Hej

Jag har inte slutat blogga jag har tröttnat att blogga, och det flyter inget vidare med Fifan heller, vi ligger i en svacka, lite trist men vi har börjar med Lina träningar igen så jag hoppas vi får bukt med allt.
 
För övrigt lever man sommaren och det hoppas jag ni också gör, kommer tillbaka den dag skrivsuget går igång igen men för tillfället ha jag tagit semester :)
igår

 
 
=(

Finns inga ord bara hat mot oss tvåbenta idioter, men även kärlek till de som hjälper hästarna.
 
 
 
Nu vet jag att jag bara visar hemskheter, blev ett sånt inlägg
. Hua hua hua :(
 
 
update hemma

Fick ett mms idag på skrutt, hon hade fått gått som handhäst idag bakom vagn med Erica och Svala. Ska bli kul att träffa hästarna igen men vi har ett par dagars semester kvar, just nu är vi i sthlm. Tjing!
 
 
Sista ritten

Idag är det förmodligen sista dagen jag rider Fifa, sen far vi på en veckas semester. Ska bli så jäääädra skönt, fy längtar. Känns skönt att komma bort lite från allt. Hoppas vi får bra väder, vi har en del sköna planer på vad vi ska göra och vart vi ska fara på vår semester men sen så är vi rätt spontana också. Sol, bad, äta gott, uppleva och bara njuuuta.
 
Så nu har jag lite förhoppningar här att det ska gå bra med Fifa idag, så jag kan lämna henne med en lugn och nöjd mage. Jag vill lyckas för att kunna släppa allt.
 
Nej nu väntas en semester och det ska bli sjukt skönt.
 
Lite bilder hos oss från igår kväll, och jag som vanligt skulle kunna grina på kvalitén :(
 
 
 
 
 
 
Införskaffat

Vad gör man inte för sina djur om inte allt :P?
 
 
 
Ska bli intressant och se hur detta fungerar, får väl räkna med att det tar ett tag. Just nu håller jag på att vänjer henne successivt vid täcket.
Ny header

Nyyy header, yeeey sommarheader :)! Den blev sååå fin och det är som vanligt finaste Ullis som har gjort den efter mina önskemål. Hon var väldigt generös på töltbilden, mmm men den är fiiiin ^^ Gumman! Tack Ullis du är som vanligt bäst och en väldigt god vän.
 
 
Att leva med hästar

Hur kan man leva utan hästar? Det är mycket folk runtomkring mig som vet att jag verkligen brinner för hästarna men de kan nog inte riktigt förstå varför. Jag kan inte leva utan dom, de är min luft, min näring jag kan inte vara hel utan hästarna. Jag har inget annat i tankarna helt ärlig, dom finns i mitt huvud tjugofyra timmar om dygnet. De finns där när jag vaknar till att jag lägger mig, de fyller så mycket glädje och kärlek inom mig, det är obeskrivligt men så helt fantastiskt. Hästarna för mig är ingen hobby, det är en livsstil. Jag har VALT hästarna, jag har valt mitt liv bland dom, det är där jag hör hemma.
 
Jag kan bara sitta i hagen och stirra ut över de fina djuren. DET ger mig ro och det ger mig glädje. Jag är lycklig med de här djurbenta varelserna, men jag har även varit otroligt olycklig. Jag kan bara inte glömma smärtan när Tibra "togs" ifrån mig, jag tänker på henne än och jag saknar henne än så det gör ont, ingen kan ersätta den hästen eller de stunder vi hade tillsammans. Det är väl något speciellt.. med den första hästen, med barndomen. Vad ett barn upplever kan ingen vuxen nå, det är något visst att vara barn och uppleva.
 
Jag kommer aldrig glömma första gången jag ramlade av en häst, det var ett litet russ. Inte var det någon allvarlig avramling men jag minns att jag ställde mig upp, hoppade upp och ner och skrek i glädje: Jag har ramlat av för första gången! Det är nått visst med hästar.
 
