Att vinna över hästen

Det här uttrycket av att vinna över hästen. Det låter ju lite väl som mänsklig maktposition i mina öron. nu har jag läst det lite varstans och tanken slår mig varenda gång - Vad menar man när man vill ha vunnit över hästen? Jag trodde det mer handlade om att vi tillsammans, hästar och människor är ett team, ett lag, inte två motståndare där ena ska vinna över den andra.
 
Hästen kan absolut vara bråkig och svår, med andra ord rena tjurskallen eller bitchen, vilket i sin tur kan bli en utmaning för ryttaren, men då gäller det väl att läsa av hästen på rätt sätt och finna de rätta små vägarna för att ta sig an den utmaning som finns, att som ett team spåra vägen och börja förstå varandra både häst och ryttare. Vi måste ju vara lika tydlig för att hästen ska kunna läsa av oss och förstå vad det är vi vill som vi måste vara tydlig att läsa av den.
 
Att slåss med hästen kan också vara ett uttryck man hör, och visst, ibland blir det en "fight" men inte ska det väl gå ut på att någon går ut som en vinnare? En häst kan "vinna" slaget men egentligen har den bara förlorat ett teamwork med sin ryttare, samma som ryttare har förlorat sitt med hästen, en ryttare "vinner" aldrig ensam. Har man lyckats med att få positiva resultat efter en träning då har ju båda "vunnit", både häst och ryttare. Vi har spelat i samklang.
 
Om jag lyckatas få fram goda resultat ur ett kämpigt ridpass, då skulle jag nog säga att jag äntligen lyckats förstå och nå in på hästen och hästen lyckades äntligen förstå och nå in på mig. Vi blev ett team, inte att jag vann över hästen. För det är väl inte det vi vill? Man ska alltid vara ett team, vill man vinna över någon kanske schack eller pingis vore något. Ingen går ut som ensam segrare, man går ut som ett team eller ett förlorat team. Vinna det ska vi ju göra tillsammans. Tja så tänker och resonerar jag iaf ;)
 

 

vinna

1 segra, utgå som segrare, triumfera, komma först; vinna över besegra, betvinga, slå, klå
 
Ordet vinst i motsatsord är förlust. Om jag har vunnit över hästen, då måste det betyda att hästen har gjort en förlust.
 
                        
 
 
........

På ett sätt känns det faktiskt ganska skönt att bloggen är låst för offentliga. Jag har hitills bara gett mitt lösen och namn till två vänner. Jag har redan fått några mail från trogna läsare att de vill kunna komma in på min blogg. Det känns ju både och för jag vet ju att jag har läsare som gillar att läsa det jag skriver och jag kommer sakna många av dom, men samtidigt känner jag att bloggen tar för mycket energi och trycker ner onödiga känslor i min kropp. Jag önskar att jag inte påverkades så som jag gör, men det gör jag, och jag fattar inte varför. 
 
Kommer jag svara på mina läsares mail? Jag vet inte, tanken var att jag bara poff skulle försvinna och att jag skulle lämna allt bakom mig utan några spår, antingen för alltid eller för ett tag. Jag tar det som det kommer. Rätt som det är kommer jag inte kunna hålla mig från att låsa upp bloggen igen för den är en viktig sak för mig, men jag hoppas jag kan hålla fingrarna i styr.
 
Idag kommer jag Martin och Elmo fara till fjällen. Det ska bli underbart! <3 Har längtat som en dåre. Sista dagen för mig idag på praktiken. Det känns både och faktiskt, man kunde önska at man fick jobb där i framtiden. Ja vi får väl se vad som händer, just nu tänker jag bara ta dagen som den kommer...
Mmm

Nej jag kände nog att det var droppen nu att dela med mig mitt och mina hästars liv åt andra. Jag vet inte om jag någonsin kommer låta bloggen bli offentlig igen, det ser inte ljust ut. Det känns som att jag måste gå vidare med livet och göra förändringar just för att jag inte har mått så bra och bloggen gör det inte bättre precis. Jag kan helt enkelt inte ta folks åsikter hit och dit mer och jag börjar väl lessna på den där spekulationen om mina djur och mina val hela tiden. Tycka vad man vill om mig men mina känslor är inte fel det är ingens och såhär känner jag. Jag känner inte att det är värt längre att dela med mig av mitt liv. Jag håller det för mig själv. Kanske ger lösen till mina närmaste vänner men inte mer. Jag kommer dessutom göra alla mina youtube klipp privata så ingen kan se. Jag vill inte synas alls på internetvärlden längre. Jag har lärt mig att det är bättre att hålla mig till de nära och kära, dom har alltid haft rätt hitills och de är dom som gett mig hjälp och stöd vid jobbiga situationer, internetvärlden har egentligen mest gett det motsatta, oro och magont. 
 
Så nu blir jag själv här inne, känns på ett sätt tråkigt, men jag orkar inte driva en blogg utan att bli påverkad av andra, jag är väl så vek helt enkelt, men jag har det senaste året fått insett vad livet ÄR och vad som är värt att leva för. Jag tänker inte utsätta mig mer för tråkerier och därför blir det såhär. Mittangsull är tyvärr förmodligen föralltid stängd...
just nu

Lite snökaos och blank is överallt. Och vi ska fara med bussen nu till julspel, är liite nervös 
 
 
Film: Hältan

Vi filmade Kaeras hälta när hon gjort sig illa. Jag vet inte vad som hände men förmodligen en sträckning, det var ju ganska halt och hårt i hagen. Hon ville som sagt då inte stödja på vänster bakben, hon satte endast i toppen av tån och hoppade framåt. Hon var rejält halt och hade verkligen besvärligt att gå, hon andades tungt vid varje steg och nickade med huvudet, hon hade rätt ont med andra ord. Meeen det var bara en sträckning för bara efter två - tre dagar kan man säga att hältan var som bortblåst. Skönt att man vågar gå på magkänslan och testa sig fram vad som är det bästa. Boxvila i fyra dagar samt små promenader varje dag med lindade bakben - sedan blev hon pigg och frisk som en nötkärna!
 
Hoppas det är slut med en massa skador och elände nu ett tag. Ge mig en hyfsad lugn jul i alla fall! Nu så, ska jag visa filmerna i alla fall. Första filmen är dagen efter hon gjorde sig illa. Där haltar hon inte så farligt mycket om man jämför med hur hon hoppade fram dagen innan, men man ser ju att hon fortfarande har det besvärligt. Är man observant så blir rörelsen bättre mot slutet i filmen ju mer hon rör på sig. Den andra filmen är från dag tre och fyra. 
 
Kolla i HD :)
 
 
@%%###!!!!

Är det bara jag som blir sådär barnsligt förbannad över skitväder? Dåligt väder det påverkar mig till tusen alltså. Är det pissväder då blir jag grinig och förbannad. Får as dåligt tålamod och vill bara gräva ner mig i sängen och skrika fan åt gud som tog min dag! Hah ja barnsligt förbannad är nog bara förnamnet. Idag har han tagit bort all vår snö också!! Det är brunt och äckligt överallt och på vägarna är det is. Gud vad jag svär när jag inte kan ta mig fram på gården utan besvär. Det är så halt så fötterna far åt alla håll och samtidigt som jag försöker ta mig fram svär och har jag mig. Det är snart december för tusan nu ska det vara snö, vi ska ha julmarknad på lördag och inte en snöflinga kvar? Ja jag är inte hemma ändå, jag drar till fjälls och hoppas att det är vitt där istället, nu börjar jag bli ap trött på det här vädret!!
 
 
 
// Surpuppan!
Äntligen!

I morse fick K komma ut igen. Tjohooooo, fast det blev inte så mycket tjoho. Det trodde jag faktiskt att det skulle bli med tanke på att hon var nästan mer i luften än på backen igår när vi var ute på promenad. Hon var en buuuusbooomb. Fast skönt att det gick så lugnt till, det är halt ute nu igen för pissregnet kom och den äckliga plusgraden. UUUUsch vad är detta? Det ska ju vara julstämning nu och inte blöt höst? Vad händer med vårt vackra norrland? Ja jag säger då det vi håller på att förstöra vår planet.
 
