The lucky one

Minns ni att jag tipsade om en film som heter the lucky one som snart skulle komma på bio? Fyfan vilken film!!!! Kan man få leva i en film eller?? ÅH! Hepp back to de grey reality..
 
 
 
En tillbakablick!

Som ni kanske redan förstått vid det här läget så har både jag och Fifa utvecklats med stormsteg tillsammans och det handlar inte bara om ridningen utan även kommunikationen och relationen till varandra. Det är helt otroligt vilken ny häst jag har fått och vilket band vi har till varandra nu mer. Jag läste nyligen ett inlägg som är precis ett år gammalt, oj oj den tiden var inte lätt, jag vill aldrig tillbaka dit med alla "skador" sadelbekymmer och dumheter, fy jag mådde verkligen inte bra under den tiden,, hur tusan har jag orkat med??  Hemskt vad mycket motgångar vi hade det året. Tänkte jag skulle göra lite återblickar nu och då, här är en:
 
 
Ville bara slänga mig i backen och grina
Detta inlägg är från Fifas konvalescenstid - Agusti 2011
 
" Tänk jag gick i förtvivlan och tänkte exakt det jag skulle skriva här i min blogg. Ord och tankar snurrade runt i mitt huvud samtidigt som jag var arg och hjälplös, nu verkar allt vara borta. Ja den här dagen var inte bra. Jag och Fifa har aldrig bråkat så mycket och det känns som om våran relation går utför. Det känns som om vi båda behöver lite hopp och stöd för att det här ska kunna funka. 

Dagen började med planer på att idag skulle det bli en bra dag, för idag tänkte jag nämligen börja tölta smått. Elmo var med då jag gjorde iordning min häst som inte ville stå stilla vid sadling eller borstning. Lika "besvärlig" som vanligt. 
Nya andetag och sedan var hon fullt utrustad. Elmo skulle tillbaka in till huset, dock var det inte lätt att hålla i en häst från bron samtidigt som du måste sätta upp ett galler i hallen åt hunden. Hästen försökte förgäves äta upp mina blommor och jag försökte få in både galler och hunden. Jag hakade tränset en sekund på dörrhandtaget vilket inte är likt mig då jag har alla faror i huvudet, den här gången handlade det dock enbart om en ynka liten sekund. Fifa drog bakåt allt vad hon kunde, jag lyckades haka av tyglarna. Dock hade hon dragit ut det nya tränset så bettet hängde i munnen på henne.
Hunden ville hela tiden följa med ut så jag försökte mana in honom samtidigt som Fifa klättrade upp för bron och ramlade på framknäna ordentligt. Allt var kaos! 

Sadeln hade åkt fram rejält, jag försökte lägga den på plats men min häst snurrade runt, precis som hon alltid gör. Jag tappade tålamodet och hon märkte min frustration. Det var varmt och jag hade klätt mig helt fel, svetten rann nerför pannan. Hästen gav sig inte.

När jag äntligen efter lite bråk och stånk med min häst fått sadeln på plats var vi tvungen att gå tillbaka till stallet igen för att byta träns. Hästen vägrade gå för hon skulle upp till sommarhagen där de andra hästarna fanns. Hon drog allt vad hon hade bakåt och protesterade i alla högsta grad. Jag kan inflikna med att jag var rent förbannad, all min ilska skrek rätt ut.

Mycket om och men fick jag med mig hästen hem. På med ett annat träns. Dock fick jag INTE hoppa upp på henne, piskade svansen, backade och snurrade runt så fort foten hamnade i stigbygeln.
Jag försökte för en stund lugna ner både mig och hästen, men i det här läget kände jag i hela kroppen att jag borde skita i allt och "slänga" in henne i hagen.

Väl uppe på ryggen snurrade hon runt runt runt, ville helt backa in i krukor och bilar. Det kändes som om hon skulle gå omkull när som helst. Dock är jag betydligt lugnare på hästryggen än från marken, så jag var försiktig med mina rörelser och lugn i min röst "

Under första biten av ridturen kunde hon backa in i buskar med mig och tjura. Resten var ridturen andades nog både hon och jag ut och den blev helt ok.
 
Den här dagen var jag allt för mänsklig. Jag kunde inte hålla mitt humör eller tålamod. Jag var så arg så ni anar inte. Det skrek i hela kroppen. Jag blev allt det man inte får bli i en sån här situation. Men vet ni, vi har haft så otroligt mycket motgångar på sista tiden, ingenting har varit en dans på rosor sedan jag köpte henne november 2010, man har alltid fått kämpa lite lite till. Nu kom min gräns, jag orkade inte mer, jag klarade inte av pressen, jag blev tokig!
 

Dubbel Wow Bow!

Buuuhuuu och wiiiiiieeee! Hur kan man känna så samtidigt? Det ska jag förklara, kort och gott om det går, jag brukar ju ha en tendens till att babbla vidare i mina inlägg precis som jag gör nu, suck, Linda!
 
Idag red jag nämligen hemåt, det var blandade känslor. Lina följde med en sväng på Sjöfn, våran sista tur tillsammans, jag vet inte om hästarna kände av det då de på något sätt tydde sig närmre varandra i stallet och hade världens krutbus i kroppen under turen. Det gick verkligen bra. Jag måste säga att gårdagens "hårda tag" gav resultat, nu töltade hon på väldigt fint utan vikterna. Kruuut det hade damen i sig, jädrar i min själ, jag känner inte igen min häst, hon har verkligen blivit till den bättre :) Vi töltade där sista sträckan sida vid sida med våra krutponnier som töltade på med världens vilja. Jag fick hålla in Fifa en hel del och kunde inte släppa fram henne som jag ville, då skulle hon bara rusa iväg, men trots detta fick hon en väldigt trevlig kort tölt. Vid vägens "mitt" stannade vi och kramade om ett tråkigt hejdå. Det kändes rätt så vemodigt samtidigt som det kändes roligt och skönt att ta henne hem igen.
 
Vi fortsatte framåt och Lina vände. Fifa tittade brytt efter dom de första meter sedan lade hon in växeln och vi galopperade upp för en skogsbacke. En bit fram la vi i en töltväxel och här försökte jag ta fram henne igen.. wooooow, det var verkligen wooooow! Hoppsan hejsan jag blev ganska paff, så har hon aldrig töltat utan vikter, det var världens påsjukt, fram, höga lyft, friskt tempo och hon bar sig som aldrig förr, häftigt, vet inte vad som hände, som om något lossnat eller att en polett trillat ner, och hon gjorde det stadigt och länge. Tillslut växlade jag upp i busgalopp, jag vågade inte tölta längre för att riskera att den skulle tappas av sig självt. Jag var ganska så paff, min lilla häst hur kan hon göra såna här framsteg? Jag fattar inte, är jag i en dröm? Eller är hon en utomjordningshäst? Det spelar ingen roll jag lever verkligen på en stor lycka, det är så fränt och jag blir alldeles lyyyrisk. Hon töltade minst lika fint nästa gång och nästa och nästa, wooow. Sedan blev det skritt en bra bit sista vägen hem, det var hon värd, hon hade verkligen satt matte på pottan!
 
När vi kom hem skrek Bitter i stor glädje. Fifa svarade lika glatt, jag blev paff, trodde inte de hade saknat varandra såå mycket? Bitter var tokig och hingstade sig, svansen rätt upp, kastade med huvudet, stampade med fötterna och skrek som en dåre, oookej? Haha men det var väl ett trevligt "Välkommen hem"
 
Ja men det var ju ett väldigt trevligt välkommen hem, tror både hästar och Erikslund saknat oss!
 

Målnings-resultat!

Några undra vad det är jag har målat. Stallet såklart ;) Hih det är alltid roligast att göra fint till hästarna. Det blev riktigt bra tycker jag. Målade lite hästskor också som jag satt på dörrana som hör till hästarna. Målade även vindskyddets dörr samt där man binder upp hästarna, så nu har man jädrans varit kreativ, men usch den fula blå tunnan måste bort, fult fult fult.
 
Fann inga bättre bilder på stallet innan det målades
 
 
 
Nu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista ritten i Ljungaverk

Ikväll blev det sista turen i Ljungaverk med Lina och hästarna. Det var en jättemysig och rolig tur. Lina red Kriki och hade Sjöfn på släp och så jag på min lillfis. Vi red mot paddocken då jag var lite sugen på att hoppa en sista gång. Det var kyligt och härligt i luften, hästarna var lagomt pigga och vi hade fullmånen med oss hela tiden. 
 
Fifa brukar vara svårare att tölta nu mer om hon inte har vikter, förmodligen har hon blivit lite bekväm av sig utan dom så det blir till att lägga till "hårdhandskarna" , den här gången hade jag gett mig fasen på att ungen skulle tölta på. Så vi drog runt där lite på vägarna själv där jag fick driva, halvhalter, fram o.s.v o.s.v tillslut gjorde hon som matte sa och klockade på kaanoon bra, nu gäller det att jag vet hur jag skall göra när hon lägger latsidan till, det är då det blir riktigt svårt att rida henne, men det går om man kommer förbi det. 
 
Sedan red jag runt lite i paddocken, haha jag fick fnatt och busade runt med Fifa hejvilt i både galopp, tölt och över hindren, skitkul ju! Efter varje hinder korsgalopperar hon och jag har då alltid tagit ner henne och styrrt undan henne från nästa hinder, den här gången ruggade jag henne i korsgaloppen så hon föll tillbaka i rätt galopp och fortsatte mot nästa hinder. Efter sista hindret för ikväll tog hon ren rätt galopp, tjohoo :D Tölten var ju skitfin också, hihi nyttigt att leka och toka fram det ibland, Nej det var ett mysigt pass, min lilla häst!
 
Fullspäckad dag!

