- När blir man vuxen? Frågar Fifa :P

Tänk, Fifa är sju år, oj kan jag inte riktigt tänka mig, hon ser verkligen ut som en liten bebis än. En liten kalv, nu har hon ju tappat mycket muskler också men förutom det är hon väldigt bebis-lik, tycker jag i alla fall :) Men när räknas de inte som unghäst enligt dig? När blir de vuxen och i vilken ålder brukar en islandshäst generellt BLI vuxen egentligen? (finns många olika argument kring det) Vad tycker du? (Både kring islandshäst och andra raser)

                                             Fifa bredvid en betydligt yngre häst  (Fifa står mer uppför)
                                                                                     Linda
Mitt huvud :(

Gud vad dåligt jag mår, jag har en sån fruktansvärd migrän :( Varför vill den inte ge med sig? Jag har haft den sedan igår kväll, jag har knaprat ibumetin, ute och gått, ätit, vilat men inte då. Idag är jag så dålig att jag knappt kan äta, mår illa och är alldeles varm. Imorgon ska jag jobba på det gamla dagiset jag brukar ha varit och vikat hos, var ett tag sedan nu. Jag hoppas verkligen jag slipper jobba med migrän, det är inte alls skoj, håller tummarna!

Eftersom det blev jobb imorgon så tog jag ut Fifa idag ändå, så får hon stå när jag jobbar istället. Det blev såklart tömkörning. Jobbade mest  med cavaletti och lite "slutor" och jag kräver allteftersom lite mera hela tiden, sakta men säkert. Varför jag sätter slutor i " " är för att hon gör inte en korrekt sluta än men en början på en sådan.

Det blev lite stegringar och studs idag som vanligt, hon är rolig den där hästen, minsta lilla smackning och fröken Fifa är i luften, hon är så lat men skulle tro att det finns lite bus där någonstans ;) Dagens pass gick faktiskt bra men jag kan säga att jag får utmaningar hela tiden ju mer vi håller på med tömkörning, hon är inte dum min lilla häst och försöker alltid hitta på och komma undan på något vis, trots detta så verkar hon ändå trivas att arbeta på plan. På tal om plan så har det börjat komma lite sol, vi har ju ingen sol på vintern på våran sida då ett helt "berg" av skog är i vägen, men runt denna tiden börjar strålarna smyga sig tillbaka, härligt!! 

Det jag tycker som är svårt just nu är att få henne rak på spåret, det är lättare att hålla henne rak i vänster varv men i höger varv så kan jag knappt ta i höger töm då hon viker in sitt gummihuvud så mycket, det är liksom svårt att kontrollera bakdelen på något vis, man vill liksom trycka in den. Förstår ni hur jag menar?

Nu blir det O.C och slappa, jag är besatt av den serien, har aldrig följt den men nu har jag säsongerna här och jag är helt fast!!

         
                                                                            Linda
Oturen med djuren

Vilken otur mina djur har haft. Det gör ju så ont i en när de blir sjuka eller gör sig illa, blödigast är jag nog med Elmo, han själv blir ju helt förkrossad. Ändå försöker man hålla sin egna sorg och smärta inne, man vill ju varken skrämma eller oroa sin vän ännu mer, men det är svårt att låta bli.


- Efter vistelsen hos veterinären som varade i 8 timmar, med dropp, röntgen, medeciner, undersökningar mm. Endast 8 veckor gammal :( Han hade ätit i sig massa tyg och tarmen var dubbelt så tjock än vanligt, hunden levde knappt. Så rädd och ledsen har jag aldrig varit samtidigt. År 2009- Efter några veckor fick han urinvägsinfektion också och fick medicin av veterinären. År 2009
- Något år senare fick han klåda som förmodligen var rävskabb och fick behandling från veterinären År 2010

 
- Sedan fastnade hans klo i en skruvdragare varav jag var tvungen att klicka på knappen som skruvade av klon. Hunden skrek och blodet rann ur pulpan, fyfan då var jag ledsen. År 2011


- Bitter blev rejält sparkad på ena bakbenet en vinter då det blev konkurrens med maten. Varigt och trevligt sår fick han och det tog några dagar innan det började läka till sig. År 2008

- Bitter började gå sämre i ridningen, han hade smärta i sina bakknän och behandlades under en sommar av en equiterapeft, det blev mycket sjukhage under den tiden. År 2010

- Bitter gick omkull, blödde näsblod och haltade rejält både högerfram och högerbak. Högerbak var riktigt svullet och idag har det blivit en förtjocknad. Jag blev ganska orolig då han rentutsagt nästan var blockhalt :( År 2011


- Under samma veva som hältan fick han urinsten, samt var han riktigt sne i korset som en kiropraktor fick rätta till några gånger. År 2011

(Bitter har även haft andra tråkiga skador i sina knän under travtiden)


- Fifa behandlas för hälta på alla fyra ben + höfter samt behandlas hon i ryggen av kiropraktor. Behandlingen har pågått sedan början av Juni 2011 till idag Januari 2012--> (Orsakliga skadan har inte hittats ännu) Denna skada har varit den längsta och jobbigast hitills som verkligen har tärt på en.

             
                       

- Fifa har även haft vassa undertänder som gett stora sår i gommen som blivit en förhårdnad. År 2011


                                                                             
                                                                             Linda
Tömkörning - korsa fram

Vad gjorde vi idag, vi tömkörde, ovanligt va? Dock focuserade vi mer på att korsa framdelen men det gick inte så bra, jag vet inte alls vad jag höll på med, där skulle jag ha haft någon som visade mig faktiskt. Jag försökte tänka på att jag satt i en vagn och den tanken funkade någon gång, fast bara åt höger, vänster var otroligt svårt, antingen svängde hon utan att korsa fram eller så backade hon bara, men jag ville avslutade med ett lyckande så när hon väl korsade fram i vänster varv fick hon mycket beröm och sen gick vi tillbaka till hagen igen.

Vi höll faktiskt igång lite längre i det här passet, hon verkade dock inte uttråkad, men jag märker att hon försöker komma undan träningen lite, nu börjar det bli jobbigare för fröken, är väl ganska så normalt. Man vet ju själv hur det var när man började styrketräna, gick ganska bra från början men så kom en tid där det blev riktigt kämpigt, man orkade knappt göra de där situpsen, så gick den tiden över och träningen flöt på riktigt bra. Jag antar att Fifa har kommit till den punkten där det börjar kännas trögare men också att hon börjat få lite hum och känner sig hemma med tömkörningen så då kan man nog testa på det ena efter det andra.  

Om gårdagens färginlägg, som någon skrev var jag lite motsägelsefull då jag faktiskt klär Fifa i gullig rosa grimma med söta matchande transportskydd, helt rätt för det gör jag, saken är den att jag var mer inne på ridutrustningen, sedan får hon skrota och lysa som en lite ponny i sin hage, men i ridningen vill jag ha en snygg och ståtlig pålla som trampar på ;)                                                                                Linda

Hästar med färg och färg

Då menar jag inte färger som silversvart, skimmel, isabell o.s.v jag menar färgen på utrustningen. Jajemen det finns mycket smaskigt fint man kan snygga till sin häst med, men är det verkligen alla hästar som har färgen för färg? Passar alla i allt? Nej, inte enligt mig. Fux och färger är svårt i mina ögon, kan skära väldigt, så där får man vara lite försikig med vad man väljer, rött och rosa brukar inte vara det bästa alternativet. Vissa skäckar tycker jag också har alldeles för mycket fläckar och tecken för en massa färg o.s.v. 

Bitter, svart men enligt papper svartbrun, passar i allt. Han är en häst som verkligen kan ha färg, uppskattat, han skulle bli så snygg i knallig färg. Rosa skulle bli fint till den svarta färgen, o andra sidan är han karl och skall inte bära sånt trams ^^ Knall rött, Knall grönt och Knall blått vore inte fel på den hästen, inte heller knall gult eller knall orange. Han är verkligen fin i vitt också, stilrent och snyggt, det finns nog ingen färg som inte passar den hästen. 

                 Har inte så mycket bilder på grabben i "färg" var på den tiden inte så "intresserad" av det.


Fifa har också fin färg för att ha.. färg, många färger. Hennes söta uppsyn gör även söta ponnysaker acceptabelt. Lena Furberg motiv på Bitter skulle inte se klokt ut. Jag är inte alls haj på sånt söttnött men Fifa passar faktiskt i ponnygull, men med henne får man vara lite försiktig, jag vill egentligen inte alls att hon skall vara gulligull och ponnyponny, jag vill ha en snygg och läcker häst så där får man ju fundera lite på vad som faktiskt gör henne gullig eller snygg. Rosa blir hon inte snygg i, där är det puttinutt medans rött ger henne lite mera stil. Nu är hon ju söt i grund och botten så det är ju svårt att skymma undan det där ponnysöta hur som.
  
                                                Nu gör pälsen mycket också, mer ull mer sötma.
 
                       
                                                              Mindre stark färg mindre sötmaSöttvarning: Islandshästar är små hästar, ponnystolek och ponnyuppsyn, risken finns att denna ras med färg gör dom mer söt än snygg, lite mer ponnygull. Stora hästar har inte samma risk att få en sötvarning med knallig färg, nästan tvärtom, ju större dom är desto snyggare med färg. Jag menar inte att sött är fel det jag menar är att det kan vara svårare för de med små hästar att få den mer fräscha och stilrena klangen, när man vill undika det söta. 

Jag tycker hästarnas utrustning och utstyrsel säger mycket om ryttaren och vad ryttaren själv vill säga om sin häst, jag tycker inte alls att man ska känna sig pressad över att köpa snygga outfits åt sin häst då det är en sådan trend, huvudsakligen är ändå ridningen. Vad tycker ni om detta ämne? Om hästar med färg? Vad är snyggast? Vad ser inte klokt ut? Vad är överdrivet? mm.

                                                                            Linda
Svarte prins

                                                                                   Linda
Fulaste kommentaren?

Vi med bloggar får ju en och annan kommentar mer eller mindre, men hur är det med innehållet? Har ni fått några elaka och orättvisa kommentarer någon gång? Vilken är den värsta du kan minnas?

Jag själv kan nog inte minnas någon elak kommentar faktiskt, har rätt så snälla läsare antar jag :) Har väl kanske fått någon halv spydig kommentar från någon, oftast har de då inte skrivit ut varken bloggadress eller mailadress, lite lågt men vågar man inte stå för det man tycker riktigt så. Jag minns det blev väldiga diskussioner från olika håll om när jag misstänkte i våras att något var fel på Fifa, det var någon där som uttryckte sig lite spydigt - hur jag inte kunde se att min häst var less på ridningen och att jag krävde alldeles för mycket av henne, det fattade väl vem som helst. Sådana kommentarer kan kännas lite trist faktiskt med tanke på att de varken känner mig, hästen eller situationen, men men rätt hade jag som vanligt att det var en skada som orsakade segheten och oviljan hos min lilla häst, och det kändes väl ganska gott ;)

Vilken är din minst trevligaste minnesrika kommentar du fått?


                                                                           Linda
Bloggtips!

Måste ju tipsa om min bäste väns nya blogg. Den handlar om hennes lilla islandshäst Svala som jag var med och titta på för någon vecka sedan :) De riktar sig mest in på roliga och mysiga turer i skogen! Det är en alldeles ny islandsblogg så kika på den en sväng HÄR.

Var dit idag och hjälpte henne lite med skruttSvalis, sedan fotade jag såklart när de busade omkring på vägarna, dom är så söta ilag :D!

          

                                                                           Linda
Blä för detta pass! Bilder

Tömkörde idag med de nya båttömmarna, men jag vill inte påstå att det gjorde en bättre effekt, snarare sämre. Antingen hade i en dålig dag eller så har Fifa börjat komma undan arbetet eller så funkar inte tömmarna. Tyckte de kanske var lite för tung kanske? Det kändes som om jag inte fick någon vidare kontakt i hennes mun, det var så mycket tyngd med rep i händerna på mig. Suck, ja man försöker iaf.

