Vill hem :(

Alltså jag mår verkligen dåligt att vara ifrån hästarna och sambo så här, att inte se dom på en dag gör mig tokig, det känns som om jag slösar bort en massa tid i mitt liv, mitt liv ska vara kring min älskade och djuren, inte deppa och sega i en liten etta.

Gaaah, tänk om jag varit hemma nu, då kunde jag ha satt mig rätt ner i hagen hos Fifa och bara myst. Jag är helt klart ingen stadsmänniska, det kan självklart ha sina fördelar men fy sjutton aldrig permanent! Det är inget liv för mig. När jag är ute och går med Elmo brukar jag titta upp i alla lägenhetsfönster och fundera vem som bor där, vad de gör och hur de kan trivas med livet i en stad. Hur sjutton kan de trivas?? Det är för mig oförståendligt för jag kommer aldrig få känna det själv. Man bor ju mitt upp i andra, inget riktigt privatliv tycker jag. I ett hus på en gård där är man ju verkligen ifred, här bor jag tillsammans med andra- typ.

Varför är jag så knäpp och känner såhär? Ja menar jag kommer ju hem, ändå känner jag mig så ledsen och kan inte tänka på annat, vill inte känna som jag gör, det är jobbigt.

Sitter och kollar Grey sedan ska jag lägga mig så det blir en ny dag, vill ha fredag så jag får fara hem!!!
Gud vad glad jag är som ändrat till distans efter jul!!

Bjuder på en favvobild



Linda





Byta till distans!

Nu har jag bytt till distans också, så jag börjar det efter jul. Det funkar ju inte det här, min grupp träffas varje vecka (frivilligt) och så ska jag alltså sätta mig och fara 14 mil enkel resa för att träffa gruppen i någon timma när min framtida distansgrupp håller till 1 mil ifrån mitt rätta hem. Nästa vecka blev ju totalt förstörd, hade en lektion men måste upp pga gruppträffar så blir där hela veckan, det blir bara strul med djur, skjuts och hela skiten. Sitta i en liten etta liksom? Nej fy! Så det ska bli jävligt skönt, så finns det vissa i klassen man bara vill kräkas på!!! Ska bli sååå skööönt halleluljaaaa!!

Nu sitter jag här igen, ensam, jaha vad gör jag nu? Elmo har tråkigt han med, var nyss ute på promenad och nu är vi här inne igen, ja ja. Kommer sakna sambo, hästar, hus och gård- igår satt jag inne i lägenheten hela dagen och gjorde INGENTING, jag blir tokig, jag kan inte ha det såhär. Aja är på dåligt humör pga vissa personer så måste skriva av mig lite.

Aja i hästväg..

Fredag nästa vecka kommer hovis för att sko om Fifa och verka Bitter, jag skall ta och skicka efter polyurethane snösulor från Emmishopen, det är från Q som jag fått det tipset. De snösulor jag hitills använt har jag inte riktigt varit nöjd med, ibland får hästarna styltor ändå, så jag hoppas att dessa snösulor skall ge bättre resultat.


Linda





Ridbilder

Lite ovisade och visade bilder, titta så fint hon lyfter ryggen, det var bra länge sen det..
















Nyfiken på min häst

Precis som rubriken säger, jag är väldigt nyfiken på min häst för under detta år som jag ägt henne har jag aldrig fått chansen att känna på hur hon egentligen känns och är i ridningen. Hon har ju varit dålig hela tiden och som det ser ut nu lär det ta ett tag till innan vi kan börja komma dit vi vill.

Med tanke på att Fifa töltade, travade och galopperade så pass bra men den dåliga höften där ett tag blir jag riktigt nyfiken, jag har sett och kännt hennes trav en till två gånger och det var liksom bara WOW, DÅ var hon inte tränad och jobbades inte riktigt heller, så ja.. jag är bra nyfiken faktiskt, för jag vet egentligen inte vad för kapacitet hon har med tanke på alla skador. Tänk att gå med smärta i rygg, haser, kotor, knän och höfter och prestera så pass bra ändå, jag tycker det är bra gjort av henne!

Jag tror knappast att hon är en sm häst ^^ Men jag tror hon är mer än vad jag trodde från början, hon har överraskat mig en hel del på sista tiden faktiskt och rider man henne noggrannt och fint så har hon väl  separerade trevliga gångarter, hon blandar faktiskt inte ihop dom så värst mycket längre utan oftast är det ren trav och tölt.

Något som jag tycker är tråkigt kan vara att hon kanske börjar förknippa ridningen med obehag och tråkigheter, hon har ju gått med smärta så länge, ja faktiskt under hela hennes tid som ridhäst (1 år) Så jag kan förstå om det kan medföra vissa problem.

Linda







Vill din islandshäst vara med i kalendern??

Jag har en ide, jag har en ide, tjoho tjoho. Ovanligt va?

Jag tänkte göra en kalender :D Och då var min tanke att jag skulle använda mig några bilder av er, ni som har bloggar. Jag ska vara lite ful och tar då enbart emot islandsbilder, jag har funderat lite kring det men jag vill nog ha bilder utav samma ras, skulle ju i o för sig kunna göra två kalendrar! Funderar även på om de som vill kunde köpa en egen kalender utav mig (fraktsumman + tillverkningskostnad av kalender)  Jag vet inte men det hade varit roligt att göra en faktiskt. Har lite tankar om jag ska skriva någon rad efter varje bloggs bild dessutom i kalendern, äh jag får se jag kom bara på idén lite spontant. Gud vilket flummigt inlägg!