Det har varit förberedningar inför skolstarten som är på måndag. Handlat, donat med hästarna, målat, lagat mat.. snaaart är tacopajen klar sedan skall jag fortsätta måla men seeen blir det en sväng till Fifa :) Imorgon rider jag hem henne, det känns både roligt och tråkigt. Skönt att få hem henne och rida lite här hemma men kommer sakna Lina, hästarna, stallet och vägarna där borta, men men vi får hälsa på fler gånger!
 
Min andra isländska vän..

Åååh vad jag älskar min hund. Han är verkligen prio ett. Mitt hjärta brinner verkligen för den krabaten, tokhund! Han har en sån stark personlighet vår lilla prins, en gudasnäll hund. Han är alltid så glad och älskar en precis varje dag, jag förstår inte hur han kan hålla humöret uppe så pass vareviga dag? Haha nog för att han blev liiite en aning besviken på matte i soffan...älskade vän.
  
 
Ett inramat pass

Dagens ridpass för Lina gick kanonbra. Tjoho gud vad härligt det var att få kämpa med sina lår, kommer ha lagomt med träningsverk imorgon haha. 
 
Uppvärmningen gick super, traven var riktigt fin, nu börjar hon vila på steget istället för att springa iväg i traven. Hon söker sig atomatiskt ner nu mer och håller traven vid varvbyten, och trots att det är ett lugnt tempo är det så skumpigt att jag verkligen får kämpa med att hålla balansen, hon rör sig en hel del i ryggen nu mer, duktiga tjejen, vad hon gör framsteg hela tiden.
 
Vi fick en liten övning idag av vår kära tränare. Fyra konor var utställd i en fyrkant. Vi skulle rida utanför dom och flytta bakdelen vid varje rundad kona. Här fick man vara noga så hon inte tralla iväg med ytterbogen. Andra övningen gick ut på att runda konorna genom att korsa fram. Det låter som simpla saker men det var huuur svårt som helst. Att sätta en ram och utföra uppgiften på ett exakt ställe, jisses - man red över lite konor, fick inte hästen att flytta framdelen eller bakdelen korrekt, svängde för inpå konor eller svängde inte alls o.s.v det där med kordination, fy bevare mig. Ja det var pinsamt värre rättare sagt, det här är ju betydligt lättare att göra spontant mitt i paddocken, men att följa en ram? Dock utförde vi det till sist ganska bra och Fifa fattade ganska på en gång vad det handlade om, det var nog mer matte som var efterbliven.
 
 
Denna övning skulle vi sedan göra i tölt. Här kan man ju tycka att det ska gå käpp rätt åt skogen. Fast det var nästan enklare i tölten än i skritten faktiskt och Fifa klockade på kanonbra samtidigt som hon förflyttade bakdelen vid varje kona, när matte gjorde rätt så att säga. I vänstervarv gick det också bra bara det att stoet kom fram, haha hon gjorde nå knasiga skutt, slängde lite med huvudet och trippa med sina små protester, haha ja man kan inte låta bli att flina, min lilla tönt, men saken är att Fifa bråkar inte lika länge som förr. Nu brukar hon småtjafsa lite och ifrågasätta, försöka komma undan ibland men det där går vi igenom rätt snabbt sedan är hon på notorna igen. Så var det då inte förr, då kunde hon vara så grinig att vi faktiskt fick avsluta ett pass. Vi tog aldrig tölten med att korsa fram, Fifa hade jobbat på bra nog så det räckte. Lina var både nöjd med mig och Fifa och återigen sa hon hur tjeckt det egentligen är att Fifa utvecklas så fort på så kort tid och att det här hade hon nog inte klarat för en månad sedan. Lill näntan min! 
 
Sedan som avslutning tog vi och töltade på fyrkantsspåret och försökte öka och få fram henne mer, lyckades jättefint i båda varven på sluttampen, tjohoo :)
 
Jag är iaf jättenöjd med dagens pass även om man skrattade åt sig själv och tyckte man var bra värdelös och fånig ^^ Heja heja kordinationsramsövningar!
 
 
Emma och Montana

Wow, det här lilla ekipaget har väl lyckats med stormsteg? De har varit med i NM, Falsterbo, Lag- SM och tog guldet på SM i år. Häftigt! De är så fina tillsammans, himlans synd att de ska skiljas åt då lilla Moelgarnedd Montana är till salu, vilken ponny! Yummie. Jag ryser sån där sötrysning när jag ser honom, de där små welshtyperna är väl bland det sötaste och minisnyggaste som finns?
 
Bilden är tagen från annonssidan.
 
 

Ekipaget från falsterbo
 
 
Black Pearl and Jack Sparrow

När Lina jag och hennes bror var i stan sist så gick vi in i en utklädnadsbutik. Det var ju verkligen superroligt och om jag skall vara med i nästa maskeradtölt (OM) som är i septemeber vet jag nog vad vi skall klä ut oss till ^^ Nu var det Lina och Sjöfn själv denna gång som skulle vara med i en maskeradtölt och hade bestämt sig att vara pirat. Så vi kikade runt lite i butiken där och fann mycket skoj. Vilka ideér man som snurrade runt in ens huvud. 
 
Ja i alla fall så vann Lina och Sjöfn maskeradtölten och såhär såg dom ut
 
Fotograf: Ulrica Norlander
 
Kommentarsvar

Idag blev det en ganska kort tur igen tillsammans med Lina :) Fifa hade så bråttom så tölten var lite knakig, den blev fin emellanåt men det blir en utmaning när man rider tillsammans med andra, jag tycker bara det är roligt att hon har blivit så framåt, lill tjejen min! Traven och galoppen var jättefin. Imorgon blir det ett pass för Lina, ett riktigt pass, det var bra länge sedan, kan vi ju behöva hehe. Det har inte varit så höga krav på sistone faktiskt, mycket busgalopp och en del mysåk - trots det har hon gått på bra ju, heja heja!
 
Det var någon som frågade när jag skall börja tävla: Jag vet att det är fler som har frågot om det förut, om jag säger såhär: när nerverna och pengarna ger tummen upp, sedan vore det roligt om Fifa kunde hålla tölten lite längre och helst hålla den i kurvorna vilket hon inte klarar nu, spelar väl ingen roll man kan ju tävla i vilken situation man än är i men jag är som jag är. Fy bevare mig för tävling, läskigt, me die! Det slutar väl med att jag aldrig kommer tävla, vågar ju inte ens ställa ut min hund själv, mesen här. Jag är verkligen ingen tävlingsmänniska men kul vore det, någon gång, och så sött att du kallade mig för proffs föresten ;)
 
Tjofadderittan!
 
 
 
Hur lär jag mig?

Hur lär jag mig att rida och om hästar överlag?
 
Jag läser, analyserar, diskuterar och spekulerar. Något jag lärt mig otroligt mycket av är att titta titta titta. Våga titta och våga tycka och tänka. Det ÄR så man lär sig väldigt mycket. Det är inte alls fel att komma med åsikter och våga fundera, det behöver inte betyda att man kritiserar någon. Om ingen skulle våga tycka och tänka vart skulle då utvecklingen ta vägen? Det är inte fult att våga ifrågasätta och fundera i andra banor, även om det ibland verkar vara det fulaste man kan göra - kom inte här och tro viktigpetter. När jag ser en häst tittar jag på allt, även i hagen, den behöver inte ridas. Jag tittar hur den rör sig, hur benföringen är, påskjutet, bärigheten, stel? Lös? O.s.v man är väl världens nörd men av detta har jag börjat lära mig att se sånt jag inte såg eller tänkte på förr. När man läser en text, någon form av en artikel, spekulera och fundera även där, försök se det från olika vägar om det går, var öppen och fri i dina tankar. Man får ändra åsikter, oftast gör man det med lite mer erfarenhet i bagaget, något jag tycker och tänker nu kanske jag inte gör om ett år? Det är inte alls fel att   ändra sin tanke, kan man göra det är man en väldigt öppen person som är på rätt spår.
 
 
Min häst har lärt mig mycket även om hon var/är en grön ung dam. När jag rider så försöker jag känna alla henens rörelser och det allmänna i kroppen. Man skall även våga analysera här, hur känns hon? Vad händer om jag gör så? Varför gör hon så? Hur lyckades jag med det? Vad känns logiskt? Det är svårt, det är inte alls lätt att börja analysera och fundera i det lilla i ridningen, men man är på god väg när man ens börjat försöka. Jag tror dock att man inte skall överanalysera, (som jag hade väldigt lätt att göra under Fifas konvalecens) då kan det gå åt andra hållet istället, ta det med måtta, men våga känn, sitt inte bara där och rid utan känn och fundera, våga prova, du förstör inte hästen för det. Man får göra fel, det är av felen vi lär oss det som är rätt.
 
 
Lina Törnqvist. Hon är den som har lärt mig mest, hon är verkligen.. bäst? Ja hon är bäst, för mig i alla fall. Det är en person jag verkligen ser upp till för hon har storbegåvning när det gäller hästar och det är hon som även har lärt mig att våga känna, analysera och prova. Jag har haft andra fina vänner som hjälpt mig förr med hästarna, jag har absolut att tacka dom också, men Lina tog mig på en ny nivå, hon har ändrat hela min inställning och tankesätt kring hästar och ridning, även den mentala biten. Hon är faktiskt den ända som har kunnat överföra ridningens känsla. Jag har verkligen henne att tacka mycket för, en fantastisk människa som jag är bergsäker kommer gå långt inom hästkarriären, jag tror verkligen på henne. Inte bara det att hon är en superduktig tränare, hon har även blivit en väldigt god vän. Det är så viktigt att man har en bra relation till den man tränar för, jag kan nog inte få en bättre relation som jag faktiskt har till Lina, jag tror inte någon annan tränare kommer nå in på mig så pass starkt som hon faktiskt gjort. För mig krävs det en trygghet, en tillit och glädje, allt det har jag till Lina. Lina Lina Lina haha det var ett väldans tjat om den där Lina i bloggen ^^ Vad brukar de säga här hemma? Min andra sambo? Jag och Lina delar ett sådant pass starkt gemensamt intresse, vi lever verkligen för hästarna och verkar vilja och känna samma sak. Hur kan jag inte nämna en idol, en förebild för mycket?
 
