Ville bara slänga mig på backen och grina. Frustration!

Tänk jag gick i fötvivlan och tänkte exakt det jag skulle skriva här i min blogg. Ord och tankar snurrade runt i mitt huvud samtidigt som jag var arg och hjälplös, nu verkar allt vara borta. Ja den här dagen var inte bra. Jag och Fifa har aldrig bråkat så mycket och det känns som om våran relation går utför. Det känns som om vi båda behöver lite hopp och stöd för att det här ska kunna funka.

Man kan inte läsa halva inlägget, allt har en helhet.

Dagen började med planer på att idag skulle det bli en bra dag, för idag tänkte jag nämligen börja tölta smått. Elmo var med då jag gjorde iordning min häst som inte ville stå stilla vid sadling eller borstning. Lika "besvärlig" som vanligt.
Nya andetag och sedan var hon fullt utrustad. Elmo skulle tillbaka in till huset, dock var det inte lätt att hålla i en häst från bron samtidigt som du måste sätta upp ett galler i hallen åt hunden. Hästen försökte förgäves äta upp mina blommor och jag försökte få in både galler och hunden. Jag hakade tränset en sekund på dörrhandtaget vilket inte är likt mig då jag har alla faror i huvudet, den här gången handlade det dock enbart om en ynka liten sekund. Fifa drog bakåt allt vad hon kunde, jag lyckades haka av tyglarna. Dock hade hon dragit ut det nya tränset så bettet hängde i munnen på henne.
Hunden ville hela tiden följa med ut så jag försökte mana in honom samtidigt som Fifa klättrade upp för bron och ramlade på framknäna ordentligt. Allt var kaos!

Sadeln hade åkt fram rejält, jag försökte lägga den på plats men min häst snurrade runt, precis som hon alltid gör. Jag tappade tålamodet och hon märkte min frustration. Det var varmt och jag hade klätt mig helt fel, svetten rann nerför pannan. Hästen gav sig inte.
När jag äntligen efter lite bråk och stånk med min häst fått sadeln på plats var vi tvungen att gå tillbaka till stallet igen för att byta träns. Hästen vägrade gå för hon skulle upp till sommarhagen där de andra hästarna fanns. Hon drog allt vad hon hade bakåt och protesterade i alla högsta grad. Jag kan inflikna med att jag var rent förbannad, all min ilska skrek rätt ut.
Mycket om och men fick jag med mig hästen hem. På med ett annat träns. Dock fick jag INTE hoppa upp på henne, piskade svansen, backade och snurrade runt så fort foten hamnade i stigbygeln.
Jag försökte för en stund lugna ner både mig och hästen, men i det här läget kände jag i hela kroppen att jag borde skita i allt och "slänga" in henne i hagen.
Väl uppe på ryggen snurrade hon runt runt runt, ville helt backa in i krukor och bilar. Det kändes som om hon skulle gå omkull när som helst. Dock är jag betydligt lugnare på hästryggen än från marken, så jag var försiktig med mina rörelser och lugn i min röst.

Under första biten av ridturen kunde hon backa in i buskar med mig och tjura. Resten var ridturen andades nog både hon och jag ut och den blev helt ok.

Den här dagen var jag allt för mänsklig. Jag kunde inte hålla mitt humör eller tålamod. Jag var så arg så ni anar inte. Det skrek i hela kroppen. Jag blev allt det man inte får bli i en sån här situation. Men vet ni, vi har haft så otroligt mycket motgångar på sista tiden, ingenting har varit en dans på rosor sedan jag köpte henne november 2010, man har alltid fått kämpa lite lite till. Nu kom min gräns, jag orkade inte mer, jag klarade inte av pressen, jag blev tokig!

