Pics

Jag snodde två bilder av Jenny som hon lagt ut på facebook från idag ^^
 
 
Påskritt

Var på påskritt med ett gäng idag, tjo och tjim det var kul, Fifan kändes dock så där hehe men men sånt är livet hon var duktig ändå skruttan min stod så stilla när vi åt kolbullar och surra, hon uppförde sig jättefint. Hemma släppte jag lös Fifa på gården, knäpp som jag är hehe, sedan sprang jag och tjoa med henne och hon galopperade glatt och sparka bakut, hon är min lilla hund, det må ju se sjukt ut och släppa lös en häst på gården och springa runt som en fjant haha. Eeeh nämnde jag att sist jag red gick det skit hela passet och nämnde jag att vi gick omkull i ett dike i en galopp där hon landa platt på magen? Jojomen det är min Fifa det, dock var det ingen av oss som gjorde sig illa som tur var.
 
 
 
 
Kissemisse

Vår fina Kattmamma i fokus. MEN i en början av mening, jag blir så trött så trött, kvalitén blir så himla dålig så fort jag laddar upp på blogg.se, det är faktiskt inte roligt längre att lägga upp bilder. Att det drar ner på kvalitén så otroligt mycket, orginalbilderna är ju knivskarpa, här blir de ju nästan luddiga, suck så tröttsamt. Vad är det för feeeel!!!? :P Aja här är lite snuttebilder på missan vår!
 
 
 
 
 
 
 
Svala

(Svala-inläggen är mest bara för mig och för att Erica ska se vad jag gjort för tok med hennes lilla gråa häst)
 
Kom nyss in från en ridtur med Svalis. Jag har fått äran att börja rida henne igen, det är riktigt roligt faktiskt. Fifa och Svala är heeelt olika, jag kan faktiskt knappt se någon likhet i dom mer än att de vill göra rätt, är två väldigt snälla och känsliga hästar.
 
Ord som beskriver Svala bäst är, vaksam, lättspänd, känslig, lyhörd, snäll, motor, mycket nerver, lite osäker men väldigt rolig och trevlig att rida. När jag rider en häst kan jag inte låta den gå hur som helst och eftersom Svala spänner upp sig väldigt lätt och gärna passar sig fram så får jag lägga ner mycket fokus och träning på avslappning. Att tölta rent är inte svårt i sig, men för att komma dit måste hon ta djupa andetag och det däremot är lite svårare.
 
Det blir en helt annan typ av ridning på Svala än på Fifan. På Svala måste man vara så försiktig, luuugnt och saaakta, prata väldigt lugnt och kräva lite lite i taget samtidigt som jag kräver att "varenda" steg ska avslappnat och där hon ska söka sig ner och fram. Hon har en tendens att kasta upp huvudet och spänna upp sig så fort jag rör tyglarna, övergå till en ny övning eller ska upp i någon gångart. Men hon är varken tung eller stum någonstans, hon är jättefin så, kunde vara lite mjukare i sidorna men det släpper upp ganska snabbt med mycket böjande.
 
Idag gick det bättre än igår. Nu har lill Svala stått i en vecka och så kommer helt plötsligt JAG och ska rida, så det klart att hon har lite gas och nerver. Hon var ganska trippig i skritten till en början, korta steg och spännde sig, men lååånga tyglar och att verkligen försöka hålla henne där nere hela tiden samtidigt som man pratar luugnt och berömmer så slappnade hon av ganska fort och tillslut börjar hon gunga på steget och kändes ganska behaglig. Upp i tölt och hon fattade ganska snabbt vad jag ville med tanke på den tjatiga töltträningen vi hade igår. Hon kan än så länge bara tölta i väldigt kort tempo men fokus är: 1 avslappning, 2 takt och 2/3 lång och låg, mer kräver jag inte.
 
Man får vara noga med att böja henne och ta ner tempot i tölten då hon lätt faller in i passtakt och spänner upp sig, men hon kommer ner i ren tölt lika fort efter en korrigering. Jag försöker här få fram henne så hon släpper i nacken och jobbar sig lång. Hon töltade på jättefint ett par bitar och jag belönar alltid med skritt på långa tyglar. Jag får vara supernoga att vara helt avslappnad i mina ben för så fort jag spänner dom så spänner hästem sig. Haha det är mycket att tänka på. Målet är ju att tölten ska vara rolig och trygg för henne.
 
Vägen hem rusade hon iväg i skritten, det gick knappt att ha henne på långa tyglar, den filuren! Men serru mig springer man inte ifrån, det ska inte vara skillnad på bort från hemmet och till hemmet, hon ska vara lika lugn ändå. Så jag gjorde one rain stop. Det fattar hon jättebra, bara det att hon tror hon ska få rusa fram så fort jag släpper på tyglarna, då får man vara supersnabb och böja in henne igen och vara så pass snabb att hon bara hinner tänka framåt utan att GÅ fram. Varje gång hon gav sig och stod stilla när jag släppte tyglarna så lät jag henne stå några sekunder och sedan fram i skritt, men om hon tog ett eller två rusiga steg så vek jag in henne i one rain stop igen. Vi höll på så några gånger men det dröjde inte länge förren hon gav sig och fattade att det betyder faktiskt stopp, stå stilla och gå fram lugnt.
 
När hon äntligen skrittade lugnt hemåt på långa tyglar kunde jag ta upp henne i tölt. Hon tölta jääättefint, och suuuperlugnt, inget stress ingenting, rent och fint, det var verkligen en underbar känsla att hon bara suckade ut all stress och töltade på framåt helt avslappnat och nöjd. Jag låter henne aldrig gå fram i en gångart utan att vara lugn och avslappnad, utan först ska hon coola ner, lyssna på mig SEN får hon gå fram i en högre gångart, det ger så mycket bättre resultat. Sedan skrittade vi hem på långa tyglar igen och ibland fick jag påminna henne lite med halvhalter men jag måste nästan säga att hon var som lugnast och mest avslappnad på vägen hem. Frustade och gick luuugnt lång och låg. Duktiga hästen!!
 
 
 
Trick inspiration

Jag älskar att tricksa med mina djur, vovven kan en del, Fifan kan dock bara spansk skritt både från marken och på ryggen utan problem, jag har börjat med buga och jag får ju lätt ner henne i bugaposition men det är inte förrän hon gör det själv på mitt kommando som hon KAN buga. En del verkar nöja sig med och tycker att deras hästar kan ett tricks när man själv har satt dom i den kroppsposition där man vill ha dom, men jag tycker inte att det räcker, det krävs lite mer för att jag ska tycka det är ett inlärt trick, det är inte svårt att exempelvis få ner en häst i bugaposition däremot blir det en större utmaning att hästen gör det själv vid kommando, så för mig kan inte Fifa buga än och hitills kan hon bara ett trick i nuläget vilket är lite tråkigt och enformigt, så nu ska jag lägga lite mer energi till detta.
 
Ja ja nog om det nu tänkte jag visa ett videoklipp (som vanligt) där en kvinna visar hur du får din häst att nicka, hon har sedan en massa andra klipp med olika trickövningar man kan göra med sin häst, verkligen inspirerande och jag tänker absolut börja ta itu med trickträning igen för det är otroligt skojigt.
 