 
Hua jag kan då inte mycket även om jag har lärt mig oootrooligt mycket den senaste tiden, men man har så mycket kvar och som sagt - man blir aldrig aldrig full lärd. Ibland vet jag inte ens vad jag gör där uppe på hästryggen, kanske är det självkänslan som tryter de gångerna, men i ridningen skall man möta utmaningar, hinder, frågetecken och svåra stunder, lika mycket som man skall möta aha-upplevelser, framgångar och lycka!
 
Vem kan mycket om mycket är oändligt?
 
 
Sweet potato

Frågan om töltformen

En sak har jag nog aldrig riktigt förstått och det är den här grejen med att dra upp hästens huvud för att få in tölt, varför? Varför ens börja så? Jag tycker mig se det lite överallt. Det handlar både om gröna hästar och hästar som är lite mer töltsatta, man väntar på formen, ja formen kommer väl av sig självt men varför börja rida hästen som en banan? Snacka om att tappa överlinjen, skapar spänningar och hjorthals.
 
Det är en sak att låta hästen tölta fritt för att finna takt och balans och kanske som en friare start av passet, men att självmant korta tyglarna och dra upp huvudet? Sedan tycker jag att en häst som faktiskt har åldern inne och som kan tölta bör väl åtminstånde börja finna formen? Det finns inga ursäkter tycker jag. Visst finns det olika sätt att nå "sina mål" men alla mål har väl en hyfsat lik grund? Det finns väl andra sätt att gå tillväga än att dra upp huvudet? Handlar det inte alltid om att få en avslappnad häst som länger sig, gärna söker sig ner och fram med välvd överlinje? Var börjar man där? Inte att dra upp huvudet antar jag? Formen skall ju resa sig från lång och låg till högre form.
 
Jag kan inte ens få in tölt på Fifa om jag skulle göra så, jag måste få en rund överlinje, med avslappnad hals och nacke, minsta lilla spänning i nacken (i kroppen över huvudtaget) och hon blir genast lite passtaktig. Jag har alltid börjat med att få en rund och fin överlinje, jag har aldrig krävt en superform från den gröna starten men heller aldrig lärt henne att gå och spänna emot en gångart, det skall vara bekvämt och det skall vara avslappnande och trevligt, en god början. Spänd kropp gör hennes tölt passtaktig, för lite driv kan det komma in travtakt, det skall vara avslappnande med bra överlinje och framåt med driv. Nej ska jag vara ärlig så ser jag även hjorthalsar och nosen i hejsan svejsan på tävlingsbanor också, vad vet jag kanske har de en dålig dag men.. jag kan inte sluta fundera. En sak är det väl om man verkligen försöker träna fram en god och avslappnad överlinje än att strunta i det och lulla på alldeles för länge med den otroligt fula höga "formen" för mig är det inte en form, inte ens ridning. 
 
Man börjar ju ridningen lång och låg, både i skritt, trav, galopp och tölt. Nog för att jag inte haft en tanke på att man faktiskt kan tölta vääääldigt lång och låg, nästan nosen ner mot backen, det är inte ofta man ser detta. Själklart är det väl inte det första man gör när man skall töltsätta en häst - att sträva med nosen i backen, men att ha nosen bland molnen är heller inget man skall sträva efter - tycker jag. 
 
Jag får en liten känsla utav att folk inbillar sig att tölten är annorlunda kring detta jämfört med de andra gångarterna, men jag håller inte med, en tölt kräver "samling" och en avslappnad kropp för att få fram en god tölt. Självklart måste man finna takt och balans men det kan man göra utan att dra upp hästen mot guds lilla rumpa. Jag kanske skapar en skrikig debatt här men såhär tycker jag och jag kan inte sluta skaka på huvudet när jag ser en ryttare som drar upp hästens huvud i det blå, det känns så.. fel..folk gör väl som dom vill, eller? Hmmmm...
 
Fann en intressant artikel kring just form och tölt, hur ställer ni er till den? LÄS HÄR
 
Den här fina hästen ser väl ut att vara mogen för att gå i form? Här är överlinjen bruten och tappar manken helt trots långt underkliv och aktion.
Ett regnigt pass på plan

Tog ett ridpass i paddocken i det vackra regnvädret. Gick hur bra som helst ju! Började med traven, lika rörlig och fin. Man får kämpa lite extra i vänster varv genom att böja en hel del men annars börjar den bli riktigt fin nu, himlans roligt.
 
Forsatte sedan till galoppen. Höger är verkligen lätt att hålla rund och fin på hela volter, vänster galopp är dock lite svårare igen på volten, man får nöja sig med några fattningar och efter två- tre godkända fattningar på slutet var jag nöjd.
 
Gick sedan vidare till tölten. Där rör hon sig också fint, dock har vi inte tränat tölten på volt på ett tag faktiskt men jag tycker hon gör det bra, vänster varv är helt klart lättast, höger blir liiite hackigt ibland, det gäller att ha ett jämnt stöd i yttertygeln och lägga an skänkeln mot vänster bak som hon skjuter ut lite, då blir den ren och fin emellanåt. Efter detta tog vi och ökade tölten på långsträcka, ooooooh jävlar, fint fint fint, ökade två sträckor, fin aktion, långa steg och power, vi avslutade sedan där :) Summa sumarum är jag riktigt nöjd över henne idag, hon var superduktig, över förväntan faktiskt, tjooohooo!
 
Såhär kan en dålig töltdag se ut.
 
Woow!

Tog en sväng på världens bästa runda med Fifa. Idag hade jag gett mig fan på att det skulle gå bra och det gjorde det också, jädrar jädrar jädrar, guuud vad bra det gick, ååååh. En sträcka, lite sluttande, tölten var såå.. det var såå.. wooow ååh hjälp något händer med min häst, nog för att jag red med vikter och det går alltid bäst med vikterna, men.. woooow. Hon längde steget som en gud, var framme vid bettet, fram med manken, höjde steget och klockade på i snabbt tempo, wwiiiiieeee! Häftigt! Hela rundan var verkligen underbar i alla gångarter, mammas gofis! Var så stolt över lill jäntan och nu går hon ju fram atomatiskt, förr har jag fått jobba fram henne men ikväll.. oooh!
 
Mattes fis i väntan på mat efter kvällens pass
 
Mata rätt!

Jag har funderat lite kring detta med att stödfodra och kring hästens hull och överlinje. En överlinje skall vara rund och jämn, den skall inte vara bruten eller kantig. Man skall se en mjuk och fin linje från hästens nacke ner mot rumpan.
 
- Min häst är tjock och skall absolut inte ha mer foder, speciellt inte kraftfoder!
 
Är det verkligen sant alla gånger? Är hästen verkligen tjock? Har den en bra överlinje? Finns det något att bygga muskler av? Jag kan tänka mig att många och speciellt under hösten får en häst med en bukig mage med en tunnare överlinje istället för en tjock mage. Blir hästen bukig, "uppsvälld" mage brukar det oftast bero på näringsbrist i fodret (eller för lite foder).
 
En hage med mycket gräs behöver inte vara tillräckligt för en häst, det är inte mängden gräs som är poängen utan det är närningen, logiskt sätt så minskar närningen i gräset mer och mer ju längre in mot hösten vi kommer och ju längre grässtrået dessto är desto mindre blir näringen, största näringen av gräs är det som precis kommit fram, det kortaste, det är därför hästarna väljer de nerbetade ställena än det höga gräset.
 
Vi i norrland har väldigt lite protein i våra beten men mer energi. Protein är viktigt för att hästarna ens skall kunna bygga muskler. Bland det vanligaste som kan uppstå kring hösten är proteinbrist hos hästarna. Då blir dom oftast bukiga med stora magar, man skulle nästan vilja se dom som tjock. Här är det viktigt att se skillnad på proteinbrist eller "fettma" en fet/tjock häst är vanligast rund kring hela kroppen och inte bara magen.
 
Olika hästar behöver olika slags foder men ändå en korrekt mängd av närning som just den individen behöver. Olika hästar ser olika ut i kroppen, man får inte glömma att raserna har olika typer av kroppsbyggnad. Om man skall ta islandshästen tillexempel så brukar de ha ett mer sluttande kors, speciellt femgångshästarna som har passen, fyrgångshästarna brukar kunna ha ett rundare kors. Ponnyraserna brukar kunna vara lite rundare i sina former medans de större hästarna kan se kantigare ut med den höga manken och de högre korset, dock måste man ändå se skillnad på en tunn överlinje eller bara just den typformen av hästen.
 
En häst som arbetar behöver mer näring än en häst som bara står. Ju mer hästen arbetar desto mer närning behöver den få i sig för att kroppen skall orka och att producera muskler. En häst som börjar kännas orkeslös/slö, man kommer inte framåt och det händer inte särskilt mycket kan ha brist på näring. Det spelar ingen roll om hästen arbetar lite, mycket eller inte alls, den skall alltid ha den näring den behöver för just det tillståndet, en häst som som bara står kan också behöver stödfoder/kraftfoder för att hålla hullet och överlinjen korrekt, man får inte se sig blind på att kraftfoder är enbart till för ridhästar, det är viktigt för även unghästar som fortfarande växer och för pensionärer. En unghäst behöver fodret för att kunna växa korrekt, en äldre häst behöver fodret för att hålla hull och muskler utan att falla ur vaskeligt. 
 