Men det är ju som sagt bara tolv bilder som får vara med i kalendern och det är de tolv finaste jag kommer plocka ut. Jag är då ute efter vackra kvalitetsbilder som säger något för varje månad. Det behöver ju inte vara superbilder såklart men heller ingen oproportionelig eller suddig. Tänk på att bilden inte får vara för liten, den skall passa en hel almanacksida utan att bli förstörd på några vis. Kalendern skall vara klar innan nyår så det är med kort varsel.

Det här skulle jag tycka vore superroligt, så ta och skicka in en massa bilder till mig på [email protected] 

Skriv dessutom vad hästen heter och vad för blogg du har, samt fotografen!

P.s ni kan kika in på den här sidan lite då och då för rätt som det är kommer det nyheter eller ändringar!



Linda





Jag har ridit Bitter :D!!!

Jag får så grymt dåligt samvete när jag inte svarar på kommentarerna på en gång, samtidigt som jag blir så glad varje gång någon skrivit, det är så roligt att läsa. Men nu har jag blivit seg igen och har så mycket annat för mig men ni vet ju att jag till slut svarar :) Nu ska jag ta och skriva ett dagens inlägg här sedan är det dags att göra lite mat, packa inför skolan, packa höpåsar och annat jocks.

I alla fall- Jag red Bitter idag!!! Det var kanon mysigt måste jag säga :) Han går barfota så några vidare styltor blev det inte, och det var inte speciellt halt heller, dock tog vi det försiktigt. Ja han slänger sig i luften för det minsta lilla och matte tar ur stigbyglarna på en gång, sen är det bra igen och vi travar vidare, Elmo hängde på, han brukar kunna få göra det när vi bara ska skritta för vid trav eller galopp går hans käft i ett och han blir helt hysterisk. Nu tänkte jag mig inte för, min plan var ändå att jag skulle trava och busa runt lite. Hunden sa inte ett ända ord, jag var helt mållös. Han sprang så fint bredvid. Lycka lycka lycka lycka lycka lycka.
Bitter var cool lugn förutom de gånger han blev a little chicken, annars var han så mjuk och fin, sänkte sig lätt, så jädra känslig och lyhörd, men klart han tände till lite på vägen hem ^^ Känns så himla skönt i hjärtat att han fått komma ut han också.

Fifa fick komma på promenad idag, jag hade med mig hovkratsen för de där jädrans styltorna kom bara fram efter några meter, gaaaah måste ringa hovslagaren. För övrigt var hon lite små grinig ibland, inte som igår men hon är ju inte direkt en solstråle, vet inte vad det är med henne- surpuppa!

Mammas fina bebisarna i sommras när vi var på tur jag och Jennifer, smågrisarna mina!


 


Linda





Snack och bilder

Inatt kom första snön, det kom rätt mycket faktiskt, 2-3 dm. Dock ska det bli +7 grader mitt i veckan så jag undrar jag vad som kommer finnas kvar av det här vita täcket.

Min Elmo blev i alla fall lycklig i morse, han gjorde glädje språng över gården och det bara strålade om hunden, sådana stunder blir man alldeles varm i kroppen.

Fifa var däremot skitsur idag, jag har aldrig sett henne så sur, öronen var strukna bakåt, näsborrarna uppdragna och hon visade på hela kroppen vad irriterad hon var, hon små stegrade till och med då jag tog ut henne, jag blev såklart orolig och bestämde mig för att låta henne vara idag, hon fick ändå grymt höga styltor av snön så någon promenad i snön går inte. Ni har väl förmodligen hört talas om tragedin med alla hästar som dör och blir dåliga pga höet som vädret förstör, Fifa har varit lite slö faktiskt och idag betedde hon sig såhär- det är klart man börjar fundera. Dock verkade hon gladare fram mot kvällen.

För övrigt har jag så fruktansvärt ont i ryggen. Vi var ut på krogen igår kväll, fast först var vi på förfest hos en vän och hos den här vännen fanns en stor älgkrona på väggen ovanför soffan, eftersom det var så mycket folk i soffan skulle Linda kliva sig fram, huvudet rätt i älghornet som sedan rasade rätt ner i ryggen på mig. Aaaaaj! Jag lovar det känns att bli stångad av en älg! Fick ett mysigt sår och rejäl uppsvullnad.

Nog med gnäll här kommer dagens bilder!



Våran gård och vårat hus :) (Det vita)

















Linda känner sig lite på latsidan i helgen med bloggen och kommentarsvar, skall få bukt på det lovar :)

Linda





Mom has gone crazy - Fifa rakad! Bilder

Nu är Fifa rakad. Puuuh här sitter jag dyngsvettig, trött med migrän. Det blev inte bara rakning utan bära massa vatten och hö, kratta undan all ton päls och tjohejsan.

Catrine var med och hjälpte till, faktum är att hon fick göra kanterna för jag är sämst, haha vi stod och skrattade emellanåt, Fifa såg inte klok ut. Jag hade en plan på hur vi skulle klippa henne, tror ni det blev bra? Ne så det blev ett stycke lapptäcke kvar på ryggen och sedan gulligull på rumpis ^^ Matte är bra tokig, vad hon spökar ut sin häst!

Men det fick bli såhär i år med tanke på att veterinären rakat lite huller om buller och för att få till det hyfsat så.. hon får väl vara häst ett annat år.

