Riktiga hästkrafter

Fifa springer så fort så gruset hinner inte landa ^^
 
 
En blandad perfekt dag

Kameran funkar :D Tjoho! Weird, det sa bara sådär så funkade den igen som den ska. Den här dagen har varit huuuur bra som helst. Stack till Lina och vi hämtade hästarna, spolade av dom rejält då det 25,5 grader varmt ute, puuuh satan i gatan vad varmt. Fifa tyckte det var skönt med kallvatten, lillan min.
 
 
Vi red sedan hästarna till paddocken och släppte dom för att busa lite. Kriki hade vi på släp för han skulle såklart med han också :)
 
 
 
Sedan tog vi lite uppställningsbilder på tjejorna. Sjöfn blir ju så vacker och ståtlig, hon kan det där hon! Fifa blev också fin, strumpan min, fast förstod inte riktigt vad vi höll på med -" varför ska man sträcka och välva nacken på det viset? Varför inte få godiset på en gång? Inte funkade det heller att man gjorde spansk skritt, de är märkliga de där människorna"
 
 
 
Det hände en liten olycka dessutom. Vi tog skruvan till rundkorallen där det  var lite högre gräs för att se om hennes trav blev finare. Dock hade hon andra planer och försökte hoppa över brädan som var för ingången, hmm men hon kom inte riktigt över och brakade igenom istället. Brädan mitt i tu, Fifa på backen och en annan paff. Fifa drog iväg i busksnåret, hon var bra paff själv. Jag blev inte särskilt rädd, var lugn och avslappnad, jag såg att det gick bra och jag vet att hon inte drar iväg, även om hon nu var på ett fritt främmande ställe så sticker hon inte iväg själv. Jag gick ut ur snåret på vägen och ropade på henne, då fick hon syn på mig och kom gladeligen emot mig i lång-gräset, stannade vid mig på vägen och var helt cool. Det känns så himla bra att hon verkligen ser mig som sin matte och känner tryggheten hos mig, det känns så otroligt bra, min fina prinsessa. Ja det gick bra iaf, inte ett sår bara lite grönska på knäna som ett annat barn.
 
 
Vi red hem efter detta och ställde dom sedan i stallet några timmar. All broms och värme var en riktig pina, skönt för oss alla att komma in. Det blev inte mycket till ridning men det var heller inte trevligt väder för det även om det var världens sommardag.
 
Vi tog dock en tur tio på kvällen, inte en kuse! Svalt och skönt. Guuuud vilken mysig tur och Fifa töltade så himla fint där ett tag, ååååh min fina fina. Pigg och glad var hon också, vi bus galopperade där på grusvägarna, väjade för små grodor och tjoa och tjima, alla hästarna var på hugget och vi hade det super roligt. Vilken kvällstur!! Det var sista turen för imorgon far vi på semester, kommer sakna ungen min =/ Åh!!! Fast jag vet att hon kommer ha det så himla bra hos Lina, jag känner mig så trygg!!
Kamera sönder =/?

Jahapp, det var den kameran, något har hänt, fan. Den låter konstigt och vill varken ta focus eller ta bild. Om jag tar på manuell går det att ta bild men den tar fortfarande inte focus. Vad är det som är feeeel :(?? Klarar mig inte utan min kamera!! Någon som vet vad som kan vara fel?
 
Roligläskig tur till skogs!

Vi tog en låååångtur jag och Lina med våra älsklingar till skogs. Det var verkligen hur roligt som helst, som vanligt massa bus, skratt och en del rejs. Fifa klockade på jättefint, det verkar verkligen släppa nu mer och mer, tjoho! Vi tjoa och tjima lite för att skrämma bort.. höm.. björnar? Man var lite skraj där djupt inne i skogen, det har ju setts björnar där förut så varför skulle det inte kunna komma en nu liksom? Vi tittade efter spår som två nördar, stannade och spekulerade haha, vi är inte kloka!
 
Vi stannade sedan vid en jaktstuga för att fika den goda kladdkakan som Lina bakat. Hästarna släppte vi lös, dom går ingenstans, de höll sig bredvid oss hela tiden. En annan satt och lyssnade efter ljud, jag är bergsäker på att jag hörde nå brummel ibland, om det var från något djur, bil eller hästmage vet jag inte, det ända jag visste var att vi var lååångt upp i skogen. Lina hörde inte ett tjota. Tillslut visslade det till, jag och Lina tittade på varandra på en gång och började packa ihop våra saker rätt snabbt, björnar visslar ganska duktigt. Upp på häst ryggen och sedan snabba ryck hem, två rädda små flickor, uppspelt och nördiga, hua man är bra mesig ändå ^^ Men roligt som sjutton hade vi. Längtar tills imorgon då jag får rida min fina häst igen!!
 
 
 
 
 
 
Tips någon?

Är det någon som har tips på hur man kan få väck knott och broms i ett vindskydd? I Bitters och Svalas lilla vindskydd är det lite kusar faktiskt, det är ju betydligt mer utanför men man vill ju gärna ha kusfritt i vindskyddet ändå. Finns det något man kan ställa/hänga dit som gör att kusar tar avstånd till vindskyddet? Eller spraya med nått? Att hänga nät för öppningen är nog ingen bra ideé jag tror min svarta prins aldrig går in då, den fegisen, så om det fanns något man kunde ta dit som kusar inte gillar? Något?
 
 
Allt är inte vackert in min blogg

Haha jag blev så inspirerad av Erica så jag tog också och bjöd lite på mig själv. Vad tycks? Snyggaste ryttaren forever ^^
 
Svala och Erica

En av mina vänner har ju sin pålla hos mig :) Erica och Svala. Jätte roligt! Jag har ju glömt presentera dom. Erica och jag känner varandra sedan grundskolan och främst genom vårat nördiga intresse till hundarna. Svala kom som sagt in i Ericas liv i vintras, hennes första egna häst som jag hoppas hon kommer ha kvar för alltid, vem släpper en sån häst? Lilla Svala och Bitter har blivit väldigt tighta. De är väl av samma skrot och korn, de två "gamlingarna" Bilden är tagen från Ericas blogg www.minsvala.blogg.se
 
 
 
Man blir som man umgås

Alltså de turer jag får vara med om tillsammans med Lina går inte att beskriva, man måste vara där, man måste vara med. Ta det inte fel mot mina andra kära vänner jag rider ut med, de turerna är oslagbara också, vissa saknar man så det svider men det är tur att man bevarar de fina minnen man har i sin viktigaste lilla ask.
 
Tillsammans med Lina väcks mitt barnminne på nytt och det är en sådan enormt posetiv och glädjefull energi precis hela tiden, det är så oerhört viktigt hur tillvaron är, man blir ju som man umgås är det inte så? Det är så viktigt med en rik och harmonisk energi, man mår bra av det, man behöver det. Det är bara en massa tok och äventyr så man hoppar ur sadeln av skratt. Det finns bara ljuvlig musik i öronen, man rider sida vid sida i fullaste liv samtidigt som i slowmotion, man befinner sig på en underbar plats, man har liksom tagit sig till en annan del av världen för en stund. Det är bara du och hästen och allt annat underbart omkring dig. Livet blir enkelt för stunden.
 
Jag och Lina gick nämligen på samma ridskola och har "samma" minnen att dela, vi minns de vägar och stigar man tog sig igenom på de luddiga krabaterna, den underbara tillvaron med både vänner och stallägare. De platser man en gång varit så lycklig på, där man upplevde det bästa, där man var barn, de platser betyder så mycket för mig, jag ryser när jag och Fifa tar oss igenom mina gamla minnen. Idag red jag och Lina på våra strutsar genom de vägar där jag var som lyckligast under min barndom, det strömmar in så mycket känslor i kroppen, man blir så lycklig.. euophooooriiaaa ^^
 
Fifa gick jättefint, min fina fina :) Sedan tog vi och stannade vid herrgården och lyssnade på en trubadur, underbar kväll med härlig musik och vackra minnen med härligt sällskap, kunde inte bli bättre.
 
Ett härligt glatt gäng från vårat "mini ridläger" för några veckor sedan, en kanon trevlig tur!
 
 
Fifas måltid

Flera undrade vad Fifa åt. Hon går på magert bete, får lusern, havre kross och grov 90. Hon har fri tillgång till mineralbalja och saltsten såklart. Hon rids fem till sex gånger i veckan, det varierar. Hon har helt ok hull, fått liite mage nu men men sånt får man ta.
 
