Någon som kan photoshopa? AKUT!*

Jag fick mina förstoringar på Linnéa förra veckan och vilken BESVIKELSE, dom blev ju rosa! Och inte ville Fuji vara medgörlig heller, bara att betala 14 förstoringar som bara är att kassera, för dom kan jag verkligen inte ge bort. Känner mig en aning stressad med tanke på att det ska vara julklappar.
 
Ja nu har jag tonat ner färgen och ska testa igen, men bakgrunden är heller inte bra, jag vill att den ska vara helt vit, och det är den inte, plus att väggen syns och den vill jag också ha bort. Är det någon gullig människa som kan hjälpa mig med detta? (Rätt snart) och mot rimlig betalning såklart. Jag behöver verkligen få till det här :/
 
Här är en av dom och det är fem bilder med samma bakgrund
 
 
Aaw!

Jag stack ut och red en sväng medans Linnéa fick vara med pappa, så kom jag hem till detta:
 

Det tar hårt att busa med pappa <3
Det börjar ta sig

Jag tycker att jag har fått ner Kaera i vikt riktigt bra nu. Lite mer magmuskler, och överallt faktiskt, så skulle hon vara riktigt snygg. Nu jämför jag väl kanske inte riktigt bra bilder men översta är nu och understa då.
 
 
 
 
Aktiv bebbe

Linnéa är mer aktiv nu, hon nästan springer i sin gåstol. River i saker så man får vara på sin vakt och pratar (skriker) hela dagarna. Vi har det väldigt roligt tillsammans hon och jag. Ibland är hon så roligt så jag inte kan hålla mig för skratt, och då skrattar hon för att jag skrattar, så då kan vi sitta där och skratta ilag, älskade unge. Kommunikationen ligger på en helt annan nivå nu. Senast idag blev hon faktiskt arg på mig för första gången. Hon satt i sin mat stol och pillade på pappas mobil (som är heliga stunden), dock skulle vi fara iväg så det blev inget mer mobilande för hennes del, och jisses vad arg vi blev, skrek och fäktades med händerna i mammas ansikte som protest, riktigt sådär förbannat. Haha då blev jag brydd, samtidigt är det ju lite kul ändå, det är ju bara ett tecken på att hon utvecklas.
 
Dagar som denna slutar ofta med en trött Linnéa. På väg hem från en busig kväll hos mormor.
 
 
 
 
Lydnadsträning i ridhuset

Vill börja med att jag VET INTE hur jag fick för mig att det var första advent igår, jag tror det berodde på julskyltningen som är varje advent men den här gången hade de bytt till dagen före. Så ursäkta :)
 
Idag for jag och Kaera till ridhuset. Det är så halt, hårt och trist ute så jag kände för att rida inomhus faktiskt. Vi tränade på det som vi gjorde på Lina lektionen och det gick ännu bättre den här gången. Jag kan bli liiite osäker när jag ska förbereda för en början av tölt, men jag troooor jag gör rätt och har fattat vinken, annars har vi ju unghästkursen på torsdag så då får Lina checka av lite hur det ser ut för oss.
 
Kaera var på toppenhumör (även om hon måste piska med svansen emellanåt som en protest, suck, stooon!) men hon har blivit så sjukt duktig, otroligt lyhörd och med. Hon känns riktigt fin och känns hon såhär när jag ska ställa av henne så kommer jag vara hur nöjd som helst.
 
Vi tränade även på lydnad från marken vilket också gick bra. Plats, med andra ord. Jag lämnar henne på ett ställe och där ska hon stå vart jag än tar vägen. Jag bad om lite störningar och fick Jennifer och hennes hund att trulsa runt Kaera. Kaera nyfiken i en strut och hundkär som hon är följde hon dom med blicken. Ibland hände det att hon tog fram något steg men det korrigerade jag direkt sedan stod hon så duktig stilla, även om det kliade i hovarna att få hälsa på den där något stora lurviga bjässen. Jag lämnade henne även längst bort i ridhuset medans jag gick till andra sidan, och där stod hon så snällt och väntade tills jag kom tillbaka. Mitt mål är att hon ska kunna stå blick stilla på samma sätt medans någon ryttare galopperar runt henne, det vore en rolig utmaning det!
 
 
 
 
 
 
ZzZzZ

Såhär känner jag mig just nu
 
 
 
Första advent

Och det kom faktiskt snö! Fast det försvinner nog lika snabbt som det kom. Idag är det som sagt första advent, ett steg närmre till julafton som jag verkligen längtar till. Ikväll har åkeriet middag, det kommer bli en otroligt god buffé! Julgodis har bakats och världens godaste marrängtårta kommer serveras till efterrätt. Yummi! Och självklart ska prinsessan vara med i sin söta lilla julutstyrsel <3
 
 
Någon design kunnig??

