Spansk skritt försök 1

Idag tog jag mig i akt att trickträna Fifa lite. Jag tänkte nämligen försöka lära henne spansk skritt. Det vore ju häftigt, jag gillar ju allt vad tricks innebär. Elmo (vovven) kan ju en hel del, då kör jag med klickerträning vilket funkar super! Dock tyckte jag nog det var lite besvärligt att använda det på Fifa så jag skippade klickern.

Det ända jag gjorde var att peta lite på ena frambenet med spö, så fort hon lyfte det- även om det bara handlade om några centimeter -fick hon belöning på en gång! Hon verkade nog fatta det där rätt fort, det var inga problem alls att få hennes ben att lyfta lite från marken. Ville hon backa så höll jag grimskaftet kort vilket hindrade henne från att gå bakåt.

Det här är ju superroligt, härligt, då har vi ett litet mål och något att sysselsätta oss med, efterår tog vi en liten promenad i sommarsolen :) Nej idag var hon duktig! Dutti tjejen!

Jag tycker hon var väldigt focuserad på mig, det syns på bilderna.

Linda

Min berättelse om Tibra

Jag blev så nostalgisk då jag börjde beskriva vad islandshäst var för mig, så jag tänkte återigen berätta lite om den lilla häst som tog mig med storm!

Första mötet med Tibra:

Jag började på islandsridskola när jag var kring tolv år. Det var nog bland den bästa tiden i mitt liv. Jag hade världens bästa ridgrupp, vi var så tajt och hade så roligt ihop. Varje liten flicka hade sin favorithäst, det tror jag vi alla känner igen. Jag fick min varje gång, lycklig? Jajamensan.
Plötsligt en dag stod inte hennes namn på listan den där torsdagskvällen, det stod Tibra!
- VA?? Jag blev förstås jättebesviken, den där fula lilla raggiga saken?

Den kvällen var det barbacka som gällde, det slutade med att ridläraren jagade mig och Tibra inne i paddocken och sedan den gången hatade jag hästen.

Första början:

Min favorithäst från ridskolan såldes, lyckligt nog 3 km ifrån mitt hem, jag blev skötare direkt! Tyvärr hade de nya ägarna köpt Tibra också, henne la jag inte en sekund på. Men så kom den tragiska dagen och min underbara fina sköthäst såldes. Med tårarna som rann nerför min kund sa jag hejdå och cyklade hem. Ägaren ringde och frågade om jag inte ville rida Tibra istället.
- ALDRIG! Sa jag bestämt.
Tiden gick och sommaren var underbar! Fast det fattades något. Jag ringde tillbaka och frågade om jag fortfarande fick rida Tibra. Absolut det var bara att komma.

Ritten blev vild, hon stegrade mot en moppe, inte av rädsla utan av energi. Hon kunde inte skritta det var bara tripp hela vägen. Men vilken tölt! Oj! Vilken galopp! Jisses vilken energi! Tiden gick och Tibra var inte så dum ändå.

Mitt hjärta var tagen:

Jag var hos Tibra varje dag, vi hade underbara turer tillsammans och det var tempo vill jag lova. Samtidigt var hon den coolaste och mest orädda häst jag mött. Jag kunde stå och rida på hästen, sitta bak och fram, lämna henne lös på gården och hon stod alltid kvar på samma ställe. Mockningen och allt det där som betydde jobb och skötsel var det bästa jag visste, varenda dag utförde jag sysslorna med glädje, bara jag fick vara med Tibra.

Sommaren en jobbig tid för Tibra:

Tyvärr hade Tibra grav eksem, hon led verkligen som sommrarna. Jag gjorde i all min makt för att lära mig mer om denna grymma sjukdom. Hon rullade sig i panik på backen och kliade upp köttiga sår, jag hade aldrig sett nå värre! Ingen man, svans eller pannlugg kvar, allt var borta. Trots detta trummade hennes små ben i all far i vägen varenda gång, hon älskade att få komma ut!

En jobbig höst kom:

Tibra började bli allt tröttare. Hennes andetag pep och hon började få en otäck hosta. Iväg på kliniken. Tibra hade fått bronkit, kronisk bronkit. Tårarna sprutade och jag kramade om min lilla häst. De visste inte hur hon skulle klara det. Behandling pågick ett bra tag, jag var noga med att borsta henne utomhus, soppa stallet när dom var i hagen. Det mest sjuka var väl att jag dammade stallet varje dag hela vintern! Blötte höet i mängder och såg alltid till att det minsta lilla dammkornet var borta. Jag var besatt helt enkelt och kunde spendera fler timmar om dagen hos henne. Promenaderna blev viktiga, våran tid tillsammans i den natur hon älskade så mycket, ögonen var halsvluslutna och hon hade inte mycket krafter kvar.