Vi focuserade på bommar idag och började lite lättare, fast Fifa genade hela tiden och jag fick en sämre kontroll med dessa tömmar än de förra. Hon var rätt allmänt tjurig den här gången och verkade bara vilja fuska i allt. Tränade lite cavaletti också, men jag hade fullt sjå att hålla henne rak på spåret utan att gena, sedan ville jag få henne att söka sig neråt lite till men det var nästan omöjligt med de här tömmarna. Kanske är jag ovan? Hmm, dom är ju inte blytunga precis, också skulle jag ändå haft en sele med stående ringar istället, det skulle underlätta en hel del. Ne idag gick det inte bra, men jag själv var på allmänt dåligt humör och min kära hund gick hack i häl på oss, nästa gång får han vara inne!

Fifa tjurade som sagt på emellanåt, studsade över någon bom, gick upp i diket, ville gå in till Martin i mitten, genade förbi bommarna, tittade åt olika håll när hon skulle över bommar, letade efter mat i backen, studsa, ja våran kommunikation idag var verkligen urkass :P Givet ska jag även visa sådana bilder..

Visar de normala bilderna först (om jag har några såna)

                                                              Matte fick gå över bommar ibland hon med!De mindre vackra bilderna, titta halsen, så ser den ut nu mer, den blir fulare och fulare och jag stör mig grymt på fiskhalsen :P Hästen har inte en ända muskel på kroppen stackarn..                                                                       Fifa ville något helt annat!                                                                             Skutt någonting?                                                                        Finns det någon mat där??                                                                  Meh! Det är ju lättsammare att gå förbi!                                                                           Söt är jag i alla fall!

                                                                                                              Linda
Utvärdering: War horse

Ja nu har jag sett filmen War horse gjord av Steven Spielberg. Jag är en riktig filmnörd och missar aldrig en ny film. Film är nr två av mina största intressen och hade jag varit lite modigare så är det film jag velat jobba med, dock bakom kameran (trailer är det jag varit mest intresserad av att göra)

Nå vad tyckte jag om filmen? Ja till en början höll jag på att somna, dåliga skådisar och jäkligt orealistiskt, man ville bara skratta och funderade över om detta var en barnfilm. Kanske hade en icke hästmänniska inte lagt märke till det löjliga. Jag blev rent besviken med tanke på att de skall ha lagt ner mycket pengar och energi på denna film samt att Steven Spielberg är en grymt duktig regissör, man undrade liksom vad han höll på med och om det verkligen var något hästkunnigt folk som hjälpt till i filmen?

Dock måste jag säga att filmen blev bättre och bättre. Jag blev faktiskt mer och mer intresserad  även om det var töntiga och orealistiska scener emellanåt så fanns det scener som tog mig med storm alltså. Ja, tårarna bröt fram ibland, de gick inte att hålla inne. En scen var fruktansvärd men jävligt välgjord, det var som ett slag i bröstet och man kände verkligen smärtan i hela kroppen, men som sagt en grymt bra välgjord scen, blev impad.

Filmen var bäst den sista halvtimmen, mycket känslor, snygga effeker och bra scener. Det var inte bara hästen som gjorde en rörd utan även det krig som man får följa, det är oerhört tragiskt och man led verkligen med soldaterna och det är ju faktiskt så våran värld ser ut fortfarande, ständiga blodiga krig i olika länder, fruktansvärt. Trailen hade de verkligen lyckats med, men så är det ofta, de tar de vackraste och finaste scenerna med det bästa replikerna, sedan behöver inte filmen i helhet vara lika wow. Jag kan helt klart se den igen, fast då vill jag nog spola fram en timme. En av huvudrollerna som man får följa den första timmen  är Jeremy Irvine, tyckte inte alls om hans skådespeleri. Sedan har jag svårt för Emily Watson som skall spela hans mor. Sedan har vi ju kända David Thelwis, ja han kan skådespeleri i alla fall men han är heller ingen av mina favoriter. En av de bättre var Niels Arestrup som spelar en flickas morfar i filmen och det är även han som har den fina repliken genom trailen. Sedan fanns det väl några soldater som kunde uttrycka sina repliker och skådespeleri väl.

Nej från en skala 1-10 så får trailen en klar 10:a och filmen en 6:a +, det finns bättre hästfilmer som är bra från start till slut vilket denna inte var enligt mig.

Filmen var 2,5 timme lång.

                                                                            Linda
Mammas bäs!

Här har ni i alla fall min absoluta bästa vän, min lilla bäs. Gud skulle det hända honom något skulle jag dö, usch vad sjukt förälskad man kan bli i ett djur, Elmo slår alla i högsta lag alltså, han har tagit mitt hjärta med storm. Jag nämner honom kanske inte så mycket i bloggen, dock har han en egen hemsida www.elmo.cybersite.nu/ dock är jag dålig på att uppdatera den. Min blogg handlar ju enbart om mina djur, jag har såklart ett annat liv utanför det också, där händer mycket, både härligt och mindre härligt :D, men jag känner att man ska ha lite privatliv också, det räcker med att jag berättar allt kring djuren.

Skulle vara himla roligt om någon var intresserad att para sin tik med honom ;) Han är helt klart ideal hanen för isländska fårhunden. Han har verklige allt, både utstrålningen, värmen och utseendet. Go grisen min! Hur ska jag förklara honom? Hmm jo: Glad, glad och.. glad :D

Bilder från idag:                                                                                   Linda
Hööks shopping + tömkörning *bilder*

Ja vad har jag då köpt på Hööks? Ja inte det man verkligen verkligen vill ha. Alla färggranna benlindor, schabrak mm, det var ruskigt mycket fint. De nya färgranna schabraken är verkligen fina, fast jag gillar inte modellen riktigt, bara färgen ^^

Jag köpte ett par billiga transportskydd, ja det är väl kanske inte så mycket till skydd men nått är det ju alltid och billigt var det ju absolut. Sedan köpte jag en mjuk borste, de jag har här hemma är rätt så sträv och hård- kanon för att få bort skiten, fast jag ville ha något mjukare till Fifa som ändå är rakad. Mina två söta muggar har jag redan nämnt. Det blev även lite hästgodis, brukar ha det i fickan när jag tränar tricks eller då hästarna har varit duktiga. Jag var även in på bauhouse och köpte lite båtrep med tyngd i som jag skall ha som tömmar, Martin får hjälpa mig att få dit hakarna. Ja det var väl allt.

 

Transport skydden ville jag gärna prova och dessutom vänja henne vid. Haha vad söt hon blev och inte brydde hon sig om dom heller, trodde det skulle bli lite höga steg men inte då, de är ju så lätta ändå så. Det kan ju vara så att matte kanske satt dom bak och fram ;) Men orkade inte ändra haha. Man kanske får sätta dom hur man vill fast jag tror nog att den är formad till vara åt andra hållet..men men..ingen skada skedd ^^

    

Efter detta tog vi och tömkörde lite, Fifa var så pigg och glad idag och tömkörningen gick ju kalas. Hon tycker verkligen att det är roligt. Hon frustade emellanåt och slappnade av. Vi gick lite på volten men inte mycket, mer för att vänja både mig och Fifa. Tog över en bom då och då. Ett problem som har uppstått "eller problem och problem" men hon är lite svårare att hålla rakt på spåret nu mera, hon genar gärna och speciellt i hörnen, tar jag då lite i yttertöm vill hon gärna böja sig istället, för att kompensera detta använder jag även  innertöm men det är svårt, för hon är så sjukt mjuk och vig den hästen, ungefär som en gummiboll. Hon är dessutom suuuperkänslig, det gillar jag verkligen med denna häst men det gäller att du tar pyttepytte och är försiktig annars blir det bara överdrivet och tokigt. Man får liksom nästan peta lite med tömmen - hon är verkligen känslig. Men passet gick jättebra och "slutorna" börjar hon fatta, ibland går hon lite så självmant, jag behöver inte göra så mycket hon ser direkt på mig när jag förbereder för en sluta, hon kan böja sig liite väl mycket men det gäller att jag är snabb där med innertömmen och får liksom lirka på något vis, det börjar bli ganska häftigt och roligt det här med tömkörning! Längtar bara till mina båttömmar :)

            

                                                                                   Linda

Fick en tid!!!!

God morgon på er.

Nu är jag hemma igen, skönt. Jag har haft en jobbig vecka, mycket tankar kring Fifa och plugget för den delen, men det har nog varit bra för mig att ha kommit ifrån hästarna några dagar inklusive bloggen. Jag mår fortfarande inte bra, eller ja jag är inte glad så att säga. Oron är hög och jag känner mig mest vimsig och stressad.

Jag har yrat på här under morgonen. Väntat på att telefontiden till "den där bra omtalade veterinären" skulle öppna. Gud vilka svettpölar jag haft under armarna :P Medans jag väntade drack jag lite varmt te ur min nya supersöta mugg från hööks, känner mig som en lill flicka men jag kunde inte motstå. Två muggar för 29:- Köpte lite mer på hööks men återkommer till det sen.

      

Jag fick tag på veterinären som jag så gärna vill ta Fifa till. Gud vad ont jag hade i min mage och jag hade under hela morgonen planerat i mitt huvud vad jag skulle säga, i detalj, så jag verkligen kunde få chansen att fara dit. Ja, jag pratade nog på snabbt där ändå, jag var så nervös och hoppades så mycket så historien blev ganska kort. Dock verkade veterinären verkligen lyssna på vad jag sa och ställde frågor kring Fifa samtidigt som han berättade olika form av hältor och vad som kan göras och vilken slags hälta man kan ge rehab, träna upp i ridningen o.s.v Ja bara av det lilla lät han otroligt kunnig. Han kunde inte lova att han fann något på min häst men VI FICK EN TIIIID! JAAAA! Haha gud vad jag tackade gång på gång på gång. Så samma vecka vi skulle till min nuvarande veterinär fick vi tid hos den nya.

Min nuvarande veterinär, jag känner mig lite taskig, jag vill ju liksom inte på några vis antyda att dom är dåliga, de har fått kämpat med min lilla tös, det har dom och de har ju verkligen varit trevliga och härliga, men jag känner att nu måste jag få ett svar, ett svar som kanske en annan kan finna. Det är ju som ni alla sagt, man måste få lite nya synvinklar, kanske finner denna veterinären den orsakliga skadan på en gång, man vet ju inte men jag vill inte ge upp och att fara till en ny veterinär är liksom en andra chans. Finner de ett svar kommer jag kontakta min gamla veterinär så hon i alla fall får veta vad felet var, kan ju vara nyttigt och intressant för dom också.

Jag har inte bestämt mig om jag ska avboka eller inte till min nuvarande veterinär, det blir lite väl mycket åkande för både Fifa och oss den veckan. Jag kommer ju i alla fall få en smaskig ny självriskräkning, hua, men jag får lägga ut alla mynt jag har för jag måste få veta vad som är fel på min lilla jänta.

Tänk om de finner felet på Fifa!! Tänk om!! Ååååh jag vill dit nuuuuu! På en gång, snälla snälla gud jag lovar att icke ljuga, icke stjäla och så vidare.. låt de finna felet!! Ja menar finner det ett fel och kanske kan göra henne hel igen kommer ju även jag börja läka, få leva lite igen. Kanske kan jag vara ett snäpp gladare dessa kommande dagar innan vi far till veterinären, jag får liksom ett litet nytt hopp på något vis. Man måste ju försöka tro i alla fall...

                                                                               Linda
Några ord från mig =/

Hej på er.

Egentligen tänkte jag inte gå in på internet och bloggen idag, inte på hela veckan faktiskt nu när jag är här i härnösand, jag känner mig riktigt nere faktiskt, men jag hade väl lite hopp om något råd kring Fifa i någon kommentar så jag slank in här ändå. Jag vet inte vad jag ska säga längre, jag är väldigt ledsen och orkeslös, allt känns så konstigt och hopplöst. Visste vi var felet var på min lilla häst skulle allt bli så mycket lättare men nu verkar de inte ha någon aning och det skrämmer mig, rejält.

Jag tänker ta henne till samma veterinär igen vecka sex (om jag minns rätt) bara för att se om den nya behandlingen givit något resultat enligt deras ögon. Men är de fortfarande skeptisk så tänker jag faktiskt ringa en annan veterinär, jag kan fan inte ge upp :(

Det finns en veterinär som är väldigt bra omtalad, väldigt. Dock tar de bara emot gamla kunder och när jag sist ringde dom ang Bitters svullnade ben tog de inte emot mig. Kanske- om jag berättar min lilla, eller långa historia om Fifas mysterium kanske de tar emot mig. Jag vill verkligen ta henne till den kliniken, hon skall komma till duktigt folk, jag måste ju försöka i alla fall. Det är bara det att detta med att kämpa hela tiden- det tar verkligen på krafterna, jag vet inte hur länge jag kommer orka med det här. O andra sidan skall jag väl inte klaga, det finns föräldrar som sitter på sjukhuset dagligen med sitt lilla barn med  cancer. Vad kan slå den smärtan?