För övrigt går det knakigt med ridningen, men men sånt får man ju också ta, här får man ta mkt ;) Just nu står hon hos Lina, red dit henne idag då jag och Martin skall på semester till veckan, då får lillan bo med Sjöfn och Kriki. Känns tryggt. Bitter blir hemma han går ju med eksemtäcke dygnet runt och går på kraftigt bete med kompis, så han är det ingen nöd på. Fifa däremot ska ju byta till olika hagar hit och dit, på och av med täcke om det är väldigt kusigt o.s.v lite mer stök för svärmor med henne, så hon får vara en ljungabo ett tag.
 
Kommer sakna pärlan!
 
Vintern framför oss

Det är väl inte riktigt så att man vill höra talas om vintern just nu, inte jag iaf men i ärlighetens namn så börjar den ju närme sig, tyvärr. Det är kyligare och mörkare om nätterna, vi är snart inne i augusti, Fifa har redan börjat fälla smått och lagt en liten skyddsmantel kring kroppen. Det är tragiskt men sommaren börjar nå sitt slut.
 
Vintern har helt klart sina nackdelar, den värsta årstiden, men den har även sina fördelar. Nu ska jag inte gå in mer på det men i år tänkte jag nog att Fifa äntligen skulle få gå med overallen på. Första vintern jag hade henne var hon luden och söt liten fluff, andra vintern blev hon rakad då hon hade såna vackra ventilluckor överallt från kära veterinär. I år ska vi hoppas att vi slipper det och att hon blir åter fluff, nog för att det är stiligare utan all päls, men  man kan ju inte annat än att le när man ser henne i dressen :)
 
 
Serie tips!

Jag är besatt besatt besatt, älskar denna serie, älskar bröderna, är helt tokig, se den, den är kanonbra och spännande. Handlar om två bröder som  jagar övernaturliga ting samtidigt som de söker efter sin försvunna pappa och letar efter den demon som dödade deras mamma. TUMMEN UPP!
 
Nötis

Vad äter era hästar?

Nu vill jag höra här. Vad äter era hästar? Går de på bete? Vad för slags bete? Får de något speciellt kraftfoder? Hur mycket tränas de? Hur är de i hullet?
 
Prinsessan från förra sommaren
 
Liten blodig olycka

Jag tog och cyklade lite med Fifa idag och det hände en liten olycka....
 
 
Jag skulle rätt fram och Fifa till vänster så jag fick henne bakom mig. Pang sa det så flög man över styret och var snart i backen, Fifa såg inte så besvärad ut direkt, en annan skyndade sig upp så att ingen skulle se, mummlade irriterat på hästen och cyklade vidare. Både händer, armar och knän blev upprispade, mysigt värre. Sånt som händer, det kunde ha gått värre. Ne jag bryr mig inte så hårt i det faktiskt, lite sår och blod får man allt ta om man är hästtjej, jag bryr mig mer i att Fifa går orent i traven igen, fan nu är det hackigt som det var förr, dock var traven taktren men det måste vara att hon skjuter ifrån mer i ena sidan och därav hacket, kanske. Det var inte så lätt att se alla gånger i farten.
 
Nåja jag är inte orolig, det kan ju vara en liten spänning eller streckning, jag är ganska van att det pendlar lite fram och tillbaka med traven, min veterinär har lugnat ner mig att jag inte ska vara orolig hela tiden så fort det blir lite hackigt och motigt. Ne jag är lugn än så länge, jag ska cykla med henne imorgon tror jag och kika om traven kan bli bättre.
 
Ja det var minst sagt en flygande cykeltur ^^
 
Fifas utveckling

Streching
 
Hon har alltid varit vig och duktig på att stretcha, speciellt vid morotstricken, men däremot har jag inte fått stretcha ut hennes ben, då har hon hoppat iväg eller ryckt undan benet i kamp, det har i princip nästan varit omöjligt. För en månad sedan gick det inte alls, idag nemas problemas. Hon är jätteduktig. Jag kan till och med stretcha benen på henne medans en annan häst äter mat OCH DET är ganska häftigt med tanke på mitt matvrak. Tummen upp!
 
 
Egentligen räcker det med att jag håller vid knät istället för hoven så hoven tippar neråt 90 grader eftersom det är bakom knät mot bogen och armhålan som man töjer ut muskler.
 
 
 
 
Sockersött

Ja det är väl både bra och dåligt med annonsbilden men helt klart maxad söthet!
 
 
 
Wild child

Ridturen till skogs gick ut på att gå lång och låg avslappnat men ändå med bus. Hon har tappat liiite energi men är ändå väldigt villig och framåt, jag skulle tro ändå att hon har någon liten spänning i högersidan då jag nu tycker att den är svårare att stretcha ut vid morotstricken. Hon gick iaf jättebra idag, tölten var verkligen kanonfin, nu börjar hon rulla/paddla i tölten igen och får fram manken mer :)
 
Hemma blev det en dusch med probschampo och sedan lite spansk uppvisning för sambons familj. Fifa som alltid blir på hugget efter en dusch studsade och slarvade, hon var alldeles energisk ^^ Hon tog och stod lite på bakbenen där ett tag och lyfte så högt hon kunde när hon väl gick i spansk skritt. På vägen upp till hagen utnyttjade jag detta och lät henne tölta bredvid mig samtidigt som jag smackade och försökte busa upp henne, hon töltade sååå fint så, slängde med huvudet och tryckte upp benen, inte för att hon var lika flaschig som en hingst men busig var bara förnamnet.
 
Det första hon gjorde i hagen var naturligtvis att rulla sig, sedan tog hon några språng i hagen som en vildning.
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är svårt att inte älska den här hunden

Fifas utveckling

Spansk skritt
 
Nu kan Fifa GÅ i spansk skritt, det kunde hon nästan förut också bara det att hon lyfte höger i skritten gick några steg, lyfte vänster gick några steg, lyfte höger gick några steg. Hon gick alltså inte höger, vänster, höger, vänster, höger, vänster utan gick vanligt några steg emellan. Nu går hon som hon ska, hon har fattat att man skall gå framåt och lyfta varje ben vid varje steg, hon är superduktig. Hon lyfter inte fullt högt och rätt ut, ibland tar hon jättekliv men jag är så nöjd att hon fattat hur spansk skritt går till, sedan får jag kräva lite högre benlyft. Hon förstår även spansk skritt från ryggen men har inte riktigt fattat att lyfta i varenda steg där. Det syns på bilderna att hon går framåt. Älskar min snutta :)
 
 
 
 
 
Och så med lite högre steg  gående:) Målet är att hon skall lyfta så här högt hela tiden. Det har hon inga problem med stillastående men det blir lite svårare vid gående och orkar bara ett/två steg ibland.
 
 
 
 
Boots acavallo

Såna här boots funderar jag på att köpa från Hööks. Jag har varit och klämt lite på dom, häftigt kladdgummi material, lätta var dom också. Man kan klippa undersidan så pass högt (se ränder) som man vill och trär sedan in hoven.
 
"Geleboots från italienska Acavallo. Bootsen är stötdämpande och omsluter hela hoven och har extra förstärkning över ballarna. De är mycket elastiska vilket gör de enkla att ta av och på. Går att klippas till önskad höjd. Mycket tåliga och vattentäta"
 
Jag tror dessa skulle skydda hennes bakfossingar bättre, hon lyckas slå i ibland även om hon har ett par vanliga skyddsboots och antingen snurrar de runt eller så täcker det inte hela hoven eller så släpas de i backen och stör. Så ett par acavallo boots kanske vore något, någon annan som testat dessa?
 
Acavallo boots 399:-
Bilder från hööks.
 
 
 
 
 
 
 
Duktig Fifa!

Red på plan idag igen (utan Lina) och gjorde samma övning som vi gjorde igår för Lina. Det gick kalasbra faktiskt, lite knöligt med traven från början men sedan släppte det, lång och lång med många varvbyten. Jag märker dock att hon har svårare att böja ut höger sidan nu, det märker man tydligt i bara skritten, den sidan var lättast förut medan vänster sidan var svårast, nu har det släppt på vänster sidan men då har höger blivit knakig igen. I traven blir hon stummare i vänster tygel och nästan överböjd. Detta har ju bara varit i en vecka så det är inte mycket att spilla tårar över, det blir så ibland fram och tillbaka, dalar upp och ner :)
 
Tölten gjorde hon galant idag. Jag var så nog med mina hjälper och hade stadiga tygeltag, alltså inget glapp denna gången, tjoho! Hon sökte sig ner i tölten ännu mer den här gången och vänster varv var ovanligt bra idag, så nog släpper något alltid. Kalas roligt.
 
