Tömkörningkurs bokad + mitt paket :D

Hjälp jag har bokat en tömkörningskurs nästa vecka. Huuh nervös faktiskt, jag är verkligen skitdålig, men ja.. jag är ju där för att lära. Fast jag blir alltid lite nervös på träningar och speciellt på sånt man är så grön på, man vill ju alltid vara bra, jag har såna höga krav på mig själv hela tiden. Det är så trist att jag blir lite låst vid såna tillfällen, jag typ släpper allt och verkar vara helt kom och hjälp mig, jag måste verkligen träna på min självkänsla..

Vilken tur att mitt paket kom idag då rå, boken den inre ryttaren och Anders Erikssons tömkörningsfilm. Då vet jag vad jag skall göra ikväll, adjöss studier!

         

                                                                               Linda
Såhär gick återbesöket..

Helt slut, jag orkar inte hålla ögonen öppna, måste vila känner jag. Skall dock uppdatera er om veterinärbesöket. Inte så mycket nytt att säga faktiskt. Det där med hälta vill veterinären utesluta, det här handlar mer om icke styrka. Hon travade på fint emellanåt i longeringen tyckte vet men det var väldigt ryckigt och knackigt för det mesta.

Höftrotation trodde veterinären också att hon hade, en häst som spänner muskeln kan liksom tippa över till ena sidan och gå snett och då kan en höftrotation bli till, inget allvarligt vad jag förstod det som, utan det Fifa verkar behöva som mest är att stärka upp sin kropp och speciellt på högersidan.

Hade det förbättrats? Inget jag själv såg eller tyckte men enligt veterinären lyfte hon höger fram bättre och verkade heller inte ha ont i högerbog längre. Så det blev ingen behandling i där iaf. Tummen upp. Fast hon har helt klart besvärligt med högerbak, väldigt svag.Tänderna raspades, helt och fint hoppas jag. En annan har ju blivit så misstänksam på alla människor som utför olika tjänster inom hästvärlden, har träffat på alltför mycket oseriöst folk och man önskar en kunde varna för dessa i bloggen men det vore väl kanske onödigt, vill inte starta konflikt, aja nu kom jag utanför ämnet.

Ang tänderna så skulle de fortfarande vara vassa innan han (inte veterinären) började raspa och ska man lyssna till denna karl som raspade tänderna så:
Fifa har en liten svårare mun för att få ett bett att anpassa sig då hon har hiskeligt mycket med tandkött i munnen- vilket jag såg själv, bara köttslamsa ne men... När då bettet kommer in i munnen "trycker/lägger" det tandköttet mot tänderna, är tänderna då vassa så blir det en självklarhet att tandköttet skaver hela tiden och hästen lägger sig på bettet.

För att komma till punkt med Fifas tandkött så skulle ett tredelat, tvådelar (delat överhuvudtaget) kunna vara besvärligt för hennes mun då tandköttet riskerar att fastna mellan alla (ringar, hål o.s.v) samt att bettets skarpaste punkt, där det delar sig, blir skarpt in på hennes tandkött, lanen.

Ett helt rakt bett blir inte lika skarpt mot lanen som det delade eftersom den först och främst inte har några hål/ringar och sedan har en mer utjämn tryckpunkt. Detta låter lite skumt och jag fattade inte heller allt han sa själv.. man skall ta allt med en nypa salt det har jag verkligen lärt mig. Dock trodde han att ett novabett skulle vara det skonsammaste och skönaste för Fifas mun MEN det är individuellt från häst till häst vad det trivs med att ha i munnen- det köpte jag iaf! Han verkade nästan emot de flesta delade bett men som sagt han sa att allt är ju individuellt. Ja det var hans teori i alla fall..Nu är det ju så att jag faktiskt tänkt skaffa mig ett novabett ändå, så jag for till Hööks och köpte det där svindyra lilla ömtåliga bettet som tydligen bara höll i tre månader enligt personal, låter ju jäkligt billit i längden, NOT.

                  

Ne jag vet inte alls vad jag ska tro eller lyssna på, visst det där med att tandköttet kanske kilas fast med alla hål och ringar i bettet på en häst med väldigt mycket tandkött som Fifa, men jag har faktiskt ingen aning och jag börjar bli lite trött på alla dessa män och kvinnor (speciellt män) som är hovslagare, kiropraktorer, tandläkare, veterinärer o.s.v som står starkt fast vid sin åsikt och säger att DET HÄR ÄR RÄTT och det andra fel, och alla tio olika hovslagare säger olika saker, vem sjutton ska man lyssna på? Jag känner att jag har tappat lite intresse och mitt stora öra för att lyssna på allt faktiskt..

Behandling: Fifa fick shockwave behandling på samma ställe bak på högersida rumpa samt ländryggen. Sedan lite mjukgörande medel i dessa muskler. Fick även lite mer stretchtips men då får jag själv dra i benen fast på ett lite annorlundare sätt än vad man lärde sig förut..

Träningen blir roligare. Jag får tömköra henne i trav och galopp. Jag får även rida henne lite lättare ridturer rakt fram med inslag av trav och galopp här också. Fast jag blir nervös, jag behöver verkligen få åka till en tränare, speciellt med tömkörningen för jag är verkligen sämst där. Jag måste få någon som skriker och pekar fingert haha, ne men seriöst man blir hemmablind och det blir ju inte lättare för att man inte har någon kunskap. Skall ta och ringa en instruktör imorgon.

Vad tror jag? Ja är tänderna bra nu så tror jag det kommer göra en jäkla stor skillnad faktiskt, jag hoppas i alla fall. Sedan tror jag Fifa kommer få bättre inställning nu när vi kan variera träningen lite mera. Fast för att vi skall kunna komma framåt behöver jag faktiskt professionell hjälp!

Mitt råd till er: Skaffa en frisk häst, det är sååå mycket billigare i längden ^^

                                                                En lagomt drogad Fifa:                                                                               Linda
Inför morgondagen..

Har haft besök så jag har inte haft tid med kommentarerna, tar i tu med dom imorgon om jag inte kommer hem för sent, jajamen det är veterinärbesök imorgon.

Halv tio ska vi vara där. Gruvar mig redan för lastningen. Det går alltid bäst att lasta hemma från lill stallet men det brukar inte gå lika lättsamt när man ska hem. Jag känner mig nog mest stressad över det och resan faktiskt.

Ska bli intressenat imorgon, jag tror dock inte att det är en stor förändring men hur skulle det ens kunna vara det efter en sådan liten tid liksom. Jag hoppas att min veterinär har ett falköga och kan se de små små små förändringarna i alla fall.

Hur tänker jag om morgondagen. Ja.. jag vet faktiskt inte. Jag känner mig inte lika orolig eller "rädd" som jag gjort inför den förra veterinären (inte hon personligen) men man var alltid ganska säker på att behandlingen inte skulle ha gett några resultat och att de fortfarande inte skulle finna några fel, nu känns det ju betydligt bättre eftersom det inte verkar vara några allvarliga skador på min häst enligt denna veterinär och att veterinären har både mer kunskap och verkar vara ganska säker på Fifas egentliga skada. Jag tror så starkt på denna människa så jag känner mig ganska cool lugn ändå, som sagt det är lastningen som oroar mig.

Jag håller tummarna på att vi får fortsätta med träningen och att vi får börja med trav och galopp åtminstone. Hoppas även att munnen fixas helt den här gången vilket jag tror det kommer göras också.
Önska oss lycka till imorgon så återkommer jag hur det gick :) Nu ska jag sova natti natti på er!

          

                                                                               Linda
Tvång på isländsk namn - vad tycker du?

Visste ni att det är "tvång" att döpa sin islandshäst här i Sverige till något isländskt namn. Gör man inte det så får inte hästen registreras i landet. Jag tycker förstås att det är väldigt charmigt med de isländska namnen, döper man sin svenska islandshäst till något annat än isländskt försvinner hela grejen tycker jag. Man får väl göra som man vill, eller? Nej, det får man inte utan du får skicka in ditt namnförslag (samt gårdsnamnet) till SIF och där de avgör om namnet godkänns eller ej.

Vad tycker du om denna regel?

Helt ärligt så tycker jag regeln är bra, som jag skrev tidigare så försvinner hela grejen om man döper sin islandshäst till Pelle, Miss beauty eller annat "trams" jag tycker man skall bevara den där isländska charmen och värmen. Samma med regeln: har en häst exporterats ut från Island får den aldrig komma tillbaka igen, hur friska och rena islandshästar får man inte på Island med den regeln? Tummen upp!


                                                                         Linda

Fifa och Bitters hetaste sommartips!

Sommar, sommar jag är trött på vintern och vill ha hit sommaren. Tänk om jag får rida på Fifa i sommar, det har jag inte fått gjort hitills, gud vad underbart det skulle vara! Det jag gruvar mig lite inför sommaren är Fifas hull, hon äter ju så hon storknar den hästen, hur håller ni era hästars hull i trim på bästa sätt?

Vad är det bästa med sommaren?
Vad är det sämsta med sommaren?
Vad har ni för planer inför sommaren?
Hur förbereder ni er inför sommaren?
Har ni några goda sommartips att dela med er?

De få tips jag kan dela med mig är:

* Har ni möjlighet att bada med era hästar så utnyttja detta, simning är en kanonbra och sund träning för hela hästens kropp samt att det är lite varierande och roligt.
* Skall ni köpa mygg/flugspray rekommenderar jag Ultra Shield, det bästa jag använt hitills!
* Ut på hyggen så hästen får lyfta benen och träna ryggen
* Hästar med eksemtäcke: spraya man och svans ofta med pälsglans (foxfire rekommenderas) då hålls manen
bättre.
* Går plastknäppet sönder på eksemtäcket känns det onödigt att köpa ett helt nytt täcke, då kan man köpa knäppet som finns på bauhause för att byta bort det trasiga.
* Vill du konditionsträna både dig och hästen så ta fram cykeln och cykla med hästen bredvid

                                                                 Bild tagen av Ulrica Norlander                                        Här kommer mina kära hästars hetaste sommartips!

                                           

                             

                                                                               Linda
Något har gått snett..

Elmo är en fantastisk liten hund. Han är alltid glad och vill alltid vara till lags, men det finns stunder som gör Elmo mindre glad och det är när matte är hos hästarna. Han blir så svartis så det är inte klokt. Han skall verkligen ha ALL uppmärksamhet och får han inte det tar han till sitt gälla trevliga skall. Så något min tokiga lilla hund har börjat med (eftersom han ska ha allt och bestämmer allt över hästarna) Så har han börjat äta hö, det är sant han äter varje gång jag utfodrar till mina nötter. Äta hö?? Är han knäpp eller? Jag trodde vi hade samma smak på mat, blodigt kött, smaskig ost, smakrik korv och nybakta bullar, men hö?? Något har slagit slint i min hund ^^
Det är som:
- Ni ska inte tro att NI ska ha allt..                                                                                TOKHUND!                                                                           Linda
Sjuuuk :(

Igårkväll kom febern tillbaka, jag fick ont i hela kroppen, varm, slö och det kändes nästan lite som sockerdricka överallt- men- självklart kom även hostan, neeej jag hatar hosta den är så jobbig. Jag vet att om några nätter kommer jag ha en skitjobbig hosta som inte låter en sova, usch :( Så idag blir jag faktiskt inne, nu måste jag försöka ta hand om mig själv lite och det tänker jag göra med film, godis och vila..

När jag är sjuk är jag faktiskt dålig på att ta det lugnt, jag är så mån om mina djur men skiter i mig själv. Det är väl ganska dumt ändå.

Jag minns när jag var fjorton/femton år och var hemma från skolan för att jag var så dålig. Trots detta kunde jag inte hålla mig från hästen utan tog cykeln och stack iväg. Självklart var det vinter och jag kom i en kurvig backe, bang och man låg på backen några gånger, upp igen och iväg, jag bara måste till min lilla häst! Men det var viktigt att mamma inte fick reda på detta, då hade det tagit hus i helvete ^^

En annan gång jag var sjuk, RIKTIGT sjuk så jag bara låg och skaka med superhög feber och hade ett ton täcken över mig i soffan, det var samma helg jag skulle titta på Fifa och provrida henne. Tror ni min feber och frossa stoppade mig? Nej nej jag for till Brunflo till min lilla snutta och det kändes som om jag var prima frisk igen när jag satt där på hennes lilla rygg. Fast sedan fick jag ta en rejäl smäll på kvällen då jag var riktigt dålig, men det var det värt :)

                                                                            Linda

Idag har vi...

Tömkört ute i djupsnö. Fifa var duktig men hon tyckte verkligen att det var jobbigt, hon var på latsidan om man säger så och försökte dra sig utåt flera gånger eller så kunde man trava lite för det var en aning lättare! Tror dessutom hon är ganska trött på att bara få skritta hela tiden, så jag lät henne så trava lite på slutet som belöning :)Sedan gjorde vi de vanliga stretchövningarna, hon har verkligen blivit vig vill jag lova och fått en bättre balans, även om det blir vingligt emellanåt, hon gör det superbra :D


 
           Titta noga här på rumpan, vilken hjärtform som blir när hon stretchar på det här viset

          

          

           

Egentligen borde jag ha varit inne idag också, men jag känner verkligen en sån press att jobba henne så mycket jag kan de sista dagarna innan återbesöket, sedan var det ju så underbart väder, blå himmel, strålande sol och värme. Fast nu mår jag väldigt kass igen :( Imorgon skall jag förmodligen rotfylla en tand också, är riktigt nervös då jag har en sån tandläkarskräck..

                                                                             Linda
Operation: Fika!


                                                                                    Linda
Travsporten bygger på förtryck och våld

Jag läste en artikel på aftonbladet ang att travsporten bygger på förtryck och våld (artikeln finns nedan i länk) Nog kan jag hålla med artikeln till viss del, det där opersonliga och i pengasak. Mycket kretsar kring att göra karriär, avla fram en bra travhäst med vinnarskalle och tjäna stora mängder av pengar.

