Vänder..?

Men puppsen då :) Red ett pass på plan idag, var länge sedan, spöregna gjorde det också, kändes verkligen som att man hade en blöt blöja på sig, mmm man satt kletad mot sadeln kan jag lova, äh vad gör lite regn??
 
Jag kanske red högst tjugo min, kanske en kvart bara för hon var så duktig, traven var skitfin och galoppen tog hon så lätt, tölten kändes också kanon, hon kanske lägger sig innåt en aning ibland men till skillnad för hur det varit på ett par veckor var det ju superbra, härligt det kanske släpper nu? Hon kanske börjar bli sitt vanliga jag igen? Tölten börjar sakta men säkert också bli sig själv, hon paddlar på och rör sig genom kroppen, men sitter fast lite än, stretar lite i ena sidan.. aja ska till kiropraktorn på måndag så vi får se vad hon säger, jag är iaf supernöjd med min lilla häst idag!
 
 




Aaah :)

ÅH! Dagens ridtur som bara blev en slump lite sent på kvällen blev en av de bästa på länge. Vi red strandvägen och lite på volten runt vändplan och sedan hem igen, kanske red 20-30 min, mer behövdes inte. Oh det var länge sedan det kändes så bra, hon var så uppe och framme, och pigg, fast det kände jag på en gång jag satte mig upp att det var en bra dag, man känner liksom sånt. Ah tölten den var liksom sig själv, den börjar komma tillbaka, verkar det som :) Tjoh, och Fifa hon var så framåt och glad. Myshästen, och nu får myshästarna sova inne, de får vara i stallet rätt ofta hehe, skönt, slippa kusar och värmen. Lyyyxigt att ha stall!
 
Bild från ikväll <3
 
 
 




Årets bad!

Åh jag har haft jättemysigt såhär på kvällskvisten. Jag och Erica tog en barbacka tur ner mot sjön och badade med hästarna. Hihi simmade med jänta och hon simma på. Stod vi stilla skulle hon slänga med frambenen trots att hela hästen var under vatten och endast huvud uppe vid ytan, eller så kastade hon ner mulen och huvudet i vattnet och plaskade runt. Toka, jag tror hon uppskattade badet. Haha och jag har så roligt åt Erica, hon hatar att bada och vill inte bli blöt och vad jag förstått har hon aldrig simmat med en häst förut, haha aah tekniken Erica den kommer ;)
 
Ne men det var supertrevligt. Sedan red vid längs strandvägen fram och tillbaka innan vi red hem. Töööölten var sååå fiiin på Fifan, åh det var precis som att hela kroppen var loss och hon paddlade så där jättefint som hon bara kan och det har hon inte gjort på typ två månader, ooh tack det behövde jag få känna efter dagens pissridpass :P Simmning är ju kanonbra för kroppen, det skall göras igen hihi. Nästa gång ska jag be någon följa med ner med kameran.
 
 
 
 
 
 




Fifa väger..

Fifa vägde PRICK 300 kg på vågen :)
 
 
 Min snälla hovis kom idag och slog på skon, tjoho imorgon ska jag rida så det stänker om det ;)
 




Ånej!

Åh ingen ridning för mig på hela helgen :( Fifa har lyckats halvt dragit ur två sömmar så skon sitter jättelöst, det bara plingar om henne när hon går, är rädd att hon ska göra sig illa på sömmarna också. Gud så tråkigt, nu är typ helgen förstörd, hah men typ en dag utan häst är som morden i midsommer!! Tänk er.. en heeel helg! Någon som kan komma och spika dit den och rädda min helg?
 
 
 
 




Some flower power

Jaaaa det SKA vara fint och blommigt vid stall så jag tog och köpte mig lite blommor och planterade i några söta krukor. SE så fint det blev :) PS Bilder på stallet kommer, jag lovar, jag är så lat bara att ta med mig kameran, det blir mest mobilbilder nu mer.
 