Jag har haft förhoppningar efter varje ny behandling.
- Nu, nu kommer hon bli bra igen!!
Så blir hon inte det och jag får en sån enormt stor klump i halsen så jag knappt kan andas, mitt hopp sjunker för varje gång och jag börjar nästan inse att Fifa och jag har ingen framtid tillsammans, inte i ridningen i alla fall och det tar kol på mig, jag vill så gärna :'(

Bitter Bitter, min gamle goda vän, snällare häst får man leta efter och jag älskar honom verkligen, det är ju just därför han finns kvar på gården, jag trivs att ta någon tur nu och då på svarten, man får tillbaka härliga minnen från förr då vi var som aktivast ilag, men.. han är inte RÄTT ridhäst för mig på det sättet som Fifa är, det låter så himla hemskt för han är verkligen mitt hjärta, men det är och har alltid varit islandshäst och hela Fifa är något så speciellt för mig så det är inte klokt, usch nu blir jag ledsen igen, man ska inte sitta och skriva ut om sina känslor såhär, slå i en kudde Linda och skärp dig.

De som kände Fifa före mig måste tycka jag är dum i huvudet, det var nog inte många som gillade den hästen vad jag förstått, liten oduglig bitch, men det är min lilla bitch och hon har ju ett hjärta av guld när man väl känner henne och vinner hennes förtroende, det är synd att hennes rykte är så fult uppe i jämtland, men o andra sidan var hon nog inte den lättsammaste hästen då heller. Men det behövdes bara någon som såg hennes rätta jag och gav tiden att både fostra, träna och ge/vinna kärleken. 

Aja, saken är det att jag tror inte det är att RIDA HÄST som slår mest om hjärtat, jag får rida mångas hästar hur mycket jag vill och jag har ju Bitter, så det är liksom inte ridningen i sig jag saknar utan det är saknaden efter att rida Fifa. Jag kan nästan säga att får inte jag och kan inte jag rida henne så kan jag lika gärna lägga av med detta. Visst kan jag finna en ny ungre häst med framtiden för sig som jag kan utvecklas tillsammans med, men orkar man? Jag vet inte om jag orkar.. det är ju samma saga med varje häst, det verkar vara ett tecken på att det inte skall vara några hästar i mitt liv.

Jag älskar att träna hästar, att rida ut är grymt roligt det med men jag är typsikt en sådan person som vill utvecklas och komma framåt, lära mig nya saker och ha mål. Bitter är min skruttis, vårat mål är att få så många år tillsammans som möjligt, men som träningshäst i den grad jag önskar tror jag inte han håller för och han är ju inte den typ av häst jag har så stort intresse för att träna på det viset. Usch elaka matte men jag älskar honom i alla fall och han får ju komma ut en- två gånger i veckan om inte mer, han verkar nöja sig med det. Han har ju haft sina hårda aktiva år dessutom.

Även fast jag lägger ner så mycket tid, energi, pengar och kärlek på att Fifa ska bli bra så har jag en känsla innerst inne att det kommer få ett olyckligt slut och ja vem vet, min magkänsla har ju varit rätt hitills..                                                                                     Linda
Orkar inte

Fick svar av min veterinär. Hon tyckte det var trist att Fifa fortfarande var halt och tyckte INTE jag skulle arbeta henne i någon högre gångart, men dock i skritt. Suck jaja, det är fan kört med den här hästen. Jag orkar inte med det här, vad sjutton är det för fel??? Jag fattar inte är det gud som jävlas eller vadå? Hon har blivit behandlad i alla ben från topp till tå, samt höfter samt rygg, jaha?? Och fortfarande halt? Detta låter inte bra i mina öron, hur sjutton kommer den här hästen kunna bli frisk egentligen? Min tro och mitt hopp är väääldigt litet och jag känner mig mer och mer förbannad över allt kring denna värld. Idag brast det för mig och tårarna bara forsade, jag var arg över en ovesäntlig liten skitsak men kom ut i all vrede, dock hade det inte att göra med denna skitsak utan om Fifa, och gud jag kunde då inte hejda min gråt, jag har så mycket skit inom mig just nu, alla hemska känslor, oro, tankar och frustation kring detta med Fifas jäkla skada, bägaren fylls och den börjar tippa..

                                                                            Linda
Hon är halt =/

Tömkörde skruttis idag och testade på lite tölt, hon är inte så svår att få in gångarterna på faktiskt, däremot valde hon till att trava lite emellanåt och jag (nyfiken som jag är) ville gärna se om hon haltade eller inte, så jag tog och lade in travväxeln istället.

Hon haltade. Syntes mest i vänster varv och det är höger bak som hältan har varit som mest.

Great, jaha? Ska man fortsätta träna en häst som är halt? Gud man har ingen erfarenhet eller kunskap kring detta och man förlitar sig på folk som har utbildning, men vem säger att en person med utbildning har rätt alla gånger? Jag har stött på folk som ska sägas vara proffs i vissa "tjänster" punkter, hejsan svejsan några av dessa verkar inte ha en blekaste aning om vad de håller på med.

Har i alla fall skrivit till min veterinär och hört mig för lite hur jag skall gå till väga, om jag skall fortsätta träna Fifa.

Jag blir dock bara orolig, när ska hältan försvinna?? 

                                                                          Linda
Happiest day ever! ><

Bläää, ja jag fick min veterinärräkning idag - sådant om inte försäkringen tar- typ tänderna, kiropraktor ja..sånt. Eeeh ja, det var en summa vill jag lova. Jag har nog aldrig ägt ett sådan dyrt djur som fröken Fifa! På tal om räkningar så fick jag även litteratursräkningen, den summan var inte heller så dum. Sedan skall man ju betala för att leva också. Så ni som bor hemma hos mamma och pappa: Fan vad trist inget jag skulle palla MEN vilken lyx! 
Hur kan man tro att jag älskar mitt lilla kräk ändå? ^^

                                                                              Linda

Mina utslag

Ja så här ser det ut ofta på händerna när jag hållt på med hö, ändå hade jag vantar på mig men de kom väl in lite på sidan ändå, GREAT. Jag hatar hö =/ Men vad ska man göra liksom? De måste ju ha mat..                                                                                      Linda
Börjat med slutor - kanonpass!

Oj oj idag gick det jävligt bra med tömkörningen om jag får svära lite. Både jag och Fifa börjar få riktig hum på detta, i skritten, annat blir det väl i trav, tölt och galopp ute på volten. I alla fall så tränade vi lite smått över bomar, väldigt lite volter mer för att testa lite o.s.v

Det vi dock focuserade på mest idag var "slutor" Jag kan säga att från början var nog både jag och Fifa som ett frågetecken. Det blev lite backningar, upp i slänten, mycket tygeltag och frågor. Hur skulle jag själv bära mig åt? I vilken position skulle jag stå och hur skulle jag få Fifa att fatta vad jag ville?

Ja det är tur att jag har en riktigt smart och lättlärd häst för efter ett tag fattade hon precis vad det var frågan om och det bara flööööt bara på. Vi tog bara ett, två steg i taget varje gång. Det var så roligt för min kropp ändrade liksom position av sig själv på något vis samt min känsla i tömmarna, weird! Men Fifa och jag fick verkligen tjing på det där och båda tyckte detta var kanonkul! Det roliga var att ibland försökte Fifa på sig en sluta själv haha. Ja i det lättaste varvet behövde jag inte göra så mycket, det liksom kom av känsla från både mig och häst. Ne lite mer träning på det där och hon kommer gå i en fin korrekt sluta ;9

Guuuud vad beröm hästen min fick, proppa i henne massor med pepparmintsgodis och mycket klappar! Jag var så himla stolt! Ett annat gott tecken var att när hon kom ut i hagen igen drog hon järnet bort över med bocksprång, det var en varm känsla att se! Nu längtar jag bara till nästa pass! Synd att jag skall vara i härnösand hela kommande vecka, suck..

                                                                        Linda

Slätternegård

Vi hämtade som sagt Svala på Slätternegård, tror ni inte jag var nyfiken på de andra hästarna också? Jo då, Johanna visade mig ner till hagarna och presenterade stjärnorna. Svartur Von HochWald som jag träffade i måndas var ännu vackrare i dagsljuset, men någon häst jag verkligen föll för var ju en avkomma från Svartur, Sjón från Slätterne, Johannas snygga unghingst. Guuud vilken skönhet och vilken trav! Jag kunde verkligen inte släppa ögonen från den hästen, jag sa det:
- Jag tror jag släpper in Fifa till din fina hingst.
Haha ja jag blev helt klart förälskad. Jag antar att ni själva kan peka ut vem Sjón kan vara ^^                         

                                               Så fanns det en och annan LITEN sötnos också haha                                                                        Så gamla Svartur såklart :)

           

                                                                                   Linda
Grattis Erika!

Till en fin liten gammal dam! Önskar er all lycka, ni kommer att få jätte roliga stunder ihop!
Erika, en av mina närmsta vänner har gått och köpt sig en islandsdam på 21 år vid namn Svala frá Drangshlid som har stått på försäljning på Slätternegård. Nu är hon i Erikas ägo!

                                                                    Några av Svalas nya kompisar, två bebisar!                                                       Ofelia i grannhagen som föresten är till salu                                                                               Linda
Vill haaa- Eskadron!!

Titta titta vad mumma!! Jag vill haaa!

Alltså jag måste göra något åt padden under sadeln, försöka kapa till den på något vis, jag är så jäkla sugen på att köpa de färggranna snygga schabraken som finns och jag som är så svag för rosa och brunt, herregud säger jag bara. Hööks ska dessutom få ut en smaskig färgrann ny kollektion, jag kommer dö när jag går in dit.

Ursäkta IGEN för dåliga kommentarsvar, har haft lite finbesök här och nu ska jag krypa ner i säng framför film, imorgon blir det att hämta....... så jag kommer inte finnas här på ett tag då heller, så ha tålamod mina vänner ;)

Linda

Alla fem på tur :D

Jag älskar verkligen sådana här dagar när både jag, Martin, Fifa, Bitter och Elmo tar oss en lagom tur. Då har alla fått aktiverat sig, tillsammans :D Jag är lyckligt lottad som kan ha det så faktiskt.

Martin red Bitter och tog täten, Elmo springer lös och jag tömkör Fifa sist i ledet. Det gick faktiskt bra, Bitter är en bra dragkrok åt lillfian, så hon jobbade på ganska så bra idag faktiskt. Ibland ville hon gärna tölta lite men då sa matte stopp, Fifa kunde då protestera genom att bocka och sparka bakut, matte gillar inte när hon gör så, speciellt inte på rätta vägen där en bil kan komma när som helst. Annars hade vi det mysigt och jag hoppas verkligen på fler sådana turer!

                                                                               Linda
Två nya hingst favoriter?

Jag var ju och träffade en goding i veckan. Svartur vom Hochwald. Namnet är en länk. Ext: 8.23
Rid: 8.06 Tot: 8.13
 Han är riktigt fin faktiskt, smäcker, långbent och hög, sånt som Linda gillar ;) Han har ju verkligen den där storhäst gången. Gick in i boxen och hälsade lite på honom, han verkade vara jättetrevlig, lugn och social. Haha man ska ju passa på, vill gärna träffa så många hingstar som möjligt så man lätt kan välja åt Fifa skruttan sedan. 

* VM Silver 2011, T2 YR
* Svensk Mästare 2011, V1
* Svenskt Guld Kombination 2011
* Svenskt Silver 2011, T2
* 1:a (Elitklass) Firmakeppni Fors Gård 2010
* 1:a inomhus tävling 2009, V1 på 7,87 * Uttagen till Landslaget 2009
* Svensk Mästare 2009, V1
* NM Silver Kombination 2008
* NM Brons 2008, T1
*Nordisk Mästare 2008, V1
* Uttagen till landslaget 2008
* Svensk Guld Kombination 2008
* Svensk Mästare 2008, T1
* 4:a på VM 2003, V1                  

En annan hingst jag öppnat ögonen lite på är Thór från Järsta Har dock inte träffat den hästen i verkligheten men han verkar ju lovande och ser inte dum ut. Ext: 8.33 Rid:8.0 Totalt: 8.13.  Thor och Svartur är faktiskt halvbröder, båda kommer efter Týr vom Rappenhof. 