Enyoj!
 
Men Fifa är ändå bäst

Tjo och tjim. De senaste ridpassen på världens bästa Fifa har gått kanonbra, hon är så fiiin. Har tränat för Lina också, det gick kanon. Dock har jag liiite bloggtorka, iaf på ridningens detaljer så jag ger mig där men det är sååå underbart att rida min docka.
 
Jahapp så nu har jag ridit henne nästan sju dagar tror jag i sträck! Shit! Åh bananas imorgon måste hon få vila såklart, men hur sjutton ska jag klara mig utan henne en dag? Ooooh kommer bli tokig, måtte det bli fredag så jag och hon kan ut och arbeta igen, jag har verkligen Fifa-beroende, och när hon har sina vilodagar vill jag inte störa henne med annan typ av träning som tricks eller så, utan jag vill att både kropp och sinne ska få vara i fred och vila.
 
Vilken tur att jag får börja rida Svala lite igen, även om det inte alls är desamma som att rida sin egna underbara häst, för inget slår tiden med Fifa alltså, men ridningen med Svala kan nog lugna ner mig ett par hekto. Red Djasn igår igen, flera månader sedan jag red henne sist. Jag och Lina red ut men den uteritten blev ändrad till plan istället, för fyfasen vad rädd jag var, pinsamt men alltså shit hästen hade så myckt krut och jag kunde verkligen inte rida henne helt sjukt! Fattar inte riktigt vad det var med mig heller, jag har ju ridit henne förut utan problem mene.. ah Lina har ju ridit fram energin i henne kan jag säga.
 
Snäll häst absolut men den där energin och framåtanda är jag inte van vid sedan är hon så jääädra känslig, ju mer man spänner sig desto värre blev det och ju värre det blev detso mer spännde jag mig. Lina hon skrattade samtidigt som jag ropade efter hjälp i "förtvivlan" men ändå i skratt emellnåt för allt kändes så flumigt hahah herregud, och då har jag bara haft heta hästar innan Fifa. Dock blev det tryggare när jag väl fick rida runt henne i paddocken, då tröck jag på i all världens töltfart så det var ju lite fränt. Sjöfn fick jag också rida, hon är såå mysig, välriden och trygg måste jag säga. Fast... inget slår Fifa, det är som fisken i vattnet det.
 
Lina och räser Djasn
 
 
 
 
 
Lucy "Den farliga hästen"

De här videoklippen tycker jag verkligen är intressant att se. Det är en liten ponny som har tappat tilliten och respekten till människan, man ser ganska snabbt på första filmen hur hon flyr och försvarar sig av rädsla, men Mikkel Eron Angel Oster (som han tydligen heter) gör riktigt stora framsteg med det lilla stoet, verkligen värt att titta på. Klippen är numrerade som man finner lätt i högerspalt eller inne på hans användare om du klickar upp youtube sidan. Enyoj!
 
Första klippet kan vara lite segt men väldigt intressant. Resterande klipp blir bara mer och mer fängslande.
 
Ljug inte för dig själv

Det pratas ofta att man ska vara ärlig mot de nära och kära, men något som jag tycker är bland det viktigaste som bör få en större plats är att vara ärlig mot sig själv. Jag vet hur tråkigt det kan bli att vara oärlig mot den själv, men jag vände och insåg att ärlighet varar längst, man kan leva livet med ärlighet mot sig själv.
 
Ljug inte för dig själv om saker om ting, ljug inte om dina känslor, dina tankar och åsikter. Ljug inte om kärleken eller vänskapen, ljug inte om ditt yrke, intresse eller karriär, var ärlig mot dig själv och känn efter om du verkligen talar sanning i ditt hjärta. Är det 100 % rent?
 
Jag förstår inte hur människor kan ljuga för sig själv och försöka "leva" med det dom lever med, eller kanske är dom så osäkra och otrygga med sig själv, sin tillvaro eller omgivning att de inte ser lögnen de själva skapar? Kanske nöjer man sig med det liv man har och ljuger för sig själv, men hur kan man leva? Hur kan man vara lycklig?
 
Jag måste säga att jag är så ärlig mot mig själv som jag kan bli, det skulle aldrig falla mig in att "nöja" mig och sopa saker under mattan. Ärlighet är likamed lycka, och jag strävar efter att bli så lycklig som jag kan bli. Går inte livet ut på det?
 
Jag håller om de vänner jag älskar hårt, jag är så lycklig med den person jag lever med varje dag så det gör ont i hjärtat, jag har så underbart härliga djur att jag tvivlar aldrig en sekund det finns ingen besvikelse eller missnöje för de ligger så otroligt nära mitt hjärta, jag ser en ljus framtid då min utbildning snart är klar och jag kan förmodligen alltid vara trygg med både jobb och ekonomi. Jag har planer på livet som inte ses som en omöjlighet alls. Jag lever det liv jag vill leva och jag vill tacka mig själv för att jag tog mig hit. Det jag inte gillar sopar jag inte under mattan, det kastar jag bort :) Fan vad klok jag har blivit!
 
Lev livet medans du kan!
 
 
Ärlighet varar längst Linda: fyfasen hur jag ser ut här,
men hade underbart roligt, jag vill inte vara någon annan alls :)
 
Jennifer/ lång och låg

Idag drog jag en sväng till min Jennifer, det var på tiden haha. Underbart solväder, vi var ute hos hästarna mest hela tiden hih, om vi då inte åt godaste varmkorv med bröd mmm yummie! Jag passade på att fota skruttarna lite men det var inte lätt inte, massor med trä och "sly" ivägen för busfröna som drog järnet runt hagen. Tack för det trevliga sällskapet Lindqvist ;)
 
 
Efter detta tog jag en uteritt med fröken Fifan. Jag som är så FÖR variation och jag tycker det finns inte så mycket att variera med på vintern, så jag jag bestämde mig för att endast rida lång och låg idag i alla gångarter, så lång och låg hon bara kunde. I skritten strävade vi efter med nosen i backen och även så i traven. Hon är verkligen jätteduktig. Jag rider ju Fifan lång och låg vid varje ridtillfälle men jag kräver inte alltid nosen nästan nuddandes i backen och sedan rider jag inte lång och låg genom hela passet utan bara som uppvärmning. Galoppen var lite svårare, det kunde bli flack men fattningarna och de första stegen var kalasfina.
 
I tölten dock rider jag sällan lång och låg nu mer men idag var det dags, hon var kalasduktig. Ibland ville hon ner i trav men jag var snabb med korrigeringen. Hemskt roligt med en häst som funnit balansen och styrkan som kan gå i gångarterna i olika "former" ja menar den långa låga formen hon hade idag i tölten är mer mot "travform" eller hur jag ska kalla det, men hon höll tölten kalasfint ändå, för att jag sagt att nu är det tölt oavsett hur formen är. Min fina fina häst det är så roligt för hon rör sig genom hela kroppen alltså, superduperlös och fin, aaah suck :)
 
Lång och låg tölt, haha knasig bild för egentligen skulle jag upp i galopp här minns jag men snuttan ville bara tölta på för det var så skojigt ;)
 
Fyrtakt VS Framtung

En vän till mig fick mitt tankesnurr att gå igång då vi pratade om islandshästens alla takter och därmed taktfel. Jag förklarade vad en fyrtaktig trav var, fram landar före bak.
- Ja men då är dom ju framtung. Sa hon.
 