 
 
 
 
 
 
 




Sankt Olof rundan-bilder

Jag och Erica har tagit ett par turer med våra islandsdockor, det är bara jag som är så hemskt dålig att uppdatera men jag har haft fullt upp hela dagarna. I alla fall, en dag tog vi en låång tur genom grannbyarna och ut på andra sidan sjön, det tog ca 3,5 h, Sankt Olof-rundan kallar vi den, SÅ vacker. Fika hade vi med oss och bushumör. Fifa gick riktigt riktigt fint den gången, som att tölten och traven bara föll på plats. Vi hade riktigt fint väder också, inte för varmt men ändå strålande sol, det var verkligen superkul. Nu ska vi snart ut på en midsommar tur men först lite bilder från Sankt Olof-rundan och ikväll lite grillning med ett par vänner, hur ska ni fira midsommar?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Hur ofta?

Hur ofta rider jag Fifa?
 
Jag rider 6-7 dagar i veckan, men oftast 6 dagar.
 
 
 
 
 




Såhär på morgonkvisten

Haha så himla skön!
 
 
 
 
 




Vad väger..?

På wången vid visningen tog jag upp Fifa på vågen och vägde henne. Är det någon som kan gissa till sig hennes rätta vikt?
 
 




Intelligent ;)

Det är några som har undrat hur Fifa lyckades öppna dörren till ladan och sedan stänga den. Ja dörren stänger jag varje dag och lutar en planka mot den, varje morgon är dörren öppen och plankan på backen. Fifa är väl helt enkelt överintelligent ;) Ne men plankan är lätt att tippa undan och sedan sätter hon väl mulen mot springan och knuffar upp, jag skulle sedan tro att dörren kanske blåstes igen bakom henne. Nu kan hon gå in till ladan hur hon vill, men det verkar inte vara lika roligt längre att stå där när det nu mer är acceptabelt ;)
 
 
 




SÅ typiskt min häst!

Jag och Martin var på väg att göra kvällen, nattröjan var på och tänderna borstade. Så kom vi helt plötsligt på i sista stund att vi kanske ska fara upp till kvigorna en sista sväng för att titta till dom då betet håller på att ta slut. På med byxa, jacka och iväg. När vi ändå var på G tog vi och for en sväng till hästarna också.
 
Upp vi kom och Fifa syntes inte till i sin hage. "Men vad nu??" tänkte jag och vi klev ur bilen. Ingen häst, bara Bitter och Svala som stod så lugnt och stilla, men min fläckiga sak var borta.
 
En bit av undertråden var på backen!! "NEJ hon har rymt den rackarn!!" shit och ingen häst syntes till någonstans "Vart fasen har hon gått nu då?" Jag blev inte rädd, jag vet att hon inte sticker långt och jag vet att hon inte är någon större fara eller nerv-vrak lös, men det kändes lite som att hon kunde vara åt vilket håll som helst. Så jag började traska uppöver och ropade efter min häst som säkert levde loppan i friheten.
 
Plötsligt hör jag en massa bonkande när jag ropar på henne "Höööh?, Vad är det som låter?" Så jag vände tillbaka och.. "Ne? Hon kan väl inte?"
 
 
 Nu har vi ordnat så att Fifa kan gå in i ladan, eftersom hon så tydligt talade om vad hon ville. Tokiga häst, ja men det är så typiskt hon!! Tänk vilken tur att vi for upp en sväng bara av slumpen, undra hur länge jänta stått där, men hon verkade ju inte klaga precis :)




En tur med vagn

Igårkväll tog jag och sambon en lång körtur till grannbyn med Fifa. Det var kanonmysigt, åh vill göra om! Fifan var superduktig, vi rejsade på ibland tjoho och tjohej, hon tyckte verkligen det var roligt att få dra vagn igen. Selen har varit lite bökig och därför har det inte blivit så mycket körning, svårt att ge sig in på en förklaring men vagnen har skjutits på fram för mycket och baksele har hon, det var nå mysko som sagt kan inte förklara, men idag tror jag att jag ställde in selen hyfsat bra för nu funkade det kanoners, härligt då är det bara att köra på mera :) Jag är så glad att jag körde in Fifa, jag älskar att ha en häst jag kan göra.. allt med, det är aldrig några problem och köra.. det ääär ju så roligt!
 




Update

Tjo och tjim
 
Länge sedan jag skrev något om ridpassen, jag vet inte jag är inte så bloggmotiverad och är väl inte så glad i att lägga ut hela mitt och Fifas liv i bloggen längre. Är lite hemlighetsfull nu mer..
 
