Ridbilder från idag :D!

Jag och Martin tog en tur med hästarna. Jag kände på en gång att det här skulle bli en studsig tur, och hade jag inte rätt så säg?

Fifa kändes sjuukt fin, mjuk, lyhörd och allert, PRECIS så skall det vara MEN jag visste att de bidrog med en massa annat stoj. Hon var laddat och taggad vill jag lova och studsade rakt upp som en idiot, hahah jag skrek och hoppa av och blev förbannad på henne när hon skrämde mig på det viset hahaha gud vilken fjant man är. Ledde henne över den halare delen av vägen och hoppade sedan upp igen på ett perfekt underlag. Jag är så jäkla feg, jag hatar när det snurrar i huvudet på hästar. Samtidigt är man ju förstås glad att energin finns där.

Jag ledde henne emellanåt, just för de lite halare områderna och just för att jag var en fjant, jag får sådana bilder i huvudet: Fifa flyger i luften, kan inte balansera upp mig och det är lite lurigt underlag, vi går om kull och gör oss illa. Såna bilder får jag jämt. Dock lugnade hon ner sig sedan men kändes inte lika fin längre, hon var väl lite trött den rackarn.

Martin, kan jag säga mer än att jag var stolt? Bitter hade inte problem med halkan kan jag säga och då är han barfota på alla fyra. De travade, tjoa och tjima. Martin var ju superduktig och hur modig som helst. En annan jämrade sig emellanåt men de gick ju faktiskt jätte bra!
- Nästa gång ska jag trycka ur honom allt han har!
DET kan han ju fetglömma haha.

Sista biten gick jag hem med Fifa, vi tog en ganska lång tur och jag ville inte rida hela vägen. Energi har hon och speciellt när det blir såhär kallt. Några ungar åkte pulka och Fifa for i luften som en dåre, hujedamig. Dock gick ju hela turen bra trots att jag var en mes!

                                                               Hemma igen :) Hästarnas utsikt från hagen!Linda

Men titta vad jag fann på köksbordet!!

Ååååh jag måste bara slänga in på våran sötaste katt, fotade henne alldeles nyss, trodde jag skulle dö haha så himla gullig. Egentligen får hon inte ligga på köksbordet men.. titta.. jag kunde inte ha hjärta att störa henne:När vi ändå är inne på denna underbara kisse. Vi fann henne oktober 2010. Hon bodde under grannens bro med en liten kattunge. Hon var helt klart tam och kelsjukare kisse har jag aldrig träffat, världens myspys och så snäll så det är inte klokt! Förmodligen hade någon dumpat henne. Hon är ganska så frusen av sig, stackarn, så självklart tog jag in henne. Satte upp annonser överallt, ingen som nappa dock. Så nu bor hon här hos oss och stormtrivs.

                                                                                Linda

Hitta hennes föräldrar?

Nu behöver jag er hjälp. Jag är så nyfiken på vilka Fifas föräldrar är och hur de ser ut. Tro om man kan få tag i bilder? Vad tror ni? (Givetvis vet jag hennes stamtavla och vad de heter men det säger mig inte så mycket) Det ända jag vet är att hon inte hade någon WOW stamtavla.

Är det någon som kan söka info och bilder? För jag kan inte ett skvatt om sånt. Jag kan bara söka efter travhästar jag :P Känner mig fruktansvärt okunnig men helt ärligt så vet jag inte ens VART man söker, jag har fått för mig sedan förut att man måste vara medlem på den sidan man kan forska och söka lite på.

Är det någon som har tiden och lusten?

                                                      Fifa som bebis, foto: Ullrica Norlander
Linda

Ridit Fifa igen :)

Red Fifa idag igen, underlaget var bättre den här gången då det snöat och fryst på under natten. Dock var det ändå inte till 100 % och jag fick hoppa av ibland för att leda, jag börjar bli otålig på att få dit framskor.

Ibland stannar hon när jag leder henne, står där som en tjurig åsna, då blir man smått tokig på henne, hon är verkligen av eget kapitel den damen.

Vi tog en längre tur idag och jag måste säga att det kändes lite bättre faktiskt. Sadeln kastar hon inte åt vänster längre vad jag kan känna och hon ger efter bättre nu. Dock skulle det inte finnas en chans till en bra ökad gångart men det här lilla måste ju vara ett plus i alla fall, dock tänker jag inte ta ut något i förskott, jag tänker fortsätta rida så länge underlaget tillåter och inget mer med det.

                                                                      Linda
Islandshäst- dressyr, hoppning mm?

OM Fifa blir frisk igen då tänker jag börja hoppa med den skruttan. Jag är ingen hoppmänniska och har aldrig varit, men då har jag heller aldrig testat på hoppning heller mer än i skogen- de gångerna är det ganska kul.

Jag minns så väl första gången jag hoppade med Fifa, snacka energilös och rätt brydd. Andra dagen drog hon järnet mot hindret och hoppade högre än vad hon behövde, sedan drog hon järnet vidare bort över, haha då hade hon kommit på vad hoppning var och verkade gilla detta. Så kommer hon hålla för det ska vi absolut börja träna lite smått för skojs skull och se vart det leder.

Dressyr är ju riktigt kul det med, islandsridning är väl en blandning av dressyr också, bara det att man focuserar lite mer på gångarterna och dess aktion på tävling i islandsridningen, gör man väl i dressyren med men förstå mig rätt. Jag rider och TÄNKER rida islandsridning med en blandning av dressyr, skulle lätt kunna rida för en dressytränare och skulle lätt (om jag tordes tävla) tävla i någon enkel dressyrklass för skojs skull. Jag gillar att variera ridningen lite grann ^^

Vad har ni för tankar kring annan ridning än islandsridning? Har ni ställt upp i någon annan slags tävling som hoppning eller annat? 

(Ni som inte fått svar på kommentar, jag har inte glömt jag hade bara inte tid eller ork igår, svarar idag :)

Här löshoppar hon i härnösand (den tiden ho blev friskförklarad), hon var jätteduktig och hon fick in rätt bra teknik ibland, dock inte på bilderna hehe :D Foto: Ulrica Norlander

I denna film hoppar vi lite i skogen, dock är det ganska nära den tid då jag upptäckte skadan, så hon har ju inte så mycket energi direkt lillan =/ Det minns jag att jag satt och tänkte på också då jag red, helt energilös var hon. Nåja här kommer filmen:

                       

 

                                                                             Linda
Tjuvrider islandshäst - film

Ett killgäng får syn på en flock med hästar och får för sig att släng sig upp på en av dom, kika själv..Linda

Ridit Fifa

Jag red Fifa idag igen. Under de senaste dagarna har det varit blank-is överallt så det har ju hindrat ridningen. Hon har heller inga skor fram då hon såklart drog av sig dom och ingen hovslagare får jag hit heller, usch kan något gå lätt eller?

Det här var nog den kortaste turen jag tog, trots att det kommit snö under natten och gett bättre fäste så var det helt klart halt, hon slirade lite ibland och fick även styltor bak- där hon har sulor, GREAT. Eftersom det inte gick att rida på vägarna så red vi runt i sommarhagen, dock inte många rundor då det är djupare snö och hon skall ju inte anstränga sig alls. Så en kvarts ridning idag, så himla synd att underlaget är så dåligt. Fifa tittade åt höger ganska ofta, det ser verkligen ut som om hon vill TITTA åt höger också. Trots segheten och trots den tunga handen så kändes det bättre idag än förra gången, varför vet jag inte, kanske är min inställning? Eller så kanske det bara var bättre?

Tjock har hon blivit igen och då går hon på portion och uträknad foderstat, men får man inte röra på sig så får man väl en liten kula. Musklerna är helt väck så hon ser ut som en kalv i dagsläget.

Fifa känns fruktansvärt liten att rida på, hon är ju liten, endast 129 i mankhöjden och en ganska så nätt islandshäst, visst känns hon större med mer muskler och energi men.. njaa en större mig på henne måste bli väldigt fel?!

Såhär ser hon ut i dagsläget min korv

Linda

Malin vem?

Detta blir bara ett tillfälligt inlägg.

Någon Malin ville vara med i blogglistan dock finns ingen adress till din blogg, det står bara Not Found. Finner ingen mail heller så skriv igen så lägger vi till dig med :)

Ni andra, det finns folk som skriver kommentarer och frågar en massa saker, dock kan jag inte svara er då ni inte har en egen blogg och ibland inte ens en mail, A bit difficult when.

                                                                             Linda
Pär-Ola & Louise Löfgren- islandshäst?

Jag hade ingen aning om att bonde söker fru Pär-Ola & Louise Löfgren var inne i islandshästbranchen? Trodde det bara var stora bruna i hoppning, intressant. Undra hur väl insatt dom är i denna ras, någon som vet mera?

Gå in på den HÄR SIDAN där de säljer några fina islandshästar.
Per Ola har ju även en egen hemsida/blogg för den som är nyfiken HÄR. Han har ju ganska starka åsikter, kan vara lite kul att läsa.
                                                                              Linda


Jag spånade vidare lite och det verkar som om Louise var mer insatt än vad jag kunnat trott :) Vad kul! Fann hennes hemsida: Louise hemsida Hon driver ju även familjeföretaget Raudhetta man är efter alltså..
jag har aldrig hört talas om denna människa tills bonde söker fru, skämmas eller? Jag fatta ju aldrig att det var hon, inte för att jag är så insatt i tävlingpersoner o.s.v men man har ju sett bilder och hört namnet förr..

                                                                             Linda
Min plan..

Min plan? Ja vad är min plan? Jag tänker fara med Fifa till min vanliga veterinär nu v.2, är hon inte bättre då funderar jag på att ta henne till Ulltuna där höftröntgen finns. Jag vill VETA vad som är fel på min häst. Tänk om hon kunde prata, vad enkelt allt skulle bli då.

Far vi till Ulltuna har vi ett litet problem och det är övernattningen, kanske finns något ställe där omkring där man kan få hyra in sin häst på box, jag har inte en aning men det måste ju lösas på något vis.

Nej, jag tänker inte sluta fara med henne till veterinärer förren jag vet vad felet är, men trots detta så sjunker mitt hopp mer och mer, jag tror faktiskt att det är ganska kört men jag tänker fortsätta låta henne undersökas och behandlas. Jag kan inte ha samvete med att bara ställa henne i hagen och låta skadan gro, jag måste försöka få det här klart för oss vad som är orsaken till allt. Vad är det för fel på dig Fifa?

Här rids Fifa in för första gången (dock inte utav mig), titta pannluggen, vart tog den vägen?? Det är lite lustigt faktiskt, nu är man och pannlugg kritvit. Ullis som fotat dessa vackra bilder, gå in HÄR om ni vill se mer..                                                                              Linda

Är jag ett ego? Säger bara sanningen..

Jag, mår inte bra. Det är ett faktum. Av all oro stress och press så har jag lyckats fått mig sjuk fysiskt. Jag har knaprat ibumetin mot den fruktansvärda migränen jag haft, legat i soffan under filten och sovit hela dagen. Min sambo lyckades få ut mig på en promenad vilket självklart gjorde gått. Han stöttar och peppar precis som ni gör, men ingenting lyfter mig, inte ens allas fina ord, jag har grävt ner mig och det är svårt att klättra upp ur min djupa grop. Det är dock ingen som kan dra upp mig, jag måste komma upp själv.