 
Inte ful!

 
Snuffs!

 
 
K

Kaera är börjar bli riktigt bra nu, syns knappt någon hälta, i så fall bara en liten ojämnhet. Dessutom stödjer hon nu på benet igen, woohooo! Snart ska hon få komma ut till hagen, men jag känner INTE att jag har bråttom med det, bättre att hon får vila för mycket än för lite. Det säkra före det osäkra. Hon är sjukt duktig i alla fall. Jag blir helt såld på denna dam. Nu står hon liksom uppbunden på riktigt och jag kan knata in i andra rum och dona, mocka och städa stallet. Hon är sjukt snäll och duktig. Står där så stilla och lugn. 
 
Raspen har ju blivit lite värre och sökt sig längre upp på benet. Så idag skulle jag få bort den där skiten. Jag har drääänkt benet med dermo green någon dag innan och idag var det bara att pilla bort massor med skårpor. Fick sitta och peta ett bra tag för det var en hel del under den där enorma pälsen, men till slut fick jag bort allt tror jag och fislisan hon stod så jäkla snällt på gången, tålmodig vill jag säga. Hon är otrolig min sköna böna <3 Luddra massor med klorhexedin schampo som fick verka länge innan jag sköljde av, sedan dränkte jag med massa dermo green. Nu jäklans ska det väl försvinna! Har en bra känsla på det ;)
 
Kolla hon står på två fötter :O! Haha
 
 
 
 
Mot barnen!

Idag ska jag och Fifan på skolbesök. Är hemma nu på lunch från praktiken, ska snart ta in Fifan till Kaera, men sen när det är dags att sluta för dagen far jag hem och sadlar lillfluffan för att sedan rida tillbaka till skolan. Vi ska visa lite små tricks för fritidsbarnen. Det tror jag dom tycker är roligt. De har gjort eget stall på skolgården där de har grimmor, hinder och leker häst för fullt, men det som är populärast är att de lär hästarna massa tricks, då slog tanken mig att varför inte ta dit Fifa och visa lite skojs. Hon kan ju inte såå mycket tricks men det får duga det vi visar :)
 
 
 
 
 
Film på flisan

Flisan tog en powernap igår. Alltid mysigt att få vara inne och sova lite...
Tog ut henne i morse och hältan försvinner mer och mer
 
Läget nu..

Jag tror jag kan fortsätta uppdatera om Kaera utan några problem nu faktiskt. För jag är ganska säker på att detta handlar om en skaplig sträckning precis som jag trott från början. Idag tog jag ut henne fem minuter för att röra på henne, samtidigt som jag bad Martin att filma (som jag kommer visa framöver). Hon var faktiskt bättre i hältan, klart hon haltade skapligt och ibland släpade hon liksom till i tån emellanåt, men hon satte ju ner foten som vanligt annars och knatade piggt på framåt och ju mer jag gick desto bättre blev hältan. Hon hade en del energi och ville gärna springa, min lilla fis <3 du får ta det lugnt och se till att bli bra igen.
 
Nu på kvällen tog jag ut henne igen och hältan var ÄNNU bättre. Nu gick hon normalt med benet och hoven med "lagom hälta", haltade till extra någon gång, förmodligen för att det högg till någonstans, men annars gick hon villigt fram. Busig och tokig, krökte på nacken hon ville helst jogga bredvid mig, min lilla fis, det är ju underbart att se henne så glad och pigg i alla fall. Det känns så sköööööönt!!!
 
Hon ska fortsätta få stå inne någon dag till, hon har så mycket energi i kroppen så jag är rädd att hon kommer flänga och slänga sig i hagen. Det får bli några såna här korta promenader istället. Jag är väldigt säker på att hon halkat eller trampat till snett i hagen. Tänk att de kan bli SÅ halt av en sträckning,för hon stod ju nästan på tre ben där ett tag och typ hoppade framåt med toppen av tån. Fast det klart jag fick jävligt ont när jag fick en smäll i nacken, det var ambulans, bår, nackrage och massa god morfin. Så en smäll på muskeln kan göra jävligt ont. Nu får vi hoppas att detta håller i sig och går mot rätt håll, det verkar ju gå åt rätt håll med min vän också men hon är fortfarande nedsövd och halva skallbenet är för tillfället bortopererat, det kommer bli långa sjukhusveckor för henne <3
 
 
Hästar är bäst på - att ge och ta

Har ni tänkt på det, det där med att ge och ta vad viktigt det är i livet? Jag tycker att den där "turtagningen" inte funkar hos alla. Många som bara tar och tar utan att ge. Jag tycker det är superviktigt att man ger och tar. Det handlar ju inte bara om tjänster eller annat praktiskt, det handlar ju även om den där turtagningen i samtal. Folk som bara pratar om sig själv och sitt, verkar inte vara intresserad av en annan, känner några få sådana faktiskt, lite trist med tanke på att jag verkligen gillar dessa människor, men ibland undrar man om dessa vänner ens känner en? Det pratas ju bara om sig själv, de verkar inte fatta det där med att ge och ta, men det gör hästarna!
 
Där kan man ju verkligen snacka om rättvist ge och ta. Bara i ridningen exempelvis, rätt ridning handlar om ge och ta från båda parter och oftast tror jag att det är ryttaren som inte hänger med att ge och ta. Blev mycket ge och ta nu alltså :P
 
Ett tydligt exempel är när hästarna kliar varandra. Kliar jag dig kliar du mig, det är liksom ett schyst och rättvist spel. Och så fort den ena slutar så slutar även den andre. Likadant som när de ställer rumporna vid varandra och fläktar bort kusar med sina svansar Ge och ta. Idag var det verkligen ett sådan samspel mellan mig och Kaera. Jag massarade hennes onda ben, från hasen och uppåt överallt. Oj vad hon tyckte detta var skönt. Överläppen blev lång som en snok och varvade varv efter varv. Hon böjde bålen och nästan bresade på benen för att det var så himla skönt. Svansen höjde hon och fes så där mysigt, sedan vände hon sig om, tittade gosigt på mig och började rulla mulen mot mina ben. Hon tyckte det var så härligt när jag gav henne massage att hon ville ge tillbaka. Min snutta! Hästar kan det där - ge och ta. Jag tror vi människor har otroligt mycket att lära av dom.
 
 
Hur ska jag göra...

Jag är så brydd om jag antingen ska strunta i att uppdatera med Kaera eller om jag ska lösenordsskydda bloggen ett tag (för jag vill gärna uppdatera om henne) Jag vet att alla vill väl och vill hjälpa och jag blir så glad att folk vill lägga sina råd och erfarenheter i bloggen, samtidigt som jag tror att det kan skrämma mig och kanske i onödan? Jag är en som verkligen stressar upp mig över mina djur och igår var jag så skakis i hela kroppen och mådde så illa att jag ville sätta fingrarna i halsen för jag kände att jag klarar nog inte det här, en gång till. Så jag vet inte om det är läge för mig just nu att få några mardröms-senarium. Jag får klura lite på hur jag ska göra. Det är inge illa ment men jag vet hur jag fungerar och att ta del av andras otäckheter kan bara göra att jag kommer må sämre och bryta ihop.
 
En sak är säkert i alla fall, min häst är en otursfågel och jag undrar om jag ens kommer hinna rida in den här hästen.........
Kvällens prognos

Skruv är lindad och står inne. Hon har rätt ont. Ett tag låg hon ner och andades lite "kraftigare" samt hade 38.0 i temp. Blev lite orolig faktiskt, ringde vet och rådfrågade, men måste säga att Lina känns bättre att prata med. Kaera andades iaf 29 andetag i minuten och enligt vet ska de ligga mellan 16-20, så det var inte jättefarligt. De kunde andas lite mera om de hade ont. Hon ligger ganska mycket i alla fall.. det kanske är bra? Så båda benen får vila.
 