En häst med proteinbrist behöver självklart mycket protein, det bästa att fodra med då är självfallet ett hö med höga proteinvärde, ett hö med bra värden så att säga, om höet eller gräset däremot inte har de värdena och speciellt proteinvärdet är sojamjöl ett väldigt proteinrikt råfoder, samt lusern! Många ger sina hästar kraftfoder enbart efter ett arbetspass, men jag anser att hästen behöver fodret varje dag för att det skall cykla runt och få en bra balans, hästarna behöver näringen varje dag och man får inte glömma att det är under vilodagar som muskler bygger och tar igen sig.
 
Jag skulle kunna babbla på mera, jag är ingen foderexpert, absolut inte, det är verkligen en djungel med foder men jag tycker det är viktigt att man faktiskt läser på lite och sätter sig in i det, många verkar rycka på axlarna men det är ju hästens välbefinnande vi pratar om. Ett bra foder är A och O! Det spelar ingen roll vad du gör med hästen eller hur mycket/lite, de behöver fortfarande rätt mängd näring och det behöver dom inte få av de gräs de äter eller det höet utan en analys.
 
Ett tips, vad uppmärksam när hösten träder fram, många gånger räcker inte det bete som är kvar.
 
Fifa förra hösten med proteinbrist
 
En tripp till stan

Igår fick pruppan vila och istället drog jag Lina och hennes bror till stan. Det var ju en väldigt skrattfylld och rolig dag måste jag säga. Till och med restaurang personalen kommenterade hur glada vi var, men vi är ju ett glatt gäng!
 
Jag får verkligen limma ihop fingrarna när jag går i en hästbutik, huuuuh det är superjobbigt men jag får helt enkelt bita ihop, det var ju rea på Equeens igen och ja man såg ju en del saker som man verkligen ville ha, men nej nej nej här skall inte slösa bort pengar i onödan. Kände mig lite stolt där på hemvägen över det.
 
Det jag köpte igår var bomull, jodopax och kyllera, det kan behövas i vårdhyllan! 
 
Idag är Lina, Tanja och Ullis och tävlar igen på Gneisti open, den tävling dom försökt få med mig på, men ne jag stannar hemma jag, känner ändå inte att jag har råd och sjääälvklart är jag ju fortfarande samma mes, men jag har banne mig bestämt att jag skall ställa upp på någon mindre tölt-tävling i vinter, nu får jag ta mig i kragen alltså! Lycka till kära vänner ni som skall tävla! hejar på er jag :)
 
Ska till min fis och rida lite sen, får vi se på vad hon är på för humör idag, brukar ju alltid gå lite sämre efter en vilodag men idag har jag gett mig fan på att vi skall bryta den traditionen! Blink blink.
 
 
 
 
Mat mat mer mat!

Just nu dröööser jag i Fifa mat nu när hösten är väldigt nära inpå och näringen i gräset börjar förminska. Jag matar på ganska mäktigt med sojamjöl, lusern hackat strå, krossad havre - och så lite kraft groov 90 mer som lite gotta. Det är roligt att se då hon har blivit rundare kring kroppen, även så magen ^^ Jag skall dock inte tjata så mycket på hennes mage, hon har gott hull och ser bra ut.
 
Ett tag var jag lite väl fixerad att hålla magen i värsta trim, nu får hon lägga på sig lite mer och må gott inför vintern, det gör inget, huvudsak att hon inte blir tjock och att hon har något att bygga utav. Det är ett väldigt stohej hit och dit med olika hagar o.s.v för att hålla hennes mage så pass trimmad, nu får hon gå och äta med polarna bäst hon vill, även om det fortfarande är magert bete men så pass att hon faktiskt kan lägga på sig mer.
 
Ärligt talat tror jag inte vi hade utvecklats något den sista månaden om jag inte hade matat på henne så pass mycket som jag gör då jag tyckte hon där på slutet faktiskt började tappa lite muskler och började bli lite efter i energin. Det var väl mest det som väckte mig, att hon började bli segare i ridningen, och därefter så började man analysera lite mer och såg faktiskt att det började tunna ut i överlinjen, man blir lätt så hemmablind. Nu när hon inte får den näring hon faktiskt behöver av gräset när hon jobbas så pass "hårt" och när de dessutom börjar fälla och sätta ny päls inför vintern, då går det åt ganska mycket energi, så då måste det hjälpas till lite utav kraftfoder. Nu har hon blivit rundare och finare i överlinjen igen och hon är vääääldigt mycket piggare :)
 
Hur gör ni? Har ni börjat stödfodra era hästar med hö och kraftfoder än?
 
Fifa när hon var som i bästa trim!
 
 
Nu är det dags!

Kära läsare. Nu kan jag svara på era kommentarer då vi använder Google Chrome istället, MEN jag kommer nog inte orka eller fixa att gå igenom alla kommentarer ni skrivit, för det är en drös med tanke på mitt långa kommentarssvars uppehåll. Så jag gör som så att jag börar svara från och med idag och de kommentarer och frågor ni ställt till mig förut, skriv samma igen om det är så att det är något speciellt ni vill ha svar på :)
 
- Ni får ursäkta för det långa svarsuppehållet! Tokiga jag!
 
Livet har vänt!

Tjohoooo! Snacka om att det här året verkligen har vänt för oss jämfört med förra, guuud vilken lycka man får nu mer med sin häst. Dagens ridpass säger sig självt, det gick strååålande bra och jag vill nästa påstå att hon gjorde ytterligare ett framsteg i tölten idag. 
 
Jag har börjat fått rida utan stigbyglar, för jag kan verkligen inte riktigt komma ner i sadeln som jag borde och slappna av på samma sätt när jag skall rida trav. Det gäller att man är fullkomligt avslappnad i traven och skumpar med för att den ska bli bra, det är så lätt att Fifa spänner upp sig annars. Traven var ju bara föööör braaa, snacka vad hon rör sig mycket där nu, hua hua, lilljäntan min.
 
Tölten den paddlade så fint så man ville skvätta en tår, alltså bitvis är den för bra för att vara sann och däremellan är den också jäkligt bra! Det händer verkligen något med min häst nu, det är så roligt!!! Hon rör sig så stort i bogarna, och får ett längre och mer vilande steg i tölten, det flyter på i harmoni och kanontakt! Hon samlar sig så fint och välver överlinjen prima, aktionen blir bättre och manken kommer fram! Det är ruskigt roligt att tölta nu. Klart hon tappar tölten ibland när hon går så där jäääädrans mumsfillibabba, men hon orkar ju såklart inte hålla den så pass länge och balansen stryker med lite, men det är bara att rugga till lite i sadeln eller ställa så får man in tölten ganska snabbt igen och det är bara att köra på. Hihihi, det är liksom såhääär tölt ska kännas, inte trippidetropptrippeditropp.
 
Galoppen, mmmmm ^^ Hon är så fin hela hon, även skritten, långa fina steg! Ibland och speciellt vissa dagar kan den bli passtaktig, då får man länga ut henne mer och böja, sakta ner lite också då hon har en tendens till att ha lite bråttom - go fisen mammas!
 
Varför kan man inte få bild på dessa dagar? Vi hade faktiskt med oss kameran idag på vår fina uteritt, men vi vågade faktiskt inte fota och riskera att det skulle gå dåligt, så vi bestämde oss för att ge blanka i det, det är betydligt viktigare att hästen går bra och avslutar bra än att man ska försöka få några fina kort.
 
Mammas lilla pära!
 
 
 
 
 
Hoppning på schema!

Idag tog vi och hoppade lite jag och Lina. Den här gången tog jag med mig kameran för nu jädrans skulle jag få lite fler nya bilder. Fifa hoppade jättefint, haha jisses vissa hopp var ju en liiiten aning annorlunda ^^ Och hur ser en annan ut liksom? Haha! Aja det bjuder jag på!
 
Dock var hon inte lika på hugget idag, faktum är att hon var inte lika pepp i ridningen alls, för varken traven eller tölten funkade inte som den skulle idag. Eller traven tränade jag inte ens så jag ska väl inte säga så mycket, men tölten var lam och blä, helt sjukt ändå att det kan vara sådan stor skillnad på dagarna. Galoppen var faktiskt ok, den kan absolut vara bättre men det var iaf den gångart som funkade bäst, men det gör inget att den här dagen inte var wow, det var bara tråkigt att det var precis den här gången då kameran åkte med, hade så gärna velat få en bra töltbild, en sån där wow. Den tölten hon gjorde idag hade jag nog varit jätteglad över för 1,5- 2 månader sedan, men jag vet ju vad hon kan ;) Lill jäntan min hon är väl för söt! Hon ser faktiskt ut som en riktig liten sportponny nu mer ^^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visste ni att

Fifa kommer från en gård där de bara föder upp hästar som köttprodukt. Förmodligen är Fifa menad som slaktföl men jag har mina aningar om att hennes vackra färg och utstrålning höll henne vid liv. Tur är väl det, för vilken fin häst hon är egentligen! Jag kunde inte få någon bättre :) Den informationen har jag fått av kära Sara!
 
En Fifabebis som nyligen landat i Sverige :D Ullis är fotograf såklar.
 
wiiiieeee!

Min häst och jag har så roligt ihop nu för tiden, tjoho! Idag var nog ett av världens bästa pass vi haft. Jag och Lina red ut en lagom sträcka med våra fina flickor. Jag kände på en gång att det var en bra dag för min lilla fröken. Hon började genast lyfta sig fint i tölten med mycket vilja och framåtanda, lyfte ryggen och lokade på, det kändes jättebra förutom att den var lite små hackig, jag kunde inte riktigt sätta ord på vad det var, för nått rollande var det inte heller, det kändes lite halvt ojämnt.
 
