Till salu

Lina har tre hästar på träning varav två är till salu.
 
Djasn fra Alfholu -2001.
e: Daivo- Dyggur frá Oddhóli u: Ljósbrá frá Álfholum
Ett vackert trevligt stambokfört sto med mycket power. Rör sig flott med mycket aktion. Bedömnd med totalpoäng på 7,75 som fyrgångare.
80.000:- För mer info besök www.linatornqvist.se eller http://www.stangbyhasten.se/
 
 
 
Flaki från Stångby -2009
e: Falki fra saudarkroki u: Dögn frá Laekjamóti
Supersnäll Stor vacker maffig vallack med framtiden för sig, rör sig riktigt flott och fint!
Är under inridning/utbildning
150.000 :-  För mer info besök www.linatornqvist.se eller http://www.stangbyhasten.se/Linaträning

Puh. Lina träning i värmen blev det idag. Funkade bra, red inte med vikter och har inte gjort på ett par dagar och ja menar man känner ju skillnad, speciellt galoppen, den funkade inte alls idag men tyckte underlaget var hårt och vi hade inget stöd av staket eller kanter, så det försvårade lite. Igår gick den dock bättre men då red vi på annat underlag och hade lite mer stöd. Imorgon blir det vikter och en till Lina träning, här är det hårdträning inför söndagens tävling, aja vi får se hur det går, jag hoppas såklart att det ska gå bra men vi är ju som sagt nybörjare inom tävling och vissa saker är ju som sagt inte riktigt jämna, men men hoppas vi kör på och har kul :)
 
Min nya favvobild
 
"Lina tyckte att hon aldrig gått så fint som hon gjorde på ovalbanan, det kändes ju gott att höra :)"
 
Kvigpussar - det ni!

Jag och mina keliga små kvigor :)
 
 
 
 
 
Bilder tagna av Jennifer (mobil)
Bilder på ovalen

Idag drog jag och Erica med våra hästar till Timrås ovalbana. Det var några stycken där men hade varit roligare om vi var fler. I alla fall, detta var första gången jag var på en ovalbana så det var riktigt riktigt roligt. Om precis en vecka är det tävling och vi ska bara köra på, andra tävlingen någonsin så det blir mest tränings grej :) Faaast jag är nog tävlingsmänniska och hoppas givetvis att det ska gå bra hehehe. Linas mamma hade med sin kamera så jag blev faktiskt på bild hehe, fick några bilder jag ska visa nedan.
 
Från början var det bajs, Fifa var okoncentrerad och hade inget tryck. Jag fick rida på volten ett tag för ute på ovalen sprang hon bara hejsan svejsan. Efter ett tag börjar hon lugna ner sig och blir mer fokuserad på matte, så ut på ovalen och hon gör det kalasbra. Tölten var jättefin faktiskt, över förväntan. Hon kom fram, paddlade, tröck på och dansade fram. Jag blev så glad när en tjej/kvinna (haha) ropar vilken fin tölthäst jag har. Åh sånt är så roligt att höra!! Lina tyckte Fifa gick skitfint, tjohoo! Ne men det kändes jättebra faktiskt!!! Hhihiihih finaste hästen. Fråga mig inte vad jag sitter och tittar efter på töltbilderna, inte lägger jag all fokus på ridningen iaf haha, lär väl prata med någon, knäppjök.
 
'
 
 
 
 
 
Galoppen var också fin, över förväntan där med i båda varven, ibland testade jag trycka på henne och då kom hon verkligen upp, men det är inget jag tänker göra på tävlingen eller träningen inför helgen, jag ska rida och träna på som vanligt. Hon kunde bli något fyrtaktig i galoppen ibland men ja menar.. galoppen fanns typ inte för en månad sedan utan den har kommit mer och mer på ett par dagar, så jag är ASnöjd, hon gick ju helt klart över förväntan. Pigg och glad kexchoklad var hon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan traven och den var blääääää. Usch ne usch tråkig, jag har skitsvårt att rida traven och den är ju verkligen en utmaning för oss.. ja menar hon travde typ inte för ett år sedan så ja.. det är som det är.. meeen Lina instruerade lite där i mitten och woooallaa så började den fina traven träda fram, för när man verkligen rider henne rätt och hon kommer fram och upp på rätt sätt.. då är den bra fin :) Jag är skitnöjd över dagen, tycker hon har blivit så fin på bara ett års ridning.
 
 
 
 
 
 
 
 
Summa sumarum är jag skitnöjd över min häst, går hon såhär på tävlingen kommer jag absolut bli nöjd :) Jag tycker hon gör det jättebra. Nu ska matte ta och finslipa sin sits lite. Galoppen är ju jädrigt svår att sitta i, den är sååå skumpig :P Hoppas på bra väder på tävlingsdagen annars blir vi sura. Hej hopp!
Från kaos till ...

Tölten har varit borta mer eller mindre. Eller alltså det klart hon töltar men jag menar den finaste tölten hon kan, DEN har varit borta, resten av gångarterna har varit helt okej i alla fall, och speciellt galoppen. Galoppen som varit helt borta börjar komma tillbaka så det är skönt.
 
Igår red jag ut en sväng, upp till kvigorna för det var betessläpp i rätta stora sommarhagen. Vägen dit gick både bra och dåligt. Galoppen var ju hur fin som helst! Oj pang säger det så tar hon ett steg fram i ridningen. Galoppen var superfin, nu var vägen mest uppåt faktiskt men plant på vissa ställen och hon höll galoppen jättefint även där. När jag skulle sakta ner till trav tog hon bara ner tempot och det blev kort lååångsam galopp... oookej kan du det?? Ahaapp haha amen då kör vi så. Nu ville hon ta mest vänster, det är den galopp som är lättast på volt men i det stora hela är höger finast när den kommer fram riktigt, men vänstern var riktigt riktigt fin och att hon kunde galoppera i sådan lugnt och fint tempo gjorde mig paff, annars är det ju full rulle hejsan tjohejsan.
 