Sedan stod vi och kikade när Erica red för Lina. Fifa stod en liten bit ifrån mig, lös och sovandes, hur duktig som helst. Svala galopperade till och med bakom hennes rumpa och Fifa gjorde inte en min. Det är ju inte direkt på hemmaplan och något staket finns inte. Blir så stolt över fian :) Imorgon blir det mys i skogen bara.
 
Lina träning igen

Jag vill oftast träna för Lina två dagar på raken om vi skall focusera på något nytt, så jag verkligen får in det och att det sitter.
 
Vi tränade som vanligt lång och låg fast i olika övningar. Det gick ännu bättre idag tycker jag, Fifa var jätteduktig. Traven blev kalas och hon slog inte alls i som igår. Trav övningen gick ut på att jag skulle trava och byta varv efter några travsteg. Till en början kändes det motigt, Fifa drog sig utåt och tappade traven så fort vi bytte varv men efter ett tag släppte något i både mig och henne och snart var det väldigt trevligt och enkelt, hon höll kvar traven hela tiden fast att vi bytte varv. Jag fick vara noga med att rida med vikterna och vara lugn med mina tygeltag, jag har lätt att spänna mig speciellt i traven eftersom den är lite svårare att rida. Hon blev jättefin faktiskt och båda vi var så avslappnad som man kan bli.
 
Sedan till tölten, började först lång och låg, höger varv är helt klart lättast, något motigare i vänster, verkar som om det blivit någon spänning då hon inte går riiiktigt lika fint i vänster varv som förut, men det är ingen katastrof.
Efter lång och låg tog jag upp henne i "mellanläge" haha. Något nytt jag måste börja göra är att sluta krama tygeln, inte helt men heller inte hela tiden som jag faktiskt gör, utan jag skall ha en stadig tygelkontakt tills att hon själv ger eftergiften. Det tog en stund innan hon faktiskt gav med sig, hon tuggade och funderade vad sjutton matte höll på med, ska hon inte krama ner mig snart? Vips sa det och Fifa gav efter och hon blev jättefin, detta testade jag lite på vägen hem och det gick kanonbra.
 
Nu måste jag focusera jättemycket på min egen ridning och försöka slappna av mer, tänk att ha ridit på ett visst sätt i alla år och sedan ska man byta bort det, nog för att jag har ändrat min ridning väldigt mycket sedan jag började träna för Lina, men bättre kan den alltid bli, de där fula ovanorna är inte lätt att få bort - men bort ska dom! Det är himlans roligt att rida, svårt men roligt, jag älskar utmaningar och nya saker.
 
Såna här inlägg, när jag skriver i mer detalj kring ridning är mest bara för mig själv, det är sånt här som är så roligt att gå tillbaka till  sen och läsa :)
 
Linda
Bitters tur

Nu var det Bitters tur att lägga focus på. Vi var till stan igår jag och Erica. Jag hängde på henne som sällskap och tog chansen att köpa lite små saker själv.
 
Min kära kära svarta prins sköter jag om väldigt ofta med täcke huva och spray från insekter och annat otrevligt. Stackarn, han blir ju verkligen angripen. Han var utan täcke i två dagar för ett tag sen och PANG så hade han världens.. "bölder".. på bogen, stackars häst, han blir så biten, sedan rinner det i han ögon om han inte har huva. Så det är ju dressen på hela tiden. Dock funkar inte riktigt flugsprayen vid skapet, han är så knottrig och biten där ändå, så nu har jag varit och köpt hästsalva skillingaryd. De ska mjuka upp sår samt att det luktar tjära, så nog sjutton ska de hemska blodsugarna ta avstånd nu! Ska man till Sundsvall och köpa den större burken finns den bara på Dille för tillfället, där de dessutom har rea på en del saker. Han fick även ett flugpannband jag tänkte han skulle ha vid ridturer.
 
Allt för min största bebis :)
 
Lina träning

Hej hopp :)
 
Kom nyss hem efter en Lina träning, det gick faktiskt bra, vi fick backa lite, eller ja vi fick börja tänka lång och låg igen, det har blivit lite hög form ett tag så hon har börjat korta av lite och krullar gärna ihop sig, kommer inte riktigt fram och det är just detta jag kännt med tölten, hon har paddlat och töltat så himlans fint förr, nu kommer hon inte fram med manken längre. Fifa skötte sig iaf jättefint, det var bara lite hard times där emellan, matte kunde inte riktigt slappna av och fick hiskeligt ont i axlarna, sedan måste jag sluta glappa med de förbannade tyglarna, oooh fula vana!
 
Tölten blev jättefin, hon gick in på volten och töltade rent på en gång, sökte sig neråt kanonbra många gånger. Det är just det där att finna balansen, hur pass långt ner hon får gå så att det inte hamnar i trav, det är rätt häftig känsla faktiskt att känna just de perfekta stegen.
 
Traven var lite svårare, hon skjuter sig utåt och spänner sig en del i halsen/nacken och kommer inte riktigt fram. Så vi fick träna på att lösa upp nacken, lång och låg, finna takten och att jag skulle bara åka med och slappna av vilket inte var det lättaste, jag har super ont i rumpan haha och det brukar jag faktiskt inte få efter ett pass, men så har jag ont i axlarna också och det är för att man har spännt sig. Det tog ett tag innan jag faktiskt slappnade av helt och bara hängde på och rörde mig som en skumpis uppe på ryggen samtidigt som jag fick lösa henne i nacken och ta fram henne, då blev traven mycket finare, hon längde och fick en bra takt och höll traven. Dock slog hon i en del, den här gången hade vi varken vikt- eller skyddsboots, så nästa gång sätter jag skyddsboots bak.
 
Vägen hem var hon jättefint, hon travade på lättsamt, rent med långa steg utan att slå i, jag bara åkte med, dock får jag vara noga med att lösa henne i nacken. Tölten var kalasfin, lång och låg. Matte gick sista biten hem, det förtjänade jäntan!
 
Ja ibland får man backa några steg och ridning blir ju inte lättare precis, snarare tvärtom. Jag var nöjd med min Fifis idag och hon verkade ganska nöjd själv. Lite fler såna här pass och vi är tillbaka där vi var igen :)
 
En favobild från förra hösten :)
 
 
 
Linda
?

Ja, trevligt med lite personliga påhopp här. Jag är väldigt förvånad och fattar ingenting, kanske är lika bra det. Huvudsaken är väl ändå att personen i fråga inte tog lika illa upp som folk runt om verkade göra.
 
P.s snälla besök inte bloggen om den är så hemsk, ni kan säkert hitta andra trevliga bloggar som passar er bättre :)
 
Linda
Bad rideday

Nej gud bevare mig, idag kunde inte jag rida min häst. Fy så dåligt det gick. Ingen framåtbjudning och det fanns inte en gnutta ren tölt. Traven blev lite bättre ju mer jag red men den var inte fullt ren, galoppen var väl den som renast men då var det ingen power och inte lika fin.
 
Hon sparka bakut och var allmänt tjurig, Fifa hade ingen vilja idag över huvudtaget. Generellt brukar det gå si sådär dagen efter vila, fast nu var det riktigt dåligt. Det var inte så att hon var stel eller annat knas, jag kände direkt att hon inte var på hugget, och jag kan verkligen inte rida när hon blir sån, man känner sig rätt värdelös haha, är hon på hugget är det betydligt lättare att rida.
 
Nå jag red strandvägen fram och tillbaka men eftersom det inte gav något resultat red jag ut en kortis. Jag fick in nåågra rena töltsteg sista biten, och det var inga flaschiga, långa ståtliga kliv med välvd nacke, det var ridskoleponny med nybörjare på ryggen, typ. Jag hoppade av och gick hem, det fick räcka, hon tog ju äntligen rena töltsteg.
 
Man får verkligen sänka kraven såna gånger, hon är inte lätt att rida Fifa, en dam med humör och mycket egen vilja. Såna gånger känner man sig verkligen som en dålig ryttare, men man ska ju ha dåliga dagar också och allt kan man ju inte, så är det ju :) Nu har jag bokat ett ridpass för Lina imorgon, får se hur det går om vi ska ta och daska mig på röva istället, det hänger ju verkligen på mig trots Fifas dåliga dagar.
 
Det är sjukt ändå vad det kan dala så starkt, från en energisk glädjefull häst med stora höga töltkliv, till en liten halvt grisepassande åsna, ja ridning det är inte lätt.
 