Fifa var lite skeptisk till en början, men sedan stod hon löst som ett ljus.

Vill inflikna att det var +7 grader idag!!

Catrine på tur att rakar Fifa :)



Såhär var det meningen att hon skulle se ut ända ner till svansen, meeeen ja det blev inte bra.



Catrine grejar med gulligull ^^



Såhär blev gulligull hahah ^^



Snuttan blev en liten nakenfis!











Linda





Detta händer i helgen..

Idag blir det en bra dag måste jag säga. Först ska jag och en annan tjej klippa till Fifa, sedan bär det av mot svenstavik där jag ska få gå på dollar store, tjoohoo de har så fina saker fast tanken är väl att det skall köpas och kollas efter julklappar kanske, sedan ska sambo  spela hockeymatch i samma område så då blir det väl lite hockeypockey då, efter matchen far vi vidare till klövjsö i fjällen där hans familj har stuga, ääälskar att vara där, blir massa myspys med film och gotta :) I fjällen har man alltid chansen att ta det lugnt och Elmo får väldigt mycket egen tid med oss :) På lördakväll far vi därifrån till ett julbord som sambons familjeföretag står för.

Så det blir en hyfsat bra helg ^^

Husse och Elmo har somnat i soffan i klövsjöstugan. Elmo var bara plutti då :)



Linda





Satte mig pladask i hagen och njöt

Åååh, gud så underbart mysigt, jag bara njuter. Jag är verkligen en djurmänniska ända in i märgen, att vara omkring dom är rena lyxen, hua jag kan inte vara utan det här, det går inte. Livet i härnösand sittandes i en lägenhet är ett fängelse jämfört med mitt hem i Erikslund. Jag är så tacksam över att jag faktiskt har turen att kunna leva så som jag gör, även om jag och mina djur stöter på oturen rätt ofta så har vi det väldigt bra ändå.

Efter att jag skrivit klar min uppsats, rätt nöjd med resultatet och med gott samvete kände jag bara för att gå ut till hästarna mitt i mörkret. Lite svårt att se när man ska ta sig fram genom den hårda knöliga hagen, men det gick, tog ut Bitter och tänkte att
- Ne nu tar vi oss en promenad, de får vara halt och det får vara kolsvart- ut ska vi! Elmo hängde på såklart, sprang lös, lycklig, lekfull, allert!
Bittergubben är så genomsnäll, han strosar bredvid mig så försiktigt och har stenkoll på vart matte går och gör. Det blev en kort sväng men huvudsaken vi var ut :) Min svarta luddiga fis!

Efter promenaden satte jag mig i Fifas nuvarande egna större sjukhage bredvid vindskyddet, där finns gott om lyse. Jag satte mig rätt ner på marken och väntade på min fia. Hon kom snart med ett hummande. Började genast fippla med sin ludna mule på mig, go jänta. Vi bara myste hon och jag, klia, busa och mys. Fifa ville gärna vara till lags. Tänk vilken förmån jag har, att bara gå ut till hästarna och mysa när jag känner för det, det är guld värt. Himlen var full av stjärnor och det var alldeles vindstilla med lagom kyla, underbart, härligt, perfekt..så här ska livet vara!



Linda





Bitters tur att vara i centrum. Bilder

Jag blir tammefan vansinnig alltså. Blir helt lack på datorn, det här är femte gången den stänger ner alla rutor för mig och jag får om och om och om igen skriva det här förbannade inlägget :P Ne det kanske inte är menat att jag ska det! Usch vad less jag blir. Trots att jag kopierade texten så ne då tror ni den sparade? Teknikens under!

I ALLA FALL: Så hittade jag några smaskiga och ovisade bilder på stor killen min. Min fina Bitter, tänk vilka roliga stunder vi hade ihop. Det är faktist på honom som jag lärt mig RIDA, innan det var jag väldigt grön, det var bara skrutt i skogen, hmm alltså 08, men jisses har jag inte RIDIT längre? Visst har jag ridit häst längre än 08 men nu pratar vi om att rida hästen på riktigt och inte flumma runt. Jaja, Bitter och jag utvecklades iaf enormt under den tiden, huuuh man blir nostaligsk, ändå tycker jag inte att jag red honom som ja borde ha gjort, men man utvecklas ju allt eftersom och kommer på sig att det där skulle man ha gjort och det där skulle man ha gjort bättre. Titta mammas pojk vad vältrimmad han var!





Aaaaw ne bara för det så måste jag visa lite fler bilder på guldkillen. Han är värd att synas lite mer på bloggen faktiskt, det är den häst jag haft som längst. Han är väldigt för att visa upp sig den här mannen, vet inte hur många kort jag har när han dansar omkring, dock har jag alltid fastnat för denna även om nu svansen inte är rätt upp i luften som normalt med sina jättekliv.



Mer smaskensbilder under hans bästa tid!

 


En av mattes favvobilder måste med



Så måste jag nästan visa hur han såg ut när han kom till mig (dessa bilder visade jag i förra bloggen)





Mattes plutti, jag känner mig så hemsk, det känns liksom som om jag övergett honom sedan Fifa kom in i bilden, hemska matte.

Linda





Världens minsta häst?

Jag vill bara hålla!!
Världens minsta sötaste lilla häst?

 

Linda





Jag överväger att raka!