Blir man arg på den här hästen blir det värre, hon är speciell och jag blir så trött och irriterad på folk som tror något annat. Där står hon så snällt min lilla lurviga islandshäst i hagen som alla kallar lilla gumman och ängel. Ni skulle få hantera henne dagligen och försöka fostra henne själva.
Det ÄR inte lätt, hon ÄR 6 år och har fått betett sig såhär hela sitt liv, det ÄR svårare att fostra en sådan häst som dessutom levt vilt mer eller mindre på Island.
Jag KAN fostra en häst och jag HAR erfarenheten men varje häst är alltid en ny utmaning och det gäller att finna de rätta knapparna. Jag har inte ägt Fifa länge och det tar tid innan man lär känna varandra. Mycker spelar in på allt. Fifa har lyckats kommit in i en trotsperiod där hon är STO ända in i benmärgen. Jag älskar henne och ångrar fortfarande inte att hon är min, MEN jag önskar att folk hade lite förståelse ibland, man orkar inte hantera det på gott humör 100% hela tiden. Det är något HELA TIDEN med Fifa- så säg inte att hon är som alla andra, att hon är lätt och bara ouppfostrad. För ena dagen är hon en ängel, står stilla när jag ska sitta upp, går fram och stannar när jag ber om det, focus på mig och focus på det vi gör, är helt underbar och visar en underbar sida, en perfekt islandshäst. MEN hon är FIfa, glöm inte det hon är speciell, hon har sina dagar och sina perioder.

Jag behövde skriva av mig för jag kände mig så hjälplös och hatad av min häst idag. Våran relation just nu är inte på topp, men jag ger mig inte. Jag vet att det kommer lösa sig. Jag ska göra allt vad jag kan för våran vänskap.

Jag vill inte att ni ska få fel bild av min fina lilla Fifa, hon ÄR underbar, jag kan inte ljuga om det. Hon vore heller inte FIFA om hon inte hade den här enorma viljan och tjurigheten som jag ibland kan bli så tokig på. Men min häst har ju inte annat än en mycket stark personlighet och hon talar verkligen om vad hon tycker och tänker. DET för mig är posetivt även om vissa dagar kan bli lite extra hard times ibland. 
De som fick lära känna henne INNAN hon kom till mig fick nog en tråkigare bild utav denna häst, men var det någon som gav henne en chans, var det någon som lade ner den tid hon behövde? Jag menar alla hästar är inte lätt att träna eller förstå sig på, alla hästar är olika och alla hästar accepterar mer eller mindre. Hon är inte elak eller en sur häst i hjärtat vilket vissa kanske kan tro? Hon är en snäll och fin häst, bara det att hon frågar lite först vad det är frågan om. När man väl vunnit hennes tillit och respekt så skulle man älska den här hästen. Hon är häftig.

Jag vill även inflikna att jag är inte arg på någon än mig själv.

Den här dagen sög för jag kände mig som världens sämsta matte och hästmänniska, det kändes som om hon är värd någon annan. Ibland känner man sig verkligen otillräcklig..



Linda






Kommentarer
Jennie

Usch..Vet precis hur det där känns, tro mig! Avons är också väldigt speciell och det är heller aldrig någon som gett han tid och faktiskt ta tag i vad som är problemet. Allt handlar ju om att vi som människor ska lära oss att förstå hästarnas beteende och varför de handlar i olika situationer, lär vi oss det så har vi en sann vän för livet! Vi människor är hemska rovdjur och hästarna är flyktdjur, vilket absolut inte går ihop egentligen. Det gäller bara att förstå, ge det tid så kommer allt falla på plats!



Keep up the good work! Kram

2011-08-27 @ 16:51:04
URL: http://nobleride.blogg.se/



Erika

Raski har också varit jätte svår.

Och är fortfarande väldigt svår.

Och folk missuppfattar väldigt lätt, vad man menar.

Man menar ju inget illa, men ibland orkar man helt enkelt inte med dom när dom håller på.



Jag börjde köra horsemanship med Raski för instruktör. :)

Du har inte prövat de med Fifa ?

De kanske kan hjälpa er, vad vet jag men kanske värt o pröva ? :)



2011-08-27 @ 17:11:10
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



tanja deimo

En stor kram från mig, det förtjänar du linda! Jag vet att det känns så otroligt hopplöst och man känner sig värdelös men det vänder jag lovar dig.