I alla fall känns det som att något sitter fast, jag vet inte men något är det, om jag kan få till det med mer ridning eller fara till kiropraktor vet jag inte, men det är inget fel på hästen så.. men det känns som att det skulle behöva släppa något. Tölten är ju absolut inte lika fin som förr, hon tappar ganska lätt takten nu mer och det känns inte som att jag får RIDA RIDA henne där. Galoppen är fram och tillbaka men helt klart på rätt spår, traven också och skritten går inte att klaga på. Det är väl så att det är upp och ner, hit och dit med gångarterna, haaaah men tölten som är min favorit, vill ha tillbaka :)!!
 
Nu framöver blir det nog mycket uteritter, har blivit väldigt fokus på arbete på plan ett tag, det ska vi förstås fortsätta med men vi vill även njuta av lite sommarbus. Så lååånga äventyrliga ritter ska vi göra och mysa en massa. Är så sugen på att hoppa lite också, tjoooh min häst älskar ju det, hej och hå välkommen sommaren!!
 
 
 




Filmstjärnor till hålan!

Jag tycker det är så fräckt att Rolf Lassgård och Lia Boysen (som föresten är ruskigt bra skådisar) är här i vår lilla kommun och spelar in en film. Miraklet i Viskan, heter den. Haha lilla Viskan, ja det är roligt att vi börjar synas mer och mer, vår kommun som inte är mycket till för världen. Vi har ju både Takida, Stiftelsen, Corroded och hockeystjärnan Samuel Påhlsson och alla dessa i nästan samma generation. Nu kommer Lassgård och Boysen föra Ånge kommun eller Viskan i alla fall till ett kanske mer nämnbart namn. Jag är ju filmnördens nörd och blir ju verkligen upp i varv över något sånt här och speciellt när det är så pass bra skådisar. Ska bli otroligt roligt att få se filmen om våran lilla Viskan framöver, spännde vad det är för historia de hittat på. Kanske ska jag fara dit, kasta mig bakom en buske och smygtitta som en annan stalker? Viskan har väl sina gömmor haha ;)
 
 




Dissar flugtäcken

B som i Bitter har fått sig ett nytt eksemtäcke. Nej han har ingen eksem och kliar sig faktiskt inget utöver det ovanliga, men kusarna verkar förfölja honom och han blir ganska angripen. Väldigt biten på bogen och under skapet, jag ser på honom att han blir väldigt irriterad, stackarn. Jag skaffade mig ett flugtäcke åt honom för ett par år sedan men jag tyckte det satt som skiten, sedan täcker det inte över hela kroppen, oftast är det glipande hål kring bog och hals, där han blir som mest angripen. Dessutom drogs det bara bakåt så det tryckte framtill, gav skav och magplattan var inget att hurra för. Ärligt talat såg det inte bekvämt ut att bära det och det verkade ändå inte skydda helt.
 
Så jag for och köpte mig ett eksemtäcke och det sitter ju som en smäck, täcker överallt, formar sig kring hästen och sitter där det ska. Detta är andra sommaren han går med eksemtäcke och jag ser ju en ofantlig skillnad, går han med täcket då han ska göra det är han så fin kring hela kroppen, det är väl skapet som man får smörja och skydda mer med medel, men annars är han så fin och han verkar absolut inte störa sig lika mycket längre av kusarna.
 
När jag far förbi sommarhagar och ser alla de hästar och ponnysar med flugtäcken funderar jag alltid varför man inte väljer ett eksemtäcke istället? Det skyddar mer, sitter bättre och är tunnare. Flugtäcken ratar jag helt bort idag, jag tycker mig det aldrig har suttit bra på någon häst jag haft och skyddet har inte varit det bästa. Jag hurrar för eksemtäckena de borde nyttjas av flera även om hästen i fråga inte har eksem.
 
Bitter med sitt helt nya eksemtäcke från börjes som var över förväntan, helt klart bättre än de på hööks :) Men hade jag en eksemhäst hade jag valt boett, det är dom värd när dom har den sommarplågan!
 
 




Black and green

 




Att peppa hästen

Min häst kan faktiskt lätt bli tillbakadragen och osäker. Inte så att hon är rädd och skvätten på det viset för hon är världens tryggaste häst, men ibland blir hon osäker på sig själv och inte minst om jag sitter på ryggen och kanske håller in snäppet för mycket.
 