Jag vet inte hur många timmar jag faktiskt lagt på bloggens design den sista tiden. Min meny är lååång ner på sidan. Den hamnade där när jag ändrade lite med headern och sedan har jag inte fått till det. Är det NÅGON här som kan hjälpa mig med detta? Jag vill få upp menyn! Dessutom tycker jag det är för få inlägg per sida, jag hade gärna velat ha en "nästa sida" men detta verkar inte finnas på blogg.se ? Gah jag blir tokig på sånt här som man inte förstår sig på!
 
Någon vänlig själ? :)
 
 
Pannband by M är här

Nu har jag äntligen fått mitt pannband till Kaera och det är sååå fint! De glänser magiskt vackert och jag tror min häst kommer passa i det här guldiga glittret alldeles perfekt. Vad tror ni? :)
 
 
 
 
Tar inte lång stund..

Det är ganska skönt efter en fullspäckad dag med en halv vild Linnéa få lägga henne för kvällen. Då kan man andas lite och få egentid, mysa i soffan utan att passa en liten prinsessa hela tiden. Fast så hinner det gå en till två timmar och så börjar jag sakna henne igen. Är man knäpp morsa eller? Nu vill jag bara hålla om henne, pussa på henne och se min lilla flicka skratta. Kärleken till sitt barn är magisk <3
 
 
 
 
Två år emellan

Det här är första bilden jag har på Kaera
 

Och här är den senaste
 
 
Privatkurs för Lina

Nu har jag kursat för Lina och det gick jääättebra! Nu har vi ytterligare nya saker att träna på här hemma och framförallt en början på tölt. Fan vad kul att få börja med den, tölten är ju den absolut roligaste gångarten enligt mig och nu var det länge sedan jag töltade.
 
Vi började med att träna på framdelsvändning i skritt, vilket kommer vara nyttigt för tölten sedan. Eftersom det här var något nytt för Kaera provade hon alla möjliga ting, blev lite tung i handen, krullade ihop sig och ja sånt som bara är så naturligt för en häst att göra när de funderar på vad vi faktiskt gör för något. Jag fick vara noga med att rida en långsam skritt så jag kunde väl förbereda henne för framdelsvändningen,  förstod hon inte la jag dit spöt. Min sist var något som jag fick tänka på mycket för jag har en tendens att lyfta mig ur sadeln och det gjorde jag ett antal gånger. Ibland skulle man vilja ta sitt spö och slå på sitt eget huvud med, att det inte går in?! Det där muskelminnet är en utmaning att ställa om. Jag fick även vara noga att lyfta upp Kaera så hon inte krullade ihop sig som en snäcka. Ta och släpp, och hon fattade ju vinken. Lite mer träning på det där och det kommer sitta som en smäck ;)
 
Sedan gick vi vidare till att öka energin i skritten, alltså en början till tölt. Här fick jag också vara noga med att förbereda henne innan jag började med något, alltså ta det lugnt med en långsam skritt, och noga med att hon inte föll framåt då hon har så lätt för sin trav. Sedan drev jag försiktig med min röst och skänklar och så fort hon tog ett-två steg så gick vi ner i vanlig skritt igen. Jag fick även här vara noga att bevara samma energi och inte släppa iväg henne, jag tar fram mina händer en aning när vi går ner till skritten och det måste jag försöka undvika. Jag hade en del i handen men det blir ju så när hon inte riktigt förstår vad som händer, ändå gjorde hon det riktigt bra. Lina tyckte det gick över förväntan faktiskt. Vi får mycket fina kommentarer från Lina faktiskt och det värmer så i hjärtat. Man blir helt klart pepp. När vi tränat lite på en början av tölt några gånger så fick hon gå över till en lång och låg trav innan vi avslutade för dagen.
 
Hon var riktigt duktig idag och jag själv har massor att träna på nu innan hon ska ställas av. Ännu mera pepp? Jajamensan!
 
 
 
 
En klapp på axeln till mig..

Gud vad stolt jag är över mig själv! Jag har under fem veckor lyckats gå ner 7,5 kg! Fan vad skönt, jag gick upp efter graviditeten (vilket verkar vara ett vanligt fenomen) men jag får skylla mig själv som åt godis varje dag också. Så det blev till att sluta med sött (undvika kolhydrater) undvek pasta och gick promenader så mycket jag kunde (6km per runda) Plus att jag åt en speciell soppa till frukost och ibland till lunch. Jag har nått mitt mål, men eftersom det har gått så bra så tänker jag fortsätta vara nyttig och motionera. Dock har jag ätit sött fre-sön i tre helger vilket jag vill kunna fortsätta med. Det svåraste har varit att sluta med allt det där onyttiga eftersom jag har haft sånt sockerberoende, men den här gången hade jag jävlar anamma och det gav ju resultat, SÅ HIMLA SKÖNT!
 