* 5:e plats T2, VM 2011
* Svensk Mästare i T2, 2011
* Vinnare av alla nationella T2, 2011
* Högsta uttagningspoängen i Sverige, 8.10!!!
* Vinnare alla Nationella Tävlingar i T2,2010.
* SM 5:a T2, 2010
* SM 2:a V1, 2010
* Dubbelvinnare av Dille Gård´s Istölt -10. -11.
* Nordisk Mästar T2, 2010

                                               Bilden på Thór har jag tagit från Camilla och Hjaltis hemsida

                          

Thór och Svartur står ganska nära mig samt att det har ju höjden och smäckerheten som jag faller väldigt för, gångarterna behöver jag väl inte ens nämna. Meeen jag är ju fortfarande IN LOVE i Herkules fra Pegasus. Ingen hingst har slagit omkull mitt hjärta lika mycket som han har gjort, det är något visst med den hästen. Han bara ÄR helt magisk. Den här hästen har jag tjatat mycket om i min blogg men det går inte att nämna honom för mycket. Det ända negativa är att han står sjukt lång härifrån samt att han är inte så stor, jag vill gärna betäcka Fifa med någon inte allt för långt bort samt med en stor hingst. Fölet behöver ju självklart inte få pappans höjd men man kunde ju önska att den inte fick Fifas haha.

Jag menar, TITTA, oooooh ryser, kan titta på filmen flera gånger.

 


                                                                              Linda

Veckans tips!

Ni med unghästar, jag har ett rätt så hett tips till er när det kommer till att bettvänja. Istället för att rida med direkt kontakt via bettet så kan man börja med att ha en repgrimma under tränset och föra in repgrimmans sidor in i bettringarna, tyglarna sätter du då fast i repgrimmans sidor. På så vis blir det inte samma "starka" kontakt i munnen som du skulle få med tyglar i enbart bettringarna, det blir liksom mildare och en liten snällare övergång för unghästen samtidigt som den ändå vänjer sig och känner en kontakt i bettet. Så red jag den första tiden på Fifa, det är verkligen en bra metod.

Ang bilderna var jag medveten om att tungan hamnade över bettet, så gjorde hon alltid när jag tränsade henne från början, så man fick tränsa om några gånger tills hon lade det rätt och slutade fippla med tungan :)

    
 
                                       

                                                                                  Linda
Börjat med bommar

Martin skottade upp en riktig plan åt mig idag med vallar som "staket" tog dit mina hemmagjorda fiiina bommar. Sedan tog jag upp min tjocka islandshäst för att återigen tömköra. Både hon och jag börjar få tjing på detta.

Dock hatar jag tömmarna och förstår inte alls att man tillverkar de till tömkörning, Fifa får inte den där snabba eftergiften, hon får nästan dra åt sig eftergiten själv. Tömmarna är i bra längd och jag älskar verkligen att de sitter ihop, men materialet är skit och jag behöver verkligen skaffa mig reptömmar som ger den rätta eftergiften. Var och tittade på lite båtrep idag men inget vi kunde lösa riktigt med ett knäppe, så förmodligen far vi till stan imorgon så ska jag tammetusan fixa ett par reptömmar.

För övrigt tränade vi lite med bommar idag, inte mycket alls men vi började lite smått. Fifa är smart och försöker verkligen smita åt sidorna, den lilla fisen! Det blev även lite bockning idag då jag försökte få lite mer drivning, ooops man får passa sig vart man står, verkligen. Jag tyckte dock hon trampade på bra där några gånger faktiskt, det börjar bli riktigt kul med tömkörningen och jag känner verkligen för att hon skall bli inkörd vilket jag har haft planer på sedan länge.

                                                                           Linda
Trollen har fått jobba + filmkväll

Miiigräään. Ja jag har ju sånt också. Alla fel har vi i denna familj, i alla fall fruntimmerna.

Ikväll kommer Jennifer hit, hon som hade Summa hos mig förut, det ska bli kul, vi träffas allt för sällan nu mer. Så vi ska ta det lugnt och se tadamtadam Paranormal activity 3 >< Ooooh jag är världens mes. Gud vad rädd jag var när jag såg den första filmen. Jag satt med händerna för öronen blundade och hade tänt i rummet medans jag satt med både sambo och en vän. Sedan sov jag med lamporna tända i hela huset i en vecka, SÅ larvig är jag, jisses, ändå ska man ge sig på sånt skit, för det är ju faktiskt lite spännande..

Jag kom faktiskt nyss in från en ridtur på Bitter gubben. Vi skrittade bara runt i djupsnön ute på en åker. Det räckte med en liten stund faktiskt, det var så mycket snö, han fick jobba på vill jag lova, stackarn, vad matte utsätter han för dumheter! Dock tror jag han är rätt nöjd med att få komma ut ändå.

Fifa tömkörde jag idag igen, men för att variera lite så tömkörde jag faktiskt på vägen, dock ingen väg där trafik kan komma endast folk och skotrar. Det gick bra, inte så svårt att gå bakom hästen på det viset, lite seg att få fart i ibland meeen inte på hemvägen, då ville hon nästan springa hem, varför kan det inte vara tvärtom?? Prupphäst!                                                                                    Linda
Skooooor :D

Tjoooo! Nu har hon framskor också, härligt härligt!! :D Trooor jag såg någon trav där till och med, hon har ju haft väldigt svårt att trava utan framskor. Tänk vilken skillnad det kan göra ändå. Bitter behövde inte verkas om än.

Sedan hoppas jag verkligen att min vän köper den där hästen, dock kan den inte stå här, ÄN, med tanke på att jag inte vill släppa ihop Fifa med någon ny häst när hon är skadad. Annars hade vi fått en nykomling på gården, meeen kanske till våren eller sommaren :) Det brukar kunna gå att lösa lättare då med att dela av o.s.v Jag håller fortfarande tummarna för köp.

Nu ska jag dock focusera på att få Fifa frisk igen, så vi kan ta de där efterlängtade långa sommarturerna!                                                                                  Linda
Ap-söt!                                                                                       Linda
Tömkörningen går super :D

Idag tömkörde jag skruttan med tömkörningsjorden och de nya tömmarna. 

Tömmarna var som sagt inte utav rep vilket jag skall skaffa fram så fort som möjligt. Dock funkade dom här tömmarna tio gånger bättre än mina longeringslinor. Dom var kortare samt att de satt ihop, det var då en och samma lina med en hake på varje ände istället för två linor. Guuud så skönt det var! Inget trassel och inget strul. Dock kunde jag nog inte riktigt avgöra om hon fick sin eftergift i snabb tid, det kändes som om tömmarna var lite segare på att ge henne eftergiften, jag skulle tro att lite runda, tyngre reptrömmar ger en bättre eftergift som glider lätt i ringen.

Jorden gjorde ju mycket den med, höll tömmarna på plats och jag hade lättare att få Fifa att söka sig neråt och ge efter bättre.

Idag var hon mer på hugget, det var härligt att se. Inte överenergisk precis men mer framåt än de förra dagarna. Vi jobbade som vanligt på frykantsspåret och focuserade lite mer på ökad skritt lång och låg. Jag har faktiskt börjat få lite bukt på detta med styrningen och tömmarna känns det som. Det var rätt roligt idag faktiskt och Fifa verkade ju inte heller klaga!

Vi körde på en kvart idag också. Man skall inte förstöra något som går bra och något som kan bli bättre. Hade jag hållt på en halvtimme-fyrtiofem minuter hade Fifa bergis ledsnat, börjat bråka, bli hård i munnen och jag hade tyckte det var skittrist med tömkörning. Så vi tar en liten bit i taget :) Man skall börja sakta men säkert, speciellt när det är något nytt. Sedan är hon ju under behandling så man ska ju alltid vara lite försiktigare då.

                                                                       Linda

Otäcka knakningar i ryggen

Det finns ju faktiskt en sak jag inte nämnt i bloggen och det är alla dessa knakningar. Under de senaste två ridturerna INNAN senaste återbesöket så har jag ibland kännt att det har knakat i sadeln,  ni vet som en bomsadel kan göra fast att detta känns väldigt väl. Jag har varit brydd på detta, ja menar skall en bomlös sadel utan bom knaka på det viset? Tanken har då slagit mig att det kan ha varit ryggen som har knackat till. Fifa har dock inte visat något tecken på smärta alls när detta hänt utan oberörd lunkat på. Vid återbesöket hade ju ryggen blivit sämre och tornutskotten skulle ha flyttat sig lite ojämnt igen, några som låg mer uppåt och några som låg mer neråt.

Kan knakningarna verkligen komma från ryggen? Jag kände dom väl med mitt säte och blev ganska brydd. En bomlös sadel bör väl inte knaka eller låta överhuvudtaget? Om det är ryggen så är jag brydd att hon inte visade tendens till någon smärta. Ååååh!! Fifa är ett stort mysterium, man vet ju INGENTING. 

Alltså det tar verkligen på krafterna, mitt ridsug, min vilja till att träna är så stoooor så jag spricker. De finns ju de som gärna lånar ut sina islandshästar till mig men.. jag känner inget större nöje till att rida och träna en annans häst, faktiskt. Jag blir inte klok på att inte få veta hur framtiden kommer bli och jag blir inte klok på att inte få veta om Fifa ens kommer bli bra.

Skulle hon inte hålla mer än promenadshäst och som avelshäst så visst, jag vill ju ta föl, det var ju tanken med ett sto, men då tar det kanske fyra fem år innan jag får rida fölet och hur gammal är inte jag då? Då kunde man ju överväga till att köpa en ny häst, jaha men då står jag där med Bitter, Fifa, föl och den nya? Fyra hästar! Det funkar inte, jag tycker inte ens att tre hästar är ett bra alternativ. Två hästar som jag inte har någon jättestor nytta av (låter hemskt) men jag vill verkligen ha en häst jag kan "hård" träna och komma någon vart med, varken Bitter eller Fifa kanske kan hålla till det. Bitter har jag kvar för min kärlek är så stor till den hästen och det blir ju samma med Fifa, jag kan inte sälja iväg någon vän, fast vem skulle vilja köpa mina två ök liksom? En gammal travhäst och en skadad islandshäst. Tankarna yr i huvudet på mig hela dagarna, jag vet att man ska ta en sak i taget men tiden går och man vill ju ha en slags plan, jag har så stora ambitioner!

          

                                                                             Linda
Hoppas på köp :D!!

Ja då var man hemma igen då, efter att ha tittat på en häst åt en vän. Guuud vilken underbar liten islandshäst!! Jag blev superkär, kanonfin med väl separerade gångarter, lyhörd, lugn men med lagom energi och supersöt, ja hon hade det mesta en häst skall ha.

Min kära vän verkade också fatta tycke för hästen och jag håller verkligen tummarna för att det blir köp, de skulle passa så bra ihop. Än vill jag inte nämna några namn eller vart vi har varit förren ett beslut har fattats. Dock var jag som ett barn på nytt när jag äntligen fick rida igen, jajemen även jag fick sitta upp på det lilla trollet och pröva alla gångarer, guuud vad pepp jag blev till att verkligen få till Fifa, jag vill så gärna börja träna igen, fyfan vad underbart!!!

En annan rolig sak var att en tjej som red där var tydligen släkt med mig :D Haha sjukt, jag har ingen släkt typ, inga kusiner ens, så det var ju en riktigt rolig överraskning, gud vad världen är liten!

Jag och häst ;)Linda

Mitt paket har kommit :)

Tjoho idag kom mitt paket med tömkörnings sättet. Härligt. Dock får Fialotta stå idag. Dock blev det nog någon missuppfattning då jag var ute efter runda rep tömmar, men men sånt händer, jag får försöka skaffa det på annat håll, någon som har att sälja :)?

Skall strax fara med en vän och kolla på en islandshäst som hon är lite nyfiken på, får se om det blir köp eller ej. Ska bli spännande dock.