Jag själv är inte så insatt i trav faktiskt men bara av att ta mjölkkorna som exempel, de får sina opersonliga namn där kanske tio kor i samma ladugård har samma namn, dock tillkallas det mer i nummer, de insimineras årligen, kalvar, mjölkas och lever sitt liv mer eller mindre i en ladugård, samma procedur varje dag. De nyfödda kalvarna som släpas från sin trötta moder som inte ens hann slicka den ren, sedan får hon återgå direkt till arbetet som mjölkko där hon föses in i mjölkgropen, morgon och kväll och har som uppgift att äta och producera så mycket mjölk som det går. Blir hon sjuk eller skadad, producerar för lite mjölk eller är osammarbetsvillig är ett skott i pannan inte alls ovanligt. Här är det pengarna som styr, att ta hundratals djur fungerar inte att ta hänsyn eller "dalta" med varje djur, det skulle inte funka varken ekonomiskt eller tidsmässigt. (Jag har mjölkat kor under två sommrar)

Jag tycker det låter lite väl hårt i artikeln om inte kanske sant, men man får inte dra alla över en och samma kamm. Det finns bönder som är mån om sina kor (kanske har de då en mindre mängd djur) samma som ägare till sina travhästar tyr sig till sina djur. Dock tror jag det är alltför vanligt idag att pengarna styr och duger inte djuret till så finns ingen mening att lägga tid, pengar eller kärlek till det heller och jag tror att ju fler hästar/djur man har desto opersonligare och större pengahuvud blir det, hur skall man annars lyckas skapa karriär och en bra pengahög om man har tio "onödiga" travhästar i sitt stall?

HÄR kan ni läsa artikeln
                                                                   Bild lånad från google

                          

                                                                               Linda

Bitter rakad- bildbomb

Jag skulle ha stannat inne hela dagen vilket jag inte gjorde, jag kände mig otroligt slö och dålig redan i morse. Ja, jag är sjuk, har så ont i halsen, fått hosta, smärta i rygg, nacke och axlar plus feber :(

Bitter rakade jag idag, men trimmern var slö så det blev ju inte det vackraste. Kunde inte ta det sista under magen, var omöjligt men men, han blev ju en nakenfis iaf, vad skönt och det tror jag Bitter också tyckte. Bilderna blev inte bra då det redan hade börjat skymma, men här får ni ett gäng även med det nya tränset på.

För övrigt så hade Fifa fnatt i hagen idag, hon studsa som en studsboll och sprang och sprang och sprang och sprang, jag och Martin stod bara och tittade på, tokhäst! Tömkörde henne sedan, gick inge vidare bra och jag fick avbryta rätt fort för jag orkade verkligen inte mer :(

           

           

           

           

           

           

                         

                         

                          

                                                                                Linda
Hur många skulle tveka? =/

Blir alldeles rörd. Jag är så noga med detta när Elmo ska med någonstans. Så tragiskt när sånt här inträffar..
 
                                                                                 
                                                                     Linda
Fifas nya....?......<3

Jaaaa, nu har jag äntligen svarat, men min migrän slår mig ständigt och jag orkar inte sitta här mer, jag måste spendera lite tid med min kära sambo nu. Fifa fick vila idag igen, jag orkade bara inte, jag är så trött och har så himla ont i min kropp :(

MEN Linda, som kommer hamna i lyxfällan, haha ne men, jag har handlat igen och nu får någon sätta handbojor på mig för det här går inte. Fast jag har ju haft tur för det har ju mest varit saker i dubbelrea, väldigt billigt med andra ord, nästan för bra för att vara sant. Alltså saken var den att jag skulle BARA visa Ullis super rean när vi ändå for förbi på väg hem.. nästa gång ska jag inte gå in. Fast nu har jag typ allt som jag behövde till Fifa faktiskt. Vilken tur att pengarna som gick åt idag fick jag av en god gärning, så egentligen blev jag inte fattigare än vad jag var i morse ^^

Haha folk lär tro att man är rik, men ne, jag har bara haft en enorm tur med både pengar och priser den här månaden, sedan skall man återgå till fattigdomen och suktandet..

Fifa har inget fleecetäcke, det jag köpte i höstas var för stort, alldeles för stort. Hon skall ha 115 i fleecetäcke helt enkelt och inte 125. Så fann jag ett, äckligt snyggt billigt fleece täcke som satt som en smäck! Gud jag blev kär. endast 100 :- Ett brunt snyggt fleece från catago. Jag köpte två stycken, det var bland de finaste jag sett och jag kände att ne jag måste ha ett extra ifall det andra går sönder.

Visst blev hon fin :D?                       

                        

                       

                                                                              Linda
Jag dööör!

Blir inga svar på kommentarer idag, jag är helt otrolig men jag hinner inte, jag skäms när det går så många dagar utan att jag svarar men jag kan inte göra så mycket åt det just nu :( Det här har varit en riktig intensiv vecka, jag är helt slutkörd vill jag lova. Det blir väldigt långa dagar, så ni får ursäkta mig, jag försöker iaf hinna skriva några ord varje dag åtminstone. Imorgon SKA vi sluta tolv men vi har jobbat över varje dag så man vet aldrig, men då kommer jag försöka ta mig i kragen att hinna svara på era kommentarer :) Har dock en uppsats som skall vara inlämnad imorgon och jag har sjukt mycket kvar..

Men tänk vilken snäll sambo jag har, han är inte sann, vet ni vad jag fick av honom idag? Suck (av kärlek) finns ju inga tvivel att gifta sig med denna karl.. haha fast jag hade gift mig med honom oavsett!

                                  

                                   

                         

Det superefterlängtade dressyrtränset från hööks till Bitter. HÄR kan ni hitta det. Gaaah jag dööör. Den tjocka nosgrimman med den vita kanten gör mig knäsvag. Jag är verkligen en bortskämd liten snorunge, känner mig iaf som det, hua dubbeltrippel kärlek kärlek kärlek kärlek till min karl..

Till helgen skall jag nog raka min svarta springare, dags för att klä sig lite mer vårigt. Måste ta och rida han lite också, men tiden är som minst just nu. Fast tid har man inte det TAR man. Bilder bilder bilder, det ska jag lova er this weekend! Hur gör ni med era hästar som redan är rakad, rakar ni en gång till på vårkanten?

Fifa fick vila idag, matte var lite sur på henne i morse för hon hade tydligen på nått jädra vis lagt sig på knä, sträckt sig allt vad hon kunnat under tråden till höpåsarna och dragit ut en i hagen. Detta var andra gången, fulingen, och jag VET att det är Fifa, Bitter skulle inte ens tänka tanken. Blev dubbeltråd ikväll ;) Jag var INTE hos veterinären den här veckan, det är nästa onsdag jag skall dit och det är därför jag pendlar till och från skolan för att kunna träna henne den lilla tid vi har.

                                                                               Linda

Kom inte på någon rubrik

Självklart slutade vi inte alls den tid som stod på schemat. Så typiskt denna skola, väldigt dålig planering över huvudtaget. Ja NU har jag satt mig och jag hinner inte blogga mer än några rader, är helt slut och måste sova. Har även en fruktansvärd smärta i nacke och axlar, stressen som gör det. Hinner som vanligt inte med kommentarerna :(

I alla fall tömkörde jag Fifa i lite djupsnö, samt rygga lite uppför och tränade även halter på hemvägen, vilket gick åt skogen för hon ville inte lyssna, hon vet vad hooo betyder, på plan stannar man på en gång ;P Men är det hemväg nej då vet inte Fifa vad det betyder alls, tjoho kocko.. 

Tycker inte att hon är så trevlig i munnen heller, blir lite dragkamp ibland och då är det faktiskt Fifa som drar, vilket jag inte alls gillar, dessutom kan hon söka sig lite väl mycket neråt ibland. Det kan vara tänderna eller så är det extremt jobbigt för henne just nu men jag vill ha ett svar och inte spekulera hela tiden eller iaf få det klart för mig att tänderna är det INTE, men svårt att veta då de faktiskt inte hann raspa alla sist. 

Nej just nu känner jag inte alls Yippie för att träna min lilla älskling, har haft en sån stor press kring henne i flera månader nu så man börjar bli rätt så sliten, kanske bara känns blaha de här stressiga dagarna, får väl nya tag till helgen..

Nu ska jag nanna och försöka få någon bukt på min verk =/ Slänger in en bild från förra våren, den är rejält efterlängtad nu vill jag lova.

Natti på er

                      

                                                                           Linda
Tröttsamma bloggare (kommentarsvar)

Något som är tröttsamt är dessa bloggare som inte kan ge tiden att svara på läsarens kommentarer. Ok för en eller två gånger och lite beroende på vad kommentaren innehåller. Är det kommentar som är väldigt kort typ: Okej, eller något kränkande så kan man ju hoppa över ett svar, men en kommentar som är grundligt skrivit om ens åsikt, frågor eller tankar kring inlägget men får sällan svar- oseriöst.  Bloggare som gärna tar emot kommentarer men ger inget tillbaka? Då kan man lika gärna plocka bort kommentarsfältet. Jag tycker att det handlar lite om att ge och ta. Visst, vissa lockas ju med om du ger världens superberöm- du kan faktiskt få ett litet tack ;) Ne men det är lite små trist. Dags att svälja sin stolthet kanske?

Okej för den som har hundra kommentarer, lite pressande att hinna svara på alla men sällan en hästblogg har så många kommentarer, det är liksom inte Kissie vi pratar om. Okej för den som inte svarar på en gång. Men aldrig? Sådana bloggar tappar jag lite "respekt" för som inte ger sina läsare den där lilla tiden att svara. Varför ens orka fortsätta kommentera? Nej bort med kommentarsfältet i så fall eller så skriv att ni inte svarar på några kommentarer.

Något annat som är lite frustrerande och som lockar bort mig från att kommentera och svara är dom som svarar i sin egna blogg, hur sjutton ska jag komma ihåg de bloggar jag kommenterat och svarat i?? Nepp får jag inget svar i min blogg så skiter jag oftast i det och det handlar inte om att jag ska få fler kommentarer utan jag orkar verkligen inte hålla på och leta och tramsa runt på nätet i olika bloggar. Punkt och pricka här har man raka åsikter minsann :P 

För övrigt kära läsare så skall JAG ta tiden och svara er något men måste verkligen lägga mig nu, ska ju snart upp igen, förhoppningsvis slutar vi klockan tolv imorgon istället för den vanliga tiden fem.. då får jag lite mer tid över :)

                                                                      Natti! Linda
Tisdag

Oj NU har jag satt mig ner och ÄN är jag inte klar, jag håller på att elda för att få varmvatten så jag kan duscha och lagar middag för mat har jag inte ätit sedan klockan tolv idag. Sedan skall jag lägga mig för före fem ska man upp igen. Jisses det blir långa och stressiga dagar så ni får ha lite förståelse kring att jag kanske är seg på kommentar svar. Har i alla fall himla roligt tillsammans med min nya studiegrupp i skolan, dom är helt underbara och man får sig en hel del skratt. Någon frågade hur långt jag hade till Sundsvall och Härnösand- Jag har 8 mil till Sundsvall och 13 mil till Härnösand. Det blir 26 mil på en dag fram och tillbaka..

Tömkörningen idag gick som det brukar gå, sambon min hade fixat lyse till plan, min gulle gulle ^^
Fifa tycker jag dock är lite väl tung i handen ibland, inte alls sådär mjuk och fin som hon alltid varit. Antingen så är det extremt jobbigt för henne just nu eller så kanske det är någon tand som skaver, de skulle raspa igenom allt vid nästa återbesök. Jag längde bommarna lite mera så Fifa fick länga steget ytterligare, funkade kanon, vi skall köra på så ett tag nu. Har faktiskt kontaktat en tömkörningsinstruktör också som jag skall återkomma till om mer specifikt datum :)

Den spanska skritten gick bättre idag faktiskt. Hon är så rolig för hon börjar innan jag ens hunnit gett kommando, hon har så bråttom min lilla tjej, men idag gick hon faktiskt framåt något steg med högt benlyft, så det var ju ett steg framåt. Även i höger varv, dock studsade hon till ibland, hon liksom hoppade fram med ena frambenet istället för att gå och lyfta, såg lite roligt ut. Jobbigt sa na. Min fina fina tjej hon är så duktig och gud vad jag längtar tills vi får börja träna lite mer med trav och galopp:D

Skruvan blev skitfin i det gröna nya täcket, det satt bra också över bog och rumpa men liiite långt nertill.                                                                                              Linda
Härnösand

Godmorgon vänner.

Jag ska snart dra till härnösand, men kommer hem ikväll för snuttis måste ju hållas igång innan veterinärbesöket. Blir mycket pendlande.

Hoppas ni får en bra dag :)

                                                                              Linda
Shoppat igen :O

Ooops ja Linda har gjort det igen vilket jäkla köpbegär man har då. Dock var det ändå bra köp jag gjorde. Jag har köpt på super rea ett tag nu, jag tycker man skall passa på än att man står där när man väl behöver sakerna då de kostar skjortan..

        

Ett par viktboots jacson 190 g för en superbillig peng (dubbelrea). Inget jag kommer använda nu men framöver när Fifa är frisk och upptränad, är dock nyfiken på G-boots som Tanja har men dom fanns inte här så jag slog till på dessa :)


          

Ett två delat bett, så jag har ett till att variera mellan, äckligt billigt så det blev ett sådant med, hmm nu när jag funderar så kanske jag har ett sånt i gömmorna, eller var det för litet? Aja :)

          

Sedan var det övergångstäcke, jag var in på ALLA hästbutiker i Sundsvall, ingen hade ett övergångstäcke som passade Fifa. Antingen hade de för små stolekar eller alldeles för stora eller så kostade det över tusen spänn, eller så hade dom inget. Så ja det blev ett fleecefodrat regntäcke från hööks istället, tror hon klarar sig bra med det ändå.
En matchande grimma och grimskaft hängde också med. Vilken tur att jag stämplat så pass mycket att jag fick rabatt ;)

           

Nej jag hade en trevlig dag med Erica :D En riktig häst-tjej dag! Lite roligt när man är in på hööks
- Aah det är du som har islandshäst va?
Haha vadå stamkund ^^

Fifa kommer bli sååå tjusig i grönt, får hoppas att täcket inte är ett stort tält nu.

                                                                                   Linda
Testade lite trav och galopp

Vilket strååååålande väääder och man blir ju genast på glatt humör. Tog ut snuttan en sväng, vet ni jag kunde inte hålla mig, jag tog och tömkörde henne lite i trav och galopp mest för att se om skritten blev bättre. Jag vill liksom få henne att sträcka ut sig mera, bli uppvärmd och mer lösgjord och det har alltid gett resultat i ridningen, exempelvis med tölten, en galopp har alltid förbättrat hennes tölt.

