Bloggpaus =/?

Det är inte bra nu alltså. Jag mår inte hundra och det går bara utför med allt. Jag kommer nog ta en bloggpaus ett tag, skall ändå vara i skolan hela denna veckan.

Är inte Fifa bättre efter den här veckan blir det veterinären direkt (eller ja min veterinär kommer inte upp förren om tre veckor så), nu har det börjat hänt något med Fifa igen och jag har brytit ihop. Lyckan för oss är långt borta och jag vet inte alls hur det här kommer att gå.

Jag måste försöka komma undan hästlivet ett litet tag för det bryter ner mig just nu. Hoppas det går bättre för er!

Trots att jag ser fullkomligt uttråkad ut så hade vi väldigt roligt denna dagen och tölten här (ja hela hästen) var bättre än någonsin

Linda

Veckans tips!

Veckans tips denna gång är väldigt simpel.

En vacker dag, eller kanske tråkig dag rättare sagt kan det vara dags att kolla om hästen har feber. Men vad är då DIN hästs normaltemperatur? Så jag tipsar rätt och slätt om att införskaffa en temp och ta tempen på din häst för att kolla normaltemperaturen! Då kan det vara lättare nästa gång du ska titta och se om din häst verkligen "börjar närma" sig eller har feber.

Fifa har: 37, 9
Bitter har: 37, 8
Linda

I regn och rusk finner vi detta!

Regn, regn och regn. Varför är jag inte deppad över detta? Nepp det är skönt, man sitter inne och pluggar ändå, det är Fifas vilodag och inget annat speciellt skall göras utomhus, så varför klaga att det är regn? Det har sina föderlar med. Det är betydligt mysigare att läsa en bok eller se en film vid sådant här ruskigt väder, inte vill man vara inne då heller vid finväder, så jag håller faktiskt tummen upp! Kanske är jag den ända som gör det eller..? ^^
Jag och Elmo tog därefter en tripp till husse för att se vad han hade för sig. Jordbruket innehåller en hel del "trista" aktiviteter också såsom tvättning och smörjning på både maskiner och redskap.

Stor Ferguson och plogen tvättad och klar!Några av gårdens andra maskiner och redskap som står på tur!


Linda

Veterinären rådde/småstadsliv

Jag har hört att man ska tvätta lill snoppen ibland, det var min veterinär som rådde mig till att göra det ifall det var något smuts ivägen som störde när han kissade, kan vara därför det luktar och är så tjockt. Idag tyckte jag inte att boxen var full med urin, kan ju vara slumpen också men tänk om det bara var det som behövdes? Det var riktigt skitigt och luktade ju inte trevligt, man får hålla tummarna.

Ikväll blir det en tripp till härnösand med sambo och med hans bror och flickvän, vi ska nämligen på teater - småstadsliv :) Planerat sedan länge. Skönt att släppa tankarna åt något annat.

Får se om det blir en tur med fialotta idag, vädret är inte särskilt lockande.
Linda

Hur får man ut snoppen?

Ja! Hur får man fram lilla häst snoppen? Jag tänkte jag skulle tvätta den men det var inte så lätt då den aldrig slank ut. Jag var och grävde i skapet, tog ut en massa smuts och tvätta med vatten, inte för att jag tyckte det blev jätterent och jag ville ju gärna kika lite på självaste snorren.

Jag tog och masserade Bitter, de brukar han tycka om och rätt som det är brukar ding dong hänga där. Jag masserade och masserade och masserade. Bitter stog och tuggade på sitt hö, nöjd av relaxen, men ding dong kikade bara fram en liten bit och mer blev det inte.

Så jag satte mig bredvid och väntade på att han skulle kissa, det är inte ovanligt att han gör det i min närvaro, så jag vänta och vänta och vänta... och vänta. I en timme var jag inne hos gammgubben men inget kiss och ingen snopp syntes.

Hur sjutton får man ur den där lill snoppen? Tvättar ni era hästars pille?

Linda ^^
En tur med björnen

Tog en helt kravlös tur med skruttis idag. Hon fick gå precis hur hon ville och det var bara skritt, det ända som krävdes idag var att klättra lite och masa sig fram genom skogen. Faktiskt en rätt så trevlig tur. Nu har skruttis fått päls må ni tro, jisses, hon är en björn! Min björn <3

Mina fina två, hjärtat slår extra när jag ser dom i hagen!

Tack för alla peppande kommentarer, svarar när jag har tid och orkar, just nu känner jag mig väldigt stressad och lite nere, men jag kommer tillbaka- som alltid.Linda

Veterinär, kiropraktor, urinvägsinfektion?

Pengarna försvinner och hästarna är ständigt dåliga- vart leder detta?

Nu har jag bokat en veterinärtid åt Bitter på bergsåker. Jag har aningar om att han har urinvägsinfektion eller urinsten. Hans kiss luktar något så fruktansvärt, det är gult och grumligt, han står länge i kissposition och hela "boxen" är full med urin.

Jag har pratat med 4-5 veterinärer och alla säger att det är väldigt väldigt ovanligt att hästar får det. Att det kan röra sig om något annat, men symptomen Bitter har stämmer ju överrens med "sjukdomarna"

Benet var fint igår, kotan var fortfarande svullen fram men det var inte varmt. Min hovslagare tittade på honom och gjorde ett "böjprov" Bitter reagerade ingenting, kollade även hoven men ingen reaktion. Han fick då gå i hagen och under hela dagen kändes det normalvarmt och svullnade inte upp, jag ställde dock in honom på "box" inatt och i morse var det svullet igen- mer än bara kotan. Så jag ska be veterinärerna titta på det också.

Det är lite lustigt för alla veterinärer jag pratat med säger olika saker hela tiden och ingen tror han har urinvägsinfektion och urinsten.

En annan klinik tyckte inte jag behövde åka ner med honom till en klinik. Han var gammal och var han pigg och kry så var det ju ingen fara, att han kissade var bra och hon hade under alla sina tjugo år i verksamheten bara stött på två hästar med urinvägsinfektion eller urinsten. Att han var svullen i benet var inte så farligt, han var gammal och behövde röra på sig, om det var varmt gjorde det inget heller- okej?? Sprang han och lekte så verkade han ju inte ha så ont så hon- okej?? Nej hon bara rådde mig att låta honom vara eller ta dit en distriksveterinär. Hon ville väl tydligen inte att jag skulle ta Bitter till deras klinik.

Distriktarna ringde jag, men de kunde nog inte göra så mycket för mig sa dom. De kunde titta på hästen och ta något blodprov men då vore det nog smartast att fara på ATG kliniken istället, han kunde ha en inre sjukdom för urinvägsinfektion var det nog inte.

Min veterinär som jag har till Fifa tyckte att Bitter skulle ta det lugnt med sitt ben och endast komma ut på skrittpromenader ibland, värme kunde tyda på inflamation och går inte svullnaden ner bör han fara på klinik. Dock är det en månad tills hon kommer hit och så länge vill jag inte vänta.

ATG är nu bokad till fredag kl 08.00. Även dom sa att det var mycket ovanligt med urinvägsinfektion och urinsten, kanske urinsten, hon tyckte dock att jag skulle fara ner med honom så han kunde undersökas. Det var dock vanligt att äldre hästar fick svullnad.

Jaha! Vad klok jag blev! Detta ska ju bli intressant och jag ska sjutton vara noga med att de UNDERSÖKER benet än att bara spruta, för det ryktet har de ju ställt till sig gott om. Jag har dock ingen annanstans att fara så jag hoppas verkligen att de kan hjälpa mig.

Jag tror dessutom Bitter är sne i kroppen så han och Fifa skall behandlas av kiropraktorn den 8 november. Känns Fifa dock inte bra efter den behandlingen heller blir det veterinärbesök för henne också.

Och i all smet så kom Fifas feta försäkringsräkning, GREAT.. jag känner mig inte alls stresspressad???

Dessutom är sensationsadeln beställd. Kul med sadel men det kommer ju i lite olämplig tid, men vad sjutton skall jag göra?

Nu ska jag försöka hinna skriva två hemska uppsatser på en vecka i denna stress.

Linda
Natti natti bäbs!

Var nyss och nattade mina bebisar. Det är så underbart att dom är hemma igen. Jag sätter mig i hagen ibland och bara tittar på dom, då och då kommer någon och myser, det är verkligen dagens höjdpunkt! Älskar dom så otroligt mycket, båda två, mina lurvtussar, gammgubben och lillbebisen.
Linda

Två platser kvar!! Passa på!!

Jag har nu bokat en kiropraktor, Sune Jansson från härösand. Han är väldigt duktig och mycket noggrann, har hållt igång i många år och har en väldigt gott rykte, är oerhört lugn med hästarna och gör ett bra jobb.

Han kommer hålla till i Ånge ridklubb den 8/11 klockan 8.00- 14.30. Det finns två platser kvar! Kontakta mig så bokar vi in din häst!

Linda
Usch =(

Jag tänker inte kommentera den här dagen, den är alldeles för tragisk för det. Nu ska jag roa mig med en hög av pluggning som lär ta kol på en, för det var ju skolan också!

Linda
Varför mankhöjd?

Ja, precis, varför mankhöjd? Varför är det bestämt att mankhöjden bestämer hästens höjd? Jag vet det är ju den "fasta" högsta punkten på hästens kropp men o andra sidan så är hästen faktiskt mindre i "sitshöjd" om vi skall kalla det så och betydligt högre i huvudhöjd. Vissa hästar har en väldigt hög manke som min Bitter, men i sitshöjd måste han vara betydligt mindre.

Ja menar om vi ska ta sitshöjden, två hästar kan ha lika hög sitshöjd men olika mankhöjd. Det är inte mankhöjden som avgör hur stor hästen är under ridningen, men det är just mankhöjden vi går efter då vi letar en häst som passar våran längd.


Jag och mina konstiga funderingar kring allt. Men jag kan inte bara nöja mig med att - så är det!
Jag vill "ifrågasätta" och fundera VARFÖR det är bestämt som det är. Jag brukar få höra att jag är för djup,
men världen är inte bara svart och vit, jag vill veta ända in i porerna!

Linda

Min julklapp :)

Jag har fått min julklapp :) Något jag önskade mig förra julen men som redan var slutsåld då. Haha nu längtar man nästan lite till vintern så man får prova den! Den var ruskigt bekväm måste jag säga. Gud vad härligt!Linda

Travträning och ner på knä!

Idag bytte jag träns och bett (till ett rakt med fasta ringar), på med alla skydd och med en positiv inställning. Jag focuserade på annat idag, nämligen traven. Jag tänkte att jag inte skulle bry mig om att hon ställde sig till höger så värst, det slutar bara i kaos då även om jag försiktigt försökte ha henne rak.

Hon slänger verkligen fram traven, lyfter inte ryggen som hon gjorde den där underbara dagen i paddocken. Från början tappade hon traven hela tiden och studsade hejsan svejsan in i grisepass. Hon var ganska tung och hård i munnen, sökte sig inte gärna själv neråt.

Efter ett tag med mycket försök att hålla traven och sakta ner innan hon själv tappade den så började det bli lite bättre. Hon tog traven lättare och höll den lättare även om det inte var, WOW. Men det var i alla fall en liten förbätttring och det var det jag var ute efter. Galoppen var det inget fel på.

Dock skjuts jag fram väldigt i barbacka, när hon inte riktigt lyfter ryggen samtidigt som hon ska ha sån jädrans fart (hon är inte het, snarare tvärtom men hon måste ha en fart för att få in trav och hålla den kvar), jag tror även hennes tjocka päls förvärrar det hela, det blir mer glid.

På slutet av turen tänkte jag hoppa av men hann inte, det hände igen, Fifa böjde sig neråt efter gräs och precis när jag skulle lyfta upp henne gick hon omkull på frambenen och jag åkte kana på halsen, dock hann hon ställa sig upp innan jag for av och lyfte upp hela mig med sin hals. Tultan, jag gick hem med henne och nu står hon i stallet. Såg väldigt trött ut.

Imorgon får hon vila, då ska jag till skolan.Linda

....

Ny dag nya tag

Nu lägger jag av!

Ibland känns det verkligen som om man vill ge upp allt. Man kämpar kämpar och kämpar, lägger ut tusentals med pengar på behandlingar, utrustning och andra tjänster men motgångarna kommer efter varandra hela tiden.

Idag kände jag att nu får det vara nog. Jag ville bara slänga mig på backen igen. Jag skyller inte på hästen för ingenting är hennes fel, absolut ingenting, jag har bara en sådan fruktansvärd otur hela tiden och jag gör så gott jag kan stup i ett, jag lägger ner så mycket tid och pengar på dessa hästar, pengar som jag egentligen inte har. Min fina sambo, gud vad han har stöttat och hjälp mig med allt, utan honom hade det aldrig gått, hur står han ut egentligen?

Jag tog en tur till skogs. Fifa ställer sig makalöst åt höger hela tiden, känns tung och lite tillbakadragen. Varför blir det aldrig bra? Är det barbackan som stör henne? Har hon blivit dålig igen? Är det bara tid som krävs? Är sadel våran räddning? Jag vill bara kräkas för jag känner att jag har kommit till en gräns där jag känner att jag inte orkar mer, när ska vi få njuta och börja kliva framåt? Snälla bara en lufsig mysig ridtur? Inte ens det?