Nu vid nattningen hade hon 37,2 i temp. Skönt! Fifan får stå som sällskap. Någon hovböld var det inte, inget jag kunde se i alla fall. Hon var lite varm och svullen på skenbenet på innersidan. Jag har klämt och känt ganska hårt men hon reagerar inte. Hoppas detta bara är en vanlig sträckning!! Men även sånt kan ju ta tid att försvinna. Hon är verkligen en otursfågel, hoppas hon inte har samma otur som far sin men man börjar ju undra..
 
 
Baaam!! Kabooom!

Lyyyycklig lyyyycklig. Eller? Nja jag vet inte det. Nu kom hundraelftio smällen. Kaera är väldigt halt och stödjer inte på sitt vänstra bakben. Stillastående så vilar hon på den sidan och när hon går sätter hon bara i tån. Åååh det är så härligt att leva mitt liv, jag har sånt flyt med allt, verkligen. Ärligt talat orkar jag inte bry mig längre, jag orkar inte hålla på. Mitt liv består enbart av otur och oflyt med en massa oro och sorg, fick jag liksom inte nog med att Svala dog? Att Lina flyttade? Att Kaera gjorde illa sig vänster fram? Att min vän ligger nedsövd på sjukhus och läget är allvarligt? Att skolan går åt helvete? Att man fått virus på balansnerven? Att pengarna flyger iväg så fort man får in dom? Att jag har (privat).....? Nej ge mig mer bara för fan!
 
Vår fina kviga som har problem med sina bakben och ligger mest, blir troligtvis slaktad imorgon, greeaat. Vi ska alla lida i den här familjen...
 
 
Hovis var här..

Hon skodde om Fifa och verkade mina andra två troll. Ääääntligen vinterskor, yees som jag längtat. Däremot gick ridturen åt skogen, en spänd och pigg häst, resulterade med sänkt rygg, korta steg och kort nacke, ingen trav, tråkig tölt och galopp, stel skritt. Jajamensan det är ridning det, nej men jag hade nog inte förväntat mig något annat och jag var ganska trött och less för dagen. Imorgon kommer det gå bättre :)
 
Bitter stod som vanligt som en gud, det har han gjort under alla sex år jag ägt honom, han är så snäll och duktig i allt han, prinsen min, men Kaera, jisses. Hon är som en ängel sänkt från himmelen. Jag är så stolt över den där skrutthästen. Hon är helt fantastisk! Hon stod så jäkla snällt uppbunden när hovis verkade och donade. Hon stod tio gånger snällare än Fifa, som om hon inte gjort något annat. Blev lite vingligt ibland men det är ju inte så konstigt. Jag var så glad så jag ville hoppa på alla fyra haha, att man kan bli så glad över något sånt liksom?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mina tankar om unghästar

Hur tänker jag kring arbete/umgänge med unghäst? Ja jag har ju verkligen fått erfara att det bästa är att låta bli fölen och åringarna, låta dom få växa upp vilt i flockar. Att börja locka och pocka, gosa och greja kan ge okänsliga, dominanta och oförskämda hästar, dessutom bör ynglingarna få vara just häst och därmed få vara ifred.
 
När vi nu har hästarna hemma och de får ändå den där gnuttan kontakten med människan tycker jag man ska tänka sig för VAD man gör med hästen och HUR MYCKET. Är det verkligen nödvändigt att göra allt med unghästen som man "utsätter den för?" jag tror man bör ställa sig den frågan varje gång man gör något med sin yngling. Är det ett MÅSTE just nu? Är det värt att börja "bråka/tjafsa"? Kan jag inte ta detta när den är äldre? Varför måste jag göra det nu? Varför är det ens ett måste?
 
Jag har inte tränat Kaera på någonting egentligen mer än att bli ledd, det blev de första dagarna en träningsgrej för det var verkligen nödvändigt att hon skulle lära sig följa mig så jag kunde leda henne till de olika platser jag behövde, och dessutom var det inte BARA, utan hon behövde tiden att lära sig följa, samt vänja att lyfta fötterna, men resten har vi inte tränat på.
 
Kaera kan stå uppbunden, hon flyttar sig när jag ber om det, både backar, går framåt, åt sidan o.s.v. hon vet att man ska stå stilla och hon vet att man väntar snällt i boxen innan man går ut o.s.v. Alla de där nödvändiga sakerna som finns i vardagen när hon och jag umgås, det är inget vi tränar. Jag lägger inte upp en plan på vad vi behöver träna på, jag tycker hon är för ung för det. Däremot har jag bara gjort allt detta rent impulsivt, jag har bara använt mitt kroppsspråk och bett henne flytta sig åt sidan, backa eller komma fram när hon har behövt göra det. Och hon fattar ju direkt vad det handlar om, men det är aldrig så att jag tagit en stund då och då för att träna förflyttningar eller andra vardagliga saker de bör kunna. Jag tränar aldrig Kaera, jag hanterar henne bara på ett naturligt sätt med mitt kroppsspråk.
 
Är det så att hon har tendensen att frysa när jag leder henne, eller om hon har bråttom och vill springa före så gör jag ingen stor sak av det och jag lägger definitivt inte upp en plan på att jag skall träna på detta. Utan jag tar det när det kommer. Behöver jag leda henne till stallet och hon stannar, ja men då tar jag det just då. Vill hon inte stå stilla när jag raspar fötterna ja då lägger jag inte upp en plan att det här ska vi träna på, det tar jag när jag behöver raspa hennes fötter.
 
Jag TROR att ska man lägga upp planer och träna unghästen på saker och ting när den är så ung, då tror jag att den lätt kan tröttna och kanske bli bråkigare och att det kan bli större utmaningar. Det blir liksom ingen "ta för given grej" eftersom vi människor redan har gjort en sak av det (Vi måste träna på det här) Varför inte bara (Nu gör vi det här och gör det bästa av det för stunden) Träna hinner man men när de har åldern för sig. Kring deras första år är de bebisar som ska lära sig så mycket annat, lära sig att vara häst, lära sig att befinna sig i en flock, lära sig den dagliga omgivningen och allt annat runt omkring som finns för unghästen varje dag. Den växer och utvecklas massor. Det händer så mycket för dom i de första åren och så ska vi komma in och störa med en massa träning? Nej jag tror inte riktigt på det, men alla är vi olika.
 
Jag tycker att min metod har funkat riktigt bra hitills. Jag har bara gjort när jag behövt och det är precis som om hon inte gjort något annat. Och börjar hon testa och greja som jag inte accepterar då tar vi det då. Jag tror hon skulle bli spyyyyle på mig om jag skulle börja träna och greja med henne om saker och ting. Det ska vara roligt att umgås med matte eller husse, det ska vara spännande när grimman åker på, det ska vara en upplevelse att få komma ut från hagen. Bara som ikväll fick hon komma upp till stallet en sväng då jag ville slipa på hennes fötter (då var det ett tag sedan jag umgåtts med henne) Hon var så förväntansfull och glad! Krökte sådär hingstigt på nacken och småjoggade busigt vid min sida "jaaa kom igen kom igen lets go" den känslan vill ju jag alltid ha när jag är tillsammans med min häst och så länge jag inte grejar med henne för mycket så tror jag både glädjen, respekten och det där känsliga kommer finnas kvar.
 
Faktum är att jag försöker låta henne vara så mycket jag bara kan, jag går inte alltid fram till henne i hagen för att hälsa eller klappa, det räcker med att jag tittar och hejjar på avstånd. Jag liksom sparar min tid och kontakt med henne till de där riktigt nödvändiga sakerna. Har jag haft med henne som handhäst, tagit upp henne till stallet en sväng eller någon annan form av kontakt, då låter jag henne oftast vara ifred flera dagar efteråt, kanske veckor till och med. Behöver jag inte på något vis vara i kontakt med henne, såsom vid vård eller annat då låter jag henne vara helt. Hon är så pass tam (nästan för tam) ändå. Jag tror det är bra för de unga att få måttlig kontakt med människan och massor med kontakt med andra hästar. Jag hoppas jag kan skicka iväg henne på unghästbete i sommar, det hade varit kanon.
 