Har inte berättat så värst mycket om Kólga för någon. Men hon är speciell. Ouppfostrad är hon inte, jag fostrar henne i allt jag gör. Är stenhård att tänka på hur viktigt det är att jag säger till henne när hon gör något fel. Men jag lovar dig, från grund och botten är hon inte ouppfostrad, hon är speciell och väldigt intelligent! Vem fan har energin att hela tiden kolla om det går att smita ur en viss situation. Min häst gör de, hon kan lägga ner hur mycket energi på det mesta. Alla dagar är det inte så roligt att ha en sådan häst, många skulle säga fy fan vad din häst är fräck och dum. Jag kan bara säga de är inte alltid en dans på rosor när man har såna här speciella hästar, men när man får dom på sin sida och dom gör allt och lite till i ridväg för att dom är så pass smart och tänker själv så finns det ingen bättre häst. Hellre en speciell häst för dom kommer garanterat gå mycket längre än en helt okomplicerad häst!! Det lovar jag!



För ca ett år sedan så hade jag och Kólga en jätte svacka. För det första så kunde jag knappt rida på ridplanen för hon sprang bara med mig i alla möjliga gångarter. Jag kunde stanna men inte bestämma farten. Jag kunde inte rida ut för hon kunde när som helst stegra och göra en 180 vändning på microsekunder. Jag var så ledsen och vågade knappt rida ut henne själv. Tillslut så gick jag på en kurs för Gummmi uppe på Wången. Jag berättade hur hon var och vad problemen låg. Hela kursen gick jätte dåligt och hon sprang även med mig där. Men jag lärde mig ändå något. Jag frågade Gummi och hon kunde ta henne på träning och få henne och börja bete sig normalt med mig. Han sa ja det kan jag men problemen kommer ändå ligga kvar för de är eran fight och inte min. Tack vare gummi så fick jag ni kraft att ta i tur med problemen. Jag peppade mig själv innan ridning. Och jag tänkte inte ge mig, nu jävlar. Varje gång hon försökte göra något som jag inte gillade så manade jag på henne aggressivt framåt i full galopp. Det tog inte allt så lång tid innan det gick lite bättre. Idag så går det mycket bättre, helt otroligt att jag kan bli sur på henne nu när hon beter sig dåligt när jag vet att om jag tänker tillbaka så har hon faktiskt vart ännu värre.



De är ston vi har och göra med, har dom lite humör på det så kan det bli en utmaning. Men får man dom på rätt sida och på sin egen sida så har man världen bästa häst.



Kram på dig nu!

2011-08-27 @ 17:37:28
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Janina

Tycker Tanja skrev ett jättebra svar till dig.



Det bästa med djur är att de lever i nuet. Hon hatar dig inte och kommer hälsa dig lika glatt som vanligt nästa gång ni ses.



Jag gick igenom något liknande med Vinka en gång i tiden, men det löste sig.

Det händer fortfarande att jag har såna dagar då jag hanterar situationen sådär "för mänskligt", och jag har hemska skuldkänslor efteråt.

2011-08-27 @ 19:55:01
URL: http://jannefix.blogspot.com



josefine m. ridtravaren Bellie

Av motgångar kommer framgångar. Tänk om det bara skulle gå bra jämt, då skulle man aldrig uppskatta det. När det går dåligt lär man sig verkligen att uppskatta de bra dagarna sedan. :-)



Ni kommer igen!

2011-08-27 @ 19:59:23
URL: http://minfux.blogg.se/



Erika

SV:

Aha okej.

De låter tusan i mig inte lätt alltså.

Frågan är ju bara hur du ska jobba vidare med henne då.



För att hon inte ska hitta lösningar på just dina lösningar. :P

Svårt.. svårt.

2011-08-27 @ 20:59:40
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Erika

SV:

Ja du har allt då jobb framför dig med Fifa. ;)

Ska bli intressant o se hur det utvecklas för er.



Tycker sånt är spännande, men samtidigt inget jag skulle orka med i längen själv.