Okej, jag har bara ridit henne två gånger efter ryggbehandlingen, så jag ska väl inte "grina" för fort men.. ja.. jag känner mig helt hjälplös, jag har fortfarande kontakt med min veterinär och ringer kiropraktorerna för råd och hjälp, kollar efter sadlar och mailar både sadelförsäljare och sadelprovare ständigt, läser på internet om allt möjligt, pratar med folk, försöker få mer kunskap om allt. Jag försöker hela hela tiden och försöker ge det bästa åt mina hästar, tydligen räcker inte det och jag vet inte vad jag ska ta mig till, även JAG är inblandad i situationerna och även JAG påverkas och mår dåligt inte bara hästarna, om JAG ska klara av detta så måste JAG komma på fötter och må bra igen, varje dag har jag en klump i magen och jag mår verkligen inte bra, jag sover inte på nätterna och tänker inte på något annat än hur jag skall bära mig åt för att mina djur ska få det bra. Jag hoppas hela tiden att IDAG ska det gå bättre, NU kommer allt bli bra.

Jag tror det är få som verkligen vet vad jag går igenom, det är inte lätt och att ständigt känna denna press på att prestera bra hela tiden, min sambo far illa över hur jag mår och hur det går för mig, han är den som ser och vet och han är den som får hjälpa och stötta precis hela tiden, det måste vara en tung börda, han känner nog pressen på att försöka göra mig lycklig hela tiden. Jag är lycklig med det jag har men inte med hur det går.

Nu känner jag mig verkligen som en jäkla gnällkärring, vad gnällar jag i liksom? Det finns ju dom som har det betydligt värre och att mina problem är en fis i rymden, fan vad svag jag är. Jag har två helt underbara hästar, en härlig hund och en fantastisk sambo, men jag var tvungen att skriva av mig, för det känns riktigt tungt just nu.

När kommer vår tid?

(Kommer inte Fifa kännas bättre till nästa månad far jag till veterinären igen och ber dom kolla upp henne ytterligare en gång till för att vara på den säkra sidan)

Linda
Återförening- bilder!

Vi släppte ihop trollen. Glad? Absolut! Bitter var busigast hah jag som hade hoppats att han skulle ta det lugnast, jag kan inte se någon hälta och svullnaden hade gått ner en del. Tyvärr blev kotan lite mer svullet efter spring i hagen så det var bara att slänga tillbaka honom i boxen igen. Besviken till max!

Jag ska ta en tur på Fifa sedan men är lite orolig, det känns som om hon kommer ha mycket nerver, kanske lust att kasta av? Huuh varför har man ingen sadel, men nu när hon är hemma på plats skall jag skicka efter en sensation. Bara brydd om jag skall skicka efter G3 med G4 sits eller om jag ska skicka efter en junior, dock tog junioren 5 veckor.

Fifa ser så löjligt barnslig ut nu i sin lurviga päls, precis som när hon kom hem ^^ Bitter däremot är snygg :DLinda

Lastningen gick åt skogen..

Lastningen igår gick ju väääldigt bra, NOT. Halva gänget i stallet var där och ville gärna hjälpa till, jag berätta hur Fifa var, att linor och sånt strunt funkar inte på den här hästen ;)

- Vänta, vi har haft att göra med problemhästar vi!

Jaja tänkte jag detta kommer baaara reta upp min lill prinsessa, men de ska väl få se hennes rätta jag innan hon far. Sagt ocg gjort, några linor funkade inte! Tar man på rumpan så backar hon, hon går emot alla tryck. Jag försökte "fösa" in henne men denna gången gick hon inte påt! Hon är inte ett dugg rädd, bara fjantig, så himla tjurig.
 
Jag tror att hade vi försökt lasta henne från stallet direkt hade nog lastningen gått bättre, nu hade vi retat upp henne rejält. Vi provade dock från stallet för det är det ända som funkat. Nix, hon var grinig. De satte ett täcke runt huvudet på henne, så fick hon följa min röst. Totalt höll vi på en timma men tillslut fick vi in henne, på ett ganska dåligt sätt och jag har så dåligt samvete! Täcket var över huvudet och hon följde mig med full fart in, det var bara det att bommen där fram var upphöjd så hon körde huvudet rätt i det, jävlar vilken smäll :( Stackar stackar Fifa!!! Fan detta kan ju ha förvärrat allt, skit. Nästa gång blir det stallet på en gång, ska försöka låna transporten bara för att träna lite, det skall ju vara mysigt att vara i transporten, istället slog man huvudet, hua. Dock var hon lugn hela resan och åt med belåtenhet. Trots detta jämrade jag mig över lastningen, hela vägen hem, tänk om vi sänkt bommen, då hade bara bogen stoppat henne och inte hennes söta lilla huvud.
 
- Det var nog den tjurigaste häst jag sett! Sa dom sedan.

Ja, och det är inte första gången folk blir förvånad över min jänta, det är ingen som tror att hon kan vara enormt envis och att alla traditionella tricks inte funkar på den hästen, hon är för smart.

Linda 
Veckans tips!

Jahapp nu kommer vintern och nu börjar det med fruset vatten och ett evigt bärande igen, eller? Jag har två tips :)

Jag vill verkligen rekommendera en thermobar! Den går på några tusen men det är det verkligen värt. Vattnet fryser aldrig och håller sig i en bra temp. Nu finns det även ett uttag till lampa på vissa thermobarer, väldigt fiffigt!

Kika på deras hemsida här


Ni som inte har möjlighet att fylla på vatten med slang skall inte behöva bära och slita i onödan. Ett smart sett som jag såg på gården där jag köpte Fifa är att man har stora vattendunkar, knyter ett grimskaft runt dunkens handtag och lätt som en plätt drar man dunken till vattenbaljan! Väldigt lätt och väldigt fiffigt!


Linda

Svar på kommentar- Rebecka och Pjakkur

Hejsan!

Skulle du rakat Pjakkur om du var jag? Han är i dålig kondition och han är lite tjock.. Just nu håller jag på att hårdträna han och han blit lätt svettig.. Hur skulle du gjort? Tacksam för svar. :D/RebeckaHej Rebecka!

Ja du det beror på vad för rakning du är ute efter, står han i stall eller lösdrift? Jag brukar sällan raka hästar som står på lösdrift under hösten, möjligtvis halvraka om jag rider mycker i ridhus. Kring våren brukar jag däremot helraka mina hästar men det beror mest på min allergi.

Står hästen på stall tycker jag det är helt ok att raka hästen beroende på vilken rakning det är. Det är inte nödvändigt att raka hästen bara för att han har dålig kondis, träna upp kondisen succesivt. Det är viktigt att du inte går för fort fram och tränar för hårt med honom om han är så pass tjock och har sådan dålig kondis. Sedan svettas ju hästar olika, min islänning svettas sällan medan travaren svettas efter bara en skrittur. Rider du mycket i ridhus tycker jag nog du kan raka hästen, möjligtvis en halvrakning, finns olika varienater som du kan söka på internet. Har hästen väldigt svårt för att torka och blir väldigt dyngsur efter en ridtur kan rakning också vara en bra lösning.

Rakar du hästen är det viktigt att du täcker honom på vintern vid kalla dagar.

Hoppas du blev lite klokare!

Linda

Idag kommer Fifa skruttan hem!

Idag kommer Fifa hem! Det ska bli så kul. En annan kommer ta mysiga turer till skogs i helgen. Ska bli roligt att se hur hon reagerar när hon kommer på gården, vad Bitter och hon säger när de återförenas, haha han kanske är totalt le på henne ^^ Ne det tror jag inte, Bitter och Fifa brukade faktiskt leka ihop förra vintern när Rigge inte bodde här längre. Fifa står på sin sten och Bitter nedanför och beter henne i benen samtidigt som hon bara lyfter upp varje ben han nafsar på, haha lite roligt att se faktiskt, ungefär som syskonbråk.

Nej jag längtar tills vi far!! Äntligen :D Samtidigt är det lite sorgligt. Men jag vet att jag gjort rätt val :)

Linda
Frågestund: Svar :)

Ha i åtanke vid frågestunder att jag kanske inte kan svara på allt fullt ut då det kan vara andra personer som är inblandade kring det ni vill veta, därför kanske ni inte alltid får hela och klara svar på allt varje gång. Man vill inte komma i bråk med någon som ni säkert förstår, detta kommer jag ta upp vid varje frågestund.

Vad föll du för mest när du skulle köpa Fifa?

Jag har under de senaste åren tagit emot lite mindre lättasamma hästar, det har varit väldigt mycket jobb och "problem", jag har även haft väldigt stressiga/pigga hästar med massa spring i benen, man fick liksom alltid vara på sin vakt. Fifa däremot var hur cool som helst, hon var knappt riden och brydde sig inte alls att man slänge sig upp och red förbi vägarbeten. Hon var inte stressig eller nervig, väldigt harmonisk och trevlig, hon fick mig att slappna av och njuta av ridturen för en gångs skull, sedan var hon grymt söt så man blev alldeles knäsvag. Här var inte gångarterna så speciellt viktig, jag tittade hur hästen var i sig, jag har längtat efter en sådan cooling, att hon dessutom kunde lämna flocken och sitt föl med främlingar var ett stort plus i kanten! Att hon under senare tid visade sig ha mycket vilja och humör har inte fått mig att ändra mitt beslut men hade hon visat den sidan vid provridning hade jag inte tagit hem henne :)

AnnonsbildenDin hund Elmo, berätta lite om honom, hur är han?

Jag får alltid alltid höra hur glad min hund är jämt, det stämmer, dock är han aldrig nöjd om han inte får vara i centrum, han är en riktig knähund, älskar allt och allt. Pussas mest hela tiden. Älskar att leka, speciellt dragkamp. Är otroligt duktig på "spår- aktiviteter" där kan han nog bli något faktiskt. Jag tränade specialsök med honom länge sedan han var 8 veckor gammal, en gång i veckan, vårat mål var att han skulle utbildas i människosök och kunna användas till polisen, han har potenital, matte var dock lat. Går bra ihop med alla djur, gillar inte när matte är med hästarna. Väldigt lugn och cool för att vara vall- och spetshund. Utställning var också en sak vi skulle satsa på, championat såklart men matte har varit lat och haft lite tid där! En väldigt trevlig hund som de flesta gillar helt enkelt. Kommer från Norge, är idag 2,5 år. Han är med mig hela dagarna, när det inte är jobb eller skola. Jag har en helt underbar berättelse när jag hämtade honom, precis som ur en bok. Vi kom in till valprummet i en valphage, där fanns fyra spralliga valpar, varav en sprang direkt fram till mig, klättrade över gallert och rätt upp i min famn! Det var Elmo! Sedan ville han bara ligga i våra knän när vi skrev på pappren istället för att leka med dom andra, vadå helt klart rätt hund?? Rlmo har en egen hemsida www.elmo.cybersite.nu/


 
Vad lägger du mest ut pengar på (utrustning) till dina hästar?

Oj, ja du, det är nog inget speciellt faktiskt, jag ser alltid till att de har bra utrustning av allt, de har nog inte överskott i någonting. Sadel är väl den typ av utrustning jag kan lägga mest pengar på. Det som är roligast att handla är täcken ;)  

Vad är det för stam på Fifa?


Har hon haft föl? Vem betäcktes hon med?

Fifa har ett stoföl född 2009-08-27. Jodis från Sörbygården. Hon är efter Jari frá Mið-Fossum. Jodis är till salu! Bilder tagna av Ulrica Norlander!Har du planer på att betäcka, med vem?

Jag har helt klart planer på att betäcka, till våren hade inte varit fel, vi får se vad ekonomin säger! Jag hade aldrig skaffat ett sto annars :) Det var självaste tanken. Betäcka med vem är något jag funderar på jätteofta, för det vet jag inte, Herkules fra Pegasus är ju riktigt fin, han har sån himla härlig utstrålning, ne jag föll för honom faktiskt, men det kommer nog komma fler godingar. Nu kan man ju aldrig vara säker på vad det är för föl man får, men att betäcka med en lite större hingst, med luftiga fina gångarter och ett lynne på topp! Vem vill inte det liksom? Men skall jag betäcka blir det nog med en väldigt bra hingst, det är tänkt att jag skall satsa på fölet om den har goda förutsättningar.

Bild tagen av Ulrica Norlander! Herkules fra PegasusHur många hästar har ni på erat lösdrift?

Ja nu i vinter blir det bara mina två, som högst har vi haft fem samtidigt. Vi har alltid haft en liten flock här på gården, detta blir nog första gången det blir såhär tomt. Vi har inte bestämt om vi skall ta emot fler hästar i vinter för inhyrning.

Hur gammal är Bitter?

Bitter är född 1996

Vad föredrar du, islandshäst eller storhäst?

Jag är en islandsmänniska i grund och botten :) Men en större ponnyras eller quarter är inte dumt det heller, men nej det skall vara islänning för min del!

