Två idioter och en tant

Jag har som sagt hjälpt Erica ett tag att köra in Svala, jag har väl inte gjort så mycket mer än att komma med nått tips och hålla i o.s.v.  Så står Fifa på tur sedan, det är bra om man kan hjälpas åt :) Det har gått bra, nästan så man kunde tro att Svala körts förut, kanske inte omöjligt heller. 
 
Erica har iaf stuvat ihop en film, haha törs jag visa den? Man får ju en idiotstämpel i pannan men äsch ibland då får man faktiskt ha kul och bara vara tokig! Svala blir supper taggad av vårat flum, hon tyckte det var riktigt roligt att dra vagn och ville bara öka takten, hon frustade och hade alltid öronen framåt, var riktigt avslappnad och positiv samtidigt som hon hade glädjen till att vilja gasa ännu mer, så ibland fick hon faktiskt göra det. Jisses vilken snäll häst det där är, och en annan satt bara och skrattade. Haha nu kanske man tror att Svala bara fick springa och vi bara tjoa och tjima, men så är ju sjäälvklart inte fallet, roligast att visa de tokigaste och mest fartfylldaste bitarna. 
 
 
Hemligheten var..

Jag har ju varit lite hemlighetsfull över något, ja det var nog inget speciellt för er att veta, men för en annan är det riktigt roligt.
 
Det är så att vi har köpt oss en liten barack som vi skall göra ett stall av, två boxar. En mindre och en större box. Vi tog hem det igår, var lite stök med massa trakorer, vagn o.s.v men nu är det äntligen hemma. Guuud så skönt för nu kommer Bitter få ha en lagomt stor egen box. Nog för att han får plats i lilla stallet men det här är ju betydligt större, högre i tak och hela faderullan. Äntligen! Så nu kommer jag ha tre boxplatser istället för en, skönt. De ska fortfarande få gå på lösdrift men kan vara bra att ha en varsin box till hästarna de gånger man faktiskt vill ta in dom.
 
Den här baracken köpte vi för en tusenlapp, egentligen är dom värd upp mot tiotusen så det var ett litet fynd med andra ord. O andra sidan är det rejält mycket jobb men det ska bara bli roligt. De ska bytas lite på väggarna utanför, vi skall även såga upp en större dörr, fixa ramp, riva hela inredningen, skaffa gummimattor som golv, sätta galler för fönster, bygga boxdörr/vägg som gränsar mellan de två boxarna och så måste vi fixa el till lyse. Det skall även målas men utanför får jag nog vänta med nästa vår/sommar.
 
Det ser bra slitet ut men vi tror det kommer bli kanonbra, grunden är ju bra och eftersom baracken står på medar så är golvet fräscht. Ja man får nöja sig med det man har, barackerna funkar kanon så länge tills den dag man kan bygga ett riktigt stall. Nej det blir ett roligt projekt, det kommer bli super!
 
 
Blöt höst

 
Hur ser din dag ut?

Jag är så nyfiken hur era dagar era allmäna liv ser ut, kan ni inte berätta vad ni gör och vad som händer och sker från morgonen, genom dagen och till kvällen, och hur ser era helger ut :)?
 
Hur ser era liv ut?
 
 
 
Älskar dig!

Ridsport är ingen sport

Jag tror mer eller mindre nästan alla hästtjejer och hästkillar stött på meningen att ridning är för fjollor och att det är ingen sport, det är nördigt att rida. Det där är liksom en trend som fortfarande sitter kvar i de yngre skolåren (Högstadiet/gymnasiet) och säkerligen i högre åldrar, men jag skulle tro att det finns ingen skola i de yngre åren där det inte förkommer någon form fördomar och liknande nervärderingar av ridsporten.
 
EGENTLIGEN hur har detta kommit att bli en trend? En tradition? Det här följer ju mer år ut och år in, det verkar som att det föralltid kommer vara töntigt att hålla på med hästar i yngre åldrar och även bland mer mognare åldrar, genom åren så är fortfarande ridsporten ingen riktigt sport för de flesta icke-hästmänniskor. Egentligen, varför? Jag tar inte illa upp, inte ett dugg jag tar det med ett leende tänker lite för mig själv:
 
- Gud vilket korkad människa men jaja h*n vet väl inget bättre och får väl hållas :)
 
Vi följer samhällets spelregler, man ska vara smal, man ska ha ett hyffsat jobb med hög status, facebook, mode bla bla ja det finns ju en hel del som speglar samhället riktlinjer :) Så det där med att hästar är töntigt kanske är en av samhällets spelregler? Det bara är så, när det faktum är en av de mest populäraste och riskfylldaste sporter eller "aktiviteter" i världen som man kan göra (vilket är ord från det "vetenskapliga") samt det djur som följt längst i människans tid och varit ett stort hjälpmedel. Hur går det ihop om nu ridning är något så lamt och töntigt? Det blir så ytligt och fördomsfullt. 
 
Som jag nämnde tidigare så är det inget jag tar illa upp för, det är sånt man får leva med, jag älskar ju med det jag håller på med, finns inget bättre och jag tycker synd om de som faktiskt aldrig prövar på. Det är ju häftigt, mäktigt, fartfyllt och ibland lite läskigt, det är utmanande och riskfyllt samtidigt som det är avancerat och svårt. Hur kan det komma sig att en sådan "aktivitet" är för fjollor? För det är inte bara att sätta sig på en stor energisk häst på 1,80 som drar järnet i världens fart med världens kraftpaket, det kan ju även skrämma den mest vana ryttaren, för gud skall veta vad mycket rädsla många ryttare bär på.
 
Att kunna samspela med ett sådant stort djur, det är.. det är något den oerfarne (även den oerfarne ryttaren) inte kommer få uppleva eller förstå sig på. Det är bara så att något man inte upplevt kan man inte förstå sig på heller, det handlar inte om att sitta på ett djur och trava runt, det handlar om en häftig känsla som tar dig till en annan plats.
 
Det här inlägget handlar inte om att överbevisa något eller att klaga med oförstående känslor, jag tycker bara det är intressant varför det egentligen är så här. Hur tror ni att denna trend uppstått och varför den fortsätter :)?
 
Nedanstående filmer är ju verkligen bra gjort. Haha fast tyvärr är det nog mest hästfolk som tittar på dom när de egentligen verkar vara riktad mot fördomsfulla människor.
 
 
 
Gissa hästen!

Nu kör vi igen, gissa hästen, fast den här gången kör vi på lite mer kändisar, vilken är hästen?
 
Svar på förra gissa hästen:
Häst 1: Kvistur- Thereseflodin
Häst 2. Kongur- Isbitarna
Häst 3 Rosa- Islandstokan
Häst 4 Rödmyran- Jannefix
Häst 5 Frosti- Emmao
Häst 6 Glói- Toltaren
 
Häst 1
 
 
Häst 2
 
 
Häst 3
 
 
Häst 4
 
 
Häst 5
 
Bittel Flyysel!

Nemen! Nussen då! Idag är det regn och rusk, brrrr riktigt höstväder med andra ord. Islänningarna dom stod ute mitt i regnet medans storgrabben stod inne i vindskyddet. När jag gick ner för att prata lite med honom såg jag hur han stod och skakade, lilla vän! 
 
Jag gick till sadelkammaren och gjorde i ordning foder åt hästarna. Alla tre stod vid grinden och väntade, Bitter skakade ännu mer, rejält dessutom, huuva han fryyyser. Matte fick bädda om med mystäcke!
 
Sjuka människa

I´m sick. Eller ja jag är lite förskyld men menade inte att jag var sjuk på det viset. Nej jag är lite sjuk för på ett sätt längtar jag efter den hårda marken och kylan, jag längtar lite efter snön och mörka kvällar, klar stjärnhimmel där monen lyser upp hela landskapet, sjuka jag, hur sjuk kan man bli? Jag hatar vintern, det gör jag verkligen.. men.. den har ju sin charm. 
 
Jag längtar lite till igångsättningen av min jänta, trots att jag vet det kommer bli lite småkämpigt att börja om lite, men vad mysigt att få börja träna och kämpa igen, det ska bli sjukt roligt med tölten, att utveckla den ännu mer nu i vinter. Åh det ska bli sjukt roligt, jag har en känsla av att hon kommer utvecklas en hel del i vinter, speciellt tölten den som gick med stormsteg hela tiden.
 
Åååååh tänk att tölta under knarrande snö, kylan som sticks lite i kinderna och den ångande röken kring oss, frosten i pälsen som glittar och den vita snön som lyser oavsett dag eller kväll. En pigg och frisk glad häst med enegi. Jädrar jag längtar. Jag kommer som en lilljänta klä henne i bjällerklang, ta med varm choklad och bara busa med världens flin. Längtar!
 