Känslan uppe på hästryggen är något man måste uppleva. Allt runtom är ovesäntligt, så länge de är ni, du och hästen och den där stunden. Min absolut rikaste och mest upplevda häst-tid är faktiskt med Tibra, jag var fjorton år gammal och la ner hela min själ på det stoet, all min kärlek och tid gick åt henne och jag kan lova vad mycket jag fick tillbaka. Det finns en låt som får mig att minnas Tibra, att minnas känslan, lukten och omgivningen, den går att lyssna på här. Mina ögon blir fuktiga, mina hår reser och hjärtat slår lite speciellt när jag hör den låten, jag kommer tillbaka till min barndom, jag kommer tillbaka till min Tibra, det är där jag kan finna henne, det är den lilla bit kvar i världen jag kan gå tillbaka dit. Alltid ska jag minnas. Nu har jag Fifa, och min gamle Bitter, de är i mitt liv nu och Fifa är den som ska ge mig nya minnen, nya äventyr och nya upplevelser att minnas, vår resa har bara börjat.
 
 
 
 
Jaaaaa!

Mama´s little pony! Yeey tjooo, jabbadabbadoo. Idag..IIIDAAAG kom den rätta tölten fram kan jag säga, tjo och tjohejleverpastej. Jag berömde och berömde och berömde så jag blev alldeles torr i halsen, äta gräs fick hon också mitt i allt :O
 
Jag red bara fyra sträckor på strandvägen, tänkte inte göra så mycket var planerna idag, mer än att röra lite på sig och den lilla ridningen var sååå fin. Åh tölten, den var så fin så fin så fin jag vill bara kasta mig av och skratta och hoppa som en unge. Sedan blev Fifa lite pigg och blev lite springig där mot slutet men.. nee det var verkligen ett efterlängtat pass, galoppen var också fin, rund och upp, det blev bara varvning mellan galopp och tölt, traven sket vi i, den la vi i någon gång men det var inget att hurra för, jag behöver rida igenom henne där mer för att det ska bli nått, men jag lade inte alls fokus på det idag, för tölten.. den den.. var sååå fiiin. Nu hoppas vi att det sitter i också! Ska bli väldigt intressant och se hur hon är imorgon.
 
Stretchingen gick jävligt bra också, den går ju alltid bra, hon är så vig och duktig men det gick ännu bättre idag för nu släppte hon rejält i musklerna vid länd och kors, jädrar vad hon drog ut dom, rumpan blev platt som en pannkaka vilket behövs, de ska sträckas ut så mycket som möjlig och hon har ju haft lite svårt att göra det där. Sedan slappnar hon av mer på ett helt annat sätt vid "dra i benen" stretchningen, verkar som att hon tycker det är rätt skönt ändå. Det är jätteviktigt att hästen slappnar av vid stretch.
 
Något annat jag gör nu mer är att jobba henne riiiiktigt lång och låg i skritten efter ridpass och även uppför, jag har märkt att kors och länden sträcks ut vid uppförsbackar så detta må ju vara ett bra alternativ i Fifas fall. Stretch stretch här skall det töjas ut!
 
Nej jag var asglad över min ponnyplutt idag :´)
 
 
 
 
 
 
About stretch

Jag brukar fundera lite ibland på detta med stretch. Jag själv styrketränar och är noga med stretching. När man tränar en muskel så bryter man ner den och den drar sedan ihop sig, därför är det viktigt att sträcka ut den igen annars blir muskeln kort vilket i sig inte låter som det bästa va? Detta är samma för hästarna. Risken blir att man blir osmidigare och kan till och med få problem med muskeln.
 
Jag stretchar Fifa 90% av alla ridpass. Jag varierar, ofta kör jag morotstricken i olika ställningar, och den orginella stretchen som att "dra" i benen. Jag drar även kring rygg och länd/kors samt smörjer med arnika på utvalda ställen. Jag är även noga i ridningen att hon rids lång och låg före och efter ridpassen.
 
Om jag hådtränar Fifa en dag och sedan skiter i att stretcha så kan jag få dåligt samvete, det känns liksom inte sunt i längden. `Jag tänker att: ska jag kräva så pass av min häst och anstränga hennes muskler och kräva att vi ska gå framåt i utvecklingen så må jag ju hålla efter hennes kropp också. Det tar sin lilla tid och kanske inte är det absolut roligaste, men det är det helt klart värt. Hur tänker ni kring stretch? Det jag mst funderar över är de som inte stretchar, är nyfiken på varför :P?
 