Nu har jag predikat att jag har en väldigt snäll unghäst, och det har jag verkligen, men jag måste nog säga att jag är glad att ha lite kunskap i bagaget. För även om hon är en kanontrevlig och snäll häst så är det ingen man kan sätta foten emot och börja bråka med. Det här är en dam med mycket vilja och hon har även visat en både divig och morsk sida. Skulle hon hamna i "fel händer" tror jag inte alls det skulle bli en "lätt match" och jag ser redan nu på min underbara dam att jag kommer nog få en del utmaningar i framtiden - men det blir spännande!
 
 
 
 
 
Frågor till er

*  Vilka tider får era hästar som står installad komma in på kvällarna och ut på mornarna?
 
-  Min önskan är att de gånger mina hästar står installade vill jag ta in de så sent som möjligt, brukar kunna bli vid nio- tio tiden på kvällen, tidigast har blivit åtta. På mornarna varierar det mycket beroende på om jag är ledig eller om jag ska upp på skola eller på annat. Är jag ledig vill jag gärna ta ut dom fem eller sex på mornarna men det styrs väldigt om jag ändå ska upp en speciell tid.
 
 
 
*  Hur ofta utfodrar ni grovfoder om dagen och hur många timmar är det mellan varje utfodring?
 
- Jag brukar ge tre gånger om dagen och det tycker jag egentligen är för sällan, är jag hemma så brukar det kunna bli fyra gånger om dagen. Här varierar tiden, på senaste tiden har de fått frukost klockan sju på morgonen då jag far iväg på praktik, men ska jag till skolan blir strax efter fem på morgonen, som sagt det varierar beroende på hur mina dagar ser ut. Det händer att jag kliver upp fem på mina lediga mornar (men då har jag lagt mig sen igen haha). Lunchen varier också mycket men jag försöker dela upp tiden så det blir jämna timmar emellan givorna, tolv-ett-två där någonting kan lunchen bli, får de lunch så tidigt som tolv då får de garanterat hö en gång till innan kvällsfodringen som brukar vara mellan nio eller tio på kvällen.
 
 
Midnattsdröm

Det blir lite paus med det. För det första har jag inga bilder på den här nya datorn, sedan har ja inga speciellt nya bilder annars heller att visa, och för det andra så har det varit jobbiga dagar så jag har helt enkelt inte orkat eller ens haft tanke på det, men jag lovar att det kommer tillbaka!
 
 
 
Shoppat i sorgen

Usch jag har så ont i magen, kan inte släppa tankarna från min vän, jag har inga tårar kvar att fälla, det har varit en väldigt jobbig dag för många. Hon kommer ligga nedsövd i flera dagar och jag saknar så att prata med henne! Vi som pratar flera gånger i veckan flera timmar om gången. Hon är en sån fin vän och jag är så rädd om henne, snälla låt henne bli bra nu och att hon får vakna någon gång :(!
 
Ja jag må väl försöka leva ändå. Så gott det går. Nu har vi en ny dator, men skall ändå laga den andra. Har köpt lite nya saker till hästarna, eller till Fifa rättare sagt. Ett par reflexboots, småmaskigt hö-nät till boxen, reflexhandskar och Arnika. Snön ligger kvar och det är väldigt vackert ute. Jag längtar tills på fredag då hovslagaren kommer och bankar dit snöskor på Fifa så jag äntligen får rida igen. Kaera är pigg och busig, får se om hon får komma ut som handhäst i helgen igen. Annars ska jag förmodligen bara vänta, och vänta, och vänta, vänta på min vän som ligger med respirator, nedsövd långt härifrån, ovetande vad som har hänt henne. Det är jobbigt, jag saknar henne.
 
 
 
Sollilja

Ni om kanske undrar var Solis tog vägen, ja ni kan ju få fortsätta följa hennes lilla äventyr i hennes nya hem i den HÄR bloggen.
 
 
Ont i hjärtat

En av mina närmsta vänner ligger på sjukhuset för operation och läget har varit kritiskt. Jag har varit så ledsen och orolig men tydligen så är det inte lika kritiskt längre och jag kan äntligen få andas lite, men de har nyss påbörjat behandlingen så man kan inte säga så mycket än. Och när det kommer till hjärnan och då blir jag rädd. Vill bara krama om henne och finnas där :´(
En till smäll - en käftsmäll

Det har hänt något fruktansvärt och jag har varit ledsen hela eftermiddagen. Tänker inte gå in på vad det handlar om men det är verkligen inget man önskar någon.
 
Jag känner mig så elak när jag fortsätter leva mitt liv. När jag umgås med mina älskade hästar, kanske skrattar till eller ler. Jag får så dåligt samvete. Samtidigt som jag känner sån sorg i kroppen. Men jag måste fortsätta leva och försöka se framåt. Jag hoppas allt löser sig. 
 
För övrigt har det kommit ca 1 dm snö och det snöar fortfarande. Fifa har det kämpigt då hon inte har vinterskor, men på fredag är det sagt att hovis kommer och det hoppas jag verkligen. Det har gått riktigt bra med strumpan de senaste dagarna och korset blir finare och finare. Nu får jag nog vänta med att rida tills på fredag, lite synd nu när det går så bra, men har inte så mycket till val. 
 
Ja. Livet är förjävla orättvist. Och jag.. Jag får smällar efter smällar i mitt liv och det har ju fått sina komplikationer. Inget jag kommer nämna i bloggen. Hoppas det flyter på bättre i era liv. Ps datorn är sönder så får se hur det blir med bloggandet.
 
Fifa blev klippt för andra gången någon vecka sen 
 
 
Film: Stretcha länd och kors

Jag brukar som sagt stretcha Fifa ganska mycket och jag har tidigare fått förfrågningar hur jag stretchar, så jag tänkte visa lite nu hur jag gör när jag stretchar ut hennes länd och kors som jag tycker funkar ypperligt!
 
Jag har tidigare fått en övning från hennes kiropraktor, det har funkat helt ok men jag tycker inte det har funkat lika bra EFTER ett ridpass, jag har inte fått ut hennes muskler på samma sätt som innan ett ridpass. Därför har jag fått klura och prova mig fram till något annat som skulle dra ut hennes muskler på ett bättre sätt. Så efter lite inspiration hur Lina ställer upp Sjöfn så har jag lärt Fifa att flytta framfötterna millimetervist på samma sätt. Det är kanonbra både när det kommer till lydnad eller om man som Lina nu har gjort, ställer upp hästen, eller om man vill stretcha så som jag gör.
 
Jag ber henne då bli så lång hon kan bli genom att få henne smyga fram med frambenen, sedan locka henne med en morot så hon sträcker hela sin kropp efter den. Hon är riktigt duktig och hon drar ut både rygg, länd och kors rejält. Hon kan ha lite för bråttom ibland men det är så typiskt hon ^^ Jag ska visa:
 
Hahah jag tycker synd om Martin då jag tjatar med min fråga om han filmar hela hästen hahah.
 
Försäkring

Vad har ni för livförsäkring på era hästar? Jag blir så kluven vad jag ska ha på Fifa. Ska byta försäkringsbolag och försäkring då hennes nuvarande går på över 8000 per år och då har jag inte ens hunnit höja hennes försärking. Har henne på IF nu men tänkte nog byta till Agria.
 
Så hur har ni det med livförsäkringen? Har ni på användbarhet eller ej? Och varför har ni valt som ni valt?
 
 
Midnattsdröm

 
Du och jag
 
Just nu..