Jag säger bara det, var glad att ni ens kan rida era hästar och att dom är hela och friska. Det är väl huvudsaken? Nu är det inte bara det här med Fifa som trycker ner mig så förbannat, det finns mer men det är hästarna som är den största anledningen. Jag kommer komma tillbaka till mitt glada jag igen och med ett starkt hopp som jag oftast har, det kan gå fort eller så går det väldigt segt.

Den största frågan jag har är: Hur kan Fifa bli helt återställd och bli en riktig ridhäst med alla dessa skador och långa behandlingar? Det är för mig obegripligt.. jag är givetvis glad om hon i alla fall inte har ont av att bara gå i hagen och klarar av att ens vara promenadhäst- men faktum är att det duger inte för mig, jag kan inte bli helt nöjd med det, låter kanske ego? Saken är den att jag har typ redan en sådan häst och Fifa var ju faktiskt den första och enda hästen som vi verkligen planerade och lade ut mycket pengar på, här hade man framtidsplaner och för en gångs skull skulle jag äntligen få min riktiga ridhäst att satsa lite på. Mina drömmar går i krasch och även om jag är tacksam över att hon kanske får vara vid liv kommer det alltid att vara ett rejält slag i magen om vi inte får rida och utvecklas tillsammans, jag kan heller inte tröstas med att det finns fler hästar. För det första vill jag inte ha någon annan än Fifa, det är liksom hon och jag för det andra svider det ännu mer i plånboken om jag skall "försörja" tre hästar! Man sitter verkligen i kläm. 

Jag var så lycklig där en tid i härnösand, när hon lyfte ryggen och travade för första gången. Hon mötte mig i hagen varenda gång jag kom med spetsande öron och var så ivrig på att få göra något. Hon sprang och lekte i paddocken som en dåre och jag har aldrig sett hästen så lycklig. Jag har nog aldrig varit så lycklig tillsammans med henne, jag tänkte:
- Nu! Nu är äntligen våran tid kommen, fy fan vad bra!!!

Snacka om att man blev totalt lurad, både Fifa och jag.

                                                                      Foto: Ulrica Norlander                                                                              Linda

Får ingen ro

Jag har legat i sängen hela dagen och sovit. Det här tar på mina krafter vill jag lova. Jag kan inte roa mig på något vis, jag tänker på Fifa hela tiden. Ni är så peppande och gulliga, tyvärr känner jag ingen ork just nu att svara på alla kommentarer :( Jag orkar ingenting.

Jag har gått ut till Fifa, får ingen ro här inne. Jag lägger armarna och huvudet på hennes rygg, tänker och tänker. Frågar henne gång på gång vad det är för fel. Hon är så nyfiken och så glad när jag kommer och vill gärna vara med.

Det svåraste är att den slags ridhäst hon är passar mig så otroligt bra, hon har en enorm känslighet och är väldigt lyhörd till skillnad från de andra hästar jag ridit hitlls, hon har liksom lite MER av det. Visst kan det få med sig nackdelar, vet du inte vad du gör så kan hon bli istadig och helt låst men jag älskar sådana här hästar och därför passar hon mig som handen i handsken. Sedan är hon en sån nätt typ och väldigt mjuk och.. lätt, inte lätt att rida på det viset utan lätt i rörelser, steget, ja lätt och grymt lättlärd. Allt det där är borta nu.

Jag vet att hon kan bli en riktigt riktigt trevlig och fin ridhäst och det är ju detta som gör allt så himla jobbigt. Ska en sådan fin häst gå till spillo? Det är för jävligt, och bara sex år gammal, fy fan. Helt ärligt jag vill inte ha en annan häst. Jag tittade igenom alla sidor på hastnet under kategorin islandshäst (vadå lite att göra) - tror ni man blev sugen? Inte ett skvatt heller, ingen var Fifa. Man är knäpp.

Nu kommer jag i alla fall rida henne lite varje dag i hopp om att något kanske ska släppa? Men jag tror inte så mycket längre, jag vill inte ha för stora förhoppningar, jag har alltid haft sån otur med mitt hästliv och det lär inte ta slut med det här heller..                                                                              

                                                                                   Linda

Jag ger upp- det är kört

Jag är helt.. finns det ord? Min eld har slocknat och så även mitt hopp. Fifa kommer aldrig bli en riktig ridhäst igen. Jag och sambon tog en tur idag med båda två. Jag sadlade Fifa och hoppade upp. Det fanns ingen energi i henne, hård i munnen, titta åt höger och slängde sadeln åt vänster, det var det värsta jag ridit.

Jag var så fruktansvärt arg, arg på sambon, arg på Fifa, arg på hela världen. Jag vet att det är kört nu, jag vet att det är slut.

Med tårar i ögonen gick jag sakta hemmåt, utan hopp och utan glädje. Min magkänsla är så stark, Fifa kommer aldrig bli riktigt bra igen och den tanken gör så extremt ont i mig, jag klarar inte av det här, jag håller på att gå under..

Linda
Det är ingen fariytale- det är verkligheten

Mina tankar snurrar i huvudet på mig varje dag. Jag undrar och funderar på allt kring Fifa. Hur det ska bli och hur det kommer se ut för oss framöver. Jag vet ingenting, det gör mig lite smått tokig. Hur kunde det bli så här? Detta hade vi inte kommit överens om eller planerat. Vi hade, eller jag hade.. planer. Hur kunde de spricka och bli såhär?

Varje kväll går jag ut och sätter mig i Fifas hage. Då kommer hon med sin nyfikenhet, fipplar med mulen i mina jackfickor efter godis. Jag kramar bara om hennes huvud och tycker hon är bra tokig. Hennes envishet till att hitta godis finns kvar och jag utnyttjar detta med att bara mysa och ruska om henne. Min fina fina lilla häst. Fifa verkar på något vis gilla detta även om syftet var och är att leta godis. Hon låter mig krama om henne och pussa tusen gånger om på mulen. Vanligtvis skulle väl en häst kanske inte accepterat mitt burdusa mys, inte Bitter i alla fall, han hade förskräckt slängt upp huvudet och gått sin väg, tyckt matte varit alldeles för på och konstig, men inte Fifa. Hon är så medgörlig och oberörd och vårat band stärks allt mer. Trots hennes starka vilja och när det är på hennes villkor verkar hon förstå när jag behöver den här stunden som mest, hon tillåter mer när mina tankar och min oro är som starkast. Hon är klok min lilla häst.

Ibland går hon iväg och gör annat, det är verkligheten, men jag sitter kvar. Ibland kommer hon tillbaka och lägger huvudet i famnen, mulen fipplar på min jacka i hopp om något trevligt. Ibland kommer hon inte tillbaka, antingen går jag hem eller så kan jag inte motstå och sätter mig bredvid henne igen. Hennes nyfikenhet har inte slocknat för det, hon hälsar och är intresserad av vad jag gör, intresserad av vad jag kan ha med mig. Den här tiden är inte speciell för någon annan. Det sitter en tjej i en liten hage bredvid sin häst, inget speciellt med det, men för mig är det otroligt underbart, för det här är den ända tiden som vi två njuter av tillvaron tillsammans, något annat kan vi inte göra för tillfället och vi vet heller inte hur det kommer se ut för oss i framtiden, vi får leva här och nu, hoppas och försöka.

Om Fifa älskar mig, det kan jag inte svara på, men det finns ingen obekvämlighet hos henne när jag är där. Hon springer inte av lycka när hon ser mig men spetsar öronen och vill gärna vara till lags när det passar henne. Hon säger inte och hon visar inte känslor för mig som jag gör för henne på mitt mänskliga sätt men hon visar när hon uppskattar det jag gör. Hon väljer inte mig framför maten men hon väljer mig framför en tråkig stund. Hon är bara en häst som finns där och är en.. häst. Det är inte som ur en film där hon skriker efter mig varje gång jag dyker upp, det är ingen saga där hon följer mig över allt vart jag än går. Det bara är och finns, men det jag vet är att från dag ett och varje steg fram har vi kommit varandra närmre, vi förstår varandra så mycket bättre och vi trivs i varandras sällskap mer och mer, jag känner henne bäst av alla människor på denna jord och hon känner mig bäst av alla hästar på denna jord, vi har haft våra duster, vi har haft våra magiska stunder och vi har upplevt en hel del tillsammans på den senaste tiden, DET är unikt och det är våran verklighet.                                                                                        Linda

Påminnelse: Blogglistan!

Ni glömmer väl inte blogglistan? Den fylls på lite nu och då. Nya bloggar märks med *. Det står även lite längre upp när den nyaste bloggen/bloggarna läggs in på listan.

Har ni fler bloggtips så hojta till!Linda

Titta vad mysigt vi haft idag!

Jag och Martin tog hästarna på en tur genom byn. Uuuunderbart väder. Barn åkte pulka och folk promenerade och var i farten. Vi hade det jätte mysigt. Fifa var på bushumör och fipplade med mulen på mig hela tiden efter godis. Martin red Bitter emellan åt. Bitter är så sjukt snäll, han är så försiktig och går så lugnt med Martin, stannar vid minsta lilla vink, han känner att det är en ovan ryttare på ryggen. Även svärfar red honom idag för första gången, Bitter gick lika snällt och svängde dit han styrdes, stannade när bromsen lades in. Jag blir så stolt över honom, han är fruktansvärt snäll alltså. De red sedan upp till sambons farföräldrar, där blev Bitter bortskämd med godis och uppmärksamhet. Nej en prima dag har vi haft!  

                                                    Fifa fick ett till litet hjärta från förra veterinärbesöket :)

Linda

GOD JUL!

God jul på er allihopa!!!! Hoppas ni fått och får en riktigt kanon trevlig julafton!                                                                                 Linda
Veckans udda!

Slänger in veckans udda sedan tar jag lite julledig från bloggen, vilket kanske bara varar några dagar, någon dag eller några timmar, vem vet idag har jag inte tid. Här var vi börjat julbaka, idag, jag vet men bättre sent än aldrig, jag kan säga att både jag och sambo är less på knäcksmeten!!!

Nog snackat här kommer veckans udda                                                                            Linda
Fifa med Småmaskigt hötnät - film

Idag har jag satt upp det småmaskiga hönätet inne i vindskyddet. Fifa verka fatta direkt hur det funka. Hon slet i det någon gång ibland men var för det mesta försiktigt och använde mulen, peta ut några strån i taget. Dock verkade hon tycka detta var jobbigt för emellan åt tittade hon frågande på mig, gick till de tomma höpåsarna som hon stoppade ner mulen i, gick tillbaka till nätet och gjorde tappra försök igen. Vi får väl se hur detta funkar, jag skulle inte bli förvånad om det är lite sönder här och där imorgon bitti, jag återkommer med produktvärdering framöver.

Vad är då ett småmaskigt hönät? Jo en smart "uppfinning" där det inte blir en massa höspill samt att det tar längre tid för hästarna att äta, det får inte i sig mycket mängd mat på en gång, KAN vara en smart lösning till lite rundare hästar. Det finns nät i både mini, mellan, stor och till en hel rundbal. Vi tog en stor som gick på 455:-

Nu är det färdigköpt åt de här hästarna.

Vill du veta mer gå in på HÄR
Så en liten film när Fifa kommer underfund med hur man skall göra. En annan är förkyld så det får ni stå ut med ;)

                                
Veckans tips!