Oftast funkar det så att bjudningen försvinner och även så galoppen, det är oftast i galoppen man känner att hon hejdar sig själv, den är inte ren, inget flyt eller framåtbjudning alls, hon vågar liksom inte galoppera och hon vågar inte vara framåt överhuvudtaget.
 
De senaste dagarna har hon inte varit sig själv. Det började redan innan wången och sedan ballade det bara ur under helgen. Ingenting funkade. Det har nog sina själ också vilket jag inte orkar ta upp i bloggen. Tölten var blah, galoppen funkade inte och inte heller traven, skritten som brukar vara så stor och fin var stel och kort. Hon var så seg och hade verkligen bromsen i, fanns ingen glädje eller positiv anda. Gnäggade efter andra hästar gjorde hon också där på wången och kunde inte fokusera på mig eller slappna av. Jag hade verkligen ont i magen, varför kunde hon bara inte slappna av och bli sig själv?
 
Så igår tog jag till nya planer, jag måste ju prova något annat. Så planen blev: SLÄPP ALLA KRAV och tänk pepp pepp pepp. Jag peppade Fifa till max, red ut med en kompis och rejsade på vägarna. Berömde henne hela tiden och tjoade glatt, allt för att hon skulle växa och bli mer framåt. Hon rollade och tricksade och hade sig, ville helst inte galoppera och ville inte ligga först, hon bromsade gärna in och ingenting var sig likt och absolut inte jämnt, men det struntade jag i, jag peppa och peppa, berömde för minsta lilla och klappa. Lade hon i bromsen tog jag fram handen och tröck på.
- Jo du törs och du kan, kom igen!
Kanske låter tokigt? Att stärka sin hästs självförtroende genom massa pepp? Jag lovar, det funkar. Under gårdagens ritt blev hon mer framåt, även om inte i sitt fullständiga jag så blev det helt klart bättre.
 
Idag drog vi ut igen med en kompis. Det blev galopprejs i fullaste fart med tjo och tjim. Fram fram och pepp pepp, berömde till max och brydde mig inte om krumbukter, sedan ni..lika fort som man vänder en pannkaka så fick hästen energi och framåtanda att jag fick hålla in henne. Vi busade ute på en äng och Fifa galopperade med kraft, inte ville hon sluta springa och hon ville gärna ta kommandot själv ibland och öka. Traven var jättefin från början (när hon inte hade för bråttom haha) och galoppen kaaanoon fin, och skritten stoor och långa kliv, tölten var fram och tillbaka, lite ojämn men blev finare och finare, slutade rolla och tricksa, höll det ganska jämnt och började trycka på. En helt annan häst. Jag bara skrattade och försökte emellanåt få stopp på min tokiga glada häst. YES vi hade lyckats! Jag fick ju verkligen resultat. Fifas självförtronde var helt klart mycket bättre, äntligen började hon bli sig själv igen. Nu vågade jag även RIDA henne lite mer "utan att hon drog sig undan" men kraven var fortfarande väldigt små. Tänk vad en glad och tjoande röst kan göra!
 
Så pepp pepp, pepptalk ;) Så peppa på!!
 




Planlösning

En planlösning på stallet önskades så här kommer den:
 




Tack!

Men oj oj tack så hemskt mycket för alla gratulationer, ni är väl för härliga ni tack så mycket, jag ska hälsa Fifa, det är ju egentligen hon som ska ha gratulationerna ;)
 
 
Fifan för tre veckor sedan i timrå :)
 
 




Bilder från kraftur

Det var ingen som fotade när vi red på krafturs vårtävling men lite bilder vid prisutdelning iaf :) Bilder tagna av Lina Törnqvist.
 
Jävlar vilken "vinst" min hörrni haha yeeeh!
 
 
 
 




Avelsvisning: extiriör

Beep. For till wången med skäckdamen för extiriörbedömning, säga vad man vill, visa henne skulle jag :) Nu har vi tränat på uppställning så länge så nu var det dags. Mitt på fredagen tog jag hästen i finka och for upp, veterinärbesiktningen var dagen innan visningen. Hon gick igenom. Sedan blev det promenad, lite bus i paddocken och dusch innan vi släckte för natten.
 