Linda

Nytt svenskt ridsportsmärke

Jag har lovat att göra lite reklam för Fagerdesign som är ett nystartat företag med ett nytt svenskt ridsportsmärke framdesignat av Louise Fagerström. Ett fräscht och unikt märke med bra kavlite och snygga produkter. Så ta en titt på hemsidan www.fagerdesign.com 

Vad sägs som detta superläckra pannband som finns i modellerna Sverige, USA, Island, Norge & Danmark.Linda

Titta vad jag hitta!

Hehe titta vad jag fann i byrån :O mitt liv är förvirrat och snurrigt just nu, jag vet varken vad jag har eller ej. Hade till och med läst lite i denna, skall dock börja läsa om den.
                                                                                       Linda

Tömkörde en slöpuppa ^^

Lill skruvan, hon fick komma ut igen och tömköras. Dock endast en kvart, dumt att trötta ut henne. Vi focuserade mest på stopp, start och svänga, samt att hon fick gärna söka sig neråt. Dock tränar jag nog mer mig själv nu, att bli van vid tömmar och hela arbetet. Det går ju hyfsat hitills haha fast hur lätt kan det inte bli där vi är nu liksom. Ska bli rätt så roligt när vi kommit igång lite och när Fifa får börja arbeta lite mera.

Dock är hon jäkligt slö nu mer. Springer helst inte i hagen, går sakta och är allmänt slapp. Hur ska man tolka det? Trist =/
                                                                                          Linda
Sensation sadeln

Många har skrivit och undrat vad jag tycker om min sensation sadel och varför man måste ha padd under. padd skall man ha under varje bomlös sadel, det måste finnas något som skyddar och fördelar trycket som en bomsadel gör. Jag lägger en länk vid varje produkt. Till att börja med är min sadel en G3 med G4 sits (16,5")

Jag har en Grandeur vojlock (pad) :
- undersidan består av ullfleece
- innuti har vi äkta skito memoryfoam i hög densitet, klarar över 75 kg ryttare 
- sedan finns tjocka grå memoryfoam som är 1, 5 cm, klarar upp till 75 kg ryttare

Min vojlock (pad) är inte särskilt vacker under min lilla sadel tycker jag personligen, kåporna på min sadel är korta och vojlocken är väldigt lång och det var tydligen inte bra att klippa och sy till den kortare. Det finns en annan pad som du kan ha schabrak under, tydligen enligt min återförsäljare kunde inte jag det då min sadel var alldeles för liten för den. Den heter följande: Heater Moffett interpad 

Sadeln skall forma sig efter hästen. Islandshästar har oftast korta breda ryggar och kan vara lite överbyggda baktill. Hästen behöver oftast en liten sadel medans ryttare behöver plats för sin rumpa. Många sadlar glider dessutom ofta fram på islänningen. Därför skall sensation vare ett alternativ för just islandshästen. I en sensation sadel kan dessa problem lösas enklare. Det tar lite tid för sadeln att forma sig efter hästen OCH ryttaren, det går inte på en dag så man får vara lite tålmodig.

Denna information har jag fått från min återförsäljare själv.

Enligt mig:

Jag kan direkt säga att sensation sadeln slog mig lite med häpnad angående sin lätthet samt bekvämlighet. Den är verkligen skön att rida i vilket den också var omtalad för. Från början var jag inte alls så hipp på bomlösa sadlar, jag ville ha bomsadel, men efter att ha testat ett antal bomsadlar på Fifa utan resultat så tog jag och testade sensation sadeln då många peppat mig till det. Sagt och gjort beställde jag hem en.

Jag trodde att det skulle kännas stor skillnad att rida en denna bomlösa och en bomsadel, no way, det känns inte alls annorlunda bara jäkligt bekvämt. Det känns som vilken sadel som helst fast med lite extra bekvämlighet och man får en riktigt bra sits. Det känns heller inte obalanserat utan väldigt stadigt.
 
De första gångerna jag red i denna så gled den fram lite, min återförsäljare tyckte att den skall ligga där den hamnar, den hamnar där den skall ligga. Fast ja det kändes väldigt konstigt ändå, kanske var jag inte van eller så låg den faktiskt lite för långt fram? Under denna tid var Fifa väldigt skadad och hade päls. Nu är hon rakad och får enbart skrittas på plan mark, DOCK tycker jag nästan att sadeln ligger stillare på hennes rygg nu, jag får en känsla av det. Så pälsen bidrog nog mycket glidande. MEN jag har dessutom en Eric Le Tixerant range sadelgjord så den är nog till stor hjälp också.

Det är väldigt svårt för mig att uttala mig så mycket om denna sadel då jag inte haft chans att rida i den riktigt pga skadad häst. Dock verkar den inte störa Fifa och den ligger jämnt på hennes rygg, men jag skulle nog vilja galoppera och trava mera för att verkligen kunna tycka exakt. Några diss från min sida på MIN sadel är att jag inte kan ha schabrak, det är urtrist, min återförsäljare tipsade mig om att ha en fårskinnspadd under sadeln istället för grandeur vojlocken så att man kan ha schabrak, men det klingar inte bra i mina öron, speciellt inte på en häst med ryggproblem, nej det får se lite trist ut :) Sedan kan man såklart inte lyfta några kåpor vilket blir lite tokigt med ett ridtäcke o andra sidan funkar det att ha täcket över sadeln också.  Annars ser jag väl inga fel så och det ska bli jättespännande att få börja rida ordentligt i den, om jag nu kommer att få göra det (pga skadad häst)

Det är ju garanterat en bra BOMLÖS sadel, man kan inte lägga på vad som helst på ryggen, alla bomlösa är inte bra och ju lägre priset blir så kan man ju kanske bli lite mer kritisk. Så se upp med vad för bomlös sadel du väljer och alla återförsäljare snackar ju bra om sin grej.

Tips: Ja är du nyfiken på denna sadel tycker jag absolut du skall skicka en hem på prov, du har tre dagars öppet köp på softsaddles och rid så mycket du kan i den på den tiden då det faktiskt tar ett tag för sadeln att forma sig efter dig och hästen samt att du vänjer dig. ALLA hästar trivs inte med bomlöst men ALLA hästar trivs heller inte med bomsadel, så att testa är det absolut det bästa. Gå efter din magkänsla, man skall inte BARA lyssna på andra som avgudar sadeln (eller som är emot den) utan känn efter själv och få en egen uppfattning, tänk med sunt förnuft! Dock kan det givetvis vara bra att få lite råd från de som har en del erfarenhet av sadeln, absolut men- sunt förnuft!

LÄNK till ett äldre inlägg om sadeln genom en ritt, där finns även bilder.

      


                                                                             Linda
Har lärt mig att leva med det..

Att hålla på med hästar kan för mig vara ganska besvärligt och jobbigt, det är inte BARA och definitivt inte bra för min hälsa. Varför? Saken är den att jag är allergisk och min allergi utbryter precis varje dag och så har det varit sedan barnsben, ja sedan jag började med hästar. JA jag är allergisk mot hästar, hö, spån, smådjur, gräs, pollen o.s.v

Jag snorar, nyser, andas tungt (astma), kliar ögon, öron och gom. Nu ska jag inte överdriva, jag snorar och nyser mest och har lite tung andning och kliar lite i gommen när jag har varit hos hästarna men skulle jag ta i hö eller gräs exempelvis och sedan i ansiktet är det inte så trevligt, det kliar på en gång. ÄNDÅ ska jag hålla på med hö flera gånger om dagen och VARJE gång blir jag allergisk. Men jag är så tjurig och envis och inte tar jag medecin varje gång heller, nästan aldrig, jag har liksom lärt mig att leva med min allergi, men ibland är den värre än vanligt och då håller jag på att bli tokig alltså!

DÄRFÖR, haha, kan jag bli så fruktansvärt irriterad på folk som är hemma från jobb eller skola pga lite allergi, lite hösnuva. Jisses. Jag må vara dum mot mig själv o andra sidan så kan inte den förbannade allergin stoppa mig från att vara med hästar, det går inte, så jag har lärt mig att leva med den. Jag är dessutom så van vid den att folk inte märker av min allergi varje gång. Jag kan dölja det kliandet i gommen och den tunga andningen, det är liksom inget som jag tänker på så ofta om det nu inte blir lite värre..

Så att ha hästar på lösdrift och raka av pälsen vid vårkanten är ett hallelulja för mig. Ja.. så nu ligger jag här och snorar och kliar gommen för det där höfan :O =/


                                                                           Linda
Style by horse

Style by horse - Nordens ledande bloggportal inom häst och ridsport. klicka på bildlänken nedan.Linda

Tömkörningsbilder Fifa

Bilderna på Fifa, jag kan säga att jag längtar efter tömkörningsgjorden, det var inte lättsamt med bara tömmar, eller rättare sagt longeringslinor, och som jag sa tidigare: Ja jag vet att jag håller tömmarna fel :P Tyckte dock det var lättast att hålla så om jag vill länga linorna, men men snart får man väl in vanan i det med, ska läsa på lite mer har bara inte hunnit med mig..

                                                                        Tömkörningsgjord tack haha!

                                                                                  Träna lite halter

                                                      Så blev det lite spansk skritt , i rörelse har vi fastnat                                                                                     Linda
Tömkörningsbilder Bitter

                                                                                        Linda

Tömkört trollen!

Åh nu är min Ullis hemma igen:( Trist men roligt att hon kom över i alla fall. Vi stack ut till hästarna idag igen, jag skulle nämligen träna lite på tömkörning. Fifa använde jag bara tömmarna till, gjorden kommer väl till veckan.

Fifa: Det gick helt ok, Fifa är duktig och matte sämst haha, saken är den att jag tycker det blir så svårt när hon vill komma innåt, det är svårt att styra ut henne så pass mycket som man skall. Så ja dagens pass var väl mest att vänja mig själv med tömmarna (jaja jag håller dom säkert inte rätt) samt lite start och stopp med Fifa.

Bitter: Jag tog westernsadeln och satte tömmarna i stigbyglarna, en tränare som visat coh hjälpt mig med detta sedan förut. Tömkörning är inget nytt för Bitter och han är en perfekt häst för mig att träna på. Han är superduktig, ibland blev det lite väl mycket fart, taggad som han blir dock trampade han på duktigt för att inte vara tränad alls. Lättast var det att tömköra honom i vänster varv.

Bilder från gårdagen. vissa tyckte Fifa såg stor ut, jag håller med hon ser gigantisk ut det är bara det att Ullis sitter på backen och fotar samt att jag står en bit ifrån haha, därför hon ser så stor ut, hon är egentligen superliten, typ mini islandshäst.

Ursäkta att jag inte svarat på kommentarerna än (som vanligt) men vill inte hålla på blogga en massa när Ulrica var här.

Dagens bilder som MIN Ullis har tagit kommer.. :)

                                                                           Linda
Bildbomb på Bitter 13/1-2012

Här kommer en bildbomb från dagens ridpass eller egentligen igår. Några få bilder på mig och Bitter från början, det var betydligt mer action och häftigare bilder när Ullis red, hon gasade på lite mera ;) INGEN BILD ÄR NÅGON GALOPPBILD endast trav då hon inte fick inte någon galopp, de ni där har ni en häst som är travsäker, enjoy!                            

                                                                                  Ullis och Bitter                                                                                      Linda
Ullis är här :D!!! *Bilder*

I morse for jag och hämtade fina Ullis på tågstation! Härligt.

Vi kom nyss in då vi varit ute med hästarna. Först tog vi och busade lite med Bitter, han sprang som vanligt med svansen i vädret. Sedan tog vi och red honom lite, eller Ullis red och jag fotade :) Hon verkade då gilla honom, alla faller för Bitter haha. Bitter hade i alla fall skit kul, det lyste om hela hästen när de busade omkring i djupsnön!

Fifa stumpan fick komma ut sedan, dock mer en promenad, försökte även jobba henne lite för hand där en stund men det gick inte alls bra, hon var tjurig och ville titta på annat, drog sig bara hemmåt hela tiden, behöver en ingängnad för att kunna arbeta så. Dock började hon med spansk skritt så vi tränade lite på det istället. Fifa tar tyvärr ingen ren gångart alls i hagen, mest grisepass så jag är rätt orolig, det är inte alls bra, suck, ja ja, vad ska man göra liksom.