Muck boot company. Suveräna vinterstövlar kan jag säga. Fötterna håller sig varma och dom är riktigt bekväma. Skaftet längst upp är mjukt och är av neopren- material som dykardräkt. Supervattentäta. Dom känns inte klumpiga eller stora alls. Jag använder mina till allt, både i ridning, promenad och skoteråkning. Nu finns det stövlar specifietrat till just det man håller på med, som ridstövlar exempelvis och det är inte dom jag har.

Mina stövlar är sport och vinterstövlar för extrem kyla. Modellen heter Tay Sport och skall klara ner till -40 grader. 

Detta är kvalitetskor och för kvalitet får man betalan för. Tydligen var de svårsåld här i Sverige för att det var alldeles för varma och såldes mer i Finland. För varma skor finns väl inte?

Det ända negativa är att jag har så svårt att få av mig dom ibland då de verkligen suger åt sig foten (inte skaftet), dock inget som är obekvämt under använd tid. 

Tummen upp för dessa skor som jag fick i julklapp förra året av käraste sambo :)

Ta en titt här

 

                                                                         Linda

Hästar på rymmen!

Telefonen ringde för någon timme sedan, grannen, undra vad hon vill. Hah, gud jag slängde mig ut genom dörren då hon berättade att två hästar var på rymmen i byn. Hjärtat i hals gropen och jag sprang så fort jag kunde till hagen, men där stod Fifa i sitt vindskydd. PUUUH, jag kan säga att jag var helt skärrad, fick huvudverk och känner mig fortfarande lite skakis. Gud vad rädd jag blev, jag fick samma känsla som när Bitter och en hagkompis till han var i grannbyn mitt i natten, så rädd har jag nog aldrig varit. Usch det är verkligen otäckt. Den här gången slog tanken direkt på Fifa och hennes skada, jag tänkte:
- Nu blir hon aldrig bra igen någonsin!!
Samtidigt snurrade tankarna om att de skulle bli påkörd eller dra långt åt skogen. Såna här gånger känner man verkligen i hjärtat vad man tycker om dom två små trollen, mina fina troll, dom ska vara hemma hos mamma dom.

Dock var det en tants två hästar som var på rymmen, vi lyckades valla hem dom i säkerhet.

Har ni haft någon häst på rymmen någon gång förutom på gårdsplan? 

                                                                           Linda

Min Pigga, min busiga och min söta! *Bilder*

Det här var en jättebra dag :)

Först strosade vi runt lite i hagen, det kan ta ett tag innan jag bestämt mig vad jag skall göra för något. Elmo han försökte som vanligt leka med Fifa, han studsar omkring henne och bjäbbar
- Kom igen kom igen ta mig då! Fifa bara glor och tycker väl att han är en smula störd.Bitter: Sedan fick jag bara för mig att ne nu tar jag mig i kragen och tar ut stor pelle på en tur, sagt och gjort. Bitter är en jättetrevlig kille och så jäkla lyhörd, han ryggar jättefint för säte och lyssnar jätte bra för hjälperna, verkligen kvick och allert, dock har han en jävla energi. Jisses när den hästen slänger upp huvudet och ökar får man verkligen hålla i sig, jag har aldrig någonsin släppt honom helt, den hästen kan springa vill jag lova. Jag önskar verkligen jag kunde våga det.

Nej jag känner mig inte hundra procent säker på Bitter gubben för han är så osäker i sig själv och jag blir lättstressad vilket han också blir, det går liksom inte ihop. Nu är det inte så under hela ridturerna eller varje gång men det kan bara säga PANG! Det är fler gånger han har gott omkull med mig eller verkligen kastat sig åt sidan så vi nästan rullat runt. Skulle det komma ut en människa på vägen oförberett skulle den hästen skita på sig alltså. Ändå är han så cool, när han väl lyssnar och söker sig neråt är han ju helt magisk att rida och det är klart vi har roligt ihop men det är mer en plan- häst än en rida ut- häst för mig.

Vi red runt i djupsnön, ökade farten ibland då jag hade kontrollen och han sprang med stor glädje, fusk ökade ibland. Elmo hängde på som vanligt, dock har vi rätt så mycket snö nu så han hamnade efter en hel del, lill gubben, men Bitter han måste ha kondis för tio hästar han. Måste verkligen skaffa mig antingen en svart dressyrsadel eller brunt träns, tränset låter ju billigast men vill ha svaaart, han ser lite lustig ut nu på turerna. Nöjd och belåten alla tre efter turen :)
Fifas tur. Vi tog en promenad på en ny väg idag. Jag brukar inte vilja gå på landsvägen om jag har hunden med mig så han fick stanna hemma den här gången, dessutom kan Fifa bara explodera när som helst och speciellt om det kommer en bil i full fart. Hon blir inte rädd men har man så mycket energi och nerver i kroppen så triggar det mesta upp henne. Den här gången fick vi ta en chansning, det var dock bara en bit på landsvägen innan den otrafikerade vägen kom.

Först fick lill hönan hänga på hem en sväng, det var väldigt uppskattat från henne sida, kul att välta omkull blomkrukor och äta på räcket, jäkla skit unge :)

Fifa var supertaggad idag alltså, jisses hon ville helst tölta fram. Jag fick hejda henne några gånger. Benen gick som trumpinnar, stora råddjursögon, öronen spetsade rätt fram, huvudet högt och fluffig busig man med sin rosa lilla discogrimma, hon var äckligt söt idag. Lilla bus ponny. Vad härligt att hon njöt av promenaden! Det blir jag så glad av.Linda

God morgon- vad sägs som nått sött?

God morgon på er, vaken? Trött? Tänk jag hade kunnat legat i sängen nu ja, under varma mysiga täcket i mitt mörka rum, meeen som vanligt har man svårt att somna om vid denna tid så nu sitter jag i mys soffan och dricker varm choklad framför tv.n, de ni!

Det är väl rätt soft att plugga ändå, lite lov här och där. Faktum är att när man går på högskola så har man egentligen inte lov men lärarna brukar väl kunna vara schysta och lägger inget över jul. Dock var det väldigt schysta att lägga våran allra första tenta direkt efter.

Jag tänkte slänga in ett litet klipp så här på morgonskvisten, ni som har segare internet- detta klipp är endast 35 sekunder. När man var liten var man modig och när man var liten brydde man sig inte om kvalitet, här är det kvantitet, titta på slutet när hon rider tillbaka, kolla benen! Haha                                                                          LindaJag har även bestämt mig för att jag avslutar kalender projektet, lusten  försvann samtidigt som oron över Fifa steg under sista veterinärbesöket. Så jag ber om ursäkt för det. Men en tävling kommer jag att ha framöver, absolut!

                                                                         Linda
Varför vintertäcke nu?

Okej är det bara jag som inte har vintertäcke på mina hästar nu? Det verkar vara många som stoppar om sina hästar i tjocka vintertäcken även om de har päls, varför? Så kallt är det ju knappast. Tänk när dagen kommer då det är - 30, måste kännas ganska konstigt ändå att ha samma täcke vid - 2 och - 30 grader.

Fifa hon är rakad men går utan täcke ner till -5 grader iaf, hon fryser då inte och trivs betydligt bättre utan täcke, då går hon inte på fritillgång på hösilage heller. Börjar det bli lite kallare tar jag på henne fleecetäcke och regntäcke ovanpå, vintertäcke nu tycker jag verkar vara alldeles för varmt, börjar det gå ner mot - 15 grader kan jag nog släpa fram det, men som det ser ut nu får hon hellre vara naken eller ha ett lagomt skydd. 

Samt, om vi bortser från islandshästens päls, varför skulle den klara kylan bättre än en annan ras? Dessutom är jag brydd på islandshästens självaste päls, är den annorlunda än någon annans ras förutom att många blir riktiga ulltussar? Alltså finns det något annat med pälsen som håller hästarna så pass varm än mängden med päls?

                                                                      Fifa i sitt fleece och regntäcke                        Här börjar det se kallt ut och hade hon varit rakad här skulle vintertäcket på direkt!                                                                                     Linda
Tacksamt Fifa tacksamt!

Alltså, Fifa är ju verkligen en uppskattad varelse att ta ut på promenader, eller inte! Den hästen får man verkligen dra med sig och jag fattar inte, för hon har så mycket energi och vill verkligen komma ut, men när hon väl får: booooriiing jag vill hem matte!

Det ser nog lustigt ut när vi är ute, vi går en bit, stannar, matte håller ett tryck i grimskaftet och den gråa envisa åsnan står som fastklistrad i backen, sedan ger hon sig och hänger på en stund, men stannar efter en bit igen. Vägen hem blev däremot med fart, men alltså varför? Matte duger nog inte, matte är nog tråkig.

Nu tar jag ut henne på promenader för kroppens skull, även om hon ser helt uttråkad ut på dessa rundor så måste hon röra på sig, thats it! Lilla skit unge hon är bra speciell den där damen. Igår studsade hon som en rodeohäst i sin lilla hage, jäkla bus unge! Jag längtar inte till igångsättningen, faktum är att jag FÅR skritta henne uppsuttet meeen, njaaa och sedan efter hennes rymnings bus vill jag att hon tar det extra försiktigt ett tag.

Bjuder på en redan visad film (ifrån förra bloggen) under förra vintern, hon ser så.. liten ut? Haha buspuppan, det sjuka är att hon är tio gånger vildare när hon leker idag och bakbenen står ju rakt upp i luften vid bakutslag, jisses. Fast i denna film ser hon ju inte direkt, smäcker ut ^^ (Skadan gjorde det väl inte bättre heller)                                                                          Linda
Världens bästa present?

Nämen, så kommer man hem efter en lång och stressig dag med julhandling, trött och rätt så nöjd på stan, så får jag läsa de fina kommentarer ni givit, ni är väl för gulliga :)

Vi kom in för inte så länge sedan och nu skall det packas upp och byggas så det blir inget mer från min sida här ikväll, hinner inte svara på några kommentarer, slänger dock in två klipp, det här måste väl vara världens bästa födelsedags present och världens bästa dag för tjejer som vi, en annan fick säga adjö till sin lilla ponny som "liten" men andra kan få ha lite bättre tur ;) Tänk vilken känsla!! Min reaktion hade väl blivit tio gånger värre än hon längst ner, jag som är så blödig! En annan grinade över en matberedare hahah..
                                                                                                
                                                                            Linda

Att min blogg kan vara så.. kul? :)

Egentligen, det är ju helt otroligt. Hur kan det vara så kul att läsa min blogg då jag aldrig rider? Det hade väl varit bra mycket roligare att läsa bloggen där det finns massa ridbilder och se hur vi utvecklas tillsammans. Nu är det ju bara mitt ständiga prat om allting hela tiden :) Hur kan det vara så.. kul? Jag blir ju givetvis jätteglad över detta och läsarantalet stiger ju sakta men säkert hela tiden vilket jag är SÅ glad över, riktigt kul att mina texter verkar vara intressant för några i alla fall.