Tölten var bajs, riktigt fy och usch jag blev desperat faktiskt, fattade inte varför jag inte fick till det. Hon bara sprang och sprang i tölten, inget flyt, inget paddlande eller den där vilande-steget-känslan, utan spring spring, ibland rollningar eller så kastade hon sig åt vänster hela tiden men skjuter över mig till höger sida, drev jag på tappade hon balansen, körde upp huvudet och bara toka, tog jag fram mina händer fick jag INTE det resultat jag ville ha, då spände hon sig bara och ville upp i galopp, det vara bara tokigt! Då börjar man ju känna lite press då tävling är om dryga en vecka.
 
Red hemmåt och hade väl mer eller mindre tänkt hålla mig i den riktningen, men.. ne tjurskalle jag kan inte ge upp och jag vet ju att hon kan. Tänk tänk Linda, hon brukar ju bli såhär emellanåt och hur brukar Lina göra? Vad brukar Lina säga? Jag går alltid tillbaka till träningarn och försöker se dom framför mig, för detta är ju inget nytt, det Fifa gör är att hon kortar sig i nacken och kommer inte fram riktigt och det kan ju ibland bli en utmaning. Tänk tänk tänk...hmm..okej.. jaa..ska testa då...pang bom efter en stund började hon arbeta på riktigt, kom fram, paddlade på började vila på steget, blev jämnare, kastade sig inte åt vänster, tappade inte balansen vid drivning och när jag äntligen tog fram mina händer kom hon fram mer och paddlade mer, yeeeeeeeeeeeees! Hoppa av hoppa av för tusan! Gick hela vägen hem med ett leende på läpparna.
 
Ja det är bara matte som måste tänka till och rida rätt. Tänk vilken skillnad det kan vara bara av förändrad ridning, från att gå så ojämnt, springit och otrevligt till att flyta på lösgjort i en dans :) Nu kunde hon till och med tölta på långa tyglar igen, DET gör hon bara när hon är helt lösgjord och har ett bra flyt. Det här inlägget hoppas jag att jag ska kunna gå tillbaka till och minnas, tänk om jag gett upp? Man ska inte alltid ge upp vid tuffa motgångar, man måste försöka klura och tänka till, våga prova, ha lite jävar anamma i sig. Lätt är det inte, och inte bara heller.. men det går. Jag vet ju att de dagar det går blä så är det ju för att jag inte rider helt rätt, sedan kan Fifa absolut ha sina dagar, dagar då hon är off eller på bitchhumör, men oftast går det att nå in på dom, man kanske bara måste ta till nya knep eller ändra sin ridning, det är ju helt klart tuffare och en större utmaning att rida när sin häst har en dålig dag, det är väl oftast där ryttarens kunskap brister..
 
Nu får du fan tänka till Linda och RIDA
 
Gaah dags för nya ridbilder tror jag! Juli 2012 :)
 
 
Euphoria

Denna tog mig med storm och jag blir lika rörd varje gång jag ser den. Sååå vackert gjort och så vackert de sjunger. Jag blir alldeles lycklig och varm i kroppen, jag ryser och får gåshud. Loreens Euphoria är verkligen min favoritlåt, jag bara älskar den och kan aldrig lyssna mig mätt på den. Så gör dom det hela till denna underbara show. Början är ju verkligen vackrast. Åh!
 
 
Uteritt

Gick hyfsat idag efter en vilodag. Brukar oftast gå lite sämre efter en vila men idag var det faktiskt helt okej och galoppen slog mig med häpnad, den som typ varit borta.. nu börjar den komma tillbaka igen, härligt. Tränade återigen med vikterna.
 
Lite bloggtorka, sen har ja inga nya bilder att lägga till så då blir man omotiverad :P Kanske kunde få någon att fota oss på ovalbanan på söndag..vore inte fel, men antar att alla sitter till hästen ;)
 
 
 
Onsdag

Idag har skruv fått vila. Hon fick tjocka på i sommarhagen istället. Det är ju helt otroligt vad den där magen kan blåsa upp på bara ett par timmar, ja hon kommer då inte kunna gå där dygnet runt hela sommaren :P
 
Istället för ridning har det varit målning samt bygge av kohage på 3,5 ha, men lääängtar till imorgon men mest av allt längtar jag till söndag iihiiih då ska jag Erica och Lina till Timrå och träna på ovalbanan. Härligt! Jag har aldrig ridit på en ovalbana, jisses det är väl på tiden??? Kommer bli skoj. Om mindre än två veckor ska vi ställa upp i V5, är GANSKA nervös, aja vi får se det mer som träning :) Vill rida rida rida nuuu.. nu när sommaren äntligen är här!!
 
Vikt-vänjning

Idag blev det träning på plan, programträning. Nu må jag även vänja henne vid vikter igen, jag rider ju aldrig med dom så det är väl på tiden nu innan tävling. Hon kändes fin idag, gäller att jag RIDER henne, ibland kan matte sitta och åka. Lite jobbigt med vikterna men hon gjorde det jättefint :)
 
En av världens skönaste filmer!!

Hur kunde man tro att man skulle känna sån varm och mysig kärlek i en zombie film? Åååh han är ju så fin! Rekommenderar verkligen denna!
 
Kondis

Kondisträning inför tävling är igång. Idag blev det galoppintervaller för islandsbrudarna. Fifa hade sjukt fin skritt idag föresten. Långa steg och stora rörelser, härligt håll i det så! Höger galopp är rundast och finast men vänster galopp är lättast på volten, höger är väldigt svår att balansera upp på böjda spår.
 
Sista biten hem blev tölt, Fifa tölta på bättre idag än de senaste dagarna men den där jättefina tölten är lite borta, men den kommer väl någon gång, Svala däremot må ha gjort framsteg idag, så fint har hon aldrig töltat i min närhet i alla fall, det var verkligen roligt att se, tjoho!! Imorgon ska vi träna program :)
 
Erica och Svala för några veckor sedan.
 
 
 
Betessläpp Fifa

Fifan på betessläpp. Hon var totalt ointresserad av de två nya, Jennifers hästar. Ärligt talat var hon och Svala mest ute efter att äta medan Bitter och de två nykomlingarna höll på att springa ihjäl sig. Hon är rolig hon Fifa, hon släpps på stooort sommarbete med kompisar som busar runt och inte visar hon intresse till att leka själv, hon drog efter de andra några varv då och då men mest dök hon ner i det gröna, haha ja roligare att leka med matte säg ;)
 
 
 
 
My black king

Min svarte springare är kung i sommarhagen. Genast blev han hingsten i flocken.
 