Härligt att ha Ullis här i alla fall, så himla roligt att träffas. Vi ska äta god taccos sedan, så blir det en hästfilm och massa snacks, yummie!! Vilken tjejkväll, helt perfekt.

Lite smakprov på dagens bilder:                                 
                                                                             Linda


Rött Topreiter träns- yummie!

Åh det är så mycket jag vill ha nu.. igen.. haha. Dock känns det liiite onödigt att köpa något till min skadade häst som jag inte vet hur det kommer bli med, men ne jag är så sugen. I februari blir det mer pengar på kontot *vissel* ne Linda du måste spara, du har behandlingar att betala som du gjort det senaste halvåret.

Topreiter har ett träns jag är så grymt sugen på och det SKA jag köpa, någon gång. Ett svart islandsträns med röd nosgrimma och rött pannband, sååå snyggt! 800:-
Jag har även funderat på det vita också men njaa rött passar henne nog bättre va? :) Tränset finns på isbiten.se och agerstaridshop.nu - finns garanterat på fler ställen.

Som vanligt snor jag bilder av finaste Ullis som dessutom skall komma till mig imorgon, ska bli så himla roligt :) I alla fall titta så äckligt snyggt med rött, hua superfint!

    

                                         

                                                                          Linda
Har ni några tips?

Tips? Jag behöver nog så mycket tips jag kan få nu. Jag skall försöka ge mig in på tömkörning och all arberte från marken, rida kommer jag att göra också dock kanske jag arbetar från marken lite mer om det går bra vill säga :)

Tömköra vill jag dock inte göra hela tiden, Fifa kommer att tröttna jag känner den damen, så lite mer variation från marken, har ni några tips? Ni kanske kan länka en textsida eller kanske något klipp?

Hitills har hon stått på sin sten hela dagarna i hagen, hon står där och filosoferar, skulle tro att hon står där nu också, hmm vänta jag skall springa ut och kika .......


Jo då här ska ni få se
Nu har Bitter börjat klättra lite på sten också :O Fifa manipulrerar honom och tar han till henne sida!!

                                                                                      Linda
Blogglistan söker er

Huuh alltså ni med "nya" islandsbloggar, kan ni inte skriva igen så jag kan lägga in er på blogglistan, jag har inte hunnit och nu ligger era kommentarer några sidor bakåt, lite svårt att hitta. Så skriv igen så ska jag lägga in så fort som möjligt denna gång, fy på mig. Har dock haft så mycket att göra och varit rätt vimsig på senaste tiden, så släng in en kommentar med bloggadressen så fixar vi det. Ursäkta för mitt vimsiga beteende!Linda

Tömkörningsutrustning sökes!

Jag söker nu en begagnad tömkörnings- sele och tömmar (helst i rep) till min lilla Fifa, någon som har en att sälja för en realistisk summa?

Hör gärna av dig :)!

                                                                             Linda
Dessa kommentarer

Tentan avklarad och jag känner mig helt skakis, gick sådär, tänk om jag inte klara det? Usch jag har hamnat i en jobbig period nu, behöver något ljus i mitt liv snart.

Kommentarerna: Sitter i lägenheten och väntar på Martin så vi kan fara hem, så inga svar på kommentar nu heller, dock gruvar jag mig lite för  jag har några att svara på och ibland glömmer jag om jag svarat eller ej på vissa kommentarer. Jag älskar verkligen när ni skriver, jag blir så glad och det är så intressant att läsa och det är ju roligare ju fler man får, men jag har verkligen pressen till att försöka hinna svara också och det blir ju ett par stycken när man missar några dagar (även om mina antal kommentarer inte går att jämföra med större bloggar) vet dock inte om jag skulle orka ha en större blogg.

Ni får ursäkta att jag inte svarar ibland på ett tag/på en gång, jag läser och verkligen tänker på det ni skriver det ska ni veta :) Jag är heller ingen sån som kan svara korta svar, typ: Jaha tack så mycket, ja precis o.s.v jag vill att mina kommentarer skall vara i någon mening och värde även om det kanske inte är det alla gånger så vill jag heller inte bli för kort för att få ett svar undanstökat. Jag tycker det är viktigt med vad man kommenterar med.

Folk har verkligen delade meningar kring detta med Fifa. Jag förstår att det blir reaktioner till att man skall rida en häst med ryggproblem- o andra sidan hur skall hon annars stärka den? Jo visst markarbete är inte dumt o andra sidan är jag dålig på sånt Jag kommer behöva kunnig hjälp med den delen. Dock skall jag ge det ett försök. Att låta flera veterinärer titta på Fifa är väl nyttigt o andra sidan känns det kränkande för min egna veterinär, det blir dubbel försäkringskostnader plus att de nya vet inte hela historian och Fifa vilket känns lite trögt.

Jag gör så gott jag kan i alla fall..

Fifa tömkörs för allra första gången, Det är L i härnösand som arbetar med henne, Fifa imponerade på henne rejält ^^

                                                                              Linda
Fick svar från vet..

Jag känner mig så himla dryg att inte svara er men jag var tvungen att slänga in ett inlägg lite snabbt här..

Kontaktade min veterinär ang ridningen och jag fick svaret att de trodde hältan/skadan inte kommer från benet utan ryggen och eftersom Fifa har en sådan svag rygg så måste den stärkas då den är den svagaste punkten på henne. Därför behöver hon ridas för att stärka den, mycket i skritt, ryggen stärks speciellt i galoppen men galopp avrådde hon mig ifrån tillfället, dock rådde hon tömkörning- Haha det jag är sämst på! Kanske bör jag ta hjälp av en instruktör redan nu- men dom finns ju inte många av (som är riktigt riktigt duktig), inte som JAG litar på iaf, jag litar inte på många människor överhuvudtaget :P Hmmm..

Munnen kan inte orsaka hälta men hon lär gå rakt händanefter. Precis som jag trodde :)

Det ända som jag blir brydd på är att hon blev friskförklarad, blev bättre i ryggen och sattes därefter igång med ridning igen,  men blev sedan halt IGEN.. hmmm?? Då reds hon ju också och ryggen var ju betydligt bättre efter alla behandlingar? Därför har ju jag trott att det måste ha varit nått annat som var fel. Mina frågetecken tar aldrig slut.

Nu ska jag sova och samla krafter till den läskiga tentan som jag säkert kommer misslyckas med. Natti!


                                                                             Linda
Svar till er

Hej på er. Oj vad frågor jag har fått. Jag orkar bara inte svara på alla kommentarer nu. Jag klev upp fyra i morse och kom hem från skolan nu, imorgonbitti har jag min allra första tenta på HELA kursen och jag har och är så otroligt nervös över detta, alla krafter går till det nu så jag hoppas ni har förståelse för det =/ Dock ska jag väl försöka svara på lite frågor här i inlägget en snabbis.

Munnen, tydligen var det vassa undertänder som skavde upp i gommen, så det har veterinären slipat ner nu. Munnen skall kollas om två/tre månader igen. Hon skall ridas med sitt vanliga bett, veterinären trodde inte alls på någon kapson eller annan typ av bettlöst, hon trodde Fifa bara skulle streta emot mera då. Dock kan hon titta lite åt höger ett tag innan det rätar till sig- lär väl vara lite psykiskt också.

Ryggen Kotorna hade åkt huller om buller igen, vissa låg mer neråt och andra mer uppåt, ja det var sämre denna gången än förra besöket och jag FATTAR INTE varför, vadå ska hon inte kunna springa nu heller? Ne det där är jag lite misstänksam på. Dock kan jag ju inte annat än att försöka lita på min veterinär och kiropraktor. Visst kan ryggspänningar o.s.v komma från munnen men Fifa HAR haft en rejäl skada i ryggen samt att hon har en svag rygg så den lär behövas kollas lite nu och då under hela sitt liv. Så självaste hältan tror jag faktiskt inte kommer från munnen, det är nog ryggen eller höften.

Jag tycker också det låter väldigt mysko att rida en häst som är halt liksom, men ja veterinären måste ju ha en tanke kring det. Jag skall ta och maila henne och fråga lite mer ingående kring detta, hann inte på slutet då det var folk och hästar överallt. Men jag vet ju att hon tidigare har sagt flera gånger att det är bra att rida dom och hålla igång kroppen- påskyndar läkningen typ? Ne jag skall iaf ta och maila om detta. Jag frågade även veterinären om Fifa någonsin kommer kunna bli en riktig ridhäst igen med tanke på alla behandlingar. Hennes svar att det kunde hon absolut bli för mängden behandlingar avgör inte en sådan sak.

Just nu är jag helt matt, man orkar inte leva riktigt, usch vad less jag är på detta. Hovslagare är nu fixat han kommer nästa onsdag, YES!                                                                              Linda
På kliniken

Ja magkänslan den stämmer väl rätt bra in tycker jag. Var Fifa bra? Nej såklart inte. Fortfarande halt och veterinären kan inte riktigt sätta tummen på vad det är, men vänta det kommer mera..

Vi började med att longera. Fifa grisepassa, galoppera, grissgalopp med lite studs och fläng. Ja jag vet inte hur länge vi försökte få in trav på henne. Tydligen försvårade det hela genom att hon var barfota fram, suck. De fick se några travsteg och även jag såg att hon var halt. FAN. Jaja, eftersom böjproven inte gick något vidare så var det lite svårt ändå att bedöma henne helt. Sitter det verkligen i höften eller ej?

Ryggen var sämre denna gång, FAN. Om det är hennes rymningsrejs eller ej vet jag inte, dock var den inte bra igen. Så de började fundera om det kanske är ryggen ändå som spökar hela tiden. De ville nu testa på något nytt och gjorde shockwave (stavning?) på ryggen samt samma knäckning som förut. Nu skall hon få gå i stora hagen samt att jag skall rida igång henne iden, det vill säga börja trava och tölta. De vill testa på något nytt.

Jag berättade även om att hon tittar åt höger hela tiden vilket jag sagt under två besök nu, då har man trott att det berott på höften så man har inte lagt ner så stor energi på det. Dock ville jag verkligen att de skulle försöka komma fram till vad det var den här gången.

- Om det är ögonen eller munnen, för nått är fel. Säger jag och hoppas på respons.
De gjorde reflexundersökning på ögonen men det verkade inte alls vara något fel. Så tog de och förberedde för tandkollning. Lite sövning och på med tandställningen, in med lampan och..
- OJ här har vi ett problem! Säger veterinären
- Det är nog den värsta gombla bla bla (gomsår) jag sett! Säger hon flera gånger.
- Ja hon har rejält ont! Säger hon igen.

Mycket riktigt Fifa hade rejäla sår i gommen, speciellt på höger sida, det hade gått så långt att det blivit en förhårdnad. Vaaaa? Ja men det förklarar ju ALLT! Såå får jag världens dåligaste samvete och tycker så synd om min lilla lilla häst som har gått och haft ont hela tiden. De börjar raspa och greja i munnen, Fifa behöver en till drogspruta då hon börjar vakna till.

Detta är dagens diagnos och vi får nu bara hålla tummarna- jag däremot känner mig helt matt och det syns väl på filmerna jag lagt upp, helt jäkla likblek och sliten! Tanja kom efter ett tag och assisterade lite. Här kommer två filmer från återbesöket..


                         

                         

                                                                             Linda
Var med i min bloggtävling!För att det skall bli så rättvist som möjligt för alla parter och för att få delta i tävlingen krävs följande:

- Gilla Emmishopen på facebook
- Välj ut en favoritprodukt på Emmishopen www.emmi.se
- Lägg ut tävlingsbilden på din blogg/hemsida med länk till inlägget

Ge en kommentar om varför just du behöver denna varma luddiga mössa kring dina kalla små öron, bästa motivering vinner bloggtävlingen.

Glöm inte att skriva med:

För och efternamn
Mailadress
Länk till inlägget med bilden som du publicerat på din blogg/hemsida
Länk till favorit produkten

(Tävlingen avslutas om en månad)
                                                                      Lycka till - Linda
Fifas starka hovränder..