Om man kunde beställa sin perfekta häst, hur skulle din islandshäst då vara? Färg? mankhöjd? Sto? Hingst? Valack? Fem eller fyrgångare?

Min perfekta islänning, oj? Har jag inte det :)? Haha ne men gud det var svårt, en helt klart större häst än Fifa, 140 vore inte fel i alla fall. Sto väljer jag för då kan man avla lite vid sidan, hingstar verkar ju komma längst när de gäller på tävlingsfronten, men en sådan häst skulle jag inte skaffa förren jag har erfarenheten. Femgångare, jag vill ha hela paketet ;) Färg? Hoppsan ja du, huvudsaken jag trivs med min häst och att den har gott lynne med bra gångarter men skall man välja allt hos sin drömhäst så gillar jag hästar som har tecken, som strumpor bläs, lite ovanlig färg och teckning kanske? Något ljusare man. Mycket man och svans är ju aldrig fel. En helt okomplicerad och orädd häst som tar sig framöverallt, gärna en känslig och lyhörd som i Fifas nivå.

Har du tävlingsambitioner för dig och Fífa?

Absolut, saken är den att jag har aldrig någonsin tävlat för jag är alldeles för feg! Men jag ha bestämt att Fifa ska ta bort min rädsla. Jag har lite svårt att rida när folk tittar på, jag tappar focus och då anser jag att jag inte kommer göra detr bästa på tävlingsbanan. Men jag vill helt klart ta ut henne på tävlingar, det spelar ingen roll om det är jag eller någon annan på ryggen ;)

Hur kom det sig att det blev just hon?

Det kan man väl säga att jag redan svarat på men lite fler orsaker var att hon bodde så otroligt nära och enligt mig inte kostade skjortan. Sedan var ägarna så trevliga, man kände en trygghet vilket jag tycker är viktigt. Men hon såg väldigt trevlig ut och verkade vara en kanoncool tjej, sedan kan jag lugnt erkänna att jag säkert hade väldigt bråttom på att ta hem en islandshäst, det var inte så att jag for runt och kikade på en massa hästar ^^ Men jag hade en lista med olika punkter som var superviktig, annars skulle hästen inte få komma till gården, Fifa uppfyllde dom kraven.

Är hon fyr eller fem gångare?

Hon är femgångare, dock tar jag inte fram passen än, det lär dröja.

Berätta mer om Bitter, vet så lite om honom!

Det kan man väl också säga att jag redan gjort i ett inlägg för inte så länge sedan. Han är en grymt snäll häst. Mycket power, väldigt travsäker, sällan man får in någon galopp. Väldigt lyhörd och gillar att arbeta. Låter jämt med sina näsborrar. Lite fjantig på saker och ting, en del nerver det är från dag till dag. Westernriden vilket passar honom kanon. Väldigt flamsig när han tar sig fram. Gillar att showa i hagen med svansen i vädret. Har en speciell björk i hagen som han står ofta under. Fick hem honom 08 som sällskapshäst till min dåvarande häst, sedan fick jag honom av ägaren. Kördes sönder under traven av Åke Svanstet, livsglädjen var försvunnen och knäna var helt sönderslitna. Rids förtillfället inte mycket, han har fått blivit en mer skogsmulle/promenadshäst. Det tar ett tag innan han litar på en männsika. Aldrig dum eller elak, väldigt snäll och försiktig.

Bitter innan han börja utbildas och när han var som mest tränad.Tänkte du kika förbi Sundsvall något med Fífa?

Inte omöjligt, blir det någon kurs eller clinic som är intressant i Sundsvall hakar jag självklart på. Jag är dessutom helt på såkallade ridläger för vuxna som är ordnat privat ;);)

Hur går de med Fifa? är skadan helt läkt?

Det kan man väl faktiskt påstå, ryggen är under behandling men hon har inte ont och är fullt ridbar. När jag skriver under behandling måste en varningsklocka ringa för många, men enligt de tre kiropraktorerna och veterinär är skadan så gott som borta, det tar bara lite tid för ryggen att placera sig i rätt läge och krävs då regelbunden behandling och muskelträning från mig.

Vad är dina mål med Fifa?

Ja det första jag tänkte på när jag skulle köpa ett STO var att avla lite smått på sidan. Men mitt största mål är väl att få en sån hållbar och trevlig ridhäst som möjligt. Just nu är hon ju under igångsättning och utbildning, hon är rätt så grön på det mesta. Jag vet inte på vilken tävlingsnivå hon ligger på, men kring just tävlingsfronten så är mitt mål att komma så långt hon klarar av helt enkelt :)

Hur länge hur har du haft fifa?

Ja den 6 novmeber är det ett år :)

Men vad har du då för skäl att ta hem Fifa efter en knapp månad i H-sand?

Oj, det är väldigt mycket skäl :)
Jag har som sagt  börjat första året på mittuniversitetet, jag hade ingen koll alls hur det fungerar, om man har lektioner varje dag på skolan eller om det är mycket självständigt. Jag tog upp Fifa till Härnösand för jag antog att jag skulle vara där den mesta tiden. Dessutom lockade både stall, stallkompisar och plan med lite jobb. Nu kom det sig att vi hade väldigt mycket självstudier och jag far hem varje helg och nästan varje vecka hitills, vi har haft lite "lektioner" och då far jag såklart hem och läser litteraturen och gör de uppgifter som skall göras då jag har en enorm hemlängtan. Elmo trivs dessutom bättre hemma lös på gården än i en lägenhet. Mina planer var dessutom att ha Fifa i ett islandsstall vilket det inte blev, lite synd men jag kom annars till ett trevligt ställe. Dock måste jag säga att hästarna har rena lyxen hemma hos oss, med stooora hagar och massvis med härliga ridvägar, plus att alla hästar får vara tillsammans i en liten flock.

Jag längtade även efter att få springa ut till hagen på kvällarna och krama om mina vänner vilket jag nu inte kunde. Man for till stallet, gjorde sina sysslor, tog en kort ridtur och sedan hem, det blir liksom stelt för mig, det känns inte lika naturligt. Kändes lite stressande för min del. Ridvägarna var i o försig inte något att hurra för, jag är van vid våra vackra här hemma, det är bara att välja och vraka, det var det inte precis i härnösand vilket var lite synd då jag rider ut ganska mycket. Billigare blev det ju helt klart, vi har eget hö här hemma, lättsammare att fylla på vatten om man ska ta upp småsaker, här fyller man med slang, i härnösand gick man en bit med hinkar fram och tillbaka vilket tog enormt på min kropp, men det var såklart inte det som gjorde att jag tog hem Fifa :) Sedan var jag med om en trafikolycka och blev påkörd med bilen, jag är sedan tidigare väldigt rädd att köra bil, vågar knappt ut på vägen under vintertid och efter olyckan har jag blivit ännu räddare. Jag får bilder hela tiden att det kör in en bil i sidan på mig! Jag har en halvmil till stallet, då kör man genom staden och sedan upp på e-4an, något jag nästan är säker på att jag kommer vägra göra under vintertid. Sedan insåg jag att ett stall och en paddock inte var mer värd än hemmet är i Erikslund :) Men nu har jag testat och hade jag aldrig testat så hade jag fortfarande velat prova hyra in henne någonstans, man måste prova på ibland :)

En ridväg i grannbyn med underbar utsikt under hela turen uppåt!Varför ville du bli lärare och inom vilka ämnen?

Nu utbildar jag mig till förskolelärare, så det blir ju från 0-6 år. Antingen förskola, förskoleklass eller fritidshem, det är det jag kan välja bland. Jag ÄLSKAR barn, de är så underbara, jag har aldrig trivts så bra på ett jobb som jag gjorde inom barnomsorgen. Jag själv är lite allert och finurlig, lite lekfull sådär, att leka med vuxna är totalt meningslöst, men med barn är det riktigt kul. Det är häftigt att se barnen utvecklas och det är dessutom roligt att lära och hjälpa! Att jobba inom förskolan blir som ett hem, man sitter i en soffa och läser en saga, äter frukost, lunch och mellis, går ut en stund på dagen och pysslar lite inne ibland. Ja menar det blir så hemtrevligt :)

Vad har jag gjort??!

Med Bitters frilla? Ska berätta snart ;)

Igår tog jag bort lindorna, fram var inte svullet men fortfarande bak, dock var han inte varm i något av benen. Vi tog oss en promenad och jag tycker han rör sig mycket bättre efter han fått sträckt lite på sig. Det blev lite massage där på slutet och mys, Bitter fläker alltid ut lill snoppen när något är mysigt, typiskt karlar! >< Han fick senare under kvällen ströva runt lite i hagen i kanske en kvart, annars har han mest stått inne.

Idag var han lika pigg och ser ut att gå väldigt bra, jag kan inte tyda hälta men han är säkerligen stel och fortfarande svullen på kota högerbak, dock var han varm där idag också, inte jättemycket men jag kunde urskilja skillnad. Trots detta fick han ändå gå ut en liten sväng i hagen, oftast går han och tar det lugnt, har hitills inte skrikit efter de andra, men så har han kanske inte hunnit tänkt på det än. Bitter blev såklart glad när han kom ut till hagen, jisses ja det ser inte ut som om hästen har ont i alla fall, men så är inte han den typen som visar smärta heller. Jag hämtade honom ganska snabbt då han gärna sprang och busade ibland. Jag lindade om höger bak för stöd och sedan in med hästen igen, det är nog lika bra att han vilar när han kändes lite varmare idag.

Igår hände det något tokigt med matte, hon kapade av Bitters man! Haha jajjemen jag tog saxen och friserade lite, inte för att jag var noga och jag hade inte tänkt ut någon speciell frissa heller, stubb har jag varit lite sugen på men har inte vågat kapa av helt, så han fick sig en strulig liten frilla ^^ Stubben sparar jag, har inte bestämt hur jag skall göra med manen än..Jämför med springbilderna, där kan ni se svullnaden i ena kotan.

Linda

Ni är bjuden på kalas!

Den 6 november är ni bjuden på kalas här i bloggen. Då skall det firas, det är nämligen så att den dagen har jag haft Fifa i ett år :) Hurra hurra! Tänk vad tiden går fort, det är inte klokt. Jag var så lycklig! Som ett litet barn i väntan på tomten, jag kunde inte sitta stilla. Så kom hon äntligen och det bara pirrade till i magen, jag vet inte hur många gånger jag sprang ut till hagen den veckan! Något jag faktiskt minns var att jag tyckte hon var lite osocial, det skrämde mig en del, hon var inte så intresserad av oss människor, idag får man aldrig vara ifred ^^ Fifa är nyfiken i en strut på allt och alla! Såhär såg hon då ut när lill fian kom till mig..

Fifa utforskar hagen!Efter någon dag kom snön :)En månad senare :)

Linda

Glöm inte frågestunden :)

Glöm inte att ställa frågor till frågestunden :) Sista dagen idag, fråga precis vad du vill!

Linda
Ny header- igen!

Jag blir aldrig nöjd på min header, så nu är det en ny igen, äh den får duga! Jag vet ju på ett ungefär hur jag vill att den skall se ut, men det är inget jag själv kan göra, då behöver jag hjälp, fast av vem? Nej en gång skall även jag bli nöjd ^^

Linda

Bitter dag nr 3 med hälta

Bitter är väldigt lugn nu faktiskt. Han har inte gnäggat en ända gång sedan han kom hem, han verkar nöjd med att vara tillbaka :) Dock skulle jag nog inte låta honom gå i hagen fören Fifa är här och henne hämtar vi på fredag, han kommer springa som en idiot annars och det vore ju tragiskt med tanke på att han är skadad.

Jag är ganska säker på att han har en lätt stukning. Nu har han stått inne i ett dygn med lindor som stöd. Tog ut honom för en stund sedan för att se hur hältan var, det är inte alls farligt, han tar nååågot kortare steg med höger fram, men sedan är fötterna alldeles för långa (han skulle ha blivit verkad denna vecka) och han har fortfarande inte vant sig vid att gå barfota. Högerbak dock tror jag är lite bättre men då har jag inte kollat svullnaden heller. Jag tog och sprang lite med honom på gräsmattan men den sluttar något och jag vill inte springa med honom på grusvägen, där kan han lika gärna halta till pga stenarna. Dock tyckte inte jag det såg något vidare hemskt ut faktiskt.

Han blev i varje fall lite bättre efter att han varit ute och rört på sig, men jag låter honom vila ytterligare ett till dygn inne och sedan får jag se om man skall ta och göra en liten större sjukhage som han kan gå i på dagarna, lite längre promenader också.

För övrigt är han pigg och kry och jag är inte alls orolig, det känns som att det kommer gå vägen. Vi får hoppas att min magkänsla är rätt denna gången också..

Linda 
Frågestund - anonyma välkommen

Fråga precis vad ni vill! Är du feg och vill vara anonym så kör till denna gången, Inte för att jag förstår varför vissa måste vara det för inget kan ju hända precis men men, skall vi se hur det funkar  ;) Men roligast är om man vet vem du är såklart..inga frågor är dumma, ja visst kränkande frågor och liknande är väl aldrig roligt, men det hoppas man inte får :) Då kör vi!Linda

Nu är han hemma!