Jahapp där kom mitt påhopp :)

Hahaha alltså gud jag skrattade faktiskt när jag läste en kommentar riktad mot mig hur otroligt dålig jag är på att rida min häst. Måste vara en lilljänta som sitter och trycker på tangenterna, snacka om att denne inte vet ett tjota, hohojaja men vet ni jag tog inte ens illa upp, jag bara skrattade, gud vilket bevis jag fick att vissa vet inte ens vad de sitter och skriver. Jag har aldrig blivit förnedrad eller påhoppad förut så det var väl dags då, haha :)
 
Jag gick in på tennisryttarnas blogg och läste ett intressant inlägg, då kommer jag med min åsikt och sedan får man skiten över sig, ooookej moget :) Ja men har man inte växt på sig så har man inte, det är nog lättare att flyga på folk med gapande ord och aggresivitet, mår man bättre av det så fine. Alltså kära barn man måste kunna ta kritik och höra andras ord, kan man inte det kanske det är dags att gå till skolbänken igen och lära sig vett och etikett. Jag var hövlig och rättvis i min åsikt, klankade inte ner på någon utan berättade bara vad JAG tycker och vad JAG skulle ha gjort och inte och försökte förklara vad personen som startade diskussionen menade.
 
Ni vet ju sedan tidigare att jag inte vill skaffa mig en topphäst och att jag vill lyckas nå mitt mål på egen väg och inte skicka iväg hästen till någon annan, det är jag och Fifa liksom, från start till mål helt enkelt och jag respekterade Fillipas sak, men då är det väl några "fans" som tycker att man är en idiot och att det är så synd om F.  Alltså saken är så här, jag skulle inte bli lycklig av att ha en utbildad häst, så är det, jag tycker det är så fruktansvärt roligt att få kämpa själv och ända från starten, varför ska det vara så svårt att fatta? Varför får inte jag tycka det? Hästfolk alltså! Man må väl tycka och känna som man vill? Jag har kunnat köpt mig en häst med mer utbildning och som redan hade lite framtiden för sig, men vet ni jag ville inte det, jag älskar utmaningar, jag tycker det är så roligt att få kämpa i svett och tårar, (och det får man göra med en topphäst med) men jag vill ju vara med redan i steg 1. Om min häst sedan når toppen eller ej skitsamma!
 
Sedan tycker jag självklart att man skall träna och förbereda sig innan SM, men antingen är det någon annan eller jag som har missuppfattat, åker man till tränare själv och rider hästen så skulle jag också gjort det, men jag skulle aldrig ha skickat iväg min häst till någon annan och det är vad JAG skulle ha gjort och inte, skulle mina vänner göra det skulle jag inte bry mig ett dugg, det är väl upp till dom? Det är väl inte fel? Allt handlar ju om vad det innre känner.Jag gör mycket som inte min närmaste gör, men är jag en hemsk person för det? Jag förstår inte riktigt faktiskt, varför det skulle bli sånt gap om min åsikt? Man skulle ju lika gärna kunna ta bort kommentarsfältet om det bara ska vara glitter och glamour där. Jag tycker mina tankar och åsikter är viktiga lika viktiga som andras är.
 
Nej men visst jag pratade bara i okunskap så var det ja, och jag var ju bara en skogsmulle som inte kan rida min häst, och det är väl klart som fan att min tränare kan få fram finare steg ur min häst, annars vore det jävligt konstigt ^^
 
Snälla försök ta kritiken på rätt sätt, intressera er och lyssna, det kan väl vara intressant att höra vad andra gör och tycker? Varför skall alla vara så lika för? Vilken tråkig värld vi skulle leva i. Jag hoppade inte på F och jag klankade inte ner henne ett dugg, jag försökte bara ge min åsikt och ge en förklaring till vad den första kommentaren handlade om. Allt handlar om lycka, det är väl därför vi rider? För att göra oss lycklig? Vissa blir lycklig av att mulla i skogen, inte jag, vissa blir lycklig av att köpa guldhästar, inte jag, men för det och klankar jag inte ner någon annans lycka. Är en person lycklig borde man väl vara glad för den lyckan? Beroende på vad det är, är det en mördare som är lycklig över sina offer så.. ja ni fattar.
 
Jag står för mina åsikter - folk måste bara lära sig att det handlar inte alltid om att trycka ner någon. Egentligen är jag ju bra löjlig själv som tar upp detta i min blogg, vore jag mer mogen skulle jag ignorera och leva vidare av det lyckliga livet jag lever, men jag tycker det är så tråkigt när folk inte tar åsikter på rätt sätt, när de bara ser det som ett hot, jätte tråkigt för jag älskar att diskutera och höra andras tankar och ord. Det är väl så man utvecklas och öppnar nya dörrar?
 
 
Lugna ner er ;)
 
 
Linda
Fru duktig

Jag har ju faktiskt varit lite duktig några dagar här och där. Tog och smörjde hela Fifas utrustning, jag är grymt dålig på att göra sånt, väldigt väldigt och det är ju dumt när det hänger en sån dyr sadel på kroken. Man ska ju vara rädd om sina saker.
 
Så har jag nu två gånger tvättat Bitters huva, haha ja men stackarn ser ju inget av all jord och kåda som täcker nätet. Jag provade faktiskt själv att sticka in huvudet i den när den var färdigtvättad, men hur sjutton ser han i den?? Jag såg bara sudd sudd, ja gestaler, stackars Bitter, han som är liiite mer nervös än de andra hästarna, ja men han verkar ju trivas i den i alla fall.
 
Bitter fick även komma ut igen på en tur i förrgår också, jag fick liksom smak på det där så upp på svarta prinsen igen och iväääg. Det är så mysigt att bara sätta sig på en stor häst som går reeeent hur jag än rider och sitter. Var glad för det stora-bruna-häst folket, att ni inte behöver lägga energi på takter och tok, ni har det lättsamt ni ;););)
 
Fifa har nu fått vila i två dagar, sovit inne i två nätter och bara fått gått på bete med Linas hästar om dagarna. Hon var ganska så trött efter helgen så detta var behövligt, tycker jag också är duktigt av mig, att hålla mig borta från min älskade häst, det är inte lätt ska ni veta haha!
 
Ne men nu har jag gjort sånt som ofta bli
- Imorgon, jag gör det imorgon.
 
Återigen

Jag blir så glad så glad, gud vilka fina läsare jag har, jag blir faktiskt rörd, ni är så fina så hua. Jag känner inte riktigt att jag är fullt värd era fina ord, jag sköter inte riktigt kommentarsvaren emellanåt, nu är jag efter igen, riktigt efter men jag läser med stort nöje. Det var väl ett väldans tjat på mig om det ;) Fast jag småskäms ju lite, måste ta och sätta mig ner nått och lägga tiden på det.
 
Tack så hemsk mycket Clara, mitt hjärta värms :)
 
Lina och Sjöfn

Här är Lina och Sjöfns utveckling på ett år. Dom är grymma! Lina är så himla duktig, hon har tränat upp lilla Sjöfn helt själv ända från starten, hon har en sådan begåvning så det är inte klokt :) De där två kommer nå toppen, det svär jag på! Mina förebilder! Tänk vilken tur jag och Fifa har som har henne som tränare. Jag är riktigt tacksam väldigt, utan Linas hjälp vet jag inte hur det hade varit nu, hon har liksom dragit oss upp ur ett stort svart hål, det betyder så mycket, hon har fått mig och Fifa lycklig igen. Hon är BÄST! Så jag vill tacka dig så hemskt mycket Lina, jag tror på dig, väldigt starkt, du kommer nå stjärnorna!
 
Titta vilken utveckling på ett års tid
 
 
 
 
 
Linda
Börjar bli svårt

Nu börjar det bli svårt att rida Fifa. Hon är lätt och mjuk, har börjat få väldig fina gångarter, stark och väldigt balanserad, rikigt lyhörd och framåt. Hon har lätt att uföra vissa rörelsemoment och kan jobba på volten riktigt bra, ändå är det så svårt att rida henne nu. Hon känns nästan.. för mjuk. Hon liksom slingrar sig undan lite, hon är så smart min lilla häst. Kan man säga att hon har blivit stark nog att fuska? Jag vill nästan säga det.
 
När man väl får till det är det riktigt riktigt bra och jag flyyyyger på moln, men de gånger då ridningen blir svår är det faktiskt riktigt svårt, det är nu the hard times kommer, nu får jag verkligen vara noga och jobba henne ordentligt, ibland stanna upp och fundera varför det inte går och hur vi skall lösa det.  Nu har jag haft sån tur att jag haft Lina vid mina sida i flera dagar, då pekar och säger hon gärna vad som är fel och vad som behöver läggas till/korrigeras, men sådan snålskjuts kan jag ju inte få varje dag så det är väldigt viktigt att jag stannar upp och funderar, känner efter ordentligt, att nästan vara lite hårdare med henne, det krävs ännu mer från min sida nu. Nu orkar hon mer och förstår mer så det klart, då orkar hon fuska mer och förstår mer hur hon verkligen ska komma undan, lill fisen. Det är nu det blir lite utmaning.
 