 
 
 
Min häst är duktig

Aaaah vilken dag! Eller snarare vilken stund jag haft med min fantastiska häst! Allt var verkligen perfekt! Till att börja med, superfint väder, soligt, frostigt och sådär lagom kyligt. Lite vinterkänsla, och med det hade jag en perfekt fluffig häst. Det är det som jag tyckte är extra charmigt med islandshästen, dom blir sådär fluff och puff i päls och man. Så jag red en liten punkare idag <3
 
Först och främst måste jag berömma min häst som faktiskt står kvar där jag ställt henne och då är jag utomhus hemma på våran tomt liksom (är sällan i stallet), nog för att hon aldrig har haft något val, men jag tycker hon är oerhört duktig för att vara så pass ung och grön. Jag kan ställa henne uppe på vägen mellan hagen och huset och springa ner på gården för att hämta något, och där står hon kvar och väntar utan att röra en fena, SÅ vill jag ha det och så kommer jag att fortsätta träna, en lydig häst för mig är A och O. Det kanske inte är så märkvärdigt för alla men för mig är det suveränt och otroligt viktigt. Jag ska nog sätta henne i nya utmaningar på den punkten.
 
Vi red ut i skogen idag och hon var så himla duktig på precis allt. Lång och låg med nosen i backen, hon kunde trava så i en km och höll samma position hela tiden, lugn och avslappnad, jag kunde dessutom driva på henne i den här gången utan att hon körde upp huvudet eller tappa fokus. Jättefina galoppfattningar, sådär superkänslig och lyhörd. Travade på jättefint i skogen över grenar och stenar. Där brukar jag släppa helt på tyglarna och låta henne vara för att finna sin egna balans. Jag rider ju inte enbart på skogsstigar, tvärtom, jag rider hellre rätt ut i skogen så hon verkligen får lyfta på benen både i skritt och trav, det är ju en perfekt styrke- och balansträning! Och Kaera tycker bara att det är roligt, faktum är att hon verkar tycka allt är roligt som vi gör. 
 
I brantare nerförsbackar, ger henne kontrollen på att balansera upp oss själv genom att släppa tyglarna och bara åka så länge hon inte går för fort då vill jag korrigera om hon inte lyssnar, men hon har alltid tagit det lugnt i nerförsbackarna. En häst som har för bråttom tappar ryggen och hela arbetet, så det var jag väldigt noga vid redan promenader med att Kaera skulle använda backarna på rätt sätt, det är ett jättebra verktyg om man vill träna överlinjen och få hästen att arbeta under sig då bakbenen måste bromsa och parera upp kroppen, och oftast får man då lite gratis samling om det går till på rätt sätt. Så jag tycker både uppför och nerför är lika nyttig träning.
 
 Även om vi rider ut mycket och bakar in med fart och bus så ser jag till att alltid rida min häst, och då menar jag inte åka. Åka gör jag när hon gör rätt för det jag bett om eller när hon faktiskt tutar på riktigt bra. För mig får hon tillexempel aldrig köra upp huvudet och tappa överlinjen, hon får aldrig gå på spänn, aldrig sluta lyssna eller gå på ett sätt som är mindre trevligt, men för det behöver man inte arbeta hästen med höga krav. Man kan väl jämföra det som när man är ute och går med hunden, han får aldrig dra i kopplet eller skälla på andra hundar, men vi behöver heller inte träna någon speciell lydnad vid varje promenad. Så tänker jag. På onsdag är det privatlektion för Lina, fan vad kul!
 
Den här hästen skänker glädje <3
 
 
Linnéa blev sämre..

Inatt blev Linnéa sämre. Hon fick 40,4 i feber. Så jag ringde sjukvårdsupplysningen där man rådde att avvakta eventuell resa till akuten. Istället skulle jag försöka ge henne vatten, klä av henne av svalkande syfte och ge mer Alvedon. Sagt och gjort sedan var det bara att vänta innan nästa tempning. Min lilla fina flicka, hon var kokhet alltså, men trots den höga febern så var hon ändå på bra humör, så bra som hon kunde vara på i alla fall. Det var inte så att hon grinade och var helt knäckt men hon var såklart gnällig och ville vara väldigt nära mig <3 Efter ett tag så tog jag tempen igen och den hade faktiskt gått ner lite, så jag la prinsessan bredvid mig i vår säng för att försöka somna. Några timmar senare vaknade hon och ville ha mat, då hade tempen återigen gått ner, men hon var fortfarande väldigt varm.
 