Jag har ju inte fått tölta någon vinter på min häst, faktum är att jag har knappt RIDIT ridit på Fifa någon vinter. Första vintern var det mest lära henne att ha ryttare ryggen och träna stopp start och ta sig fram, masa sig fram på rätt så orena gångarter på en seg häst barbacka- hua haha. Andra vintern stod hon under behandling. Tredje blir nu och nu jävlar anamma :D!!!!!
 
Någon som minns DETTA INLÄGG? :P
 
 
 
 
 
 
 
Där vi bor..

Finns helt magiska platser
 
 
 
 
Falki från Stångby

Lina har fått låna hem två hästar som hon ska träna. En av dom är en unghäst som skall ridas in. Han är sååå fin! Falki från Stångby, han är efter Falki fra saudarkroki: Bilder nedan tagna från hans hemsida.
 
 
Falki från Stångby är stor och maffig, man bara smälter när man ser honom, det är liksom wow, och han har ett sånt fint naturligt steg, rör mycket på frambenen ^^ Samtidigt som han verkar så snäll, det blev en liten smått förälskelse där, ska bli roligt att se hans utveckling och Lina är ju så duktig. 
 
Eftersom man blev så kär i den här hästen så blev man ju lite intresserad av  Falki fra saudarkroki, skulle vara roligt att få se lite fler av hans avkommor, någon som vet om några avkommor? :) Falki han själv nedan:
 
 
 
 
Babe is real!!

På en djurpark hittas en liten getbebis som fastnat i vatten och skriker efter hjälp, till undsättning kommer en liten gris och hjälper geten på något otroligt sett, hur grisen får loss geten är verkligen ett mysterium men det är helt klart en otrolig insats, det är sjukt, djur är helt fantastiska!! Detta får mig att tappa hakan, helt otroligt jag är mållös, så himla fint!
 
Något som stör mig är de åskådare som tittar på då geten håller på att drunkna, är dom seg i kolan eller helt störd i huvudet? Jag tycker filmen är såå bedårande men samtidigt blir jag arg på de passiva folket, det är väl bara att kasta sig i??
 
 
Riktigt fin i år

Så fin som Bitter är den här hösten har han aldrig varit, han har alltid magrat ur lite och tappat lite överlinje, i år är han riktigt fin men så matar jag i honom skapligt med proteinrikt foder. Himla roligt att min gamling har sånt fint hull och muskulatur ändå när han bara strövar runt i hagarna, min lilla pensionär, han är riktigt fin :)
 
Förkärlek till vissa blogghästar

Det finns ju vissa hästar här ute i bloggvärlden som jag har en liten extra förkärlek till mer eller mindre. Man bara ååååh känner lite avund och verkligen en lycka till deras ägare.
 
Thereseflodin. En häst som jag inte har sett mer än på kort men som jag ändå känner är en garanterat wow häst är ju Thereses Kvistur. Åååh, han verkar grymt häftig och känslan som Therese beskriver i sina inlägg efter ett häftigt pass på Kvisten får en annan att drömma sig bort, man bara känner igen den där wow känslan och hennes beskrivning av Kvistur verkar ju bara vara för bra för att vara sant.Therese verkar dessutom vara en så himla glad och go tjej med kunskap i bagaget. Nej jag har lite tro på det där ekipaget, tror det kan bli riktigt bra.
 
 
Tvistirni. En annan häst jag känner lite wow för är Saras fina Kristall. Han har jag inte heller sett mer än på kort men jag får verkligen en wow känsla där med, han är så snygg och har sådan utstrålning. Sara verkar också vara en väldigt ödmjuk tjej med rätta intresset på plats, tror även att detta ekipage kan utvecklas en hel del!
 
 
Isbitarna, Josefines fina Herkules får vi heller inte glömma, jag tycker han är häftig och Josefine har gjort ett jättefint jobb med honom. Herkules har också en väldigt häftig utstrålning och verkar ha en hel del att ge. Josefine verkar också ha hjärtat på rätt plats. Jag tycker det här ekipaget är så fränt och det ska bli spännande att fortsätta se deras utveckling.
 
 
Semtegen. Sen har vi en till Josefine. Jag tycker hennes snygga Atli är fräck. Stor och ståtlig häst som är en av de hästar som har den där naturliga aktionen i sig. Han är ju så grymt snygg! Josefine är en ung och gullig tjej och jag tycker hon kämpar på bra med sin fina skimmel, ska även här bli roligt att se deras utveckling tillsammans, det börjar ju iaf se riktigt bra ut!
 
Fifas utveckling

Fifa har som sagt utvecklats enorm på bara några månader. Lite onormalt kanske men häftigt. Jag tänkte jag skulle punkta upp några utvecklingar hon gjort under vår och sommar 2012. Dessa punkter var ju mer eller mindre klart som en sol i sommras, idag när hon stått så länge kommer jag nog få börja om lite på vissa punkter, men det är ingen sak med det, vi kommer ikapp :) Förutom att hon kan utföra mer övningar och har fått en mer styrka och balans i alla gångarter så :
 
 
1. Det går att stretcha hennes ben utan att hon rycker undan dom och kastar sig åt sidan.
2. Hon står som ett ljus vid skoning istället för att hänga på hovslagaren, kasta sig bakåt
och hoppa iväg på tre ben där det tar extremt lång tid.
3. Hon kan gå mer eller mindre i en korrekt spansk skritt från backen och börjar gå riktigt
bra i spansk skritt från ryggen
4. Hon kan trava och gör det riktigt bra med större jämnare rörelser, luftigare och längre steg med bättre lyft,
istället för att grisepassa eller hacka sig fram
5. Hon kan trava uppför backar nu istället för att ta till galopp
6. Hon kan trava i ett högre tempo utan att tappa den och hon kan trava på volt och byta varv utan att tappa den
7. Hon kan galoppera på volt runt, fint och mer samlat, istället för att få in galopp i bara uppförsbacke- svårare i vänster varv men det börjar ta sig. 
8. Hon kan skritta samlat där den är renare, större med längre steg än att ta korta myrsteg
9. Hon kan bära viktbootsen ännu starkare och bättre
10. Hon blir inte lika ofta tjurig som förr utan är med på ett helt annat sätt
11. Hon går direkt in i transporten utan att ens blinka istället för att kasta sig på sidorna och tvärvägra i en timme.
12. Hon vinklar in haserna bättre vid ridning
13. Hon har blivit starkare i tölten med mer flyt, aktion, rörelse, samlat
med längre steg och bättre bärighet
14. Hon kan tölta i högre tempo nu
15. Hon har blivit snabbare i farten vid ridning (galopprejs)
16. Hon har fått mer muskler på kroppen
17. Hon lyssnar bättre för hjälper och vikter
18. Hon är väldigt nyfiken, mer social och kommer gärna fram till folk
19. Hon accepterar att ha bett i munnen där det är som en fjäder i handen istället för att lägga hela sin tyngd på det och streta emot, och stället för att bara rida på hackamore
20. Hon har blivit riktigt, mjuk, lös och vig i kroppen
21. Hon har vant sig att skritta med vagn kortare sträckor tillsammans med en som går bredvid.
 
Ja det finns mer hon utvecklats på men det här är väl de mer större sakerna, självklart sitter inte allt perfekt och det ligger väldigt mycket träning kvar på punkterna men jag tycker det jättebra gjort av henne, så självklart ska mattes lilla fis få vila och äta gott och må bra ett tag - bara få vara häst!
 
Jag har alltid rätt!!

Hej! Jag tänkte bara kila in och berätta att jag är störst bäst och vackrast och allt jag skriver på bloggen ska alla tycka och hålla med om, för det jag skriver det är det som gäller, så är det bara. Jag gillar att dryga mig och vara bäst, det är inga åsikter eller egna funderingar jag sitter och skriver, nej nej, sånt är inte tillåtet idag, idag är det FAKTA som gäller och det är exakt det jag skriver! Jag kan och vet allt och ligger högre upp än alla andra, en riktig sån där viktigpetter. Jag bryr mig inte ett dugg om vad andra har att säga, det finns inga åsikter, bara mina ord. Det har jag väl klartgjort i ALLA inlägg hoppas jag? Så jädra skönt att vi fick det här utrett hörrni:)
 
 
 
 
Gissa hästen!

Nu ska jag göra något annorlunda :D Jag har lånat några bilder från andra bloggar nämligen och hoppas det här är ok för er annars får ni säga till. Ni skall då tala om efter varje bild vems (vems bloggs) häst det är och vad heter hästen? Det är bara tuta och köra:
 
Häst 1
 
 
Häst 2
 
 
Häst 3
 
 
Häst 4
 
 
Häst 5
 
 
Häst 6
 
 
 
Kör´t ;)

Wiiiie! idag följde jag med Erica på en liten körtur, det är så att hon håller på att kör in Svala och jag brukar hjälpa till. Svala är verkligen superduktig, fy vilken snäll häst, min lilla dam hade inte accepterat så snabba steg fram men den här hästen är ju som en liten ängel, kanske för snäll? Gud så mysigt det är att köra häst, jag bara satt och njöööt i rockarden bredvid Erica. Längtar som attan till att jag kan börja köra Fifa. Jag har en liiiten plan på igångsättningen, om jag nu håller den planen.
 