Att duscha med pappa är ingen hit tycker Elmo. Grinar och gråmar, det är fruktansvärt att bli ren!!
 
 
Fifan och jag - i en strålande dag

Idag var en bra dag! Jag hade superskoj med Fifan. Jag var så himla glad, massor med glädjande energi, tack tack för den dagen. Hon var så positiv och framåt. Töltade på som en klocka. Hon hade himla brått min lilla boll. Vädret var ju underbart dessutom med sol, det blåste en del men det gjorde ingenting, det var nästan så blåsten gjorde oss ännu gladare och busigare (vi hade storm här inatt dessutom och strömavbrott). Min lilla tös. Nu vill vi få vinterskor så vi slipper oroa oss för halka och kyl-väder, så vi bara kan gasa på obehindrat. Tyvärr ska det bli kallare i veckan och då lär det nog bli halt överallt.. IGEN.
 
 
 
 
Film

Jag har länge velat få lite hjälp att någon filmar mig och mina hästar eller när hästarna rör sig. Så idag fick jag hjälp av min älskade sambo. Det kommer lite småfilmer framöver, däremot gick det inte så bra att filma dom i hagen. Det är snooorhalt och superhårt! Stackarna, jag försökte filma lite själv igår också men det gick inge vidare alls, jag var så skakig på handen för kameran blir så tung med det stora objektivet och jag hann ju aldrig riktigt med att filma, sedan hade dom nog ingen riktig lust att springa heller. Fick någon snutt på Kaera när hon sprang men det är oskarpt från början, så himla synd. Sedan var det så halt för henne, det syns att dom tar det försiktigt. Jag får helt enkelt vänta tills snön kommer, då ska jag få till lite mer filmer på dom :)
 
L.T

Igår hade jag ett trevligt besök. Någon som jag inte träffat på väldigt länge. Lina ringde hipp som happ när jag var på plan med Fifa. (Ja nu har det varit tio grader varmt så på plan är det iaf upptinat, wohoo) Vi har inte träffats på evigheter nu när hon jobbar som ridinstruktör och tränar unghästar nere på kvarnbacka. Jaaaaa Johan tog henne ifrån mig och jag har varit otroligt ledsen över detta, ja menar skåne!? Det blev två flugor i en smäll, både min vän och tränare försvann, så det har varit sådär faktiskt, samtidigt som hon helt klart är värd det.
 
Innan vi drog hem till mig för att fika och surra om allt slängde hon sig upp en liten sväng på Fifa. Det var ju ett tag sedan hon red min lilla dam. Jag är tydligen för kräsen och osäker på mig själv för min häst var jättefin och supermjuk, haha ja jag måste tro mer på mig själv. Man skulle ha gått på en clinic för Haffi!
 
Det var otroligt roligt att få höra hur det är där nere på gårdarna, låter ju helt fantastiskt med de långa stränderna de kan rida på, alla flotta fina hästar, anläggningarna, allt låter så himla underbart! Hon blir nog kvar där ett tag dessutom då de verkar vara väldigt nöjda med henne (jag hade inte förväntat mig något annat) Däremot sitter ju jag och hoppas att hon en dag ska komma hem och starta något eget här omkring. Har jag nämnt att hon tävlade SM i år för första gången och kom fyra med Sjöfn i femgång? Hon är otrolig.
 
I alla fall så fick jag se lite bilder på Kaeras halvsyskon som också är efter Meitill. Det var ju kanonroligt! Och de flesta skulle tydligen vara minst lika flotta som lillgumman min. Väldigt snälla och trevliga hästar som rörde sig jättefint. Det gör ju att man blir ännu mer sugen på att fara ner och hälsa på! Jag hoppas verkligen vi kan hålla kontakten bättre framöver och träffas lite oftare så inte vår vänskap försvinner, för det vill jag verkligen inte.
 
Lina och Sjöfn SM 2013 (Bild tagen från Lina)
 
 
Myspys i stallporten

För mig är det viktigt att även det yttre pyntas och sköts om. Det säger mycket om vad som kan finnas inne i stallet. Jag är absolut inte klar med det yttre. Jag ska dit med både julbelysning och lykta, när vintern och snön kommer ska en jämn och fin gång skottas till porten där jag kommer sätta marschall lyktor längs kanterna eller några slags soldrivna lyktor (inte för att det kommer vara sol på vår sida under hela vinterhalvåret), men det tar vi lite senare, en sak i taget. Jag tror däremot att jag ska klippa till granriset lite så det blir en jämnare form, här hade det ju varit ypperligt med ståltråd, men man får ta vad man ha och göra det bästa av det.
 
 
 
 
 
 
I somras

I somras bloggade jag inte överdrivet mycket. Jag ägnade mig åt det runt omkring mig istället. For på semester till Göteborg och Stockholm med min sambo. Drog genom halva Sverige ner till Öland där jag fann Kaera. Tränade regelbundet i två månader där jag styrketränade varannan dag, gick en mil varannan dag samt åt en bra och sund kost. Umgicks med vänner och spenderade mycket tiden till mina djur. Jag njöt av sommaren helt enkelt och längtar tillbaka!
 
En liten rolig sak som hände som jag inte har skrivit i bloggen var när jag och Fifa red till sjön en dag för att träna lite i vattnet. Vi gjorde det ganska ofta på mornarna och det är rätt långtgrundt där vi håller till. Vi skrittade omkring där mycket just för att gymnastisera lite. Uppe i backen med utsikt över hela sjön finns tågstationen och en morgon stod en man där och betraktade oss. Jag kände mig något iaktagen, men vi fortsatte traska på där i vattnet. Plötsligt utan någon som helst förvarning lägger sig Fifa ner i vattnet med mig på ryggen. Jag slänger mig av (piiiinsamt) och blött, smackar på Fifa att hon ska kliva upp. Det här är så typiskt hon alltså!! Jag slänger tankarna direkt på mannen som förmodligen fick sig en riktig show. Fifa hon tar god tid på sig innan hon sakta reser sig upp. Jag dyngsur i alla kläder och stövlarna, röd om kinderna och tänker pinsamt pinsamt pinsamt. Fifa blöt och nöjd. Jag blöt och generad. Hoppar upp och låssas som om ingenting har hänt, men ett flertal gånger känner jag hur Fifa gärna vill lägga sig i vattnet igen för att mysa, men nu var jag beredd! Jag var så generad men samtidigt skrattade jag på vägen hem åt min tokiga häst - det där är hon, det där är min Fifa det och förmodligen av hon mannen ett gott skratt också..
 
 
 
Pynt i hundhörnan

Att jag tar upp mina dekorationer och saker till stallet är ju helt otroligt, att jag inte använder det till huset istället. Faktum är att jag tycker det är bra mycket roligare att pynta i stallet, eller jag liksom prioriterar det först. Så nu har jag tagit upp min julkruka, eller julbytta, vet inte riktigt vad det är men den står för tillfället på trappen som en vattenskål åt Elmo, tyckte den passade bra mycket finare där än på köksbordet ;)
 
 
 
Midnattsdröm

 
 
Memories..
Granris i stallet

Att pynta med granris är en favorit hos mig. Jag tycker det blir en sådan urmysig stämning och vad kan bli mer jul än med en massa granpynt! Jag gjorde det ganska enkelt för mig och spikade fast vanligt granris jag tagit från skogen. Jag spikade in spiken någon cm och sedan vek jag spiken mot granriset. Har jag varit smart hade ståltråd varit en ideé för att linda och forma granriset bättre, dock var detta inget jag hade hemma just då, så jag fick improvisera. Jag pyntade både i "fikahörnet" och på stalldörrarna samt utanför stallet. I självaste stalldelen med boxarna har jag inte gjort något än men jag har mina ideér där också! Rockarden tycker jag däremot bara är i vägen och gör det fult, får se hur jag ska lösa det.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ny och fräsch

Nu är bloggen tillbaka med en helt ny fräsch design skapad av snällaste Yrsa! Hon är superduktig och har gjort ett kanonjobb efter mina önskemål, haha och det är väl inte alltid lätt att göra Linda nöjd men hon har haft tålamod och tadaah. Tack så hemskt mycket Yrsa!