 Jag kan ju säga att longerpisken var till stor hjälp när jag ville få in galopp, hon liksom höjde framdelen mer och satte in under mer bara av  det lilla piskljudet. Åååh min lilla älskade häst jag berömde hela hela tiden, Fifa har då en förmåga att sakta in eller vända sig mot mig:
- Vaar jag duktig nu matte?? Ska jag få nått??
Så det gäller ju att ha koll på tömmar och driva henne framåt, min lilla fis.

Rörelsehältan är nog fortfarande kvar dock kan inte jag se om den blivit bättre eller ej, ska ju bli himla intressant nu nästa onsdag hos veterinären. Jag tror dock att hon behöver träna i en högre gångart för att det ska bli ett mer resultat, min magkänsla säger så. 

Att få in trav och galopp var inte så svårt och jag tror faktiskt det kommer bli ganska lätt att stärka de två gångarterna, det kändes som om de var lättare att jobba henne i trav och galopp än skritt, dock skall vi hålla oss till skritt fram till veterinären ändå men jag är rätt så säker på att vi kommer få börja träna i högre gångarter efter detta återbesök.

Jag kan lova till 100 att stretchningen går så sjuuukt bra nu, hon är så vig och orkar mer och mer, det är liksom a peace of cake för Fifa. Riktigt roligt att se faktiskt.

Det här inlägget blev otroligt flummigt gjort, aja strunt samma nu ska ja dra till Erica, vi skall till stan igen, hon ska kika på super rean och jag ska fortsätta leta efter ett övergångstäcke, nu börjar det bli alldeles för varmt att ha 300 g täcke.


                 Jag slängde mig i hagen med solen i ansiktet OCH Fifa, myyyys... älskar verkligen min lilla häst

          

            

                                                            Tror hon behöver borsta tänderna ^^

            

                                    Dock var det en svart dregglig sak jag INTE ville mysa med hahaha

            

                                                                            Linda
De vann :D (Dilles vintertölt 2012)

Haha mina tjejor vann idag, är så stolt, dom var så duktiga så :D! Dock fick vi ju inte det bästa väder, jisses världens snöstorm, man blåste nästan omkull. Jag höll på att frysa fingrarna av mig när jag fotade men men sånt får man ta om man vill få lite fina bilder. Ni får ursäkta kvaliten, speciellt på Ullis och Ari då det stormade som mest! Nu tog inte jag så många kort på de andra då minnet var fullt och sedan var det så jäkla kallt om händerna så jag focuserade mest på Ullis och Tanja men jag kan lova att det fanns fler smaskiga hästar där :)

                                                     Står och väntar i blåsten tills Ullis och Ari ska in..

                      En annan höll på att frys fingrarna av sig hahah, ser så bekymrad ut trots en trevlig dag!Först ut var Ullis och Ari, det såg jättefint ut och Martin tyckte stenhårt på att dom var bäst, lite roligt när de vann också ;) Ari är så luden och go, skitmysig kille och med mer träning tror jag att det kan bli ännu bättre, såklart :D Nej heja heja och Grattis på er Ullis och Ari, ni förtjänade verkligen första placering. Ullis blogg

                                                                        Prisutdelning i snöstormen!

Sedan var det Tanja och Kolgas tur. Jag är lite förälskad i Tanjas häst faktiskt, inte bara för att både Kolga och Fifa är så nätt, långbent och känslig -  lite lika varandra, utan den här hästen har ju verkligen potential, jisses där har vi ett ekipage som kommer gå långt med bara viljan. Det här var ju desstuom deras debut, Kolga har aldrig tävlat förut och hon gör sin debut med succé! Man fattade direkt att de skulle vinna, Grattis! Tanjas blogg                                                                             Linda
Dilles vintertölt

Snart far vi till Dille vintertölt, både Tanja och Ullis ska tävla så då vill man ju verkligen se :D Härligt att få se en massa raggsockor också.  Självklart tar man med sig kameran dock vet jag inte om det blir så bra bilder med tanke på det trista muliga vädret.

Fifa får vila idag.

Aja hörs lite senare hörrni :)

                                     Bild på Kjarkur från Kåbäckängen från Dilles vintertölt 2011

                 
                                                                 
                                                                                 Linda

FYNDAT!

Gaah idag hade butiken Kings Equeens hästsport rea rea rea super rea, så jag plocka ju på mig smaskiga saker, jag kände verkligen att jag var tvungen att passa på, såhär billigt kan jag aldrig få det! Jag var dock ute efter ett övergångstäcke och fann ett kanonbra för 200 :- MEN det fanns inte i Fifas stolek, fan, det var hur bra som helst då det var så kort, inte tältigt eller stort som de flesta brukar vara på våra små hästar. Så det var synd, sedan fanns det bara stora täcken kvar så det blev inget. Dock köpte jag en massa annat smaskigt! Tyvärr hade pälsglanset läckt i påsen och kommit både på grimma och t-shirt, så t-shirten ligger i tvättmaskin just nu.

* En blå huvtröja med isländskt motiv
* En röd t-shirt med isländskt motiv
* Longerspö
* Ridspö
* Grimma till Fifa
* Foxfire pälsglans

Allt detta för ynka 400 :-                                                 Superbilligt och skit snyggt ridspö i guld och svart :D

             
                                     
                                                                 Foxfire pälsglans är bäst!

                                      

               Den här grimman fastnade jag för direkt! Tjock och fin med grått ludd och silverkant, perfect!

                                     

                                                      Love Love love, men dumma pälsglans :(
                     
                           

                       Den här föll jag också för, skitsnygg, kunde ha fått varit en stolek större men äh det gick ;)

                           

Sedan köpte jag en billig huvtröja med islandsmotiv via nätet för någon vecka sedan, superbillig och supersnygg!

                            

Longerspöet fick ingen egen bild, det är så långt :P Fanns mycket jag hade velat plocka på mig, det var äckligt billigt alltså men ne det fick vara, bara för att det är billigt så har man inte pengar för hela butiken ;)
 
                                                                                      Linda
Stan :)

Tjolahopp nu far jag till stan, det blir mys med sambo, bio, mat och annat skojs :P Blir nog en sväng på en hästlig affär också ^^ Vad ska ni göra idag?

                                                Elmo vill följa med säger han, matte funderar ^^

                                             

                                                                      Japp då far vi!

                                
                                                                             Linda
Resultat :D

Tömkörde på plan. Det blir en jädra massa tömkörningsinlägg men jag har inte så mycket annat att välja på :P Vi tränade på det vanliga, cavaletti och på fyrkantsspåret, jag är dålig på att träna på volten faktiskt, kanske för att jag är så sämst på det? Haha, ne men idag tyckte jag Fifa knatade på riktigt bra faktiskt, hon kommer upp i högre hastighet ibland- o andra sidan behöver hon nästan de för att få en framåtbjudning och länga på steget, är det bara sega på sega på sega på i trög hastighet så somnar hon, så hon behöver få fläkta fram några gånger för att sedan gå ner till skritt och jobba på, jag tror hon börjar fatta lite mer med drivningen, dock skall jag nog ta och köpa en longerpisk.

Jag måste i alla fall säga att tömkörningen har gett resultat, hela hästen har en bättre hållning samt en finare muskulatur, det är ju roligt att det händer något! Trots min otroligt dåliga tömkörningsförmåga ^^

                                                                     En te favvobild :)

                                  

                                                                               Linda
En favvobild                                                                                Linda
Jobbigt sa Fifa ;)

Hej kära läsare, vilken underbar dag jag har haft, har ni? Man vaknar med sooolsken och blå himmel, jag blir på så gott humör vid sånt väder, ut till hästarna och på med tömkörningsselen på Fifis.

Idag tog vi och tränade ute (inte plan alltså) vi tog och tömkörde lite i djupsnön. Pust och stön! Jojo jobbigt sa Fifa. Hua men ryggen höjdes och hon fick lyfta rejält på benen. Min lilla häst drog sig ganska mycket utåt ibland, det här var verkligen styrketräning det här. Eftersom det var så jobbigt för fröken och första gången i djupsnön för i år så körde vi inte mer än tio minuter.

Fifa hade fart hem vill jag lova, hon nästan drar med mig, här gäller det att jag är konsekvent och låter henne inte famla iväg på egen hand i brådskande fart. Så vi tog och tränade lite halter, nu var det så att allt var nerför vilket gjorde arbetet lite jobbigare för fröken. Saken är att när jag ber om en halt och Fifa fortsätter framåt så ryggar jag henne några steg bakåt, sedan fram igen och gör signalen halt, stannar hon så ryggar vi inte, stannar hon inte - back back börja om. Detta funkar ypperligt och jag har alltid tränat mina hästar såhär från ryggen, de blir mer uppmärksama och halten blir bättre om de får tänka bakåt.

Skruvan tjurade, hon ville ju hem såklart! Matte tjurade också, nej nej tio minuters träning räcker inte, lite inslag av lydnad och kommunikation på hemvägen skall vi också ha. Fifa backa på varenda gång hon aldrig ville stanna, uppför, pust och stön. Jag var hela tiden noga med att hon backade rakt. Hennes rumpa blev verkligen hjärtformad vid ryggningarna, yummie ;)
Men tänk att efter ett tag började fröken fatta och ge med sig och på slutet blev det inte mycket ryggning, som vanligt funkar denna metod.
Hur gör ni när hästen inte lyssnar på halt?

Hemma blev det stretch, spansk skritt och massage. Jag kan vekligen se skillnad i stretchningen, både vig, stretch - och balansmässigt. Duktiga tjejen. Vi tog och tränade spansk skritt också, mest för att hon skall träna att lyfta fram för skadans skull. Jag försökte få henne att gå i spansk skritt också men Fifa ställde sig på bakbenen istället:
- Gör jag rätt nu matte? va va va?
- Ops, nej nej ner på marken, sånt skall vi inte lära dig..
Äh inget lyckande där idag heller men lyfta frambenet högt och hårt- det kan hon! Jag har även börjat med massage, så Fifa får hela kittet, nu ska hon ta och bli frisk!

                                 
                                                                            Linda
Detta kommer snart i brevlådan..

Nu har jag beställt filmen hästens arbete på töm av Anders Eriksson. Ska bli riktigt intressant att se den filmen, det kan ju behövas! Jag blev medlem hos cavallus.se och fick då välja en bok för en billigare slant. Så jag valde boken Den inre ryttaren Av Kay Humphries, så här står det om boken:

”Om du vill komma en häst nära, behöver du komma dig själv nära. Då kan hästen närma sig dig.” – Carol Nichols, dressyrinstruktör

Vi tror ofta att det är hästen som är problemet när saker inte fungerar som vi vill. I själva verket är det största hindret till utveckling många gånger de egna tankarna och synen man har på sig själv. Vi söker gärna lösningar utanför oss själva, för vi tror inte att vi kan rå över det som händer. Men det finns andra sätt att hantera problem i ridningen än att byta tränare, byta häst eller att skicka hästen på tillridning. Att byta fokus och vända blicken in mot sig själv kan lösa väldigt mycket av svårigheterna. Gör vi det har vi alla möjligheter att bli mer medvetna om vad som händer inom oss när vi kör fast i olika ridmoment. Vad är rena känsloreaktioner i vårt beteende och vad är fakta? Den här boken är tänkt att vara ett komplement till den teoretiska och tekniska ridningen samt att ge en ökad medvetenhet om hur vi på bästa sätt ska kunna använda och utveckla den ridkunskap vi redan har. Målet är att hjälpa ryttaren att hitta fokus och koncentration samt att utveckla sin känsla i ridningen – att hitta sin ”inre ryttare”.

Cecilia Löfgren är beteendevetare och utbildad coach enligt ICF’s (Internationel Coach Federation) riktlinjer. I sin yrkesroll hjälper hon människor att komma i kontakt med nya sidor hos sig själva. Inom ridningen handlar det främst om att bli en skickligare ryttare, oavsett disciplin och utbildningsnivå.

Jag valde denna bok för jag tycker det är så otroligt viktigt att veta var man har sig själv, man är två i arbetet och det är inte bara hästen man skall jobba med utan man måste även jobba med sig själv, finna känslan och förståelsen. Det fanns många smaskiga böcker om ridning, unghästar, hästars beteende o.s.v, men jag kände att den här boken kan både vara nyttig och intressant, det behövs mer focus kring ryttarens/människans inre, finns inget sådant finns ingen känsla och då ligger handbromsen i. Jag skulle lätt kunna åka på en kurs där de föreläser om just focus kring självaste ryttaren, att få ett bättre tänk, förståelse, känsla, öka ett bättre självförtroende. Något som jag skulle behöva förbättra är verkligen tron på mig själv när det kommer till hästarna, jag får ofta höra att jag kan mer än vad jag tror, både från tränare och vänner, jag måste bara öppna mig mer för mig själv. 

                                                        

                                                                              Linda

Tömkörningskurs och Erikssons film?

Idag tömkörde jag snutt igen. Fick lite konstruktiv kritik igår som jag tog till mig, kortade tömmarna och fäste dom på ett annat sätt. Tömkörde Först Fifa utanför plan, mest i uppför och nerförs backar, hon trampa på bra och får verkligen ett övertramp ute. Tog och backade i uppförsbacke också. Lite i taget hon ville gärna ta en sväng om med rumpan men fick henne rak ett par gånger, duktig tjej. Sedan gick vi till plan igen och jag tyckte faktiskt det gick bättre, hon längde steget bättre och krullade inte ihop sig. Dock kunde jag inte böja henne, gaah jag blev tokig på mig själv och lite frustrerad, inte på Fifa men hur sjutton skulle jag bära mig åt? Jag tror jag svettades mer än hästen. Aja och knatade ju på bättre idag med de råd jag fått så tummen upp, men om jag gör helt rätt vet jag inte därför jag skulle behöva en instrutör.

Så vet ni en bra tömkörningsinstruktör inte långt ifrån mig? Bor i Ånge kommun, västernorrland. Jag är så noga till vilken tränare jag tar Fifa till så den bör ju ha gott rykte ;) Jag förmodar att det kommer bli mycket tömkörning framöver så då kan det vara bra att få lite kunnig hjälp faktiskt, tipsa på!

Vore ju inte dumt att få kursa för Anders Eriksson, någon som har den filmen föresten att sälja?

                                          


                                                                              Linda

Röntgenbild samt journal

Jag har nu fått en tjusig skiva med röntgenbilden på ryggen samt journalen. Bara här märker jag vad superseriös veterinär. De har verkligen skrivligt grundligt och väl noggrant i journalen, datorskrivet så man ser vad som står. Guuud vad det känns bra!