 
Funderar att byta bort blogg.se, det drar ner kvaliten på bilderna så kopiöst så jag blir tokig, någon sida att rekommendera?
In your blue eyes!

Älskar verkligen denna hästs ögon!
Herkules från isbitarna
 
 
Självklart drar bloggen ner kvalitén..suck..
Today

Puuuh kom nyss hem från en cykeltur med Fifa i det underbara sommarvädret. Känns i benen och rumpan, det är bra det, det är inte bara hästarna som ska fläska bort ;)
 
Hua det är fullt upp med allt, jordbruket, kossorna, hästhagar, hemlis och allt känns det som. Förmodligen släpps hästarna på bete imorgon. Då börjar sommaren på riktigt. Ikväll blir det nog ett ridpass för damen på plan, vi får se.
 
Nu är sommaren efterlängtad!
 
 
 
Foderval på sommaren

Det finns något som jag har funderat på ett bra tag. Just det här med kraftfoder. På vintern gör man ju en höanalys på sitt foder om man vill räkna ut en korrekt foderstat och ge hästen det foder den behöver. Hur gör ni på sommaren som är så noga med en höanalys annars? Hur vet ni vad hästen bör få i sig? Vad brukar ni ge hästarna på somrarna och i vad grundar sig dina foderval? Är lite nyfiken kring era tankar om detta. Jag brukar chansa lite svejsan tjohejsan och gå efter hästens hull och muskulatur, sedan vet man ju på ett ungefär vad som kan fattas i vallarna här omkring. Det har funkat bra, det var någon gång Fifa tunnade ur i somras och då var det bara att göda på så blev hon så fin i hullet igen, men jag är nyfiken hur andra ställer sig kring detta.
 
Fifan vältränad men lite väl smal blev hon här. Juli 2012
 
 
 
Fram med cykl´n!

Det gick jättebra när jag red för Lina igår. Då var gamla vanliga Fifa tillbaka. Hon var kalasduktig snuttis, trots reeegn och reeegn.
 
Idag blev det en cykeltur, årets första cykeltur med Fifan. Gick kalas. Jag tycker det är så roligt att se hästen i rörelse bredvid och vad man kan påverka dom även från cykeln. Till en början var hon lite fyrtaktig i traven men absolut inte mycket, men jag hade ändå velat att hon sökt sig mer framåt och rättat både takten och flytet liksom. Så jag ber henne bara med min hand sänka sig ner och fram. Eftersom Fifa är så hyperkänslig och så klok så fattar hon det på en gång, ibland behövde jag inte ens påminna henne och sökte sig ner och fram själv många gånger i väntan på mitt beröm, så duktig lilljänta. Då blev traven sååå mycket finare, kanonren, sväv och gungade framåt. Kalas.
 
Testade även att få fram tölten. Alltså en annan har ingen kondis så man är ju halvt död efter hundra meter haha och att sedan cykla med en hand och fokusera/korrigera hästen bredvid när man inte cyklat på ett år hah ja ne men även jag började fatta balans och teknik så det gick skitbra på slutet, det är bara att träna på det. Iaf så kortar jag grimskaftet en aning och tar ner tempot en aning, lyfter min hand och försöker på något vis rätta takten (för den blir en aning passtaktig, och hon blir lite hög) jag tror hon fattade mer och mer mitt kroppsspråk på vad jag ville. Jag försökte få henne att gå i någolunda bra form och framåt, inte för lång men inte för hög för då kom takten av sig naturligt och hon rörde sig mer i tölten, men det är att kunna tölta rent bredvid cykeln som är prio ett nu. De gånger hon paddlade på jättefint berömde jag mycket och gick ner till skritt, man får i början ta några steg i taget, sedan kommer hon säkerligen kuna tölta klockrent bredvid cykeln :)
 
Jag tog även gammgubben på cykeltur. Han är så himla duktig, han fick dock en kortare tur med tanke på hans gamla sletna ben, men oh jag tror han uppskattar att få komma ut, häftigast är väl när man gasar på som satan med cykeln och den där travhästen kommer fram hoho. Pållarna fick sedan äta massa grööööönt, dags att vänja dom ordentligt innan betessläpp, nästan så att de kan släppas i helgen, vi får se!
 
Första gången ja cyklade med Fifa, jag må ta nya cykelbilder!
 
Små framsteg stora lyckanden

Tänk, vad små små framsteg i sig kan vara så stort. Att de små framstegen kan ge en sådan stor lycka kanske rentutav en befrielse? En lättnad? En sådan glädje som är obeskrivlig. För oavsett vad det framsteget handlar om så kan lyckan vara lika stor hos en ryttare som äntligen fått sin häst att börja fatta tölten som en ryttare som nyligen klassat upp sig till A-klass. En glädje går inte att mäta, för varje framsteg vi tar med våra hästar är lika betydelsefulla oavsett vart vi ligger i utbildningen. Den lyckan jag hade för exempelvis Fifas tölt för ett år sedan den mängden lycka upplever jag självklart också idag, även om det är en sådan stor skillnad på gångarten, för det spelar ingen roll var man ligger med sin häst, varje litet framsteg betyder så oerhört mycket.
 
Jag kommer förmodligen alltid få uppleva wow känsla med min häst ju mer vi utvecklas framåt. Det där WOW som kanske inte är wow för någon annan. Traven som har varit något vi slitit och kämpat med, traven som inte funkat eller funnits på plats, traven som ibland försvann i perioder eller som gav guldstunder, traven som många gånger överraskade en, den där traven som kanske för en annan ryttare är något hon själv bara åker på med sin häst. De finaste travstunderna för mig kan vara så självklart för en annan, FÖR att man ligger på olika nivåer och FÖR att man har olika förutsättningar, eller hästen i varje fall. Man kan inte mäta lycka. Det är egentligen inte hur pass fin häst man har eller vart man ligger med sin häst som är priolyckan, det är de där små framstegen man gör med dom som gör den ärligaste och finaste lyckan.
 
