom min största dröm och allra första islandshäst att bli min. Hon landade här på gården mitt på dagen. En raggig liten sak, inte mycket till världen men jag var världens lyckligaste.
 
 
Första ridturen gick lugnt och bra, och segt och grisepass och en skitsadel som snurra ner till magen samt en matte som inte fatta så mycket med takter och gångarter, men jag var ändå lyckligast i världen.
 
Vintern bestod av att lära känna varandra, träna mycket från marken, den vardagliga hanteringen, finna takter i gångarter, sätta lite grunder som att styra och sväng, böja, och få lite liv i min slöa Fifa o.s.v.. De största "problem" vi hade denna vinter var att finna en passande sadel, så det blev mer barbacka. Sedan var traven så pass hackig att det nästan såg ut som en hälta, traven var very very bad på den tiden hehe. Under denna vinter började jag även töltsätta henne lite smått, men lätt var det inte när man själv aldrig töltsatt en häst och takten, vad var rent och inte? Men jag var lyckligast ändå!
 
Under vinterhalvåret och våren 2011 utvecklades Fifa mer och mer, både i hantering från backen, relationen till mig, galoppen, tölten och att förstå hjälper och vikter på rakt spår. Jag var lyckligast!
 
Dock kände jag att något var fel kring maj/början av juni 2011 och därefter blev det nästan ett års farande till veterinärer, kiropraktorer, behandlingar, tårar,hopplöshet och mörker. Fifan fick i regel nästan stå till och från i ett år och ett tag trodde jag att vi måste ta bort henne. Jag var olyckligast!
 
 
Våren 2012 hade vi äntligen löst de tokiga med Fifa och jag fick återigen rida, fann en bra sadel och började den riktiga utbildningen och träningen som jag längtat så efter. Under hela våren och sommaren utvecklades både Fifa och jag massor och fick mycket uppskattad hjälp från min vän Lina. Träning på plan, bada, långturer, hoppning, inkörning, trickträning, finare realtion mellan mig och Fifa, mys och massa massa mer. Traven är den som har imponerat mig mest faktiskt den som var totalt kass, den har varit helt fantastisk i sommar, men även så galopp som tölt :) Lyckligaste jag!!
 
 
Så är vi här idag  och har det huuur bra som helst med upp och ner gångar, men så bra så bra:)
Lycka lycka lycka
 
Jag, sambo och Fifis

Sambon och jag har kört Fifan två dagar i rad nu. Det har verkligen varit supermysigt och jag tror jänta min trivs framför vagn. Första dagen hade vi med oss Elmo, idag tog vi en tur utan jycken. Kan dock inte påstå att det går särskilt fort, min sambo brukar alltid fråga (trots att han har frågat flera gånger förut och fått samma svar) "Kan hon inte fortare än såhär?" Haha ne min lilla kan då inte dra vagn fort, men skillnad blir det ju om man sitter ensam i vagn sedan har hon väl inte rätta "drag" musklerna än heller, men inte tror jag hon blir någon V75 stjärna inte hihi, men det gör detsamma, jag och sambo njuter av att köra Fifan fort eller inte, vi har alltid en mysig körstund.
 
Gammal arkivbild
 
 
 
Tips på påskjut och bärighet

Bärighet och påskjut ska samspela med varandra, men ibland kanske hästen har lite svårare för något utav det, en fyrgångare brukar ha lättare för bärighet och femgångarna brukar kunna ha bättre påskjut. Att träna bärighet och påskjutt behöver man inte bara göra på plan, ibland kan det vara lättare eller kanske roligare för en stund att ta till sig naturen eller de övriga träningsmetoderna. Här kommer två tips.
 
Påskjut. Hade jag en häst med dåligt påskjut skulle jag köra den om det fanns möjligheter till det. Körning ger hästen ett bättre påskjut. Genom att hästen drar något så måste den dra och skjuta på med sina bakben för att föra kroppen framåt. Jag är alltid noga med att Fifa så gott det går söker sig ner och fram avslappnat och drar jämnt med sin kropp. Jag är inte så kunnig på körning men jag antar att en spänd häst framför vagn är lika negativt som en spänd häst under ryttare. 
 