Bilder tagna från mobil
 
 
Dusch
 
 
Nyduschad o fin :)
 
 
Dagen D kom och det var dags för mätning och visning. Liiite nervös? Huh jag var mest nervös över hur jag skulle ställa upp henne, eller jag vet HUR jag skulle ställa upp henne men frågan är hur det skulle gå att göra det. Det gick GALANT. Fy vad snäll häst. Hon ställde sig korrekt med bakbenen på en gång och jag behövde bara korrigera frambenen en gång varje gång jag ställde upp henne, sedan stod hon så snällt så! Jag var så stolt över min häst, duktiga lilla Fifabus! Vid mätningen mätte de henne till 135 i mankhöjd iaf, det trodde jag då inte, hah vad kul, trodde hon var mindre.
 
Iaf vad fick hon för bedömning? Total 7,76 fick hon och blev därmed stambokförd, woop woop vad kul :) Hon fick:
 
Huvud: 8
Hals manke bog: 8
Rygg, kors: 7,5
Proportioner: 8
Ben: 7,5
Benställning: 7,5
Hovar: 7,5
Man och svans: 7,5
 
Bilder från visningen, tagna av en Tove :)
 
 
 
Synd att det blev lite missförstånd med hovarna, hovslagaren hade nyss varit ut men gjorde dom för platta :S Ville ju ha de skålade men det blev för mycket verkning, så det var ju synd för det var finare INNAN hovslagaren gjorde om för just visningens skull, men jag är nöjd ändå :) Hon kanske hade fått sina 7,5 där ändå, jag kan inte annat än att vara nöjd över min häst, hon skötte sig så fint så fint.
 
- Det är så speciellt roligt när såna här hästar (slaktisar) höjs. Var det en som sa, och jag håller med, det är väl jätteroligt, ingenting är omöjligt :) Tjoh!
 
 




Projekt stall: Påbörjad målning

Nu har jag börjat måla, färgen är köpt på rusta och duger gott och väl i stall, på cementväggarna använde jag mig av utomhus sockel och puts-färg, på boxväggarna vanlig utomhus träfärg. Jag har hunnit måla lite mer än vad jag har uppdaterat i bild och text, men det börjar likna något faktiskt. Det kommer bli så fint med svart och vitt, jag har mina planer hur allt skall se ut :)
 
 
 
 
 
 
 
Har även målat runt fönstren, fönstrena är nu inlämnad hos glasmästaren där glasen skall bytas ut till plast istället för glas.
 




Projekt: Stall - Boxbygge

Nu har vi börjat bygga boxväggar och boxdörrar. Martin är så duktig på att bygga, han har byggt väldigt mycket under sina år och jag må säga - vad kan han inte? Haha ne men han är riktigt duktig, jag fårstår inte var han har fått sin hjärna ifrån, han är så smart och drivsam i det mesta, jag är inte hälften så smart, han är så händig min karl och noooga, lite för noga än vad Linda kanske brukar vara, för Linda ska det gå fort, för Martin ska det bli ordentligt och riktigt och det är väl faktiskt bra. Nej jag är så tacksam över vilken fin människa jag lever mer, han ställer upp för mig och mina djur jämt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En trött Elmo
 
 
 
 
 
Hästarnas utsikt från deras fönster. Gården man ser är mina svärföräldrars och det är där hästarna bor, jag och Martin bor till höger om bilden men huset syns inte, vi bor alltså närmre stallet. Våran åker som syns på bilden vore perfekt att göra en hage av, men den är inte vallsådd så vi får så länge nöja oss med den gamla vinterhagen :)




Projekt stall: Städning & Planering

Snacka mycket skit på golvet kan jag säga, flera kg grus och gammal...spån? Det dammar som satan. Skitigt och dammigt på väggar och tak. Först sopade och skopade jag i det grövsta i skottkärran, sedan hämtade vi hem vår industridammsugare, här har man faktiskt tur som är sambo med en som både har åkeriföretag och jordbruk. Det blev en STOR skillnad efter dammsugningen. Lägg märke till att vi även rivit "stommarna" Ja efter mycket tänkande och velande valde jag att göra en lite större box till Bitter på höger sida och en lite mindre på vänster men lagomt stor till Fifa, samt en gästbox framför Bitters box. Det skall bara hakas på en mellanvägg där de gånger man har en gäst eller kanske när jag skaffar mig en tredje häst, det är ju inte omöjligt att man gör det :) Nu är det klart för att bara börja bygga!
 