Här finns en bra sida just ang stretch
 
Pics

Lite usla bilder från mobilfilm från ikväll, kan inte redigera filmer för tillfället, tokigt med programet, så jag får lägga ut lite dåliga kvalitebilder istället. Är ju så få nya bilder numer i bloggen så nått nytt må jag väl komma med, men någon dag ska vi ta och fota med riktiga kameran :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Övergångar

Idag har det gått riktigt bra med Fifa, med lite inslag av småbråk men sånt får man ta ibland. Det händer att fröken slutar lyssna och bara springer ifrån arbetet, då måste man bli hård. Idag blev det fokus på fattningar och tölten, samt övergångar mellan tölt och galopp och det var väl där hon kunde bara flamsa iväg och glömma mig på ryggen, one rein stop är något jag använder mig utav när det bara springs på, väldigt användbart om man gör det på rätt sätt så att säga.
 
Allteftersom började skrutt lyssna och tölten var strååålande, som belöning tog vi till lite trav på slutet och de var kalas med fint sväv och tramp, körde sedan lång och låg i traven med mycket svängar som avslut. Jag är nöjd med dagen trots att jag kännt mig både ledsen och arg över annat, oftast blir man lite off och kan inte utnyttja ridningen till fullo när jag inte är på glädjens väg, men istället fick jag jävlar anamma och blev lite arg över det istället, kände att det skulle fasen inte förstöra det bästa jag vet, så det släppte och vände till något använbart istället :)
 
Så jag är jättenöjd med plums, det går ju åt rätt riktning. Imorgon kanske vi ska ta och bada lite istället för ridning om vädret är bra.
 
 
 
 
Mindre ridning med vikter

Hur ofta tränar du med vikter på din häst?
 
Jag tränar aldrig med vikterna längre faktiskt, bara inför tävling, men annars, ne.. jag tycker det blir en STOR skillnad på ridningen med vikterna på, ja måste nästan säga att det känns snäppet lättare OCH fränare, grejen är att vänjer jag henne vid vikterna ett tag och tar sedan av dom blir det en jäkla omställning och hon känns jättetråkig. Så har det varit varje gång, så fort jag slutat med vikter känns det som att hela ridningen backar en massa steg och Fifa känns mer som en trist ridskoleponny, men det tar ett tag innan hon börjar bli sig själv igen, som att hon ställer om sig utan vikterna och kör på sin egen "vikt" och balans.
 
Därför är jag flyfjantig att hålla på med vikter, jag tänker väl som så att jag vill ha en flott välbalanserad häst utan vikterna, och det vet jag att hon kan men det är helt klart lättare att rida min häst med vikter. Hon håller galoppen mycket bättre och rundare, kommer fram så mycket enklare och fräsigare i tölten och traven blir större, och håller den mycket lättare ren och med mer sväv. Jag vill inte påstå att hon är sämre utan vikter, jag vill nog mer säga att vikterna underlättar en hel del i ridningen, man får lite mer på köpet kan jag tycka, i varje fall på min häst.
 
Jag red en hel del med vikter förra våren och sommaren, men det var för att jag skulle få henne att finna någon trav och galopp överhuvudtaget, det var liksom i början av hennes utbildning, idag behöver hon inte alls vikterna som hon behövde då. Dom var verkligen ett bra hjälpmedel.
 
Hur är det för dig och din häst, är det samma? Hur tänker du och hur ofta rider du med vikter? Varför?
 
 
 
 
 
Tävlingskavaj

Här har vi börjat köra på marinblått och det fortsätter vi med, jag köpte mig en CRW tävlingskavaj inför krafturs vårtävling som var i juni, dock använde jag den aldrig då det var så oerhört varmt men snyyygg är den och sitter riktigt bra! En bra passform enligt mig.Tycker dessutom priset är tummen upp. Enkelt och snyggt, älskar fickornas vita detaljer, det är dom som gör kavajen till 90 %.
 
 
 
CRW ridhandskar

Jag har ju faktiskt handlat lite på senaste tiden som jag inte uppdaterat om, men bara lite ;) Jag tänkte börja med att hylla mina guldhandskar, jag bara ääälskar dom! SÅ sköna och så sportigt snygga. Jag får lätt skav i mina händer och rider alltid med handskar och jag måste säga att mina nya CRW är superdupersköna.
 