En bättre tid:

Det tog tid innan Tibra blev bättre, men bättre blev hon och jag fortsatte av oro och ängslan att sköta allt på samma sätt. Hon fick inte vara i närheten av något som helst damm! Eftersom det var JAG som tog hand och skötte om henne varje dag så kändes det som om det var upp till mig att hon skulle bli bra, trots att jag bara var fjorton år gammal och inte mycket i bagaget när det gällde häst. Men jag ville lära mig och ville Tibra det bästa så inget hindrade oss. Jag fick börja rida Tibra igen och snart var hon lika pigg och frisk som alltid! Bara jag skötte allt som det skulle!

Sommaren kom med hemskheter igen:

Ekesmen bröt ut. Jag ringde om varje träd i hagen, det var mycket träd vill jag lova. Men hon kunde fortfarande gå in i skogen för att söka skydd och skugga. Jag lät skaffa henne ett eksemtäcke för det hade jag läst om. jag hade även läst om att smörja in sår med aloe vera och ge henne äppelcidervinäger i vattnet. Jag duschade henne lite nu och då och tog in henne i stallet. Den här sommaren var hon betydligt finare, men jag var även här besatt och den där förbannade eksemen skulle inte få förstöra en sommar till! Den sommaren blev betydligt lugnare för min häst. Jag var fortfarande noga med att inget damm heller skulle komma i hennes närhet.

Underbar sommar:

Den sommaren hade jag Tibra hos en vän. Vi bodde i hennes sommarstuga hela sommarlovet. Tog långa turer som kunde vara i flera timmar. Våra hästar var friska och glada, galopperade med full fart. Vi älskade verkligen det här! På kvällarna kunde jag smyga ut barfota i nattlinne, in till stallet och satte mig i Tibras box. Hon stod och andades varmt på mig, ur vilken hästbok kan man inte läsa detta? Det var en riktig hästsommar!

Under all denna tid:

Under den här tiden tillsammans med Tibra lyckades jag övertala ägaren ett flertal gånger att inge sälja eller avliva henne, jag lyckades alltid ha kvar min fina fina Tibra. Jag gjorde verkligen allt för den hästen, det fanns inget annat i mitt liv, bara hon och jag. Jag ville lära mig mera, mera om vad ridning var och mera om foder, utrustning ja allt! Min Tibra skulle ha det bästa! Jag lade ner de mesta av mina sparpengar på henne, det var hon värd. Gud vilken underbar tid vi hade tillsammans, helt fantastisk! Hon var fantastisk! Vilka turer vi gjorde! Jag hade bara henne i huvudet, så fort det gick emot något för oss kämpade jag med tårar i ögonen, jag var envis men just för kärlekens skull. Jag älskade denna häst så otroligt mycket och min plan var att köpa henne när jag blev lite äldre och hade råd. Vi hade klarat så mycket tillsammans genom denna tid så klart vi skulle vara i lag för evigt!

Den hemskaste dag av alla:

Men som i de flesta av unga flickors historier kommer ett slut, antingen ett lyckligt eller tragiskt. Jag fick tyvärr det tragiska. När Tibra var som friskast och piggast. Vi hade inte sett några symptom från bronkiten på länge och eksemen hade jag hållit i chack så där var hon riktigt fin, vid den tiden som vi äntligen nått kom beskedet att Tibra skulle säljas. Ägaren skulle köpa en ny större häst. Mitt hjärta brast. Min fina fina Tibra hon fick inte försvinna! Jag vet inte hur många tårar jag släppte den dagen men jag kan lova att jag nog aldrig kännt mig så rädd och besviken någonsin. Den gången lyckades jag inte hålla henne kvar, det sista jag viskade i hennes öra var att jag en dag skulle ta henne hem igen. Sedan dess har jag inte träffat Tibra något mer..

Historien är lång, denna var kortfattad. Jag har aldrig kännt så mycket sorg och kärlek till någon som till Tibra. Jag kommer nog aldrig få göra det igen, för hon var speciell. Hon var mitt hjärta.

Jag och Tibra på en underbar barbacka tur, jag minns den så väl!Linda
Vad är det första du tänker på?

När du hör ordet islandshäst?