Hmm jag förstår hur hon tänker faktiskt för i den stora bruna hästvärlden så är ju hästarna oftast framtung när fram landat före bak, men det är (förmodligen) inget taktproblem som VI har och där kommer tankarna igång.
 
Islandshästen landar med fram före bak i traven pga taktfel (såkallad fyrtaktig trav) samtidigt som halvblodet landar med fram före bak pga framtung, här vill man då tycka att islandshästen också är framtung, men jag håller nog inte riktigt med under alla fall, men förstår tanken, men vad är det som gör att dessa två hästar landar med fötterna likadant innehar olika "problem"? Vad säger att en islandshäst inte är framtung med fram före bak? (Vilket dom givet också kan vara ibland) Men tittar man även under större tävlingar och exempelvis på Landsmot så ser man många islandshästar som är lätt framtill men väldigt fyrtaktig och landar med fram före bak, så typiskt femgångshästarna.
 
Jag känner när Fifa är framtung och det tycker jag man även som åskådare ser från sidan. En islandshäst kan ju vara lätt som en fjäder framtill och trava på i stora luftiga steg men fortfarande landa med fram före bak och ibland handlar det ju också bara om EN diagonal, skulle hästen då vara framtung på EN sida? Här kommer mycket frågar som snor runt tankarna, vad definerar framtunghet hos en häst om man räknar bort fram före bak? Den är tung fram givetvis och tappar bak men för ögats del i rörelsemönstret tänker jag (om någon nu kommit med mig så lång hitills)
 
Alltså man är då brydd över om fyrtakt alltid handlar om framtunghet hos islandshästen. Jag skulle vilja säga: JA absolut ibland, MEN jag tror att många gånger handlar de om obalans o.s.v med taktfel, det behöver inte altid innebära att hästen går på framdelen. Så tänker jag, nu är jag supernyfiken hur ni tänker!!?
 
Ja såhär sitter jag jämt och funderar, analyserar både när jag rider, ser hästarna i hagen, ser när andra rider eller bara sitter framför datorn o.s.v. Brukar pausa hundra gånger på filmer för att se benens postion o.s.v inte dumt för man missar en del intressanta detaljer när filmen bara rullar på, såsom fyrtaktig trav.
 
 
Ska jag skratta eller gråta?

Linapass
 
BÅDE OCH! Jag både skrattar och gråter av glädje, jävlar anamma min häst är the best of all! Igår tog jag ett Lina pass för att få bukt med det där tunga i handen, det löste jag ganska snabbt tjoho, lite Lina pass och jag får bättre grepp och förklaring hur jag ska göra. Fifan låg inget i handen efter jag fattat precis hur jag skulle göra. Traven var så himla fin, det lustiga är att hon har vänt.. IGEN hon vänder och vänder, förut hade hon lättare för vänster varv i traven och höger var väldigt knakig, nu är höger finast och hon är sååå duktig ååh mammas mummsfillibabba! Traven är såå fin nu, hon viiilar så fint på steget och den är så skumpig och fin nu. Det är så roligt för Lina ger så mycket beröm om Fifa varje gång, hur hon har utvecklats så otroligt mycket, hur rolig hon är att rida och vad fin hon har blivit, mmm jag bara plockar åt mig hihi, det gillas, för jag vet att Lina är så himla ärlig, ser det förjävligt ut så säger hon det också haha, men är det bra då är det bra, så hennes kritik tar man på fullaste allvar, inge dalt bara rättvisa och ärlighet, tio tummar upp.
 
Middag med friends
 
På kvällen for man till stan med några kompisar, gick på fin restaurang och åt Filé mignon, black and white med beasås och mumsaaa, med ett glas vitt, fast en cola hade inte suttit fel heller haha. Bio efter det, en toppendag med andra ord.
 
Anglingmys
 
Denna dag vaknade man återigen i strålande solväder, tog hunden och for ner till sjön där sambon och hans familj ordnat angling genom deras åkeri, var kring tjugo pers och bara surra, åt gott, drack gott och mådde mys i solen.
 
Helt jävla wow
 
Stack sedan upp till hästarna efter ett par timmar på isen. Sadla min bebis och tog på vikter. Detta var fjärde gången för det här vinterhalvåret som hon reds med vikter. Två gånger innan tävling, en gång på tävling och idag, så jag har lagt vikterna åt sidan för hon går så sjukt fin utan dom, men ibland vill man rycka på dom. Vi tog en längre uteritt i det uuuunderbara vädret. Solen lyste om en varmt, folk överallt både på isar och vägarna, Gruset hade börjat tina upp så det lät sådär klockiklock och en skiiitfin häst. Jävlar fyfasen herreguuuuud vad jävla fiiiint hon gick ååååh hon är helt otrolig. Allt var så klockrent fint, skritten, trraaaaaven galoppen och..töööölten oooh nu börjar den bli riktigt riktigt fin, flottsnuppan min.
 
Jag hade INGENTING i handen, tölten var amazing, hon var framme, samlad, lyfte ryggen jättefint, låååånga kliv och luftiga lyft med klockren takt.. mmm. Vissa sträckor när jag brassade var... woooow, alltså den tölten har jag aldrig aldrig kunnat få fram på plan, inte ens i närheten och det lär jag väl inte få heller, inte än på ett tag. Ska jag vara ärlig, den tölten som kommer fram då, den kan bara tas fram mellan mig och Fifa, det är vårat speciella och starka band som får fram när tölten bara flyyyyger iväg i guld, den är helt otrolig och hon är sååå snygg  skuggan haha (skuggidioti) nej men det är som att hon och jag leker fram och vi blir ett, det är det där speciella connection som vibbrerar mellan oss, den behövs för att hon ska få in den där flotta fina tölten, den där stunden mellan bara henne och mig, inget annat existerar.. ååh jag döööör jag vill bara rida igen. Usch vill bara grina hahah. Hon är otrolig!
 
Middag för fyra
 
Ikväll blir det middag (taccos) med sambons bror och flickvän, det här är en perfekt helg måste jag säga, jag hoppas ni har en lika underbar helg som jag :)
 
Fakur nosgrimma

Beställde ju en ny engelsk nosgrimma åt Fifa från Fakur. Tyckte den blev riktigt fin på henne.
 
 
 
 
 
The horse boy

Jag säger ju det, hästar helar, djur överhuvudtaget. De har verkligen varit en stor hjälp för att ta mig framåt i det jobbiga som uppstått i mitt liv på sista tiden, jag är bara så tacksam.
 
Den här filmen handlar om en pojke som har autism och hur hästarna blev en stor del i hans liv och en stor hjälp på vägen. Jag har fått fördjupa mig i ett valfritt ämne kring barn med behov av särskilt stöd och då valt autism, den här filmen skulle verkligen vara något för det arbetet. Nu är det ju inte svensk text precis men det funkar ändå!
 