Nu är mammas pojke hemma igen :) Jag blev så himla glad då jag såg honom i hagen att han inte haltade lika mycket, han haltade knappt alls faktiskt. Fram var inte jättesvullet om jag skall vara ärlig, bak var fortfarande som en ballong. Dock är han ju helt klart redan på bättringsvägen.

Det var lite sorgligt att lämna Summa och Jennifer, det var ju inte alls såhär det skulle bli, men Bitter måste stå inne och ta det lugnt med alla sina fyra så det fick bli så.

Nu står han inlindad och ombäddad i vindskyddet, det funkar bra och han är faktiskt väldigt lugn. Ingen feber heller :) Vad mysigt jag och Bitter ska ha det i veckan, ingen liten snorunge som tar all uppmärksamhet heller!
Linda

Min häst hade slitit sig!

Bitter hade slitit sig från vindskyddet så han har gått ute inatt i hagen. GREAT! Nu letar vi finka för fullt så vi kan hämta hem honom och slänga in honom i vårat vindskydd. Nu var tydligen fram svullet också enligt Jennifer, skithäst, han kunde liksom inte stå där då?? Ja så just nu känner jag mig bara så jävla stressad.

Jaja min önskat gick tydligen i uppfyllelse rätt snabbt, Bitter kommer hem.. hmm..

Linda
Blöder näsblod och haltar!

Jennifer ringde och berättade att Bitter inte var kry, han blödde näsblod och var halt. In i bilen och for iväg raka vägen till Alby!
Ja han var verkligen halt, visst gick han framåt och det var inget ben som släpades men halt var han, både på höger bak och höger fram. Höger bak var väldigt svullet speciellt vid kotan, han kändes dock inte speciellt varm. Han hade även slutat att blö näsblod. Han såg heller inte hängig ut eller något vidare dålig, han åt hö med aptit och var pigg som vanligt.

Vi är helt klart säker på att han har gått omkull, oj vad brydd jag blir, NOT, den där hästen är stappligare än stappel.

Gick och och ringde veterinären. Hon tyckte jag kunde vänta ett tag. Åt han med aptit var det ett gott tecken och gick han på alla fyra (trots hälta) var även det ett bra tecken. Men vi skulle låta honom stå på box nu under natten, så vi tog in honom i tältet och stängde för, så får han stå där inatt. Han kunde även vara svullen i benet imorgon också över att han stått ett tag, så jag får åka dit på morgonen och kika, kanske försöka röra lite på honom om svullnaden inte gått ner, jag ska ge det några dagar annars blir det farbror doktor!

Varför kan inte mina hästar hålla sig hel och frisk?Linda

Veckans tips!

Curb strap.

Jag ger det tipset igen då antalet läsare har ökat i år, jag tycker curb strap är en sådan smart grej att ha!
Curb strap är en rem man sätter mellan bettringarna, oftast är det westernfolket som använder detta.

Och vad är det nu bra för? Enkelt: bettet åker inte ur munnen! Gör du böjövningar exempelvis kan det ju vara smart att ha en curbstrap. Det kan även vara bra vid de gånger hästen får för sig att dra iväg, då brukar man som ryttare atomatiskt dra i tyglarna eller böja in dom, rätt som det är far bettet ur munnen på sidan.

Nej curb strap är ett hett tips, inget som påverar hästen över huvudtaget, det håller bara bettet på plats vid vissa tillfällen.

Det finns att köpa på de flesta hästbutiker, annars kan man lika gärna ta en sporr-rem som jag har gjort. Funkar bra det med :)Linda

Hästen har för stort huvud :O!

Jag måste bara visa denna häst, vilket stort huvud för denna kropp hon har! Är det verkligen möjligt? Det ser totalt sjukt ut!! Lite läskigt? Det måste ju vara nått fel? Är det bilderna eller? Kika HÄR

Haha vadå ha lite att göra?

Linda
Bitter- Hur jag fick bevis på mina känslor!

Ja det är söndag, jag har varit ute hela förmiddagen så nu vill jag vara inne ett tag. Sambo är borta med lastbilen och tar ner en timmerkåk, vad förvånad jag blir! Han är aldrig hemma, han jobbar varje dag, även helger, men igår fick jag faktiskt en hel dag med honom vilket jag är glad för! Men nu sitter man här ensam igen, inga hästar, ingen karl och Elmo ligger i hallen lerig, kanske ska ta och berätta lite om min andra snutt nu när tiden finns?

Bitter, Blue Bitter. Honom hör man inte så mycket om i min blogg, jäkla matte men det är ju Fifa jag satsar på och det är ju islandshäst som är mitt intresse, Bitter han kom bara av en slump i mitt liv! Det är jag glad för.

Det var aldrig menat att han skulle bli min, han skulle som sagt vara en sällskapshäst till min dåvarande häst, men eftersom ägaren inte ville ha honom tillbaka och gav hästen till mig med glädje, tackade jag och tog emot. Sedan dess har han varit min och så ska det förbli, jag låter honom hellre somna in än att sälja.

Speciell häst, lite osäker men världens snällaste. Det går inte bara att gå in i hagen och hämta han hur som helst, ibland men inte alltid och absolut inte vem som helst. Han är en cool häst men perioder kommer och han kan vara lite osäker och fjantig på det mesta. Ena dagen lunkar han med huvudet i backen med en stor timmerbil i ändan, andra dagen är en brevlåda farlig. Han visar aldrig en tendens till att vara irriterad eller sur, har aldrig fått uppleva den sidan ändå blir han alltid ledaren i en flock.

Bitter är en känslig kille, väldigt lyhörd. Trevlig att rida, han är alltid posetiv till jobb. Under de senaste åren har han blivit riden som westernhäst, det passar honom ypperligt, han är lite trång i ganascherna och behöver därför jobbas lång och låg, han blir dessutom väldigt lugn och avslappnad utav westernstilen, Bitter har nämligen en hel del energi.

Under den tiden jag arbetade och tränade Bitter som mest kände jag ett bra tycke för hästen, men aldrig en sån där stor kärlek. Jag brukade säga till Martin att jag tror inte jag skulle bli jätteledsen om han blev tvungen att avlivas. Har ni hört på maken? Vilken matte? Trots detta tyckte jag oerhört mycket om honom och han fick alltid det bästa av allt, jag lät heller inte vem som helst rida honom. Detta med tvekan till att jag älskade denna häst försvann en kall vinternatt.. hur? Det skall jag berätta nu..Jag och sambo vaknade utav ett samtal mitt inatten.
- Vem sjutton ringer nu?
Jag kände på mig att något var fel, ingen ringer vid den tiden.
- Hästarna har rymt! Skriker Martin och slänger sig ur sängen, jag slänger mig ut på gården i byxa och jacka, endast barfota i skorna och en tunn t-shirt under! Springer allt vad jag har till hagen. Den är tom, fjädergrindarna är öppen och vi kan se hovspår leda ner till vägen. Martin talar om att det var en bekant till honom som hade sett hovspår från våran gård ända till grannbyn! HJÄLP! Är dom i ljungaverk!!! Jag grinar och grinar, vi slänger oss i bilen och far med ilfart iväg. Vi följer spåren, jag ringer polisen. I grannbyn finns många vakar och en damm, hjärnväg och annat otrevligt, ni kan ju tänka er mina tankar.

Bitter som är livrädd för tråden, hur kan detta komma sig?? Han som aldrig rymmer från gården när han kommer lös (det vill säga om jag tappat honom eller på annat vis) för han är alldeles för fantig för det, tänk vad rädd han skall vara! Hans hagkompis Rigge var då ledarhästen så givet hänger Bitter efter honom, kanske var denna lilla krake påväg hem till sitt förra hem?

Vi följer spåren, dom går över massor av vägar och över flertal gårdar, jag kan se hur de har skitit lite överallt. Spåren går runt runt här och där så det är väldigt svårt att kunna följa dom. Vi letar överallt. Inga hästar. Jag skriker efter Bitter, skriker mig nästan hes och grinar samtidigt. Sambo blir såklart väldigt stressad över min panik. Svärmor och svärfar har kommit för att hjälpa till även Rigges ägare.

Jag och Martín far till skogs och letar, vi lyckas köra i diket, såklart. Vi blir hämtade och fortsätter skallgången. Var fan har dom tagit vägen? Jag tänker mig tanken hur rädd Bitter måste vara, lill killen han som blir så orolig och nervös över nya ting. Han blir ju lätt uppstressad.

Vi träffas på en plats vid en stor golfbana jag och de andra ägarna, de tyckte sig se några spår där. Vi kliver ur bilarna och börjar traska i djupsnön.
- Titta! En häst!
Det är Rigge som står där, han ser munter ut den lilla busen, matte går och tar sin häst och kramar om. Men min häst syns inte till, Bitter är inte där! Jag får panik, han lämnar aldrig sin flock! Nu kommer de värsta tankarna upp i mitt huvud, han måste ligga skadad någonstans, har han gått ner i en vak? Dammen? Har han sprungit vilse i mörkret? Jag grinar och grinar och i panik skriker jag allt vad jag har efter honom.. DÅ.. då hör jag hur jag besvaras av en gäll gnäggning och långt långt där borta ser jag en svart sak komma i all världens fart över golfbanorna
- BITTER!! Skriker jag av glädje. Min häst kommer rätt i min famn, dyngsur av svett och pulsen maxad. Mitt hjärta slår flera volter, jag blir så lycklig! Han är oskadd! Men.. han hörde mig! Han sprang till mig! Jag var helt paff, här fick jag ju verkligen bevis på att jag var efterlängtad.

Efter mycker pussar och kramar traskar vi hemmåt, det är en bit men vi skiter i det, vi är glad över att våra hästar är funna och oskadda. Sedan den dagen fick jag bevis på mina känslor för Bitter..


Detta är en bild som betyder väldigt mycket, samma vinter som han försvann, min fina fina Bitter..Linda
Nu har jag sagt upp mig!

Ja som rubriken säger, jag har sagt upp stallplatsen, Bitter och Fifa kommer hem igen!!!!!
Gud jag är så glad, det känns så himla bra, det känns så rätt! Ju längre tiden går dessto bättre känns det, jag kommer inte ångra mig, mitt hjärta bultar av lycka. Mina älsklingar kommer hem!

Jag har tänkt på det här väldigt länge nu, funderat och grubblat. Jag har låtit tiden fått avgöra lite också, jag ville inte ta förhastade beslut även om detta beslut blev ganska snabbt ändå med tanke på att Fifa har inte bott i härnösand så värst länge, men jag har i alla fall funderat och jag kan inte känna något annat än att de ska få komma hem.

Jag själv åker ju hem så pass mycket, min hemlängtan är enorm. Man brukar ju säga den där stora hemlängtan går över med tiden, för mig var det tvärtom, det gick ganska bra i början men det har blivit värre och värre, man har verkligen insett hur mycket ens hem betyder för en. Jag kommer inte hoppa av skolan, aldrig i livet, jag ska fortsätta att studera och bo i lägenheten de gånger vi är på mittuniversitetet, men jag kommer åka hem varje helg och varje dag/vecka jag kan!

Sedan har jag blivit ännu räddare att köra bil efter krocken, jag är spänd så fort jag sätter mig i bilen och får bilder i huvudet hela tiden att jag skall få en smäll från sidan, jag som titt som tätt grina om vintrarna när jag skulle ut med bilen, hur blir det då denna vinter? I en stad? Ut på E-4 ännu räddare än vad jag varit? Nej det skulle aldrig funka..jag kör bil varje dag men jag tar inte bilen i onödan.

Igår byggde jag och Martin en paddock ute på åkern, det gör vi varje år men den här blir lite bättre. Nu har vi satt upp stolpar och tråd ordentligt, sedan har vi köpt skartkablar och ska skicka efter stora lampor, så det blir en belyst bana! Härligt!

Grimmorna jag köpte igår är välkommen hem grimmor ^^

Jag har en månads uppsägningstid men rätt som det är kommer de hem tidigare, det beror på när Jennifer fått tag i en annan sällskapshäst åt sin. Gud vad jag längtar, kan jag få hämta dom nu??

Nej nu har jag i alla fall provat på att hyra in Fifa någonstans och det ångrar jag inte, hade jag inte gjort det hade jag ju aldrig fått känna hur det varit eller kännt den här enorma saknaden och säkerheten!

Mina bäbisar kommer hem <3Linda

Shoppat lite..

Lite blogg-less har jag nog blivit känns det som, men det har ju inte blivit så mycket med Fifa på ett tag, kanske blir mer då jag skickar efter sadeln.