Hemma! Men jag får se vad jag hinner med kommentarerna för snart får jag besök av en efterlängtad vän :)

Något som jag är brydd på är Fifas fötter. Hon har väldigt starkt markerade ränder på bakhovarna, även fram men inte som på bak. Jag vet att varje rand har sin historia och oftast kan väl markerande ränder betyda på plötsligt foderbyte eller någon typ av fångkänning. Saken är att Fifa har inte fått några kraftiga foderbyten. Har hon börjat få nytt kraftfoder eller gå på bete har jag varit supernoga med en långsam och noga övergång. Jag är livrädd för fångrisken och är världens larv- så på den delen har jag varit väldigt noggrann. Dock blir jag så brydd nu när hon har TVÅ markernade ränder, var kommer de ifrån? Jag har börjat att fundera på om det kan vara av alla behandlingar? Det tar ju i o för sig lång tid för att en rand skall växa ner mot tån- ett år eller? Jag har ingen aning men jag själv tycker inte att det ser något vidare bra ut..

                                                                                Bak

        

                                                                              Fram

        

                                                                 Bonusbild från ikväll :)

                      
                                                                                 Linda
Bitters man under åren - bilder

Kära läsare, jag har det jättemysigt i fjällen med mina två pojkar. Vi har varit ute en hel del idag och det är så skönt att enbart lägga all energi på både Martin och Elmo, speciellt Elmo då det har blivit väldigt mycket kring Fifa på sista tiden. Han är värd all uppmärksamhet! Jag skall återgå till myset då vi snart ska se en film :) Dock har jag redan förberett ett inlägg sedan jag var hemma (Skriver denna text nu, men bilder är fixat sedan förut) För interner är otroligt segt här uppe, det funkar bara inte så jag är ledsen jag kan inte svara på kommentarer, det tar flera minuter att få upp en sida och bara av att posta detta inlägg tar lite tid (suck) meen man skall inte sitta vid datorn när man är i fjälls så det är väl lika bra, kände bara att ett inlägg vill jag ändå ger er :) Jag måste ändå samla krafterna här uppe inför måndagen då det är vårt hundrade veterinärbesök, jag har inte stora förhoppningar dock =/ Svarar på kommentarer så fort jag får tid vid hemkomst, ni är så underbara allihopa och jag blir så glad över era kommentarer så ni anar inte, hoppas ni får en bra fortsatt helg hörrni!

Bitters man har kapats mer och mer genom åren hos mig, såhär har det sett ut, han var nog snyggast enligt mig med halvlång man, fast han är fin oavsett och det måste ju bli lite förnyande ibland ;):


                                                                          En orörd man


Så kapade jag lite


Lite tillLite till

Så blev den lite längre ett tagSen fick matte fnattLinda

Vi red igen:D / Drar till fjälls

Vi skall snart dra till stugan i fjällen jag, Martin och Elmo. Jag får så lov att ta med mig skolböckern- :( Så några svar på kommentarer hinner jag inte nu, får se om vi ha internet i stugan sedan, brukar funka från mobil. Annars är det bra nyttigt att vara utan den här plastsaken!

I alla fall måste jag ändå berätta om våran underbara tur. Jag och Martin stack ut igen med hästarna idag, det är så himla roligt att han hänger på och han blir ju verkligen bättre och bättre på att rida. Han travar iväg och grejar han, tränsa och sadla själv gjorde han med :) Inga problem för han att hämta Bitter i hagen heller, han verkar trivas oerhört bra i Martins sällskap. TUMMEN UPP!

                                                                              Linda
Veckans tips!

Att binda hästen säkert.

Bitter har en förmåga att kunna drabbas lite av panik när han sitter fast, inte alltid men är det så att han drar sig bakåt och upp med huvudet lite oroligt och verkligen känner att han faktiskt sitter fast så kan paniken komma krypandes.Antingen har han dragit sönder grimskaftet eller hela grimman, eller så har han paktiskt dragit lös pålen med all spik, det är lite otäckt faktiskt.

Min lösning på detta var att fästa en öggla av ett balsnöre i grimman. I denna öggla satte jag fast grimskaftet. Fick han då panik och drog upp huvudet så gick endast balsnöret loss och det behövde aldrig bli några trasiga saker, hängande pålar eller skräckslagen häst. Efter detta lärde han sig att det var ingen större sak när han ryckte upp huvudet, snöret gick ju av så fort, så han slutade faktiskt med detta och blev tryggare att bli fastbunden.

                                                                  

              

Varning för repgrimma: En annan sak att tänka på när man binder upp en häst är att undvika repgrimma. Vad är syftet med repgrimma? Repgrimman är starkare än en vanlig grimma, den ger signalerna tydligare åt hästen samt att den är bekvämare- finns inga tryck blir hästen väldigt fri i repgrimman. Varför är det då farligt att binda upp hästen med repgrimma? Risken är ganska stor att hästen kan slita loss nacken då repgrimman är så pass stark. Vill hästen ta sig loss så brukar de oftast göra det- men med repgrimman är riskerna större att olyckan hinner före. Jag ser många som binder sina hästar med repgrimma i transporten, usch jag ryser varje gång. Detta vet väl alla men tar det med, man binder ALDRIG hästarna med tyglarna!!

 

Jag knyter sällan fast mina hästar i "pålen" jag snurrar runt grimskaftet istället. Skulle de rycka och ha sig eller slänga sig bakåt så viras grimskaftet sakta men säkert upp- dock hinner jag alltid hindra att de kommer lös. Dock knyter jag i transporten.

Det finns ett speciellt grimskaft som jag tror är tillverkad i gummi. Den är liksom elastiskt och följer med i hästens "rörelser, ryck och fläng" men får den verkligen panik så går grimskaftet av. Dock vet jag inte vad detta heter.

En smart sak är att fästa grimskaftsänden högre än hästens manke, än till säkerhets sak ang slit i nacken. Kika på Denna sida: här har de bland annat gummigrimskaft-men om de är de jag talar om har jag inte någon aning om.

                                                                                     Linda
Skaffa getbebisar ^^

Idag sa sambon något klokt och bra i mina öron. Han tycker vi skall ta och skaffa två getter till sommaren, vilket jag velat länge, jag skall ha en hel flock får framöver men vi får börja med två små getter så länge. Blir det som vi tänkt oss (kan ju alltid bli ändringar, inget som är bestämt) så ska vi skaffa två killingar. Jag vill ha afrikansk dvärgget.
Jag skall faktiskt ha en hel gård med djur i framtiden, gården finns ju men djuren saknas hehe men vi får väl börja med två små bebisgetter!

Vem vill inte ha en sådan här mys?                                                                            Linda
Veckans udda!

                                          Ja det finns inga hinder och allt är möjligt ^^                                                                            Linda
Omotiverad!

Usch ridturerna på Fifa är dötrist- hela hon är trist och vill inte. Lite som en tjurig och negativ unge som bara vill sitta framför datorn med chipspåsen, så är Fifa. Hon vill helst vara hemma i hagen hon och äta sig fet på hö. Då blir jag som "morsa" förbannad, orolig och frustrerad. Man försöker gaska upp dom lite och få ut dom i friska luften- men nej då ingen glimt i ögat och ingen energi, bara när man skall hem till datorn hagen igen.

Jag känner ju att hon inte vill ut på turer vilket resulterar att JAG tycker det är meningslöst att ta ut henne. Nu har hon fått så lov att komma ut ändå men vi har inte roligt ihop den saken är klar och varje gång jag släpper tillbaka henne i hagen gör hon världens galoppstuds av lycka.
- Hah, kul Fifa! Tiden med mig kändes väldigt uppskattad :P

Uuuh jag är SÅ omotiverad kring allt nu känns det som. Plugg för tenan, Fifa, Bitter, hunden, huset ja ALLT. Usch och fy och blä som jag brukar säga. Det som känns kul nu är iaf bloggen, ytterligare besöksrekord igår..

Jag vill ha sommar nu, har redan tröttnat på vintern. Sol, bad, värme, gräs, grus mmm härligt!

                                                                             Linda

Jämför inte islandshäst med ponny "fördomar"

Genom en vän kom jag på ett diskussions ämne här som jag faktiskt läste mycket om igår (Haha inte för att hon har fördomar mot islandshästen). Fördomar om Islandshästar finns det gott om där ute. Jag fann många länkar med en massa grinpellar.

- För tunga och för långa ryttare som rider på våra stackars små islandshästar, tänk en vuxen på en c-ponny! Folk jämför dessa hästar med C-ponnier vilket är helt fel i mina ögon, det går inte att jämföra en islandshäst med en liten c-ponny. Islandshästen är avlad och byggd för större tyngder, de har kraftigare benstomme och är en LITEN häst. Islandshästen är ingen ponny vilket många verkar missuppfatta? Hade den däremot varit en liten ponny med ungefär samma uppbyggnad som en annan ras så kanske man kunde börja fundera på olika framtida skador mm, men nu är det en liten häst vi pratar om med goda förutsättningar för detta. 

Tänk Fifa skulle vara B- ponny i ponnykategorin vilket är för barn- men henne kan jag rida lätt som en plätt! Fast o andra sidan ryggen var ju helt paj! Shit :O Det är sant ändå, vi har haft fel hela tiden hörrni!   ;) 

Detta fann jag på nätet:

Helen Blom är huvudlärare på Hippologutbildningen på strömsholm för islandshäst, domare och landslagsryttare och hon säger såhär:

” Islandshästen har genom ett naturligt urval blivit en stark liten häst med kraftig benstomme, dom senaste åren har islandshästen också blivit allt större och det är inte längre ovanligt med en häst med en mankhöjd på 145cm. Den har kraftiga knän och kotor och är kompakt med en kort rygg vilket gör den starkare än en större häst med lång rygg och längre ben. om våra hästar utsattes för för stora påfrestningar skulle våra hästar ha problem med ryggen och kotorna men det har vi inte.”

Om nu islandshästen vore för liten och klarade inte av tyngden eller längden på ryttaren, hur kommer det då sig att den kan jobba så pass bra som den gör och kommer upp i de höga klasserna? Ja menar om det vore så farligt hur kan det då komma sig med alla de hästar som har klarat sig undan skador? Att ens fördomarna fortsätter?

Jobadoba :) Kan inte folk lägga ner jämförelsen och tårarna? En människa som är dvärg är väl inte barn hela sitt liv? Han är lika vuxen som en man i 1,90 längd. 
                                                                              Linda

Tema: Föl - bildbomb

Jag köpte ett sto då tanken var att jag ville ta lite föl, i alla fall ett, annars hade det nog blivit en valack haha. Fifa har som sagt redan haft ett föl som hon fick 2009.08.27. Jodis från Sörbygården. Dock ingen jag avlat fram. När jag skall betäcka Fifa vet jag inte, det är så svårt att planera nu när hon är under behandling också. Dock finns det väl någon hingst här och där man är nyfiken på vid betäckning, vi får se hur det blir :)

En tanke jag kan ha när det gäller föl: Skall man inte ha kvar fölet borde kanske en intressant stamtavla finnas. Idag är det tufft ute på säljmarknaden så det gäller att man har något intressant att sälja. Låter väl kanske lite grymt men risken finns att man står där bra länge med sitt/sina föl och hästar särskilt om inget speciellt lockar. Varje häst har sitt speciella jag men det funkar ju inte riktigt så på försäljningsmarknaden. Skulle jag ta föl efter Fifa och bestäma mig för att behålla denna spelar kanske ingen roll vilken typ av hingst jag väljer, det är ändå för min egen skull. Skulle jag dock ha tankar att kanske inte ha kvar fölet skulle jag förmodligen tänka i andra banor och kanske välja en liten finare hingst att betäcka med. O andra sidan: ju finare hingst desto dyrare. Visst, ett föl utan någon vidare stamtavla kan bli rejält fin med potential också, men det vet man ju inte fören stoet har fölat. Det är samma om föl MED en bra stamtavla, allt är en chansning, en bra stamtavla behöver inte betyda en bra häst men du höjer ju såklart "säkerheten och chansen" till att få något bra.  Så tänker jag lite i dagsläget.

Hur är det med er? Har era hästar haft föl en gång i tiden? Har ni tänkt ta några för i framtiden? Har ni smaskiga hingstplaner? Hur förbereder ni inför fölningen och föltiden? Vad är era tankar och planer för att skaffa föl?