Journalen

Anamnes:
Haft hält-ryggproblem sedan juni 2011. Spattrtg upf. Har behandlats i hovleder bb, bakknän bb, höftelder bb samt rygg och mun (gomsår) Hästen känns fortfarande halt i vä varv med en knyckande rörelse.

Status:
Normalstor lite spenslig islandshäst i normal hull och fin hårrem. Initial ohalt på gången, har i höger varv en rörelsehälta på höger sida med vridande knyckning aktion då högerframben ska lyftas fram repsektive frånskjut högerbak. Påtagligt asymmetrisk i korset med krampad Gluteus medius höger om Tuber Sacrale. Ohalt i böjningar men stel i rörelse högerfram underarmslyft och högerbak pendelrörelse. Om i bogens muskler framtill och medialt mot bröstbenet.

Kraftigt avvikande tornturskott i främre ländrygg med påtagligt olika höjd, storlek och mellanrum. Lindrigt öm i ländrygg på båda sidor.

Longering:

Rörelsehältai högerfram i vänster vavrv, Frånskjutsproblem högerbak i vänstervarv, ohalt i högervarv.

Ridprov:

Slår ihop skor i höger sida och knycker upp i huvudrörelse då hon ska lyfta fram högerfram alt skjuta på med högerbak.

                                                  Röntgenbilden på tornutskotten (uppljusad av mig)                                                                              Orginal bildenVarför: Jag visar journaler och röntgenbilder är för att jag vill att mina läsare skall få en tydligare beskrivning/förklaring kring Fifas problem samt att jag även vill dela med mig mer erfarenheter. Finns inget att dölja.
                
                                                                               Linda

Bilder från idag          
 Sedan for vi vidare till Ericas häst Svala där jag fotograferade dom i all bus! Jag är så glad för Ericas skull som har Svala, hon är verkligen en toppenhäst! (Hennes blogg här)                                                                                            Linda
Film 15-2-2012

Idag kom min fina Erica på besök och filmade när jag tömkörde Fifa. Ja som sagt ingen expert på tömkörning och skulle gärna vilja ha lite hjälp men men man får försöka sig fram ;) Skruttis har en förmåga att krulla ihop sig lite, försöker driva fram henne för att räta ut men ne hon är som en snäcka, vet inte riktigt hur jag ska göra, tips? Lite stretchning på slutet av filmen men idag var det väldigt vingligt för fröken haha, ne hon var duktig, dock blev det inte så mycket film i höger varv.

Det kommer även lite smaskiga bilder under kvällen ;)

                      

                                                                             Linda
Extremt sockersött!

På alla hjärtans dag tänkte jag bjuda på något unikt, kärleksfullt och underbart..                                                                                               Linda
Promenad

Tog en promenad i skogen med Fifa, jag var inte alls på humör för att jobba henne idag så då är det lika bra att inte ge sig in på något. En promenad räckte med lite stretchning, det får duga för dagen, hon fick trots allt kliva över några nerfällda trän och gå lite i djupsnö. Det vrålsnöar här, grått och trist men imorgon ska det visst bli sol så då blir det nog lite tömkörning!

Någon som kan tipsa om en bra film?

                                                                            Linda
Ensamt på alla hjärtans dag :(

Usch idag känns allt så blaha. Jag är ensam hela tiden tycker jag, sambon är aldrig hemma. Är det inte övernattningar i härnösand för skolan så är det skotersafari eller annat tok. Roligt för honom verkligen men jag blir tokig av tystnaden :( Hela förra veckan var han borta förutom torsdagen då vi var hos veterinären, sedan for han till fjälls över helgen och nu är det skolan. Nästa vecka far jag själv till härnösand för skola och veckan därefter har han eftermiddag vilket betyder jobba från ett på dagen till ett-två på natten. Inte tar jag mig någonstans heller för bilen har Martin. Skitväder var det också, suck. Verkligen ett klagande inlägg, men men

Hovslagaren var här i morse iaf så nötterna har fina fötter nu, jag får väl glädjas åt det..                                                                                  Linda
Triggerpunkter!!

Meh! Jag fann något!

Min veterinär pratar som sagt om att Fifa kan ha muskelkramp, förmodligen men en häst kan inte prata så för att kunna verkställa det verkliga problemet behöver man testa på olika behandlingar, blir det resultat av behandlingen kan man nog vara rätt så säker på att problemet är funnet, så vi är ju inte 100% säker ÄN.

Fifa skall då enligt veterinär släpa ena bakbenet, alltså släpa höger bak samtidigt som frambensrörelsen är dålig och hinner inte rulla fram och därav smäller bakhoven i framhoven därav nickandet och därav synen av "hälta". Det var veterinärens förklaring. Detta såg veterinären när jag red Fifa i ridhuset, alltså INNAN veterinären upptäckte "svullnaden" på högerbaks rumpa som veterinären tyckte var en likhet med muskelkramp.

Jag är ju så nyfiken och forskar runt lite själv, då fann jag något som heter muskelproblem och triggerpunkter.
Det står: 

"Märker man att hästen rör sig på ett annat sätt än normalt eller verkar ovillig att utföra vissa rörelser kan det vara ett tecken på smärta i musklerna. En muskel kan dra ihop sig av tryck, skador eller sjukdom. Ofta börjar det med att den bara krampar delvis men även i detta tillstånd minskar genomblödningen i muskeln. Intilliggande muskler måste då överta de förlamade musklernas arbete och blir i sin tur också överansträngda och spänningen sprider sig."

 Läser man på triggerpunkt nr 16 (det området som Fifa skall ha sin muskelkramp) står det: 

Triggerpunkt 16
Biceps famoris
Har som huvuduppgift att sträcka knä och hasled. Böjer knäleden tillsammans med semitendiosus och för benet utåt. Problem kan leda till att bakbenet släpas efter och framåtrörelsen försämras. Om hästen sänker bakdelen vid lätt tryck på punkt 16 föreligger det en muskelkramp


                       

GÅ IN HÄR och läs om triggerpunkter!

MIN TEORI:

Rumpa och rygg: Jag tycker att området där Fifa har en mer "utbuktnad, svullnad" ligger ju väldigt nära triggerpunkt nr 15 också, men beskrivningen på problemet liknar mer nr 16. Men eftersom dessa två ligger nära varandra kan ju spänningar och smärta legat på nr 15 också och Fifa har fått ryggbehandlingar under det senatse halvåret, kanske självaste ryggspänningarna är åtgärdad om hon nu haft såna? Hon ville ju egentligen inte lyfta ryggen på första veterinärbesöket om man skall lyssna på kiropraktorn. ELLER så fanns muskelkrampen från början på nr 15 och spred sig sedan till nr 16 eftersom hon har en svag rygg och KANSKE att hennes missbildning har gjort hennes rygg ömtåligare och svagare?

                                                      Nr 16 till vänster och nr 15 till höger

 
                        


Bogen: Sedan har hon ju ont i en del av höger bog också vilken en massör sa för ett år sedan när hon masserade Fifa - hon var stelare i höger bogsida. Skall man läsa om triggerpunkter vid bogen står mycket om att hästen kortar steget med framben/svårt att lyfta framben (nog för att hon gör utmärkta lyft i spansk skritt) HAH! nu kom jag på EN TILL SAK! Vid spansk skritt i rörelse har hon bara kunnat lyfta vänster fram, höger fram lyfter hon enbart i stillastående, hon vill inte lyfta höger fram i rörelse när vi tränar spansk skritt, det har jag skrivit mycket om i bloggen, kan ju vara en inlärningssak också, att varken hon eller jag fattat hur man gör i det varvet. Läser man allt detta om triggerpunkter blir jag mer och mer övertygad om att det är muskelkramp Fifa haft hela tiden. När Lina var och red Fifa i höstas tyckte hon att Fifa tog alldeles för korta steg, (detta var när Fifa började bli dålig igen och jag ville ha lite hjälp av en annan) 
- Hon måste länga steget ännu mera! Hon tar alldeles för korta steg. Sa hon. Ja jag kommer på saker allt eftersom hela hela tiden.

Sadelgjordsläget: En annan sak jag nu börjat fundera på är det där med sadeljorden, hon blir skitgrinig och hugger mot mig när jag drar åt den och hon blir grinigare och grinigare ju längre tiden går, jag har mest tänkt att detta är stohumör MEN det kan ju ha i samband med muskelproblem här också. Denna del ligger ju inte så långt ifrån bogen heller. Sadelgjordsläget är triggerpunkt nr 12. Såhär står det:

"Främre delen av muskeln för frambenet framåt och mot mitten. Den bakre delen av muskeln för frambenet mot mitten samt sträcker underarmens bindvävshinna. Besvär ger vanligen en förkortad steglängd. Hästen upprepar även felaktiga galoppfattningar. Gången blir ofta spänd och hästen visar obehag vid åtdragning av gjordar."

                                                     

Jag ska be veterinären titta på denna punkt vid återbesöket. Alltså har vi fel ang muskelkramp så är det ju bara sjukt med tanke på alla matchningar!

                                                   

                   

                      

All information med bilder har jag funnit på http://www.fjordhästbloggen.se/
                                                                          
                                                                            Linda
Sjuklingen =/

Halv fem i morse klev jag upp. Elmo väckte mig och visade oro, jag såg direkt att han var skitnödig. Ut med hunden på gården, tittade genom fönstret, det bara rann :( Så.. så kände jag en lukt, en väldigt äcklig bajslukt, jo men visst Elmo hade rännskitit på köksmattan. Lilla vän! Här har han under natten varit orolig och velat gå ut för att bajsa medans matte sov så djupt.

Ja jag tog och stor städa hela huset på en gång halv fem på morgonen, det var lika bra. Sedan tog jag ut Elmo på en promenad och det sprutade ur han ett flertal gånger. Jag skulle tro att köttfärsen blandat med hästbajs igår var inge vidare för Pelmos lilla mage. Han har i panik sprungit ut och blajat hela dagen :(

Jag kan därmed säga att ha en långhårig hund som skiter löst är inte roligt, han är alldeles brun baktill och jag har försökt tagit bort det mesta med snö, nu försöker jag elda till lite varmvatten för att ge honom en dusch men det går trögt, får nog vänta ett tag till. Sedan lär han nog rännskita mer idag. Lill fisen, jag vågar inte ha honom i huset än ifall fler olyckor skulle hända på fler mattor samt att han har skit fulla baken :( Så det har blivit hallen idag, dock har han varit ute mycket idag så förhoppningsvis är han nöjd. Lite synd om honom men om han kunde låta bli all skit? Ja menar han äter ju inte bara hästskit utan allt han finner på backen, pinnar, löv, onaturliga saker, kattmat o.s.v ´(och sväljer detta) Ändå har han klarat sig rätt bra genom åren, det var nog köttfärsen som gjorde sitt..                                                                             Linda

Fick bättre stöd :D!

Idag spännde jag tömmarna lite annorlunda. Jag fick ett tips av Carla att spänna på så vi att jag får ett bättre stöd på yttersidan (se här i hennes blogg). Jag har under tömkörningspassen tyckt att tömmarna och tömkörningen har kännts slamsig eller hur ska jag förklara, det har liksom inte kännts stabilt på nå vis, lite obalanserat.

Jag spännde om tömmarna och tog ut henne på fyrkantsspåret. Oj, redan här kände jag skillnad, den där obalanserande känslan jag haft blev betydligt mer balanserad, stadigare. Carla hade rätt, man fick ett betydligt bättre stöd på yttersidan. Fifa verkade dessutom trivas bättre med med denna tömspänning, hon försökte inte dra tömmarna ut handen på mig som hon ibland velat gjort tidigare, inte en ända gång här. "Slutorna" blev betydligt bättre måste jag säga iaf i vänster varv, det var liksom lite utav WOW, vilken skillnad! (Alltså när jag pratar om slutor, det är ju väldigt lik en skänkelvikning till en början, det är nästan lättast att börja så, dock var det mer likt en sluta idag än vad det har varit) Volten var också lättare för oss och jag behövde inte focusera så mycket på tömmarna längre tyckte jag, det blev nästan lättare att få henne och länga steget- även om det var jobbigt för fröken Fifa.

Men: Dock ska jag inte få det sååå lätt. Fifa tyckte det var jobbigt och försökte rymma ett flertal gånger över snövallen, jisses, jag behöver trästaket åt denna damen, hon brydde sig inte ens om trådöppningen, den körde hon upp arslet i. Hon krullade även ihop sig lite för mycket ibland tyckte jag.

Sedan blev det näst intill omöjligt att försöka göra en sluta eller ens en skänkelvikning i höger varv, snacka om att vi hade en liten diskussion där. Fifa böjde sig som en ål när jag tog i yttertömmen, för att kompensera detta tog jag lite mer i innertömmen, men ne det gick inte, antingen gick hon böjt ut mot plan eller rätt fram, eller så stannade hon och vägrade gå framåt i "slutapositionen", drev jag henne här studsade hon fram och försökte rymma uppför snövallen. Gosch när man stöter på såna här problem behöver jag verkligen hjälp av en mer kunnig. Att göra en sluta i höger varv lyckades vi inte riktigt med, men jag ville i alla fall att hon skulle göra någon form av "skänkelvikning" vilket varade några slarviga steg, men gav mig här. Ja ne det där var inte alls lätt och jag skulle ju behöva lite tips. Vad konstigt att det gick sämre i höger varv va ;) 

Stretchningarna idag gick sjukt bra, det ger resultat vill jag lova. Hon kan sträcka sig längre och längre nu vid varje stretchövning. Roligast är nästan stretchningen som ser ut som en buga, jävlar ibland tror jag hon skall bryta nackan :O Hon föll på framknäna några gånger men jag vill lova, WOW vad ryggen och rumpan töjs ut och höjs! Sedan var hon less på mig och drog järnet till Bitter.

                                                                           Linda
Ingen smärtfri tur ^^

Idag hade vi det rejält varmt. + 10 i solen och 0 i skuggan. Man bara njöööt. Fifa fick komma ut på en promenad och sedan göra sina stretchövningar. Bitter, min gamle gode vän, vi tog oss en ridtur i det här fina vädret. Han knata på och det var ganska så mysigt. Vi tog en slinga runt kalvstigen som vanligt. Han och jag :)

ont i puppsen får jag iaf ibland av att rida den hästen haha, och stjärta! Han har sådana rörelser så man sitter ju inte direkt stilla i sadeln utan guppar fram och tillbaka med hans älgkliv, typ som i en båt ute på stora vågor. Så då skaver man ju liksom fram och tillbaka med pupps och stjärts haha. Det är skritten som gör detta och hemvägen är ju värst då det är 120! Jag kan säga att jag fått lite trevliga skavsår mellan skinkorna efter ridturer på den svartingen, inte jämt men ibland. Det är nog också mycket trosorna som är iblandad och det spelar ingen roll vad för slags trosor det är heller. Hur är det för er? Har ni alltid en smärtfri tur? Här är man öppen haha!