Vad tycks :)?
 
 
 
 
 
Fodertillskott?

Bra skonsamt fodertillskott som är just ämnad för magen? Någon som har några tips att ge?
 
 
 
 
 
Tre månader

 
Ångrar ingenting..
 
Midnattsdröm

 
Hringur frá Feti
 
Framöver

Ska jag ta (när tiden kommer) och dekorera stallet med en del gran. Jag har massor med ideér, det gäller bara att man får tid över till ljusa dagen att hämta granris, men det blir mörkt rätt snabbt när jag kommer hem efter jobbet så jag antar att detta blir till helgen, så himla synd för har Linda kommit på något så är det väääldigt svårt att vänta. Idag är det i alla fall varmgrader (Oj oj då) så förhoppningsvis blir det rida ranka i eftermiddag. Som sagt förbereder på lite granpynt framöver!
 
 
Midnattsdröm

 
Sommar..
 
Typiskt

Det är glaaashalt överallt och hårt i backen. Provade en uteritt på Fifan men det gick bara inte, fick gå hela vägen hem och försöka hålla henne nere i diket. Hon har ju inga vinterskor! Och hovis kan inte komma förren om två veckor. Suuuurt åh.. jag kommer nog inte kunna rida fluffan tills dess som det ser ut nu, det ska vara kallt ett bra tag och vem vet värmen kanske inte kommer tillbaka, det är ju ändå november. Gah - ja för min del spelar det ingen roll jag kan vara lite ledig från ridning nu när man ändå har fulla dagar med arbete, däremot är det INTE bra att hon ställs av såhär till och från som det blivit då hon spänner upp sitt kors. Det tar ett tags ridning också för att få henne att släppa där och spänner hon upp korset (höger sidan) så är det verkligen knakigt att rida. Hon måste hållas igång för just detta. Så det känns lite pissed faktiskt, men vad ska man göra.
 
Aja nu längtar jag faktiskt till vintern (men är ingen vintermänniska), så det blir mjukare och trevligare på backen och dessutom är jag ganska trött på det här gråa ofärgade tråkiga landet - nu vill vi ha det där vita vackra glittret och månen som lyser upp hela vinterlandsskapet, alla små söta ljus i fönstren och de fina ljusslingorna på alla gårdar, lyktor som brinner så vackert på broarna och snön som knarrar under hovarna - okej vintern here we come!
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
Fri på alvaret
Skillnad

Det är ju en väldigt stor skillnad från sommar till vinter. De blir som en helt annan häst. Jag måste säga att jag nästan tycker Kaera är sötast med sin björnpäls men stiligast med sommarpälsen. Hon får så mycket längre ben med sommarpälsen samtidigt som hon nästan hon ser äldre ut med mer päls. Tänk ändå vad de fluffar till sig inför vintern..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
In to the stars!
Björk

Björk i ett stall är hur fint som helst! Björk överhuvudtaget är väldigt fint att dekorera med men i ett stall skulle det vara ypperligt, tänk små ljuslyktor av björk. Dock är det väl inte det ultimata att tända ljus i ett stall och speciellt inte i björk material, däremot så finns det ju eldrivna värmeljus man kan sätta i lyktorna för att få den där mysiga lilla ljus stämningen i stallet.
 
Sätta lyktorna fint i rad på en liten hylla med kanske granris som duk. Eller varför inte sätta en lykta vid varje trappstegs kant i stallet om man nu skulle ha en trappa. Ett litet bord som lyses upp av en fin björklykta eller de som har djupare fönsterbrädor - där hade lyktorna varit kanontjusiga, det finns även supersöta björkkrukor man kan sätta en fin blomma i eller varför inte lite granris eller enris! Det går att tjusa till stallet bara man har lite fantasi. Nu har jag bara tagit exempel på lyktor men det finns massvis med annat man kan pynta med i björk. Jag har några fler ideér när det kommer till pynt i stallet och jag kommer absolut återkomma och visa vad jag gjort.
 
Här har jag funnit fina björklyktor, jag har bara hämtat dom på google men söker man lite med tålamod så kan man finna webbshoppar som säljer fint björkpynt. Jag vet att Åhlens har björklyktor.
 
 
Dessa två helt simpla lyktorna finns att köpa på Åhlens.
 
 
 
 
Eldrivna värmeljus
 
 
 
 
 
Så fina!

Det finaste ekipaget häromkring enligt mig när vi kommer till "stora bruna" Är Lizette och Sune. Yuummi. Där kan vi snacka fin ridning, tycker hon gjort ett sådant OTROLIGT fint jobb med den hästen och hon har både ridit in och utbildat honom själv! Det ska du vara riktigt riktigt nöjd och stolt över Lizette! Hennes blogg finner du HÄR.
 
 
Midnattsdröm

 
Vild på Öland
Vänd nu..

Hoppas hoppas ridningen går bättre imorgon, idag var det inte roligt. Dessutom så jädra hårt på backen, det gillar varken jag eller hästen. Längtar efter en bra tid nu och längtar tills de värsta utgifterna är förbi så jag och Fifan kan börja fara och kursa!
 
 
 
 
Pynt

Småpyntade lite mer istallet igår. Köpte tre halmkransar till på biltema som kostar 30:- kr/st. Köpte mig även ett par guldiga ljuslyktor 10 :-/st samt en liten renfigur som jag föll för på biltema som jag inte minns priset på, 30:- kanske. Samt en julsäck haha, tänkte det kunde bli fint i ett stall men har ännu inte bestämt vart den skall hänga. En pläd till korgstolen fattas nu, sedan lite mer julpynt framöver, men det får räcka för ett tag :)
 
En till krans till andra dörren och det blev kanon!
 
 
 
En varsin krans till dörrarna in till stallet, tyckte det blev så mysigt och sött :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tre års intervaller

Tre år var rätt gissat. Så länge har jag haft skruttFifa. Känns ju som längre, vad är tre år liksom? En fjärt i rymden. Och om några dagar har jag haft Kaera i tre månader, känns också rätt så lite samtidigt som det har gått rätt fort. Bitter då, nu minns jag inte på dagen men vi är i alla fall inne på sjätte året. Älsklingen min! Jag verkar köra tre års intervaller när jag köper hästarna ^^ Måste ta och fota lite på oss allihopa!
 
 
Midnattsdröm

 
 Vild på Öland
Folk!

Jag är glad att min största del av tiden består av umgänge tillsammans med djur än folk alltså. Jag förstår mig inte på folk riktigt, nej jag säger då det, djur de är de ända man kan förlita sig på och det ärligaste och finaste umgänget man kan ha.
 
 
 
 
 
 
 
Tar igen imorgon

Kom nyss hem från skolan. Är helt slut. Blir inga hästar idag heller. Däremot ska jag pynta lite mer i stallet imorgon. Har köpt lite lite lull lull så ska ta och klicka lite med kameran då är det tänkt, jag blir helt sjuk när jag går i en butik, allt jag ser kan jag tänka mig köpa till stallet, mina fina icke hästvänner börjar nog tycka jag är en aningen knäpp haha! Rida ska jag också göra och hoppas att det inte går så knakigt efter tre dagars vila. Oooh så har jag fått hem Jóhann Fridgeirssons bok också, spännande, ska läsa den så fort orken kommer tillbaka, så ska jag recensera den sedan. Resten av detta dygn ska jag bara kola i soffan, lite sådär halvdöd. Hjälp, vad trött man är efter denna vecka. Längtar tills orken och de inte allt för fulla dagarna kommer tillbaka så jag får umgås med mina älsklingar..
 
 
Oh my!

Shit, vilka dårar. Jisses! Jag som är feg att rida i en liten brant nerförsbacke. Det finns bara en förklaring till detta: MÄN!
 