 
Tung i handen

Red på plan idag, gick bättre än de senaste gångerna. Traven från början var så jävla fin, åååh vad fin den var, sedan gick det utför när jag gick vidare till tölten. Jävlar vad hon låg i handen på mig, shit och jag testade det mesta men lyckades inte få resultat, då blir man ju knäpp på sig själv och "vad gör jag för feeeel?" så kom Lina som föresten tränade Erica och Svala på plan och visade vad jag gjorde för fel, upp hon satt, greja och sedan var det gjort på någa minuter, tack och hej Linda vad värdelös du är.
 
Ja nu fick jag iaf mer grepp om vad jag gjorde för fel, ja måste korrigera snabbare och släppa mer på en gång Fifa gör rätt, jag håller henne för mycket i "rädsla" av att hon ska falla ner i trav vilket hon gärna vill nu, förr gjorde hon inte det då traven var besvärlig för henne, men nu har hon blivit så stark att hon gärna vill ner i trav. Då får jag korrigera snabbt och släppa igen för hon SKA tölta där, nu är jag nästan lite för stel och hård i min hand "efter all träning med jämna tygeltag" och vågar inte släppa för att hon just kan hamna ner i trav, logiskt tänkande, jag skäms faktiskt när jag inte kan en sån "simpel" grej, jag gör det, är jag så dum? Satte mig sedan upp och Fifa var lös och fin, inget i handen. Fick även se hennes fiiina trav idag, åh vad fiin den var suck :) Sällan man ser sin häst från sidan. Måste även slinka in att galoppfattningarna idag var mycket bättre, det börjar ta sig och hon är mycket lättare att lossa och få fram nu mer.
 
 
Fifa är

 
Ofta missuppfattad, hon beter sig som en liten snorunge som borde veta hut ibland.
 
Väldigt väldigt snäll och med hjärtat på rätt plats, men låter inte vem som helst komma inpå henne.
 
Ett busfrö av dess like, hon må vara ett sto, hon må vara åtta år men det är inget som man kan se på det ytliga.
 
En dam som gärna ifrågasätter men är aldrig elak, hon är som matte, har så mycket frågor och tankar om allt.
 
För smart, hon listar ut det mesta ganska snabbt även det bra som mindre bra.
 
Så fram och tillbaka i sitt humör och sinnesstämning, ena dagen är allt en dans på rosor, andra dagen kan man lika gärna skjuta sig själv
 
En häst som tydligt visar vad hon tycker och känner
 
Nyfiken, så nyfiken och på att man svär i mening "Är hon svenskfödd eller??"
 
Fräck ibland, aldrig dum men man kan alltid sätta sin hov vid dörrkarmen och gärna testa sig fram, lite oförskämd sådär fast att hon vet vad som är acceptabelt eller ej.
 
Matglad och gör allt för godis - otroligt att hon håller hullet skulle jag vilja säga
 
Lättlärd till max, hon har en hjärna som går på högvarv och är gärna lite före ibland så en annan inte hinner med
 
En glad häst som man nästan ibland kan tycka skratta högt, det syns på ögonen när något roar henne
 
En häst med stark personlighet
Bitter frissad

Alltså jag är inte så noga med stackars Bitters frilla men nu kände jag att min lilla pojk började se bedrövlig ut, så fram med saxen och...
 
Före
 
 
Efter
 
Underbar dag!

Jag har världens bästa djur, inget kan slå dom. Gud vad jag trivs med mina fyrbenta vänner dom är så bäst :) Tog en uteritt med Fifan idag och Elmo med på släp. Det gick kanonbra och för att ha stått i tre dagar tyckte jag hon gick på fint om inte nåågot i handen, speciellt i tölten men inget märkvärdigt, jag tycker hon kändes fin, red bara en kortis i det vackra solvädret, lääängtar till imorgon när jag får rida igen ihihi :D
 
Tog sedan Fifan och Bitter på prommis några timmar efter. Det var verkligen supermys, åååh. Bitter är så jädra snäll och duktig, han står så snällt stilla och väntar tills vi ska iväg, Fifan hon stod och var otålig, slängde med hovarna och skakade på huvudet:
 
- Halllååååååå hur länge ska jag stå hääär?
 
Typ haha. När vi sedan pallrade oss iväg krökte hon på nacken, jag skakade lite busigt på mitt huvud och Fifa gör likadant, superbus, hon är så himla frän, vilken personlighet hon har. Sedan bad hon om att få göra spansk skritt, som vanligt hih tokan. Jag trivs så sjukt bra med den hästen, vi har så roligt ihop och är som gjorde för varandra, det är som att vi går och pratar hon och jag, vi förstår varandra så himla bra, ne jag har aldrig haft sådan kontakt med någon häst förut <3 Haha hon är så frän! Bitter gubben han är ett guldkorn, speciell kille, så himla välhanterad och fostrad, älskade svarta prins, tog och frisserade honom idag, visar det imorgon! Vi hade en mysig liten promenad, aaaah! Nej hua vad jag älskar mina djur, jag må vara nörd men en stolt sådan huahua!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tjurig

Att jag är hemskt tjurig får jag höra ganska ofta, iaf när det gäller min hälsa och min djur. Jag mår så myyycket bättre idag, hemskt skönt. Visst har jag fortfarande ont och man känner på muskeln att den är öm och inte helt bra, men vad sjutton nu kan jag ju både stå och gå så idag kära vänner idag ska jag rida så är det bara!
 
Tack för alla krya på dig hälsningar! Ni är så goa :)
 
 
Jag måste få rida!!

I think my horse is pretty disappointed on me
 
 
Kanske kan jag kravla mig upp imorgon? Jag borde inte men jag kan inte vänta en dag till..

Ang färgerna

Ni vet färginlägget jag gjorde, det jag menade som var konstigt var att hon blir brunare med åren, inte att hon skiftade i färger, det gör väl i o för sig de flesta hästarna, Bitter skiftar lite i brunt på sommaren även om han ser kolsvart ut på vintern. Svala får också en helt annan färg på sommaren än vad hon har på vintern. Visst det ser ju lite speciellare ut tycker jag med den silversvarta hästens skiftningar, iaf Fifas :) Såg en silversvart häst för några veckor sedan, skiiitfin men oj så mörk och grå, inte en skymt av brunt.
 
Så varför tror ni Fifa blir brunare genom åren? För såhär brun har hon aldrig varit. Haha även Fifas uttryck är annorlunda, jag känner knappt igen henne på de gamla bilderna faktiskt- här har ni en som analyserar, superroligt ju!
 
P.s mår bättre idag men fortfarande ont, så kan inte rida min ponnyskrutt,  blir toookig :`(
 

 
 
Nu
 
 
 
Till sjukhus

Detta blir en utmaning att skriva det här inlägget. Jag hade ridit idag om det inte vore för att jag under halva dagen legat på sjukhus. Jag har så ont så jag bara vill grina, jag gjorde mig illa fruktansvärt igår på festen och i morse när jag bara hade några meter kvar till hagen för att utfodra fick jag vända, jag tog mig knappt hem.
 
Igår råkade jag få min älskling över mig, jag satt i soffan och han ramlade över mig bakifrån. I morse kunde jag inte röra mitt huvud, jag bara grinade och har aldrig haft så ont, jag kunde inte ens sitta upp då skrek jag bara av smärta, så det blev att ringa ambulans. De fick ge mej massor av morfin och paketera in mig i nackkrage och spänna fast mig på en plastbår med remmar och allt. Jag bara grinade av smärta när de lyfte min nacke och greja trots morfinet, jag är hård på smärta men det här...
 