Lånad bild
 
 
Bärighet. En häst som jag vill träna bärigheten på skulle kunna få träna i nerförsbackar. Bakbenen hamnar långt inunder magen, rumpan sätter sig nästan mot backen och hästen lyfter ryggen samt att man även här tränar samlingen. Det förutsätter att hästen brosmar med bakbenen och inte med frambenen, en häst som lyssnar på vikterna istället för tygeltag har större möjligheter till att bromsar med rumpen, att bromsa med tygeltag kan istället "bryta" ryggen och hästen sänker den och bromsar med frambenen istället. 
 
Lånad bild
 
Marabou black

EFTERLYSER!!
 
Åh de har slutat med denna choklad i min kommun, fasen, varför? Jag var tokig i den, jag behöver den men finner ingentans. Blir vansinnig gaah, någon som vet var jag kan få tag i denna choklad?? Gärna i lagomt avstånd haha. Eller någon som vill köpa ut åt mig?? Haha jag är desperat
 
Finaste blogghästen

Finaste blogghästen enligt mig (och nu det ytliga, utseende mässigt, och har inget med ridningen och rörelser att göra) så är Haleggur helt klart finast, jag smälter så fort jag ser honom! Han är så sjuuukt fin bara av att stå rätt upp och ner. Det är dock lite fusk att välja honom då han är en hingst med potential och  med "karriär" på tävlingsbanan ;) Klart man tycker han är snygg muuumms, men det spelar dock ingen roll att han har lyckats på ovalbanan eller inte, han har fortfarande varit snyggaste blogghästen enligt mig rent utseendemässigt, han har sån sjukt fin teckning, underbara färger och magisk man och en blick som säger swipp! Hoooh jag är svag för skäckar jag, tänk att få en liten rödskäck från Fifan..mmmmm!
 
Så vilken är den finaste blogghästen enligt dig rätt upp och ner rent ytligt?
Bild tagen från Malins blogg
 
Bara mys och bus

Idag fick Fifa vila, istället blev det mys och bus i hagen :)
 
 
 
Haha Fifa ville gärna gå sin egna väg där godiset fanns, haha tok ungen min, men jag lyckades övertala henne att gå till stenen till slut
 
 
 
 
 
Sedan blev hon så himla busig och flascha omkring, slängde med huvudet och benen som en liten hingst, tok tok unge, jag busade upp henne och flängde runt, vi busade tillsammans som förr :)
 
 
 
 
 
 
Och hon började såklart flaxa med benen ^^
 
 
 
Sedan kom jag på att jag ville ha upp Svala på stenen, vi lyckades, några gånger, självklart hoppade hon ner direkt när hon hade chansen haha, stenen var inte lika eftertraktad som för Fifa, tillslut lyckades hon ändå stå kvar! Dock tror jag det fanns en avundsjuk i bakrunden.
 
 
Hoppsan en till häst på sten helt plötsligt!
 
 
 
 
Tillslut fick Svala och Erica en egen stund för varandra
 
Guess!

Vad tror ni händer i bilden ;)?
 
Down perioder - berätta!

Alltså när man kommer i en down period med sin häst kan man ju inte undgå att känna sig lite.. besviken? Lite smånere eller hopplös? Ingen vill väl vara i en down period även om det liksom ingår i ridningen, det är något som de flesta säkert får uppleva mer eller mindre, det går lite fram och tillbaka ibland, men känslan kan aldrig vara lyrisk eller glädjefull med tröga och smått "misslyckade" pass, misslyckad ska man väl heller inte kalla det, då det är något som ingår i resan, men ett mindre bra pass med andra ord. Det är inte så att jag skrattar av lycka när allt känns totaly crazy.
 