Jag tänkte jag skulle börja (försöka) tömköra en del, även cykla med henne om underlaget är ok. Sedan tänkte jag att hon skulle kunna få springa med Svala när Svala körs samt att jag tänkte träna inkörningen lite mer också, jag är verkligen superpepp på det, vill köra köra köra. Dock ska hon få vila ut sin månad först, så får vi hoppas att underlaget är dugligt framöver för lite körträning, kommer bli superskoj :)
 
Bild lånad av Erica
 
Me die!

Oooooh jag dog ett tag när jag såg denna hingst :O Gud så söt. Criccieth Aron heter han, en riktigt söt liten welshponny, finns det något sötare än welshar??
 
Bilder tagan från stuteri Micks.
 
 
Frostig morgon

Sitter och käkar frukost. Ska snart ut till hästarna och sedan drar jag iväg till studiegruppen för att plugga. Ja nu kära vänner är det frost där ute, frosten täcker allt och det ser riktigt kallt ut. Inte undra på att Fifa ser ut som en fluffboll, det är helt otroligt vad päls den hästen redan har fått, och Bitter han har knappt fått någon päls alls, han ser så sommrig och fin ut än han. Det är LITE charmigt med pälsen på jänta, men i övrigt tycker jag hon blir lite småful på hösten :) Liten rund boll med små fyra ben nertill haha. Lillan då! Hon är finare på vintern trots att hon har mer päls, vet inte riktigt varför ja menar hon har ju helt klart mer päls då, fast på hösten ser hon mer raggskabbig ut och på vintern är hon ju iaf söt om än ändå lite ful ;)
 
December 2010
 
 
 
Duktiga Lina och Sjöfn!

Aaaw jag blir faktiskt stolt över dom! Lina och Sjöfn är helt fantastiska, jag bara avgudar det ekipaget. De vann tre klasser och tog hem fina vinster och fick A-klass poäng på Kraftur klubbmästerskapet förra helgen. Äsch ni får läsa på hennes sida själv HÄR
 
Grattis ni är bäst!!
 Bild tagen från Lina
 
Ett par glada hästar

.. Fick komma in till den stora sommarhagen.
 
 
Guldmorgon

Världens vackraste morgon. Daggen ligger i gräset, lite frost glittrar här och var. Kylan ligger kvar men det är sådär lagomt gosigt kallt. Det är alldeles tyst, endast fåglarna och ljudet av naturen ligger mot örat. Morgonsolen är som vackrast, strålarna kastar sig ner över vår vackra by, det glittrar guld överallt. Hästarna står längst upp i hagen och sover under morgonsolen. De vaknar till när jag knatar uppåt. Fifa sträcker ett bakben i taget och gäspar stort, hennes silkesvita ull till man blir som en dröm i solen, hästarna ser sådär riktigt morgonmysiga ut. Som utsikt har de sjön, den är alldeles magisk, en tjock dimma slingrar sig kring den medans morgonsolen tränger sig igenom. Ett gäng kandagäss flyger precis ovanför oss och ut mot dalen genom solens strålar så endast kontraser syns. Det är så vackert, så himla vackert, man ryser. Vi bor ruskigt vackert, det gör vi.
 
Att fånga detta vackra på min kamera var inte lätt, den är sönder och nästan förstör det vackra, men lite guld och glitter kan man nog skymta.
 
 
Jag var bara tvungen att kila ner till byn och fota lite.
 
Fifan

Månadsvila?

Ja nu har Fifa snart stått i.. jaa.. nästan två veckor, och tjock som en tunna är hon! Ja och inte har jag världens abstinens att börja rida heller, hmm så jag funderar på om hon ska få sin månadsvila nu, hon får kanske stå hela september ut då. Det är lite vemodigt, både för att hon blir ju så tjock och sedan kommer igångsättningen bli mindre rolig, man får ju nästan börja lite på ruta ett, ne men typ :) Men en längre vila kan nog vara nyttig ändå. 
 
Hur gör ni? Får era hästar en längre viloperiod? Hur lång? När? Varför? O.s.v!
 

Men odåga!

Gaah, nu ringde Martins farmor och frågade om Fifa verkligen skulle stå vid hennes garage, den odågan! Nu har hon rymt igen! Fasen, i morse fick de komma upp till en del av sommarhagen efter en vecka i vinterhagen. Fifa och Bitter kunde knappt berga sig, jag fick knappt av dom grimmorna, sedan drog de järnet allt vad de hade med både bockningar och bakutsprång, dårarna!
- Akta benen! Skrek jag åt Bitter som till synes inte alls ville ta det lugnt.
 
När jag sedan gick hem höll jag tummarna på att Fifa skulle hålla sig kvar i hagen, sist rymde hon till grannens tomt från samma hage, men jag hade gått runt den och ingen tråd var trasig eller så, ström har vi också och trådarna är väldigt sträckta. Jag tänkte det är väl klart att hon inte rymmer, nu när de äntligen får gå på lite mer gräs, men tji fick jag! Där stod hon vid Martins farmor och såg så jädra nöjd ut, äpplen hade hon dessutom fått, hennes söthet får folk att proppa i henne allt som går att finna. Förbannade häst :P Vad sjutton gör jag nu? Ja det är bara för damen att gå i vinterhagen det, och inte vet jag HUR hon rymmer heller, förmodligen slingrar hon sig emellan trådarna på något vis, kanske där undertråden ligger väldigt nära backen. Förbannat :P
 
Hur mycket skulle du ge?

Tänk ändå att det finns hästar ute på annonsmarknaden för flera hundra tusen, helt otroligt ändå för de pengarna får man ju sällan tillbaka, man har då istället ersatt pengarna med (förmodligen) kärlek till ett djur, ära, lycka, framgångar som ristas in till eviga minnen. Förhoppningsvis.
 
Hur mycket skulle du betala för en häst? Det spelar ingen roll om det är en världsstjärna eller ej, du behöver inte förklara vad det är för typ av häst, hur mycket pengar (högst) skulle du tänkas lägga på en häst och hur ställer du dig till de höga priserna? Vilken summa är absurd?
 
 
 
 
 
One step forward

Tjohoo idag har vi gjort ett steg på vägen till vårat nya projekt, fan nu vill jag ha hem det, orkar inte vänta mer, jag blir snart tokig hehe. Allvarligt jag blir ju snart tokig, varför skall det väntas så in i norden :P??
 
Men mitt projekt kommer bli utmärkt! Alldeles utmärkt, behöver bara lite karlar, traktorer och liite pengar så kommer det gå som jag vill.
 
 
 
Bitter and me in autumn

Sedan fick Bitter stå som modell. Han var lite lättare att få uppmärksamheten på då han inte är lika mattokig som lillasyster. Han är så himla fin min svarte prins, ååh han verkligen lyyser i solen, vackra vackra Bitter. Måste ju även tillägga att han haltar inte längre och det finns varken någon svullnad eller värme i benen heller, han springer så rent och fint som han bara kan, det verkligen lyser om hästen han är så pigg, glad och busig <3 Bilderna har Erica tagit.
 
Fifa and me in autumn

Bildbomb på mina älsklingar. Fifa var först ut. Det var inte det lättaste att få deras uppmärksamhet kring allt gräs, de var väääldigt frestande, speciellt för fröken Fifa, bakom kulisserna har jag verkligen fått sagt åt damen att ge fan i gräset ;) Hon dök hellre ner än att titta in mot kameran haha. Go fisen min. Bilderna har Erica tagit.
 
 

Höst

Tjohooo idag blir det fina höstkort, förmodligen :) Måste passa på nu innan löven faller och allt blir grått och trist, usch. Hösten är ju verkligen den vackraste årstiden av alla enligt mig men sen blir det väldigt fult sent in på hösten, det ser ju så dött ut :O Ne tjolahopp hoppas ni också har vackert höstväder, för till veckan då blir det regn och rusk för oss.
 
Några gamla bilder från min första kamera (digitalkamera). Tänk att min digitalkamera tog betydligt finare naturbilder än vad min nuvarande systemkamera gör. Den här hösten finns inte här ännu men man kan hoppas att den tar sig hit! De flesta bilder är tagna från mitt "barndomshem"  i Gissjö där våra föräldrar bor bor :)
 

 

 

 
 
 
 
 
Våra likheter

Jag och Fifa är rätt så lik varandra, ja väldigt lik faktiskt. 
 

 
Vi är båda väldigt vakna, nyfikna och lekfulla. Jag får alltid höra av folk att jag är så glad och framåt jämt.
- Den där glada tjejen. Ja det kanske är så, jag är nog väldigt glad och lite småtokig, skrattar mycket och drar gärna nått skämt. Fifa hon är ju väldigt allert och kan få sina flummodagar med mycket bus och tok, ibland känns det som att hon skrattar, den biten är vi väldigt lik varandra.
 