Sedan har hon varit lite kinkig till och från hela dagen trots att febern försvann. Vi har hållit oss inne och bara tagit det lugnt. Att sova lunch var det inte på tal om, jag gav upp efter 1,5 timme. Och vid läggdags så var hon hysterisk och det slutade med att jag lade mig bredvid henne i vår säng tills hon somnat. Hon HAR varit lite såhär när hon ska sova den senaste tiden. Det är några gånger som jag fått lägga mig bredvid henne i våran säng då hon varit så himla ledsen och jag vill ju verkligen inte att detta ska bli till en vana, hon som hade så lätt att somna själv förut. Tycker inte om när lillan blir så ledsen..
 
 
 
 
 
Dyra klick men braiga klick!

Min familj har alltid stått för kvalité. Kosta vad det kosta vill, kvalité är en prioritet. Så nu har mor min talat om vad Linnéa (som är viktigaste i världen och jag håller med) ska ha och få av henne.
 
 
Kanz vita vinteroverall har Linnéas mormor klickat hem
 
 
Hon får även av mormor ett par tofflor av äkta fårskinn
 

Sedan tyckte hon att Linnéas mamma skulle satsa på riktigt varma kvalitéts vantar som Lindbergs renskinns vantar, sagt och gjort, jag klicka hem ett par:
 

Farmor förespråkar också kvalité så hon ville ge jänta en rejäl åkpåse som nu också är hemklickad. Nordlys oklippta fårskinns åkpåse som det för övrigt är 50 % på just nu:
 

Det var inte dåliga saker inte, det vill vi tacka så hemskt mycket för älskade familj <3
 
Något annat jag har köpt till Linnéa är en uuursöt julklänning som hon ska ha på åkeriets middag nästa helg, jag bara älskar den! Köpt från Lindex.
 

Med denna fina body under
 
 
 
 
Feber

Idag har vi varit i Birsta jag och Linnéa med mormor, gammelmormor och respektive. Sedan fortsatte vi mot min syster för att titta på hennes nya lägenhet. Linnéa har varit på bra humör hela dagen, dock har hon inte sovit någonting. Det blir ju lite så, när rutiner bryts. Så jag försökte få henne att somna hos syster, men hon stördes mest av alla ljud så det blev inte mycket till sömn, sedan var hon lite gnällig och inte alls till freds. "Hon måste vara trött och less" tänkte jag, men allt eftersom tiden gick blev hon bara varmare och varmare, kinderna röda och hon blev allt mer loj. Jag började misstänka feber. Jag höll min dotter i famnen och smekte henne över huvudet samtidigt som jag vaggade. Älskade barn, jag fick så dåligt samvete, min finaste Linnéa.
 
På hemvägen somnade hon, men när det var halva biten kvar kom gråten och allt missnöje. Hon grät och grät, och jag kunde ju inget göra mer än att fortsätta köra hemåt. Vad det gör ont i en, när man är så hjälplös. Väl hemma tog vi tempen på en gång och ja, hon hade 39,6. Älskade hjärtat! Det blev välling, alvedon och sängen direkt. Nu sover hon, mitt lilla snöre och jag hoppas febern går ner för henne. Jag kan dock inte släppa det dåliga samvetet. Det är mitt fel att hon inte har sovit riktigt på hela dagen, och det är mitt fel att hon fick en jobbig kväll då vi inte var hemma. Min tappra dotter, hon är helt otroligt, vilken enorm kärlek jag känner till denna jänta. Mammas dyrbaraste skatt <3
 
 
 
 
En liten lista

 
Det vi tränat/tränar på hitills mer eller mindre:
 
* Framåtbjudning/Energi
* Signalerna för trav och galopp, start och stopp
* Styrning
* Gå volt i alla gångarter (Förutom galoppen, enbart vid läran av galopp)
* Lång och låg i skritt och trav, från marken och från ryggen
* Framdelsvändning från marken och från ryggen
* Böja sidorna från marken och från ryggen
* Ge efter vid tygeltag från marken och från ryggen
* Övergångar
* Longering i alla gångarter
* Förflyttningar från marken åt alla håll
* Gå/spring/stanna i min takt på marken
* Stå stilla vid uppsittning, vänta på startsignal trots uppsittning, hästen ska stå kvar där jag lämnat den lös
 
Vid uteritter har vi:
 
* Klättrat i backar
* Ridit mitt ute i skogen över stockar och stenar
* Plaskat omkring i sjön
* Gått som handhäst
* Längre konditionsturer
* Turer med fokus på fart och fläkt
*  Ridit kravlöst
 
I allt detta ingår även mycket miljö- och kommunikations träning. Jag rider aldrig på ridplan eller på volt förutom på unghästkursen som är två gånger per månad eller någon annan kurs. Utan det är alltid mysiga, glada uteritter vi tar här hemma. Jag anser att ridning på plan kan vänta, hon lär sig så otroligt mycket med att bara gå rätt fram på vägen också.
 