Det lite halvtrista att rida Bitter just nu är att han går barfota, det funkar ju men jag är ju så jäkla rädd att trava på vägen, får verkligen hemska bilder i mitt huvud att vi skall halka omkull och den hästen har långa och trassliga ben med en jävla fart. Sedan är han ju lite skvätten och halkar han till med ena bakbenet håller han på att skita på sig, jag menar verkligen det han blir r.ä.d.d! Fjanten. Inne i självaste skogsslingan har skotrarna kört upp ett spår, jag kan inte påstå att jag gillar att rida i skoterspår, hästarna sjunker så otyppligt ner så där gick det inte heller att trava. Resultatet blev lite trav mycket skritt, men när det väl blev trav lät jag han springa på som ha gillar :)

En svettig svart häst var nöjd när vi kom hem.

                                                                          Mina två nötter!

                                                                           
                                                                              Linda

Morotstricket

Morotstricket.
Som sagt har jag fått lite hemläxa av veterinären och det är både att tömköra henne i skritt samt stretchning. Stretchningen kallas för morotstricket och jag tänkte nu visa och berätta lite kring detta.

Man stretchar hästen i fyra positioner och varje position strecthar sin sak.

1. Framför bogen
2. Vid bogen
3. Strax bakom bogen
4. Vid flanken

Det går då till så att man har en morot eller annat smaskigt i handen, lockar hästen åt sidan neråt, det är viktigt att du lockar så långt ner du kan så att alla muskler sträcks ut ordentligt, lockar då mer åt sidan, mot din mage eller bröst förlorar du en del stretchning. Så långt neråt skall man sikta. Vi varje position skall du "reta" hästen låta den sträcka ut innan du ger godbiten så att hästen håller positionen ett tag och låter musklerna sträcka på sig än att ge godisen på en gång. Så här gör du tre gånger vid varje position. Det är vid flanken som är viktigast för Fifa, att sträcka hela kroppens sida och speciellt högersida där hon har muskelkrampen uppe vid rumpan samt att veterinären tror att hela höger sidas muskler är korta.

Syfte: Så här står det på mina papper: Syftet är att få hästen att höja ryggraden och böja den åt sidan och att böja halsens ansättning. Vi vill också öka stabiliteten i mellandelen, stärka bukmusklerna och öka ryggens böjlighet och elasticitet. Den här övningen motsvarar våra sit-ups.

Resultat: Ökar elasticiteten i halsens ansättning och i ryggen. Främjar en korrekt ryggradshållning. Ökar hästens förmåga att böja sig.

Jag hade förberett med en massa äpplen och svärmor stod med kameran i högsat hugg. Men.. Fifa visade inget intresse, hon nosade på äpplet och sedan vände hon tillbaka huvudet. Hmm hon var rätt slö idag kan bero på att det är + 10 i solen men ne, det här gillar ju Fifa att göra. Jag var tvungen att fundera lite. Pling! Äpplena ville hon ju inte ha hos veterinären heller konstigt nog, så vi tog fram lite morötter och Fifa var med på noterna igen. Det heter ju faktiskt morotstricket ;)

Lite längre bak och lite längre ner skulle vi kunna ta, men Fifas balans rubbas lite då så vi får ta det i hennes takt, jag tycker hon gör det jättebra och är ju verkligen vig och töjbar för att inte alls ha hållt på med detta utan bara skrotat i hage.Sedan har vi övningen - morot mellan frambenen.

Det går då till så att man lockar hästen med en godbit mellan dess framben, huvudet skall då mellan sina framben och ryggen lyfts och stretchas ut. Locka så långt in under magen som hästen klarar av.

Syfte: Så här står det i mina papper: Syftet är att få hästen att böja halsen och ryggen och höja manken och ryggen. Syftet är också att öka stabiliteten i mellandelen, utveckla överlinjens muskulatur, stärka bukmusklerna och öka ryggens böjlighet. Denna övning motsvarar våra sit-ups.

Resultat: Böjer halsens ansättning och höjer ryggen genom att bukmusklerna drar sig samman. Främjar en korrekt hållning som ger ryggen stöd.

Fifa klarar denna uppgift väldigt lätt, nästan lite föör.. lätt? Dock har hon så bråttom och är så ivrig i detta så hon lägger liksom huvudet snett på backen, egentligen skall huvudet vara RAKT  mellan frambenen, men den här skruttan pressar verkligen ner sig själv för att få den där förbannade morotsbiten! Det är även under denna övning hon lagt sig på framknäna ibland.En tredje övning som är bra för just Fifas skada (dock inte stretch) är att skritta över bom och gärna hög. Där aktiveras Fifas muskelkramp kanon samt att hon har ont i en del av höger bog och att denna aktiveras med höga benlyft fram.

Syftet: Syftet är att få hästen att höja och böja ryggen, böja höftleden, bog- och armbågslederna, bakknäet och hasen. Vi vill också stärka de muskler och strukturer som hästen använder när den trampar under sig med bakbenen och de muskler som böjer höftleden och stabiliserar bäckenet. Syftet är också att öka böjligheten i bog- och armbågslederna, i höftleden, bakknäet och hasen.

Resultat: Ökar böjligheterna i bog-armbåslederna, i höftleden, bakknäet och hasen.

Fifa gör det gär ganska bra nu, från börja slog hon väldigt i bommarna och försökte alltid smita åt sidan. Nu kliver hon över försiktigare och går mer än gärna över bommarna, jag har nu börjat höja bommarna. Ringarna på bilderna visar var muskelskadorna finns.

                                                                                   Linda
Att bli arg på sin häst

Jossan skrev ett bra inlägg ang att skylla på sin häst. Jag håller med henne absolut men kände att jag måste komma med en annan synvinkel kring detta, för det är inte så enkelt alla gånger.

Häst är häst och människa är människa, vi måste göra oss förstådda av varandra och skapa en balans. Hästar beter sig efter instinker och människan beter sig lite hur som. Vi är klokare och smartare än hästen, vi kan skapa ett bättre förstånd och finna bättre lösningar kring ett problem. Det blir då atomatiskt VI som får balansera upp denna kommunikation och försöka förstå oss på hästen. Vad säger den? Vad vill den? Vad är fel? Vad är bra?

Att blir arg på sin häst någon gång då och då är inte ovanligt, man tappar tålamodet, humöret och våra mänskliga känslor träder fram, det är mänskligt men hur mänskligt får det bli? Jag tycker lite som så att man kan inte klandra en människa för att någon gång vid en jobbigare sitaution bli frustrerad, arg eller ledsen, man kan inte alltid hålla allt inom sig- som sagt vi är mänskliga och LEVER på känslor, känslorna är våran största bov när vi är tillsammans med hästarna, djur överhuvudtaget. Vi känner för mycket och måste egentligen börja träna på att inte känna så mycket, men det är inte lätt, det är en stor utmaning för oss människor, samma utmaning för hästen att försöka förstå sig på en studsande, skrikande och arg matte. Vi hamnar i obalans, hur var det nu? Vem skulle ha den största delen att balansera upp kommunikationen?

Jag hör både det ena och det andra från folk
- Den hästen är dum i huvudet, korkad, idiot, fattar ingenting, hemsk, och den tycker jag inte om och den hatar jag och den är inte klok! o.s.v
Dessa ord gör egentligen personen i fråga ganska dum för den personen måste ha en väldigt smal och klen syn på hästar. Hästar fungerar olika så är det bara. Ta min Fifa tillexempel. Kom till Sverige, skygg, ointresserad, stod på bakbenen eller lade sig ner. Vem kan gilla en sådan häst liksom? Ja den som förstår sig på hästar kanske. Är det verkligen hästen man inte gillar ELLER beteendet? Oftast är det människan som skapar fram hästens "tråkiga" beteende, blir inte det här lite tokigt om man då bestämer sig för att ogilla individen? Vad har hästen för bakgrund? Har det hänt något i det tidigare åren? Vad är det för slags häst o.s.v Hur kommunicerar du med hästen för att den skall känna sig trygg och med på noterna? Visst man behöver inte gilla alla hästar, jag och Mille gick inte ihop, för det första klarade inte jag av att vara "ledaren"  jag klarade helt enkelt inte av honom och han körde över mig, för det andra så klickade det bara inte mellan oss, han var inte hästen för mig oavsett "det trista beteendet"

Skillnaden: Att höra orden: Hästjävel, korkad, dumma fan, kärring o.s.v är för mig inte alls jordens undergång, det beror på innebörden i ordet. Jag kallar Fifa för kärring ibland. Hon är en riktig kärring när tiden är knapert och hon vill inte gå på transporten, då kan det tillslut bubbla i mig och för stunden får hon heta kärring, samtidigt som jag ändå förstår att det är självaste kommunikationen mellan oss som inte stämmer, jag dömer inte hästen samtidigt som jag är arg på henne. De mänskliga känslorna träder fram. Om jag nu skulle kalla henne för hästjävel som inte fattar att hon ska gå in i transporten, att hon är så sjukt dum med noll IQ- då tycker jag att man som människa beter sig fel. Allt beror på vad du har för hästsyn. Det är ju samma med barn, barnet kanske inte vill sova och skriker hela natten. Du är en trött nybliven moder, känner dig stressad och lite oroligt över allt nytt, får en frustration över barnet- samtidigt som du vet att babyn skriker av en anledning och inte för att den är korkad eller dum. Men känslorna får inte gå över styr. Är du förbannad över din häst och är på allmänt dåligt humör kanske det är bättre att släppa tillbaka den i hagen igen.

Jag har ett jäkla humör och det får jag höra av min sambo titt som tätt. Det bara kokar i mig och ibland vill man bara kasta köksbordet genom fönstret, men det går ju inte, istället får jag kasta den där förbannade mackan i väggen istället och sedan är det bra igen. På djur funkar det inte riktigt så. Din ilska måste brytas ner på annat sätt och det är ju DÄR arbetet hos oss själva kommer in. Fifa blir en ganska så tuff match för mig, hon är envis och tjurig, det skall testas och ifrågasättas först, jag gillar det med henne, absolut men ibland är man inte alls på humör och då får man antingen räkna till tio eller ta ner henne till hagen. Att skapa konflikt är väl det dummaste man kan göra, ibland händer det men som sagt, man får försöka jobba på sig själv. Jag kan rakt av erkänna att jag och Fifa har haft våra stunder, jag har blivit vansinnig! Men det är något man jobbar på hela tiden, att stänga ut känslor. Det är ju tur ändå att hästarna förlåter oss, annars hade det aldrig gått. Sedan tycker jag att kan man erkänna sin okunskap, sina fel och brister- ja då kan man jobba på dom också.

        

         

                                                                         Linda
Topreiter nosgrimman :D

Matte har utstyrslat Fifa idag, hon skämdes så hon blev alldeles röd från topp till tå ^^ Visst är nosgrimman fin? Hua, snyggingen mattes. Dock skall jag länga nosgrimman lite mer nästa gång ser jag nu.

Tömkörningen idag gick väl.. ja..ibland känns det som om jag inte vet vad sjutton jag håller på med, jag måste nog få lite hjälp av en mer kunnig, Fifa tycker det är jobbigt och hamnar liksom på latsidan, att driva henne framåt just nu är inte lätt, hon vill gärna öka takten, det lär väl bli bättre framöver, hon har säkerligen kommit till en jobbig svacka och matte kanske kräver lite för mycket? Idag drog hon över snövallen och ut i djupsnön, trasslade in sig i linorna (vadå inte vilja vara med längre!), great, såna gånger vill man ha tråd :P

Ne jag skulle behöva lite hjälp nu, min fantasi står stilla också, tycker vi gör samma saker. Dock tränade vi lite på förflyttning för tryck, var så länge sedan och Fifa verkar ha "glömt" så det var väl nyttigt, svårast var att flytta fram, min lilla nonchalanta dam. Det är nästan som om man skulle vilja skrämma henne åt sidan, för trööög det är hon. Aja det lär nog vara trögt ett tag skulle jag tro, hennes motivation är säkert inte heller på topp.

Stretchningen går däremot alldeles utmärkt, jisses vad vig hon är, helt sjukt. Idag fick jag henne nästan att lägga sig ner, hon föll ner på framknä sedan stod hon så ett bra tag, inte alls bekymrad över detta, som sagt en burdus och nonchalant liten häst, hon skulle inte ens bry sig om traktorskopan tryckte henne på arlse ^^

                                                                                     Linda
Tanja och Kolga

Tanja hade rätt först vad som låg i paketet. Inte fullt rätt för det var enbart en röd nosgrimma från Topreiter, vi får börja lite lätt och lagomt.

Tanja känner jag sen tidigare då både hon och jag haft våra hästar till samma veterinär, så genom våra hästars skador har vi blivit vänner :) Tänk vad en skada kan slå ihop folk haha.

                                                              Sjuklingarna i sommras

                  

Tanja har en ung islandshäst vid namn Kolga, supersöt, smäcker och fin! Vi tycker nog att Fifa och Kolga verkar lik varandra på sättet, flickor med humör men med vilja. Tanja själv är en trevlig och glad tjej, hon har verkligen sunt förnuft när det kommer till hästarna, hon brinner för intresset och tar hellre den långa vägen än den korta. Bloggen handlar främst om Kolga och deras utveckling tillsammans men man kan även skymta en del utrustnings och produkt inlägg, man kan nog läsa om det mesta där kring hästeriet faktiskt. Jag tycker det är en bra och intressant blogg där Tanja skriver från hjärtat och har ärliga åsikter om saker och ting, den blir personlig. Gå in på hennes blogg HÄR

                                   

                                                                               Linda
Min hölösning

Mina två kära hästar går på portion, Fifa blir så fet och står BARA vid höbalen, så det går inte, Bitter däremot har inte alls lika lätt att gå upp i vikt så han skulle lätt kunna gå på fri tillgång, men eftersom han har en sådan matglad lillasyster i samma hage så får han ta smällen.  