 
 
Lite sällskap som lyckligt springer upp, ner och runt omkring i stallet har jag alltid ;)
 
 
Husse har precis påbörjat stallets snickeri
 
 
Ny stomme uppsatt. Trågolvet måste tyvärr ligga kvar då det visade sig att det inte var jutet under, men det funkar.
 




Projekt: Stall - Städning av stallgång

Japp nu är stallgången städat, fy ett helt släp med MASSA skit, och väggarna var full med skit, och taket, golvet, dörrar, trapp.. har dammsugat överallt så gott det går. Använder en industridammsugare såklart, en sådan har vi till åkeriet, väldigt behändigt måste jag säga.
 
 
 




Projekt: Stall - Rivning

Nu har jag rivit alla boxar, inte behövs det karlar inte, hästtjejer går det ingen nöd på! Det som är kvar att riva nu är trägolvet. En del stolpar är helt ok att riva men det väntar jag med till jag får klartecken från mer kunniga, såsom sambo och svärfar ;) De tjockare stolparna hoppas vi på inte är bärande så vi kan ta bort dom också.
 
 
 
 
 
Lite städat plank!
 
 
 
Trägolvet som ska bort
 
 




Projekt: Stall - Före

Det finns en ladugård ovanför vårat hus och bredvid våra sommarhagar som står tomt. Det finns mycket rum och utrymmen men speciellt ett utrymme jag varit så sugen att göra stall av. Dessa tankar har snurrat i ett par år men det var inte förren nu man tog sig i kragen och faktiskt frågade om man fick använda den delen. Jag fick ett JA. Vadå glad?! Mitt första stall! Jag har alltid haft hästarna utomhus och alltid gjort i ordning dom ute så det här var ju värsta lyxen!! Så projekt stall har påbörjats.
 
Jag har innan dessa första bilder redan rivit en massa trähoar som satt längs boxväggarna samt tagit ut plank och annat större skit som legat på golvet, men annars så är det precis i början. Dörren till höger är till stallet.
 
 
Såhär ser det ut när man kommer in, direkt till stallgången, den är hyfsat stor men mycket rat och skit.
 
 
Höger om stallgången
 
 
Till vänster om stallgången, där är det ju mest med rat, bort bort bort, kunde man ha hängare och hyllor istället för saker, samt foder tänkte jag.
 
 
Det finns nu två dörrar in till stallet, här är vänstra dörren och där finns en avlång gammal box, här har jag städat massa plank och annat rat från golvet samt rivit bort alla trähoar längs väggen.
 
 
 
Jag står fortfarande i den vänstra delen av stallet och fotar tvärsöver, alla blankor allting skall rivas!
 
 
Alla fyra fönster är sönder så rutor skall bytas ut och sättas dit galler samt måla karmarna
 
 
Så in till höger sidan av stallet, här har jag redan rivit en vägg, alltså öppningen mot boxen längst in.
 
 
 
Väggar skall målas och nya boxar skall byggas i bättre lösningar. Hela stallet är 36 kvadratmeter. Planen är att antingen göra en större box och två mindre eller två boxar på en gång och en del för utrymme av saker, jag har inte riktigt bestämt mig.
 
 
 
Dags att riiiiva!!!
 
 




Kraftur vårtävling/kval

Blev 2:a i V5 och 4:a i T8. Jag är supernöjd och jätteglad. Ska berätta mer om tävlingen, just nu är jag helt slut!
Vår allra första riktiga tävling, för oss båda.. jag kan inte bli mer än supernöjd.
 
 
 




Hemlisen var...

Hemlisen var att vi har fixat stall. Vilken lyx för mig!! Jag är heeel nöjd med hur det blev, herregud vad underbart. Hästarna tyckte också det var riktigt härligt att få komma in. Ska lägga hela stallprojektet i massa inlägg här sedan, hur det såg ut från början till idag. Har man stått ute i ca sex år så är det ju verkligen lyxilyx ;)
 
 




Saknar!





RSS 2.0