 
Kaera: Modell för en dag

Kaera i sin nya fina nosgrimma, och det nya pannbandet är på intåg <3
 
 
 
 
Unghästkursen

Så var det den rätta torsdagen igen. Enbart två gånger kvar nu av tio. Det känns faktiskt bra, Kaera har gjort så sjukt bra ifrån sig på den här kursen så jag vet inte vad. Både hon och jag har lärt oss massor.
 
Vi startar alltid med att checka av hästarna från marken innan vi sitter upp och i mitt fall blir det longering då Kaera har varit lite lurig och småful där, men den här gången gick det så himla bra att vi inte behövde hålla på något vidare länge alls. Det är ännu lite motstånd i grimskaftet emellanåt men som jag generöst försöker krama in och det blir bättre för varje gång. Och galoppfattningen sätter hon som en smäck, jag behöver inte svettas fram den längre utan nu behövs bara små signaler, utmaningen denna gång var att hålla galoppen mer än en fattning, men jag fick bra verktyg till hur jag skulle arbeta med det.
 
Upp på ryggen och här red jag lång och låg i både skritt och trav fram och tillbaka. Fan vad fin hon kändes! Arbetade jättebra med ryggen, mjuk, rörlig och smidig. Jag sitter där som världens fån, leende upp till öronen, hon är förjävla duktig min pålla. Hon frustade på och verkade tycka att det här var riktigt mysigt. Sedan blev det lite galopp runt ridhuset med mer energi, fokus är mycket fram med fart och fläkt. Även när jag saktade ner till trav skulle hon ha samma energi framåt och den behöll hon så himla fint! Alltså ibland får hon såna där riktigt fina wowsteg! Åh hon är så frän att rida! Och den här gången tyckte jag själv att jag reda henne hyfsat bra. Jag kände mig lugn, sansad och fokuserad. Och vad jag märker på min häst att hon är så positiv och glad i det vi gör. Det här är ju ett litet ånglok som är gjord för att arbeta, fasen vad tacksam och glad jag är som lyckades finna den här hästen, min älskade Kaera <3
 
Nej det var sjuuukt kul den här gången, jag som inte hade sådana förväntningar och kvällen hade minst sagt varit stressad, men lektionen var ju helt klart tio tummar upp. Nästa aktivitet blir en privatlektion för Lina då jag har lite pengar över i klubben, och så är det dom två sista gångerna på unghästkursen, sedan blir det inget mer förrän till våren.
 

<3 Bilder från en av helgkurserna
 
 
 
Stortjejen i kundvagnen!

Igår på Ica provade jag sätta Linnéa i kundvagnen för första gången, och oj om det var populärt! Hon babblade och flaxade och var så nöjd så. Alla ögonen föll på den superglada bebisen som såg något liten ut i vagnen ^^ De gånger pappa tog över och mamma sprang runt i butiken behövde man aldrig leta efter den lilla familjen, för de hördes!  "DADADAAADAA" Som är hennes standardreplik nu mer, mycket dadda. Tänk så stor hon har blivit, vår fina Linnéa.
 
 
 
 
 
 
En till tur på brunfläck

Red Kaera på strandvägen idag och hon kändes jättefin, pigg och framåt, säger inte nej till att springa. Hon börjar kännas mjukare och känsligare för mina vikter. Hon är mer lättstyrd och fattar signalerna för trav, galopp och skritt. Det märks dock att hon är lite obalanserad, speciellt sedan jag började galoppera henne, då kan hon ha lite svårt att hålla ett högt tempo i traven och fumlar in i galopp, hon är även obalanserad att gå mitt i vägen, det blir lite slalom men det är ju inte så konstigt med en unghäst. Vi red vidare till sjön och plaskade runt. Hon styrde ner i vattnet självmant faktiskt, det är lite kul, hon gillar att bada. Jag kan dock säga att jag blev dyngsur om fötterna när vi travade omkring där, sjön hoppade liksom ner i mina skor, mm mysigt, fast det var det värt. Hon har dessutom blivit lättare att få lång och låg, både i skritt och trav, jag skulle vilja ha lite mer tempo men nu fokuserar vi enbart på inlärningsfasen så det skiter jag i för tillfället, att hon söker sig neråt är huvudsak idag. Ja hon är en duktig pålla, jag längtar till våren efter hennes långvila, jag tycker hästarna alltid har känts bäst under vårkanten så det ska bli spännande.
 