Nu är det så att vi har faktiskt en höbal i hagen MEN, den står i hagens udde, vi har som en lite utbyggd fyrkant i hagen och över den finns en lampa. Min ide slog till direkt! Jag satte bara dit en tråd med hake så udden blev en lite fyrkant, här inne fyller jag då höpåsar och kastar lättsamt ut hö åt dom, samtidigt då jag alltid har ljus så jag ser vad jag gör.

När Fifa inte är i hagen (om hon skall jobbas eller fara iväg någotstans) öppnar jag udden till Bitter. Vill jag att de ska få gå på fri tillgång en superkall dag är det bara att öppna, smidigt och smart! Såhär har jag haft hela vintern och har funkat galant och underlättat en hel del. Man vill tro att hästarna ska frestas men ne, de står där ungefär samma tid då det är matdags annars är de någon annanstans i hagen och skrotar.
 
     
                                              
                                                                          Linda
Vad finns i paketet?

Oj vad snabbt det gick, jag beställde denna vara i tisdags tror jag och det skulle tydligen ta minst tio dagar att få hem det, men icke nu fick jag ett sms att paketet finns på Ica, tjohoo!

Den här saken har jag FÅTT av Martin faktiskt, inget jag själv har råd att lägga ut pengar på nu. Kan ni gissa vad det är? Något som jag velat ha länge och som jag nämnt här i bloggen :) Får se om jag tar bilen och far efter det sen, ska bli kul att testa imorgon.

Hmm bara för att: den som gissar rätt får en liten bloggreklam/blogglänk här, fast du går gissa ändå oavsett om du vill ha länk eller ej


         
                                                                          
                                                                            Linda
Operation: Rehab dag 1

Tömkörde skrutt. Har skaffat ett par nya tömmar IGEN från hööks, rep längst fram och resten väv. Måste säga att dom funkade alldeles ypperligt, äntligen! Vi jobbade på som vanligt, över cavalettibommar och focuserade på att länga steget samtidigt som hon skall söka sig neråt. Jag tror att jag kan höja de där cavalettibommarna snart, nu slår hon inte i lika mycket längre och hon lyfter verkligen noga och fint, kul att det ger resultat!

När vi jobbat klart var det dags för stretchningen och då handlar det inte om att dra i några ben utan hästen skall stretcha sig själv i olika positioner genom att jag lockar med något gott .Skall berätta mer ingående om detta framöver. Fifa hade inte alls några problem med detta, hon är så sjukt vig den hästen, men snacka om att det syntes rejält på kroppen när hon fick stretcha så pass mycket, måste ta och filma eller ta kort någon dag så får ni se :)                                                                           

                                                                           Linda
Det där med ryggen- veterinärens ord

Tack för era härliga peppord och gratulationer ^^ Det känns ju himla bra hörrni och Fifa har nog inte varit SÅ dålig ända från början som jag trott om man skall lyssna på denna veterinären. Visst hon har säkert kunnat haft en inflamation någonstans och säkert varit HALT på riktigt, men X tror ALDRIG på alla fyra på den här hästen, som är så pass ung och lite riden, man har nog focuserat kring fel ställen.
- ja hon är ju inte underbehandlad iaf, skrattade X.

Sedan frågade X mig om hon varit förbannad och försökt kasta av mig i ridningen och det har hon ju verkligen inte. De ända gångerna hon försökt kasta av mig är ju efter någa behandlingar och då hon stått så länge i sjukhage, det har bara varit glädjestuds. Hon var heller inte förbannad och arg när jag upptäckte att något var fel, för det jag kände var en hård och stum häst som inte gick rent i gångarterna, men hon har aldrig varit arg mer än haft något stohumör någon gång.

Min veterinär sa då att en häst med verkliga ryggproblem som Fifa nu skall ha haft enligt förra veterinären/kiropraktor så skulle hon garanterat ha kastat av mig för länge sedan i omgångar och varit (Som x uttryckte det) EN RIKTIGT SURPUPPA! X såg absolut inga rektioner från Fifa när jag satte mig upp och red, hon travade så glatt på framåt. Detta låter väl logiskt hörrni? Ja, för Fifa skall ju ha haft ett väldigt ovanligt fall med en väldigt skadad rygg men ger inga reaktioner på detta mer än att kännas stum och ha svårt för gångarterna, vilket förmodligen kommer mycket från tänderna och skadade muskler.

- Ingen vill ha en missbildad eller icke perfekt häst, men det kommer hit hästar dagligen som ser såååå perfekta ut från topp till tå både utvändigt och invändigt, MEN de går tammefan inte att rida dom, medans det kommer hit hästar som din, inte fullt perfekta men är en kanonridhäst. Sa X

Vi ska få bilderna sedan på en cd så då skall jag visa dom här, det syns klart och tydligt var missbildningen är.

Veterinären sa några härliga ord flera gånger.
- Linda verkar så himla intresserad och har hoppet kvar om sin häst så jag tror inte alls det blir några problem för henne att träna upp Fifa.
Sådana ord värmer faktiskt, man blir mer pepp och det är ju så skönt att någon ser hur man kämpar och brinner för att detta ska bli bra. Jag behövde liksom inte känna mig dum eller påstridig heller när jag frågade tusen frågor om allt, jag fick svar på alla mina frågor, ärliga och förståendliga svar. Kändes så himla bra.

Något som gjorde att den här veterinären växte stort i mina ögon var:
- Kan inte jag få till din lilla häst så kommer jag skicka henne till en som kan bättre i detta område, så skall man göra och inte stå där som ett frågetecken och behandla i all ovetande och onödan, kan man inte så kan man inte och då ska man vara ärlig för kund och hästens skull. Ja nått sånt sa X.

Jag har nog kommit på rätt ställe!

                                                                                Linda
Hos den nya veterinären!

Nu får ni vara beredd att läsa. X= Veterinär

Dagen började rent åt helvete. Jag klev upp i god tid och ställde i ordning allt jag själv kan göra. Min andra hälft kom hem lite sent än planerat så stressen började redan där. Koppla på vagn och iiivääääg... eller inte, ne för bilen slira och rörde sig inte framåt, fan fan fan. Jag och min stress och vi var redan försenad. Efter en stund kom han iväg men fastnade på nytt på gården, skiiiit. Tog fram traktorn, skotta och fick dra fram bilen först och sedan vagn. Jag hade förstås redan brytit ihop och fattade inte varför det aldrig kunde gå bra någon gång. Efter mycket om och men lastade vi på Fifa som faktiskt gick in på en gång, TACK!

När vi kom fram möttes vi av veterinär X som välkomnade oss väldigt trevligt. X satte sig sedan i våran bil och iväg for vi till ett ridhus. Jag förklarade hela historien med behandlingar och om problem kring Fifa på vägen dit, X skakade lite på huvudet och jag förstod genast vad X menade. Först berättade veterinären om olika hältor, och olika hästar X behandlat o.s.v Veterinären berättade verkligen noggrann och ingående, vilken erfarenhet den här människan måste ha- tänkte jag på en gång. Fick ett väldigt bra första intryck alltså.

Först longering, X nickade på huvudet och vi båda två höll med exakt vad vi såg (gud så skönt) Veterinären började redan förklara här om en massa ting till och visade även Martin vad vi såg, det verkade vara viktigt att även han fick en förstålse kring detta.

Sedan fick jag rida. Fifa travade på men slog ihop höger sidas hovar så det small- därav blåmärkena som jag trodde. Detta var ett tecken på att högerbak släpades efter, hon nickade med huvudet varje gång höger bak skulle göra sin sak och det syntes och hördes väl. Veterinären log och tyckte Fifa var en riktigt härlig häst med trevlig trav och väldigt framåt, detta var riktigt roligt att höra! Efter detta red jag tillbaka till kliniken (inte alls långt) Fifa var på glatt humör och vi både trava och galoppera, aaah jag njöt samtidigt som jag kände att det inte alls var 100.

Veterinären pratade hela tiden om ALLT kring mycket, X berättade även om att det är en sådan trend att göra ett böjprov och focusera enbart på detta på många kliniker, man måste ha en bredare syn. Vi gjorde ett böjprov men ingen hälta. Veterinären menade på att Fifa har ingen hälta utan hon har en - vad ska man säga- rörelsestörning.

Snart upptäckt X något. I skritt (och även stillastående) såg man att höger bak var högre på ett ställe, som ett torn ungefär, rejält desstuom. Var svårt att se från början med alla hennes fläckar men när man verkligen hade upptäckt det själv med sina egna ögon så var det inte svårt att se sedan. Veterinären menade på att detta var som en svullnad, en kramp i muskeln. X kände och klämde på henne överallt, var så fruktansvärt noga så det var inte klokt! Samtidigt pratade X hela tiden varför, hur, om, vi fick svar på ALLT. Helt otroligt jag kände ett ljus, ett hopp! Fifa markerade på höger bogs muskel när X klämde, annars skulle hon vara rätt så mjuk.

X är helt övertygad om att det inte är lederna man skall focusera på, finns inte en chans att de är fel på dom och inte trodde X det var något fel med höfterna heller, detta hade med musklerna att göra. Hon är så pass ung och lite riden, dessutom är hon liksom inte i riskzoonen heller, hon verkar inte ha SÅ ont och det är ingen riktig hälta heller. Nu pratade veterinären väldigt mycket och väldigt veterinärsnack, en annan hade redan så fullt upp i huvudet så jag minns inte allt men jag förstod vad X sa och allt lät mer och mer logiskt, samtidigt som faktiskt veterinären talade om att det är inte säkert att de kommer få till Fifa men de tror, kan inte dom kommer de skicka mig till en annan som skulle vara grymt duktig på just det här som de ser hos Fifa.   

Veterinären kände på ryggen och såg ganska så förvånad ut, precis som alla andra. Jag förklarade allt kring hennes rygg, behandlingar och ord från förra veterinär och kiropraktor. X klämde och började prata på igen, jag lyssnade med stora öron. Självklart skulle de ta bild på ryggen, var inget snack om saken. Guuuuud taaaack! Fifa fick lugnande och det är ju också helt sjuk, hästen stod stilla. Här trivdes hon verkligen. En röntgen gjordes och nu skall ni få höra!! Vill ni höra? Haha Fifas rygg är missbildad, jajamensan hon har två tornutskott (där man känner gropen) som inte är färdigutvecklad utan är mindre än de andra, de är alltså kortare. Jag och Martin fick själva se bilden på kontoret och veterinären pratade på och förklarade allt, svarade på våra tusen frågor. Detta tror X inte är något som drabbar Fifa på någe vis, TROR iaf, det är bara en missbildning och så kommer hon alltid att ha det. Så ja.. kiropraktorns försök att rätta till tornutskotten har väl varit förjäves, för de kommer aldrig att höjas. Tänk om man röntgat på en gång? Däremot kan ju en del av kiropraktorns behandlingar ha gjort resultat med ömma och stela muskler, men kotorna dom ligger där de ligger. Nej ryggen det trodde X inte var de riktiga problemet, dock kan X inte än säga att HÄR är felet då en behandling måste ge resultat innan man vet, dock är han ganska säker ändå.

Jag visade journalerna så att X fick ett bättre hum vad som hänt det sista halvåret. Ja, som sagt en väldig trend att spruta alla leder!! Det finns ingen anledning att skriva ut allt här heller. Bara dumt.

De blev shockwave på hennes ömma delar, det vill säga fram vid bogen och på höger rump sida (muskelkrampen) samt ett medel som lösgör muskeln. Jag kan säga att medlet satte fart, hela rumpan på det upphöjda stället blev ännu högre och bubblade liksom, lite fränt att se. Fifa har även förmodligen korta muskler hela höger sida, hon behöver sträcka ut dom, behandlingen är helt enkelt..

REBAH, träna, träna och bygg upp strecha ut! Inga sprutor utan nu är det lite upp till mig. Vi bestämde bara tömkörning i skritt över mycket bommar, cavaletti, fick även olika strechövningar jag framöver kommer skriva lite om. Veterinären pratade om Fifas framtid, det kommer bli mycket galopparbeten som lösgör och är en god träning för muskulaturen samt att hon har så lätt för den och verkar tycka om gångarten. X berättade även tydligt: Linda skall kunna rida sin häst i juni månad! Veterinären siktar liksom ditåt att så lång tid skall behandlingen ta. Strechövningarna skall jag göra fem gånger i veckan, jag har att göra så att säga.

Tänderna. Ja.. veterinären ville gärna kolla dom också. Snacka om att vilja gå igenom hela hästen! Vilken trygghet man kände, de ville verkligen inte missa något. Jag berättade att hon haft enorma sår i gommen pga vassa tänder och att förra veterinären skall ha åtgärdat detta. X tog på tandställningen och kände sedan med händerna, sedan skakade X på huvudet och såg nästan lite less ut.
- Känn här! Sa X
Jag stoppade försiktig min hand i hennes mun, jävlar! Vad vassa tänder! Jisses! Martin fick också känna. Veterinären tog fram riktiga raspvertyg och började raspa, X undrade om de verkligen hade raspat något på hennes tänder, jag blev lite ledsen, jag fattar inte, stackars Fifa, jävla skit. Tyvärr hade det lugnande börjat gå ur kroppen och en ny kund stod och väntade, dock raspade X bort det mesta men ville gärna ta ännu mer nästa gång så det var alldeles lent och fint i munnen.

Återbesök den 29, det är ju snart det :) Så nu jävlar skall här tränas. Guuud jag kan säga att jag är bra glad, jag tror att det kommer gå bra för Fifa. Veterinären sa att OM det nu skulle vara så olyckligt att man inte kunde göra något åt felet (vilket han faktiskt tror de kan göra) så kan hon utan problem gå som avelsmärr, men så skulle vi absolut inte tänka nu, så dålig är hon inte- menade X. Vid nästa återbesök skall jag rida henne igen så får vi se om det blivit någon förändring, har det blivit det kommer vi fortsätta som vi gör, har det inte blivit bättre kommer det upp en duktig speciallist (på nått minns inte vad det hette, ingen veterinär iaf) i mars och då får han ta över Fifa då han är duktig på just detta med muskelkrampen o.s.v

Fifa har skött sig duktigt idag MEN hon var en riktig kärring att lasta hem, tjuuuurig. Vi var kvar där ett tag och jag höll på att ge upp, vääärldens migrän och sjukt ont i både axlar och nacke, trött och hungrig, kallt och en häst som stod och tjurade på rampen. De senaste gångerna har hon klivit på snällt, men nu råkade vi inte vara snabba nog och ju längre vi stod desto mer bestämde sig fröken för att INTE gå på, fast vi är ju hemma nu så in i transporten fick vi skitungen.

