Spansk skritt försök 2- Råd emottages!

 



Vi körde lite spansk skritt idag också
men på andra benet denna gången. Hon fattar ju så himla snabbt. Sedan körde jag bägge sidor och hon lyfte benen så lätt så, inte högt men det begär jag inte. En gång lyfte hon benet själv innan jag hann ge kommando, det är ju bra att hon tänker till lite nu vad det handlar om MEN, finns alltid ett MEN, att trickträna en häst har både för och nackdelar med sig och det ska man ha i bakhuvudet.

För det som kan hända är att hästen kommer slänga fram benet så fort den vill ha något, rätt som det är kan den lika gärna köra upp benet i magen på dig eller något liknande.

SÅ det jag vill komma fram till, är det verkligen så bra att belöna den självständiga tanken? Hästen får tänka till själv och får då belöning därefter? Jag vill enbart att mina hästar skall göra tricksen efter kommando pga  att minska skaderiskerna som finns. MEN att utesluta en belöning för det rätt hästen gör känns också helt fel.

Det är så här man lär in djur med klickerträning, den skall tänka till själv och så fort den gör rätt så klickar man och lägger till kommandot precis där och belöningen som brukar vara i form av godis. Du kan inte stå och säga sitt tio gånger till en valp- den förstår inte vad sitt betyder, därför får du vänta in sittandet, kanske du tar en godis framför nosen som gör att valpen atomatiskt sätter sig ner och samtidigt som rumpan är påväg att landa mot marken säger du kommandot sitt och i samma veva belönas hunden med godiset.

Så, hur tror ni man skall göra på bästa sätt när det gäller att trickträna sin häst för att minska risken för olyckor?

Linda






Kommentarer
Q med ridtravare i fokus!

sv:Nu har jag ingen film på när den är som luftigast.Men jag har nog någon i gömmorna när han hittar på själv nere på banan tex.Dock ingen när vi regelrätt tränar det för det var som sagt flera år sedan. Knas har jag dessutom inget kommando till direkt när vi håller på med detta och ger inte godis heller.Det gjorde jag bara några få ggr i början för att han skulle fatta vinken. nu för tiden räcker det med "eftergift" och muntligt beröm .

Knas härmar mina kroppsrörelser .Lyfter jag höger ben gör han det samma och så lika med vänster.Jag kan förstärka med rösten med ordet "kom" i takt med steget för att han ska ta i mer.Använder förövrigt samma ord i ridningen för samma effekt.

mvh/Q

2011-08-01 @ 14:09:07
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Frida

Svar: Jag fick fullt med grus i öronen efter min avramling, och slog benet, men skrapsår klarade jag mig utan konstigt nog.

2011-08-01 @ 14:09:08
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Jag tog aldrig upp den spanska skritten uppsuttet pga att jag tycker han har problem nog att hålla reda på takten.dock tog han med sig det själv när han tycker saker och ting börjar bli tråkigt.Går dock att rida mer utrycksfull om jag hjälper till med skänkel växelvis.Fast det är inget vi direkt håller på med.Det jag menade i förra kommentaren med ordet "kom" som vi använder så handlar det snarare om att han ska ta i mer överlag.Det har alltså egentligen inget att göra med just specifikt benviftandet utan ett ord vi använder ganska ofta som han känner igen och vet vad det betyder.Jag utryckte mig lite otydligt haha..



Från marken går jag helt sonika brevid och gör spansk skritt själv så gör hästen likadant.

haha.. blir en förbaskat snygg film det om jag skulle göra en..;-)

Knas bugar ..tackar och pussas också på komando eller ja snarare kroppsspråk och jag höll en period även på att försöka få honom att nicka och skaka på huvudet så man kunde spexa till det lite.Dock lyckades jag aldrig riktigt befästa detta.

mvh/Q

2011-08-01 @ 14:24:24
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Frida

Svar: Nej, han blev rädd när jag hoppade upp och bockade av mig, sedan kom jag inte upp igen den dagen för det gjorde så ont i benet och det funkar inte riktigt att hoppa upp fårn pall på honom, man kommer liksom för plötsligt då.