Från idag
 
 
 
 
Nu har matte handlat

Jag har köpt en begagnad engelsk nosgrimma åt Kaera. Jättefin som hon passade utmärkt i. Jag har även bokat ett snyggt pannband också via Facebook, i guld, men vi får se hur det blir med det då hon som gör dom verkar vara trög på att svara. Jag tror dock att Kaera kommer passa toppen i guld. Brunt är också en färg jag gärna vill köra på. Det är svårt att pynta en fläckig häst, ja menar en svart, brun eller skimmel, de passar ju typ i allt och det blir inte alls lika plåttrigt som det kan bli på en skäck, men det här tror jag kommer bli riktigt fint.
 
Nosgrimman, men utan snokrem, den kan man lätt plocka bort utan att det syns något på nosgrimman :)
 
 

Och så är det detta pannband jag tänkt mig, mmm
 
 
Fullt ös!

Helgen har varit fullt upp. Fredags var vi på företagsgala där vi gick bet, blev inget årets företag och jag måste säga att jag är besviken. Nominerad tre gånger utan framgång och så blir ICA årets företag?? Vilka nötter är det som sitter och bestämmer egentligen? Och på vilka kriterier går de efter? Det finns ingen som jobbar så mycket som familjen Sundberg gör, och att driva ett åkeri här och få det att funka så bra som det faktiskt gör (med mycket arbete, slit och trixande bakom), det är fan unikt. Andas Linda, nej jag tyckte synd om svärfar, jobbar man 24/7 där familjen har fått kommit i andra hand i hela livet och så får ICA den bemärkelsen istället?? Folk begriper inte bättre, tur det att åkeriet har många bakom sig som blev lika brydd. Nåja det var god mat, trevligt sällskap och mumsigt vin.
 
Igår kväll blev det en spontan knytis här hos oss. Jag kom lite hastigt på det i mitt vindrickande i fredags kväll att varför inte dra ihop ett gäng och äta god mat? Sagt och gjort, vi blev elva stycken och det var fullt i köket med massor av mat och dricka. Det blev en riktigt lyckad kväll, fan vad kul det var, mycket skratt och lekar, det gör vi om. Linnéa verkade inte störas av allt väsen, hon sov som en stock. Däremot höll hon mamma vaken resten av natten genom att gnälla efter nappen varje halvtimme, typ. Och nu har hon kommit på att äta ett mål mat varje natt, och så har det nu varit i en vecka. Så sömnen den är ju lite rubbad, jag hoppas hon kommer i balans snart igen och sover hela nätter som förr.
 
Idag blev det en ridtur på Kaera i halkan, dock är hon ordentligt broddad så det var väl inget vi märkte av. Lite snö hade fallit på backen så det var en gnutta vinterkänsla. Det blev en runda i skogen, supermysigt, hon är verkligen en toppenhäst och det går bara framåt. Ikväll blir det återigen kompishäng, lite middag i Ånge och sedan lite film mys här hemma. Så ja det är fullt ös medvetslös. Jag tror inte jag har umgåtts med nära och kära, kursat och donat såhär mycket som detta halvåret. Nu när man har barn dessutom, haha, ja vad ska jag säga, det är kul :)
 
 
Företagsgala ikväll

Ikväll har jag skaffat barnvakt till Linnéa, typ för första gången. Nu har ju farmor haft henne lite då och då när jag har ridit eller varit på ärenden, men det är inte samma sak tycker jag som det här. Linnéas mormor kommer hit efter jobbet och ska passa och natta henne ikväll då mamma och pappa ska fara på företagsgala. Familjens åkeri är nominerad till årets företag i kommun. Så det blir till att klä upp sig hyfsat och lämna jänta i mommas händer, men det känns bra, jag har rätt nära hem om det skulle vara något. Så nu är det städat, inhandlat fika och mat, tända ljus, eldat och bara en massa mys här åt dom ikväll <3
 
Mormor och Linnéa i somras <3
 
 
Bilder från veckan

Linnéa tittar på bolibompa med de större jäntorna <3
 

Sedan var det väldigt populärt att hålla bäbisen ;)
 
 
Min plan..

är att rida Kaera fram till jul nu, fortsätta med unghästkursen varannan torsdag och rida ut här hemma som vanligt, sedan ställa av henne och låta henne vara HELT i två månader. Alltså Januari och Februari. DÅ kommer jag istället att aktivera Fifa och förhoppningsvis kursa med henne under vårterminen. Just nu har jag ändå bara råd att sko en häst i taget och jag har inte tiden heller att hålla igång två hästar samtidigt. Så den planen tror jag blir finemang. Eftersom det är så halt och hårt ute nu kan jag inte rida/köra Fifa längre då hon går barfota, så jag får se hur jag löser det, om hon ska stå fram till jul eller om det går bättre när (och om) snön kommer. Sedan sätter jag igång Kaera igen till våren, perfekt för då blir det ju bara ljusare tider, bättre underlag och hästarna är oftast gladare och piggare. Kanske kan vi ge oss på någon lättare tävling också som miljöträning. Hur det blir med Fifan får jag se då, det är mest tiden som är den avgörande faktorn, men det bästa vore om jag kunde hålla igång de båda tjejorna.
 