Ridning är svåååårt men så uuunderbart :)
 
Fel rubrikstil?

Jag har nu på två andras datorer sett att rubrikstilen i mina inlägg är helt fel, gräsligt fult, hur är det för er? Är det den rätta stilen? Varför blir det så är det någon som kan ha någon aning?
 
Såhär ska den se ut:
 
 
Linda
Ridningens smärta

Barnförbjudet inlägg kanske? Ridning kan ju göra ont. Man kan ramla av och slå både rygg, armar ben och huvud. Man kan få sig en spark, bli biten, knuffad, stångad, gå omkull ja det finns många sätt att skapa smärta tillsammans med våra rara hästar.
 
Fast det finns ju en annan typ av smärta. Lill puppan, stjärtis och små tuttarna. Det är väl makalöst vad man måste ha skydd kring dessa  privata delar. Det är inget som slår sig, blir sparkad eller går omkull, ja vissa har väl så pass stor bröst att de slår knut på sig själva men tänk de bara hänger på där och ändå kan det skapa sådan smärta om man inte har rätt typ av kläder.
 
Att rida utan Bh är ju inte alls trevligt, har jag märkt. Inte för att tuttarna är så stora att det skumpar hejsan svejsan, nej det är ju den där lilla lilla saken i mitten som har en tendens till att skava mot tröjan, det blir rött och irriterat. Vårtgården börjar verkligen se ut som en vårtgård. Det är nästan att man de gångerna vill hålla i tuttarna, men hur skulle detta se ut om farbror Jönsson står ute på gräsmattan och klipper gräs? Det skulle ju bli akuten direkt. Nej Bh absolutely! För de med lite tuttbomber skall en sport bh kunna rädda situationen.
 
Så har vi då lill puppsen. Det är inte alla gånger man retar den stackarn, men ibland måste det ha blivit något tokigt under ett ridpass och då skriker kissen vid toalettbesök. Det bränns och har sig. Det är inte så att man suttit och gnuggat henne mot sadeln precis, även om detta kan vara ett tillfälle och skönt för andra, men jag hoppar nog där och låter henne vara stilla, här är det en annan typ av ridning som gäller. Bomullstrosor kan vara nått för detta, mjukt och härligt.
 
Sist men absolut inte minst! Så har vi stjärta. Det blir ju en typ av annan fartränder där i skåran ibland, det är verkligen brännsår och jag kan inte påstå att det är snabba fisar som kört förbi i för hög hastighet, det var ju den där förbannade ridningen igen. Tänk vad skönt om man de gångerna bara kunde pula in bomull fulla röva, tänkt vad mjukt och mysigt, fast efter en svettig ridtur är nog blöt bomull det minsta man vill ha i stjärten, nej det måste helt enkelt bli bomullstrosa där också. Att rida i string funkar ibland och ibland inte, vissa gånger vill man ju bara ner i byxan och töja ut spännlinan vilket inte farbror Jönsson heller skulle klara av.
 
 
Så tänk på att skydda er!
  
Såld!

Sadeln är nu såld. Tjoho vad skönt! Fick rätt många intressen faktiskt efter att jag halverade priset, fyfan det sved men vad ska jag göra då? Jag får ju aldrig iväg den och pengar behövs alltid. Ja nog fyndade köparen allt.
 
Hej då fina albion sadel :(
 
 
 
BB - Blue Bitter

Det blev en tur med Bitter, min fina svarta prins. Det var mysigt, han är ju så himla snäll. Jädrar vad vi brassade på en väg, det bara dundra i backen, häftig känsla faktiskt.  Det är ruskigt roligt att jag även har blivit så modig att rida Bitter i lite högre tempo, allt är ju tack vare Lina, jag har ju fått jobbat mycket med min självkänsla i ridningen och att våga rida på ordentligt. Ne jag har nog aldrig släppt iväg Bitter så mycket som jag gjorde idag, och roligt hade vi!
 
Efter en sådan vild sträcka är han coool lugn på en gång så fort jag tar ner honom i skritt. Han är riktigt lyhörd och trevlig faktiskt. Elmo hängde på han också, han hann dock inte riktigt med i Bitters fart ibland men kämpade på bra nog :)
 
 
 
Sol?

Ja och nu vill jag inte se nått annat heller!
 
 
Bilder del 2

 
'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Linda
 
Bilder del 1

Här kommer lite bilder från helgen, det blev ju ett antal kort kan jag säga men lägger såklart ut de finaste!
 
Jag och Fifa
 
 
 
Lina och Fifa
 
 
 
Ullis och Fifa
 
 
Ullis och Ari
 
 
Lina och Sjöfn
 
 
 
Den magiska helgen

Ja vad kan jag säga? Jag har haft så jävla roligt i helgen och nu är det slut, väldigt tragiskt. Tragiskt att vinka hej då till Ullis och Ari, tragist att Lina rider hem sina hästar imorgon, tragiskt att inte få uppleva dessa spännande och roliga ritter tillsammans med sina fina vänner på ett tag. Det är tragiskt samtidigt som jag är så glad som fått uppleva denna helg, den har verkligen varit magisk. Med långa häftiga ritter, god mat och snacks, trevligt sällskap och långa nätter, för bra för att vara sant.
 
Igår red vi en kortare runda i skogen. Lina red Kriki och hade Sjöfn som handhäst. I skimmrande galopp bullrade vi oss fram kring de mjuka vackra stigarna. Manar som dansade i takt med tölten, skummande munnar som det bara rann om, frustande näsborrar och stort leende på varenda en. 
 
Vi  fortsatte sedan mot plan och tränade lite. Fifa var nu ganska trött, hon var jättemjuk och jättefin men hon orkade knappt arbeta när vi kom till plan, lillan, hon har blivit så annorlunda i sitt humör, trots det lite slöa/trötta kämpade hon på bra där på plan utan att tjafsa, i vanliga fall brukar hon bråka, men Fifa har blivit så himla lättsam och snäll i allt, allt från ridning till hantering, helt sjukt, en annan häst helt enkelt, älskade finaste häst.
 
Efter en stund begav vi oss ner till stranden där hästarna fick plaska i vattnet, det var helt klart uppskattat. Vi travade och galopperade i sjön under den vackra kvällssolen, det var magiskt och stillsamt, vattnet glittrade och bakrunden av alla magiska berg gjorde atmosfären.  Bara vi och hästarna i ett fantastiskt väder och i underbar glädje. Oförglömligt.
 
Dagen efter tog vi en tur runt vår vackraste skogsrunda såkallad kalvstigen och mot grannbyn. Nu var vi flera, jag, Lina, Ullis, Erica och Linas mamma Anne. Hela sex ekipage! Alltså tjugo hovar som klockade fram i tölt. Det var riktigt riktigt roligt och ju fler desto bättre. Fifa var piggare idag hon jädrar vad fin tölt trav och galopp jag fick in emellanåt, finaste finaste finaste!!!! Åh det var verkligen kanon roligt och alla verkar absolut tycka samma sak. Solen hade vi med oss och värmen. Mycket skratt och fartfyllda sträckor. Nej den här helgen glömmer jag aldrig, never ;)
 
 
Finaste bilderna kommer snart!
 
Linda
Så himla go!

Man blir ju verkligen kalas glad och helt generad när man läser sånt här. Himlans det värmer i hjärtat må ni tro. Jag blir ju så himlans rörd och glad av sådant. Sånt här bör alla få höra och känna, och så fint seriösa och tacksamma läsare växer inte på träd. Tack söta Julia, det gjorde min kväll :)
 
Tryck på bilden för att komma till bloggen och inlägget.
 
Besök Unicorn.blogg.se

Soool. Ja vi bara studsar och tjoar här för att vi ser sol, måtte det hålla i sig?? Det är så fruktansvärt roligt med tjejerna här, så här vill jag ha det varje dag. Åh det får inte ta slut =/ Idag ska vi ta en kortare tur och förmodligen bada med våra småhästar - OM det är väder för det vill säga. Hoppas ni har förståelse att jag inte finner tiden till att svara på kommentarer, tiden går till annat just nu :)
 
Vill ni följa vår helg i andra synvinklar också besök  http://unicorn.blogg.se/
 
Min atlet

 
 
 
 
 
 
 
Bilder tagna av Ulrica Norlander
 
Linda
 
Ett litet äventyr

Idag red jag Ullis och Lina en låååång tur i alla olika miljöer och "klimat" vi hade super roligt. Vi red allt från byvägar, skogsstigar till stora trafikerade vägar, över broar och massa tok. Våra hästar är så otroligt duktiga. Fifa hon var supermysig. Från början hade jag lite svårt att få henne att tölta rent, men efter en lång färd började det släppa och hon töltade återigen som en guuud, matte så himla glad!
 