Jag älskar min lilla Fifa skrutta, hon är vacker oavsett hur hon ser ut, men jag måste säga att hennes frisering i dagsläget är inte det finaste jag sett, man kan ju faktiskt förättra det lite med trimmern, så jag överväger att raka henne.

Att helraka känns för tillfället kanske dumt? Hon står på lösdrift. Dock brukar jag helraka henne runt februari månad då jag egentligen är allergisk mot hästar och pälsfällningen är en jobbig tid för mig. Helrakning under denna tid har aldrig varit ett problem. Så oavsett hur jag rakar henne nu skall all päls bort under vårkanten.

Så jag kan behöva lite tips och råd hur jag skall gå till väga med rakningen på bästa sätt, en halvrakning är väl inte dumt o andra sidan är hennes "rakningsrutor" på rumpan ganska så högt upp, det kanske blir en konstig halvrakning då?

Min fina fina lilla kinesiska nakenhund :)



Linda





Men kolla skillnaden hörrni!

Jag har två olika hästar, en på vintern och en på sommaren. Jisses, jag tycker mig jag har den snygga på sommaren men den söta på vintern :) Kolla längdskillnaden på benen!! Nej nej jag lovar jag har inte tvättat hästen i för hög grad, jag svär ^^ Vinterbilden är från förra vintern, sommarbilden är i år hos veterinären. Vad lite päls kan göra!
 







Linda





Veckans tips!

Veckans tips blir en hemsida där massvis med prylar finns att köpa, speciellt begagnade sadlar, kan ju vara smart att kika på för dig som är ute efter en sadel :) Finns även smaskiga ridhjälmar bland annat från Charles Owen John Whitakers?- yummie! Ja det finns lite smått och gott helt enkelt, in och kika vettja!


--> Annas hästshop <--

En Charles Owen John Whitakers?  hjälm jag suktar efter, dock är inte jag den som lägger ut så mycket pengar på en hjälm men en ny hjälm ska jag tammetusan införskaffa!



Linda





Mina hästar har tråkigt

Ja ser det ut som om de har roligt? Hehe
Tycker mest synd om Bitter, lill gubben, han står och väntar på Fifa hela tiden, dock är han väldigt lugn, han vet att Fifa är i stallet och då behöver han inte oroa sig. Lill snuppan har det väl inte heller så roligt men så är det att vara sjuk!

Imorgon får Fifa komma ut till hagen igen men jag hoppas verkligen hon inte har spring i benen då hon inte alls får leka och tjoa, men det brukar hon inte göra nu mer heller så vi får testa helt enkelt, att stå i en liten sjukhage i flera veckor kommer göra henne tokig, det kommer inte funka i längden.

Bitter står och kikar mot stallet efter Fifa.

Min grisunge i stallet!


Linda





Mina och veterinärens ord!

Jahapp då ska vi se om jag kan göra er lite klokare, en annan hade så mycket i huvudet så det veterinären sa blev en hel klump med ord.

I vissa kommentarer kommer oro över att det är ett nytt ställe Fifa har ont i och att höften skall vara något allvarligt: Enligt veterinären så är det bara bra att det är ett nytt ställe, det är liksom en positiv sak, skulle Fifa ha ont i något av de förra ställena som hon redan varit skadad i skulle man oroa sig lite mera: varför är skadan tillbaka efter regelbundna behandlingar? Fifa hade inte ont i varken frambenen, eller has o knän på bakbenen vilket hon hade i sommras. Höften är nog inte mer allvarligt än något av de andra ställena hon haft ont i, dock är det lite vårare att behandla.

Både jag och andra undrar varför hon helt plötsligt har ont i höften: Veterinären kan inte svara på detta, det kan man aldrig veta, utan vi är här och nu och får göra det bästa utav det. Dock menar hon på att det inte är så ovanligt att smärtan kan gå runt i kroppen och att hästen får komma tillbaka till klinik igen. Något som man kan spekulera om är att rätt som det är hade Fifa ont i höfterna redan i somras, att det är utgångs-skadan men att smärtan var som mest i haser och knän och därför syntes inte höftskadan för tillfället. En annan sak veterinären nämnde var kronisk skada men det pratade vi inte så mycket om, vi ska se framåt och hoppas på det bästa. Rätt som det är har hon gjort sig illa igen, ingen kan veta. Skadan kan dessutom ha kommit till vädigt väldigt långt tillbaka men syns redan nu. Dock fick jag inget tydligt svar varför Fifa gick så sjukt bra ett tag om nu skadan redan då satt i höften. Men det kan ju vara så att när den största smärtan försvann i haser, knän och kotor blev det en rejäl lättnad för hästen. Som sagt man kan aldrig veta utan hoppas på det bästa.

Folk tipsar om röntgen, kolla tänder, blodprov mm: Jag skall vara glad att spattröntgen gick på försärkingen, det är nämligen veterinärerna som avgör hur pass dålig hästen är för att göra vissa undersökningar, anser inte veterinären att det är nödvändigt får du själv stå för kostnaderna. En röntgen gör man sällan i första besöket, man kan inte röntga så fort hästen har ont någonstans om det nu inte är akut MEN ger inte behandlignarna resultat DÅ tar man nästa steg.

En annan sak som kan vara värt att ta upp: När Fifa behandlades av förra kiropraktorn så blev hon aldrig bättre, jag tyckte nästan hon blev sämre och sämre, om detta beror på behandlingen eller ej går såklart inte att svara på MEN en häst som är skadad skall INTE behandlas av en ET eller kiropraktor, då kan man göra "björnen en tjänst" som min veterinär sa, man kan alltså förvärra smärtan och skadan. Kanske var det detta som hände?