Jag bad Lina kika, hon tyckte sig se att Fifa slängde ut vänster bakben en liten liten aning, det skulle inte behövas mycket förflyttning. Så jag provade detta och lade dit min vänstra skänkel en liten aning och ställde henne smått till vänster, VIPS kaaanoooon ren tölt! Åååh vad hon rörde sig fint i tölten, jisses och fick en jättefin aktion! O jisses vad pigg hon var, detta var nog för första gången jag någonsin faktiskt fick hålla in henne, hon hade sådan power framåt, hon ville mer mer mer och jag fick hejda henne och bara skrattade, tokiga häst, men wow, tölten var så himlans pass fin ändå och tänk om hon hade kunnat coola ner lite och om jag fått tagit fram henne mer och krävt lite till - hur hade då inte tölten varit då? Hoooh, nu fick jag åka en del för hon hade sån energi i hela kroppen, ganska häftigt faktiskt, äntligen! Tänk när jag fick hem henne, jag var så besviken hur seg hon var, hon hade ingen fart eller framåtanda alls, jag skulle nästan kunnat hoppa av och springa fortrare bredvid, typ, och idag är hon såhär pigg och tokig? Vet ni, det trodde jag aldrig aldrig aldrig, jag har verkligen en helt ny häst, en häftig häst! Ska bli såååå kul att fortsätta utveckla henne ^^
 
Traven var ju jättefin också, ååååh det gick så braaaa, man blir ju så glaaaa. Sedan tog vi lite galopp vägen hem, jag valde vänster galopp då den är svagast, oj, vad fin den var! Rund, stor med bra aktion och bra sväv, kära Lina hade inte sett vänstergaloppen så fin, hon tyckte Fifa hade jättefint sväv, jag bara njöööt för det kändes så bra och det var så mycket häst, det var så häftigt! Sedan ökade vi farten lite och Fifa drog järnet, jisses man fick adrenalin i kroppen, hon tar i allt vad hon har och benen går som trumpinnar, upp upp och iväg. Jag har inte tänkt på det tidigare men Lina förundras varje gång hur pass snabb Fifa är, den lilla fisen i den farten och då  är hon riden i fyra månader, alltså blir man nyfiken på hur snabb hon är med mer muskler och styrka, hon ligger jämnsides med vackra ståtliga Sjöfn, haha jag måste ju säga det att jag verkligen har lyxsällskap, att se de ekipaget vid sin sida, det är liksom wow varenda gång, där har man ju ett toppekipage av högsta kvalite ;) Vi red återigen en kortis idag, det blev kanske tjugo minuter en halvtimme, mer vågade vi inte rida, man skall avsluta när det går som bäst och dom var verkligen bäst!
 
Jag lever verkligen för det här, det här är verkligen bästa tiden på dagen, det finns inget som slår tiden tillsammans med hästarna, jag är verkligen en stord nörd, hur mycket tid och energi lägger man verkligen inte på detta? Hoooh och inte tröttnar jag heller, jag älskar att mocka, jag älskar att byta vatten, ge hö, borsta, mata, sopa, titta.. ALLT!
 
Älskar dig
 
Världens bästa!

Iiiiiih iiigeeen ^^ Min häst är världens roligaste och goaste, när hon har bra dagar så att säga haha. Idag fick jag den perfekta ideén att göra en bana i paddocken. Så vi satte upp två hinder och lite bommar. Först skulle man trava runt en solfjäder av bommar, sedan fortsätta i trav mot två raka bommar, därefter ner i tölt och tölta längs halva långsidan till halva korsidan, där skulle man fatta galopp och hoppa sedan över ett hinder på nästa långsida, över det och sedan över ytterligare ett hinder på kortsidan, ner i trav och så till solfjädern igen.
 
Syfte: Få igång Fifas hjärna, få henne att tänka och slappna av, samt att få mig att slappna av och inte focusera så mycket på en grej, att variera mellan olika gångarter, vinklar o.s.v, att finna balansen mellan gångarterna och de olika sortes träningshinder men främst för att ha roligt och peppa!
 
 
Min lilla flicka jobbade på över förväntan, galoppen var bara sååå bra och vilken hoppteknik hon hade! Vad duktig hon var! Det kändes ju som om hon inte gjort annat, och vad hon var laddad, det här tyckte hon var kanon roligt. Jag som annars är så feg att hoppa, då menar jag verkligen feg, kände mig så trygg på hennes rygg, för hon hade verkligen stenkoll, vilket jag inte alls hade förväntat mig, hon tog avstånden rätt, hoppade snyggt över och laddade inför nästa hinder, jädrans vad roligt det var, jag bara skrattade och berömde min häst. I vänster varv gick det också bra trots att hon har lite svårare för vänster galopp, men det gjorde hon superbra! Dock korsgalopperade hon alltid efter hindren i det varvet, lite obalanserat där, men ne annars var hon suuuperduktig, min lilla jänta.
 
Efter det tog vi och tränade tölten lite, den kändes allmänt lam, och hon rollade sjukt mycket i vänstervarv, hon ville så gärna upp i galopp och styra mot hindren, så mycket har hon aldrig rollat förut och jag fick verkligen jobba fram takten där jag på längre tyglar bytte varv hit och dit för att mjuka upp. Var det någon liten grushög så hoppade hon gärna över den, hon hade verkligen fått smaken för hoppning, haha åh lilla häst. Tillslut släppte det och jag drev henne framåt, åååååh, tölten var riktigt bra :D Hon längde steget och fick bra aktion, lyfte ryggen och kändes jättefin, lika fin som hon gjorde den dagen då vi fotade tölten sist, de nedanstående  bilderna, och då hade hon inga vikter på sig idag heller hihi, vi avslutade efter detta och gick sedan hemåt.
 
Gud vad jag älskar min häst!
 
 
Paddla kanot? Paddla islandshäst istället!

Iiiiih! Tror ni det gick bra idag eller :)? Åh jag var så lycklig, för min häst är verkligen inte lätt att rida för tillfället och det krävs så mycket från min sida mååånga dagar. Oftats får jag fyra till fem halvdanna ridpass/turer i veckan och så får jag en eller två bra dagar i veckan, så man lever ju verkligen loppan under de få passen som blir sååå bra, man blir så lycklig så man bara vill skrika rätt ut, guuud vad duktig min pålla är, snacka om att hon rör sig mycket i traven nu, den har blivit så skumpig, jisses och även tölten, hon paddlade på kanonfint idag och det rör sig så mycket, nästan så det blir lite obekvämt, när jag skriver paddlar så menar jag också paddlar, hon rör sig mer i bogarna så det känns som en paddlande feeling :) Det är så roligt för nu är det så mycket lättare att hålla tölten "paddeltölten" mellan tölt och trav, alltså mellanläget, förr var det lite svårt att finna den balansen och vi for oftast ner till traven, det är enormus skillnad på det idag.
 
Jaja iaf :) Det blev mest skritt av dagens pass, jag kanske tölta och travade tio- femton minuter, mer krävde jag inte idag för hon gjorde det så otroligt bra, sista biten hoppade jag av och gick hem, det var hon verkligen värd, mattes guldklimp!
 
Ja det var en jädra skillnad mot för gårdagens pass, usch då hade jag en kass inställning också men det funkade inte alls som jag ville, nog för att det var ett pass efter en vilodag och de brukar ju alltid gå lite sämre, men men man får leva på de där få stunderna istället, för även om gulddagarna är få just nu så kommer vi ändå framåt mer och mer. Jippiieee ^^
 
Någon som har långtråkigt eller tid över kanske skulle kunna trolla bort armen från bilden :D?
 
 
En uppdatering om livet

Blogg suget, det gnager lite för tillfället. Det är mycket mycket häst om dagarna och man verkligen njuuter av livet med både vänner, djur, släkt, sambo, jobb och annat tok varje dag! Igår tillexempel var det lite festligheter på herrgården med sambons släkt där vi tog ett släktkort och hade riktigt trevligt med mycket skratt, pladder och maaat. Så jag spenderar så mycket tid på sånt istället, skulle tro att det blir en del bloggande framöver när hösten träder in och skolan börjar. När mörkret lägger sig på riktigt och man kan inte vara ute lika länge, nog för att jag har kommit hem från stallet typ tolv varenda natt hihi. Nörden. Igårkväll efter middagen for jag till skrutt Fifa, hon hade dock en vilodag men det kan inte gå en dag utan att jag måste få träffa min lilla häst, så hon fick både pussar och mat av matte.
 
Dock finns det en sak som suger i magen för tillfället, det känns inte bra, inte alls bra. Hoppas det löser sig men jag tror nästan att det är kört den här gången, det har gått i omgångar nu och det kan inte hålla på så  ram och tillbaka hela tiden utan resultat. Allt i livet kan inte vara en dans på rosor och det här är verkligen ingen dans på rosor, mer en dans över eld och lågor, det gör ont. Men annars mår jag bra, allt trams man möter i vardagen får man inte grövla sig efter, man får försöka tänka på det som är bra istället :) Livet kan inte vara perfekt,  och vem säger att ett liv är perfekt utan små hinder? Det är väl lite som med ridningen för tillfället, väldigt upp och ner, ena dagen går det bra och andra dagen blajamaja, men det är fortfarande himlans roligt och vi utvecklas tillsammans jag och Fifa varje dag. 
 
Nej den här dagen kommer bli kaaaanooon bra :D
 
Hoppas ni har det bra, finaste läsare som än kommenterar, ni är inte kloka ni, måste ha gått en månad sedan jag svarade sist, förbannade dator, ibland kan jag komma in på någon blogg men jag måste verkligen putta på Martin nu att fixa åbäket. Som jag alltid sagt och jag säger det igen, jag har nog världens finaste och goaste trogna läsare!
 