 
Vi båda är jävligt tjuriga. Hooo må ni tro, jag kan vara tjurig som satan, inte med vänner, nej där är jag nog ödmjuk, man får bita ihop istället, men kirng allt annat, haha min sambo har det nog inte lätt alla gånger och jag är banne mig tjurig att lyckas med det jag påbörjat, speciellt när det är något med hästarna, jag ger mig banne mig inte gosse! Fifa är så tjurig så man kan bli tokig ibland, hon har en vilja av stål, det är inte bara att säga nej där inte. 
 
 
Vi båda är väldigt lättlärda och vill så mycket. Jag vill lära mig allt kring det jag är intresserad av, mer mer och mer och det går oftast ganska snabbt in i huvudet på mig. Fifa är ju likadan, trots att hon ibland ifrågasätter så vill hon ändå förstå och hon tycker det mesta är roligt, otroligt lättlärd så det nästan är onaturligt.
 
 
Vi båda älskar godis och mat. Ja jag äter sjukt mycket sött, jag har som ett beroende, är jag mätt så äter jag ändå godis. Alla hästar älskar väl mat men vad tusan Fifa tar priset, hon gör allt för att komma åt något som är ätbart om hon så skall bryta sig loss, rymma eller göra alla tricks hon kan. Det är väldigt svårt att få kontakt med den hästen när en påse prasslar eller en hink skrammlar.
 
 
 
Vi båda kroppsmässigt är ganska små, jag är kort 1,60 och hon är ju inte så stor själv min lilla som sist jag mätte var 1,29 i mankhöjd. Även om det kanske inte ser så smått ut alla gånger :)
 
 
Något som verkligen skiljer oss åt är hur jädra lugn hon är och hur stressad jag kan bli. Jag kan stressa över en hel del, oftast är jag lugn kring hästarna men kring allt annat, om man är försenad, om man ska ha prov, om jag ska iväg och hålla en tid o.s.v samt att jag är rätt feg på saker medans Fifa är totalt orädd. Jag tror Fifa dock har tagit ner mig på jorden lite, tur är väl det, aaaaw we complement each other!
 
 
 
Blue Bitter

Tove undrade varför jag inte skriver så mycket om Bitter och jag har ju faktiskt tänkt tanken att fler kanske är bra brydd över det. 
 
Bitter är min älskling, han släpper jag aldrig, han ska dö här på gården. Han är den häst som varit här längst och jag hoppas att han får många år till, hoppas hoppas hoppas.
 
Varför skriver jag då inte så mycket om min svarta prins? Hmm ja för det första ligger mitt stora intresse till islandshästar och islandsridning och därmed överför jag det på bloggen. För det andra är min prins pensionär så han gör inte så mycket annat än lever livet i hagen med kompisarna, det har blivit någon skogstur nu och då som han klarat av, eller lite promenader eller mest bara mys och skötsel. Så jag har väl inte riktigt kännt att det varit något intressant att skriva om.
 
Däremot skrev jag jättemycket om honom förr på den hemsida jag använde mycket. Jag tränade honom regelbundet både i ridning och från marken, for på kurser och tok, jag var väldigt engagerad i honom på den tiden, min älskade vän. Idag får han uppmärksamhet mer eller mindre varje dag också, men det blir ju inte så mycket ridning då han inte håller för det, han har liksom gjort sitt. Känns lite sorgligt för tusan vilken rolig häst det där är att arbeta med, så fruktansvärt tacksam, lyhörd och lättlärd.. åååh. Saknar den tiden.
 
Här är han nyduschad efter en kursdag :)
 
 
Den natten var jag så panikslagen och rädd
 
Jag glömmer aldrig den vinternatt då Bitter och hans kompis rymde till grannbyn en mil bort. Så rädd och ledsen som jag var då går inte att beskriva. Bitter är en ganska så hemmakär och lite fjantig häst, han är inte direkt som Fifa som gärna går på äventyr, utan han söker sin trygghet här hemma med flocken. Så bara tanken på att min stackars förvirrade bitter mitt i vinternatten sprang runt i en främmande by kändes inte riktigt bra. Hästen han var med var däremot en typisk Fifa häst - JAA VAD KUL! Så jag antar att Bitter hakade på honom. Jag ringde polisen och nära och kära för att söka reda på hästarna. Det var spår överallt. Jag ropade och ropade, grina och grina. Jag tänkte nu jädrar går han ner sig i dammen, det fann både dammar och järnväg i närheten så man hade ju värsta senariot. Vi var så stressad och halvt panikslagna att jag och Martin for i diket med bilen, hua vilken jädra natt. Tillslut fann Bitters hästkompis på en golfbana mitt ute i djupsnön i det svarta mörkret, han såg ganska så nöjd ut. Bitter han fanns inte i närheten. Jag blev liiivrädd, den hästen lämnar INTE sin flock. Gud vad rädd jag var jag bara skrek efter honom allt jag hade, då plötsligt är det någon som gnäggar gällt långt borta. Det är Bitter! Jag ropar på honom och han kommer i full fart emot mig. Lyckliga jag! Han lever! Han stannade vid mig, helt utslagen full av svett, min kära häst! Då insåg jag verkligen hur mycket jag älskade den där förbannade fjanten.
 
Den här berättelsen har jag tagit upp förut, men den betyder så mycket för mig och jag glömmer den aldrig, så den tålts berättas igen :)
 
 
 
 
Mina hästar..

..ger mig verkligen allt. Gud vad jag dyrkar dom, både den lille och store. De kommer alltid fram och hälsar på mamma i hagen och ska stå och mysa, följer gärna efter en för att bara vara med. Igår stod jag och skrattade gott åt dom båda, mina knäppa hästar.
 
De bråkade verkligen om mig om vem jag skulle klia, inte dög det att klia varandra heller, ånej de kunde ställa sig bredvid varandra, lägga mularna om varsin manke, peta lite och gick sedan ifrån varandra för sörru det gick inte för sig! Mot matte igen klia klia klia. Det är aldrig så att de får klia PÅ mig men jag kan gärna klia på dom. Jag har nog aldrig sett en häst sträcka upp huvudet i luften så pass mycket som Fifa gjorde då jag drog naglarna längs halsen, och inte fick hon nog heller, när matte var trött och gick vidare så kusade hon gladeligen efter och sa MER MATTE!
 
Jag älskar att se mina hästar så glada och friska. Bitter är hur pigg och glad som helst, åh vad skönt. Hans ögon lyser alltid så glatt när jag kommer till hagen, det är min grabb det där och allt kommer ju att ordna sig! Fifa har stenkoll på vad matte gör och är det så att hon står vid Bitter ja då jädrans är det dags att bryta det umgänget! 
 
Mina kusar <3
 
Poff!

För att bryta mängderna med åsiktsinlägg kastar jag in en höstbild på jänta!
 
Så lätt att misstolka!

Jag måste först och främst säga att på min skola lär jag mig inte bara om barn o.s.v jag lär mig att tänka, fundera och diskutera. Snarare att VI lär oss att våga fråga och fundera kring saker. Våra lärare uppmanar oss alltid om att våga "ifrågasätta" och fundera kring saker och ting, att stå på oss. Det nya svenskaämnet i skolorna grundar sig mycket i att vi idag skall diskutera mycket i grupp, att dela meningar, ställa frågor och finna tankar, det är så man utvecklar sig själv som människa och sin identitet, det är jättevikigt att tänka och fundera själv och att våga ställa sig frågor. Det handlar inte om att kritisera världen med dålig attityd, det handlar om att upptäcka andra vägar och upptäcka sig själv. Det jag faktiskt kan ge tummen upp kring vår skola är att den får igång vårat tankesystem och förmågan och modet till att faktiskt tycka till, fråga och fundera om.
 
Jag kan uppleva att ibland är det fult att tycka till, att ha en åsikt eller funderingar, att "ifrågasätta" och våga tänka i andra banor. Folk blir mer eller mindre upprörd och tycker att man är oförskämd, dum, dryg, snoffsig, viktigpetter som kan och vet allt mm. Jag tycker mig stöta på sånt i alla åldrar och på olika platser. Jag vet att en del lärare kan ta illa upp (inte på min skola) jag vet att många i bloggvärlden blir väldigt upprörda av åsikter, jag vet att äldre tycker att vi skall veta hut vi som är yngre - de har levt längre med andra ord. Sånt här tycker jag är jättetråkigt, verkligen jättetråkigt. Om en människa utvecklas och utvecklar sin identitet genom att fundera, våga fråga, tycka och tänka till, hur sjutton skall man då bära sig åt om man får en otrevlig och motsatt effekt av åhörarna än vad man tänkt sig??
 