Tänk när jag hade förra bloggen, eller ja hemsidan då var jag så överlycklig över mina åtta hela läsare, förmodligen var det de nära och kära som läste. Okej okej, jag skrev om hunden på den tiden men ändå :)

Sedan är ni ju så otroligt gulliga mot mig hela tiden, väldigt peppande och till hjälp, jag har ju oerhört tacksammsa läsare, jag får nästan bara fina kommentarer hela tiden, något elakt må jag få snart ^^

Nej ni, ni är helt fantastiska och när nu Fifa blir frisk (om hon någonsin blir det) då ska ni få se på mycket smaskiga bilder och filmer när vi är igång igen, eller smaskiga och smaskiga man kan ju hoppas ^^

P.s snart är det ju för sjutton sommar igen ;) (Svarar på kommentarer när jag kommer hem, det blir en tripp till stan)

 

                                                                                       Linda
Hejsan motgång nr 13949

Hahahahaha ja det är väl underbart, jag lyckades upptäcka att Fifas båda framskor fattas. Men gud vad skönt med lite mer motgångar hörrni, jag vill bara gråta av lycka.

Tror ni vi fann dom efter en timmes letande i djupsnö med ficklampor? Nej men självklart inte.

Jaha och vilken jäkla hovslagare ska man ringa nu då och punga ut mer pengar till? Det finns ju gott om bra hovslagare där jag bor, alla är lika bra så hua hua.  

Gud vad jag älskar mitt liv.

Linda
Julbilderna på Fifa och mig:)

Här kommer då dagens julbilder. Bitter fick inte vara med, inte Elmo heller. Jakten efter Fifa hade sprallat upp gammgubben så han var inte lätt att få tag på, vi andra var dessutom ganska så trötta.

En liten pigg Fifa som sällan ville stå stilla, några kort blev dock hyfsad..
Linda

Fifa- tomtehäst på rymmen!

Det började bra. Tomteluva och bjällerklang på sedan tog vi ut våran lilla tomtenisse på gården. Sambo gjorde så gott han kunde med kameran och det vara bara för mig och tomte Fifa att "posera"

Dock fanns en svart liten häst i hagen som studsade omkring, glad och sprallig för att lillasyster var ute. Fifas stora ögon blev ännu större och vips stog man på bakbenen. Matte hade inte en chans och var totalt oförberedd. Den lilla tomtehästen studsa med tyglarna farandes kring benen, sedan drog hon järnet uppför backen.

Matte skrek, Bitter lekte och husse sprang.

- Fiiiifaaaaa! Ropade jag gång på gång medan djupsnön hindrade min fart.

Bitter var överlycklig men lyckligast var Fifa, hon drog ett varv runt hagen (vi har en väg runtom) sedan drog hon upp till sambons farföräldrar. Benen gick som trumpinnar och snön yrde omkring, ögonen lyste, våran lilla tomteponny med bjällerklang sprang allt vad hon kunde, upp och ner, över stor åkern, fram och tillbaka. Det såg ut som om hon sprang för allra första gången i sitt liv. Det måste ha varit en syn det, en tomtehäst på rymmen.

Matte ropa och ropa med armarna viftandes i luften, men tomtehästen ville leka och drog glädjesprång kors och tvärs med den lilla söta luvan fladdrandes och bjällror som klingade så sött.

Sambon sprang efter bilen, svärmor kom ut på bron och Bitter triggade upp lillasyster ännu mer med sina jätte älg kliv och tjutande näsborrar.

Tyglarna var ett minne blott.

Matte och husse lyckades omringa tomtehästen. Matte sträckte ut sina armar, den lilla lilla busiga Fifa hade ingen flyktväg och gav sig.

Nu står hon där, i skamvrån (vindskyddet) där ska hon stå idag. Matte är så rädd om hennes höfter och jämrar sig för fullt, tankarna vänder och vrir i huvudet.

Men Fifa hon fick världens bästa dag på länge!                                                                                        Linda
Men :(

Ånej typiskt min otur. Idag när vi ska ta julkort så vrålsnöar det, suck. Men envis eller vad vi skall ut!!

Så förbered er på lite julbilder sedan :)

Linda
Ingen vidare dag

Usch idag hade jag inte heller någon vidare blogglust. Jag har varit hos tandläkaren idag och var alldeles likblek, jag hatar verkligen att laga tänder. Bedövningen är inge rolig, jag fick fem till sex sprutor :(

Usch jag mår riktigt illa idag, ont i magen och mår allmänt piss. Sambon är sjuk så det blir till att ta det lugnt ikväll.

Imorgon hoppas jag vi skall ta lite julkort med hästarna och hunden, hoppas hoppas.

Ha en bra lördagskväll hörrni!

Linda
Veckans tips!

Veckans tips blir brodd. Vilken typ av brodd som är bäst är olika med vad man gör med sin häst och vad det är för typ av underlag MEN det bästa för att brodden skall sitta så bra som möjligt är brodd med platta.

De förra broddarna jag nu hade på Fifa var utan platta, många broddar for ur eller skruvades löst av sig själv. Lösningen på detta är brodd med en platta under, då brodden får ett stadigare grepp om skon. Brodden sitter helt enkelt bättre.Linda

Familj utvisad från vår kommun Ånge

En familj i våran lilla kommun Ånge som plötsligt bled utvisad från landet när de bott här i elva år. Stackarna. Fattar inte vad det är för fel på människor och deras jävla moral? Va? Ne jag är chockad över vårat land och väldigt besviken. Vad sjutton gjorde det att dom bodde här? 

Läs och se på aftonbladet.se
   


Frågor till stadsministern Reinfeldt. Det jag stör mig mest på är att han inte ger några klara svar, han pratar bara i politiskt skitsnack, varför inte ge en egen personlig åsikt och tanke till denna familj? Fegt.


      

                                        

Intervjuar upprörda och ledsna klasskamrater i Ånge.


                                                       
                                                                          
                                                                            Linda

Promenaden blev bättre när..

Fifa har jag bokstavligt talat fått dra mig med på promenaderna, sedan har det varit en jädra fart hem. Den här gången tänkte jag testa något annat, jag lät Elmo vara hemma och tog med mig Bitter istället. Om det beror på hästsällskapet eller ej så låg Fifa helst ett steg före hela tiden. Snacka om förändring. Vi tog oss en liten längre promenad, det var härligt och friskt väder! Jag och mina bebisar!

Idag skall vi hämta ut vårat småmaskiga hönät som vi beställt, det skall hänga inne i vindskyddet :) Det blir kanon och jag hoppas Fifa inte ska riva sönder det allt för mycket, hon har en tendens till att vara våldsam vid maten och speciellt vid hönät ^^

Kusarna förra vintern..

                                                                              Linda

Sopiha Grace och Nicki Minaj

Orkar inte blogga idag men måste bjuda på en film jag och sambo aldrig kan bli mätt på, lilla Sophia som nu mer börjat bli världskänd ;) kika!      Samt denna då de får gå till röda mattan och träffa massa kändisar, helt otroligt underbart haha!

                                                
                                                                           Linda
Ridturen med Bitter

Bitter och jag stack ut på en kort ridtur nu i eftermiddags, han är så snäll men usch vad jag är ovan att rida stor häst, det känns lite små läskigt ibland då man tappar lite kontroll på honom, han har ju energi vill jag lova, jisses travarsinnet dyker upp ibland. Dock är han ändå lyhörd tycker jag för att inte har blivit riden på väldigt länge, han söker sig ner jättefint och är mjuk i munnen.

Vi travade mest runt på en åker i "djupsnön" då vi inte hade några reflexer på oss. Tjooo snacka om att mina magmuskler får arbeta om man skall sitta ner på den hästen, han har så stora rörelser. Men det kan jag säga att det är något jag kan, sitta ner på en skumpig häst, dock har jag lite svårt att hålla ihop mina hjälper ibland när han tappar allt och studsar hejsan svejsan, jag har väl svårt att hålla ihop hjälperna överhuvudtaget ibland för att jag är så ovan att rida storhäst, eller ovan att rida alls.

Jag provade rida på volt i alla fall då hans heta sinne dök fram, på volten måste han varva ner några hekto. Jag kan säga som så han behandlingen från kiropraktorn har gjort susen, det är en stor skillnad på hästen. Bitter tyckte det var roligt, han är väldigt tacksam att jobba med, man saknar det lite, blev inte mycket ridning men ut fick han komma! Under hela tiden var Elmo med, det är sjukt, för ett halvår sedan fick hunden panik och skällde som en dåre så fort man bara travade lite, nu kan man gasa och Elmo står och luktar i ett annat hörn, underbart!

Fifa fick komma ut på promenad men henne fick man dra med sig, hon ville bara hem, kul.


Titt vad matte har gödad upp sin häst, så går de när man får gå på fritillgång på hö och ingen motion, men det ska det bli lite ändring på!
 En bild från gårdagen :) Det dagliga buset..Linda

Gårdagens inlägg upprörde en del

Ja gårdagens inlägg verkar ju ha upprört en del eller en? och trötta på mitt såkallade "prat" som inte orkar läsa hela inlägget, ja tål man inte höra andras tankar och åsikter så är det väl så.  Man har tydligen aldrig sett det jag pratar om, men folk ser olika så är det. Att sedan skriva att ALLA är måna om sina hästar- kiss my.. det stämmer inte och det stämmer heller inte att man ofta rider igenom alla hästar.

Jag tycker det är larvigt att bara skydda skydda skydda, för jag skrev att jag drog inte alla över samma kamm och jag skrev även att jag sett sådana fall i många ridskolor och många turridningar (nu pratar inte jag bara om islandshästar)

Att ha koll på trettio hästar kan inte vara inte lätt och jag ville inte heller kasta smuts på alla verksamheter som missar olika typer av skador och obehag. Vissa bryr sig inte medans andra gör, saken är att det kan vara svårare att märka en skada i sinom tid om man har en hel drös med hästar än om du har EN häst.

Vi säger att lilla X har spänningar i ryggen, men detta syns inte för han går rätt fram på ett led med olika ryttare. X spänningar växer och växer men han gör så gott han kan. Tillslut har det gått ett tag och X spänningar har blivit till en form av skada och DÅ upptäcker man detta och förhoppningsvis behandlar. --> Det behöver inte vara så i alla fall<-- Men det kan vara lättare att MISSA i verksamheten än om du red hästen varje dag och började känna skillnader, man behöver inte SE de små felen.

Sedan vet jag att många ridskolor har oanpassade sadlar på deras hästar. Det har gått ett år innan jag fann en sadel som kunde passa min häst och då har jag tagit ut sadelinprovare, köpt sadlar som jag sedan inte fått såld o.s.v, mycket pengar kan jag säga, skulle en verksamhet med trettio hästar göra så vore det en guldgruva? Ja det är väl tur att det finns sådana verksamheter som lägger ner så mycket tid, pengar och kärlek på sina hästar.
En kvinna inom turridningsbranchen sade till mig att det är inte så viktigt hur sadeln ligger på hästen, det är inte så noga sånt där. Jaha? Hennes hästar är fortfarande med i branchen men vem säger att dom inte har ont?

Herregud folk tror jag sitter och smutsar ner verksamheterna och menar på att alla brancher i Sverige gräver ett stort hål för sina hästar när de inte duger. Löjligt för något sådant har jag inte påstått. Det jag menar är att det finns säkert många hästar med dålda smärtor som dyker upp efter en väldigt lång tid. Sedan FINNS det verksamheter som blundar för små fel då pengarna inte finns.

Jag tog upp EN punkt kring det problem som kan ligga i brancherna, då tror folk att det är den ända syn man har på dessa verksamheter, löjligt.., samtidigt som man inte ens vågar skriva ut sin mail? Jag skulle kunna skriva en hel uppsats kring ett problem som kan ligga i förskoleverksamheterna, men för det finns inget bättre eller underbarare jobb för min del.