Har haft nog med Raski o hennes beteende.

Åh att hon stegrade mycket förut, och höll på o slita sig m.m. :P

Fy de var inget bra år.. när hon höll på så.



Men ditt problem är mycket större än mitt var. ;P

2011-08-27 @ 21:12:35
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Jenny

Jag förstår den där känslan så väl! Jag vet inte hur många gånger jag har känt precis likadant och visst blir man arg på sig själv för att man inte har mer tålamod. Rósa och Fifa verkar vara väldigt lika varandra...



Det du får tänka på är att alla har dåliga dagar och att det oftast bara krävs en natts sömn för att det ska kännas bättre, men visst finns det en gräns för hur mycket man orkar innan det brister. Då är det skönt att få det ur sig, även om det så klart inte ska gå ut över djuren. Ibland gör det det ändå och det är sådant som händer, det är bara mänskligt.

2011-08-27 @ 21:23:52
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Janina

SV: Djur tänker nog inte så. Det krävs nog mycket mer för att hon ska tro att du vill henne illa.



Jag hade svåra problem med att hon tog över kommandot vid ridningen. Lyckades inte rida på bana utan att hon betedde sig som en hemsk ridskolehäst. Kunde knappt lämna gårdsplanen utan att hon drog, backade eller slängde sig rakt in i skogen osv. Jag grät nästan efter varje ridtur och tänkte sluta rida.



Min räddning var en tränare/terapeut som lärde mig ledarskap och att hitta en bra energi. Lite som "Mannen som talar med hundar"...

Första ridlektionen löste alla mina problem. Enkla övningar och ändrad energi från min sida som helt magiskt löste allt.



Hursomhelst. Det är lätt att säga att när man blir så här frustrerad ska man bara hoppa av hästen, eftersom en sån här personlig fight inte gör saken bättre, men det är inte lätt.

Försök hellre ta fighten när du kan hålla dig lugn och sansad.

Det är det jag försöker sträva efter.

2011-08-27 @ 21:40:36
URL: http://jannefix.blogspot.com



josefine m. ridtravaren Bellie

SV: Absolut, jag kan låta hård men de är bara för jag är så övertygad om att de kmr gå vägen för er oxå! :)

2011-08-27 @ 22:12:46
URL: http://minfux.blogg.se/



Josefine

Fortsätt kämpa, Jag har haft Herkules i 6 år nu och vi har mött så otroligt mycket motgångar. Flertalet gånger har jag gett upp, varav engång har han legat ute på annons, men jag ger inte upp min bästa vän, aldrig!



ur varje negativ sak, kommer en positiv! Jag tror på er, ni klarar det!

2011-08-28 @ 01:38:23
URL: http://Isbitarna.se



Elise

Klart du inte är en dålig hästmänniska/matte!

Motgångar och medgångar går om varandra, men ibland kan det kännas som om svackorna blir lite för djupa.

Jag är säker på att ni kommer ta er ur det här! Tänk så tråkigt att ha en okomplicerad häst, de här fighterna är en del i processen att bygga upp ett förtroende, att lära känna varandra- att bli vänner. Ni kommer ta er ur det här, jag lovar! :)

2011-08-28 @ 01:49:26
URL: http://elisejosefine.devote.se



Sanna

Jag vet att det inte känns bättre av att höra att allt inte alltid kan gå bra, och man har dagar då allt bara går åt skogen, men det är ju faktiskt sanningen. Man har dagar då man känner sig otillräcklig och man bara har lust att ge upp. Men tänk på de underbara stunderna man har tillsammans med sin häst, de är värda allt slit och alla tårar. Jag tror nog att ni kommer att komma över det här! Jag tror inte alls att du är världens sämsta matte och hästmänniska. Jag tror att du är en människa, och det är vi alla!



2011-08-28 @ 10:11:27
URL: http://sannasant.blogg.se/



Agnetha

Hur är det med hennes rygg egentligen?

2011-08-28 @ 10:18:15
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Jenny

Ja fy, dom kan verkligen reta gallfeber på en! :( Håller tummarna att hon bättrar sig snart!