Jag själv känner en viss lättnad, det var ju ändå ett fel på min häst precis som jag trott, om vi nu inte hittat något fel? Vad har det då varit? Ja menar hästen känns fruktansvärd i ridningen, jag vet hur hon ska kännas och jag vet vad hon kan och gillar. Hon kändes helt ok efter två-tre veckors vila om ni minns? Efter att Lina var här och tipsade om att bara busa, men då var väl inte höfterna riktigt överansträngda och hade fått en vila, efter 2-3 dagars ridning började det gå utför sedan och jag var inte alls säker längre på om hästen faktiskt var bra ändå. Det är klart att jag är orolig över min häst och det är ju fruktansvärt tråkigt, men jag ser det ändå som- tänk vad jädra bra hon kommer gå sedan när hon faktiskt redan nu travar och töltar "så pass bra" med denna smärta. Man måste försöka se lite ljus i det här. Jag satt ju till och med på hästryggen och grina o var förbannad över mig själv då jag hade ju tankar om att det kanske var JAG som inte kunde rida längre, jag kanske hade tappat all ridkänsla över huvudtaget. Dock kommer jag väl bli väldigt nojig, jag kommer nog under Fifas kommande år vara rädd att en skada kan dyka upp när som helst.. 

Sist men inte minst var det en som undrade om vi inte körde olagligt :P Med min timmerförare och detta ekipage så är det cool-lugnt!



Vagn hyrd från stan

Linda





Svarar och förklarar- tomorrow!

Jag tänker svara på kommentarer och skriva ett mer ingående inlägg imorgon ang Fifas skada, lite tankar och veterinärens ord, just nu är jag så himla trött och har ingen ork alls, allihopa är nog helt slutkörda. Jag sov knappt något denna natt men inatt ska jag sova som en bebis och det tror jag mina fina pållar kommer att göra också!! Vi hörs imorgon hörrni!



Linda





Besöksrekord!!

Ojsan då, men du, besöksrekord igår och vilka sidvisningar! Gud vad kul!! :D Heja heja.

Haha bara för det så ska jag bjuda lite på mig själv från dagens slit ^^ Ack vad jag hatar tjuvfotografering! Men som sagt man kan inte visa sin "snyggaste" sida jämt ;)



Linda





Så gick det hos veterinären!

Ja nu antar jag att en del undrar hur dagen gick.

05.30 klev man upp och började lasta vid 06.00. Jag var såklart nervös över lastningen men vi körde på som vanligt, från stallet, det har funkat bäst hitills, ja vad kan jag säga? Fifa gick på direkt, mitt hjärta gjorde frivolt och jag var så lycklig! Pulade i massor med morötter, sedan var det Bitters tur och han klampar in på en gång som vanligt :) Så var de lastade och klara för avfärd!



När vi sedan anlände lastade vi ut Bitter först, nej han kastar sig inte ut när luckan öppnas, han står blickstilla tills matte ger tecken att backa, Fifa stod snällt kvar i transporten och backade ut när matte bad om det.

Vi började med Bitter. Jag visade hans svullna ben och berättade om olyckan men att jag inte tyckte han haltade eller verkade ha ont, jag fick springa med honom på stall gången och nej ingen hälta alls.
Sedan berättade jag om hans kropp att jag tyckte den var väldigt sne, jajjemen den var sne, VÄLDIGT snett kors! Så kiropraktorn tog och behandlade ryggen 60% av låsningarna skulle nu vara borta.

Sist men inte minst förklarade jag om kisseriet, han har fått ut lite kiss i taget, urinet är tjockt och gult, luktar illa och han står i kiss-ställning väldigt länge, så jag har haft tankar kring urinvägsinfektion eller urinsten, men alla de fem veterinärer jag rådfrågat har varit snabb med att svara att det är vääääldigt ovanligt och bla bla jag måste ha fel och det är ingen fara och bla bla, ja de har helt enkelt ansett att jag inte behöver kolla upp för det tror jag har fel.
Så bad jag min veterinär att kolla honom- men hon trodde inte heller det var något fel för det var vääääldigt ovanligt med urinvägsinfektion och urinsten, men då berättade jag lite till hur läget var och hur jag kände inför detta, så tillslut kunde hon givet kolla Bitter om jag absolut ville det. Så de gav honom lugnande och sedan sattes undersökningen igång. Jajamen han hade urinsten! Hon fick ut en 2-3 cm sten. Mmm jaaa just det, där kände man sig fakiskt lite stolt- JAG KAN LÄSA AV MINA HÄSTAR! Gud vad man ska gå efter sin magkänsla säger jag bara! Så fick jag tvätta och greja i skapet för det SKA MAN GÖRA på pojkhästarna så att inte något sånt här uppstår. Snacka mycket skit han hade och det luktade satan. Så Bitter var klar för dagen, inget störr fel på honom och håller som skrutthäst rätt fram i skogen, skall dock på återbesök med ryggen.

Fifa. Jag har länge kännt att något måste vara fel, det är något som inte stämmer med henne, hon vill inte ge  efter, samla sig, ingen energi och ställer sig sjukt mycket till höger, det kan inte bara vara en dålig period eller pga svaghet, det måste vara något annat. Både jag och Martin har tyckte att hon haltat på höger bak förut.