Sedan tyckte jag personligen att jag skrev mer om privatpersoner kanske skulle jag ha varit tydligare i texten men jag trodde folk förstod att jag pratade om båda delarna, speciellt när jag pratade om kunskap. Hela inlägget var INTE bara inriktat på verksamheterna utan även privatpersoner och JA det finns nog jävligt gott om ointresserade och okunniga snåla privatpersoner, har sett allt för många av sådana, men nu kom jag även in på verksamheterna eftersom min tanke var att Fifa kunde ha hamnat där och då är jag jäkligt säker på att skadan den har inte upptäckts på väldigt länge om hon inte blivit riden regelbundet av samma person, för inga av mina tränare kunde syfta på att hon hade en dold skada- men efter att bara ha ridit 1- 2 gånger på henne så är det inte så konstigt heller.

Linda

Varför kunskap, tid och pengar är viktigt - En tankeställare


Jag har funderat lite. Förra ägaren åt Fifa hade inte bråttom med att sälja henne, de hade till och med tankar på att ha kvar henne i turridningen. Då känner jag lite såhär- vilken jävla tur att jag köpte henne! Jag tror aldrig ALDRIG att de hade upptäckt hennes skada på väldigt länge, saken är den att jag upptäckte den som tidigast när jag började kräva ÄNNU mera i ridningen från hennes sida, då pallade hon inte och jag förstod direkt att något var fel. Sedan känner jag denna häst utan och innan, jag känner och vet när något är fel och jag hade under denna nådda tid faktiskt lärt känna henne på riktigt, ändå hade jag fått lära känna den skadade Fifa, annat är det om man lär känna hästen under den friska tiden, då är det lättare att upptäcka en kommande skada vid senare fall. De som ridit henne hitills har inte alls kännt att Fifa varit skadad på något vis, men det är ju för att de inte känner henne utan och innan.

Vid turridningar vill jag inte tro att man har stenkoll på varje hästs hälsa, inte sådant som kanske ligger lite döljt, hade Fifa gått som turridningshäst hade hon förmodligen gått väldigt länge med skadan och ständigt nya ryttare på ryggen, dessa ryttare kommer ju inte att upptäcka någon skada, eller ens bry sig? Jag menar turridningshästarna går där på sitt led med "turister" på ryggen dag ut och dag in, skulle Fifa grisepassa så skulle man väl förmodligen säga att förklaringen till detta är att ryttarna inte kan få in rätt gångart, att hon inte är riktigt tränad för det o.s.v Så länge hästen hänger på bak i ledet är det bra? Fifa töltade ju till och med rent här på slutet trots den onda höften.

Förstå mig rätt, självklart har väl många inom turridningsbranchen koll på sina hästar, men oftast, som i Fifas fall krävs det att verkligen komma fram till den gräns och den punkt där hästen säger ifrån,  dessutom bör man rida regelbundet på samma häst så man faktiskt kan se skillnad på att detta är ett problem eller olat eller otränad. Jag drar inte alla över samma kamm. Man kanske inte upptäcker den dolda skadan för att man inte ställer de högra kraven där hästen måste säga ifrån pga att smärtan blir för stor. Jag vet ju själv hur det är, jag har ont i vissa delar min kropp, som min nacke exempelvis, men så länge jag inte utsätter den för vissa saker som jag inte riktigt klarar av så går det ju bra men jag har fortfarande ont och ingen harmoni med kroppen, men jag lever på, fast det kan ju samtidigt inte vara bra. En häst kan dock inte säga ifrån på samma sätt sedan kanske hästen faktiskt talar om att den har ont men förstår vi den alla gånger?  Ett annat exempel är en vän till mig som höftröntgade sin unghund, hunden hade D höfter, hur kan detta vara möjligt då hunden sprider glädje varje dag och springer omkring på gräsmattan med fartränder efter sig? Djuren kan inte tala till oss, därför är det vårat ansvar att skaffa kunskap, pengar och tid för att kompensera och ge det bästa. Här hade hunden tur med en matte som bryr sig och lade pengar på en höftröntgen, det var ju verkligen värt pengarna då målet var att både avla och tävla på högre nivå. med denna hund.

Sedan styr ju ekonomin mycket, inte tror jag att varje turridningsbranch eller ridskola går igenom alla sina hästar med ET (equiterapeft), kollar tänderna, letar efter perfekta sadlar o.s.v, ja menar tänk vad lång tid det kan ta att hitta en sadel för EN häst, att hitta den perfekta sadeln åt trettio hästar har jag svårt och tro att alla inom dessa brancher gör. Tiden och ekonomin styr en hel del och jag tror att man är nog inte så noggrann med dessa hästar som kanske en privatperson är med sin ENDA häst.
Det finns ju även sådana personer (privatpersoner) som inte lägger ner tid eller pengar på att faktiskt ta reda på att sadeln ligger bra på sin häst, eller om de behöver fodertillskott, eller kanske en tid hos ET eller VET? Bara hästen står på benen i sin hage och går framåt i ridningen är dessa nöjda, men hur vet de egentligen att hästen mår bra? Hur vet de att sadeln inte ligger där obekvämt på ryggen och trycker, hästar döljer smärtor och obehag väldigt lätt, det kan ta månader till och med år innan hästen verkligen visar att nu har det gått så långt och smärtan är för hög för att jag som häst skall klara av detta, är det inte bättre att undvika detta och skapa lite kunskap?

Jag tror att detta fallet händer inom många ridskolor och turridningar, hästarna går med felverkade fötter, eller med felanpassad sadel i flera år, men de går framåt och lyder för vad ryttare ber den om, sedan börjar de gå utför, hästen kanske blir grinig eller beter sig ovanligt på ridskolan, då brukar man antyda att hästen är trött på alla tjattrande ungar i stallet och den samma vardagliga ridpassen med olika ryttare, visst kan det vara så men det kan även betyda att hästen har haft ont eller mår inte riktigt hundra och här kommer deras gräns.
,
Tänk ändå vad många turridningshästar och säkert ridskolehästar som har någon form av smärta eller problem, det behöver inte vara världens undergång eller ens synligt men det ligger där, dolt under ytan och bränns vid varje ridpass. Efter alla dessa behandlingar och alla dessa fel mina hästar dolt under ytan så kommer jag låta en veterinär eller kiropraktor kolla igenom dom minst en gång om år, även om jag inte känner att något fel, men min kunskap kanske inte är så pass hög alla gånger att jag ser eller känner just det felet som ligger där, tänk på att ett litet fel kan bli stort, men då är det
 väl bra att vi upptäcker detta frö i tid så det inte hinner blomma ut ordentligt? Hästar är inte lätt vilket många verkar tro, det är bara att köpa sig en sadel som ligger still på ryggen, stoppa ett bett i munnen, slänga in en höbal och dra till skogs, men så enkelt är det inte, jag har själv varit där men insett att det är verkligen inte BARA det här med hästar. Man är inte petig eller överdriven när man skall leta efter en riktigt bra anpassad sadel och kanske anlitar en sadelinpassare, eller gör en analys på höet eller dittan och dattan, för hästarna behöver faktiskt det här om du själv inte har kunskapen om allt kring deras behov, men kunskap lär man sig inte över en dag och det krävs ofta flera års utbildning av något slag, hästen är inte skapad att rida på därför måste vi "kompensera" med något och göra det på bästa sätt.

Nej det kanske inte är roligt att lägga ut flera tusen på att finna en riktigt bra sadel, nej det kanske inte är roligt att betala dyra kiropraktor räkningar när man kan göra annat för pengarna, men här gäller det att prioritera, har du skaffat dig ett ansvar så sköt det, tänk vad jag länge har önskat att få köpa lite finare möbler till hemmet eller lägga undan pengar till kanske en framtida resa, men det är rent omöjligt i dagens läge men det får jag infinna mig i, så är det när man skaffar sig djur eller något annat som ställer vissa krav.

Nej jag tycker man bör skaffa sig en del kunskap när man har hästar, man behöver inte skaffa kunskap för att bli något, man bör skaffa kunskap för att djuret ska få ha det bra. Fast man ska ju ha kunskap om att man bör skaffa kunskap :P Nu skaffar jag mig kunskap för att utvecklas OCH för att mina hästar ska få ha det bra. Jag tycker det är roligt att lära mig något nytt och faktum är att jag läser om något nytt varje dag inom hästeriet, vissa kanske inte tycker detta är roligt, nej men visst o andra sidan tycker jag att man är skyldig att skaffa kunskap när man tar på sig ansvar. Det är samma med barn, du kan inte bara pluppa ut en unge utan ekonomi eller skalle överhuvud taget, här kommer väl bland det största ansvaret i ditt liv och det krävs att du är förberedd och ger barnet goda förutsättningar, en bra framtid. Hade jag haft bättre kunskap så kanske jag hade sett Fifas skada bara av att hon sprang i hagen, men här trodde jag att det hade med obalans att göra och var en typiskt unghästgrej, precis som alla andra sade, hade jag bara haft mera kunskap så kanske Fifa inte behövt bli såhär dålig, för faktum är ju att min ridning under det halvåret på Fifa måste såklart ha förvärrat skadan mer och mer och mer..

Det är synd att många ridskolor och turridningar inte klarar av detta pga tid och ekonomi och kanske inte kunskapen heller för den delen..Så tycker jag i alla fall!

Linda
Bitter ville hälsa..

                                                                           God Jul i förskott ^^Linda

Veckans udda

Världens snabbaste livsform på vår planet är och finns i:                                                                                Linda
Mycket mycket känslor :(

Jag har så ont i magen och kan inte tänka på något annat, en sak är helt klart och det är att jag kommer absolut inte ta bort henne om hon kan gå som promenadshäst eller annat, hon ska alltid få vara här, hon hör hemma här.

Usch jag vet inte vad jag ska ta mig till, jag känner mig så hjälplös och jag vill bara att julen så gå undan så vi kan fara på nästa besök, jag kommer inte vara lugn för en stund. Min lilla lilla tös, hur ska detta gå, jag vill verkligen inte att det ska sluta olyckligt :( Jag ska nog inte ta ut så mycket i förskott, jag menar veterinären och kiropraktorn verkade inte direkt oroliga utan tyckte det var posetivt att det blivit bättre, men jag kan inte hjälpa det, mina ögon är alldeles varma och fuktiga, ju mer jag tänker på det dessto mer orolig blir jag..Nu har jag, som vanligt krypit ner i soffan framför en romantisk film och tröstäter, jag kommer bli fet efter alla dessa behandlingar!

Hur skall jag göra för att må bättre under denna tid? Har ni tips? Jag lever i ett svart hål just nu.

Känner mig otroligt ledsen..gud vad jag älskar den här hästen, men gud.. vad jag älskar henne..jisses det blev ett slag i magen idag alltså.

Jag älskar dig så mycket min envisa, tjuriga, kaxiga, smarta och underunderunderbara lilla häst!

                                                                                                 Linda
SÅ gick det hos veterinären igen...

Jag har både negativa och posetiva känslor. Ska vi börja med de posetiva kanske?

IDAG insåg jag att jag faktiskt verkligen älskar Fifa, tänk er, idag liksom? Jag har väldigt svårt att bara kunna ÄLSKA en häst, det tar tid för mig och ibland inser jag inte att jag gör det förren något måste hända. Idag kände jag en känsla jag aldrig kännt.