Fifan idag bjöd på Spansk skritt
Fotografering av de små

Jag och Linnéa har varit på en minisemester i veckan hos våra vänner <3 Och igår tog jag fram kameran och fotade barnen, blev riktigt nöjd :)
 
 
 
 
 
 
 
Växer så det knakar

Liten blir större :) En dag gammal till 7 månader <3
 
 
Smakprov

Har fått ett smakprov på de kommande bilderna, spännande! Mammas lilla bustjej, en av de miner hon gör dagligen haha <3
 
 
 
My beauty in color

 
 
 
 
 
Black and white

My Little princess!
 
 
 
 
 
 
Unghästkurs med fokus FRAM

Det gick jävligt bra ikväll på unghästkursen. Kaera var fräck och vi arbetade oss igenom det med fina resultat. Innan vi satte upp tränade vi från backen, även här var Kaera lite fräck och förvirrad, så arbeta igenom, och gör om gör rätt. Sedan upp på ryggen och här blev Kaera en jävla fuling. Hon "tog tag i bettet" och drog sig åt eget håll, helvete vad stark hon blev! Vid dessa situationer gjorde jag one rain stop men tyckte inte att det hjälpte. Då förklarade Lina att när hon dummar sig på det sättet så ska jag inte bryta det mönstret genom att "stanna" henne så som jag gjorde, för då kommer hon ju undan arbetet. Det jag istället skulle göra var att fortsätta driva henne framåt och liksom krama/dra/tippa in henne på volten. Det funkade ju betydligt bättre! Tog ingen lång stund innan hon slutade med dumheterna och sprang på jättefint med mig dit jag ville. Vilken skillnad liksom.
 
Sedan har jag ju alltid tyckt att hon har bromsen i, och detta ville Lina att vi skulle få bukt med, för det handlar bara om fräckheter, för hon är ju egentligen en väldigt pigg och framåt häst. Så egentligen handlade det om att hon har övertaget där. Jag fick mycket hjälp med hur jag skulle driva fram henne och hålla farten uppe. "Dampa" kallade Lina det. Och det gjorde jag, tillslut var det något som släppte, Kaera sprang på självmant med fin energi och tog upp galopp flera gånger självmant. Här RED Man ju verkligen, fan vad kul, hon tuffade på som ett ånglok, nu var det riktigt roligt att rida, fart och fläkt med bus. Och vilket bättre steg hon fick, och vad hon arbetade fint med ryggen! JAAA det är ju SÅ det ska kännas! Nu ska det här bli riktigt intressant att prova hemma. Kaera känns och ser så nöjd ut så fort vi kommer igenom dom här små hindren, och mycket handlar om ledarskapsfrågan. Hon är tuff och pallar mycket, så jag måste vara rätt hård mot henne dom gångerna. Lilla fis häst <3 Jag är supernöjd med lektionen, bäst hitills..
 
Med mer framåtbjudning och energi kan jag nog så småningom plocka fram hennes fina stora steg :D
 
 
Sundsvall here we come - snart

Wooaaah! På lördag blir det familjedag! Som jag längtat! Då ska vi tre fara till stan och övernatta på hotell, hur mysigt blir inte det?? Så ska vi försöka ta och bada lite med Linnéa, om det blir på himlabadet kanske? Hon älskar att bada så det skulle vara roligt. Besöka lite bekanta, äta god mat, strosa i stan och bara må gött. LÄNGTAR!
 
 
 
Övergångar och plask

Jag har varit ut med Kaera två gånger sen sist, hon har med andra ord stått en del. En promenad blandat med lydnad och ledarskapsövningar och idag red jag nere på strandvägen. Min häst är L.A.T. Ja LAT! Hon har inga problem med att springa fort och heller inte att galoppera, det visar hon både vid trotsstunderna och i hagen, hon har kondis och Power. Dock var hon väääldigt svår att få in i galopp vid longeringen häromdagen, och jag såg att det hade inget med osäkerhet att göra, hon var avslappnad och fin men jävligt lat. Gah det är inte jag som ska arbeta och svettas på volten, det är hon! Hon är inte så fartfylld vid ridning heller eller som handhäst, så hon är en latpuppa helt enkelt. Det hoppas jag släpper framöver nu, jag längtar lite efter fart och fläkt.
 