 
Linda
 
Vårat nya vrålåk

Wiiieeee! Vi har äntligen en ny bil, hihi det blir sambons då såklart men jag har äran att få slita ut den, både med och utan hästsläp. Den är riktigt fin, jag älskar verkligen audi och den nya grillen är ju så snyggt! Han är väl söt min Martin, hade det inte varit för mig och mina hästar hade han köpt en annan bil, men den här skulle tydligen vara den bästa för oss båda, han är så söt, vad skulle man göra utan han? Den gröna audin blir min bil, min lilla skrutt och släng bil ^^ Jag törs nästan inte köra den nya bilen, den luktar till och med ny invändigt, fy bevare mig om jag skulle krocka med den, huuuuh! Härligt att ha en egen och riktig bil att dra finka med, nu slipper man låna bilar.
 
 
 
Min egna gamla räserbil ^^
 
Att bli fotograferad

Är det roligaste jag vet, till häst. Inte annars. Jag älskar att ha foton på mina djur och speciellt under aktiviteter, som i ridningen, det är ju så roligt att se utvecklingen och ha kvar som minnen. MEN (och detta är ingen slump)  Jag kan inte koncentrera mig på ridningen till 100 % när någon fotar mig, det är helt sant. Jag försöker så gott det går att lägga all focus och energi på hästen men det är nog mitt undermedvetna som spökar till det ändå. Det går bara inte och jag får aldrig hästen att gå sådär riktigt bra framför en kamera som utan, det ser verkligen hejsan svejsan ut och jag ger upp ganska snabbt då allt bara blir en pinsam och jobbig situation. Varför skall det vara så svårt att släppa tanken på att man blir fotograferad och bara rida istället?
 
När jag rider, jag menar verkligen RIDER då hör inte jag omgivningen, jag är helt inne i mig och min häst, det är likadant om jag ska plugga, inte ett ljud vill jag höra annars kan jag bara inte koncentrera mig, jag är en sån som inte för bli störd, däremot när en tränare ger mig instruktioner blir det annat.
 
Fifa verkar ju inte heller kunna släppa allt och fokusera enbart på ridningen, står någon still på backen vill hon gärna dra sig dit och prata, DÅ är hon inte lätt att rida, man får mest jobba med att hålla henne på det spår man tänkt sig, sedan blir drivet en aning dåååligt, så då sitter man där okoncentrerad, drar hästen i ett håll och driver på så svetten rinnter, haha ne men typ. Hur sjutton ska det då gå på tävling om vi är så här?? 
 
  Tur att Fifa annars är en riktig linslus
 
Fann ingen bra rubrik

Som ni kanske förstår är min dator inte formaterad än och fortfarande kocko. Jag tar mig knappt ut på någon sida och det är verkligen jättetrögt överallt, men de sidor som jag nästan inte ens kommer in på är bloggar, varför vet jag inte men jag ser typ bara allas header sen kommer jag inte så mycket längre. Nu har jag dock fört över alla viktiga bilder på mina fina djur till en annan hårddisk så det är bara för sambon att börja formatera.
 
Några undrade om lite nya bilder och filmer, vet ni vi filmade faktiskt Fifa en dag men det var den där tjuriga dagen då hon inte alls hade lust med något, så de visar jag INTE haha, idag var traven riktigt fin faktiskt, kul att det börjar hända något, tölten är dock en väldans utmaning nu mer, hon har blivit så pass mjuk och smidig så det är inte alls lätt att tölta längre men de gånger hon töltar bra så är det jäkligt bra, ooooh ryser när jag tänker på de stunderna. Jag ska iaf försöka få lite nya bilder, nu har man ridit så mycket på mörka kvällar men jag ska se om jag kan få någon fotograf i veckan :) Traven är kanske något att visa iaf!
 
Bitter halt

Ovanligt va? Man börjar ju undra, gamm gubben hua. Inte lätt att vara stor svart och klumpig. Nu står han på box och i liten hage på dagen. Han är inte jättehalt, till en början var han svullen och varm om benet det är borta nu, men det märks så tydligt i traven så fullt bra är han inte. Lilla Svala får stå i vinterhagen själv lite nu och då, fast hon verkar inte bry sig så hårt, tur är väl det, hon vet väl om att hennes man står i stallet, det är nog mer han som är ledsen att skiljas från henne. Så himla skönt att de trivs så bra ihop! Hoppas han blir bra snart så jag och Erica kan ta våra gamlingar till skogs igen, mysigt att rida storhäst ibland faktiskt.
 
Jag tror inte Svala är såååå förtjust i fröken Fifa om jag ska vara ärlig och jag vet inte men Fifa hänger inte med varken Svala eller Bitter heller verkar det som, hon går lite mer för sig själv, dock verkar hon gärna hänga på Linas hästar, lite roligt faktiskt att hon verkar trivas så bra med dom, men det är ju sådär, kemin ska ju klicka mellan hästarna också.
 
Bitter och Svala träffas för första gången
 
Genom eld och lågor!

Här rider vi så hårt att skona fräser bort! Jävlar i min skäl! Haha ne man funderar på om det här några nya skor hovslagaren har kört med som sliter snabbare då det är tre - fyra hästar som är skodd under samma period som har slitit ut dom totalt. Imorgon kommer faktiskt hovslagaren och skor om snuttan. Igår drog vi bort de slitna bakskorna för det fanns typ inget kvar, nästan lika tunnt som ett rakblad och idag fick vi dra en framsko då den släppt på ena sidan och böjt sig. Tur att man har EXPERT HJÄLP! ;)
 
 
Utvecklas med stormfart

Min häst bara utvecklas och utvecklas, himlans vad fort hon utvecklas, på bara fyra månader och till det hon är idag är väldigt bra gjort tycker jag, duktiga häst, även om det går utför och är si så där vissa perioder så fortsätter vi ju ändå ta oss framåt. Det är ofta ett steg bak och två fram. Hon rör sig på ett helt annat sätt nu, himlans skoj! Dock är hon inte den lättaste lilla ponnyn att rida, huuuh ibland undrar man vad man sjutton gör på hästryggen, hon har en vilja av stål, ett humör som en annan och är otroligt smart, nästan läskigt smart, men utmaningar gillar vi!
 
 
Ner och upp

Första passet med Fifa idag var piiiisss. Hon var så tjurig och bestämd så det var inte klokt, jisses! När hon lägger till den sidan är hon inte lätt att rida, det blir en stor utmaning för en annan. Oh man kunde bli galen på henne. Lina satte sig upp en sväng och de fick bråka en stund där, Fifa är duktig på att kasta sig ner i diken och bli förbannad som ett bi, men när de väl passerat den delen så gick hon jättefint sista biten innan vi var hemma igen.
 
Andra passet, kvällspasset, var sååååå braaa. Då red jag även med vikter som jag inte gjort på ett tag, det var liksom wow ett par gånger, jippiiieeeee min fina pigga glada duktiga hästen, traven var woooh!! Och skritten,, woooooh! Efter varje klockren sträcka lät jag henne gasa på i full busgalopp där jag trigga och tjoa. Jag och Lina tävlade även med hästarna en sträcka, vi gasa som fasen och hästarna bara dundra fram, tänk vad snabb min lilla sticka är, de låg jämsides med jävlar anamma, hiihi oooh det var så kul, min fina fina sockervadd!
 
Black beauty

Bitter var halt idag när jag mötte honom i hagen. Jag hade mina misstankar om att det var någon enkel streckning/stukning. Så jag tog ut grisen och spolade ner vänster framben med kallvatten, det var en aning svullet. Sedan fick han gå lite och hältan försvann mer och mer. Jag smörjde in med lite arnika, lindade benen och satte mig sedan upp då jag antog att en lugnare skrittur skulle vara nyttigt. Sagt och gjort jag och Erica tog våra pållar på en liten kortare tur. Hältan försvann och Bitter var riktigt pigg och glad. Min fina fina prins, han är den finaste svarta prinsen som finns, jag bara suckar när jag tittar på honom, han är bra fin min travarkille :)
 
Fifa skruttan fick också komma ut idag, jag och Lina red till paddocken. Hon kändes inte lika bra denna gång, men så brunstar hon en hel del nu också. Traven var inte lika fin längre men helt ok med lite träning på volt, det blev en hel del lång och låg arbete, ett framsteg idag var faktiskt galoppen, hon höll den så sjukt fint i höger varv lång och låg och även fint böjd, det kändes så lättsamt än vad det brukar, hon gick även lätt ner till traven,från galoppen tjoohoo tummen upp! Så trots att hon  kändes lite allmänt stelare och tyngre idag så lyckades vi ändå göra framsteg på andra sätt. Flickan min :) Längtar till imorgon då jag får rida snuttan igen. Fick rida Sjöfn lite också, wow!
 
 
 
 
 
Två hästar i två smällar

Tjooo! Nu har jag ridit båda mina skruttar så nu kan jag fara på teater :)
 
Jag och Erica tog en sväng på förmiddagen med Bitter och Svala. Min stora kluns, han är bra fin. Han var hyfsat lugn idag faktiskt, riktigt mjuk och trevlig, det lilla jag krävde. Vi red inte så långt men den biten dög gott och väl tyckte jag. Svala har blivit så fin, både i eksemen och ridmässigt, roligt att se. Blir glad för Ericas skull att det går så bra nu, Svala är en riktig liten fin pålla. Jag fick faktiskt prova henne en liten stund och tölten har helt klart blivit mjukare och finare, tänk när jag följde med Erica när hon skulle provrida Svala, hon var bra mysig då med men mycket stelare och svårare att tölta, det var liksom det är orginella, huvudet i det blå. Tänk vad alla våra hästar utvecklas framåt det är inte klokt vad det är roligt!
 