Pass på, just nu är det rea på dom!
 
 
Kors och tvärs

Idag drog vi till plan igen. Tränade skritt, trav och galopp för hand på backen och körde sedan tölten från ryggen. Det gick faktiskt bra, jag bytte taktik och töltade kors och tvärs hit och dit fram och tillbaka i friskt tempo, Jag svängde henne typ i 90 grader och så fort hon rollade eller ville "dra" iväg slarvigt med tölten eller inte riktigt lyssnade, så körde jag på svängarna igen. Just för att jag skall få med henne och att hon ska bli vaken och lyhörd samt att det ska släppa mer i kroppen och få igång gasändan lite. De gånger jag tyckte det var dags lät jag henne gå ut på rakspår igen. Jag måste säga att detta funkade jättebra!! Tölten blev finare och finare och sista rakan var hon sååå fin, hon kom fram, paddla på, upp med ryggen och rejsade iväg i fin töltis! Så vi tog och skrittade hem efter det. Snuttaaaa <3
 
 
 
varning för suris

 
Sitter i lastbilen just nu med sambo. Vi har varit en sväng till östrand och till Iggesund och nu är vi på väg hem. Lite mysigt att åka med ibland :)
 
Idag var vi iaf en sväng på plan, igår gick det som sagt bajs och jag vet inte om det är mina mens hormoner eller vad det är frågan om men arg och besviken som en fjollig surpuppa var jag, fy gröna vad sur jag var hela kvällen. Någon borde ha gett mig en smäll rakt av eller nått för jag var verkligen inte rolig, av Vi får skylla på att man är ett fruntimmer!
 
Som sagt gick det dåligt, riktigt dåligt dessutom och jag hade haft såna förhoppningar på resultat efter kiropraktor besöket och så blev allt kaos, man blev såklart besviken och man var, kanske är, desperat. Hon töltar inte som förr och jag får inte till det, och jag med världens höga krav på mig själv o ridningen på det? 
 
Idag jobbade jag skruv bara lång och låg, mycket fokus på lösgörande. Traven och galoppen samt skritten var super fin emellanåt men tölten är jag som vanligt missnöjd med men ja jag kanske kräver för mycket, men jag vet ju att hon kan bättre. Tölt är det som är roligast tycker jag och när den inte når sin guldkant blir jag lite ledsen på ögat. Vi får hoppas det släpper snart.
 
 
 
 
 
 
?

Hur gick dagens ridpass?
 
JAG SKA SLUTA MED HÄSTAR!
 
 
Boxskyltar

Glömde visa boxskyltarna. Dom är hemmagjorda, en á la Linda. Ramen är vanlig svart enkel ram man lätt kan få tag på Ikea, rusta o.s.v. Självaste skylten med text har jag gjort i vanliga orginella word, samt letat efter hästmovit på google som jag sedan klistrar dit. Hur enkelt som helst! Liten miss på Fifas text men äh, det får vara.
 
 
 
 
Kiropraktor tid

Idag var jag med skruven till kriopraktorn, jag har tyckt att det inte kännts hundra. Det är inget fel på hästen men tölten exepelvis har ju inte varit som den brukar ha varit, hon har rollat en del förut och tappat takten lättare än vanligt, samt inte velat arbeta så som hon gjort innan. Hon har inte kunnat prestera det bästa om jag säger så även om hon gör sina guldstundet, men traven och galoppen har ju varit ganska fin, speciellt galoppen den går det bara framåt med. Med tiden har hon blivit bättre men vi for iväg ändå, alltid bra att kolla upp och jag hade ju mina aningar att det sitter fast någonstans.
 
Hon hade en liten låsning i vänster bog samt i höger länd, ja typ SI-leden. Där var hon lite kort i muskeln och det var hon ju även i höstas när jag var iväg med henne, men kiropraktorn tyckte hon var mycket lösare och finare nu och resterande ryggen var hur lös och fin som helst, hon sa att det märktes att jag stretchat och grejat, så det var kul att höra :) Jag tycker mina tankar stämmer ganska överrens med det kiropraktorn hittade. Hon körde lite laser kring länden och bakåt o har knäckt och donat. Ska bli superspännande att rida imorgon, se om det känns annorlunda.
 