Dagens ridning gick bra. Vi plaskade runt i sjön vilket var en frän upplevelse när vi kom upp i trav, SÅ ska det kännas sedan i arbete på plan, wowbow liksom. Och jag tror Kaera tycker det är riktigt roligt att få leka i sjön. Vägen hem körde vi mycket övergångar mellan trav och galopp, bra lydnads- och uppmärksamhets övning, sedan blir ju gångarterna finare och finare. Och Kaera är ju så känslig, man behöver bara tänkta trav eller galopp nu och när hon väl byter gångart så gör hon det direkt, smidigt och enkelt. Duktig pålle. Imorgon är det unghästkurs igen, får vi se vad som hittas på.
 
 
 
Schyyyy!

Igår for jag och Linnéa på en liten hemlis. Hon fotograferades nämligen och bilderna kommer vara sååå fina! Jag längtar tills jag får dom. Nu vet jag att mina familjemedlemmar besöker aldrig min blogg, så jag kan ju avslöja att detta ska bli julklappar. Återstår att hitta fina ramar nu!
 
 
En jobbig tid för Linnéa

Nu sover snuttan. Hon somnade med nappflaskan i munnen, heelt slut efter timmar med bus, både med gåstolen och en tokig pappa. Fast såhär lättsamt har vi inte haft det vid lunch sovningen de senaste dagarna. Linnéa har hamnat i en jobbig period, kanske är det tänderna vem vet, men hon har inte alls varit glad att lägga sig mitt på dagen. Och jag har verkligen försökt väntat ut henne och klurat henne till söms i sin säng, men icke. Hon har varit ledsen och missnöjd, det ända som har funkat är att jag ligger bredvid henne i våran säng, då tar det inte så lång stund innan lillan sluter sina ögon och andas djupt in till sömn.
 
Jag är ju lite emot att lägga bebisen i vår egna säng och bryta på de rutiner vi har, men vid såna här fall så tror jag det är ganska lugnt ändå. Har Linnéa en jobbig period och det funkar bara på ett vis, ja men då får vi väl göra så under den tiden, för när hon väl hamnar i balans igen så tror jag det inte alls kommer vara några problem att lunch natta henne i sin egna säng. På nätterna har det gått bättre, så det är vid lunch som hon inte kan finna ro. Hon vill ha extra närhet nu och det får hon. Annars är hon sitt vanliga glada och nöjda jag på dagarna, och gåstolen är guld värd, den älskar hon att tultar runt i och undersöka omgivningen med.
 
Mammas pärla <3
 
 
Julklänningen

Ännu mera klick. Fast den här gången tänker vi inför jul. Vi kör det traditionella, röd klänning, vita strumpbyxor och svarta lackskor!
 

HM
Klick klick :)

Det här kommer förhoppningsvis hemskickat snart!
 
 
Den vita klänningen är i guldstjärnor!
 
 
 
Funderar över Kaeras träningsplan

Kaera är duktig. Hon är så lättlärd och träningen går framåt. Nu i veckan har jag inte tagit ut henne just, sist jag red var för en vecka sedan. Mycket för att jag har haft sådant spänningshuvudvärk och problem i en muskel kring svanken, då finns ingen ork till att ta ut någon häst. Samtidigt funderar jag på hur mycket hon egentligen bör komma ut? Inte lika mycket som en vuxen ridhäst såklart, men jag kan ha svårt att bestämma mig hur många dagar i veckan jag ska ta ut Kaera. Då menar jag inte enbart ridning utan även träning från backen. Just nu känns det som att hon har lärt sig så otroligt mycket den senaste tiden och om jag vill så kan jag lära henne ännu mer, för jag vet att hon är oftast med på noterna och har väldigt lätt för sig, men hur mycket mer ska hon lära sig innan långvilan egentligen? Min fråga till mig själv är: Om jag ska fortsätta träna på/ lära nytt eller stanna där vi är för tillfället? Hur ska våran vardag se ut tillsammans? Ska jag vara nöjd med det hon kan hitills eller bör jag ha ett mål innan jag ställer av henne? Många frågor jag ställer till mig själv..
 
Det är liksom sånt här jag kan sitta och fundera på. För jag vill inte gå för fort fram eller trötta ut henne, hon är ju trots allt en yngling och de måste få ta sin tid att andas. Jag kan inte påstå att jag har stor erfarenhet av unghästar, men lite vett i pannbenet har man väl. Jag är nog mer nyfiken på er som har jobbat mycket med unghästar, hur ni har lagt upp träningen och vardagen för de små? Du som har arbetat eller har en gård med hästar har säkert en hel del erfarenhet i bagaget, hur gör du/ni? Och hur lång vila brukar de få efter en träningsperiod? Jag är jättenyfiken så skriv :)
 
 
RSS 2.0