För mig blir lyckan personlig, jag kan inte, jag kan INTE uppleva den där finaste lyckan, det där wow med en annan häst, det går inte. Det spelar ingen roll om jag får sätta mig på ett första klass sto eller en betydligt flottare och mer utbildad häst än Fifa. Det kan absolut vara fränt för stunden men jag upplever INTE den där spirande lyckan, ni vet.. när man vill rulla ner för en kilometers kulle och smälla hundra ballonger. FÖR lyckan grundar sig i de små framstegen.
 
Ibland kan jag tro att en del kanske kan ha svårt att förstå sig på andras lycka. För dom, som jag nämnde tidigare, kan det ju vara en självklarhet eller något som inte utmärker sig som något speciellt, men vi får inte glömma att de små framstegen är enorma steg för just den ryttaren och den hästen. Jag kom faktiskt på mig själv en gång när jag var in i en blogg och läste. Det var en tjej som var så lycklig över sin hästs tölt, hon hade verkligen kännt det där wow och beskrev lyckan så stort och så något fantastiskt, hästen hade klockat på något så underbart. Givetvis fanns bilder och jag reagerade lite som att "Ne men det där var ju inte alls som jag trott". För det såg inte märkvärdigt ut, det gjorde det inte..men.. sakta i backarna, det är ju ett stort framsteg för DOM, det är ju ett steg fram från hur det varit förut. De kan ha kämpat ofantligt mycket för att nå dit dom hade kommit. Den lyckan vill man inte ta ifrån det ekipaget oavsett hur långt fram de ligger. Så hur kan vi ha rätten att dömma? Lycka går inte att mätas och lyckan handlar inte om på vilken nivå man är på, det handlar ju om de där små framstegen som blir stora jättekliv.
 
 
 
Josefine och Herkules

Som sagt träffade jag Josefine och Herkules för andra gången. Kalasskoj! Herkules var så fin och Josefine så trevlig och glad som man kan vara. Det var som sagt Lina träning för sundsvallsborna idag, jag tyckte det gick riktigt bra om jag själv får yttra mig ;) Josefine har verkligen gjort ett bra jobb med Herkan och jag tror de har myycket mer att plocka fram. Tog lite bilder och även filmer. Fast bilderna får ni se imorgon ;)
 
En sväng till stan..

Tjo och tjim. Må snart dra vidare ska ta och träna för Lina nu på morgonen. Tränade för henne igår också hehe men det gick såådääär Fifan var inte på hugget mene.. hon brukar ju inte vara det efter en vilodag så det var jag väl beredd på. Traven var liksom borta :P Huh! Så nu jädrans ska vi ta tillbaka den. Dock hade jag sådan fruktansvärd migrän igår så jag kunde skjuta mig själv :( Så Linis fick hoppa upp och göra sista arbetet för jag pallade ändå inget mer.
 
Efter det ska vi två nötter till stan. Tjohejsan! Blir finnemang det. Efter lite shopping ska vi dra till Bergsåker. Josefine och Herkules från isbitarna ska träna för Lina så det blir ju kanonskoj. Är det någon fler som är nyfiken att träfa för Lina så kan ni höra av er till mig, I am her assistant! Haha. Det börjar bli en del folk faktiskt som har kontaktat mig via bloggen om att få hjälp av Lina, så det är ju great. Ni kan även gå in på www.linatornqvist.se om ni vill kika lite.
 
Nehepp dags att dra på sig ridbrallorna och masa sig ut.. i regnet :P
 

 
Sommarbete

Är det någon som släppt sina hästar på sommarbete än? Våra släpps nog om en vecka eller två.
 
Obeskrivligt

Jag vill bara gråta en skvätt. Idag har vi nog tagit ett steg framåt jag och Fifan. Jag vill hoppa jämfota, klappa händera, kasta tårta, smälla ballonger, rulla ner för en kulle, skrika, skratta, göra kullebyttor, dansa, moon walka och bara vara så jääävla glad :D
 
Förstå vad vi, hon och jag, Fifa och Linda tillsammans utvecklas. Kan hon bli såhär fin? Den häst som var så ful och raggig när hon anlände på gården, ojjamig det var inte mycket att hänga i julgranen men ack så söt, fast det var väl det ända, och idag går hon såå fint. Än är vi ju inte klar, nej vi har ju mycket kvar på vår resa.
 
Tölten var så.. jag vet faktist inte hur jag ska uttrycka mig, jag uttrycker mig så himla hejsansvejsan glad tjohejsan i varje inlägg ändå när det gått bra, men när det går SÅHÄR bra när vi går ett steg fram.. ja hur sjutton ska jag då på ett rättvist sätt kunna uttrycka mig? Hon var så så otroligt bra idag, hon rundade upp ryggen så fint, paddlade framåt på volten och var som en fjäder i handen. Lyssnade otroligt fint och töltade så kort och så underbart bra. Sög på bettet och skummade runt hela käften, hon var så lösgjort och genomgående i kroppen, och jag kände ju verkligen kraften, vad hon kämpade och jobbade på, jisses. Jag har ju börjat ridit mer med förflyttningar och det har verkligen gjort susen, jag har fått med hennes rumpa på ett bättre sätt.
 
Om vi ska lämna tölten och gå till traven kan vi ju smälla tusen ballonger och rulla ner för 1 km backe! Jag ska ta det från början. På volten i vänster varv: mammamia som alla de senaste dagarna. Höger var blah och jag fick inte riktigt riktigt till det så jag fick tänka om och jobba henne lång och låg istället och byta varv så fort hon gjorde rätt och bra ifrån sig, vilket hon gjorde många gånger. När hon kändes så där himla himla fin, uppe med ryggen, framme, lös, gungade på steget med fint sväv tog jag ut henne på rakspår och jag tappade hakan. OJ den traven, DEN traven har jag aldrig aldrig kännt någonsin. Stooor, rörlig, svääääv, guuungig oj.. så fin. OJ så fin. Kan hon trava så fint min lilla häst? Alltså när ska hon sluta häpna mig? Är det sant att en häst kan utvecklas såhär fort? Jag tycker det går fort framåt faktiskt. Det är som våren, det kommer snart smälla till och blomma ut ännu mer. Det här kommer bli en mycket intressant sommar...
 