Det är lite lustigt för jag har precis läst en bok från skolan där vi fördjupar oss i läs- och skrivutveckling hos barn, de tar upp saker som jag alltid själv har tyckt och tänkt på. Just det här med att folk uppfattar texter på olika sätt. Ni kan uppfatta min text på hur många olika sätt som helst medan jag bara har EN riktig uppfattning kring texten. Jag skriver ner mina ord, mina tankar i text - men ni kan ta det på ett annat sätt I boken står det exempelvis:
En kvinna får lättare förkylning än män. Okej hur kan vi tolka den texten? Har kvinnor lättare att få en förkylning än att få tag i män? Eller får kvinnor en lättare (mildare) förkylning än vad män får? Eller är risken större att kvinnor för förkylningar än män? Ja texten kan ju tolkas på olika sätt. Sedan beror det på sina tidigare erfarenheter, vilken kultur man kommer ifrån, vilket samhälle, vilken familj, vilken livsstil, det har beroende på hur man ser på en text. Man läser texter i olika attityder och känslor. 
 
Så, det är väldigt lätt att misstolka en text. För språket handlar inte enbart om ord, det handlar om mimiker, kroppsspråket, ljudet och hela situationen. Hur sjutton skall man då överföra en text på bästa sätt som JAG vill? Så att andra inte misstolkar och sedan skriker verser av dess like?
 
Ibland kanske man får förtydliga sig. Alla kommunikationer har olika "språk". I en analystext, vetenskaplig text eller ett seriöst åsiktsinlägg kanske man inte behöver göra smileys vid varenda mening, det skulle inte riktigt se seriöst ut, men heller inte med en massa utropstäcken, det för en annan kan tas på ett ganska så våldsamt och otrevligt språk samtidigt som också oseriöst? Sms där har vi ju det fria språket och man sätter ofta smileys bakom en mening, korta sms utan smileys får en tolkning på en kort och kanske mer butter person. Det är som att varje kommunikationssätt har olika koder, det är inte riktigt acceptabelt med smileys i en proffesionell/vetenskaplig text medans i sms är det nästan ett måste om man nu skall förmedla den rätta känslan och attityden i sms:et.
 
 
Att skicka iväg hästen på träning

Cia skrev ett väldigt bra inlägg tycker jag ang att skicka iväg hästen på träning. Blev inspirerad över hennes inlägg. Läs HÄR
 
Vad tycker då jag? Ja jag är ju skapligt duktig på att fundera och tycka om saker och ting och jag står ju verkligen för det jag tycker också. Jag skulle aldrig (som de flesta kanske vet) aldrig skicka iväg hästen till en tränare pga flera orsaker. Ett är att jag vill göra allt själv, jag är bara sån, som ett litet barn säger - kan själv. Två, jag vill känna att det är jag och hästen som tagit oss dit vi är. Tre, JAG vill lära mig, det räcker ju inte med att bara skicka iväg hästen - oftast. Att andra gör det bryr jag mig inte om, jag kastar inte smuts på någon för det, alla får göra precis som de vill, ingen skall säga att nu gör du si och så, var och en bestämer över sig själv och sin häst och sina beslut.
 
Att tycka hästen är ett problem i sig och att den behöver åka iväg för att "fixas" är en fel inställning, ingenting är hästens fel om den nu inte har psykiska problem vilket är väldigt sällan i sådana fall. Man kan aldrig skylla på sin häst, oftast speglas ju ryttarens egna problem i hästen, ryttaren formar sin häst. Det är så lätt att klaga, vara arg och skylla ifrån sig på sin häst, ja visst det är väl mänskligt men i sanningens värld ganska så fel, där handlar det oftast om okunskap hos människan. Det är människan som har problem att handskas med sina känslor, hästarna går efter instinker, vanesaker och inlärningsbeteenden. Att skicka iväg hästen till en tränare kan absolut ge resultat på de "fel" som ägaren skickade iväg den för, men sedan är det som Cia säger, när hästen väl kommer tillbaka till matte eller husse hamnar den förmodligen i den vardagliga rytmen som förr. Det är bättre att skicka iväg husse eller matte så de får lite bättre begrepp kring ridning och hästhantering.
 
Att skicka iväg hästen på träning för att man själv inte kan ta sig fram dit man vill är en annan typ av inställning. Där har man ju helt klart förstått att det är inte hästen det är "fel" på utan att en annan saknar erfarenhet, då har man kommit en god bit på vägen. Dock blir det ändå samma cirkel här. Hästen kanske skickas iväg och kommer hem igen med de resultat matte eller husse bad om, allt känns så fräscht och nytt, helt fantastiskt, men sedan skall ju träningen fortsättas och vet man då fortfarande inte hur man skall gå tillväga med fortsatt träning eller korrigering så tror jag att det är lätt att man får ett bakslag och då ligger man på samma tröskel igen som förr, hur gör man då? Skickar man iväg hästen igen? Hästar är lata och ganska så smarta djur, snart kommer de på att de kan faktiskt kan ta sina lata genvägar med matte eller husse, genvägar som man kanske inte tänker på för stunden men så en dag funkar det inte alls. Hästarna gör allt för bekvämlighetens skull och alla får ju alltid en typ av bakslag. 
 
Ja det är väl både och det där, att skicka iväg sin häst kan ju säkert göra nytta i vissa fall, exempelvis som inridning (insutten). Jag kan dock tänka mig att i många fall där man skickar iväg hästen blir det rätt så oekonomiskt, det är ju inte precis bara att ta hem hästen och fortsätta som man gjort förr, man är två i ridning och kommunikation, det krävs lika mycket från ryttaren som för hästen, båda måste ligga på samma utbildninsnivå om det ens skall gå framåt. Det är så lätt att ryttaren drar ner hästen. Jag tycker det ultimata är att fara iväg till tränare TILLSAMMANS med sin häst, vi skall utvecklas tillsammans och jobba tillsammans.
 
Det här är ju mina tankar vad jag tycker, spotta mig inte i ansiktet för det. Jag är aldrig ute efter att kritisera eller trycka ner någon.
 
Passridning kan göra mer skada än nytta

Jag läste en artikel om hur ny forskning visar hur en del hästar får anlag för pass, väldigt intressant, så jag tänkte att jag skulle skriva lite om självaste passgången, det är ju en rätt så häftig gångart. Än har jag inte kommit dit med Fifa, att rida pass. Någon gång har hon faktiskt lagt in den själv då hon hakade på Sjöfn, det var lite småhäftigt samtidigt småläskigt för den var ju knappast stadig och hon hade ganska bråttom sedan var jag så jäkla ovan ock, om hon har en bra pass vet jag inte, jag har en känska av att den kanske kan vara skaplig men någon världsmästare njaa.
 
Pass. Det är väl en häftig gångart? Hästarna som drar järnet över rakan så gruset bara sprätter, man ser hur dom laddar bortöver som en pil och det går i ett streck. Det är nästan så en annan som står på sidan små hoppar lite och spänner hela kroppen, precis samma känsla på travet. Det går fort och explosivt! 
 
Ja fort och explosivt är väl en bra beskrivning OCH rätt så påfrestande för benen. Det finns alltså en anledning till att man inte sätter sig och rider pass vid varje ridpass och heller inte genom hela passet. Man skall vara försiktig vid passridning, även en vältränad häst kan skadas. 
 
Tagen fakta: Passridning kräver en van och rutinerad ryttare. En nybörjare bör inte hålla på och träna passen då det kan försämra de andra gångarterna. Hästen bör även vara redo för passen, den skall ha en god grund, en balans och styrka för de övriga gångarterna. Gångarterna tränar upp varandra. Att träna passen är inte enbart att lägga in pass-sträckor, det mesta handlar om att stärka upp de övriga gångarterna. Märker man att de övriga gångarterna har försämrats så har man facit i hand - kanske är "passridning" något att fundera om på? När man väl tränar passen kan boots och senskydd vara bra att ha. Hur ofta bör man träna passen? Det är olika från häst till häst, vissa väljer att rida passen ett pass en gång i veckan eller ett pass varannan vecka, vissa väljer att rida mer eller mindre. Det är så olika men man bör främst gå till sin häst, vad klarar han av och vad klarar jag som ryttare av?
 
 
Jag kan tänka mig att man bör vara extra försiktig med passridning på yngre och äldre hästar. Jag har som sagt inte börjat passa med Fifa än, jag vill att hon skall vara rätt så säker på de övriga gångarterna vilket hon faktiskt har börjat bli men man kan inte träna och kräva med nytt hela tiden, hon har ju gjort så fina framsteg på så kort tid så varför ska jag skynda fram passen?
 