Nattade nyss gumman, lite färska bilder på henne i väntan på mat :)
 
 
Det blir verkligen som ett vackert sagosken i stallet, som glittrande guld!
 
 
 
Projekt: Stall - Resultat!

Nu har jag tagit lite kort på stallet, hah men jag städade då inte inför korten. Jag älskar mitt stall, det är sån lyx för mig. Att ha stått utomhus med hästarna i fem år och sedan till detta, jisses. Aja kassa bilder som vanligt, får inte till det med inställningar o.s.v. Så det får helt enkelt dra ner på kvaliten, inte undra på man tröttnat lite på bloggning, fina skarpa bilder är ju liksom 90% av hela bloggnöjet.
 
Såhär ser det ut när man kommer in. Korgstolen skall spraymålas svart, det skall även upp en väggkruka där på väggen med en hängblomma.
 
 
 
 
Cykel och verktygslådor ska givet inte vara där :) Men eftersom vi inte är klar med all inredning får det vara kvar.
 
 
Under trappan finns foder och spån. Vi kommer förmodligen isolera stallgångens väggar, men det är något vi kommer göra åt i "framtiden" om det är så att ladugården blir vår.
Samt kommer jag måla trappan och allt annat trä vitt, men det tar vi tag i en annan gång.
 
 
Stallgången är väldigt stor och rymlig måste jag säga :) Som sagt allt skall vara i vitt så småningom och det kommer förmodligen bli nya hyllor, men för tillfället får det vara som det är :) Jag är supernöjd jag.
 
 
Så går vi in till stallet, det finns två dörrar in, detta är Fifas dörr, men titta där står hon ju!
Taket ser ni är inte så vackert, det är inget fel på det men det skulle behöva bytas ut och målas om, det är också något vi tar framöver. Ovanför Fifas fönster har man nyss lagat ett hål och murat om, så det ska snart målas.
 
 
Stallet är väldigt väldigt ljust, det bara skiner om det. Som ni ser har jag två sadelhängre i självaste stallet, har även en liten..bänk som jag målat vit, den går att öppna och ha lit saker i, perfekt. Ovanför den skall en prishylla skruvas upp ;) Rosetterna får jag klura ut var jag ska ha dom, på boxväggen kanske :) Hoppas på fler framöver hihi ;)
 
 
Haha ja som min Martin sa, vitt i ett stall kanske inte är det mest praktiska, det har redan hunnit blivit skitigt, men äh vitt och svart är så snyggt snyggt snyggt. Den gamla trädörren rakt fram ska målas vit, det blir nog nu någon gång i sommar, bara jag som är lite lat att måla för tillfället ;) Jag kan ju säga att jag har målat en heeel del.
 
 
 
 
På denna kala vägg till vänster kommer en hylla lite högre upp sättas dit. Här ser ni även att man kan binda upp hästen, på vintern när det är lite kallt kan det vara skönt att stå i stallet med hästen uppbunden, både för en annan och för hovslagaren. Trägolvet kommer tas bort och istället kommer cement läggas dit, men det gör vi om ladugården blir vår en dag.
 
 
Jag älskar fönstren, dom är så fina och hästarna har ju en skaplig utsikt, de går även att öppna så att de kan kika ut, fönstren är av plast.
 
 
Jag ÄLSKAR mitt stall, det är så himla mysigt och med mer lite pittinutt inredning kan det bli ännu finare, och jag lovar hästarna tycker nog det är bra skönt att få komma in. Fifa får stå i stallet minst en gång om dagen, ofta efter ett ridpass, mitt på dagen då det är bromsigt och varmt eller på nätterna. Hon trivs som fisken i vattnet och har redan fått sina rutiner, hon har sten koll på vilken hennes box är när hon får gå in till stallet lös :) När jag sedan ska hämta henne har hon då inte bråttom ut, stallet är tydligen godkänt!
 
Är ni nyfiken på hur det såg ut från början så finns en egen kategori för stallprojektet i spalten.
 
RSS 2.0