Så det gjordes ett böjprov och sedan sprang jag med henne på gången, den här gången travade hon det har hon inte gjort på de senaste besöken :) Dock var det svårt att se så vi tog henne till ridhuset. Halt höger bak. Dock visste de inte VART hon var halt, om det var hasen, knät eller någon annanstans, så de dom då gör är att sätta bedövning först i hasen, skulle det då visa sig vara en förbättring sedan i longeringen så är det ju hasen hon har ont i, vi bedövade både hasen och sedan knät men ingen direkt förändring, så bedövade de höften (nu var hela höger bak bedövat) hältan försvann, dock såg man nu hälta i vänster bak istället. Så det blev behandling i båda höfterna.

Jag kan säga som så att hon fick ha brems, lugnande och ha ett ben uppe när sprutorna var på G, hon var rejält förbannad emellanåt och ibland var det verkligen svårt att ens kunna ge henne lugnande. Det var dock extra viktigt att hon stod stilla vid behandling av höften då sprutan är 2-3 dm lång och sätter man den i en nerv så hänger sedan benet, inget farligt men heller inte roligt såklart.

Ryggen den behandlades också, kiropraktorn tyckte den var jättefin och nästintill färdigläkt.

Jag bad även om att få röntga bakbenen, detta gjordes och ingen spatt TJOHO!!!

Nu blir det boxvila för Fifa i två dagar, sedan promenad i 8 dagar och resten skritt uppsuttet på plan mark tills nästa besök som är den 12 december.

Lastningen hem gick super, hon klev på så fint hon, inget strul alls. Samma med Bittergubben. Vi blev där i 6 timmar, det var en hel del att göra med lilla Fifa men nu vet vi vad felet var, den här veterinären och kiropraktorerna äör hur duktiga som helst!! Och jag, jag var så himla glad!!! En mycket trött matte och två mycket trötta hästar äntligen på väg hem.. Nu är det bara att börja från ruta ett igen.

Ännu en gång så stämde min magkänsla!

Nu är hon lagomt fin min lilla fröken ^^

 







Fina Ullis var med hela dagen också både som stöd och hjälpreda!!!



Linda





Några nervösa ord bara..

Tänkte svamla lite meningar bara. Sitter förtillfället och är nervös över mycket.

Nervös över att det kommer vara för halt att fara imorgon, det är blank is och det regnar, tänk om vi inte kan fara imorgon? Jag kan bara inte vänta en månad till, det går inte!

Nervös över vad Bitters försäkring täcker egentligen, tror inte hältor täcker, vet inte om jag riktigt törs ringa och kolla men vad hjälper det liksom? Han har en billig försäkring med begränsad veterinärvård, det var meningen att jag skulle ändra lite och kolla upp mera men efter att han gick omkull i hagen tordes jag inte, dåligt av mig att inte gjort detta tidigare, nu får jag ta smällen. På tal om Bitter, han har fått kommit ut på en del promenader vilket jag inte nämnt något om, gammgubben får komma ut han också.

Jag är nervös över lastningen, fan, vi ska vara hos veterinären 09.00 imorgon och vi har väl 14 mil dit, snälla Fifa var ett mirakel imorgon och gå på utan några problem!

Kan jag sluta vara så jädra nervös?? Nu har vi iaf hämtat transporten och jag har hängt upp hönät.

För övrigt, tänk om Fifas lilla kula försvann och blev såhär! Haha då kanske sadelgjorden inte skulle glida fram ^^

Nej nu får ni hålla tummarna för oss men har på känn att en liten bit otur kommer mötas under dagen.



Linda





Q- med ridtravare i focus!

Det är inte många jag beundrar, det är inte många jag ser upp till, det är inte många jag litar på, sån är jag- tyvärr kanske? Nja jag är bara noga helt enkelt och jag ser vad jag tycker om.

Det finns en person som jag beundrar, som jag ser upp till och som jag litar på, det är Hanna Skoog även såkallad Q. Det är sjukt egentligen vilken noggrannhet och hästkänsla en människa kan ha som hon faktiskt har. Hennes hästar är riktigt välridna och ser riktigt välskötta ut, hon är noggrann med ridningen, foder, skötsel och hälsan, jag skulle inte tveka att ge mina hästars tyglar till den människan, det skulle mer vara en ära faktiskt. Tänk vilken mängd kunskap människan har!

Jag känner inte Hanna, jag har aldrig träffat henne och man skall vara försiktig att lita på allt över internet, men ne jag känner mig totalt säker på den människan, jag vet inte varför men hon har nått, en trygghet och en speciell ärlighet, skulle jag GE bort någon av mina hästar så är Hanna en av dom, för jag vet att de skulle få det bra hos henne, tänk om Bitter kunde få bo där ett tag, vilken mumsig häst jag skulle få tillbaka!

Men det är inte allt, trots att Hanna är så otroligt duktig med hästar så har hon även det kämpigt med sin kropp, att RIDA så som hon gör är väldigt påfrestande för kroppen, jag minns inte riktigt vad det var för sjukdom men till och från träder smärtan fram och då är det inte lätt att rida, speciellt inte så pass bra som Hanna faktiskt gör.

Hanna har två varmblodstravare, Knas och Mellis, fin fina hästar, Knas har ju verkligen ett härligt steg! Jag brukar sitta och fundera- tänk henne på ett halvblod eller kanske PRE? 

Nej det här blir ett beundrar inlägg, en eloge till Hanna! Hon har räknat foderstaten åt mina hästar i två år nu och jag är så himmelst tacksam över detta, jag kan känna mig så otroligt trygg. Nej tack Hanna du är verkligen en toppenperson!