Idag for jag och sambo till birsta, shoppade lite reflexer och grimmor, Bitter fick en brun och Fifa en Rosa. Elmo fick en bädd av husse. Testade även en ridoverall jag länge velat ha, den skall önskas till julklapp, igen, förra året var dom slut när älsklingen skulle köpa en, synd synd. Köpte även skartkablar och lampor skall skickas efter. Idag har man grejat och donat en massa med stolpar. Mm vad kan det vara tro? Nu snart ska vi käka och sedan bär det av till Martins farbror som fyller år :)
Linda

Tömkörde

Tömkörde gumman idag, hade verkligen ingen lust att rida, migrän, trött, kallt och på väg hem till Erikslund. Jag är SÄMST på tömkörning och Fifa gjorde inte saken bättre när hon studsa och fick fnatt, undra väl vad sjutton matte höll på med. Efter massa strul med tömmar och hit och dit gick det hyfsat bra på slutet då vi tränade över bommar- där slutade vi. Tänk om hon hade kunnat varit inkörd, gud vad roligt! Det var ju meningen att jag skulle få hjälp i sommras, men så blev det inte, utan det blev massa kostnader och tid till farbror doktorn istället ><

Så nu är jag hemma igen, hemma hemma alltså i huset, mitt riktiga hem :) Vad ovanligt! Är man hemmakär så är man..

Linda
Hemma bäst!

Jag saknar mitt hem med mina hästar, man har verkligen insett att det finns inget bättre! Även om man har tillgång till paddock, stall o.s.v. så ne, inget slår hemma! Jag saknar att se min svarta stora tuss och min lilla raggsocka i hagen. Vilket tjat va? Men hemma har vi gryyymt bra med ridvägar, det är bara att välja och vraka, många trygga fina vägar! Vilka minnen man har med alla uteritter..

Synd att jag inte har så mycket kort med Bitter på turer, jag brukar inte vilja ta med mig kameran när jag rider honom ^^


På en picknick tur i skogen! :)Årets dopp :)En långtur på rankleven (klätterbacken)En mysig och busig ridtur på kalvstigen (vanliga fina rundan)En sväng till grannbyn Ljungaverk i Hussborg med ett gäng :)En lång tur på andra sidan sjön med vännerna :)Galoppträning hemma på gården :)På väg hem från en lång tur!Hemma i MIN paddock :) Fråga inte vad jag gör.I paddocken över mina hemmagjorda bommar ;)Lite träning hemma på åkern :)Linda

Blev så glad över orden :D!! Hovslagaren!

Jag blev verkligen glad idag av hovslagarens ord. Verkligen! :)
Han sa:
- Egentligen tar inte jag emot nya kunder längre men du lät så himla skön och trevlig i telefonen, du presenterade dig så artigt, vem du var och vart du kom ifrån och berättade hur din häst var att sko, det är sällan någon som presenterar sig ordentligt och jag har aldrig varit med om någon som talat om i förväg hur deras häst är att sko, oftast har de berättat hur besvärliga dom är när jag kommit dit och man känner sig nästan lite som lurad. Jag kommer helt klart åka hit igen!! Du har en härlig stil!

Dom orden gjorde mig så fruktansvärt glad! Gud vad roligt att höra!

En annan rolig sak var att Fifa var klar på en halvtimme och stod som ett ljus hela tiden. Hovslagaren tyckte hon skulle få äta lite hö medans han verkade och skodde henne och så fick det bli, hon mummsade och smaskade i god ro.
- En otålig häst ska man inte dra ut tiden för, man ska även låta dom få pyssla med något, som att äta hö.
Jag var chockad! Jag har haft ont i magen precis hela dagen för Fifa brukar vara ett jäkla litet monster att sko. Hovslagaren gillade Fifa och  tyckte inte alls hon var något problem.
Min förra hovslagare som också är lugn och duktig tar tyvärr typ två timmar på två hovar, Fifa blir rasande!
Jag har dessutom frågat mina andra förra hovslagare om jag ska låta Fifa äta medans de skor om henne, men de har bara tyckt att det skall göra saken värre. Hah! Inte då! Nu har hon dessutom brodd på!

Dock gick ridningen skit, red lite i paddocken och hon kändes väldigt tung, speciellt i vänster varv. Ringde min kiropraktor och han sa att jag skulle rida ett par gånger till eftersom musklerna legat i ett annat läge ett tag kan det ta tid innan det börjar lossna riktigt för Fifa, det förstår jag med men hon kändes nästan värre nu? Hon brukar inte reagera efter hon är nyskodd heller. Men hon kändes jättehemsk idag, även i skritten dessutom :( Jaja. Vi får se hur det utvecklar sig. Något posetivt fick vi idag :)
Linda

Aj!

Det gjorde lite ont i hjärtat när jag läste detta!

--> Jennifers blogg <--

Linda

Svar: Fifas höjd!

Okej dags för svar på Fifas mankhöjd, tro eller ej men jag mätte till 129 mot 130.

Japp! Jag sa ju att hon var en liten skit ;) Jag är 1,60 så det kanske är därför hon ser större ut? Men hon är väldigt liten, det är därför jag tappar hakan så fort jag träffar en annan islandshäst som är så stor och maffig, det blir ju liksom storhäst i mina ögon. Så mmm Fifa är lite för liten för min smak, men jag kunde inte motstå henne min sockertopp och så liten känns hon faktiskt inte när man rider, hon är ju så långbent och smäcker! Men liten det är hon..

Gulligt när någon skrev 140, man kunde ju önska!

Linda
Lek och kommunikation med tok ungen!

For till stallet en sväng förut. Ville vara med myspysan! Tog med lång-grimskaftet, spö, någon morotbit, häst och ett glatt humör. Tänkte träna lite kommunikation idag. Började longera lillpysan, det gick bra, vi körde bara skritt idag, faaast Fifa ville köra något annat.
- Vad sägs som studs och hopp, och bakut och stegra?
Eh ja, hon var lite halvtokig.
Normalt sett hade jag reagerat en del på de där stegringarna, kännt en klump i halsen, men nu blev jag nog mest paff samtidigt som jag var lugn, Fifa är en fjant och har mycket bus och energi i kroppen, jag fortsatte bara driva ut henne på volten och efter ett tag insåg hon att det där med att stegra inte var något matte brydde sig om.

Min tanke var att jag skulle träna lite förflyttningar, rygga o.s.v men så blev det inte, min donna ville träna spansk skritt! Hon slängde fram frambenen fram och tillbaka, snabbt och högt
- Matte matte titta! Titta vad jag kan! Är jag inte duktig nu!
Trots att mitt hjärta slog extra några gånger så berömde jag henne inte, jag vill inte att hon skall slänga fram benen hur som helst när hon vill, det skall hon göra på kommando, annars kan det lätt hända en olycka.

Däremot bestraffade jag henne inte utan lät henne komma in på ett annat spår, jag tänkte att idag var hon riktigt pigg och busig så lite lös lek vore inte dumt. Så jag släppte busan och hon iväg som en studsboll! Emellanåt ville hon äta gräs på sidan av paddocken, då slog jag med spöet i backen och Fifa iväg i all fart, samtidigt som jag bjöd in henne till mig, hon kom med glädje emot matte, öronen spetsade rakt fram, huvudet högt med stora glimtande ögon, vilken liten prinsessa! Hon var extremt lyhörd och lyssnade till mig, ibland fick jag vara bestämd då hon hade bråttom och blev för närgången. Tappade hon focus drev jag iväg och bjöd in.

Eftersom hon tydligt visat i början av passet vad hon ville tog vi och tränade lite spansk skritt, fram fram, hon följde mig samtidigt som jag pekade med spöet, det blev som halvhalter så fort hon lyfte fram, hon var väldigt energisk och tyckte hon var så duktig! Jag avslutade rätt snabbt då vi fått en underbar kväll tillsammans!
Linda

Hur hög är Fifa?

Okej kära vänner, nu har jag mätt Fifa så gått jag kan. Hur hög tror ni att hon är? :)Linda

Bortskämda djur?

Bortskämda djur, det hör man ju lite nu och då. Många tycker min hund är bortskämd, jag håller inte med. Jag tycker inte man kan skämma bort djur. Jag ger hund enormt med kärlek det är allt, det är så jag skapar en min perfekta tillvaro med min hund! 

Att jag ger min hund kramar och pussar varje dag, att jag ger min hund en dyr bra mat, att jag låter mig hund sova i sängen, att jag oroar mig över min hund när någon annan har honom, att jag leker med min hund full av glädje, att jag inte bryr mig att min hund tog en strumpa, att jag ger min hund enormt med kärlek- det är inte att skämma bort!

Jag tycker inte att man kan skämma bort ett djur. Bortskämd för mig är exempelvis ett barn som blir förbannad om hon inte får som hon vill där förälden drar sig tillbaka och låter barnet få det han eller hon vill. En bortskämd person för mig är en otacksam människa som sällan blir nöjd. En bortskämd person är sällan tacksam för det hon just fått eller har. Bortskämd blir man hur man beter sig och känner inte vad man har eller får<-- även om detta är grunden till det bortskämda.

En häst nöjer sig med naturens gräs i hagen, en hund nöjer sig med en trasig leksak, en katt nöjer sig med en ful varm filt, ett djur nöjer sig med den lilla kärlek den får. Att vi då uppfostrar och låter hunden få tugga på strumpan eller hästen får sin dyra utrustning, kanske katten bärs i famnen hela dagarna - det är inte ett bortskämt djur, det är ett omtyckt djur, de kan inte känna sig otacksama, dom är tacksam över de dom får oavsett lite eller mycket, dyrt eller billigt, sedan vad vi människor ger dom resulterar inte till ett bortskämt djur. Ett djur kan inte känna eller tänka som en människa.  

Att sedan komma med sin förklaring att katten äter inte vilken mat som helst. Om vi säger såhär, djur är smarta och det är klart det tar det godaste, får katten en massa olika val väljer denne det bästa. Får katten däremot aldrig välja kan det vara svårt att bli kräsen om katten inte vet om något annat. Är en katt hungrig så äter katten, men oftast blir vi människor nojiga och köper ny mat efter ny mat. Katten får fler och fler val och blir mer och mer kräsen. Katten är inte bortskämd, katten är smart och har sina val tack vare matte eller husse!

Enligt folks åsikter nu kring ett bortskämt djur menar det att djuret får alldeles för mycket av det som är bra? Då skulle ett bortskämt djur i mina ögon exempelvis vara en häst som skulle få ströva fritt ute på lägdarna och bara vara häst med sin flock. Det är alldeles för bra för att vara sant

Det är min tanke och min tanke är att ett djur kan inte bli bortskämd.
Spansk skritt level 2

Tog ut skruttis till stallet idag, borsta och pysslade lite :) Hon är verkligen en liten sölgris när hon äter, helst ska hon putta omkull hinken, hela mulen är full av geggamat, lite sött, mindre sött att puffa mulen på matte ><

Jag kände ändå att jag ville hitta på något med henne idag även om hon ska vila från ridningen tills på torsdag. Så vi tog och tränade lite spansk skritt. Hon är ju superduktig måste jag säga, jisses vad hon smäller fram benen, haha lite sött. Jag berömde hela hela tiden och pulade i henne mycket mycket morötter. Eftersom hon har fattat det här med att lyfta frambenen så tänkte jag gå till level 2, alltså börja gå framåt.

Jag måste säga att min häst är fantastiskt lyhörd och lättlärd, hon gick inte korrekt spansk skritt såklart men jag såg att hon började tänka helt rätt! Dock var det svårare att få henne gå framåt i högervarv, hon ville gärna vända sig in mot mig eller stanna och lyfta, skulle vara bra om någon kunde titta lite på mig när jag jobbar Fifa, rätt som det är ställer jag mig i fel position ibland på höger varv automatiskt, även om man hela tiden försöker tänka att stå rätt, men kanske gör jag något annorlunda i det varvet, eller så har Fifa helt enkelt inte fattat. Men jag är super nöjd, hon var kalasduktig. Jag tränade henne lös på slutet och det gick sååååå brraaa, hon gav verkligen allt vad hon kunde. Hon ville verkligen det här, om det var moroten som lockade mest (förmodligen) så verkade hon tycka att hela grejen var rolig, hon tänkte så hjärnan knakade alltså! 

Jag är så kär i min lill snuppa!

Bild från i sommras då vi nyss börjat träna spansk skritt :)Linda

Påfyllning i blogglistan!

Tack så hemskt mycket Anna för dina fina ord och för bloggtipsen :)!!
Nu finns fem nya bloggar i blogglistan!
Jag har även börjat gjort så att jag sätter en * efter varje NY bloggadress vid varje påfyllning, på så vis har ni koll på de som är nya!

Linda
Silverlotion?

Det var nått helt nytt för mig! Silverlotion till eksemhästar. Något som provat? Såhär står det:


Silverlotion, Verkar mjukgörande, antiseptisk, klådstillande samt insektsavstötande

Den innehåller kolloidalt silver som på ett naturligt sätt skyddar mot bakterieangrepp och svampinfektioner, näringsrik och penetrerande emuolja som lugnar, lenar och hjälper huden att regeneras och organiskt svavel – utvunnet ur tallträd (MSM).
Organiskt svavel är kroppens åttonde mest förekommande ämne i vikt räknat.
Det finns i varje cell i kroppen och är en viktig beståndsdel i kollagen och keratin, som bland annat bygger upp hud, hår och naglar (klor, hovar).
Silverlotion innehåller dessutom allantoin, glycerin, vitaminer och eteriska oljor.