 
Efter en bit så blev vi väääldigt hungriga, så jag tog och ringde min kära svärmor så kom hon med coca cola och bullar, det uppskattades av alla kan jag säga!
 
 
 
Och så har vi en låååång bit kvar
 
 
 
Vi hade väl ett litet äventyr där emellan också när vi skulle över en hal bro, Ari fick vi inte över i första taget så det blev lite blandade känslor där ett tag, men med lite godis mut var han äntligen över och en Ullis med lite skakis tårar ^^ Ne men hela ridturen var så lyckad som den kan bli, så hiiiimla roligt. Sedan blev det lite god middag och nu film och godis, kan det bli bättre?
 
Här kommer jag och Lina med Ari som äntligen gick över bron
 
 
Vi tog och badade lite på vägen hem, plask plask!
 
 
Nej en ruskigt rolig tur, oförglömlig vi hade jätteroligt och jag är så STOLT över min häst, hon är bäst!
 
Linda
 
 
Värdelöst

Som sagt, skit trist när folk svarar på andras kommentarer i sin egna blogg, totalt värdelöst, snacka om att inte lägga energi på sina läsare. Får inte jag svar här i min blogg då lägger jag inte ner någon tid eller energi på den bloggen sen heller, man orkar inte. Nej tummen ner för det på nya blogg.se det gillar jag inte alls. Orka minnas och leta reda på alla sina svar i andras bloggar, nehejdu sa rosa med kosa. Då är man LAT.
 
En liten tur

Ikväll drog jag, Erica och Lina ut på en tur till skogs. Det var verkligen jättemysigt och Fifa var på hugget vill jag säga, mycket power och glädje, vi red med en del fart. Dock funkade inte traven alls den här gången och hon hade väldigt svårt att hålla en ren tölt, hon låg liksom väldigt på, jag förmodar att hon var så upp i hejsan av sällskapet, sånt man får ta ibland, hoppas på lite bättre ridning imorgon :) Annars hade jag det jätte trevligt och jag uppskattar min häst dag för dag, jag älskar henne så mycket så det gör ont i mig, min fina fina ballerina! Imorgon kommer Ullis och Ari, tjohooo!
 
 
 
Efterlängtad helg

Vad är det för planer som jag surrat om till helgen? Ja nu äntligen har jag fått min helg kommen, snart iaf. Det är nämligen så att Lina är på väg hit med sina två islandshästar och imorgon kommer Ullis med sin Ari. Jag, Ullis, Lina och Erica samt Linas mamma hänger på lite, ska ha en liten.. nej en STOR hästhelg, långa fina turer i vårat vackra landskap, mycket bad, skratt och stoj med god mat och härligt surr. Kan det bli bättre?
 
Ullis ska bo hos mig i helgen eftersom hon bor en aning längre bort än de andra, kommer bli hur roligt som helst. Jag har mycket planer för våra tjejer, jag som aaaaldrig hittar på något? ;)
 
The gang!
 
På cykel tur

Jajamensan. Jag fick för mig sådär halv tio på kvällen att:
- Varför inte testa cykla med Fifa?
 
Sagt och gjort. Fifa har aldrig sett en cykel men det var väl på tiden då? Upp och iväg nemas problemas. Fifa brydde sig inte ett tjota och jag måste säga att hon var bra mycket lättare att cykla med än hunden. Hon ökade när jag ökade, hon sakta ner när jag sakta ner och låg hela tiden vid min sida, hur duktig är hon inte då? Skritt, trav, galopp och tölt mest trav såklart och jag har aldrig sett henne trava så rent förut, och fint :) Ja vad kan jag säga? Det var den roligaste cykelturen jag gjort och Fifa verkade ju verkligen hänga på glatt, jag berömde med massa godis emellanåt. Ja jag är ju som jag är, jag skall göra ALLT med mina hästar, eller allt med Fifa rättare sagt.
 
Vi cyklade hem till husse och bad honom fota, blev inte så bra kort och Fifa förstod inte riktigt varför vi helt plötsligt skulle cykla iväg när husse äntligen kom ut, hon ville ju stanna och prata, så korten blev ju inte särskilt powerfulla, sedan hade det börjat skymma så korten blev lite suddig, men kul att ha det på bild i alla fall!!
 
 
 
Husse???
 
 
 
 
Min gamla blogg

 
Där från november 2010 började jag skriva om Fifa precis när jag fick hem henne, för er som kanske är nyfiken lite längre bak i tiden, egentligen är det min underbara hunds hemsida. Kika ni som har lust.
 
Klicka på bilden för att komma till bloggen och bläddra längst ner så kommer första inlägget.
 
 
 
 
 
Måste visa

denna bild ändå, haha den är lite fräck tycker jag om lite ograciös, men fräck. Matte ska gå från tölt till en annan gångart men Fifa har bestämt sig för att klocka på lite till. Hon tar i för "kung och fosterland" suger lite till på karamellen innan hon gör som matte säger.
 
Nosnät

Kan ju vara fiffigt för de hästar som har headshaking eller väldigt problem med insekter vid uteritter. Fästes i nosgrimman där den hänger lätt ner över mulen som skydd för både sol och flygfän. Finns att köpa lite varstans. Nosnätet på bilden nedan hittar ni på Filippas ridsport och kostar 59 :-
 
De senaste gångerna har vi haft flugsvärm runt om oss jag och Fifa på våra turer, jag har fått flera flugor i ögonen som jag i förtvivlan fått gräva ur, äckligt. Fifa blir irriterad och skakar på huvudet vid skritt. Dock är de otäcka flygfäna inte bara omkring mulen utan runt hela huvudet, så ett nosnät hade nog inte löst problemet för oss.
 
Någon som testat nosnät?
 
Töltgudinnan

Min häst är helt otrolig, jag blir så imponerad över henne gång på gång. Idag töltade hon som en riktig gud, snacka om rörelse! Jag brukar ju tölta i olika terränger och underlag, töltar en del nerför ibland och då vill jag lova vilka lyft och vilken rörlig tölt! Nu har hon ju börjar vila liiite i tölten dessutom, hon länger ut mer och rör större med bogarna, det är häftigt faktiskt och bara jag släpper fram henne lite med handen så blir tölten helt annorlunda, men det är så noga med hur pass mycket jag släpper fram henne så att hon inte faller in i en travtakt. Det är ju så att gångarterna blir ju större och finare utanför plan och därför blir det ju lite extra roligt att rida ut.
 
Traven var ju också imponerande idag, jag har inte ridit med vikter på ett tag nu och det är ju så roligt att hon rör sig så pass stort och stadigt utan dom, på volt har hon liiite svårare men rakt fram är det ju kanon. Hon har dock en tendens att skjuta mig och sadeln åt höger så det gäller att hela tiden försöka sitta mitt på och lägga lite mer balans till vänster ibland. Galoppen var också fin, hon börjar kunna gå samlat i mindre tempo dessutom och det är upp upp, mammas griiis!
 
Vi red ute idag, på skogsvägar/stigar och mitt i skogen så hon fick lyfta fossingarna, jag är så noga med att variera träningen och av det har jag fått en väldigt glad och framåt häst, min lilla häst. Jag känner att det finns så mycket i det lilla stoet att plocka fram, gud vad jag tycker om henne! Nu ska hon få stå imorgon då det blir en väldig hästig helg, en väldigt rolig och planerad helg har vi framför oss!
 
Ovisad bild
 
Kraftur the last ride - full movie

TackTanja ;)
 
Tryck på bilden för att komma till hela filmen.
Se och njut!
 
 
 
 
Med alla mina sinnen

Tänk ändå vilken stor fet hästnörd man är. Jag är så nördig som man kan bli, jag verkligen brinner för hästarna. Jag tycker det är så otroligt roligt och intressant. När jag rider, eller rider i lag med någon annan eller ser en annan rida själv så inspekterar jag, analyserar, studerar och funderar på allt, alla detaljer och allt hela tiden. Inte för att söka några fel, inte för att bevisa vad jag själv kan och inte för att ha ett finger i allt utan för att jag tycker det är så himla intressant och för att jag VILL vara uppmärksam och lära mig mer.
 