Nu ska man väl heller inte vara feg att rida pass på sin häst som faktiskt är redo och vältränad, jag kanske svartmålade passen lite, den har såklart sina fördelar med, jag ville bara urskilja den från de andra gångarterna, det är ingen gångart som man tränar lika intensivt som de andra. Det är ju så att den faktiskt kan göra mycket skada om man inte har erfarenheten för sig. Jag har aldrig tränat pass förut så jag har absolut ingen erfarenhet kring det och därför kommer jag även vara försiktig, när jag väl kommer börja med passen lär jag nog mest bara testa någon sträcka ett fåtal gånger men kommer nog ta hjälp av en mer erfaren person när det är dags för lite mer passridning. Gummi är ju en jädra passgubbe haha, kunde ju vara något ;)
 
Hur gör och stället ni er till passgång? Hur ofta tränar ni? Vad har ni för skydd? Tell me!
 
Slimmad?

Nå vad tycker ni om min smala häst i dagsläget ;)?
 
En dag med tjejorna :)

Sååå, nu har man haft en lång och trevlig dag med studiegruppen här hemma. Härligt dom är ju för goa tjejerna, tänk vad man trivs så bra i gruppen, vi umgås både på skola och fritid och det är ju så det skall vara. Goda skratt och mycket surr det behöver man i vardagen :)
 
Nu snart ska vi åka och göra rätt för oss jag och Martin, tjohoo vad roligt jag längtar!! Kommer bli ett roligt projekt! Det är givet hästrelaterat.
 
 
 
 
Tummen upp

Bitters ben såg jättefina ut idag, jippieeee! Helt otroligt att det kunde bli sån pass skillnad över en dags medicinkur och då hade det inte ens gått ett dygn. Han ska äta medicin varannan dag nu i fem dagar. Jag tror det kommer gå bra ja. Såg dock inte om han haltade, det syns bara om han travar och idag tog han det lugnt :) Fina svarta prins det kommer nog lösa sig till slut.
 
Åh hon värmer mitt hjärta

Aaaw jag har verkligen en fin häst. Svala var ute på tur och Bitter stod i stallet för en stund. Fifa blir alltså ensam i hagen. Hon hummar och brummar för fullt när hon ser mig greja, förmodligen efter något gott. Hon följer mig vart jag än går dit hon kan ta sig. Jag börjar gå hemåt, Fifa skriker. Om det är efter mig eller hästarna vet jag inte, förmodligen bara genom en ensamhet. Fast det skar lite i hjärtat när jag hörde hennes gälla gnäggning.
 
Så jag hoppar in i hagen igen och ropar på Fifa som står längst bort. Fifa slänger blicken mot mig och kommer gladeligen emot mig i trav. Sedan stannar hon vid mig där jag kliar hennes små tissar. Min fina häst. Jag går sedan uppåt mot hagen och sätter mig på en sten, Elmo sätter sig troget bredvid så nära han kan och lyssnar till ljudet av naturen. Fifa springer upp bredvid mig, tittar lite, funderar lite. Sedan går hon lite åt sidan och tittar sig omkring. Jag sitter kvar, det var mysigt här på stenen, bara lugnet tillsammans med mina djur. Efter ett tag kommer även Fifa upp på stenen, hon lägger mulen mot min hals för någon sekund och jag ger henne en mjuk puss.  Där sitter jag uppe på stenen och kikar ut över utsikten tillsammans med min ponny och min lilla hund, det måste ha sett knäppt ut men det var helt underbart. Efter ett tag hoppar jag ner, säger hejdå och börjar gå hemåt. Fifa hoppar genast ner och springer sedan efter mig. Aaaw hon är väl för söt.
 
Jag kan gott tänka mig att hon var såhär go och närgången just för ensamhetens skull, men det spelar ju ingen roll. För trots ensamheten så känner hon ju ändå en trygghet och ett behov av mig, hon känner sig ensam och tyr sig till matte för det känns bra, så jag skall inte spilla tårar över ett slags utnyttjande. Haha ne för det är väl dessa stunder då hästen faktiskt kan välja att ensam skrika oroligt efter de andra och strunta i sin matte/husse för där finns ingen trygghet eller ett något behov, än att istället känna tryggheten och närheten till matte/husse, man är en del av flocken, hästen blir inte ensam eller upprörd för den har sin trygghet hos dig. 
 
Tänk att den här hästen har varit så osocial och "människoskygg" som man bara kan vara. Kan man inte tro.
 
Fifas typiska underbara blick aaaaah
 
Tjohooo

Jippie! Äntligen äntligen som jag har väntat! Jag vill ha hit det nu nu nu! Jag vill inte vänta mer jag vill börja på en gång, ååh det ska bli så skönt och så himla roligt. Synd bara att min karl har tröskperiod nu så han kommer ju ha iiiingen tid alls att kunna hjälpa mig, dam! Jag vill ju nu på en gång jag vill inte vänta en minut heller! Förbannade jordbruk :P
 
Bitter hos veterinären

Det blev en lååång dag, fast en bra dag, eller både och, ne ganska bra. For som sagt till veterinären med BÅDA hästarna. Bitter har varit dålig ett tag men har inte alls kännt för att skriva ut det i bloggen. Fann han halt en dag i hagen och båda senorna fram var uppsvullen som bananer, vi fann inga sår men det varade ändå från benen, kan ha varit sticksår. Han hade väldigt ont och såg ganska ledsen ut. Så det har varit mycket stök med honom länge, boxvila, badage, kyla, sårtvätt, sjukhage o.s.v o.s.v Jag behöver inte gå så djupt in på det mer än att han har haft det ganska jobbigt med sina ben. Dock har benen blivit helt klart bättre, svullnaden har gått ner ofantligt, ingen super värme i benen och inget var. Pigg och glad Bitter igen men hältan som faktiskt försvann kom tillbaka, så jag bestämde mig för att ta med honom ner till farbor doktor.
 
Såhär såg hans ben ut ett tag, dock är det inte han på bilden utan den är lånad från google.
 
 
Högerfram är han halt. Veterinären tyckte senorna såg bra ut och han hade varken puls eller någon vidare värme men hade helt klart en belastningshälta höger fram, dock vet han inte riktigt VAR hältan satt men han TROR i knät. Bitters knän är nämligen en aning stora, förmodligen benpålagringar och jag vet att han fick rätt så tråkiga skador i sina knän från travet och fick göra en lång behandling efter det, så han HAR ju en gammal skada i knäna. Jag började ju genast surra om jag måste ta bort honom då jag inte vill att han ska gå och ha ont, dock trodde veterinären inte att jag skulle behöva göra det för tillfället, jag fick med antiflamatorisk medicin och han hoppades på att detta skulle hjälpa, dock skulle han inte hålla som ridhäst utan mer skrutta runt i hagen. Han sa att huvudsaken han kan skritta runt i hagen gladeligen, en häst som inte kan GÅ normalt i hagen lider och bör få somna in. Bör tilläggas att han tyckte Bitter var väldigt fin i hullet, pälsen och över ryggen och att han dessutom såg väldigt pigg och glad ut, kul att höra! :)
 
Hur han fick den enorma svullnaden i snenorna vet man dock inte, han kan ha gått omkull i hagen eller vad som helst, och hans knän blir ju inte bättre för att han drar järnet precis, han älskar verkligen att springa den hästen.
 
 
Älskade Bitter du är mitt hjärta, han är verkligen världens goaste även om han är världens största mes, han betyder så mycket. Jag har alltid sagt att jag tar bort honom ifall han går och har ont, det ska verkligen inte behöva gå så långt så att han lider i slutet, det är inte humant. Han ska få somna in när han har det skapligt bra, men usch jag vill inte tänka tanken, jag hade nog inte riktigt fattat det där med att ta bort honom förren dagen gick, jag började fundera mera om insåg att inom en kort tid kanske jag aldrig mer får se min Bitter igen, fyyy.. jag vill inte tänka den tanken. Fast vet ni, jag har en känsla av att det kommer gå bra ändå trots en oro, han är ju verkligen en livskämpe, om han bara kunde dra ner på farten i hagen den förbannade hästen, han kommer ju slita ner benen totalt så som han springer!!
 
Fifa då? Ja hon var superduktig, båda hästarna knatade in och ut ur transporten utan konst, Stod även blick stilla när vi tog och åt lite lunch på vägen hem. Fifa skötte sig bra och fick vaccination mot både hästinfluensa och botulism. Mina hästar skall ha det bästa så är det bara!
 
 
 
Last-tränat

Åh min lilla tjocka häst, för gud vad rund na har blivit haha, jag bara skrattade när jag såg henne, sa till Lina att jag knappt vågar visa min häst för henne längre, snacka om att den ponnyn kan svälla upp snabbt, aja nog om det :) Imorgon blir det som sagt veterinärbesök. Jag tog och lasttränade lite, nemas problemas, vet ni det är så jädrans skönt att min häst går på igen utan några protester, fan vad vi har kämpat med att få in den hästen i finkan alltså. Nu kliver hon gladeligen på tack vare Tobbe a la carté metoden! Tre gånger in räckte. Mammas goooofiiiis!
 