En produkt bestående av EMU-olja, kolloidalt silver och MSM. Verkar mjukgörande, antiseptisk, klådstillande samt insektsavstötande.

Kan varmt rekommenderas vid behandling av eksem hos hästar, hundar och katter. Preparatet är klådstillande, antiseptiskt och mjukgörande. Det kolloidala silvret håller eksemet fritt från svamp och bakterier.

Mycket framgångsrikt vid behandling av islandshästar med sol - insektseksem. Islandshästar är vana vid en helt annan tillgänglighet på organiskt svavel än den vi kan erbjuda i Sverige.

Eftersom produkten är så viskös är den idealisk för behandling av djur med kraftig päls

Mer info här

Linda

Hos kiropraktorn!

Nu är Fifa behandlad i ryggen för sjätte gången. Det var ett riktigt fint väder så vi njöt ordentligt av promenaden.
Framme hos kiropraktorn- mitt första intryck av Sune var en glad och lugn man. Han började gå igenom Fifa väldigt noggrannt. Fifa hon snurrade runt- Of course! Jag som vanligt skämdes och kände mig i obehag, varför kan hon bara inte stå still och sköta sig??

Sune däremot (som alla andra) tyckte inte hon var besvärlig, hon var en smart häst som var med hela tiden. Jojo.

Jag berättade att Fifa ställde sig åt höger hela tiden i ridningen. Han kände i "käkgroparna?" Jag har förstått vad som är fel på min häst, kiropraktorerna har visat och förklarat men de pratar ju sitt kiropraktorspråk så att sedan förklara ut det korrekt i bloggen- inte lätt för lilla mig. Men groparna här nu då vid käken var inte likadana, ena gropen var mer "urgröpt" än den andra, den andra var alltså för lite urgröpt (nu var det en väldigt liten skillnad men skillnad fanns ju) och där fanns då en låsning. Han knäckte och hade sig med käken, det såg lite otäckt ut men Fifa brydde sig inte ett skvatt- konstigt nog. Han fick dock inte till det till hundra men en liten förändring.

Han gick vidare till rumpis. Måste säga att Sune var väldigt noggrann, han gick igenom henne från topp till tå och använde till och med en tumstock. Han mätte vid flankerna.
- Hon är helt klart sne.
Kul! Han frågade mig om jag tyckte att hon hade svårare i vänster varv samt om sadeln låg mer åt vänster. Ja tänk jag har faktiskt alltid tyckt att sadeln ville lägga sig mer åt vänster (detta har jag varit tokig på) Men min egna förklaring på detta trodde jag var att jag råkat sadla den lite sen eller att den gled åt sidan när jag hoppade upp, men o andra sidan så kändes den aldrig fullt rak på ryggen trots att jag med fötterna försöka trycka den i rätt läge. Fifa har dessutom skjutit ut rumpan åt vänster hela tiden vid tölt. Detta lär ju vara den starkaste förklaringen till de problemen i alla fall. Han fixade även till det också så hon blev rak igen.

Han gick vidare till ryggen, kände, klämde och knyckte. Han surra om nå övertorn utskott osv. På ett visst ställe i ryggraden möttes inte dessa övertorn? Utan det var snett plus att det var som en grop neråt. Efter att han behandlat ryggen skulle den inte vara sne längre (jag fick känna men tyckte det var svårt att avgöra själv)
Jag var väldigt brydd över hennes lilla grop, om den verkligen skulle försvinna. Det kunde han inte riktigt svara på, det kunde lika gärna vara ett lägre övertorn? Äh jag bara surrar om en massa övertorn och utskott som jag inte vet ett dugg om.

I det stora hela tyckte han Fifa såg bra ut ändå, det var inte alls hej kom och hjälp mig. Hon ömmade ju inte ett dugg i ryggen och därmed verkade det inte vara så farligt, hästen hade ju inte ont menade han på. Detta visste jag sen förut, att hon inte hade ont i ryggen, det har jag kännt i ridningen plus att min andra kiropraktor har sagt samma sak. Hur mycket de än klämmer och knycker så reagerar inte Fifa. Fifa brukar verkligen säga till ordentligt om något är fel!

Nu ska hon få stå i två dagar, sedan skall jag rida henne på torsdag och då ville Sune att jag skulle höra av mig och berätta hur hon kändes.

Sune verkade väldigt kunnig och seriös!

På vägen hem hade Fifa bråttom, en buss körde snabbt förbi och Fifa kastade sig ut på vägen. En långtradare kom i världens rus (där hastigheten skall vara 60) Fifa blev rädd och det var nära att hon tryckte mig mot långtradaren, men chauffören saktade inte in ett skit, man blir så trött på trafikanter ibland!!

Aja nu har jag ringt efter en hovslagare också, han kommer på torsdag, huuuh får vi se hur snäll Fifa är då!


På väg till kiropraktorn :)Linda

Det jag menade var..

Jag skulle ha varit tydligare i mitt förra inlägg. Jag menade såklart svar på kommentar, att svära och skrika i åt sina läsare för att man inte klarar av kritik. Jag menade inte självaste inlägget, där får man väl ruska av sig sin ilska ibland.

Men att med ilska svara i väldigt trista och fula ord till en kommentar, DET tycker jag är fel.

Typ: Din jävla äckliga lilla vidervärdiga människa, osv

Linda

Förundras..

Haha ja jisses, jag förundras fortfarande på bloggare med sitt dåliga humör som svär till sina läsare och annat dylikt. Lite roligt att läsa ibland samtidigt som jag tycker synd om "offret" :p Det är liksom inte rätt i mina ögon.

På tal om humör, jag har ett hemskt humör, men det får endast min karl uppleva, sjukt egentligen, den man älskar mest av allt i hela världen får skiten ^^ Det är inte många som tror att glada Linda kan bli arg, hua jag är lik min mor! Måste verkligen ändra på mitt humör, räkna till tio, andas.. stackars Martin :)Linda

Less och Le

Ibland kan det bli så fel. Jag var ursinnig idag och det gick väl ut över hästen såklart. Inte för att hon var den coolaste idag heller. I stallgången ville vi inte stå stilla, speciellt om matte hade ögonen på annat.
- Matte matte matte, vad gör du, vad ska vi göra? Vad är det där borta? Vad finns i hinken? Snurr snurr.
Energi hade hon till max.
- YES! Tänkte jag, hon har ju varit så fruktansvärt seg på senaste tiden.

Upp och hoppa och sen iväg. Oj vad hon hade bråttom! Små trippade på vägen, jag har inget emot de där lite småheta trippande, det jag däremot har emot är att det kändes som om hon skulle kunna slänga av mig när som helst.
Så kom en bil bakom oss förståss.
- Shit! Tänkte jag och red ut mitt i vägen för att visa att han inte kunde köra förbi hur som helst. Min häst är trafiksäker, har hon alltid varit, men är hon på det här humöret kan vad som helst få henne att sprängas, ett löv, en människa, en fågel. När Fifa sprängs menar jag studs, hopp och spark, spark och hopp mot bilen? Nej tack! Jag hoppade av.

Tölten finns, tjoho!! Den känns väldigt fin att börja träna på MEN jag kan inte tölta barbacka, det går inte, jag glider bara fram mot bogen och mina ben pekar rätt ut och rätt fram. Jag får VÄRLDENS stolsits i tölten. Fifa som har lite bråttom och strular lite med benen, tappar lite takt och balans ibland gör det ju inte lättare för mig att hålla balasen och räta henne. Hon ställer huvudet åt höger fortfarande och skjuter ut baken åt vänster, jag kan inte räta/korrigera henne, jag klarar inte av att hålla skänklarna i rätt position, eller hela mig för den delen. Sedan fick jag hoppa av för varenda mötande bil för Fifa var busig ända till örontopparna! Jaha att hoppa upp på en sådan häst sedan är inte lätt. Gaaah! Jag höll på att bli tokig. Jag red endast tjugo minuter, gav upp rätt fort för jag var så less. Jag behöve verkligen en sadel om jag ens skall kunna försöka njuta av ridturen.

Jaha och vad vann och lärde vi oss utav denna ridtur? Att Fifa äntligen hade energi och var riktit töltglad som ledde till att matte inte klarade av att rida henne och tappade humöret totalt. Great Linda!

Imorgon ska vi gå till den nya kiropraktorn, tänk, jag kan GÅ till honom, jag som haft minst 1,5 h till förra.Linda

Hööks reflexridtäcke!

Skall snart bege mig till Härnösand. Har en del att göra i stallet och så ska man hinna rida givetvis. Usch jag vill helst vara här hemma :( Men det går inte, sedan saknar jag Fifa såklart, brydd på hur hon har det och så efter en vecka utan matte!

Titt här då! Det här vore inte dumt faktiskt! Undra bara hur det fungerar att rida barbacka med detta? Hööks reflexridtäcke i underbar färg ;)


Linda

Varför importera från Island?

Det är väldigt populärt att köpa och importera islandshästar från Island. Vissa åker dit och väljer sin häst men jag tror inte många har den chansen utan köper hästen osedd.
Vad tycker ni om detta?


Jag tycker det självklart har sina nackdelar. För det första vet man ju inte alls om man trivs med hästen, man kan heller inte med egna ögon klargöra sig för att hästen är hel och frisk. Visst kan man förälska sig i hästen genom att bara få se dess utstrålning på kort, men det är ändå en risk att det kan vara felbedömt och inte som man tänkt sig. Risken för eksem är ju alltid större på en import dessutom <-- vilket är söndertjatat!

Fördelarna
är väl främst att det är lite spännande att spontant skicka hem en häst man "pekat" ut, jag tycker nästan att många hästar från island verkar lite känsligare och "fräschare" vet inte hur jag skall uttrycka mig rätt. Oftast har hästarna fått en uppväxt med mycket frihet och gemenskap i en flock som är viktigt och sunt!

Men vad prioriterar man där egentligen? Vad är viktigast? Bör man ta in fler hästar från Island när det finns så många ute på marknaden? *VARFÖR köper folk hästar från Island istället för här i Sverige?* Ja menar det är väldigt svårt att säga att - man inte fann någon som föll en i smaken i vårat land, för det kan man aldrig vara säker på med en import heller. Bilder säger mer än tusen ord och kan vara missvisande. Hade jag i grund och botten vetat hur Fifa EGENTLIGEN var hade jag aldrig köpt henne haha, men jag ångrar inget idag. Så bilder kan vara väldigt svårt att gå efter ändå. Intressant fråga tycker jag :) 

Jag är inte bangen att köpa en häst från Island, spännande tycker jag! Dock skulle det ha blivit min andra-tredje häst. Inte som första häst tror jag, den första vill jag vara säker på och då vill jag gärna träffa och provrida. Sedan kan jag vara lite spontan och halvgalen och köpa mig en present från Island, främst föl/unghäst.

Bild tagen från: http://www.islandshastarskane.se/

Linda

Nästan bestämt..

Nu kan man nästan säga att jag bestämt mig för att skaffa en sensation ride G3 med G4 sits. Jag blir mer och mer övertygad om att den här sadeln kan passa Fifa riktigt bra. Jag skall bara få min egna sadel såld först sedan blir det nog att jag skickar efter och provar sensation. Spännande!

Linda
En ridtur på Ára :)

Idag hängde jag på min vän till stallet där hon har blivit erbjuden att rida en islandshäst lite nu och då. Så jag fick hänga på en ridtur på den andra islandshästen Ára från Degerö. Stooor och maffig häst, lång och vacker man! Jisses! Så är hon bara fem år, det kan man inte tro. Jag börjar mer och mer inse vad det är för en liten plutthäst jag skaffat, hitills har jag inte träffat en som är lika liten och päcklig som Fifa.

Vi red ut på en skogsväg. Det var mysigt. Ára var väldigt känslig och fin, påminde en del om min egna lilla häst. Hon hade verkligen en storhästgalopp! Kul att rida en liten större islandshäst  :)

Nej det var mysigt, gör jag gärna om. Lite bilder på Ára och Breki!

Linda

Titta vad jag hitta!

Nämen! Titta vad jag hitta! Arabstoet jag tog hem förra sommaren ligger nu ute på annons. När det var tänkt att jag skulle köpa henne kostade hon 25000, då hade de gått ner i pris rejält också.
Hmm bilden är tagen av mig här hemma ser jag :P

Det är svårt att sälja hästar idag men o andra sidan är det nog svårt att sälja en oinriden häst som är så pass "gammal" nu vet jag inte om hon blivit inriden sedan jag lämnade tillbaka henne, vilket jag tvivlar på. Fin häst i alla fall! Lite nervig och var lite svår att för kontakt med men annars superfin, bra extriör! Hon rörde sig väldigt fint och skulle säkert bli en fin ridhäst! 

Annonsen <---

Här är en film på henne också, samma dag som hon kom hem till mig :) Den svarte är min lilla Bitter!