Jag får fram en vacker vinterdag. En lurvig islandshäst tillsammans med sin ryttare kommer töltandes på en trång mysig väg. Allt pulversnö yr vilt omkring dom. Den tjocka busiga mannen dansar i takt med benen. Halsen är alldeles lockig av svett och ur näsan ryker ett kraftigt moln av de friska andetagen. Man kan enbart se en strålande glädje från ekipaget och hur tillvaron är alldeles underbar. Allt lyfts upp av glädje och härlig natur i en häftig fart av tölt, klapper klapper. De stannar på ett vackert ställe där hästen får sin lilla vila och ryttaren sin varma choklad tillsammans med något gott fikabröd. Naturen ger allt vad den har och man bara njuter. Hästen frustar och kliar sig av allt svett som det finns gott om, med halvslutna ögon står även den och njuter.

 

Eller så ser jag:

Hösten är här, med alla glada färger och den friska vinden som omfamnar oss. Våran kraftiga lilla häst börjar sätta päls och ser ut som en liten luddig boll. Vi tar oss fram överallt, över stockar och stenar. En fartfylld galopp uppöver skogsgläntan där höstlöven prasslar under oss. Hästens öron är riktade framåt med nyfikenhet samtidigt som den ibland tar tiden att lyssna på sin ryttare. Det är skönt att rida i både tunna vantar och mysig tjocktröja. Lukten av svamp i skogen får en att vilja stanna och bara finna sig i naturen. Hästen vill däremot framåt, den där galoppen väckte honom till liv. Framåt blir det och vi fortsätter framåt i friskt tempo, man hör hästen andetag vid varje steg, man känner varje muskel som arbetar och hur den tjocka manen värmer ens händer. Vi slingrar oss in på en ny stig och tar oss ett hopp över en nedfallen stock. Töltar på de lite halvhårda vägarna men det klapprar så underbart, hästen verkar bli ännu piggare av ljudet men ändå på ett kontrollerat sätt. En kraftig vind blåser ner en soptunna men min helt orädda häst fortsätter bara framåt utan reaktion. Inte heller de fåglar som plötsligt flyger upp från ingenstans tar hästens intresse, det är så härligt att bara vara!

Haha åååh jag vill rida! Hösten och vintern är lite mer islandshäst för mig. När de börjar sätta sin enorma päls och när kylan blir ett välkommande. De större hästarna rids oftare i ridhuset medan våra små kraftpaket tar sig fram över allt utan problem trots den tjocka snön och stormiga dagarna. Det är så mycket natur i islandshästen och det älskar jag. Gud jag får så mycket barndomsminnen!

Bilderna är tagen från fina UllisHon tar sådana vackra bilder med enorma känslor i! Älskar hennes kort!

Linda

uuuurk

Det blir inte så mycket bloggande från min sida ikväll. Jag kommer förmodligen inte orka svara på alla kommentarer heller. Jag mår så dåligt, har sån hemsk migrän och känner mig febrig, så har man slitit i ladugården idag också så det gjorde inte saken bättre. På mitt jobb måste man jobba även om man är sjuk. Ibland kan någon ställa upp men finns det ingen får du pallra dig dit hur magsjuk du än är.

På måndag ska jag i alla fall kolla på stallplatsen. Ska bli himla spännande!! Söndag får vi nyckeln till lägenheten och ska flytta dit lite saker, tidigare än väntat :)

Blir nog roligare läsning imorgon om Linda är piggare, svarar på kommentarerna så fort som möjligt!

Hoppas ni får bra med fredasmys nu!!

Linda
Färger i höst!

De färger jag kommer köra på i höst är orange och brunt, kanske lite lila/violett. Supersnyggt ju!  Grått är inte heller så tokigt, matchar ju perfekt på min häst. Jag har hela våran snygga outfit framför mig. Bara vi får klart med lägenhet, möbler, veterinär o.s.v ska jag ta och lägga lite pengar på lite nya saker, både till mig och Fifa.

Benlindor är ju alltid lätt at få tag på, men så var det de där dressyrschabraken, jag är så krääääsen!

Vad för färger kör ni med i höst :)?

LindaJag tävlar hos Isbitarna!


Linda

Vilket busfrö jag har!!

Precis innan jag skulle fara hem från jobbet ringer svärmor.
- Nu ska du få höra! Sa hon.
Jag spetsade mina öron och förstod direkt att någon av mina djur gjort något hyss.
- Fifa står inne hos Summa!

Oookej? Hur sjutton har hon kommit in dit? Det är ju en liten trävägg emellan. Ja med Fifa vet man aldrig men förmodligen måste hon ha rullat under- fattar inte det heller men hon kan väl aldrig ha hoppat? Hon älskar ju att rulla och ligga ner på alla vis, det är hon ju ganska så känd för, så förmodligen har hon väl klivit upp på andra sidan in till Summa.

För några dagar sedan var halva karmen till vindskyddet av, den hade Fifa rubbat undan, hur sjutton har hon lyckats med det???