 
 
En dag jag aldrig glömmer

Några favvobilder från förra hösten under Fifas konvalecens. Hon var veeerkligen busig den dagen haha. Jag minns att jag var så lycklig för att hon var så lycklig, den dagen glömmer jag aldrig..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En break för oss

Nu har jag nog tagit en liten paus i ridningen. Jag känner mig sååå slööö nu mer, jättetrött och är inte alls motiverad till att hämta hästen ur hagen ens haha. Jag älskar verkligen att rida och umgås med mina hästar men jag tror att det är nog nyttigt både för mig och Fifa att ta en break. Fifa har utvecklats med stooormsteg de senaste månaderna och har hållt igång ända sedan våras, även jag, man har tagit in så mycket den senaste tiden så man är ganska mättad ett tag.
 
Så en liten break är nog bra, hur länge den blir återstår att se. Jag har tänkt att hon kanske ska få vila en månad eller så under den hårda underlags periodern innan vintern också, men eftersom jag för tillfället inte riktigt har någon motivation, ork eller inspiration så får hon stå och vila lite nu några dagar med. Imorgon skall hon vaccineras så då måste hon ändå ta det lugnt efter det.
 
Jädrar jädrar vad magen växer på henne, haha och pälsen växer den med, hon börjar se ut som en tjock liten luddig shettis snart. Hon står ALLTID och äter när jag går upp till hagen, sällan jag ser Bitter och Svala äta faktiskt, de kan dona med annat, klia varandra, sover, strutsar runt i skogen o.s.v men inte min minsta lilla häst, nej nej här skall hätsätas haha, jaja hon får väl bli rund ett tag då, hon måtte väl få leva livet lite hon också.
 
Nej det får bli pausie på hästfronten, jag tar det spontant, det kommer när det kommer.
 
Fifa förra hösten när hon flyttade hem igen från härnösand.
 
Bra helg!

För att för en gångs skull uppdatera utanför hästlivet, för jag har ju ett sådant liv med hehe ^^
 
Nu sitter jag här i lägenheten i härnösand. Jag, Martin och Elmo tog timmerbilen hit med ett lass. Vi har det suuupermysigt, älskar mina pojkar. Har nyss varit nere på stan och käkat och köpt lite gotta. Nu snart ska vi mysa framför film. Det är toppen! Imorgon ska vi gå lite på stan, handla lite inför kvällen både dricka och något plagg. 
 
Imorgonkväll blir det middag och fest med vänner, tjooohoo längtar! Detta blir en toppenhelg helt enkelt :) Förhoppningsvis blir det kanske kräftskiva eller annat festligheter med A.K och fler nästa helg, här planeras det för full rulle med både nära och kära, man ska passa på att leva ut med det viktiga i livet.
 
Hur har veckan varit? Den har varit bra faktiskt trots långa skoldagar med sega föreläsningar, men det har varit toppen att få träffa sin studiegrupp, den är verkligen hur bra som helst, alla hänger med alla, vi är verkligen ett toppengäng, alla är så himla glada och positiva hela tiden. Vi skrattar och tokar mest hela dagarna, lunchar och planerar träffar, gruppen räddar verkligen de tråkiga skoldagarna, vi peppar och håller ihop.
 
För att komma tillbaka till hästfronten igen. Red ut en sväng på Fifa idag. Det gick sådär, ganska sådär faktiskt, hon var så tillbakadragen idag, ibland får hon såna dagar då hennes självförtroende tryter. Hon var lite feg på saker och kastade sig i luften så matte fick hålla hårt. Ibland blir hon så, inte ofta, väldigt sällan faktiskt men idag var det en fjantdag. Sedan var hon som sagt tillbakadragen, gick inte fram riktigt och stannade gärna, hon kändes lite osäker på foten, men men det var bara att göra det bästa av situationen, hon gick hyfsat bra ändå, jag vet ju att hon får såna här dagar ibland så det är bara att tat :) Varför grina över ett mindre bra pass? Livet leker vidare och jag är lika glad ändå :)!
 
Nej nu blir det myspys hoppas ni har det lika trevligt och mysigt! Kommentarsvar gör jag då jag hinner med :)
 
Accupressurtäcke/ Clima - täcke

Jag har då inte hört talas om dessa täcken. Jag kanske är efter? Hmm man blev nyfiken iaf om det faktiskt är något som funkar, någon som testat?
 
Accupressurtäcke. Såhär står det:
 
"Med hjälp av den erkände Equiterapeuten Kauko "Kokko" Luomala har vi nu äntligen hittat lösningen: ett ackupressurtäcke för hästar som vi kallar Accuhorsemat. Med en Accuhorsemat hjälper ägare och skötare sina hästar att slappna av i muskler, öka blodcirkulationen och effektivisera återhämtning efter träning och tävling. En Accuhorsemat kan dessutom hjälpa Equiterapeuter att nå ännu djupare i sina behandlingar. Med en mer avslappnad muskulatur blir behandlingar av både massage och ackupunktur ännu effektivare"
 
 

Clima- Täcke så här står det:
 
"Med CLIMA produkterna håller din häst en jämn temperatur oavsett väder; värmer din häst när den är kall och kyler när den när den blir för varm. När hästen är varm mjuknar (smälter) paraffinet och sparar överflödig värme. När hästen kyls ner stelnar paraffinet och ger tillbaka värme till hästen. CLIMA produkterna innehåller SmartFiber är en patenterad produkt som vävs in i tyger. SmartFiber innehåller bla. paraffin. PFIFF är den enda inom ridsporten som har rättigheterna till att använda SmartFiber."
 

 
 
Nyanser

Fifa får ju lite olika nyaser under årstiderna. På sommaren är hon lite mer brun som jag nämnt tidigare och på hösten blir hon ganska så mörk, då kommer den där orginella silversvarta färgen fram. På det här kortet kan man se tydligt hur hon börjar ändra sin färg i pälsen från brun till grå..
 
In this morning..

Fifa har varje morgon alltid legat och sovit i boxen när jag kommit för att ta ut henne, och inte har hon haft bråttom upp jag har varenda gång fått sagt till henne att nu är det upp och hoppa för matte ska till skolan, då har hon faktiskt masat sig upp, strääääckt på sig och sölat vägen upp till hagen, hon är en riktig sjusovare. Så i morse fick hon sova längre och då möttes jag av en piggare blick..
 
Jag tror att två timmars sömn till gjorde susen. Nu behövde man inte dra upp tonåringen för backen längre och jag hann knappt hänga ifrån mig grimman tills..
 
 
 
Nu får hon njuuta av den sista tiden i sommarhagen, hon får bli lite rund och frodas. Överlycklig över att få gå i den största hagen av alla och bara hetsäta, det är grejer det tycker Fifa.. och det har ju redan givit resultat över "lill" magen..
 
 
 
 
Hagkompisarna, det vill säga mattes vackraste gammla prins och lilla Svala njuter för fulla muggar i lyxsvithagen.
 
 
 
 
 
Snart kom guldmorgonen och allt blir genast mycket vackrare och fridfullare kring hästarna..
 
 
och hunden!
 
 
Veterinär dags igen..

Idag och imorgon får Fifa vila. Jag är ändå helt slut körd uuuuh. Ja ja, imorgon skall jag ringa veterinären, känner mig smått stressad över det. Hoppas hoppas det går bra, gaah. Aja något jag kan vara hyfsat lugn över är lastningen, hon var ju så lättlastad de senaste gångerna jag tränade så det ska inte bli några problem, förhoppningsvis. Hoooh sjukt mycket i huvudet nu så jag blir liksom lite efter och snurrig. Jag vill bara lägga mig och sova, nätterna går så fort, man hinner ju bara lägga sig så ska man upp igen.
 
Arkivbild.
 
 
 
Rymmaren

Trött. Blir ett snabbt inlägg. Ville bara uppdatera att dagens pass på plan funkade helt ok! Jag är nöjd med lilljäntan min. Dock var hon busig idag, för husse hittade henne på grannens gröna gräsmatta och hur hon har rymt vet ingen, fyyyy på Fifa! ;) Överlycklig uppblåst liten ponny hade jag iaf!
 
Arkiv bild
 
 
Linda
Looong day

NU har jag äntligen kommit in för dagen. Det blir verkligen långa dagar. Kliver upp fem på mornarna, pendlar 12-13 mil till skolan. Sitter där från åtta till fem på eftermiddagen. Pendlar hem 12-13 mil. Lagar mat, ut med häst och hund, dona i stallet mm. In duscha och små greja och förmodligen plugga. Ja det blir som sagt lååånga dagar. Skapligt ont i huvudet och rätt trött.
 
Tog en kort tur med Fifa. Skritta mest på långa tyglar med tanke på gårdagens långa pass. Travade lite smått. Det märktes att hon hade någon form av träningsverk då varken traven eller skritten var på topp. Förståendligt. Elmo fick hänga på, två flugor i en smäll när tiden inte räcker till. Godnatt!
 