Jag kan erkänna att jag känner mig inte alls på topp när jag skrittar hem med min häst och ingenting har funkat, när saker är som bortblåst och man har verkligen försökt allt man kan utan några vidare resultat, jag kan skämmas över den känslan jag har, jag skäms över att känna mig besviken och lite nere, men känslor kan man ju inte direkt styra över, dom bara finns där. Däremot kan man istället försöka styra sin handling. Man får känna sig down men ändå försöka bita ihop och kämpa sig framåt, för någon gång vänder det, förhoppningsvis haha.
 
Jag är lite nyfiken nu på hur era down perioder har sett ut? Hur såg de/den värsta down perioden ut? Hur "tokigt" var det och hur handskades du med detta? Hur klättrade ni upp igen och hur lång tid tog det? Hur "ofta" har ni downisar och hur pass "starka" är dom? Berätta och låt oss bli inspirerade vi med lite downisar :)
 
Fifas svar på tal

Jävlar jävlar vad dåligt det går -Som de säger på småstads liv haha. Ja men det går ganska dåligt nu faktiskt, traven och galoppen har tagit semester, god bye, adjö syns snart igen hoppas jag! Puuuh aja jag får trösta mig med att down perioder kommer och jag vet vad Fifa kan. Längtar efter Liiiiiinaaa träningar I neeed you, we need you!!!
 
Aja hon är bra söt min lilla ändå.. och knäpp haha, jag vet inte men hon verkar då inte kunna skilja på ljudet av en häst eller ett gnisslande tåg. Fifan svarade tåget i omgångar idag. Ja det är ju inte första gången Fifa pratar med "icke -häst -relaterat"
 
 
Inspirera mig

Jag behöver lite inspiration kära läsare. Jag har några bra vägar och övningar att gå på faktiskt men lite fler tips och inspiration det kan man aldrig få för lite av.
 
Så nu är jag riktigt nyfiken hur ni ryttare gör med era istussar som gärna lägger fyrtakt i traven. Hur tränar ni traven på bästa sätt för att få den ren samt att få hästen att vinkla in hasen och bära sig bättre? Traven har alltid varit en utmaning för oss och ibland undrar man om det finns lite fler smaskiga vägar att testa sig fram.
 
Så inspirera mig och flöda över med tips, imorgon hoppas jag på att kunna testa något nytt ;) Imorgon ska vi banne mig sätta träningen på fullaste allvar. Härligt!
 
Ös på vettja! P.s Gud vad ni dröser in med underbara kommentarer, man blir alldeles varm!
 
Här ser man tydligt hennes fyrtaktiga trav genom att fram landar före bak.
 
Bra o dåligt

Red på plan idag, det är skiiiiilnad på tölten, nu paddlar och rör hon sig verkligen, härligt. Mene.. traven är ju skit och galoppen blev jag brydd på idag för det var första gången jag inte riktigt fick in galopp i höger varv, där brukar hon ju kunna galoppera runt och fint varv efter varv och nu fick jag inte ens in galoppen, så det gör ju såklart att en funderar, men men det är bara att kämpa vidare, kanske ska det vara såhär? Very down and very up. Trav tränade över bommar idag och det funkade kanon, ska ta och träna mer med bommar.
 
Jaaajaa haha man kan ju inte undgå att känna sig lite småtrist när det går som det går, men jag får väl vara nöjd med att hon är så sjukt mjuk i hela kroppen och att tölten funkar kalas, resten får vi väl kämpa oss igenom lite mer!
 
Hos kiropraktorn

Fyfasen vad härligt att få bekräftat att man faktiskt känner det små ting hos sin häst. Idag var vi hos kiropraktorn och det jag har kännt stämde in på det kp hittade. Fifa hade en liten låsning i höger länd och bak som SI- leden. Jag sa faktiskt ingenting till kiropraktorn från början, jag ville att hon skulle känna igenom och behandla innan jag berättade hur jag upplevde Fifa i ridningen o.s.v Det träffade ju så himla bra när hon förklarade var "felet" satt.
 