Midnattsdröm

 
Zebra
 
Hipp hurra

Idag firar vi, min och Fifas (     ) årsdag. Ja hur många år tror ni jag har haft Fifa nu? Min snuttaplutta. Känns som att jag haft henne hela livet och inte sådär få år. Har jag räknat rätt tro :P? Min FifsLisa och fler år ska det bli.
 
 
Midnattsdröm

 
Två separata bilder men som tillsammans bildar en helhet..
 
Orkar INTE!

Varför orkar jag inte rida ikväll? Okej. Elmo mådde dåligt inatt varav att matte var vaken ett tag. Magen skrek och lät hemskt mycket. Elmo var orolig och fick springa ut några gånger för att lätta på trycket. Eftersom han blir väärldens ynkligaste bebis ville han krypa intill matte i sängen så nära som möjligt, helst nosen mot min famn. Han blir jätte ynklig och orolig och visar tydligt att han behöver mitt stöd. Så mamma kunde väl inte lämna bäs bara sådär, klart man var vaken och höll koll på lillen.
 
Somnade förmodligen tre på natten och vaknade fem på morgonen av den förbannade klockan, ja just ja, skolan, dessutom skulle JAG köra. Det var bara att kliva upp. Tjejerna kom till mig klockan sex och sedan for vi mot härnösand (14 mil) jag var så fruktansvärt trött så det var inte sant, plus att det var fuktigt, dimmigt och mörkt ute så det var ännu jobbigare att fokusera. Jag höll på att somna så jag var tvungen att stanna ett tag innan vi for vidare.
 
Väl på skolan som börjar 08.00 och det var dags för musikpass med dans och sång, ja det var man ju verkligen på humör för. Körde det passet sedan hade vi föreläsning och satt på det mest obekvämaste stolarna. Höll på att slumra till. Klockan blir tolv och man hurrar efter lunch, men usch ut i regnet och gå ner mot stan. Slängde i sig maten och sedan var det dags för seminarium. Där höll man återigen på att slumra till. Efter detta ett 90 minuters pass sång och musik - trams enligt mig. Seeen klockan fem då var vi på väg hemmåt (14 mil) tog och svängde in både på biltema och Ica. NU har jag nyss kommit hem, klockan är åtta och jag äter äntligen middag. Trööööttt orka riiida?! Nej! Haha jag är dööööd. In i duschen och upp sen igen fem imorgonbitti en lååång dag.
Stallet i lull lull

Som sagt, fått el i stallet därav perfekt lyse. Husse har även satt upp lite hyllor och krokar så go som han är och matte har möblerat om lite. Ska ta och skaffa lite mer lull lull (inredning, mys) till stallet. En pälspläd till korgstolen bland annat, och någon fler krans och annat julemys! Har ni några tips på lite mer mys och fin inredning till stallet så hojta till!
 
Här finns ingen korgstol eller något bord kvar längre, stallgången ska utnyttjas till bästa del och därför fick det flyttas till ett annat ställe. Mycket rumligare att binda upp hästarna :)
 
 
Så det flyttades under trappen :) Ska bli ännu mer lull lull och mys där..
 
 
En större hylla från IKEA sattes upp på väggen inne i sjävaste stallet. Perfa!!
 
 
Min älskade älskling fortsätter byggandet och ska här sätta upp krokar :) Min myskarl!! Sedan står han ju på en fruktansvärt söt liten bebis korgstol.
 
 
Såhär blev det. Hängare för blöta och fuktiga täcken, peeerrfaa! Dock var det besvärligt att borra i cementen här så det blev inte jätte rakt, men äh skitsamma ;)
 
 
Haha det här får man faktiskt skratta lite åt, min såkallade prishylla, hahaha. Finns inte så mycket att skryta om men jag är förjävla stolt över det lilla vi har ^^
 
 
Det lyyser, aaaah <3 Det här är då självaste stallgången i stalldelen och det är väl här det är tänkt att hovslagaren skall stå under det kalla perioderna eftersom det enbart är isolerat här inne och vill man går det ju att fixa värme, men hästarna värmer nog upp en hel del själv.
 
 
Elmo har ju sin plats med riktigt bra utsikt uppe i trappan, med pläd och allt. Han är riktigt duktig som börjat lära sig att stanna där :)
 
 
Jag är lite nördig och kanske en smula knäpp men denna fina robusta ljusstake fick jag i present för ett par år sedan att hänga någonstans i huset, men vad gör jag? Jag hänger den i stallet istället ^^ Vid "fikahörnan" haha. Den är så tjusig!
 
 
Kanske lite tidigt? Men gud så sött det blev, jag gillar sånt här ja ;)
 
 
En kruka, lite enris från skogen och.. voila!
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
Trust gives respect
Ungdom rakt av

Jag har en gudomligt snäll unghäst och det har väl de flesta hört vid det här laget, så som jag skryter. Men oavsett så är en unghäst alltid en unghäst - och det fick jag smaka lite på idag faktiskt.
 
Kaera skulle med som handhäst, tyckte det var dags igen. På med reflexer och ut på tur. Det gick bra, till efter femhundra meter och Kaera skulle då inte gå framåt. Tvääärnit. Jag fick inte fram henne från ryggen uppe på Fifa så jag fick hoppa av. Jädrans anacka vad tjurig lilljänta var, hon hade då bestämt sig för att här skulle hon stå eller gå hem. Jag blev lite hårdare och försökte driva henne framåt, men serru då ställde vi oss på bakbenen och slängde med frambenen i protest. Nej serru det går inte för sig och jag drog ner och fya. Men det kom någon till stegring efter en liten stund och hon blir riktigt stor må ni tro, men då blev jag väldigt arg på henne och röt ifrån på skarpen.
 
Tillslut fick jag henne framåt men det var väääldigt tjurigt fram och tillbaka. När hon fryser fast då sitter hon fast, hon är väldigt svår att få fram och jag fick hoppa av ett par gånger och försöka lirka henne med mig, ibland fick jag till och med dunderberömma för ett halvt steg precis som när jag lärde henne att bli ledd, det blir väl så, man får backa ibland och lirka med dom små. Det hade ju varit helt klart lättare om man haft hjälp från någon annan när man står där själv med två hästar - men det är inte ofta jag har den möjligheten.
 
I alla fall så gäller det ju att man berömer väldigt mycket när de gör rätt och när allt går bra, för de förstår så lätt när de för rätt eller fel, när en annan blir glad eller arg. Idag tillexempel när jag ledde Kaera till stallet så drev jag på henne lite (för det kan ju gå lite trögt ibland) när hon ökade berömde jag med min ljusaste och busigaste ton braaaa. Det roliga var att ju mer jag berömde henne desto snabbare gick hon och tillslut började hon trava, krökte sådär busigt på nacken och var superstolt över sig själv, lillan då <3
 
I alla fall återigen till turen. Fifa blev mer och mer irriterad och började böka ner mig i buskarna, - vad fasen skulle vi stanna hit och dit för och bråka? Så blev jag såklart irriterad på henne, stackarn, det blev som en ond cirkel. Och jag förstår Fifa, för Kaera var riktigt tjurig och hade verkligen de där unghästfasonerna för sig. När vi väl kom framåt och ökade krökte Kaera på nacken, slängde med huvudet och småstudsa lite, samtidigt som hon hade en protesterande dag hade hon mycket energi och bus i kroppen, men det var väldigt fram och tillbaka för ena stunden var hon väldigt framåt och ville gärna gasa på, andra stunden segade vi på eller gick inte alls. Speciellt när vi red förbi en avstickare, då frös vi fast och ville inte ta den väg matte valde. Det var helt enkelt en test-protesterande dag för lilla fröken och man kan ju inte få alla dagar att bara flyta på. Jag vände efter en stund för jag kände att det tjänade ingenting till att ta en normal tur en sån här dag, dessutom började det bli mörkt. Hemvägen nemas problemas - konstigt ;) Jag har för övrigt en väldigt snäll och lättsam unghäst så lite protest och utmaningar ibland är ju absolut något jag får ta.
 