Nu hade jag tänkt sno lite smaskiga bilder från hennes blogg men det gick tydligen inte så jag rekommenderar att besöka hennes blogg om ni inte gjort det: Q- Med ridtravare i focus

Linda




Sadeln genom hela ritten- BILDER!

Nu ska jag visa bilder från hela ridturen hur sadeln mer och mer glider fram.


Här har jag sadlat och här vill jag ha sadeln.



Har enbart lett henne uppför en backe och suttit upp, sadeln sitter bra hitills



Här kommer vi i en oren tölt



Efter den lilla töltsträckan ser det ut såhär, ingen större skillnad på sadeln.



Vi tog en galopp uppför en väg och sedan upp en liten bit i skogen, ledde henne sedan neråt, sadeln gled fram lite men det är inte mycket, såhär såg det ut:



Sedan töltade vi lite på vägen (några meter bara), eller försökte iaf men så fort vi tölta mot Martin blev det orent, om det är pga mig eller Fifa vet jag inte dock kändes hon allmänt slö och ovillig idag, såhär såg det ut då:







Sedan gick Martin hem efter bilen och jag drog till skogs där jag galopperade och travade uppför! Då såg det ut såhär när Martin kom:



En bild lite längre ifrån



Bild med mig på ryggen, sadeln ligger i samma läge som de två bilderna ovan (vägen sluttar lite grann)



Bild ovanfrån (samma läge som bilderna ovan)



Före och efter bilder





För övrigt så känns hon inte hundra, hon vill fortfarande inte lyfta ryggen eller ge efter, hon har varit väldigt lätt att samla och väldigt mjuk i munnen, nu ställer hon sig makalöst åt höger speciellt i traven, nästan rent omöjligt att ha henne rak där, tölten vill hon inte ge efter utan töltar helst som en banan. Ska bli spännande imorgon hos veterinär och kiropraktor dock kommer jag vara supernervös, både inför lastningen, färden och undersökningen.

Linda





Veckans tips!

Skaffa en häst med bra sadelläge! Ne men skämtosido.

Ni som ska köpa häst gör ALLTID en veterinärbesiktning, det är bara dumt att inte göra det, oavsett vilken ålder, användningsområde och hur pass mycket den blivit tränad, skador eller annan sjukdom kan ligga döljt och gömt där bak. Så snåla inte på det! Man kan skada hästen mer av att inte veta om den är hel eller ej.

Ni som ska köpa islandshäst- ibland kan det vara svårt att göra böjprov då vissa inte vill ta till trav, blunda inte för detta utan be den nuvarande ägaren släppa hästen på plan eller i en rundcorall då traven lättare kan falla in där och låt veterinären besikta därifrån - det är mycket bättre än att bara strunta i allt och hoppas på att allt är bra och att det enbart handlar om islandshästens struliga gångarter.

Fifa ville inte ta till trav under veterinärbesiktningen (nu var inte jag där) Dum som man var litade man på orden att det var väldigt vanligt att man gick förbi böjprov på islandshästarna då många inte ville trava. Jag vet ju inte idag om jag faktiskt köpte en skadad häst eller ej, hon har aldrig travat rent någonsin förren efter veterinärbehandlingen men jag kan heller inte garantera eller med bevis säga att hon var skadad innan jag köpte henne- kanske hade svaren blivit tydligare om hon blivit släppt i paddocken då hon har lättare att falla in i traven där. Jag vill inte dömma eller skylla på någon men alla tre kunde ha tänkt till lite faktiskt..men man lär sig av sina misstag!



Linda





Trött, trött, trött - sadeljävel!

Igår gick inte ridningen bra, Fifa känns hård i munnen och verkar inte vilja lyfta ryggen riktigt, men hon ska ju kollas upp på måndag så jag grinar inte i floder precis, det kan ju bara vara något tjofs med ryggen igen, spänningar kanske, hon är ju ganska känslig den här damen. Ja gårdagen var piss och skit. Sadeln gled fram hela tiden och jag blev rent ut sagt förbannad.

Idag galopperade vi bara uppför samma skogsstig hela tiden ovanför huset, det tyckte Fifa var kul men vi fick dra bak sadeln efter varje galopp och Fifa hatar verkligen när jag spänner gjorden, ibland försöker hon hugga mig på sidan, jag försöker få bort pälsen så gott jag kan, det brukar kunna nypa och klämma när de har så mycket ull!
Sadeln är det största problemet, jag tror faktiskt inte den ska ligga där den lägger sig, jag ser ju från hästryggen att jag sitter på bogarna, kåpan och vojlocken är ingen synvilla jag kan bedömma utan dessa var jag sitter på hästen någonstans, men det är som sambon och alla här hemma säger, det är ju omöjligt att en sadel kan ligga där jag vill ha den med tanke på hur hon ser ut i kroppen. De har väl rätt- kanske ska hon inte vara ridhäst? Klart hästen blir grinig och störd när sadeln far fram efter bara något galoppsprång och att jag får sadla om om och om och om och om igen.. sadelgjorden tror jag är för lång desstuom, Fifa måste ha gått ner i vikt eller dragit in magen för nu drar jag gjorden ända upp till kåporna. Sadeln är skön och man får en jättebra sits men vad spelar det för roll när man inte kan rida ordentligt på hästen?? 