Fifa har kastat mig till vänster sida hela tiden, jag har nästan fått hängt lite åt höger. Fifa drar då upp höger sida för att hon har en låsning och förkortade muskler där, men detta är ju inget nytt, det är precis på dessa ställen som min nya veterinär har varit med på shochwave och där jag fått massera extra mycket förr. Så kp knäckte lite och tog lasern, sedan är det upp till mig igen då att massera och stretcha... igen.
 
Fifa var jättemjuk och fin i hela kroppen, lös i bogar och överallt, det var bara höger länd och bakåt som var lite låst men inga jätteproblem alls. Lina har många gånger nämn hur lös och mjuk Fifa är i kroppen, så det känns väldigt skönt att man inte är totalt värdelös haha, men det känns extra skönt att jag faktiskt känner min häst så pass väl, att jag känner när något kanske "inte står rätt till" och att jag ändå kan känna till vilken grad. Jag visste att det inte var något större fel på Fifa, jag ville mest kolla upp henne för nyttighets skull men samtidigt så var jag säker på att någon form av låsning skulle upptäckas då hon kastat mig åt vänster och kännts lite.. sne.
 
Jag berättade även om Fifas skönhetsfel i ryggen. Kiropraktorn kände på dessa två tornutskott och de rörde sig precis som de skulle, helt perfekta. Torntuskott kan se olika ut, en del ligger lägre och en del ligger högre o.s.v. det var inget som var speciellt ovanligt eller som behövde vara påverkande sa hon. Känns så oerhört skönt att jag hittat både en riktigt seriös och väl omtalad veterinär samt kiropraktor.
 
You go giiirl!
 
 
 
 
 
Att hoppa i bomlöst

Någon påminde mig om att det är skadligt för hästen att hoppa i bomlöst och att man inte ska hoppa i bömlöst. Ja det har väl de flesta hört, att det ska vara skadligt både för häst och sadel. Jag har alltid tänkt att hoppar man med måtta så ska det väl inte vara mer skadligt än att man hoppar och studsar barbacka nu och då, dock blev jag ändå mer nyfiken kring detta då jag vet att sensation sadlarna faktiskt har hoppsadlar också, alltså bomlösa sadlar. Så jag kollade upp det frågade varför det faktiskt fanns bomlösa hoppsadlar när man i själva verket bör "som de sägs" undvika att hoppa i bomlöst.
 
Bild lånad från softsaddles
 
 
 
 Svaret på min fråga blev:
 

Det beror på hur sadeln är konstruerad. Du kan hoppa med din Sensation Ride sadel av hjärtans lust, det finns ju en Sensation Ride Jump, testad till 1.10 cm. Sensation sadlarna har unik stigremslösning, stigremmarna är förankrade i både ryggplattan men också i spännet i kåpan, och riggingen i själva sadeln igenom kåpan mynnar ut i spännet.

 

 Varför finns det då bomlösa hoppsadlar? Som förut sagt – det beror på hur sadeln är konstruerad. Sensation sadlarna är av den mjuka sorten, sen har du Innova sadlar som är bomlösa, uppbyggda på läder- och memoryfoam. Dessa sadlar är rejält stabila, ryttaren kan inte känna någon skillnad från en lyxig bomsadel – men hästen gör det för sadeln är mycket mer elastisk.

 

Om du tänker dig t.ex. Barefoot sadel där du bara har en fjuttig ryggplatta som hela ryttarens tyngd i stigbyglarna vilar i – om man är en lätt ryttare och sitter still (inte studsar som en jo-jo) så är det ingen fara – men när du hoppar ett hinder på 50 cm så landar hästen på ett framben och ryttarens vikt i landningsögonblicken hamnar rakt på ryggplattan. Visst bör man ha ett mycket bra tryckfördelande under sadeln men om man hoppar för mycket i “soffkudde-sadlarna” så riskerar man att hästen får ett tryckpunkt under ryggplattan.