Lös

Älskade häst, hur många kan släppa lös sina hästar på gården liksom? Jag behandlar henne lite som en hund, kallar på henne, pekar på vart hon ska gå, säger plats eller varsegod, är jag knäpp eller? Amen det funkar ju. Häromdagen efter ett ridpass släppte jag lös henne på gården så hon fick äta lite grönt medan jag gick och gjorde i ordning kraftfoder. Hon traskade neröver bakom huset och njöt av det gröna. Fast att sedan kalla efter henne nu kan vara en utmaning, vem fasen lämnar grönt färskt gräs liksom? Ja det skulle vara om man skramlar hink. Men det är ju bara att hämta. Sedan står hon oftast där jag ställt henne. Husse tog bort brodden för några dagar sedan och Fifan stod löst så snällt så, ibland får man påminna henne om grässtråna lockar men hon lyssnar när man säger åt henne, hon är riktigt duktig. Jag försöker ha henne lös så mycket jag kan, även när jag hämtar henne i hagen, jag behöver sällan ta på grimma och grimskaft utan hon följer med hon.
 
SM kval!

Min bästa Lina kvalade till SM F1 nu i helgen med Sjöfn, tjohooo dom är ju så duktiga, finaste finaste :)!! De var de verkligen värda, är så stolt över dom! Grattis ni är fasen bäst, kör hårt!!!
 
 
Sedan är det något speciellt med de här två. Lina tror jag kommer komma lång inom ridkarriären. Hon har en sådan speciell känsla för hästar, hon har en sådan ödmjukhet och ärlighet. Hon behöver inte sätta sig på en "stjärnhäst" för att det ska se flott ut, hon får de flesta hästar att se flotta ut, hon är helt otrolig, jag tror verkligen på Lina ja det gör jag, jag tror eller VET rättare sagt att hon kommer gå långt, det här är bara början.
 
Sjöfn har jag alltid varit så faschinerad utav. Ja hon är riktigt flott alltså men det mest speciella med Sjöfn enligt mig är hennes tölt, hon har en tölt jag aldrig sett en annan häst ha, hon liksom.. dansar fram. Det  här har jag tjatat om förut men jag måste verkligen få det filmat, för ibland tar hon fram de där vackra dansstegen, det ser så lätt och underbart ut, hon är verkligen unik för det. Jag hoppas Fifa en dag kan få in lite av de där dansandet. Så harmoniskt, det är så det skall se ut :) Sedan att hästen rör sig gigantisk i de andra gångarterna också är inget snack om saken, storhäst rörelse till max. Finaste Sjöfn!
Be Casch

Tack Josefine för tipset. Åh jag blir alldeles rörd när jag ser filmen, och riktigt riktigt glad. Haha det roliga är att jag sa precis samma sak som kvinnan i filmen: Aldrig aldrig en travare, aldrig i livet. Så kom min finaste Bitter in på hjärtat och jag skulle aldrig kunna göra mig av med den hästen, han är min svarta vackra vildhäst, kungen av de alla.
 
Titta på filmen, riktigt vacker och inspirerande.
 
Olalalala

Oooh nooo. Min cp dator tog bort mitt inlägg åh :( Det är alltid lika trist att skriva om ett inlägg, suck, aja får se hur mycket jag orkar skriva denna gång.
 
Min lilla lilla ponny gick så fruktansvärt bra idag, jisses hon häpnar mig ganska ofta den hästen. Tölten börjar bli riktigt riktigt fin, olalalaaa. Jobbade henne en hel del i en högre form idag, hon jobbade på skitfint i kort till mellantempo, lilla snuttan ooooh. Man kände verkligen hur hon lyfte mig upp i sadel, gungade på steget och arbetade sig framåt. Nu börjar hon få lite mer gung i tölten faktiskt, riktigt roligt och hon var så lös och fin som man kan bli. Hemskt roligt att hon kommer fram så lätt nu mer också, det som har varit en liten utmaning. När hon kommer fram menar jag att hon släpper fram nacken och jobbar framåt, inte bara uppåt. Hon har haft lätt till att korta sig i nacken och bli för kort, då får hon inte chansen att arbeta ärligt, tappar ryggen och låser liksom kroppen, hon får inte chansen att bli riktigt lösgjord, men så fort hon kommer fram och släpper kan man börja arbeta på ärligt och det är där paddlingen kommer fram. Så fram betyder inte högre fart eller energi. Hon jobbade såååå fint idag.
 
Jag och Lina brukar prata vårat eget språk, det är ju samma med mitt ord paddla, när Fifa paddlar fram i tölten, det är ju ett ord jag själv hittat på, det har jag bara kommit på utav känsla, för det känns verkligen som att man paddlar sig framåt när tölten blir så lösgjord och rörlig som den skall vara. Så jag kan förstå om folk missuppfattar mig ibland då jag pratar lite eget. Den "ökade" tölten funkade inte lika fint som den brukar, hon tappade ryggen ibland och blev lite för lång, sprang mest och glömde matte vilket resulterade att hon även tappade takten emellanåt, men bitvis var den fin och eftersom hon jobbat så sjuuukt fint innan så var jag ändå nöjd.
 
Traven den var så jävla fin idag så jag ville grina en skvätt. Det är sjukt vad den här hästen har kommit framåt, vad hon har utvecklats. Trava som hon typ inte kunde för ett år sedan och idag gungade hon på steget, lyfte ryggen rejält och den var alldeles ren och fin, huuuuva. Kunde ha tagit liiiite lugnare men huuh, så fin hon var. Galoppfattningarna var också fin, hon var något flack i höger varv och började även tappa rygg och takt i traven i övergångarna, men jag gav mig vid en hyfsad fattning, annars var det kanon. Skritten gick ju heller inte att klaga på, så himla lös och fin, lyhörd med gung i steget och bra steglängd, sög på bettet, skummade och var supernöjd.
 