Ja nu ska jag sova, jag är heeelt slut ont överallt, snorig och måste få smälta det här. Det verkar ju dock se ljust ut. Har säkert missat mycket att skriva men jag tror ni fått ett bra hum om detta. 

Här ser ni bilden på rumpan, här har hon fått medel där hon har kramp. Om ni tittar på höger sida där det vita tecknet slutar ser ni tydligt
  

Film på dallerrumpan när medlet sätter igång. Dålig kvalite men ni får väl kolla nooooga..detta medel skall alltså lösgöra, mjuka upp muskeln.

                         

                                                                                Linda
Några ord

Oj, vem är vaken vid den här tiden om inte Linda (vaknade fem). Ont i huvudet, snorig och funderar på dagen. Så himla typiskt jag. Ska tänka och grubbla för mycket, snacka om att det tar upp för mycket tid och energi av mitt liv.

Jag är så nervös över dagen, nervös över att vi ska ta volvon, då Raven var upptagen, vi kommer åka i diket!! Nervös om vi hinner med oss, nervös över vad veterinärerna ska säga nervös nervös nervös. Ändå är jag nog rätt lugn just nu, det är inte förren vi sätter oss i bilen som min mage mår dåligt.

Kommer jag klara ett till bakslag? Kommer jag orka med mera? Jag är så fruktansvärt trött på det här nu, kan ingen hjälpa oss?? Nu får det vara slut på alla veterinärbesök och behandlingar, den mesta delen av tiden jag ägt Fifa har det bara varit veterinär, behandlingar, sjukhage, hältor, oro, smärta. Great, vilken bra start vi fick.

Tänk om veterinärerna inte hittar nått, man kan alltid hoppas och det är ju därför jag far dit, för att jag fortfarande har hopp i kroppen- men varför är jag redan inställd på en bakslag? Ne men man får väl det roliga beskedet att det är något kroniskt och att hästen aldrig kan bli hel igen, ELLER tänk om det vore en skitsak?

Vi ska vara hos veterinären klockan ett idag, ni får tänka på oss då. Jag har så himla ont i huvudet så jag avslutar här. Ha en bra dag hörrni och tack för alla lyckotummar, det behöver vi!!

                                                                             Linda 
Finns inga ord!!

Det bara spiiir i kroppen på mig, varm av lycka och full med kärlek. Skulle ni ha sett Fifa för en stund skulle ni ha smällt precis som en sockerbit under den heta solen. Hon var GORGEOUS! Såna här stunder fattar man verkligen varför det är den där hästen, varför hon har tagit mig med storm och varför hon är så enormt värd att kämpa för och tro på.

Det är varmt ute men det blåser lite, jag hade läst en hel del i en av skolböckerna, kände för att gå ut till hästarna en sväng.

Där står Fifa så ståtlig och fin på backen med manen som blåser kring hennes ansikte. Hon kommer travandes emot mig i förhoppning på lite mer lunch, men jag studsar och slänger ut armarna. Fifas ögon blir stora som klot, öronen är så spetsade rakt fram som det kan bli, näsborrarna är uppspärrade och iväg she goes! Matte efter som en studsande idiot, Bitter springer för sig själv fram och tillbaka med svansen rätt upp i vädret så mycket han kan.

Fifa och jag dansar och leker omkring i hagen. Hon lyfter svansen och svävar iväg i en vacker trav, matte bländas av hennes skönhet, hon blir otroligt vacker när hon stylar på det viset. Hon drar iväg i all världens galopp, sedan kommer hon tillbaka och vänder sig nyfiket mot mig, tjuter i näsborrarna. Jag slänger upp armarna i luften med glädjerop och ger till ett hopp, Fifa slänger med huvudet, ställer sig på bakbenen och studsar fram och tillbaka framför mig, vi leker så det sprudlar om det. Hon drar några galoppsprång i hagen och flyger upp på sin sten fram och tillbaka samtidigt som hon har stenkoll på mig och väntas få mer uppmärksamhet från min sida, och den synen, när hon står där uppe på stenen, ståtlig och fin med höjgt buret huvud samtidigt som manen och svansen yr med vinden- Gosch!

Mitt hjärta är full av iver och glädje och ju mer vi leker desto mer övertygelse får jag att kämpa vidare med hennes eländiga skada och desto mer känner jag att vi passar något så oerhört bra ihop. En sådan fin häst skall inte gå till spillo.  

Efter ett tag ser jag att hennes dåliga kondis segar ner henne, efter ett till galoppsprång sätter jag mig ner i backen, Fifa vänder upp och travar glatt emot mig. Där myser vi ett tag, kliar henne i pannan, kliar mellan tissarna som hon älskar, kramar om henne och bara njuter. 

        


                                                                         Linda
Brukar ni...?

Jag tog grabbarna (Elmo & Bitter) på en prommis. Fifa är speciell då hon aldrig bryr sig att bli ensam, inte ett ljud alltså, hon följer inte ens med till grinden, Bitter däremot brukar skrika lite och springa runt- som en normal häst gör när flocken försvinner?! Det är så skööönt väder nu, hur varmt som helst. Vi stannade och knaprade lite på granris, eller Bitter gjorde, matte plocka för att ta med hem. Jag tycker det är smart att plocka lite granris och slänga ut till hästarna, då har det både något att göra och tugga på, det brukar uppskattas av mina troll, de äter det som godis. Bitter verkar stormförtjust i de taggiga barren. Fifa hon tar och leker lite, slänger granriset hej vilt omkring sig. Brukar ni slänga in granris i hagen? (Nog för att jag slängde in ett helt jävla trä haha)

Hemma i hagen satte jag mig ner pladask och bara myste med hästarna. Fifa är så otroligt social. Hon kommer alltid med sin lilla rosa mule och ska upp i ansiktet på en, jag brukar ofta krama om hennes luddiga lilla huvud, sedan småkivas vi med varandra där hon fipplar med läppen och jag nyper lite smått i mungipan. Flyttar jag på mig en bit bort hakar hon bara efter, hon är verkligen mysig min lilla häst. Jag kan verkligen inte förstå att den här hästen har varit så skygg och osäker. Bitter däremot kan komma och nosa men sedan räcker det för herrn. Jag tycker tiden med hästarna i hagen är viktig, att bara sätta sig någonstans, inspeketera, mysa och bara vara med. Brukar ni ta den tiden till hästarna?

          

                                                                            Linda
Vinnaren av bloggtävlingen!

Vinnaren av bloggtävlingen i sammarbete med Emmishopen ÄR ... Josefin Björklund! Grattis Josefin till en Expedition Hat från Mountain Horse! Jag gillade din motivering därför jag vet själv hur det är efter flera gånger tro och hoppas på att man funnit någonting bra/det rätta- nu tror jag din lycka är framme och att du äntligen funnit mössan som håller dina öron varma ^^ "Lurv-mössan"
                                  

Josefins motevering: Jag skulle jätte gärna vilja vinna mössan då jag har svårt att hitta en mössa som både är snygg och värmande, denna mössa ser så otroligt skönt ut och jag brukar alltid frysa om öronen fast att jag har en mössa på mig, så denna mössa med allt "lurv" skulle passa kalla mig helt perfekt. Jag blir ibland mösstokig då jag har flera mössor hemma men inte en ändå fungerar mot blåst och kyla!

                                                          Gå in på Josefins blogg här

                                                                        Linda

Ingen rubrik :P

Tömkörde Fifis och focuserade på att länga steget, lite svårt ibland då hon gärna vill öka takten men det där kommer ta sig, hon knatade på bra. Inte lika glad och energisk som igår, såg nästan lite trött ut. Longerade henne i trav igen- men jag tror nog det är en lite hälta ändå, ska bli himla intressant på torsdag!

P.s imorgon avgörs vinnaren i bloggtävlingen!

                        Fifis i sina josa boots, någon som vet ett matchande dressyrschabrak ^^?

                                                                                      Linda
Min bok och mina teckningar

Jag har för länge sedan lovat Islandstokan att visa några av mina teckningar. Som barn och upp mot tonåren ritade jag väldigt mycket, det var ett stort intresse. Jag skrev dessutom väldigt mycket berättelser, dikter och serier, alltid varit för skrivning och bild :) Nu önskar man att ens teckningar vore lite som Jennys eller Ullis men så här såg dom ut när jag var ca 12 - 14 år gammal:

                                           Jag skissade fram egen seriefigur vid namn Irina ^^

                    
                                                     En annan figur jag fantiserade fram

                     

                                                             Nått fantasidjur och kanin :P

          

          Här har jag fuskat faktiskt då jag tittat på en bild, hästen skall föreställa en gammal sköthäst Jonsmessa

                        

                                                                     Ett till fantasidjur :P

                         

Sedan min längsta dator skrivna bok som jag skrev när jag var 13 år, den fick fröken i skolan smaskigt läsa, jag kan tänka mig vad stavfel ^^! Handlade om en vild häst vid namn Rusty som ingen människa förstod sig på förutom en liten flicka, såhär har jag skrivit bakom boken som beskrivning: Lisa är en tjej på fjortorn år, hon bor med sina föräldrar Linus och Anna. Men så händer hemska saker som inte får hända, Rebecka dör! Tillslut vill Anna ha lite semester och dom åker till Öland där Frida bor. Men Lisa känner inte henne utan är oartig. Lisa hatar hästar och problemet är att Frida och hennes familj äger ett helt stuteri och inte nog med det dom har fullt med hundar också!
Haha ja för att förklara det lite bättre så är Rebecka Lisas bästa kompis som plötsligt dör i en olycka tror jag, Lisa mår dåligt och de far då lite på semester får att skingra tankarna. Semestern blir hos ett par bekanta till föräldrarna som bor på en stor hästgård, där träffar Lisa Rusty den okontrollerbara lilla hästen och det händer både det ena och det andra. Haha vadå klyschigt ;)

                       

                                                                              Linda
Är hon bättre? Paket!

Idag var det varmt, endast - 4 grader, jisses! Tog ut skrutt på plan och longerade, jag ville se henne i trav. Ja travade gjorde hon och GALOPPERADE. Alltså saken är att den här hästen har inte alls klarat av att galoppera på volt i longering, det har bara varit grisepass och allt annat tjosanhejsan. Så att hon tar galoppen så himla lätt såhär- är ju verkligen tummen upp! Hon måste... må bättre? Visst ibland är den lite lite passaktig men vadå, en omusklad häst som aldrig gått i galopp på volt förut och enbart fått skrittat i flera månader, vad kan man begära liksom? Jag tyckte det var riktigt kul att se MEN det kan även vara så att hon kan ta till galoppen om det nu finns en smärta i hennes kropp.

Traven såg lite småhalt ut ibland, elller?? Kan det vara lite obalans och otakt? Jag vet inte faktiskt, traven såg fin ut ibland. Om det är en hälta jag kan se så har den ju blivit betydligt bättre! Jaha, om Fifa nu är bra igen eller åtminstone bättre känns det ju lite konstigt och dumt på något vis att precis då byta veterinär om den nya behandlingen funkar. Hur kan man bli både lite depp och samtidigt glad över detta? Undra vad veterinärerna på den nya kliniken kommer att säga om jag kommer dit med en ohalt häst, jag som pratade så bekymrande. Är hon bättre så måste det ju ha varit ryggen hela tiden då det enbart var ryggbehandling hon fick sist, kanske har tömkörningen gjort sitt också?

Idag hade jag egentligen tid hos den gamla veterinären som är avbokad och på torsdag skall jag till den nya. Aja jag vill ändå fara iväg med henne till den här kliniken, jag själv kan ju inte se om det fakiskt ÄR en hälta eller ej, men glad verkar hon iaf vara för hon ville då inte skritta på volten, det var bara galopp galopp galopp och lite flygande köttbulle ^^ Ändå var hon betydligt lugnare och mer på marken än förra gången.

Så en annan sak. Hahah ja jag skrattade åt mig själv idag faktiskt, och ni får peka pekfingret mot mig och säga vad motsägelsefull jag är, ni får skaka på huvudet och ni får tycka jag är småknäpp. För vet ni vad jag fick hem idag? Det visste egentligen inte jag heller inann jag öppnade paketet. Ett par rosa catagoboots! Hahah ja och vad var det för inlägg jag skrev för några dagar sedan om färger? Fifa ska vara snygg och inte puttinutt.

Haha ja, för några veckor sedan såg jag en bild på en superläcker ljus islandshäst med just dessa rosa catagoboots, det såg himla läckert ut, även om det var lite sött så blev det rejält häftigt, hela hästen lyste! Jag tänkte:
- Såna måste Fifa ha!
Dock var dessa boots slut på lagret då jag skickade min beställning. Sedan tänkte jag inte mer på det och trodde beställningen skulle tas bort och kände att det var lika bra ändå för pengarna behöver jag spara, men inte då, nu har jag ett par färgsprakande boots här bredvid och jag kan knappt bärga mig till jag får testa dom på Fifa. Haha Linda är en aning knäpp!

         


                                                                          Linda

Övergångstäcken

Funderar på att skaffa mig ett övergångstäcke till Fislisan framöver. Vintertäcket hon har nu är av tjockaste lager och kan nog bli lite varmt när vintern börjar lägga sig. Det som är svårt att veta är om de är lagom kring hals och bog, oftast brukar täckena blir stora tält.


Antingen köper jag hööks övergångstäcke. Dock är ju inte jag alls haj på ponnymotiv, lite töntigt men det är billigt 599:- och matchar ju såklart transportskydden, samt slipper jag skicka efter utan kan fara till butiken själv.

           

Sedan fanns jag ett sjukt snyggt övergångstäcke från Hasttema.se  Event plus classic ponny, 644:-  Kanske kan matcha med transportskydden men jag och detaljer, rosa och rött funkar ju inte ihop ^^

                                  
Fann ett till snyggt rutigt övergångstäcke från Haglunds, sheild 599 :- Jag gillar ju ruktigt jag!

                  

Jag ÄLSKAR ju guld och fann faktiskt ett sådant övergångstäcke, fast jag vill inte ha med hals sedan skulle guld passa betydligt bättre på Bitter, en mörk häst, så detta blir det inte men var tvungen att visa ändå. Från Haglunds, Elit 799 :-

                 

                                                                                   Linda
Att vara hyresvärd - A piece of cake?