 

Stigremsystemet. sensation stigremmar fördelar ryttarens vikt jämnt över sadeln och upp till 5 gånger bättre än på Barefoot, Hööks, Börjes och andra Torsion kopior. I tillägg har sensation sadlar dubbla inlagda paneler inuti; 1 par foam paneler i mycket hög densitet (mot ryttaren) och ett par formpressade tjocka ullpaneler (mot hästen). Därför vill vi aldrig uppleva någon tävlar högre än LC i en bomlös sadel av den mjuka sorten. En sadelbom fördelar ryttarens vikt i landningsögonblicken bäst, därom inget tvekan.

 

 

 I och med att det inte är ett enda tryckpunkt i sensation sadlarna som ryttaren belastar vid ridningen. NB: dock under förutsättning av att ryttaren rider med sensation stigremslösning. Det finns dom som har byter ut sensation stigremmar med T-webbers men då gäller ingen garanti på sadeln och ryttaren kan riskera att hästen får ett ömt punkt under ryggplattan

Men sen måste man också ta i beaktning vad för sorts tryckfördelande sadelunderlag man använder, t.ex. distansryttare som rider 12 och 16 mil har 3,5 cm tjocka Skito inlägg i sina vojlockar. Så sadelunderlaget spelar enormt stor roll när det gäller mjuka sadlar så som sensation.

 

 
 
Ny design!

Ulrica Norlander från frösön är totalt bäst! Titta titta så fint hon har gjort åt mig, lite mer i hemlighet, åh finaste du du är inte klok, sjukt duktig. Fina vän! Aaaaah, inte alla som har en sån vän inte ;) You are amazing! Sitter som en liten flicka här och fnittrar, tittar på bilden hela tiden, hon har nästan gjort min häst sötare haha, så himla fin.
 
Hoppehopp

Jag och Erica hoppade idag. Fifa var taggad till tusen och laddade vid hindren även om hon ibland försökte gena den pruppen! Hoh men pigg var hon och det märks att hon tycker hoppning är kalasroligt, det går fort ska ni veta och gångarterna.. njaa är si sådär alltså haha, traven som var sååå fin i sommras är usch blaha. Det kunde bli lite korsgalopp, passgalopp och hejsansvejsan vi såg nog rätt roliga ut haha, ridningen är ju inte på topp just nu, det funkar ju emellanåt men jag vet ju vad hon kan, och bättre kan hon, vi ligger i en svacka men.. vi har roligt och jag älskar min lilla tjejen. När hon äntligen höll galoppen fint och tog hinder efter hinder avslutade vi. Det blev ingen seriös ridning idag, mest bus och mer fokus på att komma över hindren :) Bilderna är lite sisådär, många var mest suddig men man ser ju iaf.
 
Lite bilder på uppvärmningen, blev mest tölt och någon liten galopp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tråkig humor

Nja  det verkade inte vara så många som gick på den rackarn med ryggen, det är inget fel på Fifans rygg haha jag hade bara grejat lite med den, så typiskt jag :P Men till kiropraktorn ska hon för lite spabehandling, men det är inget fel på min häst ^^
 
 
 
 
Hästen ger igen!

Jag blir så hatisk när jag ser sånt här, jag bara hejar på hästen och hoppas den ger mer och mer stryk till idioten, fyfan bort med kräket från denna värld! Känns härligt ändå att få se hämnd för en gångs skull. Nu spekuleras det en massa att hästen har rabies men ja mannen får vad han förtjänar tycker jag.
 
Det gick tydligen inte att dela så tryck HÄR för att komma till klippet.
 
Lina rider Fifa - bilder

Lina red Fifa idag, det hade gått bra, bäst gick det vägen mot plan men det är ju alltid annat att rida "utomhus" Lina tyckte hon var riktigt riktigt duktig och jobbade på ärligt och kanonfint, hon var väldigt pigg och framåt, härligt att höra. Jag var faktiskt nöjd med det jag såg :D Vi kom överrens om det vi tyckte känna där uppe på ryggen och med två huvuden så kan det bli riktigt bra haha.
 