Hmm, du har ingen bild på henne någonstans? Vet du vad ägaren heter och var hon står?

2011-08-01 @ 14:28:55
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Måttbandet ska vara sträckt =)

mvh/Q

2011-08-01 @ 15:16:04
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Erica

Hej Gumman,

Vad kul vi hade det häromdagen och roligt för dig att du hittat en stallplats som du verka trivas med. Kolla gärna in min hemsida jag håler på försöker göra om den och få den mer aktiv igen. kram kram Erica

2011-08-01 @ 15:40:25
URL: http://Houdini.cybersite.se



tanja.

Så himla roligt att du tog upp det idag för min häst gjorde spanskskritt idag rakt ovan för mitt knä. Det finns alltid en risk och för-och nackdelar. Denna gång var det inte hennes fel då jag faktiskt stod framför henne och skulle träna inkallning och då råkade jag nudda henne med spöt på bogen i stället för på magen och då sträckte hon på benet.



Kólga lärde sig väldigt fort att så fort jag lyfter på benet får jag godis. Dock så tycker jag att det är lite olika på hur man ska belöna. När man tex går upp på en ridplanen och just tricktränar kanske man verkligen ska belöna så fort hästen tänker i rätt riktning. Ibörjan när hon precis hade lärt sig så viftade hon ganska mycket självmant. Det jag gjorde då var bara att ignorera det och fortsätta med det jag gjorde tex borstade. Nu för tiden så gör hon det någon enstaka gång i tiggande men då får hon inget. Så idag får hon bara belöning när hon gör det efter kommando.



För att kunna minska skadorna ser jag alltid till att stå på sidan när jag tex fäster fast boots eller liknande. Ska jag borsta henne på benen alltid från sidan eftersom att jag då nuddar henne där kommandot brukar ges. Ibland gör hon spansk skritt när jag sitter på och begär henne att gå åt sidan. Detta brukar jag också ignorera. Och nu tycker jag faktiskt att de små nackdelar som kanske fanns från början är väldigt små idag.

I morgon ska jag få hjälp att försöka få henne att börja gå framåt i spansk-skritt. Ska bli super kul och kolla om hon fattar:D

2011-08-01 @ 15:48:05
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Frida

Jag vet inte om jag känner igen henne, men du vet inte var hon står?



Jo, men han är lite känslig. Innan jag började rida honom var han känd för att bocka av folk, men det här för första gången han lyckats få av mig med sadel. Jag vette tusan vad de gjort med honom i Ramsele. Och han var på lite dåligt humör den dagen och jag råkade nog komma åt med foten när jag hoppade upp.

2011-08-01 @ 15:59:31
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Frida

Svar: Jo, han är ju det. I tisdag när jag skulle hoppa upp igen fick jag hjälp av en tjej i stallet som hoppade upp före mig och då var han ju stel som en pinne, så han måste lita på den på ryggen för att kunna slappna av. Man såg en väldigt tydlig skillnad när jag hoppade upp efter henne.



Kovland kanske? Fast det är ju fel väg...Men det finns ju Kolsta och Knävland längs E14, men det området har nog Josefine hos Isbitarna bättre koll på, så fråga henne om du tror det är där. Sedan finns Klökan vid Timmervägen.

2011-08-01 @ 16:37:50
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



tanja deimo

Tur att du klarade dig ifrån skrubbsår när du drutta i backen;). Dom blir pigga av den här veterinärbehandlingen haha;)!



Jag är jätte nyfiken på NH-träning. Tyvärr kan jag inte så mycket men vill så gärna lära mig mer. tror att det är sjukt bra för hästarna att få tänka med hjärnan på ett annat sätt. Tror Fifa och Kólga är lite lika varandra i huvudet, för jag tror Kólga lätt skulle kunna komma på grejer själv och inte alla kanske så himla bra grejer;). Precis har man börjat rört om så kan det hända saker. Stegra tror jag att jag struntar i då jag absolut inte vill ha det haha. Vet du någon bok eller blogg som beskriver bra hur man kan gå tillväga för att utveckla sig inom detta:)?

2011-08-01 @ 22:18:15
URL: http://fillstastallet.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?