Efter den turen for jag direkt till smurfan, alltså Fifa ^^ Jag tog och hoppade upp barbacka och red i grimma och grimskaft på en längre skrittur. Jag såg att hon hade blivit sparkad på höger skinka och kändes lite kort i steget, men ju längre vi red desto mer släppte det och skritten var verkligen jättefin. Det känns verkligen så skönt att kunna rida så, helt fritt på min häst, man litar på henne till hundra procent, jag hade gärna kunnat galoppera, trava och tölta men idag valde jag att det skulle bli en enkel fri skrittdag, min lilla snosa! Det är dessutom så himla lätt att få henne att gå riktigt lång och låg i bara ett grimskaft, hon är så lyhörd min lilla, längtar till imorgon då det blir lite mer fart och fläkt. Åh min sockervadd, världens bästa! P.s vår dator håller på att krascha, måste formatera om den så att gå in på andras bloggar än nästan omöjligt, ni får hålla er till tåls med svaren :)
 
Hösten är på G

Hösten, hösten är på väg! Jag har under flera dagar kännt att hösten är på väg. Det är mörkt, ruggigt, mycket knott på kvällarna, fuktigare i luften, en kallare och blötare doft.
 
Fifa har börjat fälla, och det är ganska mycket hon fäller. Hon har även börjat sätta lite mer päls här och där, som en luden kyckling, färgen är betydligt mörkare och manluggen har börjat bli det där lite mer beiga och sträviga som den brukar på hösten. Häromdagen ångade det av hästarna efter ett ridpass och en annan småfrös lite.Jag tycker det börjar bli höst. Det är dags att klä på sig mer nu, ta fram reflexer och börja göda upp hästarna med lite mer protein.
 
Hur är det för er? Har era hästar börjat fälla? Har höstknotten trätt fram? Är det lite ruggigare?
 
Fifa på sommaren
 
 
Fifa på hösten
 
 
 
Världens bästa ridpass ever!

Jisses amalia. Det hä inlägget blir nog det mest glädjefullaste någonsin. Klockan har precis passerat ett på natten och lyckan efter ridpasset sitter kvar än, jag är så glad att jag inte ens kan sova, jag ligger bara och tänker på Fifa och ritten vi gjorde idag, det är sjukt, jag är sjuk men vad den hästen kan göra mig lycklig, man blir nästan lite rädd för sig själv, att man kan brinna så starkt för en sak. Jag fick nyligen en påminnelse att imorgon ska vi på teater i östersund med ett gäng för att se småstads liv som jag fullkomligt älskar, det skar i hjärtat, jag missar ett ridpass med Fifa, jag blev så besviken må ni tro, jag hade helt glömt och nu hade jag roliga planer inför imorgon med min häst, så fruktansvärt roligt var det idag.
 
Jag och Lina tar ut våra små spöken. Det glittrar i Fifas ögon, hon busar till i ett språng i hagen och hon ser väldigt pigg och glad ut. Vi rider en vägrunda. Tölten börjar med att bli fullkomligt gudomlig, om jag säger såhär, varken jag eller Lina har sett henne tölta så pass fint som hon gjorde idag. Det var nästan att mina ögon fylldes av tårar. Jag hade ett leende på mina läppar konstant och det kändes som att min söta lilla Fifa också hade det. Så pigg, så glad så duktig har hon aldrig varit som hon var idag, det var så magiskt för mig, gud vad hon rörde sig i tölten, DET var tölt det, häftigt, tänk efter fyra månader och hon har utvecklats till detta? Jag bara drömmer mig bort om hur det kan vara om ett år. Galoppen är uppåt, rund och ren, hon har sådan glädje i sitt språng så något driv behövs då inte, öronen rätt fram med pigga ögon, jag bara skrattar och skrattar, hon har fått en förtjusning av att hoppa över vattenpölarna, vattenpölar som hon annars gärna trampar i.
 
Vi rider till en äng där gräset är högt. Vi hade redan igår planerat att rida där. Främst träna traven. Jag vill säga att traven blev riktigt riktigt fin, hon var så lös i nacken, nej hela hästen var lös och hon travade med stora luftiga steg kring gräset, en annan flaxade upp och ner på hennes rygg. Hätigt. Vi tog och galopperade lite på volter, oj oj, ja gräs IS THE SHIT! Vilken fiiiin galopp! Åh jag bara svääääva på moln, jisses och vad enkelt det kändes, hon var så himla mjuk, rund, arbetade som ett ånglok och lyfte så fint. Så fint har jag aldrig galopperat på henne, och hon gjorde det med rent nöje! Vi tog vänster, oj, haha ja alltså det här passet var verkligen wow, vänster sidan som annars brukar vara lite passtaktig och där vi bara klarar några steg, nu var den rund, samlad, fullkomligt ren och mjuk flera varv om.
 
Ja ja jag vet gräset gör ju väldigt mycket, men tänk vilken tillgång! Tänk vilken bra möjlighet till att stärka just traven och galoppen i gräset. Tölten var ju också outstanding, snacka om mjuk och villig. Jag var nog mest förvånad över hennes glädje och vilja, verkade inte ett dugg trött och less. Jag och Lina fick dock hejda oss, våra hästar hade verkligen tagit ett steg framåt idag, ett sånt där wow steg, även om vi mest av allt skulle vilja fortsätta rida runt på våra änglar så hade de gjort så bra ifrån sig, det fick bli ett lagomt avslut på ritten. Vi skrattade och glädjes åt varandras lycka, Sjöfn är häftig, vilken häst! Oj oj hon går så sjukt bra även utan vikter, hon är helt otrolig, jag är alltid så faschineradn  av den hästen, hon rör sig som en gud. Jag brukar putta lite på Fifa och säga åt henne att hon ska titta på Sjöfn - se och lär :)
 
Nej den här dagen var nog den bästa av bästa, jag var så lycklig ÄR så lycklig, guuud vilken duktig häst jag har, jag älskar henne så himla mycket, och det är inte bara i ridningen hon utvecklas utan även kommunikationen mellan oss, hon är så mycket mer på noterna vad vi än gör om det är stretch eller annat. Ja menar jag stretchar henne lös i boxen som är öppen medans Sjöfn står en halvmeter och äter mat, DET är inte dåligt utav mitt matvrak. P.s hon är INTE smal om magen längre ;)
 
HAPPY ME!
 
 
Back on track!

Jag hade skrivit ett lååång glädjes inlägg, men eftersom min dator mer eller mindre knappt funkar och att jag knappt tar mig in hit till bloggen så hängde den sig såklart och inlägget sparades aldrig. Synd för det är lite smått irriterande. Iaf så var gårdagens pass en underbar flygtur kring de rosa molnen. Min häst var så duktig och jag log precis hela tiden, jag vill inte sluta rida det var så himlans roligt.
 
Vägen mot paddocken var en aning busig. Min lilla skrutthäst tog och kastade sig över en vattenpöl i världens  galoppsprång och drog sedan järnet efter Lina och Sjöfn som försvann vid en kurva, jag bara skrattade och höll i mig, min tokiga sockervadd!
 
I paddocken gick det mer än bra. Traven var superfin, vi tog och tränade en del på volten, var ett tag sedan nu. Hon gick verkligen jättefint, hade något bråttom men samtidigt full av glädje och energi. Det var riktigt roligt att traven var så pass fin och att hon hade sådan vilja till den. Det tog inte lång stund fören hon lugnade ner sig och gick ännu finare, matte var så glad. Galoppen som inte har funkat på ett tag var en ren överraskning idag, den var riktigt rund och fin. Hon rullade upp lättsamt i den och tog även ner till trav utan problem många gånger, hon har tidigare gått ner från galopp till grisepass så detta var ett framsteg. Vi travade även över bommar för första gången, hon lyfte så fint över, trodde faktiskt att vi skulle gå omkull (vilken dålig inställning Linda) men hon slog inte ens i bommarna, jag var rätt så paff faktiskt. Vi tog och hoppade lite över hinder några gånger också, jag som är lite feg att hoppa höll mig i manen och litade på lill fian, hon hoppade ju över jättefint! STOLT över min gris, det kommer verkligen bli mer hoppning på schemat :)
 
Tölten tog vi och tränade på slutet på rakspår. Den var verkligen jättefin emellanåt. Lina fick påminna mig att inte glappa så mycket med tyglarna, har väldigt lätt för det. Efter lite tjat så satt det där bättre och Fifa töltade jättefint. Hon töltar på ett helt annat sätt nu, hon rör sig mer och känns mycket jämnare och stadigare. Ett mer flyt som Lina säger.
 
Det här passet var så jädrnas bra att jag knappt ville hoppa av min häst, alla gångarter var superfina, guuuud jag vill rida nu!! Älskade lilla lilla.
 
Ska försöka få lite bilder när vi hoppar. En gammal bild från förra hösten :)
 
Ambulans besök

Jag vaknar mitt inatten och känner att något är fel. Jag känner hur en smärta kryper mer och mer in mot magen. Till en början ligger jag kvar och väntar på att den skall gå över, efter en stund känns det som att det släpps, jag andas ut och försöker sova på nytt. Plötsligt kommer smärtan smygande fram igen och den här gången blir jag orolig. Jag sätter mig upp och håller mig om magen, smärtan är ovanför naveln och upp mot bröstet, det sticks lite extra vid vänster bröst och jag har ett enormt tryck runt hela området, det känns som om tarmarna knyter sig i mig. Trycker går upp mot halsen, det känns som om jag får svårt att andas fast ändå inte, den här känslan går knappt att beskriva.
 
Jag väcker Martin och säger att något är fel. Jag ber han ringa svärmor men han tycker vi skall vänta och se om det går över. Jag får ondare och ondare och trycket blir värre, smärtan är olidilig, jag känner att något är fel med min kropp, något är inte som det ska vara. Det är inte en vanlig magknip, det känns verkligen som om tarmarna slagit knut eller att någon har tagit tag i tarmen och gjort tusen nålar. Jag blir rädd, tänker på döden - såklart. Börjar svammla om att jag inte vill dö att jag inte har tid, att jag älskar min sambo så mycket och att det här kommer gå åt helvete. Gång på gång ber jag han ringa både svärmor och ambulans för nu klarar jag inte mer.
 