Fick en skitdoktor på sjukhuset som undersökte mig två minuter och skickade sedan hem mig med smärtstillande, nu ligger jag i soffan med kraftiga nacksmärtor med krage, jag har varit trött och varit nära på att spy efter morfinet men eftersom jag inte ätit på över ett dygn så fanns inget att komma upp, aldrig mera morfin! Eller inte biverkningarna iaf.
 
Nu orkar jag inte skriva mer. Men jag måste tillägga att jag bara låg och grinade efter min häst och sa att jag måste rida jag måste rida jag måste rida. Hästnörd? Nej.. Fifa nörd, känns jobbigt att inte ha fått träffa hästarna idag.
 
 
And after that!

Jag och Linis ;)
 
 
Fifas färger

Det är lite lustigt det där med Fifas färger. Hon är ju silversvart men väldigt ovanligt silversvart skulle jag vilja påstå vid vintern, då är hon ju nästan brun. Det är någon som faktiskt inte trott att hon är silversvart utan iaf silverbrun, men icke :)
 
När jag fick hem henne var hon riktigt grå och mörk, både på vintern och sommaren. Sedan har hon börjat ändra sin färg mer och mer. Inte på sommaren då är hon lika mörk som vanligt, men på vintern, där är det skillnad, hon har ju alltid skiftat lite brun under solen men inte så mycket som hon gör idag, undra varför?
 
Samma dag Fifa kom hem till mig. Här är det solsken så Fifas bruna nyanser kommer fram.
 
 
Här är från nu i vinter, här har jag tagit samma slags sol som den övre bilden, kvällssol (solen håller på att precis gå ner här)
 
 
Fifan när jag fick hem henne, ingen sol.
 
 
Fifan denna vinter utan sol
 
 
Men det klart, även om hon blir mycket mörkare och mer mot silversvart på sommaren så skifter hon i brunt då också :)
 
Ett wow-inlägg

wow wow och åter wow, det var en wow superduper rolig ritt idag tjohooo det lönar sig att traggla på med andra ord. Red ut en längre tur idag med skruttis och Elmo följde såklart med.
 
Idag kom hon fram bättre, var inte tung eller låg på bettet just, i traven var hon suuuperfin ååh. Galoppen var ju..åååh tjohooo, rund, bra takt, bra tempo, jättefin hon tog verkligen fattningarna glasklart. Skritten var kalas den också, nu var den verkligen ren och gungig, nu kunde jag be henne länga steget utan att hon spände sig eller tappade takten. Hon har varit skitslarvig med skritten, en del passtakt och inte längt steget som jag velat, hon har inte rört sig genom kroppen riktigt, så jag har fått jobba med den väldigt mycket den senaste tiden, verkligen tjatat på henne, men så idag var det som om allt föll på plats, den var verkligen jättefin. Tölten, den var kaaalaaas, hon skulle kunna ha släppt lite mer men det är en sjukt stor skillnad från de senaste passen, hon gick jättefint och var inte alls i handen på mig, sista töltsträckan brassa vi och wooow, hon kom fram, rörde sig stort och fint åååh vad roligt det var.
 
Vackert väder var det också, kunde inte ha blivit bättre, min lilla fläck!!
 
Film

Här är en liten liten filmsnutt på mig och Fifa från Dilles vintertölt. Man ser tydligt i filmen när hon drar upp nacken och tappar takten, sedan rättar hon till den typ längst bort. Det är ju mitt fel inte hennes, jag är ju så jävla skitnervös att jag blir brun i byxan alltså, fatta vad min puls var skyhög här, haha varför utsätter man sig för sånt? Folk brukar ju säga att nervositeten försvinner när man väl är på banan, jo tjena eller hur, jag trodde jag skulle svimma på varje sträcka.
 
Aja. Inget märkvärdigt att visa men vad fasen, allt ska visas även om det inte går superbra;) Eller vadå det gick inte dåligt heller, skitsamma om hon tappar takten ibland och skitsamma om hon kan bättre, hon gjorde det så bra hon kunde för sin första tävling, och för min första tävling haha, Jag kan inte vara mer än jättenöjd över henne, mamms gofia!
 
Bild från filmen
 
 
Här kommer filmen på vår allra första tävling:
(Erica och Svala först)
 
Ut ut uteritt

Idag tog vi en uteritt för en gångs skull, tror jag måste släppa arbetet på plan lite, har blivit alldeles för mycket sådant. Elmo fick hänga på, jag märker att Fifa verkligen uppskattar det, hon blir så mycket mer framåt och gladare, riktigt kul faktiskt, Elmo däremot uppskattar nog inte Fifas sällskap, men få bara gilla läget.
 
Hon gick på fint idag men ligger i handen fortfarande den lilla spjuvern och har svårare att komma fram, eller svårt och svårt jag tror hon är riktigt tjurig faktiskt, vet inte vad som har hänt med damen (Det är bland annat detta vi bråkat som fasen med de senaste passen). Jag får fram henne och så tillbaka, fram och tillbaka.. om hon bara kunde ligga där framme hela tiden, jag känner mig så jädra tjatig på henne och får aldrig vara stilla med mina hjälper och bara åka.
 
Men men trots detta så rörde hon sig faktiskt väldigt fint, tog lite busgalopp också, var länge sen, blir nog en uteritt imorgon också, var riktigt roligt. Hade hon bara släppt så hade det varit PERFEKT. Vägen hem började hon ge med sig, låg inte lika på handen längre och var framme i längre perioder, tack för det :) Så idag har vi INTE bråkat, härligt!
 
P.s Tyglarna var alldeles för korta enligt mig, jag får nog skaffa T2 tyglar för att vara nöjd, så någon som vill köpa ett par nya Fakur biothane tyglar hojta till! Riiiktigt bekväma iaf!
 
Arrrrrrww!

Jag och Fifa har varit osams i två dagar nu, vi har slagits kan jag säga. Första dagen lyckades jag faktiskt nå fram på henne.. från 0 till 6 i alla fall om man nu ska göra det till en skala. Igår var det från 0 till 1, egentligen 0 till 0 för vi var verkligen inte glada på varandra, fasen vad tjurig hon är ibland och vad gör matte då? Ja säg det.
 
Usch jag var så arg igår så jag red hem, gav upp, "slängde ut" åbäket i hagen och började surt gå hemåt. Fifa står vid grinden och ser väldigt förvånad ut (jag sket i att ge henne mat denna gång, jag var så less och sur så det koka i mig) haha stackars Fifa, eller? I alla fall så så blir hennes ögon superstora, hon höjer huvudet och nickar med det.
 
- Har du inte glöööömt något matte?
 
Trots att jag var sån surpuppa så skar det i hjärtat, hon kan hon Fifan. Så jag var såklart tvungen att gå tillbaka och ge henne en näve havre iaf som jag hade i fickan, men när jag kom in i hagen vände hon bort huvudet och ville verkligen inte titta på mig, jag pratade med henne och försökte få kontakt för jag stod ju bara några centimeter ifrån henne men huvudet hade hon verkligen vikt undan. Tillslut, efter ett tag, viker hon det tillbaka mot mig och tar sin havre. Jag går därifrån och Fifa stirrar på mig en lång stund.
 