2011-08-28 @ 10:54:38
URL: http://jen81.blogg.se/



Natalie

jag har också haft två såna där dagar med amex då ingenting fungerar och han bara är allmänt tjurig och dan ... Men tålamod, tålamod min vän, även om det är sjukt svårt så är det vad som kommer löna sig i längden.



Nu vet jag som du skriver, itne hur hon är, utan jag läser ju bara din blogg. Men hon kan inte vara inne i någon form av testperiod så att du verkligen behöver sätta henne på plats nu innan hon lär sig att ta över? Eller hur fungerar hon? Du kan maila och berätta om du inte vill att alla ska läsa =)

2011-08-28 @ 11:35:43
URL: http://n-rongvall.bloggplatsen.se



Mikaela

Vissa dagar går tyvärr ingenting:( Men forsätt kämpa för efter regn kommer sol!

Vårt förra sto hade oxå hemska perioder, alla dagar kom man inte upp på hästryggen. Tids nog hittar man dock "sitt sätt" att hantera det och du har ju inte haft henne så länge. Förändring tar tid.



SV; Min dag var mest komisk faktiskt;)

2011-08-28 @ 12:32:37
URL: http://svippostina.blogg.se/



Ellen S

det är ju en himla bergochdalbana med hästar - vissa dagar går allt toppen, och andra dagar fungerar ingenting. Förut red jag en häst som kunde vara helt underbar när man satt av ena dagen, och när man sedan sitter upp nästa gång så fungerade INGENTING. Då är det så himla lätt att bli arg och frustrerad, för man VET ju att hästen KAN om den VILL, och så i efterhand blir man besviken på sig själv för att man inte hade mer tålamod, red bättre, gjorde si och gjorde så. För dig låter det som om problemen finns både på marken och på ryggen, och då måste det ju vara jättjobbigt :(



vill iallafall säga att du har en jättefin blogg som jag nog kommer att fortsätta läsa, för du är jätteduktig på att skriva och det blir intressant att läsa! :)

2011-08-28 @ 13:39:22
URL: http://lnsjogren.blogg.se/



Janina

SV: Självklart måste du gå vinnande ur fighten, men bara om du kan göra det utan att tappa humöret. Gör inte samma misstag om och om igen utan pröva nya lösningar om det inte fungerar.



Om jag känner att jag inte orkar hålla humöret avslutar jag med att göra något jag vet att hästen klarar att utföra, och på så sätt har jag både avslutat med något positivt och ändå "vunnit".

2011-08-29 @ 11:03:52
URL: http://jannefix.blogspot.com



Sara

Åh känner verkligen igen känslan av att vara frustrerad...jag äger också ett sto, och vi har haft ett jättetufft år hittills med skador. Och hon är också väldigt speciell, man KAN inte bli arg och höja rösten, då blir det etter värre, gäller "bara" att vänta ut henne, och lugnt tillrättavisa henne genom att backa och gå tillbaka från början och visa henne vad hon ska göra. Det har tagit mig två år att inse detta, och jag får verkligen träna på att ha ett STOORT tålamod. Men som du säger, har man väl fått deras förtroende så gör de allt för en...lycka till och kika gärna in på min blogg, så kan du trösta dig med att du inte är ensam....;-)

2011-08-30 @ 15:53:37
URL: http://www.saraassa.blogspot.com



Ida

Det låter som hon fortfarande har ont i ryggen.



Jag har också en häst som tjorvat till och från vid uppsittningarna flera år. Jag har haft ute equiterapeut som inte direkt hittat något. Nu hittade en kiropraktor att hon var sne i bäcknet och hade komressioner i kotorna. Inte konstigt hon protesterat när jag suttit upp.

2011-09-09 @ 09:15:51



Anonym

http://stylegirl.se - sveriges billigaste smyckesshop?



JUST NU: FRI FRAKT + GRATIS GÅVA VID BESTÄLLNING!

2011-09-09 @ 10:23:58




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?