Sedan har vi en liten garderob i vindskyddet, den öppnar hon varje dag.

Jag som brukar säga att min häst är okomplicerad ^^

BUSFRÖ!!!


Linda

Gissa: Svar

Svaret till frågan om hur mycket jag köpte Fifa för är:

Jag köpte henne för 40.000. Hur mycket hon är värd idag har jag inte en aning om, det beror på hur det kommer bli efter skadan och allt men enligt veterinären så var det en vanlig skada som inte alls var allvarlig. Jag menar en inflamation kan ju egentligen vem som helst få. Jag fick ju i hela min rygg för några år sedan och jag är fullt återställd- inte för att man ska jämföra sig själv med en häst haha men det hade ju kunnat varit betydligt värre. Det verkar ju inte vara en bestående skada som kommer påverka under hennes liv.

Ryggen var ju lite hipp som happ men förmodligen hör detta ihop med benen, veterinären lät inte ett dugg orolig i alla fall så det känns ju faktiskt bra.
Men visst risken finns ju att värdet går ner en aning om hästen varit skadad eller sjuk. Jag köper mig hellre en häst som har varit frisk i hela livet.

Men 40.000 gav jag för Fifa och ägaren ville värdera henne till 70.000 om några år. Jag sätter inget värde på henne, det spelar ingen roll för hon kommer ändå aldrig säljas :)

Här är samma dag som Fifa kom hem till mig, då var jag L.Y.C.K.L.I.GLinda

Varför ängsull?

Det var någon som var så brydd på: Varför Ängsull? Jag döpte faktiskt bloggen efter Fifa. Fifa betyder nämligen ängsull på isländska. Så jag tyckte det var ett passande bra namn :)

Linda

Hon känns annorlunda!

Fifa Diva min lilla sockerpingla. Tog en kort skrittur i det vackra solvädret. Det var minst sagt svettigt med ridbyxor vill jag lova. Puh men man ska inte klaga när värmen äntligen är här. Jag skulle rida uppförbi sommarhagen så jag tog med mig Bitter på släp. Oj vad de ropade efter varandra när gammgubben fick komma ut på det gröna alldeles själv. Fifa var totalt besviken när vi gick från hagen, hon hade minsann trott att det var betesdags!

Vi skrittade bara en kort bit bort. Nu har dom slagit alla åkrar här hemma så det blir ju lättsammare att gena. Nu blir hon inte frästad med andra ord. Jag kan gott säga att min donna känns annorlunda i ridning, till det posetiva. Hon är mjukare i munnen, lyssnar betydligt bättre för hjälperna och har lättare att förflytta sig. Kan det vara en inbillning att hon känns annorlundare i ryggen också? Det är inte så att jag jobbar henne, men sånt där känner man ändå, minsta lilla kontakt med munnen avgör ju om hästen är mjuk eller stum. Hemvägen var det fullt ös medvetslös, nej kanske inte exakt så men hon var bra sugen på att dra iväg, en rejser skritt. Jag fick hålla in min häst hela vägen vilket inte är normalt haha, detta såg jag också som posetivt.

Det känns riktigt bra i magen nu faktiskt, jag har en känsla av att hennes ben är fullt friska, kanske att ryggen behöver behandlas lite till men jag tror vi verkligen är på god väg..

Jag längtar så in i bomben tills att vi kan rida normalt igen, tölta runt i skogen, busrida och utvecklas tillsammans. Mest av allt längtar jag ändå efter den där tölten som vi fick till i slutet här, hon gillade verkligen de gångarten, hela hästen strålade av glädje och energi i kroppen hade hon gott om. Tänk att få tölta runt bland de härliga höstlöven och den friska luften, hon och jag i den vackra naturen. Gud vad jag längtar!!!

Jag och Fifa i tölt maj 2011


Linda

Uppspelt som ett litet barn!!!

Guud vad uppspelt jag är, helt upp i hejsan. Jag vill nu nu nu! Haha man studsar ju som ett litet barn här. Jag har kontaktat lite folk ang stallplats.
Jag tror jag har hittat mitt drömställe!!!

Det låter så sjukt bra, uppfyller alla mina krav, typ. De viktigaste kraven i alla fall. Folket verkar så vettigt och trevligt och... jag ska inte avslöja för mycket innan något är bestämt, men jag vill dit nu! Jag vill dit och kika på en gång innan någon annan hinner före.
Helt ärligt så tror jag inte jag kan få det bättre. Vi ska förmodligen kika nästa vecka då vi ska få nycklar till lägenheten och skriva på papper.