Blöta tjejor redo för en tur?
 
 
 
I väntan på något gott..
 
 
 
Off picture

Jag har två objektiv varav ena har mycket längre zoom. Det är väl det jag använder mest för det blir helt klart finare bilder, ett mer djup och det är lättare att fota på avstånd, men ibland blir det lite tokigt och hästarna kommer för nära, såna gånger önskar man att man hade det orginala objektivet, för ibland ser det ut att kunna bli riktigt fina bilder. Eller så är det något i vägen - att de helt enkelt faller ur bild. Jätte tråkigt många gånger och jag har en ganska svår hage att fota i då det är mycket terräng. Jag har en hel del såna bilder på Kaera faktiskt..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
Adorable! <3
 
Rida ranka

Det har gått hyfsat bra med Fifan de sista dagarna och dessutom tycker jag rygg och kors börjar se bra ut igen. Hon har ju en förmåga att skjuta upp korset speciellt höger sidan. Vi anpassar träningen lite efter vad som är roligt och "lättare" det vill säga inte tjata så mycket trav utan tölta och galoppa lite mer som vi båda tycker är rätt skoj och inte lika bökigt. Men absolut har vi inte lagt traven på sidan.
 
Det är svårt att rida, riktigt svårt och man kommer på sig själv så många gånger att - fasen håll händerna i rätt position, rid mer med vikten nu fuskar du igen, slappna av, andas.. o.s.v. ja alla delar måste hålla ihop men plockar man upp en del är det lätt att man tappar den andre. När det går sådär riktigt bra då glömmer jag att andas och spänner mig lite, men här är det ju ännu viktigare att jag verkligen är avslappnad och följer harmoniskt med Fifas rörelser så hon behåller den där fina gången. Det är nästan som om man blir rädd att man ska förstöra något som går bra och då fryser man till. Händerna kan jag bli tokig på ibland, speciellt innerhanden som flyger och har sig som den vill där ute, in med handen mot hästen för tusan!
 
Ja det är mycket att tänka på - ridningen är inte lätt, man ska ju veta exakt hur man ska bete sig vid varje steg dessutom. Nämnde jag att ridning var svårt? Och tänk, ena gången funkar det och andra gången funkar det inte alls, kanske har man tappat något eller kanske är det en svårare dag att rida hästen. Det är ju individer man håller på med plus att man är en individ själv. Nej, ridning är skitsvårt och många gånger funderar man på vad sjutton man sysslar med - men oh så roligt och jag kan inte få nog av det! Senaste tölten var faktiskt väldigt bra på slutet när vi ökade på i mer friskt tempo kors och tvärs över ridplan - då känner man det :)
 
 

Och så på med mys ulltäcket (från Ullared)
 
Dermo green

Var en sväng till stan för att småhandla lite åt hästarna och bland det köpte jag salvan dermo green på Grafströms för Kaeras rasp. Det fanns mycket olika salvor och både jag och butiksbiträdet funderade på vad som kunde vara bäst. Men eftersom det var torskleverolja i dermo green så valde jag den. Torskleverolja har jag mycket goda erfarenheter av då jag använde ren sådan olja till Bitters sår på skenorna. Det läkte hur snabbt som helst och jag var mäkta förvånad över den mirakelkuren. Dessutom luktade dermo green sådär skogs-mint-grönt-starkt. Så den tog vi och efter en dags användning måste jag säga att den mjukat upp skorporna kanon så det var lätt för mig att pilla, det här tror jag på! Dyr var den inte heller.
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
 
Stallet lyser!

Nu har jag äntligen el i stallet och det är sååå mysigt, åh nu är det ju ännu roligare att vara där. Har två lampor i stallgången och två lampor i sjävlaste stalldelen - det är jättebra skarpt ljus. Sedan har jag även en liten nattlampa inne i stallet och en lampa utanför vid ingången som sätter igång automatiskt vid skymning. Har eluttag i de två rummen dessutom.
 
Har möblerat om lite samt fått en foderkammare där det också finns skarpt lyse. Det är ju kanon. Så nu har jag ÄNNU mer plats i stallgången. Har pyntat och gjort fint med massa enris både inne och ute. Köpt fin halmkrans till ytterdörren på biltema som kosta typ 30 kr och ska noga köpa två till som jag ska hänga på de två svarta stalldörrarna. Kommer bli sååå fint. Ah nu mår man gött, nu har jag äntligen ett stall och med el dessutom - något som kanske alltid varit självklart för många andra, men jag är som ett lyckligt uppspelt litet barn här, tänk att alltid ha stått utomhus med kasst lyse till detta!
 
Här lyser det så fint så av nattlampan, tittar man noga ser man Kaeras huvud i högra fönstret som vänar på att få komma ut igen från idag :) Dock tycker jag nattlampan är lite skarp så den ska vi byta till något svagare, annars är allt perfekt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaera från Kvarnbacka

Och hon är min lilla fröken <3 Jag är så fullkomligt kär i den här individen. Hon har.. inga brister? Jag är helt såld. Jag är så kär och tagen, kunde inte fått en bättre unghäst. Hon har ju en sådan eenooorm utstrålning. Jag tycker Fifan har mycket utstrålning men undra om denna jänta inte skiner något mer. Jag blir alldeles knäsvag av hennes skönhet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ny favvobild <3

 
Fler bilder kommer...
Midnattsdröm

 
Minst - men sötast!
Jabbadabbadoo!

wiiioo wiiiioo äääntligeeen. Hur länge har jag väntat? Jaa hur länge har stallet funnits, ooooh har väntat lääänge men nuuu får jag el i stallet wiiiiee. Idag ska det bli färdigt och tääänk vilken tur att vi har en elektriker i familjen, självaste sambos bror. Så det blir ju inte alls lika dyrt som det skulle ha blivit om jag tagit hit en riktig elfirma, fy vad dyrt. Fast det här går på ett par tusen ändå så jag blir ruinerad den här månaden också, men tänk, nu får jag el i stallet, jag kommer SE vad jag gör, jag kan ha radio, jag kan ha element, jag kan ha kanske torkskåp, tjooofaderittan. Vilken lyx!
 
 
 
O andra sidan folk som gör tjänster gratis må väl få något tillbaka? Det där stör jag mig på. Folk som lånar något, får något eller folk som får en tjänst : Gratis - hur kan man ha samvete att INTE ge tillbaka när någon är så schyst? Snåla människor. Man ska visa uppskattning. Hur än liten krona man har i plånboken så är det viktigt att man är en bra medmänniska. Även om det inte är sagt mellan parterna att någon gentjänst eller betalning ska ske så må man väl tänka till lite, sånt där minns man, man gör ju sitt eget "rykte". Jag har fått låna mycket saker av snälla människor som inte velat ha något tillbaka, finns inte på världskartan att jag utnyttjar detta utan att ge något tillbaka? Gentjänst, gåva eller någon slant - tro mig det minns folk och det uppskattas. Man är medmänniska.
 
Noog om det. Jag får el och jag är supernöjd och jag vet exakt vad jag ska tacka detta med heheh. För övrigt mår jag piss. En natt vaknade jag av världens yrsel. Jag kunde knappt stå på benen och det var fruktansvärt obehagligt. Jag var livrädd med andra ord, det snurrade precis som i en karusell och inte försvann det. Så jag for till doktorn och se där - Jag har virus i balansnerven. Wiie, kul, virus, det får man vänta ut, finns inga mediciner och inget speciellt som tar bort yrseln heller. Detta kan sitta i flera veckor, vad roligt att ha yrsel i flera veckor. Great, och sedan har min älskade allergi kommit tillbaka efter sommarvilan, välkommen.
Out of Picture

 
 
 
 
 
 
 
Midnattsdröm

 
B
 
RSS 2.0