Dock funkade inte traven, diagonla var blaha och galoppen känns inte riktigt tjoho heller, men det kommer med mer träning, ibland går det lite bakåt. Tölten är iaf bäst än så länge även om den varit mycket finare som i somrmas, ååååh haha jag kan känna den där wow känslan.. mmm! Tog lite bilder från idag iaf.
 
 
Kompisar
 
 
 
 
Kort tölt
 
 
 
Mer ökad tölt
 
 
 
 
Kiropraktor

Jaapp! Nu har jag bokat tid åt Fifan på spa. Jag känner att hon behöver kollas, ska bli intressant om kiropraktorn ser och känner det jag känner, tror jag nog det är ganska tydligt :) På måndag är det dags, fick en tidig tid, hah annars brukar jag få vänta i flera veckor då de brukar vara uppbokade, så det var ju skönt. Ska till en ny kiropraktor denna gången, har sett henne arbeta förut och jag tycker hon verkar bra, har gott rykte och sammarbetar också med min veterinär. 
 
Jag tycker det är bra att fara till en kiropraktor eller likande någon gång om år bara för att kika igenom hästen, nyttigt, om man far till en bra så att säga.
 
Här ser man tydligt att det är nått fel med ryggen
 
 
 
Kaos

Ja minst sagt, herregud och jag vet inte men situationen känns alldeles för kaotisk än vad den egentligen hade behövt vara, vissa folk känns lite smått dumma faktiskt.
 
Susanne i Stalker

Ni glömmer väl inte premiären av programet stalker? Ett program där man hjälper de utsatta och ställer förövarna mot väggen. Bonde Susanne har under en lång tid haft problem med en stalker där han har terrat och utsatt henne för fysisk misshandel. Nu tar programet stalker tag i saken och hjälper susanne med den besatta mannen. 
 
Premiär 7 november 21.00 Tv 3
 
Första turen

Red min lilla tös igår för första gången efter en veckas vila. Det är så kul att sitta på hennes rygg igen och jag är helpepp på ridningen äääven om vi är i en liten tuffare period nu, men det får man ta :) Det löser sig herregud vi har haft värre stunder haha. Hoppas det löser sig skapligt fort bara för jag saaaaknar wooooow känslan :D Mamms fis!
 
Kämpa i svett och tårar?

När du säger att ni har problem. När du säger att din häst har jobbiga sidor. När du säger hur du kämpar i svett och tårar, när du säger att det känns hopplöst, när du säger att du inte får ett normalt ridpass, när du säger att förtvivlan stiger, när du säger att din häst är svår, när du säger att du snart inte orkar mer. Då kanske den här filmen kan lugna ner dig lite, kanske har du en himla lätt och trevlig häst ändå?
 
Modig tjej, och jag tycker hon kämpar så jävla bra!
Den här filmen har nog de flesta sett men tycker det är en sån fin historia.
 
Alllerrrgissk!

Mot sånt här. Knappt att jag orkar skriva en kommentar då faktiskt, att man i vissa bloggar måste skriva in namn och bloggadress hela tiden, sedan ska man skriva in koder för att bevisa att man inte är en "robot", ibland ser man ju knappt vad det står så man får byta och byta och byta, det må vara fiffigt, jag må vara lat men usch jag gillart INTE! Det ska gå fort och vara smidigt, så det här BIG NO for me :P
 
Hur gör ni?

Ja nu när vintern kryper fram och även så halkan så börjar jag fundera lite på hur jag skall göra med körningen och rockarden, om jag måste byta däck? Hur brukar ni göra? Är det väldigt smart att göra det eller funkar det ändå? Nu har jag rätt smala däck på min rockard. Tar gärna emot tips från personer med körvana ^^
 
 
Äsch

Jaaahaaappp jag är inget fan av snö, eller vintern alls, men de har dess charm och hellre ett vackert vinterlandskap än en mörk, blöt äcklig höst, men idag får vi säga adjö vackra vinterland och välkommen tillbaka du trista höst.
 
RSS 2.0