Älskar min fulatse lilla häst!
 
A good day!

Gick så jääävla bra idag. Hon kändes skitfin redan när jag satte mig upp och red mot plan. Red för Lina idag då jag kände att jag ville ha en till träning innan hon drar till Romme för tävling. Det gick såååå bra och Lina tyckte hon var jättefin, hihih nu är vi back on track igen. Så nu ska här tränas i veckan och helgen, men nu resten av dagen ska jag och älskling fira sex år :D!!!!!
 
Gud vad man kan älska en människa så sjukt mycket, jag älskar älskar älskar han mest på jorden, sex år och jag känner mig bara mer förälskad i honom, han är så underbar min finaste Martin, jag hoppas att det förevigt kommer vara vi, vi två, Linda och Martin som det alltid varit, sex år med han har varit de finaste och tryggaste åren i mitt liv.  Och titta stackarn, jag "tvingade" honom spara ut massa skägg en gång, haha vad gör man inte för sin kvinna haha ;) Martin på Bitter, hans häst!
 
Finaste

 
 
 
Yes!

Drog till plan ikväll för att kämpa lite till med min häst. Gårdagens pass gick sådär, hon har ett tag legat i handen, sänkt ryggen och har inte riktigt lyssnat. Dock fick jag lite tips av Lina som jag tog med mig till kvällens pass. Jag må säga att det gick tio gånger bättre idag. Yes! Vi fick traggla på mycket i skritten ett tag, flytta flytta, böja, krama ge efter, driv, fram o.s.v. Hon blev mjukare och mjukare allteftersom och började lyfta ryggen och arbeta igenom kroppen. Så tog jag till tölten vilket jag tyckte var en del travtaktig från början, men fokus var att hon skulle lyssna, släppa och lyfta ryggen, tillslut var hon kalasduktig och började ta in rätt takt dessutom.
 
Övergick sedan till traven soooooom förvånade mig en hel del, oj vad fin den var i första övergången! Vänster varv är heeelt klart finast, höger då slängde hon bara fram den i fyrtakt, jisses, dock var jag lite lurig och försökte slingra in vänsterns braiga trav till höger vilket funkade, hon gungade fint på steget och höjde ryggen, duktiga tjejen det trodde jag aldrig efter den jobbiga tid vi haft, traven som är svårast, det är ju inte förren idag hon börjat ge med sig. Hemskt roligt. Tog och plaskade i sjön på vägen hem vilket uppskattades återigen av Fialotta, därefter fick hon äta grönt gräs som växte vid sidan av vägen.
 
Imorgon ska jag träna för Lina innan hon sticker på "tävlingsmaraton" Ska bli riktigt roligt längtar som fasen, tror det kan gå riktigt bra faktiskt, har jag på lur ;) Och ni.. ridsuget har verkligen kommit tillbaka, men ÄNTLIGEN!
 
Min finaste från idag, ny grimma och allt, se så mörk hon blivit, sötnosan. Hemskt kul för nu är det så lätt att ställa upp henne, nemas problemas har måååånga fina uppställningsbilder. Gumman,mamma stolt!
 
 
 
Hästcykel

Det har aldrig varit lättare att ÅKA häst!
 
 
Linis träning

Red för Lina idag. Lina red skrutt också. Hua hon är så jädra tung i handen, jag tycker det iaf. Det klart hon blev bättre mot slutet men ne hon ligger på. Lina tyckte iaf att hon var fin och det lär nog släppa mer och mer efter ett tag. Hoppas, jag är sååå allergisk mot tunga hästar. Så det känns sådär nu faktiskt, vägen hem gick inte heller lysande men jag hoppas Linis har rätt att det släpper snart ju mer jag rider, för jag känner inte riktigt igen min hästis. Beeep idag var det vaarmt, 20 grader de ni och knoppar har börjat växa fram så nu kanske det smäller till.
 
Bara skola nu i två dagar sedan kan jag äntligen lägga tiden på det jag vill nu när praktiken är slut och allt, nu kan jag kanske börja andas lite även om skolan inte är slut så får jag fria dagar.
 
 
Vad gör fart?

Var sitter farten? Nu menar jag inte vilka muskler som används för att hästen skall kunna springa fort utan var får de sin fart ifrån? Jag tänker mig travhästarna exempelvis och jag tänker mig finaste Järvsöfaks, han är ju oslagbar den tjärnan, vad är det som egentligen gör att han är så ofantligt snabb? Visst det handlar om styrka, träningen, men de andra hästarna kan ju vara minst lika tränade. Tekniken absolut och vinnarskalle, men.. är det bara detta? VAD är det som gör farten? Vad är det som blir så unikt hos hästarna som hos Järvsöfaks? Vad är det som gör att ena hästen springer snabbare än en annan? Teknik går att tränas, muskler går att träna, balans går att träna och viljan går att träna men ändå finns det hästar som är så svårslådd, det måste ju finnas något mer, något man missar?
 
Fifa är en liten häst men hon har fart och ligger många gånger jämsides med större och mer tränade erfarna hästar, benen går som trumpinnar och inte är hon så hemskt mycket tränad och absolut inte i fart, fast jag tycker egentligen inte hon är så snabb med enligt folk är hon tydligen det med tanke på hur liten hon är haha, jag är ju van vid Bitters fart, där går det undan.
 
VAD gör farten? Jag har googlat för jag är en sån tankevirrande nörd och måste tänka på allt och ha svar på allt, och inte finner jag nått vid googling heller. Vad är fart?
 
 Haha det låter ju iaf om Henne, om matte med tydligen ^^ Gammal film från när Fifa var under sin behandlingstid, här var hon i o för sig friskförklarad första gången innan hon någon vecka senare började behandlas överallt igen.
 
Muigt värre

 
Vår snälla ledarkviga fick äran att bära medalj klockan, resterande bilder på våra glada MU!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvigsläpp

Våra glada kvigor! Fler bilder en annan dag!
 