Fifa var duktig vid lastningen, hon backade ur någon gång men det tog högst fem minuter hela proceduren sedan var hon inne. Hon stod även som ett ljus hos hovslagaren, jag var fruktansvärt glad och stolt över henne. Även hos veterinären var hon otroligt duktig, någon liten protest ibland men det är ingenting jämfört med hur det har varit. Longeringen gick faktiskt bra också. Lastningen hem gick på någon minut den också. S.T.O.L.T

Hur gick dagen? Fifa har fortfarande ont i höger höft, dock tror de att vänster var helt bra men höger, det var inte bra men bättre. Jag känner mig helt matt. När ska detta ta stopp?

Saken med höften är att det är inte värre att få en skada där än på något annat ställe, det som är annorlunda är att det går inte att röntga den. Min veterinär sa att det är helt omöjligt, hon har redan provat och det gick bara inte. De har så mycket massa i höften så röntgen kommer inte åt benet. Om Fifa nu inte svarar på 2- 3 behandlingar i höften så bör man fundera på hennes öde, pang eller avelshäst?

Jag kände mig så himla deppad, det har jag inte riktigt gjort förut, jag har kännt mig så säker på att hon ska bli bra, men nu säger min magkänsla något annat, för hon har faktiskt bara en gång på sig nu, är inte höften bra efter två till tre behandlingar finns inte så mycket att göra. Det här skrämmer mig och för första gången kände jag mig väldigt orolig och börjar redan fundera på hennes öde, samtidigt som jag håller på att dö här så verkar ju veterinärerna och kiropraktorerna rätt så lugna, de verkar inte vara ovanligt för dom att man kommer tillbaka och höften är inte 100 efter EN behandling, men jag menar hon har ju inte så många chanser kvar. Förut har jag tänk att
- Jaja hon får väl bli avelshäst då
Men nu, nej, nu känner jag verkligen att jag vill absolut inte att det ska sluta så, det FÅR INTE sluta så, jag vill ha framtiden framför oss, utveckla tillsammans i ridningen och har roligt ihop, snälla mina drömmar tillsammans med Fifa får inte sluta här. Ja jag är orolig, jag kommer verkligen vara nervös inför näst besök, tänk om hon inte är bättre?

Alla tröstar med ATT hon FAKTISKT har blivit bättre i höger höft efter behandlingen men inte fullt ut, DET är ett gott tecken. Veterinären menar på att hon säkert gått med denna skada väldigt länge och då tar det tid att läka ut. Ibland känns det som om veterinärteamet kanske tycker jag gör en för stor sak av det hela, men faktum är att JA jag är väldigt orolig, med tanke på att min magkänsla säger en sak som inte bådar gott och hitills har min magkänsla stämt till fullo. Dock har jag fortfarande hoppet kvar och tänker inte ge upp..

Med Bitter gick det bra, han behandlades i ryggen en gång till och nu är det bara att köra på, han skall inte tillbaka nästa gång, dock var han varm i vänster hov och lite svullen upptill, men ingen hälta och verkade inte vara så farligt, skulle ha lite koll bara.

Återbesök med Fifa v.2, fy vad läääänge, jag kommer vara helt hispig veckorna innan, samma vecka som vi ska på återbesök har jag även min första tenta, det kommer bli världens oroligaste vecka :(

                                                            Jag och jänta förra vintern..Linda

Oturen växer, Såhär jävligt har det varit..

Samtidigt som det har varit underbara stunder..

Jag har haft fyra hästar i mitt liv, fem med Fifa. Min första var Tibra, en söt liten islandshäst med gudomligt energi, jag kan säga att det var den bästa hästtiden i mitt liv, men också den värsta, när vi skiljdes åt. Tibra hade extrem eksem och vi kämpade med eländet något så fruktansvärt, hon drabbades även av kronisk bronkit och det var också ett rent helvete, vardagen med Tibra var inte normal, det var mycket att tänka på och mycket "behandling" samtidigt red jag barbacka då sadeln inte passade och jag själv hade inte råd att köpa en egen (Tibra var inte min) Emellan allt detta kämpade jag med att få ha henne kvar hos mig, det var flera gånger hon skulle säljas, lämnas ut på foder eller avlivas. Tiden med Tibra var underbar men också väldigt jobbig, det var inte BARA.

När Tibra tragiskt nog såldes mot min vilja tog det ett tag innan jag ens ville titta åt en häst, för så ledsen har jag aldrig varit, men så kom Janna in i bilden, jag kunde bara inte slita mig ifrån hästarna. Janna var speciell, mycket speciell, för det första chockade hon mig rejält när jag för första gången sadlade henne och skulle rida, hon stegrade och slängde sig över. Hästen hade sadeltvång. Hon hade dessutom väldigt jobbigt att lita på människor och omgivningen överhuvudtaget. Det blev otroligt mycket kommunikationsträning i flera månader innan jag kunde sitta upp på henne igen. När vi väl nådde dit så var det inte BARA att sadla eller rida, flera gånger om fick hon panik och slog sig över. Det var verkligen omständigt och man kunde inte göra hur som helst, man fick tänka till hela tiden tillsammans med Janna. Hon trivdes dock inte att vara ridhäst och hennes gamla ålder gjorde valet lättare att sälja henne som avelshäst, dock var jag bara fodervärd men skötte försäljningen.

Ett år gick sedan kom Mille, min första egna häst. Mager liten kråka, men han hade något som jag fastnade för. Tiden gick och vi utvecklades, både fysiskt och pyskiskt. Den lilla taniga hästen som alltid varit hackkycklingen i hagen var nu våldsammare mot de andra hästarna och sparkade nästan sönder Bitters ben som egentligen var ledarhästen. Han blev agressiv och hotfull mot mig, attackerade mig i hagen, stegrade mot mig, tjurade i ridningen och var allmänt grinig. Jag kämpade på där ett år med en häst som inte alls verkade vilja veta av mig, jag for till proffstränare som dock rådde mig att sälja denna häst och skaffa mig en mindre lättsammare då denne kunde råka skada mig. Jag är dock tjurig och medan hästen fortsatte attackera mig, släpa mig i grimskaftet och grina över det mesta vi gjorde tillsammans så fortsatte jag att lyckas med detta. Dock blev jag mer och mer rädd för hästen och en dag efter att han skrämt mig rejält i hagen sprang jag gråtandes in i huset och lade ut annonsen, det var jobbigt för en del av mig tyckte så mycket om honom samtidigt som en del av mig hatade honom.  

Jag har alltid haft otur med mina hästar, jag har aldrig gett upp i första taget men jag kan inte påstå att jag haft det lätt och jag kan heller inte påstå att jag har haft ett normal hästliv med mina hästar, varje häst hade något ovanligt och extremt men jag har alltid velat deras bästa. Så kom dagen då jag och min sambo bestämde oss för att äntligen skaffa mig min drömhäst! Vi tittade på Fifa och slog till, det fick kosta bara jag äntligen kunde välja den rätta och få lite tur i mitt hästliv som jag hitills inte haft.. Fifa skulle äntligen få bli lyckan och äntligen bli turen och vägen framåt i mitt hästeri, jag tror ni förstår vart jag vill komma...

Linda

Några ord på kvällkvisten

Ja som vanligt vill jag snacka av mig lite dan före veterinärbesöket.

Bitter fick komma ut på en lång promenad tillslut, brukar passa på när svärmor går ut med hunden, dock blir man ju rasande på alla bilar som bara blåser förbi, har dom inget vett alls? Bitter bryr sig inte ett dugg men vad som helst kan hända och jag tycker liksom att det är i regel att man ska sakta ner sitt fordon vid djur. Känns i alla falls skönt i magen att storälgen fick komma ut :)

Hönät och höpåsar är fyllda, snart ska vi hämta transporten också. Om några timmar skall jag ringa hovslagaren och jag hoppas så innerligt att han kan ta emot oss imorgon.

Vad tror jag nu om Fifa? Ja hörrni den här gången tror jag ingenting eftersom hon mest stått i sin lilla hage, jag har inte ridit henne en ända gång och det har verkligen blivit få promenader. Jag skulle dock inte bli förvånad om det fortfarande syns lite hälta än, det har liksom börjat bli en vana.

Blir hon friskförklarad blir jag förstås glad men.. hur vet jag att det verkligen är slut med behandlingar denna gången? Hon har redan blivit friskförklarad en gång. Ja jag vet ingenting ska dock bli intressant imorgon. Skall hon få spruta av nå slag blir veterinären glad nu när hon är klippt, haha hon höll på bli tokig sist på Fifas all päls ^^ Plus att fislisa står inte stilla heller det lilla monstret.

Nej håll tummarna för oss imorgon!

Linda
Några bilder på snutti bara

Jag hoppas verkligen att Fifa får komma ut i storhagen i veckan, hon försökte till och med krypa under tråden idag, tur att hon inte tordes, hon har bra respekt för tråden. Hon är dock riktigt uttråkad! Nåja hon fick fastna på bild hon också..Linda

Bitter i brunt?

Bitter är busig precis hela tiden, varje dag springer han förbi mig och showar med svansen i vädret, speciellt när jag kommer med grimman och grimskaftet ^^ Det var tänkt att jag skulle rida honom idag, han har ju höm höm lagt på sig lite kring magen, men.. nee.. tänk jag kände ingen lust alls :O och det är väl märkligt? Fast det är ju inte bara att rida den hästen heller, man ska få tag i honom först vilket kan ta ett tag och sedan är han vääärldens mes, tittig och lite hoppig- jag kände helt enkelt att jag inte orkade med sånt idag, så det fick bli lite fotografering istället.

Fann ett gammalt brunt fult träns för att se hur han passar i färgen. För det första skall han ha tjockt träns, det var alldeles för smalt och såg så vekt ut på honom. för det andra vill jag nog ha svart-vitt på honom, han passar nog bäst i det, det dumma är att hans westernsadel är brun, vad tycker ni?


Linda

Film på Fifa från ikväll- Mojot tajm

En liten film från ikväll, ingen märkvärdig och mina höga andetag låter ju väldigt ohälsosamt haha. Dock fick jag nyss ett utbrott på datorn ja, ljudet försvinner i början av filmen och jag har gjort om filmen 4 gånger men på samma ställe försvinner ljudet, dock bara när filmen är sparad inte under redigeringen, konstigt, tekniken stör mig ibland :P

                                                                               
                                                                             Linda
Vem är jag?

Jag är faktiskt lite nyfiken på vad NI tror jag är för en person :)? Ni som känner mig vet ju redan såklart och det är ju en del sådana som läser här också :)

Men ni som inte känner mig eller som inte har träffat mig, kan ni beskriva vad för slags tjej jag är bara genom vad ni fått för bild här i bloggen? Nu vill jag inte bara höra smör kommentarer haha, för alla har brister och lite mörkare sidor- det har jag tro mig, jag måste ju erkänna, jag är inte perfekt, det är ingen, och vad är perfekt förresten? ^^

Nu tänker jag göra en sak som jag INTE gillar, för det är inte jag, att lägga in en massa egopics, jag är liksom inte den som vill visa upp mig på bilder via nätet, känns så drygt, meeen jag tänker bjuda på några av mina sidor hohoho och då ska ni inte tro att jag tänker visa de finaste bilderna, ne jag ska bju på mig själv, hela jag inget falskt här inte ^^ (Gud vad min sambo skulle skämmas över mig) Nyaste bilder är med gul tröja- det är från i höstas.