Det går verkligen framåt för mig just nu.
Jag har fått tag på alla skolböcker jag behövde för billig peng. Hittat en fräsch och billig lägenhet att bo i nära till allt. Köpt mig en splirrans ny snygg tresits-divan soffa från jyst enbart för 3000:- och ett supersnyggt nytt soffbord från jysk för endast 900:- och kanske har funnit mer fynd.

Det är sånt här man mår bra av ^^

Nu blir det en skrittur med Fifa och Elmo!

Linda

Bilder från promenad

Bitter får gå i sommarhagen själv ibland på dagarna, det går ganska bra faktiskt. Tycker dock lite synd om honom som får tillbringa sin semester själv men så får det vara.

Jag, Fifa, Elmo och husse gick senare upp på kvällen för att hämta honom. Min lilla lurvas. Han har alltid en massa bus för sig innan man får hämta honom. Då springer han runt i hagen, kastar med huvudet och låter sig inte tas i första taget, busunge! Sedan springer han en bit bort och låssas inte se mig, då får matte gå och hämta. Han gav till och med ett bakutslag idag, det är inte vanligt hos den hästen!

Lite bilder från den korta promenaden(En liten konstig sak bara, när jag skriver och vill ha bilderna centrerad blir även texten det, jag vill ha den vänsterställd, ibland funkar det ibland inte, vad gör jag för fel??)

Linda

 

 

Gissa!

Är det någon som kan gissa vad jag köpte Fifa för och vad tror ni hon är värd i dagsläget? Köpte henne "precis insutten" 6 år


Linda

Mina krav på stallplats

Jag har ännu inte funnit en stallplats åt Fifa, jag är väl för kräsen med för höga krav?
Mina krav på stallplatsen:

* Lagomt stora hagar med hagkompisar
* Ett trevligt fräscht stall där man kan förvara sina saker och göra i ordning sin häst
* Tillgång/ i närhet av ridhus (Om inte- paddock)
* Bra ridvägar
* Trevligt och vettigt folk (ägare)
* Rimligt pris
* Ridkompisar
* Inte för långt ifrån mitt hem (helt gå/cykelavstånd)

Jaha och var finner jag detta i härnösand? Jag börjar bli lite orolig faktiskt även om hon nu måste stå hemma ett tag pga skadan så vill jag ändå se mina möjligheter.

Antingen så har man nära till ridhus men då är stället inte riktigt hundra och inte ägaren heller. Eller så har man tillgång till eget ridhus men då ligger det alldeles för långt borta. Eller så ligger platsen perfekt, nära ridhus, nära hem och med fint stall men då känns atmosfären inte helt okej. Nu har inte jag kontaktat och träffat alla men såhär verkar de flesta av mina möjligheter se ut. Tänk om en liten ängel kunde viska i mitt öra om en perfekt stallplats för mig och Fifa, men har man inga kontakter och känner inte en själ i området är det inte lätt.

Var ska vi ta vägen Fifa?


Fifa och jag april 2011

Linda

Detta är mitt fynd, vad är ditt?

Ibland finner man lite smaskiga fynd då och då, jag gjorde ett himla fynd i vintras. Min älskade underbara gudomligt sköna albion dressyr sadel för enbart 4000:- om inte billigare till och med, minns att vi prutade.
Fräsch och superfin, dock vet jag inte VAD det är för en albion sadel faktiskt, det står nämligen inte och förra ägaren visste inte heller, men albion sadlar är ju utav kvalite och jag vill lova att det är den skönaste sadeln jag suttit i hitills! Denna sadel fann jag på blocket.
Vad har du gjort för riktigt fynd?
Inviger bloggen med bildbomb på pruppan!

Första riktiga inlägget- tjobbadooo! Måste tacka Alexandra som har hjälpt mig en del då jag själv är usel på koder! Då menar jag urusel.

Min förra blogg/hemsida kommer jag att ha kvar men enbart till hunden: www.elmo.cybersite.nu/

Kortfattad påminnelse: Fifa min lilla busiga dam är som sagt skadad av okänd orsak. Har varit halt på alla fyra benen och haft en märkligt ojämn ryggrad. Vi har redan varit på två veterinär besök för behandlingar och hon har redan blivit bättre. Så det har varit mycket box/sjukhage, promenader utan något som helst bete.

Men idag fick pruppfisan gå i en större hage och jag vill lova att det uppskattades!!


 

 


Linda

Testar lite

Mitt första blogginlägg, tjoho! Ja det är väl inget seriöst, jag försöker få ordning på desginen här vilket går rakt åt skogen, jag fattar verkligen ingenting, ska testa lägg in en bild här som ska bli min header.

RSS 2.0