Kungens tid

Längtar som tusan tills Jennifer kommer med sina två nötter på vårat sommarbete, aaah kom nu! Tänk vad glad Bitter ska bli, Fifan lär väl nog också göra små glädjehopp men Bitter gubben, han som inte får göra något, han som pensionär står i sin vinterhage i väntan på sommaren, i väntan på den stoora sommarhagen med massa gott grönt, med massa skog, med värme och med kompisar som han både kan läxa upp och busa med. Han, kungen i hagen, det är hans tid det. Få vara lite svart vildhäst på slätten ;) Jag känner verkligen ett lugn och en glädje i kroppen över Bitter på somrarna, för jag vet att han äntligen får sin tid för glädje.
 
Sedan är det ju tradition att ha Jennifer här om somrarna, minns jag inte fel är det hennes fjärde sommar här i år och vad vi planerat hela långa vintern vad vi ska göra med kusarna, jisses och nu är den snart här, sommaren.. får vi ju hoppas i alla fall! Så får vi se om de är fem eller fyra hästar här i sommar, ju fler dessto bättre.
 
Lite bilder på kungen genom årens sommarbete hos oss :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och det här är gänget han kommer gå med i sommar :)
 
Född med potential

När man tittar runt såhär på islandsbloggar så märker man att de flesta, nästan princip alla bloggar jag brukar kika in på har hästar med möjligheter och potential. De har antingen en bra stamtavla eller naturligt flotta rörelser eller naturligt fin aktion.
 
Fifa har ju inte alls haft de möjligheterna, mitt lilla slaktisföl, fast hon börjar bli fin och man ska aldrig säga aldrig, men med tanke på vad jag vill med ridningen och vad jag kan idag så hade jag faktiskt aldrig köpt Fifa. Fast jag är glad att jag köpte henne, jag ångrar ingenting hua min snutta, men hon har ju aldrig varit den där hästen som haft framtiden för sig, aldrig varit en häst som rört sig speciellt fint i hagen, aldrig sett speciellt graciös ut i kroppen och stammen är ju inget att hurra för precis. Jag köpte helt enkelt en häst som inte.. hade någon vidare potential eller karriär framför sig, inte något som syntes på det yttre i de tidigare åren iaf.
 
Många unghästar eller föl kan man ju på ett eller annat sätt se att de har något att plocka fram. De kan ha flotta rörelser eller riktigt bra stam, och det är väl klart att man hellre köper en sådan unghäst om man vill komma någon vart än en sån som Fifa var det vill säga en grisepassande tjock liten råtta med en helt ointressant stam haha.
 
Så det klart ska vi komma någon vart får vi fan slita skiten hah, men det intressanta ändå är att hon har ett helt annat rörelsemönster i bara hagen, idag kan hon trava flott och fint, en trav jag aldrig trodde jag skulle få se och den blir tydligen finare med tiden, hon har en finare resning och flottare/snyggare kropp, hon har gjort så snabba framsteg i ridningen och överraskat både mig och Lina, så ja menar vad är omöjligt? Tänk om hon bara haft en bra stam, eller bara de där flotta naturliga rörelserna, något i alla fall, då hade ju chanserna varit betydligt större, men ingenting är omöjligt. Nästa unghäst ska röra sig naturligt flott och fint och ha hyfsad stam.
 
Så jag applåderar för er med hästar som redan har potentialen!
 
Ett tag sen jag fota Fifan så jag slänger in lite bilder på Kruvis från förra årets maj
 
 
 
 
 
Kooosseeraa koooosseeraa

Nu ska jag strax fara upp och bygga kohage. Jajamen våra femton kvigor kommer hem imorgon. Så det är bara sätta fart och arbeta hupp hupp! Ska bli hemskt roligt att få hem dom, o andra sidan ska dom ju en mörk hemsk dag dö så jag vill inte alls bekanta mig med dom hur jag nu ska kunna låta bli med det. Det kommer sluta med att jag ber om att få ha kvar allihopa, varenda kviga kommer jag be för haha, jag är sån djurnörd så det är inte sant, för känslig, men jag vet att här har jag inget att säga till om, det finns ingen ekonomi för att ha femton kvigor som husdjur om de nu inte skall insemineras och få kalvisar, men då ska ju dom dö istället!! Nej hua jag passar inte för att ha djur som är till köttproduktion o.s.v. Stackars MU! Jag får trösta mig med att de får ett bra liv istället, för det är inget snack om saken att de ska ha det bästa!
 
 
 
Where is the spring?

Detta är inte klokt alltså. Var är våren? Var är värmen? Var är det gröna sköna? Varje år har vi släppt hästarna på bete kring 15 maj, nu är vi inne på 3 maj och det är kallt, inget har slagit ut, någon tussilago och blåsippa finns men det räknas inte. Snön är givetvis borta sedan ett tag men det behövs ju värme för sjutton. Jag blir faktiskt lite orolig när jag går tillbaka ett år i bloggen då har jag inlägg där jag låter hästarna vänja sig vid grönt om dagarna vid den här tiden, nu finns inte ett enda grönt grässtrå.
 
Jag undrar jag vad det kommer att bli för sommar i år och NÄR den kommer. Höet börjar bli dåligt vid den här tiden, det är så pass varmt ändå att det börjar bildas en process i balarna och visst det gör det ju varenda vår men då har det varit så pass att vi snart kan släppa kusarna på bete, men i år blir det nog i slutet av maj början på juni skulle jag tro. Typiskt!
 
Är det någon som har värme och utslagna träd??
6 maj förra året.
 
 
 
Välj rätt veterinär!

Usch det trycker i bröstet på mig när jag tänker tillbaka på den tiden med alla jädrans behandlingar på Fifan. Ni som har följt oss från början minns säkert hur det var. Jag hann inte göra eller få uppleva så mycket med min häst som var hyfsat nyinköpt innan alla resor till veterinären började. Det var en jobbig tid, mentalt, jag höll på att gå under alltså. Idag vet jag att det var inte så värst jobbigt för min häst mer än att hon hade sår i munnen och fick stå i nästan ett års tid.
 