Vem är jag?

                                              Oj vad lik mamma jag var här, tycker jag själv :P

Såna här bilder exempelvis är ju inget jag skulle lägga ut, men så är det en bild från en sommarfest :O

Linda

Produktvärdering: CRW vinterhandskar

Ja vad ska man säga? Dom är helt klart supersköna men i sådana här väder (snöstorm) så håller dom inte för de blöta, mina händer var dyngsura :( Men då vet jag inte riktigt hur pass stora krav man skall ha heller, det kanske inte är så många vantar som håller vid sådant blött väder? O andra sidan så tycker man väl ändå det, det står ju att de skall vara vattenavisande.. men som sagt supersköna och verkar inte alls klumpiga men blir dock lätt blöta i snö och blöt väder..                                                                           Linda
Ringt, ringt, ringt och ringt lite till..

Måste börja med att säga vad gulliga ni är som verkligen peppar mig med Fifa, det är verkligen guld värt ska ni veta! Jag blir så glad över de fina kommentarer jag får, verkligen.

Nu har jag gjort som så att jag ringde till min kiropraktor och berättade hur allt låg till med skoningen och undrade om inte dom kunde sko henne på måndag då Inge-Björn (kiropraktorn) är hovslagare, dock förstod jag redan innan att de inte skulle ha tid men de hoppades verkligen att det skulla lösa sig för mig, det hoppades jag med. Jag ringde då till frösöhästgård där veterinärteamet kommer hålla till på måndag, frågade gårdens ägare om jag fick låna en plats i stallet för omskoning och berättade hela historien. Frågade även om hon visste någon hovslagare jag kunde ringa och höra med. Självklart fick jag det och jag fick genast ett nummer till en välomtalad hovslagare.

Ringde honom och berättade den långa bökiga historian igen, han var förtillfället borta och hade inte något schema med sig men han trodde inte det skulle vara några problem men ville heller inte lova något utan jag skulle återkomma på söndag kväll, så jag håller verkligen tummar och tår! Synd att det är ca 12 mil till frösön eller Östersund överhuvudtaget, där finns grymt mycket islandsmänniskor, bra tränare och bra hovslagare och min superduktiga veterinär, där skulle man bo.

Nu är jag less på att ringa.

För övrigt som jag brukar säga så har jag och Fifa haft många goda stunder också på kvällarna, det börjar bli lite utav en vana att jag går ut på kvällen och myser med lill fian, hon verkligen njuter när jag kliar henne, dock ser jag hur extremt uttråkad hon är och är nog mer än besviken på mig som håller henne fången i den lilla hagen. Idag tog jag och sågade lite granris åt henne, det var dock uppskattat :) Fasen vad jag vill rida! Tänk och få tölta runt lite i snön, vad mysigt..
 
Bitter blir lite knäpp när snön kommer och speciellt då det är stormigt, då får man INTE gå fram utan till honom utan han springer omkring med svansen rätt upp i vädret, tok häst, han har verkligen sina speciella dagar.

Bjuder på en favvobild från förra vintern
                                                                                             Linda

Jag är så jävla arg och less

Ja, vad ska jag säga? Fifa blev inte omskodd idag och jag tror inte jag behöver förklara varför, för hovsagare är av sitt eget slag och jag är så matt och less och vill fan ge upp allting. Verkar inte finnas någon annan heller..

Varför, varför varför alla dessa jävla motgångar hela jävla tiden??? Jag orkar inte, jag vill inte hålla på med hästar!

Det var SKITVIKTIGT att Fifa skoddes om idag då hon har varken brodd eller sulor på skorna, här är det snökaos och hon kan knappt gå ut ur vindskyddet. Måndag kanske hon behandlas igen och då får man inte röra benen hennes på ett tag, jag vill bara spy, man kämpar på och donar men får bara skit tillbaka

Jag hatar snart det här med hästar :*(

Linda

Gummi in action på Fifa april 2011

Gummi är helt klart en kanontränare, kan absolut träna för honom flera gånger, dock blev det inte mer än en gång, det är inte långt ifrån denna film som jag skall visa som vi upptäckte Fifas skada. Jag får så dåligt samvete när jag tittar på de gamla ridfilmerna, hon måste helt klart haft ont sedan hon kom till mig, lilla vän. Det blev väl heller inte bättre med skitsadeln, jag har verkligen en tapper liten häst.

Protesterna i filmen är dock Fifas typiska humör och vill gärna ifrågasätta lite ;) Se så smäcker hon var, huuuh ändå skäms jag över vad jag utsatt henne för tänk om jag hade vetat..

Jag måste ju avslöja en pinsam sak, vet ni vad det första jag sa var när jag ringde till Gummi för att boka tid?
- Hej jag heter Linda Lundin kan du svenska?
Hahahah, oj oj, man kan skämma ut sig alltså..

Gummi tyckte dock att Fifa var en fin gångartshäst :), film från april 2011, en annan sak- ser hon ut att vara 129 i mankhöjd på filmen :)??
Men jag tyckte tölten utvecklades en hel del efter detta, på bara en månad (bilderna är alltså tagna en månad efter filmen och strax innan veterinärbesöken) Hon var så mjuk och följsam, väldigt lydig och glädjefull vid tölten, lätt att samla ihop och fullkomligt taktren samt mer ökning i tölten, men sedan gick det bara utför och så börjades all behandling.. 

Usch vilket tjat om hur det var förr och bilder hit och dit som är vrålgamla, jag antar att jag helt enkelt saknar den aktiva ridningen :(


                                                                         Linda

*~*En underbar film baserad på en sann historia *~*

Dolphin Tale, Jag bara måste rekommendera en kanon fin film, tårarna vill bara rinna nerför kinderna och det är väl så typiskt jag att bli så berörd. Den här vackra filmen är baserad på en sann historia om den lilla delfinungen Winter som hittades skadad på en strand och som fick oturligt nog amputera bort sin stjärtfena, man har flera gånger vartit nära att ge upp hoppet om den lilla delfinen men med godhjärtade människor och en viljestark liten kamrat skapade de under, se filmen!

Vill du veta mera om denna fantastiska lilla delfin, besök hennes hemsida http://seewinter.com


     

Måste även säga att man får se de verkliga filmklippen om Winter på slutet av filmen, så fint att se!
             
                                                                                  Linda

Mer köp ;)

Idag fick jag vet-räkningen. En veterinär räkning för TVÅ hästar och en kiropraktor räkning för TVÅ hästar, smaskigt va?

Imorgon kommer hovslagaren och på måndag skall vi på återbesök till veterinären, Bitter skall också med för ryggbehandling.


Fick även hem snösulorna idag, dock tror ja de var för stora ändå :( Jag kontakade Emmishopen och de trodde på medium till Fifa, jag hoppas hovslagaren kan klippa till dom annars är det meningslöst att han kommer hit. För övrigt hoppas jag att den här sulan skall förhindra styltor.

Jag köpte även Fifas julklapp idag, lite bjällerklang ^^ Martin bara skakar på huvudet och tycker jag är löjlig, men då får han tycka det, jag själv tycker det är mysigt. Bitter skall få nå annat, sånt där tycker han bara är trams! Så den här veckan har jag fått ihop en smaskig julhög! Ridtäcket som var 50% rabatt samt vantarna och 10 % på allt annat, great! Fast sulorna dom var det då ingen rea på så jag hoppas de ska funka!!      Motivet på ridtäcket, ridtäcket passade dessutom, varken för stort eller för litet, det är ju kanoners, härligt!!Linda

Veckans udda

Jag tänkte börja med något som heter veckans udda det kan handla om vad som helst bara det är något annorlunda.

Veckans udda denna gång blir denna häst som har en lite udda teckning. Fann denna bild på till salu marknaden och jag kan tänkta mig att den fick en del nyfikna spekulanter ^^ Kanske kan det vara så att JAG är dum nog och tror att detta är en verklig teckning, men varför inte?Linda

Veckans tips! - Kanske det hetaste?

Oooh undra om jag inte har det hetaste tipset hitills ^^
Försök undvik att vattenbaljan blir insnöad, den hamnar liksom i en grop samtidigt som snön omkring packas på och blir högre och högre samtidigt som baljan blir mer nergrävd, detta kan nämligen skapa lite svårigheter för våra långbenta vänner när de skall dricka , MEN Fifa har lösningen på allt, hon är verkligen en riktig problemlösare utan dess like!Linda

Mitt favorit täcke :) Vilket är ditt?

Jag är helt såld på Fifas vintertäcke, det är både snyggt med bra passform och håller hästen varm och torr i lagomt pris. Förra vintern var jag snabb att införskaffa mig detta, dock hann hon bara ha det i en natt sedan hade en annan lite terrorist totalförstört täcket, ledsen och besviken var jag såklart och täcket fanns inte längre att köpa! MEN så kom ändå miraklet för helt plötsligt hade de börjat tillverka detta täcke igen (det var tydligen väldigt populärt) och jag kunde återigen införskaffa mig my love täcke! Vilket är ditt favvotäcke?

 Observera att bilderna är från förra vintern..
Linda

Fifas nya ridtäcke- Det har slagit slint i huvudet på matte

Haha oj ni kommer inte tro vilket larvigt ridtäcke jag har köpt till Fifa och jag inte fatta att jag verkligen köpte det heller ^^

Som sagt var jag ute efter ett ridtäcke åt Fifa, var och julhandlade lite idag så då passade man på att kika på Hööks. Eftersom snuttan är rakad och fin så känns ett ridtäcke ganska så smart- vilket hon inte har.

Nu var det så att inget av ridtäckena var riktigt hundra, helst hade jag velat ha ett rött, slitstarkt, ull på insidan i lagomt pris- ponnystolek. Dock fanns inte det så jag fick välja bland andra.

Det täcke som jag tyckte var snyggast på hemsidan var detta:


Jag kan ju gott meddela att färgen inte alls är som på bilden, den är betydligt mycket ljusare, verkligen ful brun färg. Stoleken gick ner till 125 och jag är brydd om inte Fifa behöver 115? Det var vanligt fleece invändigt och täcket kändes inte spciellt slitstarkt, kostade 299:-


Andra täcket jag kikade på var detta:


Ja det säger väl sig självt? Ful färg men löjligt motiv, inte slitstarkt, fleece invändigt. DOCK var det ponnystolek fast, jag blev osäker, men visst Fifa kanske skulle kunna ha detta. Kostade då 275 :-

Sista täcket jag tittade på OCH KÖPTE :O var detta:


Guuud så löjligt haha, det är är verkligen inte jag MEN det var oerhört slitstarkt, mysigt ull invändigt istället för fleece och kostade bara 184:- Så det fick bli detta, dock fanns det bara i 125 kvar, så jag hoppas hoppas det passar och inte blir för stort, men jag undrar jag.

Ja jisses, det var verkligen ett fult ridtäcke o andra sidan väntar jag tills mitt drömridtäcke kommer ut istället, jag kan inte lägga ut hur mycket pengar som helst hela tiden och nu är det mot jul, så hon får gå och vara fjant ett tag. Sambon sa de:

- Ja du ska väl kanske inte fota med det där och lägga ut på bloggen och du ska ju ändå bara rida med det här hemma.

Hahaha ja, han tyckte tydligen inte heller det var snyggt ^^

Så köpte jag även mina efterlängtade vantar för endast 89:-Linda

Vill bli svettig och få träningsverk!