Ja ni ser vad positiv man var, stackars Martin, han blev väldigt skärrad och jag såg hur ögonen fylldes av tårar. Jag går runt och jämrar mig, går som en ostkrog runt huset och vet inte vad jag ska ta mig till, jag är rädd, riktigt rädd, jag tänker mig tramvred och operation. Operationen går åt helvete och jag begravs som 23 år, ja men ni ser? Vilken mes liksom, men jag lovar den smärtan har jag aldrig någonsin varit med om, så ont har jag aldrig haft och jag kunde inte kontrollera min kropp, jag skaka som en dåre, svettades och yrade.
 
Svärmor som bor granne kommer. Jag känner mig tryggare i hennes närhet, var nog bra för min kära sambos skull också som var helt förstörd. Trycket är enormt och det sticks i vänster bröst, hjärtinfarkt? Man börjar ju fundera. Jag har så jävla ont att jag önskar någon kunde smälla till mig så jag blev medvetslös, jag vill inte vara med om det här! Ta mig härifrån!! Martin har ringt efter ambulansen och det tar ett jädra tid för dom att komma, ändå har de bara tio- en kvarts väg till oss.
 
Ambulansen har kommit, det var på tiden! Tur för dom att de var super trevliga. Vi sitter i köket, smärtan börjar försvinna en aning. De undersöker mig och ställer massor med frågor, frågor som inte ens en svärmor vill höra. Jag berättar så noga jag kan vad jag känner. Det stämmer dock in på hjärtinfarkt en del av beskrivningen, men samtidigt så utesluter dom detta då smärtan och trycket börjar lägga sig. De frågar gång på gång om de ska skjutsa ner mig till sjukhuset, jag svarar att jag inte har tid och vill inte. Ne vet ni varför jag inte hade tid? Jag ska ju rida Fifa! Man är ju sjuk i huvudet men ne jag ska inte ligga på något jädra sjukhus när jag kan rida min häst. De frågar smärtan från skala 1-10, jag vill nästan säga nio- tio men då hade jag aldrig kunnat stått på benen, en åtta fick duga. De börjar spekulera om jag har någon form av tarmvred, ileus. Ja en diagnos är inte lätt att ställa, magen är  annorlunda när det kommer till olika fomer av smärtor. De börjar mer fundera på om jag har en inflamation i magen och rejäla magsyror, gastrit, de förklarar att äter man en onormal kost ett tag kan det bildas enorma syror i kroppen - ja vi var ju på semester? Magkatarr verkar också likna in på min beskrivning. De förstår att jag måste ha haft oerhört ont i alla fall och att det var bra att vi ringde dit dom.
 
Ja jag är ju lite anti att fara till doktorer och sjukhus och hela köret, jag tål mycket smärta och jag är väl lite stygg mot min kropp egentligen. Men jag rycker bara på axlarna och säger ÄH! Så typiskt jag! Så det är inte så att jag ringer en ambulans i första taget. ja ja smärtan börjar försvinna mer och mer och även så trycket. Jag får någon tablett som ska lugna magen. Tillslut beslutar vi att jag stannar hemma och ringer om det blir nått. Det var bra två långa timmar i mitt liv, fy fan jag vill aldrig mer vara med om detta igen. Ambulansfolket tyckte dock att jag skulle uppsöka dokter dagen efter. Nej nej usch det är ju bra nu eller hur? Min sambo blir tokig, de får nog släpa dit mig, men jag anser mig fullt frisk och att detta av en engångssak.
 
Ja det var det LILLA inlägget om min LÅNGA natt.
Tölten is back!

Red min häst idag ååååååh! Jag bara ääälskar henne. Från början var det grisepass, usch vad hemskt, men pigg var hon iaf. Efter lite instruktioner från Lina och lite mer uppvärmning så gick hon såååå braaa i tölten, fina fina fina fina häst. Traven var också bra! Men tölten slog allt, nu börjar det likna något igen, nu börjar hon paddla mer, länger steget, ökar tempot bättre och får lite mer vilande steg, super roligt. Hon var så himla glad och framåt!
 
Galoppen däremot är skit, de två första stegen ok sen är det bara rörigt, neråt och orent, det har aldrig varit problem med galoppen någonsin, aja sånt är livet, jag var så glad ändå, skruttan min var så dukitg och det var så roligt att få riiida igen :D Längtar till imorgon!!
 
Semester shoppning

Här är de saker jag köpt i hästväg.
Allt från Ullared, tröjan är från Cubus - perfekt tröja att rida i under hösten. Ridbyxor och ena jackan är svart men ser tydligen blå ut på bilderna.
 
 
 
 
 
 
 
Hemma!

Jaa äntligen! Nu är vi hemma! Som jag har mått dåligt hela vägen hem,det har varit en pina, jag har mått så sjukt illa så det är inte sant, jag blir lätt åksjuk, nej fy bevare mig. Nu ligger jag i min egna säng och lyssnar på regnet som smattrar, vi har haft sånt himla fint väder hela semestern så kommer man hem till det här, fast det är myyysigt, jag älskar regn, om man inte ska rida förstås, det ska jag göra imorgon, längtar redan! Har mycket att ta itu med, både lite jobb, hästar och även bloggen, jag ska ta och ladda upp lite bilder från semestern, de få som finns, så måste jag ju svara på era underbara kommentarer också :)
 
Nej skönt att vara hemma! Home sweet home!
 
 
 
 
 
 
Sparkskada och lite till

Åh ja vi är spontana jag och Martin. Det blir inget NM alls, lite tråkigt men vi har våra själ och det känns bra ändå att rikta vägen hemåt nu. Lina har nyss uppdaterat mig om alla fina hästar, tur att jag har henne, hon lever ju verkligen in i samtalet så det känns ju nästan som att man är där ^^
 
För tillfället är vi i Örebro på hotell, imorgon ska vi gå lite i staden sedan far vi hem. Lite sorgligt att semestern är slut ändå men skönt att komma hem, roligt att träffa mina hästar. Fifa har haft det bra fast tydligen hade hon sparkat Sjöfn så hon blev halt, vad roligt.. dumma häst, inte kan hon sköta sig när matte är borta, hoppas lill Sjöfn blir bra snart. Lina hade ridit Fifa också, men hon går inte riktigt lika bra som hon gjort förr, hon kortar upp stegen och nu hade hon tydligen dykt i galoppen och varit passtaktig men att traven hade varit kanon, ja det går verkligen upp och ner fram och tillbaka med den hästen, så är det ju, vi ligger i den svackan samtidigt som hon ändå är på spåret där hon utvecklas. Ska boka tid för en kiropraktor iaf så får de gå igenom henne, nyttigt och bra :)
 
Ne hoppas ni som är på NM har det riktigt bra!!! Lyllosar :D Men jag får ju ändå min tid med min underbara sambo, den tiden är den bästa som finns :)
 
 
Linda
Ändrade planer

Det blir förmodligen NM bara på söndag, det blir så tajt imorgon, min kära Martin kan gärna fixa att vi kommer dit men njaa det känns så stressat. Den häst jag absolut vill se är Herkules och han var på förmiddagen vad jag förstod och det hinner vi inte med, så missar jag han kan jag lika gärna vänta till söndagen. Vi har det så himla härligt och mysigt på vår semester, ska bli lite sorgligt att fara hem, trivs här hos Martins faster, hon är tjäck! Fast visst har man lite hemlängtan det har man ju. Ska bli skönt att få komma hem sen :)
 
Linda
Gekås shopping!

Idag har vi varit på Gekåååååss tjohooo! Jag blev alldeles snurrig när jag var ner på hästavdelningen, jag kunde verkligen inte koncetrera mig, hahah stackars sambo och hans faster, vad de fick går runt där med mig, fast de klagade då inte, de var mer till hjälp, skitskoj ^^
 
 
Billigt det var ju bara förnamnet, trodde inte det skulle vara SÅ billigt och SÅ mycket saker, Gud vad jag önskar att jag väntat med att köpa mig ridhjälmen, för här fanns de snyggare för bara en 300 hundring, ååh ja det fanns mycket fint men man fick bita ihop och snåla lite på pengarna, det blev iaf:
 
Två jackor
Handskar
Kepa
Vårdprodukter
Ett par ridbyxor
Två hinkar
 
Imorgon blir det Lisseberg, jag lär nog mest titta på, köpa lite lotter och nörda på backen, jag är så rädd så rädd för karuseller så hua, usch nej det är inget för mig, och på lööördaaag blir det NM :D!! Får se om man kanske träffar dig?
 
Linda
Update

En liten uppdatering från mig. Ligger just nu i Tollared hos min sambos faster. Mysigt ställe faktiskt. Har varit i mora i två dagar så idag drog vi vidare mot Göteborg :)
 
Imorgon blir det en sväng till Ullared, tjoohooooo! Inte för att jag kan handla särskilt mkt men ändå, sjukt skoj, hoppas bara det inte är sån kö. Därefter drar vi till Lisseberg, men det är ingen vidare hit för jag hatar karuseller, så det är mest för min sambos och hans fasters skull.
 
På fredag far vi mot Sthlm till en vän och sedan blir det NM hela helgen :D Kanonbra ju! Någon mer som ska dit? Det blir en lagomt bra semester, har liiite hemlängtan och speciellt till min fina lilla häst, men hon har det så bra så, fick en liten film av Lina där hon hade Fifa som handhäst ^^
 
Några ord från mig här på semestern!
 
 
RSS 2.0