Några timmar senare går jag ut, klappar, pussar och säger förlåt till min häst.
 
It´s mine!

Yeeeeey! Oooh my precious, it´s miinee my precious!!
 
 
Aha!

Jag har många gånger tänkt på varför de kritvita islandshästarna ute på annonsmarknaden är så gamla jämt, eller överhuvudtaget, "alla" vackra vita hästar är så "gamla" dum- Linda är i farten igen.. det kanske inte är så konstigt alla gånger.. eller hur. Dum-Linda kom på sedan.
 
Slut?

Beeeep god morgon huvudvärk, nemen god morgon Linda. Vad har du för planer för mig idag huvudvärk? Jo men jag tänkte nog som så lilla Linda att jag planerar ATT GÖRA DIN DAG TILL ETT HELVETE!
 
- Nämen tack kära huvudvärk, hoppas mr migrän inte tar över idag.
 
Beeep. Jahapp det blir en sväng till stan idag, eller utanför stan till en annan stad rättare sagt för lite goa hemliga planer och så en ohemligplan, jag ska nämligen försöka få tag på de där jädra biothane tyglarna som verkar vara slut precis överallt, iaf dom jag vill ha, så det blir väl en tripp till härnösand, usch inte det bästa stället precis, det räcker som det är när man är där i skooolan :P
 
Tänk vilken världens bästa sambo jag har som utan protester hänger med till stan efter jobbet (12 mil enkel resa) för ett par tyglar, kan man ha en finare människa i sitt liv?
 
Over and out
Finaste bilden

Den finaste bilden jag har på Fifan är helt klart denna
 
 
 
Djasn då och nu

Lina har som sagt två träningshästar hemma, jättefina och bland annat ett förstaklass sto som jag tidigare nämn. Djasn. Skithäftig häst. Lina fick hem hästarna i höstas och jag måste säga att de har utvecklats något enormt. Så jag har som vanligt gjort före och efter bilder, tycker det är så roligt hih, dock är förebilderna inte under tiden Lina hade Djasn och däför har jag suddat ut ryttarens ansikte, men de är i alla fall tagna från i somras. Nubilderna är tagna för någon månad sedan :)
 
 
 
 
Lina-pass

Wooop wooop, tack och bock för dagens pass eftersom man ifrågasatte sig rejält igår. Jag bokade ett Lina pass idag igen för att få bukt på min ridning (såå typiskt jag) men hon var lite sen idag så jag började traggla på själv. Fasen från början var det motigt vill jag lova.Fifa ville inte ge efter, hon rykte med huvudet och ville bara ha tyglarna för sig själv. hon kom inte fram och lade sig i handen på mig, förbannade häst så får du inte göra! Så jag fick faktiskt säga åt henne på skarpen där ett tag efter hennes dumheter och då lyssnade hon faktiskt. 
 
Vi fortsatte traggla på volten och höger varv är ju som svårast, vänster var hon riktigt fin i, där kom hon fram på en gång, mjuk och trevlig med gung i steget, höger var det bara motigt och stappligt. Traggla traggla traggla PANG så släppte det, hon kom fram, blev mjuk och gungade i rörelserna YES! Fan vad nice, hon blev superfin, både i traven och skritten, gud så roligt att få bekräftat att man faktiskt ändå fattat grejen och lyckades ta fram det fina trots det tunga motståndet, jävlar vad kul. Lina kom efter en stund och hon sa att det var en stor skillnad på traven i höger varv, det hade verkligen släppt, traven var väldigt fin överhuvudtaget i båda varven tyckte hon, åh vad kul! Man är kanske inte så oduglig haha.
 
Vi tog traven på fyrkantsspåret och jag måste säga att höger varv på volt innan rakspår var sååhääär fin, både Lina och jag tyckte att den var ovanligt ovanligt fin, takten satt som en smäck, mjuk, gungig och fin där hon kom fram, tjohooo. Hon travade på jättefint på rakspåret också, fast där får man vara hård för hon lägger sig en aning i handen och har lätt att spänna upp nacken, men bara man är tydlig och snabb så ger det med sig, hon var verkligen kanonfin.
 
Gick över till tölten, kooooort koooort tölt i högervarv, hon måste släppa i nacken där alltså och komma fram. Till en början satt jag och bara konstra, vet inte vad jag höll på med och jag var varken snabb i min eftergift eller mina hjälper, men Lina var på mig som sjutton, kaanoon, det är bra det! Tillslut kom jag på mig själv att jag endast använde min innertygel och inte kramade och jobbade med ytter, då blev det helt klart lättare att få fram henne när jag jobbade med båda tygeltagen, dum- Linda. Tölten blev tillslut jättefin, här skulle vi dessutom börja med galoppen och det dög bara med att rulla i någon form av galopp något steg, inget mer, inte för att jag tyckte det var galopp haha men vi får börja så för att peppa Fifa, hon tappar självförtroendet där och behöver få bygga tillbaka det, börja sakta men säkert. Volten var ju upptinad nu så matte törs mer. 
 
Hon var verkligen skitduktig idag, fan vad kul hihi :D Min lilla jäntunge. Bäst av allt var nog att jag själv lyckades ta fram den fina traven trots motståndet, jag fick bevis på att jag faktiskt kan. Det behövde jag.
 
 
Precis ett år sedan

Det här inlägget och dessa bilder är PRECIS på idag ett år sedan. Tänk vad roligt det är att gå tillbaka och titta, det är ju därför bloggning är så himla roligt och smart! Haha och jag är inte sur på bilderna, även om det ser ut att jag ska spricka av ilska, men jag ser ut så när jag är så fokuserad haha, måste träna på min fokusmin tror jag ;)
 
11 Mars 2012
 
Fifa kändes jätte mjuk och fin idag, inget i handen, lagom energi. Fast jag får henne inte riktigt att länga steget i tölten som jag vill, det blir till att hon spänner upp sig och lägger in passtakt ibland, hon är nog inte riktigt bekväm med mina skänklar än. Så jag vet inte då, jag vill gärna ha kvar den rena takten men hon måste verkligen börja länga steget om det skall bli nån effekt på skadan. 

Vi får väl skrutta runt så här ett tag till kanske så hon vänjer sig lite mer. Minsta lilla och hon störs och tappar takten helt, den är lätt att få in och den blir jättetrevlig tölten, men som sagt hon skulle behöva ta i lite till, det är liksom mest tölt och inget mer, jag får liksom inte riktigt RIDA henne, men vi kör så här ett tag, det lär nog släppa snart. 

 
 
 
 
Beställd

Såå självkritisk

Idag har jag verkligen ifrågasatt mig som ryttare, vad fasen, ska det vara så svårt att fatta? Jag blir gott irriterad på mig själv, varför får jag inte till det? Gaaah, jag är så jävla självkritisk, jag vill att det alltid ska funka, hur funtad är man inte då? Jag tycker inte jag fick fram henne idag som jag ville på volten och förmodligen eller självklart är det ju för att jag gör fel, men vaaad:P? Hah usch jag blir less på mig själv, ge dig Linda och försök igen. Jag känner att jag har hamnat i en liten spärr, bara jag gör rätt så går ju Fifa jääättefint, med lite slit såklart, men det är faktiskt jag just nu som står stilla och inte min häst, det är som att hon väntar på att jag ska fatta någongång, fasen när kommer jag dit?
 