Åååh jag vill träna! Blir så avis när jag går in på Josefines blogg och läser om deras framgångar, det ser så himla härligt ut när de jobbar, fan vi är inte ens i närheten, vi kommer ju få börja om helt från ruta ett igen, vi hann ju inte så mycket innan skadan upptäcktes heller, eller jo visst utvecklades hon en hel del men det är ju fortfarande väldigt väldigt mycket grunder kvar, man kommer inte så långt från en insutten unghäst på ett halvår. Jag har inte ridit ordentligt egentligen sedan jag tränade Bitter vilket är över ett år sedan. Jag har tappat äckligt mycket ridning och jag lär nog inte få RIDA ordentligt på ett tag heller, förstå vilken abstinens!

Min plan var ju att köpa ridhuskort nu i vinter och försöka träna för en tränare regelbundet, islandstränare finns dock inte här omkring men en dressyrtränare hade gott och väl dugit med grundgångarterna. Huh, jag vill rida, få träningsverk, svettas, kämpa, svära, ha en tränare som står och gormar åt en!!! Men jag vet ju inte alls hur det här kommer sluta :(

Jag hade ju samma otur med Bitter en sommar då jag bokade en dyr helgclinic för topptränare en vår, jag väntade i veckor och var sjukt peppad, så går hästen och blir dålig, ont i knän och hela skiten (får senare reda på att han haft väldiga skador i knäna sedan travet), så det blev inställt, sen kom vi inte så mycket längre.

Alltid lika snygg när jag är full koncentrerad haha! På Gummi träning. (Här fanns ingen ren trav, förmodligen dålig redan här)Igångsättningen i  början mot höst (och förmodligen var hon inte fullt frisk här heller dock kändes hon oerhört fin i skritten, haha men vilken sits jag har?)Linda

Elmos vackra bilder

Min vackra fina isländska fårhund. Under promenader möts man alltid av blickar och leenden, flera gånger vill folk stanna en, onej det är inte på grund av mig, glöm det- det är min trogna hund som får ALL uppmärksamhet och det är väl inte så konstigt för skönheten har han med sig :)
Elmo har en superfin stamtavla, vacker päls, vacker teckning/färger, kanon lynne, fin extriör- han har alltså förutsättningar och goda chanser för sig inom utställning och vad gör matte? Ingenting! 

Gå in på hans HEMSIDA

Lite bilder från förra vintern med en isländsk fårhundsvalp:


Han var ju inte så ful som valp heller ^^

Linda

Julanda hos hästarna?

Ja.. hur får ni lite julkänsla med era hästar? Gör ni något specillet under julafton eller juldagen? Dekorerar ni stallet? Utstyrslar ni hästen? Ger ni julklappar? Har ni någon viss tradition?

Jag har inget stall, eller jo ett litet flyttbart men där står dom ju bara ifall någon skulle vara skadad, annars går de på lösdrift. Jag brukar i alla fall kunna dekorera dörrarna till stallet och vindskyddet med glitter, lyckta och granris :) Ibland blir det även glitter i manen på hästarna ^^ I år tror jag de även skall få varsin julklapp. Julklapen till Fifa är en julutstyrel som jag tänkte använda under juldagarna haha. Sambo min kallar mig för lill ficka men vadå jag tycker det är urmysigt, helst skulle jag vilja ha Fifa inkörd så man kunde åka släde med facklor och fårskinn under juldagen! Sedan brukar jag alltid göra julkort på mina djur, dock väntar jag i år tills snön kommer ^^

Jag älskar verkligen ljulen, all dekoration, julmusik, ljus, familjen, julmaten (även om jag bara tar sill, ägg och lax) kalle anka, julkalendern, gran, paketen, lussekatter mm. Jag rentutav älskar stämningen, även om julstämningen blir mindre ju äldre man blir, den är ju inte som när man var liten precis.

Hur gör ni för att få lite julanda hos era hästar?
Linda

Det gör ont i mig - Människohelvete!

Jag o sambo såg en ruskigt bra film igår, dock grinade jag igenom den som en liten bebis. Gud vad hemsk den var, jag blev verkligen illa berörd, människan är grym och äckligt- faktum är att även om filmen inte är sann så är ändå budskapet det, ja menar tänk vad mycket försöksdjur det finns i världen, vilket lidande liv. Samtidigt som jag grinade över de fina stackar små aporna i filmen grinade jag även över de djur i verkligheten som just nu sitter och plågas. Jag skulle så gärna vilja hjälpa alla och det gör ont när man vet att det är totalt omöjligt. Dock var ju filmen verkligen värd att se..
Jaha så fick jag syn på en annan film dock en verklig. Försökshundar som släpps fri och får komma ut och sätta sina tassar i gräset för första gången. Människan.. den är så svart och grym, usch va jag hatar oss ibland (rätt ofta)Linda

Bildbomb på galen häst

Jag tog ca 100 kort när hon flög hit och dit, kameran gick i ett, ALLA blev totalt suddiga, helt sjukt, det var ljust ute, jag hade rätt inställning och stod stilla- så blir det katastrof ändå, besviken? Kameraskit :P Ne men den pallar inte mulet väder helt enkelt, är det snö ute eller sommar så blir korten betydligt finare, vill ha nytt objektiv!!

Det ser ut som om det är mycket spring men kameran lurar lite, vi lät henne faktiskt inte springa så mycket utan det blev mer studs. Såhär studsar hon i sin lilla hage också ändå.

Såhär gjorde hon flera gånger och hoppa liksom åt sidan, såg sjukt kul ut, precis som när en hund leker ^^
Leka hund igen ^^

Såhär såg de flesta bilderna nu, både suddigt och mycket hopp från Fifas sida.

När husse inte ville leka mer behövde han inte göra mycket, Fifa visste direkt när det var färdiglekt.Igår hade jag en sjukt mysig kväll med Fifa. Jag var bra länge i hagen och kliade överallt, hon följde mig vart jag än gick och skulle bara gosa, det var verkligen en toppenkväll, dock duger en när man har långtråkigt ;)

Linda

Tokhäst

Vi tog ut Fifa och Elmo på promenad idag, kom in alldeles nyss. Ja, vad ska man säga? Jag hade en liten bomb, glad och sprallig, husse bara skrattade och tyckte det var roligt, Fifa kände av det och studsade ännu mer, dock är hon duktig för visar man att nu tar vi det lugnt så gör hon det. Vi kände ingen lust av tillrättavisa henne när hon så glatt studsade, hon hade så mycket energi i kroppen och var bara lycklig att få komma ut.

Bilder kommer.

Linda

Lättare för islandsryttare än dressyr-ryttare?

En sak som jag har funderat på litegrann (och rätta mig om jag har fel)

Det känns och verkar som om det är lättare för islandsryttarna att boka/träna inför en proffsryttare? Ryttare/tränare som ligger på elitnivå, det verkar dessutom vara vanligare att islandsfolket tränar för sådana topptränare än vad dressyr-ryttarna gör? Ja menar hur många tränar för Jan Brink? Kyra? o.s.v

Om jag nu har rätt, varför är det så? Skulle gärna vilja ha lite kommentarer från dressyr ryttare också kring detta, så man får lite blandade svar.Linda

Några ord

Kära läsare, nu är jag hemma och jag njuuuter. Bara av att komma in i byn blir jag alldeles varm, det här är verkligen mitt hem och här hör jag hemma. Jag stack ut till hästarna på en gång. Jag såg på långt håll hur Fifa studsa och hade sig, hon har reeejääält med energi i kroppen, konstigt när hon har en hage hon typ inte kan springa i. Ärligt talat vet jag inte om jag vill rida henne tills nästa återbesök :O Hon kommer vara helt galen och jag får inte låta henne springa av sig någonstans heller utan bara lugn skritt på plan mark, vet inte om det kommer gå så bra faktiskt, jag får se men promenader ska det bli.

Eftersom jag nu är hemma kommer jag givetvis sköta kommentarsvaren bättre :) I lägenheten tappar jag både motivation och ork för allt med bloggar faktiskt. Jag känner mig inte så glädjefull när jag är där precis, nu ska jag dit på måndag igen en hel vecka, herregud men sedan är det bara en dag kvar på veckan därpå- sen är det jullov :) Så jag skall väl inte klaga ^^

Inte måndagen som kommer utan måndagen efter, den 12 december är det tid hos veterinären igen, jisses vad fort det har gått den här gången, vad sköönt. Ska bli spännande, min magkänsla säger dock inte så mycket denna gången.

Linda
Veckans Tips!

Markus Holst- en akademisk ryttare. Suverän måste jag säga, iaf tänket med hästar. Jag har aldrig sett honom rida men läst hans texter i många år. Är det något jag funderar över brukar jag kunna gå in på hans hemsida och kika.

Så mitt tips denna vecka är ytterligare en hemsida, jag lovar det är verkligen värt och nyttigt att gå in och läsa. Han förklarar på ett så himla bra sätt.

Hemsidan

En liten text från hans sida när det gäller tips på att märka av framåtbjudning:

Det finns en del enkla sätt att kontrollera bjudningen.

1 Ta bort alla hjälper. Fortsätter hästen gör det den skall, har du bjudning. Behåll dock din sits! Den får du inte ”ta bort”.

2 Blunda en stund. Om hästen efter tre sekunder är kvar på samma linje, har du bjudning

3 Byt övning. Om hästen villigt ger sig i kast med det nya, har du bjudning

Det är som sagt lättare att tala om vad bjudning är. Än hur man åstadkommer den. Några enkla övningar att skapa bjudning kan jag dock försöka att ge er.

1 Jag ber ibland mina ryttare att på den travande hästen förbereda en halt. Då utför ryttarna en rad åtgärder och har strax en häst med bjudning. Be alltså din häst att vara beredd att strax göra något annat, men låt den vänta en stund med själva utförandet

2 Variera övningar ofta. Ibland ger jag mina elever i uppgift att byta övning var femte steg, och det är svårt. Man kan nöja sig med att byta övning vid varje bokstav eller var tionde sekund, Hästen håller sig hellre lyhörd om den vet att det snart kommer en ny uppgift, en ny instruktion. Det skall finnas en anledning att lyssna.

3 Var noga med belönandet av hästen. När den gör rätt skall den märka att du är nöjd. Bästa sättet är att ta bort alla onödiga hjälper, sluta ”tjata” och verkligen känna sig nöjd med hela hjärtat när hästen gör rätt.

4 Styr styr styr! Var noga med att alltid ha en bestämd punkt eller väg som du färdas på. Kontrollera ofta att hästen har förstått vilken vägen är!Jag rekommenderar
att läsa hela inlägget om framåtbjudning i hans hemsida, faktum är att jag rekommenderar att läsa allt på sidan.

Linda
Det fula med Fifa

Fifa Fifa, hon är fin och det får hon höra från alla möjliga håll. Hon är typisk en sån där som föddes i sötma, ni vet samma med människor, vissa har turen att vara en naturlig skönhet.

Fast Fifa är otroligt ful på ett sätt, och det är hennes jädra hals. Kolla!Det är ju geledarr utan dess like, det fyns inte jämt men om du tar tag i halsen så kan du skaka om den rejält, det är ingen fast hals utan väldigt rörlig, det blir liie bättre när hon är lite mer vältränad men hon kommer alltid ha en gelehals!

Linda

RSS 2.0