Hästar som har stått hos oss

Hemma har vi som sagt tagit emot hyresgäster på vårat lösdrift, det har kommit och gått hästar genom åren och jag tänkte att jag skulle visa vilka som har stått här :


Miljon Maggen (Mille)Detta är då alltså min första allra EGNA häst som jag tog hem vintern 08. En snygg och läcker kallblodstravare. Helt outbildad och nyligen inriden, vi hade roliga stunder tillsammans. Dock blev han alldeles för dominant för mig att jag inte klarade av honom längre, så han packade väskorna till skåne.

Blue Bitter (Bitter)Denna lilla herre kom samtidigt som Mille. Honom lånade jag som sällskaps häst åt min dåvarande häst. Dock ville ägaren inte ha tillbaka honom så jag tackade och bockade- fick hästen gratis. Han är den häst som stått här längst.


IsaSedan kom Isa till gården en nätt liten varmblodstravare, det blev Bitters stora kärlek. En vän till mig tog henne på foder ett tag. Supermysig liten tjej! Hon gick emellan Bitter och de nya hästarna, för ingen skulle få bråka med hennes karln! Väldigt roligt att se faktiskt.


Rigel Maggen (Rigge)Sedan kom det här bustrollet in i flocken. Rigge, en kallblodstravare som faktiskt är kusin med Mille, supersocial och superbusig. Matte blev med barn och Rigge fick lite semester här hemma hos oss då. Det här var Bitters absoluta bästa vän. De var aldrig ifrån varandra, så tajt som de hästarna var är obeskrivligt. Mys och bus varje dag. Dock var Rigge en liten terrorhäst så han fick flytta efter ett tag.


VickyNär Isa åkte kom en annan varmblodstravar tjej. En STOR travare. Dock hade hon brytit höften och skulle få komma till oss som ett slags "rehabliteringscenter" En jättesnäll tjej som inte tog så mycket plats i flocken trots att hon var störst. Dock blev hon sämre och sämre så enligt min åsikt tyckte jag ägarna skulle ta bort henne för hennes egna skull. Så kom dagen då Vicky hämtades för slakt, hemsk dag!


SummaNär Vicky försvann kom en tredje dam till gården, Summa! Ett sött litet arabsto. Snäll häst som alltid tyckte det var trist när någon ny kom in i flocken, men det brukade släppa efter ett tag och Summa blev automatiskt en slags mamma till nykomlingarna. En helt okomplicerad häst.


Haaydirah


Bild kommer. Jag har alltid varit en ponny/islandsmänniska och när Summa kom till gården kunde jag inte låta bli. Så jag tog hem ett eget litet arabsto, unghäst. Knappt hanterad och riden bara någon gång. Det första hon gjorde var att kasta av mig på provridningen och dessutom sprang hon över mig i stallporten, dum som man var tog man och lånade hem hästen på prov ändå. Detta blev Summas bäbis, de var oskiljaktiga!! Nästan besatt! Haaydirah skickades dock tillbaka efter någon månad då det inte var en häst för mig.


FaunFaun, den största häst vi haft här på gården. Fullblod. Riktigt sådär dumsnäll liten kille, detta blev Summas bebis också då Bitter och Mille "stötte" ut honom lite ibland. En tjej från skåne hade honom här en sommar, dock gav hon bort hästen efter ett tag.


Fifa Frá Enniskoti (Fifa)Så kom min lill snuppa november 2010. Såhär såg hon ut när jag fick hem henne, min lilla lurvsnuppa! Det första hon gjorde var att gå raka vägen till höbalen, så typiskt henne!HlinHlin, lill tjejen följde med Fifa som stöd i det nya hemmet. Hon var en riktigt gosig liten donna. Gjorde inte mycket väsen av sig i flocken, detta var den häst som jag blev storm förtjust i när jag skulle åka och titta på Fifa. Hlin kom fram först av alla och skulle mysa. Dock var hon inte inriden eller riktigt hanterad så det fick bli min fina Fifa! Hlin åkte sedan hem efter ett tag.CloudyHär har vi en till bushäst, Cloudy. En korsning mellan quarter och varmblodstravare. En nära vän till mig lånade hem honom över sommaren. En riktigt liten finurlig kille, typisk bebis i huvudet. Han hade inte mycket i bagaget men var ändå en speciell och rolig liten krabat! Han for hem efter några månader.

Linda 

Boll till häst

Har ni testat det någon gång? En sån där stor jolly boll, det skulle jag vilja testa slänga in till Fifa. Inte för att hon under en längre tid skulle vara så intresserad men man kan ha bollen till mycket tricks med sin häst. Jag tror faktiskt jag skall skaffa en sån boll framöver, har lite goda ideer :) Någon som vet var man kan få tag i dessa bollar??

Men titt på denna bedårande film: FILM

Här har vi en tull gullefilm :)

Jag har så ont i magen :(

Jag har ont i magen varje dag jag är hemma. Känner en stor saknad och känner en liten deprisson. Det känns så tragiskt, jag vill att allt ska bli som förr. Värst blir det mot vintern, speciellt de där vinterkvällarna då det är fullmåne som lyser upp hela hagen och jag varenda gång gick till hästarna för att krama om dom. Det var så mysigt att komma hem från jobbet och fylla på vatten där i mörkret samtidigt som mina fina vänner kom för att hälsa. Jag saknar att tillsammans med Martin fixa höbal åt dom. Jag saknar att kunna gå ut precis när jag vill och hälsa på mina vänner. Jag saknar att vi alltid hade en liten hästflock i hagen. Jag saknar mina hästar här hemma på gården, både Bitter och Fifa, jag har så ont i magen utav detta :(

Det är jobbigt att ha tagit ifrån Bitter hans hem, han är den häst som stått här längst och som hör till hagen, gubbyn liksom. Min stora svarta springare som älskar att stå under björken, min stora svarta springare som går och låter med sina näsborrar hela tiden, min busiga häst som gärna kivas med raggsockan. Jag saknar honom här hemma trots att det är Fifa som jag satsar på nu. Fifa min lilla lilla raggiga bebis, som älskar att stå på sin lilla sten här i hagen, som får sina fnattanfall och kutar med världens bocksprång, min lilla lilla jänta. Detta är så jobbigt. Det här är ju deras hem, tillsammans!! Jag tänker på det här hela tiden, det har jag gjort ett bra tag, jag har så ont i magen :(
Linda

Tokbild

Tokbild på mig och skruttan från en långtur med vännerna i vintras- början mot vår!
Saknar :(Linda

Till salu!

Köparen står för fraktkostnad.

Handgjort westernträns FULL stolek. Köpt på marknad. Nypris 800, Nu 600: Nu 500:- (Använt av mig en gång)
Albion sadel dressyr, 16,5" Normal mot vid. Fräsch och fin. 6000:-
Möjligtvis kommer min westernsadel bli till salu, den kommer jag begära 7000:- för, återkommer med mer info när det är bestämt.

LindaSaknar!

Jag saknar min häst :( Men på söndag är jag tillbaka igen! Fast då kommer jag sakna min sambo och mitt hus :(


Linda

Islandsridning- oinspirerad?

När jag ser många som tränar sina islandshästar och även tränare blir jag lite brydd ibland. Det är så mycket träning på volt och fyrkantsspåret.

Nu rider ju jag westerninspirerat hela tiden på Fifa och det finns så grymt mycket olika övningar man kan göra. Jisses det finns hur mycket rörelseövningar som helst. Mycket detalj övningar, mycket bomövningar, böjövningar, ryggningar, halter i olika övningar, sidoförflyttningar i olika slag, mycket trailövningar som innebär en del lydnadsövningar, att kunna styra hästens minsta lilla steg.. ja det finns hur mycket som helst!

Jag vill inte påstå att jag predikar för just western, men jag tycker det finns enormt mycket övningstips i just den grenen. Det är en sån bred ridgren och det finns så mycket smaskigt att ta med i sin ridning.  

Men som med islandsridning, jag ser sällan någon som rider mer än på volt, ovalbana och fyrkanten på sin islandshäst och även många tränare. Jag drar såklart inte alla över en och samma kamm, men jag ser sällan samma övningsbredd i islandridning som exempelvis western. Är det samma trend som att inte ha schabrak under sadeln ;)?


Linda

Veckans tips!

Jag tänkte börja med någon som heter veckans tips :) Så det börjar jag med idag.

Två bra träningstips när man vill bygga upp balansen på hästen, westerninspirerat:

1. Ställ/böj hästen samtidigt som du gör en 90 graders sväng där hästen skall korsa fram i den riktningen som hästen är böjd åt. Släpp sedan ut hästen rak på på rakt spår och böj sedan in den igen och gör samma sak. Var noga med att du böjer/ställer INNAN svängen, så du inte böjer precis då du skall svänga. 

Kan vara lite knivigt från början, ibland kan det vara bra att ställa ut konor som man skall svänga runt. Konorna kan man ställa sick sack rätt över plan. Alltså det blir en 90 graders sväng runt varje kona och sedan rider man rakt rätt fram till nästa kona som man skall svänga 90 grader runtom.2. En annan bra balansövning som jag höjer till skyarna är också mycket 90 graders ridning. Denna övning har jag nämnt flera gånger förut och kan också vara lite knivig i början. Den här övningen har jag tränat mina hästar mest i trav, både häst och ryttare får en otroligt bra balans! Samma här, trava rätt fram, sväng 90 grader (dock skall hästen i denna övning vara rakställd) var noga med att hästen korsar fram så det inte blir någon u-sväng. 90 graders övningen betyder 90 grader!! Efter varje sväng rider du rätt fram några steg sedan tar du en till sväng. Försök att hålla hästen rak hela tiden så den inte bara faller iväg.

Vissa hästar kan från början bli piggare av detta och sprattla omkring, det kan bli studsigt och tokigt, detta brukar vara för att hästen varken har styrka eller balans - sedan är det något nytt såklart. Ju mer man tränar på detta desto säkrare blir du och hästen, hästen kommer få bättre balans och mer styrka, det man då kommer känna efter resultat är att hästen gör övningen i ett mindre tempo, 90 graders svängarna kan nästan kännas som slowmotion, lite som en halvhalt däremellen, det är bra, då använder hästen rumpan! Men var noga med att det inte är en lathetsgrej, att hästen stannar och svänger, för vi vill fortfarande ha igång traven men skillnaden är att hästen sätter sig ner i svängen och precis där (i en kort stund) känns det som om hästen stannar upp. En bra balans och styrke övning!! Detta är dessutom en bra övning för heta hästar som verkligen måste börja fundera, balansera upp sig och använda rumpis. Min heta travare blev betydligt lugnare och starkare efter denna övning! Jag rider aldrig lätt utan sitter alltid ner på mina hästar.

Linda
Barefoot och sensation ride

Nu är det bara sadlar i huvudet på mig, jag sitter typ halva dagarna och läser om olika bomlösa sadlar. Har kontaktat både sadelprovare och återförsäljare. Jag har gett mig fan på att jag ska finna en passande sadel åt Fifa nu, inte en ända opassande sadel till på hennes rygg!!

Jag är nyfiken på dessa bomlösa (faktiskt haha)

Barefoot London- Men hur lång är anläggningsytan egentligen? Jag vet ju inte hur kort Fifa behöver faktiskt, det går väl såklart att mäta. Det surras om att denna bomlösa kan vara snäppet för lång. Tar jag stolek 0 (det minsta) för byxstolek 32-34 (jag har 36-38) vet jag inte om stor rumpa min får plats, tar jag stolek 1 kanske den blir för lång för Fifa. Det där är något man måste testa. Barefoot London är i dressyrmodell, inte superful (även om alla bomlösa är fula;) den ligger på ett hyfsat pris i alla fall.

Här finns en animerad film hur Barefoot ligger på hästryggen: FILMEN

Jag har hört  och läst mycket gott om barefoot från olika håll här på internet och är en sadel som jag har hört talas om sedan förut. Jag har dock mest kikat på London, vill inte ha allround sadel utan det skall vara dressyrmodell, därför tyckte jag London verkade bäst. Vilken barefoot har kortast anläggningsyta tro?

Ny pris går denna sadel kring 6500:- men då måste man köpa till en pad vilket ligger mellan 1000- 1700 :-


Sensation ride. Jag vet det var ju den sista sadeln jag skulle pröva. Men jag tog i akt och läste en del om den sadeln. Nu är denne alldeles för dyr för mig, är man student har man inte mycket i fickorna. Dock blev jag lite nyfiken ju mer jag läste. Den må vara grymt ful men som jag sagt tidigare så tror jag det kan vara en sadel som passar Fifa.

Sensation Hybrid verkar kunna vara något. Passar islandshästar med rak rygg och som är lätt överbyggda, passar även till den kortryggade islandshästen där varje centimeter räknas står det. Nypris på denna är 14.640 :-
Mer om hybrid HÄR

Sensation G4 För islandshästar med rak rygg, om man som ryttare gillar mycket stöd i sadeln, häst med hög framparti (menas inte med hög manke) Kåporna är en aning tillbakaskurna för att få en mer bogfrihet. Denna sadel är designad som en stilren dressyrtävlingssadel. Nypris för denna är 13.450 :- Mer om G4 HÄR

Det verkar vara väldigt många med islandshästar som har "samma problem som vi" som skaffar dessa sadlar, därför blev jag lite mer nyfiken faktiskt. Priset blir kanske högre än det jag utgett om man ska ha med pads och vojlockar här också, inget jag tog reda på.Men priset är alldeles för högt, dock kunde man delbetala på den hemsida jag länkat till.