Nu kommer en liten bildbomb på lilla Jodis som jag snott av Ulrica Norlanders pixbox, jag tycker även ni skall besöka hennes pixbox sida, en otrolig fotograf alltså! Besök gärna hennes blogg också. Här kommer gamla bilder men ack vilken söt liten boll!

    

      

      

      

      

      

      

      

      

      

      

     
    
                                                                                   Linda

Vad kul :)

Besöksrekord igår :) Vad kul! Helt otroligt med tanke på mina inlägg UTAN ridning. På tal om ridning nu vill jag verkligen sätta igång alltså. På måndag far vi till veterinären igen och jag hoppas så innerligt att det är bra nu, det måste vara bra- är det INTE det- då lär jag nog reagera ganska ledsamt. Det är inte roligt att bara fara till kliniken med sin häst hela tiden och ha den där ständiga oron i magen
- Är det bättre eller inte? Kommer hon bli bättre eller inte?

Jag vill så gärna släppa ut henne i rätta stora vinterhagen tillsammans med Bitter, i den hon står nu är väldigt liten och dagarna måste bli fruktansvärt tråkig. Bitter han är en lojal vän, han står bredvid henne hela tiden, lilla gubben, han har rätt tråkigt han med. Tänk förra vintern var de fem hästar i den hagen, unga och gamla. Nu är det rätt tomt, o andra sidan ganska så skönt på ett sätt, att inte ha någon inhyrd att tänka på. Dock skall jag börja med inackordering igen framöver men inte än..

Idag kommer en klasskamrat till mig, vi skall plugga till tentan. Tentan är på HELA kursen och det är några litteraturböcker vill jag lova. Nästa onsdag (v.2) är tentan och på måndag den veckan är veterinärbesöket- en hatad vecka!

                                                                           Linda
Det speciella med Fifa..

Jädrar anamma här kör vi på med inlägg, vissa dagar har typ inget att skriva medan andra dagar kan jag inte hålla tyst. Kunde det inte vara en jämnare fördelning?

Ne men Fifa- den där islandsdamen. Hon är bra speciell i sina uttryck. Har ni märkt att hennes ögon är "annorlunda" kanske inte på det sättet att man lägger märke till det som verkligen annorlunda, men hennes ögon är lite som en seriefigurs. Ett djurs ögon vars ögonvita inte syns hela tiden är mer normalt än dessa ögon där ögonvitan är framme hela tiden. Hon får sådana uttryck och ser ibland förskräckt ut haha, dock är hon inte så upprörd som det ser ut. Men jag gillar det med henne- koögon som jag brukar säga, min lilla fläckiga ko.

                                                                              Bilder från idag:                                            Från förra vintern med lite koöga (Åååh dumma pannlugg som är borta)                      

                                                                                    
      
 
                                        Tiden innan hon kom till mig, Bilder tagna av Ulrica Norlander

Jag ville bara visa från massa olika tillfällen och tider, hon har en speciell blick :P

Linda

Men var sjutton håller jag hus?

Var bor jag fick jag till förfrågan. Ja vart tror ni? Om man inte vet vad man vill ha eller exempelvis inte vet vart man vill bo, då tar man ju alltid det mellersta, eller hur ;) Så hit flyttar alla förvirrade människor, just det, i Sveriges geografiska mittpunkt- där bor jag! Ånge kommun i Västernorrland. Se karta


                                                

Så hur blev vintern för er kära vänner? Här har vi fått ett vinterland, fast det fattas några meter snö för att vara medelpad men det duger gott och väl som vi har det nu. Kolla:

Ser det kallt ut? Endast - 3 och brrrr. Förra julen hade vi -30.

           

            

                                                                                   Linda

Hur kom man fram till bett?

Det har jag undrat många gånger. Hur och vem kom på att stoppa bett i hästens mun? Vem sa att det var skonsam och ofarligt för hästen? Ja menar på den tiden hade de inte samma erfarenhet, material eller möjligheter till att forska. Hur kom man ens på tanken att stoppa något i ett djurs mun för att kunna styra, stoppa och ge signaler till den? Om man tänker efter så låter det ju ganska sjukt ändå, bli styrd och dragen i munnen. Idag är det ju inte meningen att hästen skall bli styrd eller dragen i munnen- vilket den blir emellanåt-men förstå min tanke.

Om vi idag inte hade kommit på detta med bett hade i alla fall jag tyckt att det vore sjukt att komma på något sådant, att stoppa något i munnen på en varelse för att kunna "kontrollera" det. Även om vi idag ser att det funkar riktigt hyfsat så måste ju ändå ideén ha varit märklig. INNAN vi kom på bett så var "föremål i mun" främmande. När de började med bett hade man träbett, ben eller horn till en början.

HUR kom man på tanken? Det är detta jag är nyfiken på. 


                                                                           Linda

Hästar efterlyses!

Jag och mina ideér, men jag tycker denna var fullkomligt finurlig! På den här sidan kan man lägga in efterlysningar på den häst/hästar man vill, det kan vara allt från en gammal ridskolehäst, din förra häst eller kanske en stulen till och med. Utrustning stjäls lite nu och då så även det kan få efterlysas. Har du något annat djur som efterlyses kontakta mig. Sidan är till för att hjälpa personer att hitta den saknade hästen och även för personer som kan hjälpa just DIG att finna just den hästen. En sådan sida är väl inte så tokig? Det finns en ikon på vänster sida om bloggen för just denna sida. Bilderna på den saknade hästen visas nedan själva efterlysningen.
 
Skriv ett mail till: Tok_liindah@hotmail.com

Där skriver du all info om hästen, framför allt hästens namn enligt stamtavla, kön, ålder, ras och möjligen föräldrar. Ett foto är alltid klokt att ta med. Du skall även ge ditt kontaktinfo som kommer stå nedanför din efterlysning så personer som vet något kan nå dig.                                                                      Efterlysningar


Skifa frá Hólum
, Islandshäst, född -91, mörkbrunt sto e: Kólfur Frá Björk u: Gulla frá Hólum
Stog på Hussborgs islandshästar och såldes sedan vidare till en kvinna vars namn jag inte känner till. Skulle vara otroligt roligt att få veta hur hon har det och var hon bor, om hon ens lever? Kontakta mig på: Tok_liindah@hotmail.com eller här i bloggen.

                                           

Dimitrii och är en rysk basjkir, valack. Född 2002, föräldrarna är Babuschkas
Gajrat och Lawrinka 167. Dimitrii såldes från gården Nolbydalens Ponderosa 2009, då till dalarna någonstans
men har hört att han skulle säljas vidare.
Kontakta: ellen.sjogren@hotmail.com

                    
Hästar från förr man saknar!

Alla har vi väl haft våra favorithästar sedan barnsben, speciellt på ridskolan, men alla har vi säkert även stött på tragedin att mista några av dom. De säljs eller avlivas då tiden som ridskolehäst är över, men var tar de sedan vägen?

Den allra första häst jag red på och min allra första favorit (såklart) hette Skifa frá Hólum -91
e: Kólfur Frá Björk u: Gulla frá Hólum
Ett mörkbrunt fint sto. Jag minns inte så mycket av henne mer än min enormt stora kärlek till hästen.
Vart tog du vägen? Jag hade kontakt med säljaren under den tiden hon såldes, jag blev bjuden flera gånger att hälsa på men vågade aldrig, men jag minns inte vem denna kvinna var, sedan kan hon ju ha sålts vidare eller dött, Någon som vet? 

                                                  Hennes boxskylt som ridskolan så snällt gav mig                                        Jag och Skifa under mitt allra första ridläger, det var sommar det!

                                              

                
                                               

Sedan har vi skönheten själv som blev en fin ny vän, Jonsmessa frá Geldingalaek. Mer vet inte jag, tror hon är född kring -90 också. Det ända jag vet är att hon såldes till någon familj i Kovland i Sundsvall där de sedan tog föl på henne. Jag fann dock några bilder på henne på nätet när jag forskade lite. Gud vad det slog i hjärtat och en liiten bit avundsjuka small till. Jag var så ledsen när den hästen såldes.

        

                                                      Jag och Jonsmessa sommaren 2003

        

Sedan är jag supernyfiken på vart alla Hussborgs islandshästar tog vägen. De sålde ju hela rubbet. Alla har ju en plats i ens hjärta. Blakkur, Glod, Neisti, Erla, Skuggi, Vinur mm. Några av dom vet jag var de hamnade, men det var ju trots allt 16 hästar så minnet är inte riktigt helt. 

En annan häst jag är väldigt nyfiken på är ju Janna, arabiska fullblodet. Hon var ganska gammal och såldes mer som avelshäst. Till någon i Göteborg tro?? Någon som vet??

        

                                                                               Linda
Minns ni filmen? Vad heter den?

Jag är ganska säker på att filmen jag talar om heter den sjätte ryttaren, eller har jag helt fel? Det är en isländsk film, inspelad på Island såklart. Den handlar om ett gäng turister som åker till Island på semester för att rida islandshäst i en vecka. Det händer både det ena och det andra under deras vistelse på ön samtidigt som en "spökryttare" far omkring på en vit häst (Perla)

Denna film gick i serieavsnitt på tv.n för ganska många år sedan, jag spelade in alla avsnitt men nu finner jag inte bandet, konstigt. Jag finner heller ingen information om den eller att den överhuvud taget skall existera.
Heter den inte Den sjätte ryttaren? Är det någon som vet vilken film jag talar om? Vill gärna köpa den på cd :)

                                                                               Linda
Falska bloggare med fult spel

Något jag aldrig förstått och kommer nog aldrig förstå är dessa "falska" bloggare, de som väljer att vara en annan person i bloggvärlden- varför? Är det roligt att spela någon annan? Jag skulle inte känna mig glad eller ha gott samvete över mina läsarsiffor, för det är ju inte MIG de är intresserad av utan en ANNAN. Varför inte vara sig själv? Kanske för att sitt rätta jag inte är lika intressant eller spännande, men so what? Det är du och ditt liv acceptera. 

Titta på alla fjortisar som lägger ut korkade videoinlägg, fipplar med håret och trycker upp tuttarna i linsen- Varför? Vill de ha bekräftelse eller? Många av dessa tjejer spelar bara en roll och är inte så dum i huvudet som de vill visa sig vara, men tydligen är det inte sexigt att vara smart.

Att blogga idag är en trend som alla "måste" göra. Det är så himla viktigt att få så många läsare och kommentarer som möjligt. Jag kan gott säga att jag skiter i trenden och det som är "inne" jag älskar att skriva och fota, det är liksom ett stort intresse jag haft sedan liten, att sedan ha läsare som verkligen intresserar sig över det man vill få fram är ju ännu roligare. Jag tycker man dessutom lär sig mycket via bloggvärlden, skapar kontakter, växlar tankar, åsiker och erfarenheter med varandra. Bloggen är ju dessutom ett bra redskap så man kan gå tillbaka i tiden och läsa hur det var för två- tre år sedan.

Falska och värdelösa kommentarer är när folk kommer in i min blogg och skriver ex: Hej sötnos hur är läget? Kommentera massa i min blogg!
Men varför skulle jag? Vadå totalt ointressant. Kom med något vettigt istället. Ska man kommentera i min blogg och få respons skall man komma med något vettigt också. Jag tycker det är ful stil att bara gå in i en annans blogg och be denna att kommentera i sin egen blogg. Varför har du blogg?? Visst skall man marknadföra sig men på ett bra och intressant sätt, jag tror knappast sossarna marknadförsig på följande sätt:
- Hej släng in en röst på oss vi är bäst! Bravo, grattis hörrni! 

Ta en funderare på varför du bloggar egentligen och vad du själv vinner på det än bara läsarsiffror.

                                                                                
                                                                           Linda

Testa detta- ganska fräckt!

Egentligen, alla säger gott nytt år INNAN nya året. Därför säger jag Gott Nytt år till er alla NU, det stämmer lite bättre med tiden ;) Vi har haft det jätte trevligt med god mat och trevligt sällskap. Nu blir det natti natti så får vi se vad man orkar med imorgon, skulle inte förvåna mig om jag tar en tur med islänningsnuppan!

Ni som kanske fortfarande är vaken och har lite att göra, eller kanske är det redan morgon och du är uppe? Testa detta udda knasiga och ganska fräcka... ja vad kan det vara? klicka på streckgubben nedan så får du se! 

                                                                             Linda
RSS 2.0