Jag kan inte bara sätta mig upp på hästen och bara rida, jag känner med hela min kropp och mitt inre. Känns något annorlunda sitter jag och funderar och spekulerar. Testar och donar, jag ser, lyssnar och känner. Jag har förändrat mig själv så extremt mycket, jag HAR blivit en bättre ryttare därför att jag tar in allt med alla mina sinnen och även tittar på andras hästar. Jag är så nördig som jag kan bli och jag antar att det kanske hörs ibland för jag funderar och pratar om allt i minsta detalj med andra, jag tycker det är så roligt, jag börjar bli så lik Lina känner jag haha, men det är en människa jag ser upp till och det är en människa som har en otrolig begåvning när det kommer till hästar, hon har lärt mig att börja se, känna, lyssna.
 
Jag älskar att spekulera och diskutera med andra, man lär sig så mycket och man utvecklas själv som människa. Man ska våga fundera och studera saker, man ska våga tycka och tänka.
 
Jag ser, känner och hör min häst tio gånger mer nu än vad jag någonsin gjort och vårt band har blivit så starkt. Det finns ingen bättre häst för mig, hon är verkligen en häst jag höjer till skyarna, hon är så speciell och hon är så PERFEKT för MIG. Jag är lycklig lottad som lyckades finna den rätta hästen.
 
 
Linda
 
Fifa som enhörning

Tänk vilka underbara människor jag har runt om mig, vad har jag gjort för att få det så bra :)? Fina Clara har målat av Fifa till en enhörning efter mina önskemål, visst blev den fin ?? Tack så hemskt mkt gulliga Clara, den blev kanonfin! Du är så himla duktig, önskar att en annan hade samma slags talang.
 
 
Fifa weird igen

Red iväg med Erica idag. Först red vi lite på plan. Fifa skummade som attan i munnen, det bara rann vit gegga om henne, hon sög och mummsa. Tölten var fin, hon var mjuk och smidig MEN jag kände att hon inte riktigt var sig själv. Traven var ok, inte riktigt bra men ok, galoppen var dock skit, hon ville inte ta galopp så det var lite märkligt. Jag gav mig när jag fick galoppen i båda varven en gång. En svettig och go Fifa.
 
Vi red sedan iväg en sväng, tog det lite lugnare, tölten var till och från, hon var väldigt snubblig och kändes lite weird. Mjuk och trevlig men det var som att rida en snubblig slajmhäst, vet inte hur jag ska förklara. Tölten tappade hon lite ibland, galoppen var dock bättre här än på plan.
 
Jag funderade lite och tyckte jag kände igen detta sedan tidigare, samma tid då hon hade en del sår i karleden efter bootsen, så jag kikade noggrannt igenom henne när jag kom hem och ja, hon hade lite sår i karleden, inget som var katastrof, lite små skorpigt men det kan ju säkert göra mycket ändå, hon verkar ju vara så pass känslig. Så det blev till att smörja. Jag får kanske undvika boots ett tag så det inte blir riktiga skavsår, men så trist att hon skall få sår så snabbt av boots, ändå har jag ju neoprenboots, kan ju vara viktgbootsen som kaver lite också, o andra sidan var de mesta av skorporna på det stället där inte bootsen når, så det är också lite konstogt, aja det är ju ingen fara med henne men man får ju vara lite uppmärksam. 
 
Mobilbild
Hiss!

G boots. Bland det bästa köpet jag gjort. De sitter som en smäck och vikten passar Fifa kanonbra. 240 g. Tycker dessutom dom är väldigt lätt att spänna åt, inga remmar som spricker eller töjs ut, dom är fenomenal!
 
Varför rider jag med vikter? Fifa har som sagt alltid haft lite svårt för sin trav, hon har slagit i väldigt och fått blåmärken på bakhovarna, "haltat" sig fram och varken funnit takt eller balans. Hennes glädje till traven fanns inte då hon tyckte den var obehaglig, men med hjälp av vikterna slog hon varken i eller haltade så extremt som hon gjorde utan. Hon fick hjälp med att finna balansen och styrkan. Nu är det inte så att man bara kan trä på några vikter och skrutta runt medans man hoppas att det ska bli bra, såklart krävs ju rätt och tålmodig ridning. Idag kan hon trava på riktigt bra utan vikter och väljer gärna den gångarten, en helt annan häst :)
 
Tölten nu och då

Februari 2011
 
 
Mars 2011
 
April 2011
 
Maj 2011
 
 
(Konvalescens i ca ett år)
 
 
Februari 2012
 
 
April 2012
 
 
Juli 2012
 
 
Nu ska ni inte tro kära vänner att hon går exakt så här hela tiden i tölten idag, för det orkar hon inte, utan det blir så fina steg lite i taget, men fin har hon blivit :)
 
Linda
För mycket focus på fart och aktion

Jag har faktiskt funderat lite på en sak mer och mer. Jag tycker många rider sina islandshästar i hejsan svejsan trav. Det känns som att det är så mycket focus på fart och aktion, vart tog det där vilande steget vägen? Det riktiga arbetet? På norrländska var det en del hästar som bara slängde fram traven, aktion och fart hade dom allt men rent taktmässigt såg det förjävligt ut. Vissa hästarna hade väl lite taktfel, fyrtaktstrav eller så var det orytmiskt helt enkelt.
 
I dagens läge slänger ju Fifa fram sin trav även om den är mycket mycket bättre än vad den var för tre månader sedan, nu har hon ju börjat vinkla in haserna, fått ett bättre travtänk och en bättre balans, hon höjer visseligen ryggen och trampar på, börjar få en bättre aktion och mer power, men ska jag vara nöjd så vill jag få dit det där vilande steget, en rytmisk och harmonisk trav, gärna fint sväv, bra aktion och power men det skall inte kastas fram. Jag strävar efter en lika rytmisk och trevlig trav hos dressyrfolkets hästar, det är sällan jag ser en islandshäst med den traven. Jag slänger verkligen in en guldstjärna åt de hästar som faktiskt travar så pass som jag själv anser är en bra och fin trav, för det är sällan man ser den.
 
Nej islandsfolket, det börjar bli alldeles för mycket focus på fart och aktion.
 
 
Ett vindskydd till ers nåd

Igår var jag väldigt duktig, tycker jag, lite iaf. Vid den stora sommarhagen finns en gammal ladugård. Jag upptäckte då att det fanns ett utrymme med en stor ingång, perfekt som ett vindskydd för hästarna. Så min kära sambo (så snäll som han är) slog en signal till gårdsägaren och hörde sig för om vi fick rensa rummet med alla plankor och gamla hinkar och använda det till hästarna. Visst fick vi det, ladugården användes ju inte.
 
Så igår städade jag och sambon ur, sedan satte jag dit nya isolatorer och drog tråd och plattade ner det en meter höra gräs som växt igen allt. En annan blev riktigt allergisk men det var det värt. Så nu kan de äntligen gå in och söka skydd för alla flygfän! Jag och Erica ledde in Bitter och Svala på kvällen, men Bitter (som jag förstod) var så nervös och sprang ut så fort han fick chansen. Fjant. Ändå har de två ingångar och högt i tak med lagomt utrymme. Det är ju av cement så det är riktigt kallt och skönt där nere, inte en insekt. Svala som har eksem må verkligen bli tacksam, meeen så är hennes ledare i flocken en stor mes som inte vill stå där, så det klart att hon följer han, dumma häst. Han kanske lär sig så småning om, han har ju alltid varit en liten fjant. De har ju en stor fin skog att gå in i, men det har ju även kusarna, nere vid vinterhagen har de vindskydd, där står Fifa ofta men inte Bitter, fjanten.
 
Har ni något vindskydd till era hästar?
 
 
 
Myspys turen

Jag har haft en sååån bra kväll tillsammans med Erica och våra hästar! Vilken mysig kvällstur vi tog och vilken mysig tölt Fifa hade och galoppen och allt och allt och allt, allt var myspys. Det blev hennes andra pass idag men det stoppade inte oss, pigg och gla kexchokla! Tack för den underbara ritten. I want more!
 
Bett är mums

Ända sedan jag började rida på bett igen har Fifa börjat skumma rejält och suger på bettet som om det vore en tutte. Man kan riktigt höra sugljudet ibland, det låter riktigt mysigt.
 