Jag är nog fortfarande lite brydd på när hon verkligen ger med sig och går fram på riktigt på riktigt och inte halvdant eller halva vägen, traven är helt klart svårast att ta fram henne, hon travar ju på fint men nu har vi ju satt ribban lite högre, höjt kraven och det börjar bli riktigt svårt alltså. Vänster varv gick helt klart bäst i både trav och tölt, speciellt i tölten då var hon framme jättefint, det är bara den där ytterbogen som måste puttas in. Vägen hem var blah, galoppen funkar inte som vanligt den är så flack och passtaktig, typ som att hon inte törs galoppera och hon sprang i tölten. Ja såna dagar ska man också ha men vad fasen jag må väl kunna få fram henne nu tycker man, ibland känner man sig så blåst :P Nej nu är jag i en period där jag har skyhöga krav på mig själv, det ska funka every day! Vem kan få det liksom? Skärp dig!
 
Den här bilden passar väl in på de flesta inlägg snart haha, dåre.
 
Woooow!

Woooow, alltså wooow, jag menar verkligen wooow, oj ja hur mycket wooow kan man säga egentligen? Det här är en natt jag sent kommer glömma, aldrig kommer jag att glömma den här stunden.
 
-20 ute och jag gick nyss ut för att utfodra hästarna. Fifan såg ut att vara lite ruggig så jag gick igenom hagen och iväg mot sadelkammaren för att hämta täcke. Fifa springre efter mig som en dåre och flyger lyckligt i luften. Jag tjoar glatt bort henne och hon flyger iväg i all världens fart, studsar upp på stenen och fnyser. Jag hämtar täcket, Fifa springer ner mot mig mot grinden, huvudet är högt, manen och luggen står åt alla håll, och rör nyfiket på huvudet och det syns vad busig hon är. Jag tar på henne täcket men jag känner att hon knappt vill stå stilla.
 
Sedan busar jag iväg henne och det är då wooow kommer in. Hon sparkar bakut i varje galoppsprång så jag tror hon ska gå omkull. Hon springer så fort hon bara kan, jävlar anamma vilken fart hon har. Upp på sten, ner på sten, fram och tillbaka, runt mig. När hon inte galopperar kommer hon fram i en heeeeeeeeeelt frän trav, woooow, ja menar verkligen wooow, jag har aldrig aldrig aldrig sett henne trava så jävla flott, woooow och hon tog ner till lysande trav efter galoppen, travade flott nerför till och med, wooow. Hon vände in huvudet mot mig, sprang emot mig, runt mig, med mig, det var häftigt, vilket samspel vi hade och vad SNYGGT hon sprang. Jisses jag tänkte "är det där verkligen min häst" bara ljudet av traven, ooooh.
 
Hon var så busig och tokig och hon älskade att leka med mig, det var häftigt. Där sprang jag lycklig tillsammans med min häst i bara leggings i -20 men vafasen det var det värt, för woooow. Gud vad hon gillade att visa upp sig, hon travade fram som en skönhet, krökte på nacken, lyfte svansen och trodde hon var världens snyggaste hingst, om hon inte gjorde det drog hon gärnet och sparkade bakut som en idiot. På slutet bad jag henne komma fram till mig som ett bra "avslut" på leken. Min vackra vackra vackra, du häpnar mig så ofta, vilket helt nytt rörelsemönster, wow.. wow.
 
Du vackra trav, släng dig i väggen för nu har ännu en nyare och häftigare trav kommit fram, wow.
 
Flott-fia ;)

Bloggtorka känner jag, men det kommer ju och går, det INgår så att säga. Fifa jobbar på jättefint, vi har kommit YTTERLIGARE ett steg fram. Jag har tränat för Lina ett par gånger och jag måste säga: det är nu det börjar bli svårt. Shit nu är det ridning ridning och en annan kämpar både med kropp och tanke till max så man blir alldeles snurr i bollen, men kul är det jävligt kul :)
 
Nu fokuserar vi mest på att få fram Fifa och inte de där korta stunderna då och då, nu ska hon gå fram HELA TIDEN. Höger bog skjuter hon ut väldigt lätt och högersidan släpper hon inte gärna, hon släpper inte längst fram i nacken och går fram, där får man jobba igenom ordentligt. Jag måste bli hårdare på henne och snabbare med mina hjälper, nu ligger nästan Fifa före i allt och hon är smart den hästen, jag säger bara det, ridning är svåååårt, men uuuunderbart. Just nu ligger jag på den nivån som är ganska så främmande, jag har aldrig ridit upp en häst hit där jag är nu och det är mycket nytt och många aha-känslor som kryper fram mer och mer. Fifa börja röra sig och gå flott nu säger Lina och det fick jag verkligen känna idag på uteritten.
 
När jag har pratar om när Fifa kommer fram och paddlar har det varit ganska mycket lång och låg tölt och i hyfsat snabbt tempo. Nu ska hon ju gå i en mer samlad form och i alla tempon (kort, mellan och högre) men paddla och komma fram på samma sätt, DET har varit svårare (men traven är svårast när det gäller att ta fram henne även om traven har blivit såå fin) men har man jävlar anamma, är snabb med hjälper och eftergift samt vet vad man sjutton håller på med (vilket man inte gör alla gånger haha) så kommer den där lilla gudhästen fram. Man får vara på som fan, hon ger sig inte i första taget och jag måste vara så snabb så snabb med eftergiften!! Ibland blir jag så förbannad på mig själv att jag inte är snabbare, är man inkompetent eller??
 
Idag gick hon såååå fint i tölten, precis det man strävat efter. Red ganska kort tempo tölt först för att få henne med mig och sätta sig mera, fram fram, jag får vara snabb att ta fram mina händer när hon väl är framme, men det är svårt för oftast så tappar hon det där fram, eller tappat hon skiter i det helt enkelt, så man får vara på och på, men tillslut, var hon framme hela tiden, lyfte ryggen, arbetstempo, paddla, upp.. åååh vad fint hon gick, så vi gasade på som belöning, gissa om hon gillade detta. Elmo sprang längst fram och allt var perfekt, hon vilade på steget som jag såå länge längtat efter mmmmm. Gick hem med henne sista biten för att hon varit så duktig. 
 
Ja mycket har ju hänt sedan dess :)
 
 
 
På rymmen

Har skaplig migrän, som vanligt men måste slänga in ett inlägg om de två tjuvarna, Bitter-tjuven och Svala- tjuven som rymde idag. Fasen vad tur att jag ställt in Fifa i stallet efter dagens Lina-pass för att få vila lite, så hon var inte med på hästarnas äventyr.
 