Jag säger bara det, var väldigt väldigt kritisk när det kommer till veterinärer och även andra typer av "tjänstefolk" bara för att de har det som yrke behöver det absolut inte betyda att de är duktig på det dom gör. För mig var det ganska nytt att ta en häst till veterinären då jag inte haft några fysiska problem på några av mina hästar tidigare, men på Fifa verkade det vara alla fel, det var rejäla skador på ryggen, det var kotorna, haserna, knäna, höfterna, tänderna ja har jag missat någon del eller? Ett tag nämnde man försiktigt om kanske avlivning. Jag vet inte hur mycket de behandlade Fifa och det blev ju aldrig bra utan istället trodde man sig finna nya felande områden på hennes kropp när ena området som blev behandlat flera gånger aldrig gav resultat. Det blev ju aldrig bättre och månaderna gick och veterinären verkade heller inte kunna ge mig en förklaring till Fifas problem.
 
Varför for jag med Fifa till veterinären från första början? Hon var motig i ridningen, hård i munnen, passade i hagen och hade ju ända sedan jag köpt henne inte riktigt kunnat trava utan det liknade som en hälta, oavsett om traven aldrig hade funkat så förändrades Fifa ändå, för helt plötsligt funkade ingen gångart och jag hade bly i handen, det gick veckor och ingen förändring så jag tog henne till veterinären och där chokade de mig både med det ena och det andra.
 
Jag höll på att ge upp där ett tag då det pratades om att hon kanske aldrig skulle bli bra eller när vi skulle fara med henne till Uppsala (som är en bra bit för oss, men skitsamma) för att kolla höfterna, men jag älskar denna otroligt fina lilla häst, jag ville inte ha någon annan, det var Fifa som gällde oavsett hur långt hon skulle komma i ridningen. Det var ju min vän. Så jag ringde i förtvivlan till en annan veterinär som är väldigt omtyckt och gott omtalad. Jag fick komma dit och berättade hela min historia om Fifa. Han undersökte henne och kunde inte se de fel som tidigare veterinär såg, han blev nästan till irriterad hur min unga fina Fifa skulle kunna ha dom alla påstående skadorna.
 
- Hon är inte halt, hon är bara svag på ena sidan.
Så förklarade han detaljerat om hennes rörelsestörning och varför det såg ut som det gjorde och hur en riktigt belastningshälta skulle se ut. Han berättade noga hur vi skulle gå tillväga och varför. Han tittade även i munnen och där fanns ju verkligen svar på hennes tidigare motstridighet, hon var supervass. Dock hade tidigare veterinären kollat hennes mun och åtgärdat problemen, eller? Nej det var vasst överallt, jag fick alltid vara med och känna och klämma hos den nya veterinären så jag själv skulle få en sån bra uppfattning och förståelse som möjligt. Han raspade tänderna och sedan var munnen len och fin. Det var bara hem och träna hästen, få henne stark igen, och det gjorde jag. Sedan utvecklades Fifa med stormsteg!
 
Fifa har förmodligen aldrig varit skadad, det var bara en okunnig veterinär som inte kunde se skillnad på skada och svaghet. Sedan har rykterna kommit ikapp, jag har hört både det ena och det andra om samma veterinär, det är otroligt vad många som hamnat i samma sits och det pratades även om detta hos andra veterinärer. Även om man blev så gott bemött av dessa människor på det första stället, för det blev man verkligen, de var underbart trevliga och glada människor, så var det även en stor förlust för oss, och det är ju otroligt tråkigt när fler drabbas.
 
För mig var det självklart att en veterinär kan sitt jobb och är duktig på det han eller hon gör, de har det där ögat för djuren som en annan inte har och de ser detaljer, skillnader o.s.v. För mig kändes det som att man blir inte veterinär på en enkel väg, vägen till att utbilda sig till veterinär är tuff så jag tog för givet att de kan sin sak, men jag har blivit mer och mer skeptisk och det är inte många jag litar på alls.
 
Så var noga när du ska välja veterinär, du kan förlora både pengar, tid och hästen i onödan. Hör med andra om veterinären i fråga, kritisera och analysera. Fråga mycket under behandlingar och undersökningar, varför de gör som de gör och varför det är som det är. Går tiden utan resultat skulle jag prova en annan veterinär, var inte feg för att gå vidare, det behöver ju inte alltid handla om att veterinären i fråga inte kan sitt yrke utan det kan vara just hästens probematik som denne inte kan lösa. En seriös veterinär erkänner detta och skickar vidare kunden till en annan, men det är väl inte alla som vill erkänna sin "okunskap"? Så var kritisk!
 
Jag vill aldrig mera igen!
 
Stångbett?

Jag är väldigt försiktig med att gå vidare med saker som kräver att hästen är redo, man ska vara försiktig. Stångbett är något jag är väldigt försiktig med, det är inte direkt det första jag tränsar hästen med.
 
När tycker ni en häst är redo att ridas på stångbett? När tycker ni INTE en häst är redo? Vad finns det för risker om man börjar för tidigt? Nyfiken på era åsikter! Kom igen, ordet är ditt!
 
Nykter

Måste börja tacka alla fina läsare med pepp och stöttning, ni är guld värda. Imorgon ska jag faktiskt rida för Lina så vi får se om min motivaton stiger, HOPPAS!
 
Ikväll har man iaf firat valborg vilket jag INTE skulle göra hade jag strängt bestämt, men så hängde jag på en middag, och så stannade jag på förfesten och hängde sedan med till krogen.. man följde liksom strömmen som den gick, men ach nykter, för första gången jag är ute! H.Ä.R.L.I.G.T. kan jag säga och hua hur folk ser ut och ter sig fulla, haha jag tänkte:
 
- Ser jag också ut sådär onykter?
 
Hua det var så skönt att vara klar i knoppen, man behöver inte var rädd att skämma bort sig, sminket rinner inte och man ser fräsch ut, men det bästa... INGEN BAKFYLLA! Jaaaa så skönt. Blir helt klart fler nyktra kvällar, jag hade kul ändå, folk kunde ändå inte se att jag var nykter, jag är så glad och tokig annars haha. Så nu sitter jag här och är så jäkla nöjd att jag inte drack ett tjota. Längtar till imorgon hihihihi hemlis säger inget, inte än.
 
Hoppas ni fick en bra kväll!
En Linda för några år sen, lite lull :)
 
 
 
RSS 2.0