Konflikter

Som värd har du förmånen att bestäma hur rutinerna skall styras upp, regler, kostnader, arbeten o.s.v kring inackorderingen/stallplatsen. MEN det är heller inte en enkel sak att ta på sig och det har ju verkligen jag och Martin fått erfarenhet av. Sjukt roligt men svårt när konfliker kryper fram. Det är inte alls lätt att vara en värd om exempelvis några inhyrda har olika åsiker kring en punkt och man som värd vill göra båda kunderna nöjda. Vi har alltid strävat efter att ha nöjda glada kunder som har fått kommit med ideer och åsikter kring inackorderingen, men ibland stöter man på problem som man kanske inte kan lösa eller en osammarbetsvillig kund. 

                               

Jobbet och pengarna

Det är dessutom inte bara konfliker som kan göra rollen som värd some hard, det är även mycket jobb kring foder, vatten, underhållning av hagar o.s.v. Att tjäna pengar på detta var vi själva aldrig ute efter, då hade vi nog fått tagit det dubbla vid inhyrningskostnader. Att bygga hagar är dyrt och speciellt om man skall ha redigt och bra material, våra sommarhagar blev äckligt dyra med stolp, tråd, isolatorer, agrigat, grindar, el samt gödslingen som sker varje vår och putsning på hösten. Jobbet och en del av pengarna blir att med traktorn trycka ner varje stolp under vårkanten, dra och laga tråd samt röja med röjsåg. Samt byggnaden av vindskydd. Även sadelkammare uppvärmd eller inte där sadelhängare, krokar, täckeshängare, hyllor mm skall kostas på.

Sedan har ju många hyresvärdar även stallplats med en hel del kostnader, dock inget vi har erfarenhet av eller som vi hållt på med.

Underhållning av vall

Skall man dessutom vara riktigt noga med vallen (och det beror i vilket syfte) så kan man efter några år vilja byta åker för att plöja upp den gamla hagen. I regel skall man förnya vallen var fjärde år, det blir mer och mer ogräs i vallen som konkurerrar ut timotejen och ängsvingeln, fröet i sig som gror i backen varje vår blir sämre och sämre, den mattas liksom ut med åren och då kommer ogräsen fram. Vill man ha rödklöver så växer denna bara första halvåret sedan konkurreras denna också ut, oftast brukar man nu inte vilja ha klöver till hästar men vill man så får du förnya vallen rätt ofta. Ibland får man som sagt även putsa beten, har inte betet hunnits ätits upp ordentligt av hästarna så kommer den gamla vallen kväva den nya som kommer nästa vår.

      

Betala vid sommarbete?

Det ÄR mycket pengar och jobb som går åt och ännu mer ju större yta man har. Man som kund vill kanske tycka att en värd inte bör ta betalt för ett sommarbete - gräset växer ju av sig självt, men då vill jag lova att de har fått det bra med tanke på att värdens utgifter på material och underhållning av mark och vall går till en annans häst.

INNAN jag skaffade hästarna hit till gården och vi började med egna hagar o.s.v så trodde jag faktiskt inte det skulle kosta mycket som det faktiskt gör och av våra dåtiders inhyrda så har vi ÄNNU INTE tjänat in de pengar vi lagt ut. Nu är vi även noga med att odla ett bra hö och lägger ut väldigt mycket energi,tid och pengar kring det (eller ja min sambo det är han som är bonden) Han säljer hö till två stora hästgårdar och sedan till privatfolk samt halm. Utöver detta säljer han korn till en av medelpads största bönder. Så det är mycket jobb kring jordbruket. Nu kom jag av mig lite där..

    

Värd och Bonde - Att odla och tjäna på vall

Att odla vall är kanske inte det man blir rikast på. Det kostar skjortan och ibland blir jag alldeles snurrig när Martin räknar och grejar, jag fattar inte hur bönder får detta att gå runt, ska man tjäna på jordbruket ska man ha mycket mark, bra kontakter, maskiner & redskap, kunskap samt en jäkla massa tid (nu finns det dom som arbetar med jordbruket året om och har förmodligen även djur och därav tiden, men då är det mer en livsstil).

Plasten kostar fasligt mycket, höfrö, rep/nät runt balen, underhållning av maskiner, bara bränslet kring- skörden, buntning, inplastning, gödning, köra hem balarna och köra balar till kunder, och så har vi den där fasligt långa arbetstiden från morgon till kväll vilket kanske inte ger många kronor till alla bönder. Tänk dig då de där 250- 300 :- balen hur mycket får bönderna över egentligen? Tåls att fundera på ;)

    

Men

Nej att vara värd och bonde är inte alls Piece of a cake men däremot har de också sina stora fördelar. Får man verkligen in bra folk/kunder så kan man få det ruskigt trevligt och ju fler hästar det finns i flocken desto roligare är det och det är ju detta som är meningen med inackorderingen och inget annat!!

      

                                                                           Linda
Sagan om de två.. sockersöt bildbomb!

..bästa vännerna. Elmo av Ylveli (min isländska fårhund) och Borderweiler´s dryga Yes "Java" (Ericas australian shepherd) Vi planerade och skaffade dessa två valpar samtidigt och vi har alltid hängt ihop med våra hundar ända sedan de var pytte till idag. Här kommer ett gäng bilder på deras uppväxt ilag! Har dock inga nya bilder sedan de blev fullvuxna men upp till ca ett år iaf :)

Sagan börjar här..


                                                                                 och de växte...

                                       

                                                                           Och de växte..                                                                            Och det växte..

           

            

                                                                              Linda
Jag - Galenpanna? Bilder

Jo, det var nog jag som var en galenpanna idag, jag lyckades charma till mig lite och fick med mig min sambo och hela djurgänget på en trevlig promenad i - 30.

Det knarrade rejält på backen där vi gick, jag verkligen älskar det ljudet! Jag njöt av det bästa sällskapet, av solen som lyckats träda fram och den något sköna kylan kring mina kinder. Martin huttrade och tittade på sitt mål långt framme på vägen, frosten täckte halva hans ansikte och mössan hade han dragit ner ordentligt. Han tittade rätt fram och ville bara nå vändplatsen. Hästarna knatade på bredvid oss och Elmo dansade glatt längst fram.

Inte en människa ute och det är väl ganska klokt? De såg oss säkert genom fönstren och måste ha tyckt att ett gäng till dårar gick där ute. ÄH, finns inget dåligt väder bara dåliga kläder!!  Så sjöng jag gång på gång
- Iiii vååårat kaaarga viiinterlaaaand!
Jag var varm och gosig, det var bara kinderna som fick slag av kylan, men eftersom jag är väldigt mån om min generösa sambo vände vi efter en stund, både han och bitter hade förvandlats till två söta snögubbar. 
 
Elmo i sin sjukt söta lilla overall, nog för att han höll värmen utan den, men någon gång måste den ju användas :)           

                       

                       

                                                                               Linda
Kolla ditt kommentarsfält + blogglistan

Det är verkligen skit tråkigt för det är några nya bloggar som jag fått kommentarer av, dock kan jag inte svara några av er, kommentarsfältet i era bloggar dyker inte upp för mig. Igår svarade jag på alla mina kommentarer så ni som inte fick svar kolla ditt kommentarsfält, himla trist om man inte kan svara fick ju några intressanta kommentarer faktiskt.

Nu har jag även börjat skrivit ut de nya bloggarna under fliken: Ny blogg: på blogglistan, så ni har
lite bättre koll vilka som är nya. Datum skriver jag alltid ut och sätter en * vid varje ny blogg. Det är verkligen jätteroligt för många kommer med nya bloggtips till listan :)

Nu skall jag ut i kylan och kolla om mina hästar lever!

                                                Klicka på bilden för att komma till blogglistan!                                                                          Linda
Hur gör ni?

Jisses det är svinkallt och det kommer det att vara hela helgen, -31 grader som högst, vad hände? Lite nyfiken på hur ni gör med utfodringen vid så kalla grader, får hästarna fortfarande portion eller får de gå på fri tillgång sådana dagar? Tell me :)

Brrrr!                                                                                    Linda
Barnförbjudet= Tråkigt på trav?

Jag har funderat på om jag skall visa detta klipp eller inte, men varför inte det är ju lite roligt ändå. Har man trist så har man, då får man försöka sysselsätta sig med något annat, fast kanske fel sysselsättning? Haha :P                                                                       Linda
WHAT??

Godmorgon på er.

Men hallå! Det är - 28,5 grader ute, när jag försökte få igång bilen och såg graden höll jag på att svimma, WHAT?? Ja jag börjar om mindre än en halvtimme tror ni vi får igång bilen eller?  KUL! Inte trodde jag vi skulle få så här kallt heller, meeeen jag måste ju ta mig till jobbet :O Martin försöker tappert lösa problemet åt mig.

Hästarna sprang jag iväg till och öppnade tråden till balen, det blir fri tillgång idag kan jag säga! Bädda om er hörrni!

                                                                              Linda
Galenpanna! Bilder

Meeen, ja får man inte det ena så får man det andra. Antingen är Fifa seg och uttråkad eller så är hon alldeles för galen. Idag var hon helt crazy och det blev inte alls något jobb. Vi har - 14 här och soligt, självklart var Fifa på hugget. Jisses hon stegra, kastade sig åt sidan, sparka bakut, flög hit och dit som en idiot, oj oj värre än vanligt, det gick inte att försöka få henne att gå framåt då blev hon tokig och var mest i luften. Jag röt till ordentligt flera gånger, man blir lite rädd att få sig en spark, ja menar tömmarna är inte alls långa. När hon stegrar är det inte bara rätt upp heller utan det är att kasta sig fram i världens stegring. Sedan är hon så fumlig, snabb och vig, gaah idiot var förnamnet idag :P

Dock ville jag inte ge mig, jag hade bestämt att vi inte skulle arbeta idag för det skulle aldrig funka men jag hade bestämt för att hon skulle avsluta genom att lyssna och vara på marken. Det tog en stund kan jag säga, snurrFifa det vill jag lova. Himla synd att jag inte har helt tråd runt banan för då hade jag kunnat släppt henne en stund. Den energin hon hade idag vill jag ju ha jämt men kan hon hålla sig på backen eller??  

Hon kom fram i trav ibland, hmmm.. ibland haltar hon och ibland syns det inte, jag TROR hältan syns mer vid volt men är inte säker då tömmarna egentligen är alldeles för korta så jag fick liksom springa med lite på sidan och vara på min vakt för att inte få en spark. Sedan lät jag henne inte trava så mycket heller.

Nere i hagen busade jag lite med fröken, oj oj vad hon tog i och vilka bakutsprång hon gjorde, sedan kom en magisk fin lätt trav fram! Busunge, fast när matte hämtade kameran var det inte lika roligt längre, men tog iaf några bilder.

            


                                                                                  Linda
Fyrgångare eller femgångare?

Det blir mer och mer tankar Kring Thor från Järsta, jag har nästan fått insett att jag måste släppa Herkules lite, för ett tag i alla fall, han står för långt borta och han är ju väldigt liten enligt mig. Inte har jag bestämt om Fifa skall betäckas i år heller, för det vet jag inte om jag har råd med eller om Fifa ens håller till, dock hade tiden nog varit den bästa nu faktiskt, men man kan ju alltid kolla runt som sagt. 

Nu har jag hört från många håll och även i läst i böcker att en fyrgångare kan ha lite svårare för tölten än en femgångare. Alltså bör man betäcka med en femgångshingst då chanserna är större för en lättre lätt-töltad avkomma? Eftersom tölten är samsidig vilket även passen är så skall femgångare ha lättare till tölten än en fyrgångare.

Hur tänker ni kring detta? Vad skulle du betäcka med? Vilka för- och nackdelar ser du med att betäcka med en fyr- eller femgångare?

Jag har ju faktiskt alltid tänk att jag skall betäcka Fifa med en femgångare men Thor blir mer och mer intressant, han är en fyrgångare samt efter Tyr. Tyr har ju också lite rykten om att lämna avkommor som ska vara svår att töltsätta, det här har jag hört från många håll men man ska alltid ta allt med en nypa salt. Så ja mina tankar slår om i huvudet- vilket är den rätta hingsten för Fifa och för mina mål?

Men titta vad Ullis hade i sin bildsida, aj aj det klingar i fingrarna Ullis ;) Thor från Järsta

  

   

  

 
  

  

                                                                              Linda
Var är manen?

Jag funderar mycket kring en sak och det är Fifas man. Den är inte alls lika vacker och lång som för ett år sedan, pannluggen har verkligen blivit kortare. Jag börjar fundera på om skadan kan vara en liten orsak till detta? Inte vet jag men jag menar en skada får ju en häst att sacka ner (bli hängig, slö, mindre glad och se risig ut o.s.v)

Det finns ingen häst i hagen som gnager på manen och hon kliar sig aldrig heller, något måste det ju vara. Givet har hon fin man nu också, den ser ju inte skabbig ut precis men den är inte alls lika tjock, puffig och lång som den har varit. Vad tror ni det kan bero på? Finns det något man kan ge för man och svans?

Visst bilder gör ju mycket också och är det riktigt kallt ute blir ju manen puffigare än om det är lite blötare och varmare väder, men generellt så har hon haft finare tagel.

                                                                                    Då                            

                                                                                     Nu
                                                          Kallt väder och manen ser puffigare ut                                                       Varmare väder och manen ser risigare ut                                                                                  Linda
Bilder från feb 2011

Oj, vad händer, första Februari! Tiden går verkligen fort men det gör inte mina kommentarsvar direkt, förlåt hörrni men min två dagars migrän har varit hemsk, dock mår jag bättre idag men skall snart iväg på jobb. Det ska bli så kul att träffa barnen igen, jag ska allt krama om dom! Personalen på förskolan ska också bli himla roligt att träffa, dom är så snälla och roliga :)

Bilder från förra årets Februari

Den här bilden mår jag lite dåligt av,inte bara utav mina bananben utan här trodde vi hennes trav var fyrtaktig, javisst den kan säkert ha varit lite oren men förmodligen var det nog hältan som syntes mest, men eftersom två tränare och flera andra mer islandskunnigt folk trodde det var taktfel så förlitade man sig självklart på dom. Jag borde skämmas!
 

                   Här får vi lite hjälp av Fifas förra ägare, vi hälsade på henne i en vecka på gården.


                                                                     Här har vi börjat tölta lite :)

   
                                                                  Ne nu måste jag sticka!

                                                                             Linda
RSS 2.0