 
Linda
A nap

En tupplur i vindskyddet är aldrig fel tycker Fifa
 
 
Linda
Efter ett års konvalescens

Idag red vi ut på en liten kravlös tur till skog. Åh min lilla häst är så duktig. Tölten börjar falla på plats mer och mer, galoppen är så stark och rund och traven blir bättre och bättre. Nu kan hon ju trava på bra utan vikter också och det gick inte riktigt förut, det är så himla roligt. Går det så här bra nu törs man nästan inte tänka på hur bra det kan gå om ett år :)
 
Hon gör det ju sjukt bra efter att ha stått i konvalescens i ett år och innan detta fanns ingen trav och knappt någon galopp, nåja hon galoppera (sprang) uppför backar, det var bara tölten som hon börjat jobba i ren takt. Så efter lite mer än tre månaders jobb och hon går såhär? Huva vilken liten stjärna jag har. Matte är stolt.

Pics

Lite bilder från igår. Haha jaja, där ser man, min sits verkar ha blivit sämre men min häst går bättre, något skall det vara ;) Fick ingen riktigt bra travbild, för hon travade riktigt fint igår faktiskt, har nog aldrig travat på henne så på plan som igår, ruskigt roligt, den var stor och fin med bra sväv, jag red lätt till och med vilket inte riktigt har funkat förr då traven varit så ojämn.
 
Galoppen var rund och fin i båda varven, blev glatt överraskad att vänster varv var så pass rund och fin också. Hon har lätt för att ta både vänster och höger men höger är ju klart finast, traven lika så. Hon har börjat vinkla in haserna mycket bättre nu också, och vänsterbogen behöver vi inte "bråka" med lika mycket längre, knappt faktiskt, ja det går framåt helt enkelt. Tölten är fin och är finast första stegen efter en galopp, de bilderna såg ni ju igår men den har varit bättre (utanför plan) så det ska bli skojsigt att se hur den utvecklas.
 
Aachenremen är för stor, måste göra fler hål, den sitter alldeles för lös.
 
 
 
 
Det blev..

Några saker på notan blev avbockade andra inte, sedan kom det visst till något annat. Jag har haft min blåa fula gräsliga och allt för stora ridhjälm sedan jag var fjorton, den fick jag så snällt av en annan. Den har jag nu ridit i till idag, en hjälm som glider ner över ögonen, halvtrasig och jävligt ful :O Jag stod och tittade lite på hjälmar på hööks, jag har ju skickat på lite dyrare hjälmar förut, fast jag kände att det sviider lite i plånkan för tillfället och pengar kommer gå till annat framöver, så jag fick ta en billigare variant, den var riktigt skön och enligt mig ganska fin. Inte behöver jag ha flera tusenlappar på huvudet heller, svart och enkel som sitter som en smäck skyddat på mitt huvud, det dugs det!
 
Linda
Ett stycke smakprov

Ja ridpasset var awesome idag kan jag säga. Både Lina och jag blev smått tårögda, jag bara skratta och berömde uppe på Fifas rygg, hon har utvecklats sjukt mycket, skall berätta lite om passet senare och visa fler bilder, skall strax till stan men visar ett litet smakprov för dagen.
 
Ni får ursäkta hur jag sitter men jag tog precis ner henne från en explosiv galopp, då kom en riktigt fin tölt fram och ändå har hon töltat bättre förut, men det kommer snart ikapp igen. Hehe Lina gjorde så gott hon kunde med kameran, hon är inte alls van att fota men jag tyckte hon gjorde det bra ^^ Aja ser på vissa kort iaf hur jag kröker på ryggen i tölten, detta får jag allt börja träna på, kan ju inte sitta som pompereposa heller! Men se så fin hon blivit på tre månaders jobb :)
 
 
 
Linda
 
 
En tur till stan

Linda
Tänk vad roligt

när man får gå in i sitt lilla bloggkyffe och skriva om en underbar dag man haft med sin häst. Jag red ner till strandvägen och började tölta kravlöst med en rätt inställning till att det här skulle bannemig gå bra, och jädrar vad bra det gick också.
 
Fifa tölta på som en ånglok av dess like, traven bara sprudla av energi och galoppen var kraftig och uppåt, fan vad kul, hon kändes så stor och stark min lilla häst! Ja jag red en kvart- tjugo minuter, fram och sen tillbaka på den vägen, inget mer, the end, stopp, natti natti, hey hey, jag har så länge väntat på denna stund så jag ville avsluta när det gick som bäst, och det gick riktigt bra. Min häst var tillbaka! Gud vad jag längtar till morgondagens ridpass.
 
 
Linda
 
 
Ny design!

Titta titta vad fint Ullis har gjort åt mig, man är bra bortskämd, vilka snälla vänner jag har runtom mig. Tack snällaste du, du har verkligen en begåvning, som jag sagt tidigare, satsa lite på bild! Tusen tack gulligaste du!
 
 
 
Linda
När kvällens kusar kommer

 
Det där med hovslagare =/

Idag var hovslagaren här, jag vet inte men det började med att denne surrade om veterinär eller kanske byta till annan hovslagare? Så det kändes ju trist, för så hemsk är hon inte. Jag gick i alla fall därifrån så fick hovslagaren vara ifred med Fifa, jag vet att jag själv känner mig så nervös och får alltid ont i magen när det är dags att sko henne.
 
Jag vet att hon även från sitt förra hem var hemsk att sko, de band ju benen och fick vara flera man, idag behövs bara en hovslagare som står där men hon har ju en tendens till att rycka undan benen, hoppa iväg på tre ben, lägga sig ner, hänga mot hovslagaren, ja hon har ganska dåligt tålamod. Ibland har min sambo eller svärmor fått stått där med henne då jag känner att jag inte pallar, jag skäms. Jag skäms jag skäms och är så rädd att hovslagarna skall tycka hon är jobbig och dum, vilket vissa faktiskt gör. De senaste gångerna tycker jag har gått ok om man jämför med hur hon var förr, fast min hovslagare tycker inte det är ok och när denne började surra om veterinärer eller att byta hovslagare fick jag en klump i magen. Någa andra hovslagare (inga som håller till häromkring) som har skott henne har däremot inte alls tyckt att hon varit jobbig och att skämmas skulle jag då inte göra, det finns värre hästar, men i det här fallet verkar hon vara en kossa och ja visst, hon är inte den lättaste att sko. Så jag gick som sagt iväg och tog ut Elmo istället, rensade lite tankar och kände att nu jävlar får de gå som de går.
 
En halvtimme senare var Fifa skodd. Det hade gått jättebra och hon hade stått som ett ljus. Jag vet att Fifa känner min nervositet, även om jag inte gör nått eller säger nått utan bara sitter eller står där så känner hon av så tydligt, men Fifa måste ha haft en bra dag idag, för oavsett om jag varit med eller ej så har hon tjafsat och stökat runt förut också, men det blev nog helt klart bättre när jag gick iväg. Så nu har hon nya fötter min lilla och denna gång vände vi tillbaka skorna framtill igen, så det skall bli intressant med traven.
 
Sötaste morotsätaren

 
 
 
Skissad Fifa

Ååååh titta vilken fin överraskning jag fick av Ullis! Åh hon är väl för underbar!!!
 
 
Linda
Uppdatering

Nu har Jennifer tagit sina två hästar hem till sig, deras semester här var över för denna sommar, skit tråkigt men förstår ju att hon vill ha hem sina älsklingar igen. Bitter han är förtvivlad, det spelar ingen roll att Fifa går med honom, han skriker och skriker efter sina vänner. Stackarn, nu skriker han när han ser mig också, han verkar ytterst förvirrad.
 
Erica och Svala är på hästrallyt i Hassela över helgen, så det är bara Fifa och Bitter här nu. Har faktiskt satt ut annons om att vi vill ha hit fler hästar på betet, men verkar gå segt, de flesta har såklart redan fixat plats för sommaren, men vi har alldeles för mycket bete för tre hästar, alldeles för mycket för fem till och med.
 
Fifa fick ledigt nu i helgen, skorna glappar och hovslagaren kommer imorgon. Sist jag red blev en tur till skogen, himla roligt att hon verkar så säker på traven nu, dock börjar tölten försvinna, man får kämpa för att få fram den, skit tråkigt förut satt man ju och åka tölt, hon bara flög fram med världens energi, nu är det som att tölta fram på en sönderriden ridskoleponny, ne men typ, Lina tyckte hon var fin sist vi töltade på plan och visst det var hon, men ute är det hej kom och hjälp mig och jag tycker det är fruktansvärt tråkig, tölten som var finast och den som hon älskade så. Aja allt går upp och ner så är det ju.
 
Bloggsuget är väck och även så fotograferingen. Jag tar aldrig med mig kameran längre, vad har hänt liksom? Ända sedan min första kamera tog jag med den överallt. Kanske det är just det som är problemet.
 
Är det ingen rom skall göra något roligt och speciellt med sin häst i sommar??
 
Linda
RSS 2.0