Dessa sadlar nu då barefoot, sensation eller annan typ av bomlös, de verkar ju inte vara så lätt att bara finna dom lite här och var, så hur sjutton kan man få chansen att pröva? Sadelprovarna här tror jag inte har dom sedan vill jag gärna att en kunnig till dessa sadlar kollar hur den ligger. Hur hade ni gjort??

Bilder tagna från var och ens hemsida jag länkat!
 Detta är en Sensation rider G4


Linda

Överväger bomlöst

Det blev mycket sadelsnack nu och jag är väldigt fram och tillbaka. Men jag har faktiskt (helt otroligt nog) börjat fundera på att skaffa en bomlös ändå. Tills vidare i alla fall. Kanske meningslöst att skaffa en bomsadel nu när hon ändå kommer förändra sig mycket i kroppen framöver, sen hittar jag ändå ingen passande bomsadel, suck.

Tack för alla era tips och råd! Kom gärna med fler..

Linda
Frågor till er..

Jag har ju verkligen insett att alla predikar för sitt sadelmärke haha. Ena säger hurra ena säger buu. Det gäller helt klart att jag själv måste skapa mig en egen uppfattning kring dessa sadlar.

Några har nämnt Morris and Nolan, jajjemen den har jag haft mycket i tankarna. Inte heller helt omöjligt att testa en sådan heller, jag tror vi testade en sån en gång på Fifa i vintras, Morris and Nolan Junior, hann dock aldrig rida i en sådan och jag minns inte riktigt heller vad sadelprovaren sa om den, två sadelprovare har ju redan sagt så många sadlar som ska ligga bra på Fifa vilket de hitills inte gjort.

I alla fall. jag sökte efter Morris and Nolan Junior där ett tag men verkade vara omöjlig att finna begagnad, därför övergick jag till clic och albion som det fanns större utbud av på blocket. Clic hann jag däremot aldrig testa men nu blir jag osäker på kilbossorna och på att tyngdpunkten skall ligga baktill, men men man måste pröva sig fram.

Nu till mina största fråga till ER!


* Finns det någon som aldrig behövt byta sadel någon gång från att hästen var unghäst, vad var/är det för sadel?

* Ni som har behövt byta, varför och till vilka sadlar?


Förresten, hittade den här ursnygga sadeln, jag fick ett gott skratt kan jag säga. Vilka ideer de har idag! Eller är det jag som är så dum som inte fattar? Den kanske inte är färdig gjord än??? Hoppas på det sist nämnda! 

Linda

Star trekk dressyr

Mmm jag är väldigt nyfiken på den här sadeln faktiskt efter att ha läst lite. Kan ingen med lite mer erfarenhet berätta mer om denna sadel? Passar den alla (om man väljer rätt stolek o.s.v)?

Har kontaktat ett företag för mer info, men priset svider.

Linda
Korta raka sadlar- som kan passa

Ja, jag sitter och kikar runt hela tiden på dessa sadelelände och jag vet faktiskt inte hur jag ska bära mig åt. Visst fanns det någon i närheten som hade massvis med olika sadlar jag kunde testa på Fifa så no problems, men det finns det ju sällan. Så hur ska man bära sig åt? Inte en sadelprovare häromkring en gång till, jo en ny i så fall.

Det jag är ute efter är en ponnysadel, ja jag tror inte hon kan ha över 16,5"- det beror förstås på modellen naturligtvis men hitills av alla de vi provat så har högst 16,5" funkat. Hon ska givetvis ha vid, eller vid mot x-vid.


Tekna sadeln. Den ser riktigt bekväm ut och ser inte så vidare lång ut heller. En rak sadel med omvärmningsbar bom vilket är kanon! Lagomt pris. Dock står det på beskrivningen: den ligger på något svängd rygg, inte för platt över ryggen, då den är något takformad över bossorna. Släpper ganske tidigt från hästryggen, kan vara bra på en yngre kanske överbyggd häst.

Globus clic har många tipsat mig om. En kort och rak sadel. Dock pratas negativt snack om att sittspunkten är långt bak. Enligt bilden ser den längst ut av alla de sadlar jag tar upp här. Men som jag nämnt tidigare, en bild kan vara missvisande! Denna sadel ser också väldigt bekväm ut, något i min smak :) Dock går bossorna lite väl utanför sätet än de andra sadlarna?


                                                           Lippo sadeln. Kort och rak sadel. Dock verkar det vara en rätt så dyr sadel och verkar inte finnas i så stort utbud på begagnat. En lippo hoppsadel 15 " lade vi på Fifa, den låg an och bra tyckte jag, dock för liten såklart och just den sadeln var för smal för min donna. 

                                                 
Prestige sadlarna verkar också vara rätt så raka, dock vet jag inte om de är något speciellt korta. Jag fann en intressant islandssadel från Prestige, dock dyr, hua inget jag köper till en unghäst precis, men jag gillade dess design med bogfriheten exempelvis.


De bomlösa sadlarna skulle kunna vara:

Star trekk, den såg iaf ut som en sadel (haha) nej men jag gillar engelsk model, dressyr, djupt säte med stöd. Viktigt att få den lodräta sitsen. Denna sadel var halvt bomlös vad jag kunde förstå. Dock dyr, men den formar sig efter hästen vilket är väldigt posetivt i mina ögon, kanske slipper man hålla på att byta fram och tillbaka?Sensation ride, tror jag säkert kan passa Fifa. Dock är inte denna sadel heller den billigaste. Sedan (bli inte arg nu mina fina bomlösa fanatiker läsare) så är detta nog den sista av alla jag skulle pröva. Det är nog ingen sadel i min smak men man ska inte döma för fort, har man inte prövat så har man inte, men jag har mina aningar.  Otroligt ful i mina ögon men säkert en smart sadel med de "problem" som jag och Fifa stöter på hela tiden. 
Detta med bomlösa sadlar, jag vill gärna hoppa lite med Fifa framöver och bomlöst är inget man hoppar med, lite tråkigt. Dock såg jag en sensation ride jump, hmmm?? 

Tänk om man kunde få chansen att få låna hem och pröva sig fram :(

Linda

 Glömska jag! Ursäkta..

Ni får ursäkta men jag tror jag har missat att svara en del. Jag har haft så mycket med skola, hund, häst, pendling hit och dit, segt internet.. ja jag har haft full rulle om man säger så. Så ursäkta om jag förvirrat glömt din kommentar, jag kommer faktiskt på några i efterhand som jag glömt. Så det är inte för att ignorera eller inte bry sig, sån är inte jag :) Skriv igen och påminn annars!

Linda
Har lite tankar kring en sak..

Jag är hemma i huset denna vecka. Jag har sån hemlängtan jämt så jag far hem vid varje chans jag får. Har även en del skolarbeten här hemma att ta itu med samt ska vi väl försöka få till bilen lite.

Så Fifa Diva får en vecka ledighet faktiskt. Kan ju vara bra. Inte för att hon rids supermycket eller speciellt hårt men men, hon har varit så seg och ovillig denna vecka så lite vila kanske gör susen. Kanske är det päls-sättningen som spökar?

Jag har lite tankar om en sak faktiskt. Jag funderar på en grej jag inte kan ta över bloggen förren det är bestämt. Men sugen det är jag, kontstigt nog. Vi får se vad som händer, om det blir av. Som det känns nu hoppas jag verkligen på det :D!! Kan tiden gå fortare??

Fiiina biiilen!Linda

Produkter från hööks!

Igår svängde jag in på Hööks och köpte ett par  svarta skydds boots. Fifa slog ihop väldigt under trav, sedan verkar hon inte bry sig om var hennes fötter hamnar så det är lika bra att skydda på :) Undra hur länge dessa håller! Dom kändes ganska.. sladdriga?


Minns ni fleecetäcket jag köpte från hööks? Det var gigantiskt! Alldeles för stort! Då köpte jag ett i stolek 125!! Alltså behöver hon 115. Jisses. Täcket var extra stort i halsringen, spännena åkte ju nästan ner till knäna. Så tänk på det om ni skall köpa det täcket, köp en stolek mindre för att vara på den säkra sidan, Någon som vill köpa det?Linda

Att rida Fifa frà Enniskoti!

Idag tog vi en ganska så kort tur eftersom jag hade lite bråttom hem (till huset i erikslund). Om jag säger såhär, idag funkade inte traven, hon ville hellre tölta. Man blir inte klok på den där hästen, snacka om att vara i en berg och dalbana! Nehe och varför funkar inte traven nu då? Jisses :P Nu ska vi inte tro här att lilla flickan höjer ryggen så fint och använder bakmotorn, för börjar jag kräva det går det vääääldigt trögt för lillfian, nej men det är lättare att tölta utan att jobba, jobba är ju jobbigt ^^ Ja det ligger myyycket grundarbete på listan för oss.

Fifa är lite speciell att rida. Hon är så känslig och det gäller att man rider så noggrannt, annars är det som att rida på en studsig gunghäst som knappt går framåt. Det krävs så enormt mycket känsla, man får inte tänka på något annat än just ridningen, man måste vara fullt koncetrerad på det man gör tillsammans med Fifa.

Är hon inte på humör så är det bara så, hennes humör varierar från dag till dag. Man vet aldrig vilken slags Fifa man kommer möta i hagen.

Hur känns det att rida Fifa? Ja som sagt en mycket känslig häst, det krävs inte mycket till hjälper (när hon är med på noterna) hon är väldigt lätt i kroppen, mjuk och fin, väldigt rörlig och smidig. Mycket lyhörd och ofta arbetsvillig, men man får vara försiktig med vad man kräver, hon kan bli instabil/rillbakadragen om man kräver för fort och för mycket, hon kan även gå emot skänkeln, backa ner i diken eller dansa runt, det spelar ingen roll om ett staket eller en bil är i vägen, är hon förbannad så är hon.

Annars är hon KANON att jobba med, superhärlig. Dock känns hon som en liten vinglig räka i dagsläget och jag önskade lite mer energi från hennes sida. Det är just energin jag ALLTID saknat, hon är inte precis het, dock tycker de som ridit Fifa att hon inte är "seg" det är väl kanske jag som är van vid min heta tokiga travare ^^ Vi får se hur allt kommer utvecklas med åren, intressant ska det bli i alla fall..

Jag tror jag får ta traven och tölten i olika veckor i varje fall. Det går absolut inte att blanda gångarterna under en och samma vecka, hon verkar bli.. förvirrad ^^


Linda

Missvisande bilder..

Många lägger ut bilder och filmer på sina bloggar eller internetsidor över huvudtaget. Kanske lite nu och då bilder, kanske bilder efter dagens ridpass eller bara vardagsbilder (sådär som en annan gör) Det är alltid lika roligt att få se lite media, lite annat än bara text. Dock ska man ha i åtanke att bilden inte alltid visar verkligheten. En ridbild kan säga mycket medans verkligheten säger annat. Bara en smart sak att tänka på :)

Dessa bilder är tagen från samma dag:


Nu är bilderna tagna i olika positioner, men det är också en del av det jag menar, bilder kan bli missvisande. På den översta bilden ser Fifa betydligt grövre ut med fin musklad rumpa, på sista ser hon ut som en räka. Just nu är hon en räka såklart :) Men att det kan bli sån skillnad, bara med lite annat ljus, position, vinkel, zoom o.s.v. Så är det även med ridbilder ibland. Därför lägger jag sällan upp missvisande bilder, jag vill att mina läsare ska få en sån klar bild av oss som möjligt :) Fast det klart, man lägger ju upp de finaste bilderna. Visst hade jag hellre sett Fifa som den övre bilden än nedre, men det kommer, och jag kan dessutom säga att Fifa ser då större ut på bilder än vad hon egentligen är i verkligheten, hon är ju bara en liten skit! (Se så fint hon svankar)

Linda

Prommis och bio!

Det blev en liten promenad idag med älsklingarna, husse är här på besök i helgen, han hänger alltid på till stallet när jag ber om det, hehe, antingen får han vara fotograf eller så blir det som idag, prommis.

Lekte lite med skrotan på vägen, hon är så tokig hon, dock var nog jag tokigast ^^

Nepp nu sitter man här och väntar på att gå ner till bion, vi ska se jägarna 2, hört att den ska vara riktigt bra, men eftersom jägarna 1 var kanon så tvivlar jag inte på den här heller! Vad myspys!


Linda

Teckning från Islandstokan!

Jag har fått en teckning (efter mitt eviga tjat) av Jenny (Islandstokan) På beställning har hon ritat min lilla prinsessa :D Visst är hon grymt duktig?! Varenda gång hon har lagt ut en ny teckning på hennes blogg blir jag lika överraskad, det är ju verkligen som taget ur en serietidning! Skit häftiga bilder! Här kommer min bild från Jenny:Linda

RSS 2.0