Jag stod och bakade i köket, spisen var på, ugnen var på. Svärmor ringer och skriker att hästarna har rymt och är på landsvägen. Jag kastar mig ut i bilen på någon sekund. Utan att stänga av spis och ugn, utan att ta med mobilen, utan att fråga vilken väg hästarna tog, utan att ta med grimskaft. Jag körde jävlar anamma och bilen spann iväg. Helvete vad bråttom ja hade. Jag körde runt på vägarna i full fart och letade, tankarna slog att man kanske måste skjuta Bitter på plats, hur gammal han hann bli och så vidare. Jag hann tänka mycket.
 
Husse, kära husse hade stängt av spisen och ugnen. Tagit sin telefon och kollat sig för vilken väg hästarna tog och tagit egen bil. Husse kära husse hittade hästarna och stod med Bitter på vägen med en jacka över hans hals som "koppel" Svala stod en bit framför, henne hade man inte fått tag på och det fick jag inte på hela vägen heller. Så jag tog Bitter i hundkoppel runt halsen och gick hemåt med Svala lös på släp.
 
Skönt att det gick så bra, tror Bitter är grymt rastlös, promenader får han ibland, nu är det isigt så det går inte då han är barfota, men killen borde ju få springa, vet inte om han håller för att springa med bredvid vagn eller häst, men det vore inte tokigt för min svarta prins.. huva!! Nu är jag bra nervös att de ska rymma inatt igen.. måtte de stanna i hagen för brövele!!
 
Att sänka hästen

Det är lite tråkigt när hästarna hamnar hos folk där de "sänker" hästen eller när de inte kommer upp eller över den poäng som hästen hade innan. Vissa hästar borde helt enkelt stanna hos sin förra ryttare.
 
Här är ju ett exempel.
Det första jag tänker på när jag ser klippet är att stackars Totilas måste vara bra förvirrad över ryttarens signaler.
"psst samtidigt lider jag med karln.. en aning pinsamt kanske"
 
 
 
Sjöfn frá Forsaeti

Den lilla fula ankungen som växte till en vacker svan? Kan det vara en passande rubrik? När Lina fick hem sin Sjöfn var det en del tränare som sa "gör dig av med hästen" kanske var den söta lilla bruna saken ingen imponerande syn till en början? Vad hände sedan? Sjöfn har haft det knackigt och bökigt med tölten och det är den gångarten som fortfarande är en utmaning, och Lina har kämpat i svett och tårar men aldrig gett upp. Jag har aldrig sett en häst röra och dansa sig så i tölten som den här bruna stoltheten gör idag, hon knycker och lättar fram så annorlunda att hon får mig att tappa hakan. Bilderna kan givetvis inte visa detta men de visar ju verkligen vilken enorm utveckling det här ekipaget gjort.
 
Med rätt ridning, rätt känsla, rätt inställning, rätt glöd, och kärlek, ja då kan det bli såhär som nedan. Lina har aldrig skickat iväg sin häst utan tränat helt själv. Hon brukar säga "Ingenting är omöjligt, kan Sjöfn så varför inte?" Och Sjöfn kan verkligen, nu har de fått sina A-klass poäng i femgång och satsar mot SM. Lina har gjort ett grymt jobb med sin häst, eller vad säger ni ;)?
 
Det är ca 3 år mellan bilderna
 
 
 
 
 
 
 
Lina är sjuuukt duktig på hästar. Hon har den där känslan och den där gåvan alla inte har, hon är som född till det här. Nu jävlar ska jag sätta fart på hennes karriär ;) Hon borde synas mer och träna flera. Hon är en sådan positiv, glad, smart och pedagogisk tränare och hon har hjälpt mig och Fifa sjukt mycket, bästa tränaren ever!
 
Fifa och Lina i somras
 
 
Gjafar från Stångby

 
 
 
 
 
 
 
 
He-man

Imorgon ska jag följa med Lina till veterinären med hennes lilla tillskott Gjafar, eller rättare sagt He-man, för en liten koll. En söt liten brun sak som är efter Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti och Djasn frá Alfholum. Djasn är förstaklass stoet som står hos Lina under träning.
 
Såå fin

Hon är så fin min prinsessa <3
 
Vilken?

Vilken till Fifa?
 
 
 
?
 
Skitbra artikel!

Såååå bra artikel som Tanja skickade mig, tack för den tjejen. Väldigt intressant läsning och jag tycker mig känna igen likheterna kring mina egna tankar i ridning samt bedömningen och kriterier i tävling. Jag tycker han tänker så himla klokt.
 
"Den ridning som förekommer inom tävlingssammanhang stämmer helt enkelt inte överens med min träningsfilosofi som, i korta drag, är att det är själva ridningen som ska granskas och bedömas och även hur vältränad hästen är. Är hästen utbildad och förberedd för sin uppgift enligt den klassiska utbildningsskalan? Är hästen avspänd och lösgjord? Är takten ren? Svarar hästen korrekt på ryttarens hjälper? Har hästen schwung och kraft? Är den rakriktad och kan den samla sig korrekt?"
 
Det är precis detta jag i en del mina åsiktsinlägg menat, ibland känns det som att islandsridningen saknar.. lite mer "ridning". Jag skrev ett inlägg om att vi skulle behöva ha lite mer från den engelska dressyren, återkommer till det.
 
"Sanningen är den att medelåldern för en isländsk tävlingshäst är markant lägre än för t.ex. en dressyr- eller hopphäst som toppar när de är mellan 12-18 år eftersom de fått tillräckligt med tid att utvecklas och tränas på ett uppbyggande sätt. Det har skapats någon slags kultur på Island, förmodligen p.g.a. tids-, kunskaps- och pengabrist, att man börjar tävla på för unga hästar och har för höga krav på dem. Fysiska skador är en sak, men vad händer med deras själar?"
 
Det var detta jag menade lite med mitt förra åsiktsinlägg ang engelsk dressyr. Att vi kanske behöver följa deras spår lite mer, men islandsryttare kanske inte orkar eller hinner med att rida upp våra hästar i den mer skolade nivån som de har i dressyren? O andra sidan en häst är en häst och oavsett inriktning, gren, ras - utveckling tar tid och det finns inga genvägar. 
 
"Jag vet att jag inte ensam om denna vetskap men det är tyvärr för få som vågar yttra sig offentligt"
 
Tack för dettaJag har ju en hel del tankar och åsikter, jag funderar runt olika vägar och även lite utanför ramen. Att öppna munnen medför alltid "risker" Jag får ta dom då :)
 
Vill ha!

Lina träning

Träningen för Lina idag gick sååå bra. Ännu bättre än igår. Vi tränade på samma sak idag, fokuserade lite mer på min ridning. Jag måste ha händerna vid manken, jämnt tygeltag, ta fram händerna när Fifa kommer fram i tölten, sitta mer på varje volts sida. Jag har betydligt lättare att sitta mer i innersidan i högervarv än vad jag har i vänster, i vänster åker jag tillbaka åt höger så himla lätt, en utmaning det. 
 
Idag kom hon fram mera i traven, tjohoo hon travade på kalasfint. Känns så otroligt härligt att hon är så säker i traven nu jippiieee. Lyfter ryggen, rundar sig och travar på med fint sväv. Tölten var också jättefin, hon kom fram kalas och bar sig mycket finare nu än vad hon gjort.
 
Nu ska jag till stan med sambo - romantik och mys olalalaa ;)
Världens bästa!

Lina och Sjöfn
 
RSS 2.0