Nu börjas det!

Jahapp. Då sitter man här igen och väntar på att fara till skolan. Usch. Nu börjas det igen. Jag vill verkligen inte men jag måste. Ska jag vara ärlig tycker jag min utbildning är värdelös. Dåliga lärare, dåliga bäcker, dåliga uppgifter och dålig struktur. Nu låter jag väldigt positiv men man kan inte sitta i två - tre timmar och lyssna på en gammal doktorant med samma tonläge som är helt tänd på sitt ämne. Gång på gång säger de att vi måste väcka barnens intresse, tycker de verkligen motsäger sig själva. Jag tycker inte jag har lärt mig något nytt eller nyttigt hitills, bara massa trams. Haha positiva klubben här :) Men jag går utbildning för att få en underskrift att jag är förskolelärare så jag äntligen kan få något fast jobb, det funkar inte att springa som vikarie.
 
Vad jobbar ni med/pluggar till?
LITE längre tur?

Puuuh. Det är sjukt ändå, att en ridtur kan göra en helt slut, ja jag fick lägga mig i soffan och sova ett tag. Jag och Erica skulle rida en lite längre tur. LITE längre tur? Jag hade nog glömt hur LITEN den turen var, för det tog ca 4 timmar. Ja visst vi skrittade och gick med hästarna en hel del men fyra timmar är en lång tid i sadeln. Fifa var jätteduktig. Alla gångarterna var super, men längre in av turen började jag känna av hennes trötthet då tölten inte var lika flaschig eller lättsam längre, ändå var hon framåt och pigg. Lilljäntan.
 
Det var en rolig tur men jag tror varken jag eller Erica rider ren rundan på ett tag, det var verkligen loooong road, grusväg, skog, sten, grusväg, skog, sten, grusväg... ja vad kan jag säga det var inte mycket till sevärdigheter på den vägen ^^ Aja jag har iaf fått klart för mig att Fifas trav har blivit fenomenal, hon kan trava och hon kan trava hyfsat snabbt idag, kanonroligt.
 
 
 
Hästar som skummar

Det finns olika teorier kring varför hästar skummar i munnen vid ridning, negativt eller positivt. Vissa säger att en häst som skummar i munnen är inte tillfredsställd med bettet. Andra säger att hästen känner sig nöjd och behaglig, lösgjord och jobbar korrekt genom kroppen. Det sägs även att en häst som skummar i munnen är väldigt focuserad på ryttaren och glömmer då att svälja salivet. Vissa hästar skummar bara utan anledning mer eller mindre. Andra påstår att vitt skumläppstift kring läpparna är positivt med en lösgjord häst, medan "för" mycket skum är mindre positivt och något annat. 
 
Jag tror det är olika på olika hästar, för jag vet att vissa hästar som inte rids igenom ordentligt kan också skumma i munnen, men jag upplever på Fifa att skummande är något positivt. Oftast skummar Fifa på sina superbra dagar, när hon jobbar korrekt och är riktigt lös och fin, då brukar man kunna höra ett riktigt sugande ljud och vitt skum bildas kring munnen. Hon skummar sällan på "åk-dagar". Att hon inte skulle vara tillfredsställt med bettet pga skummning är bullshit, Fifa trivs jättebra med det bett hon har, dessutom skummande hon med hackamore också. Det är nog självklart olika på olika hästar. Dreggel är dock något helt annat än skummande, en häst som dregglar är inte positivt.
 
Detta citat kommer från ett forum som jag tror lite på "När hästen är lösgjord/avspänd och loss i ryggen så ger den efter i nacken. Ryttaren kommer till drivning vilket ger hästen en impuls att börjar "tugga" på bettet. Halsmusklerna blir avspända vilket gör att spottkörteln vid ganascherna friläggs och hästen skummar runt munnen."
 
Vad anser ni om skummande munnar?
 

Buck Brannaman

Tack Lina!
 
Den här dokumentären är värd att se, Buck Brannaman är en hästkarl rakt in i benmärgen. Han åker året om och hjälper folk med deras hästar vare sig det är problem eller allmän träning. Han har en enorm känsla för hästar och hans hantering och inställning är ödmjuk och rättvis. Det är även Buck som har haft en stor del med i filmen : mannen som kunde tala med hästar. Otroligt intressant att se. Jag känner igen mig kring hans "filosofi", hans sätt att hantera och se på hästen.
 
Innan jag köpte Fifa tränade jag Bitter både i ridning och hantering regelbundet, vi höll då på med western och följde det fotspåret. Jag går fortfarande lite inne i det spåret, jag använder mig mycket av det jag lärde mig där idag, samtidigt som jag trätt in på ett till nytt spår när det gäller islandsridning, man får blanda och plocka fram det man gillar. Jag tyckte dokumentären var otroligt intressant och givande, han berättar även om sin hårda uppväxt där hans far slog både han och hans bror.
 
Filmen kan endast ses 26 dagar till från och med idag, så passa på. Vill du ha textat så trycker du på T i fliken på filmen.
 
Tryck på bilden för att komma till filmen.
 
Woooooooow!

Wooooooooow! Jag kan verkligen inte beskriva med ord hur jävla bra det gick idag. Alltså folk måste ju tro att man hittar på snart men jag fattar inte riktigt heller vad som händer, vad sjutton händer??? Min häst, oj.. wow.. wooow. Hon är en heeelt annan häst, jisses jag blir så lyyycklig! Let me tell. 
 
 
Red ut med Erica idag, det var skojsigt :D Vi tar en tur imorgon också jipppieee! Det var riktigt blött vädret, men man hade klätt sig rätt så det fanns inga bekymmer kring det. Vi red en lagom trevlig runda. Hela rundan var så bra så man trodde inte det var sant. Tölten den var riktigt fin, idag fick hon gå i ett kortare tempo och jag var bra överraskad hur pass fint hon gick i den korta tölten, wow! Någon ökad tölt gjorde vi inte, vi hängde med i Svala och Ericas tempo och jag kände ändå för att lägga ökningen på sidan. Hon kunde gott jobba på i kortare tempo och när det ändå gick så bra så varför inte fortsätta så liksom? Fifa skummade rejält och sög på bettet som en tutte, hon var riktigt nöjd. Skritten den var ju bara fööör bra, superren, långa fina kliv, avslappnat och trevligt. 
 
MEN (i en början av en mening) Men traven! Oj. Ja den var så fin så jag ville grina, hallelulja! Speciellt en bit där vägen sluttade lite uppför, jag bestämde mig för att växla upp till galopp men Fifa ökade istället på i traven, wooow, så fort och power-rikt har hon aldrig travat, och det var ingen släng trav heller med en massa spring utan väldigt avslappnad, jämn och fin. Jädrans anamma, guuuuud det är så sketakul nu, ja jag kanske svär och skriker mycket i mina inlägg nu mer men jag är så himlans glad, min häst överraskar mig hela tiden, jag kan inte riktigt fatta hur hon kan utvecklas så snabbt?
 
Galoppen, wow, gud vad hon lyfte ryggen och vilken aktion! Jämn och fin, avslappnad i lagomt tempo, det var också häftigt, matte mållös. Sedan drog jag järnet i världens busgalopp, tjoa och tjima. Fifa drar på med en jädra fart. Efter det skrittade vi hela sista biten hem på långa tyglar, duktig gumma!
 
Det känns som om det är så lätt för henne nu, speciellt i tölten där har man ju verkligen fått kämpa fram de där bra stegen och man har varit så lycklig när man fick en bra liten stund, nu håller hon ju den bra mycket längre och lättare. Samma med traven, det är nog störst skillnad på den eftersom det typ inte fanns någon trav förut, nej det är häftigt.
 
Det roliga är att hon har en helt annan gång i hagen nu, hon travar ju jättefint. Ja man är bra brydd, kanske gud tyckte att vi var värde den här framsparken efter så mycket skit vi varit med om. Vem vet ;)
 

 
 
 
 
 
 
Regn och rusk stoppar inte oss!

Ja nu sitter man här i soffan, dricker lite kall nyponsoppa, kikar runt lite på nätet i väntan på att Erica skall komma då vi skall ut på en tur. L.ä.n.g.t.a.r! Igår fick Fifa vila, det hade hon förtjänat efter en riktigt bra vecka. Det har blivit lite av tradition tror jag att vila på fredagarna hehe. Tyvärr är det mulet ute och jag ser världens vita ångmoln som är på väg hit, det är bara att dra fram regnkläderna för rida det ska jag banne mig!! Jag äääälskar att umgås med min häst, det bäästa som fiiinns ;)
 
Tänk sedan efter en mysig och kanske lite ruggig nöjd ridtur så går man in och bäddar om sig med varm och choklad och ser på en bra film eller ens favoritserie medans regnet och rugget stannar kvar ute. Aaaaaah!
 
Hur blir eran helg?
 
RSS 2.0