Man tröttnar på såna här små tramsiga saker som faktskt blir stora problem, jag menar jag kan ju inte ens dra till skogen och busa med min häst utan några krav alls för att sadeljäveln glider fram! Man blir trött och jag funderar riktigt starkt på om det ens är meningen att fortsätta kämpa?? Det är ju inge roligt om jag inte kan rida hästen, men hon verkar fan inte vara byggd för det ändå..

Linda




Svar på höanalys!

Idag fick jag svar på höanalysen, mycket bättre resultat än förra året, mer protein men dock  lägre energi än sist, jag kan inget om sånt, sambo är dock bättre och går för tillfället utbildning på jordbruksutbildning där de har mycket om växtlära o.s.v så han kan ju lite mer, kära Q ska räkna foderstat åt mig, jag ska nog hylla henne ett och annat här ;)

Linda




Behöver lastningstips!

På måndag är det dags att fara till veterinären och kiropraktorn. Fifa är svårlastad och henne brukar de ta väldig lång tid med, oftast får vi lasta från stallingången (flyttbart stall ryms bara en häst där) Bitter är lättare men vi har alltid stängt för luckan på en gång då hästarna gått in i transporten- frågan: vilken ska vi lasta först?

Lastar vi Bitter först kommer vi behöva stänga luckan, fara till stallet, backa mot stallets ingång och öppna luckan för att lasta Fifa- då när vi öppnar luckan kommer Bitter vilja backa bakåt och ut!

Lastar vi Fifa först har vi samma problem och är det så att det blir att hon i ren panik måste ut för att vi öppnat luckan åt Bitter för att han ska in- då har vi några timmars lastningsprocedur igen.

Vad tror ni? Jag kan inte med 100 % säkerhet säga att Bitter kastar sig bakåt när luckan öppnas men hästarna är ju liksom lärd att så fort luckan öppnas är det bakåt, det där skulle man ha tränat på men tiden och transport för sånt har inte funnits och det är inget jag kan rå på nu, o andra sidan så vet jag inte hur tålmodig Bitter är heller att ha en Fifa bak i rumpan som inte vill gå in samtidigt som Fifa brukar gå in lite brett (mellanväggen är mer åt sidan)

Hur jag göra?



Linda





Den ultimta sadelgjorden!

Nu har jag en egen, Eric Le Tixerant range sadelgjord, Nypris ca: 1700:-

Beskrivning:

Bästa comfort och prestation. Förebygger många onödiga beslastningsskador genom sin unika design. Hästen har lättare att andas och blodgenomströmningen blir bättre. Fördelar trycket mot bröstmuskeln. Ger hästen friare rörelsemönster. Sadeln ligger fantastiskt väl på plats. Motverkar att den glider.
Väl värd att prova på hästar med sadeltvång. Elastisiteten centrerad under hästen för bästa comfort. Tänk på att gjorden är elastisk, så har du en "stum" gjord innan så blir denna lite längre i samma storlek. Bra att tänka på är också att ju längre du kan ha dessto stadigare sitter den, dessutom, så undviker du med en gjord som går upp ordentligt på sidorna att hästen slår i sin armbåge i gjordens spännen (och då kortar sitt steg).

Nu skriver dom inte det men man måste ha i åtanke att spänna lika mycket på varje sida, men det ska mn ju göra med vilken gjord som helst.

Jahapp nu fick jag svar på min gåta. Jag tycker det har kännts som om något har tagit emot för Fifa under ridningen ibland, vid varje steg har det liksom kännts klick, klick, eller jag kan inte förklara men nu vet jag vad det är, sadelgjorden! Armbågen har slagit i gjorden!

Nu verkar många tro att det här bara är en islandsgjord vilket INTE stämmer, det är även för dressyr och annan ridgren, men jag kan tänka mig att folk förknippar denna gjord med islandshästarna då den ska ha lite utav en antiglid effekt och då köper många som har just islandshästar denna gjord.

Hua nu vill jag aldrig mer rida med en annan gjord ^^ Jag tog stolek 45, blir lite osäker för gjorden är väldigt elstisk och man brukar behöva en kortare gjord än vanligt, men en kortare hade inte funkat i dagsläget, den jag lånade var 45 cm och man fick verkligen kämpa med att sätta stropparna i spännet, sedan under ridturen kunde jag ju spänna några hål, men jag tänker mig nog mer när hon blir smalare, då kanske jag helt enkelt måste byta till en 40 cm. Äsch jag vet inte det får man ta då :)

Nu vet jag att det finns dom som inte gillar gjorden ex  sägs det att den ska bli så blöt, men mina bekanta här hemma tycker den är kanon och när jag använde den så inga problem alls! Ne Hiss för den här! Sedan har jag hört mer posetivt om gjorden än negativt :)







En annan sak jag tycker är så bra med den här gjorden är kardborröppningen, att man kan öppna och stänga för spännena, fiffigt :)





Hehe tog kort så ni får se gjorden till sadel med korta stroppar :)



Linda





Tänker ni på bloggfolket i vardagen?

Satt och funderade lite här " på kvällskvisten " brukar ni någonsin få tankar kring de personer från bloggvärlden under din vardag? Jag brukar faktiskt fundera eller få en tanke på någon vars blogg jag läser, konstigt det där att kunna tänka på någon som man inte känner, att tänka på någon från bloggvärlden, men det är sjukt jag har till och med drömt om folk från bloggvärlden, jag är nog rätt igenkänd för att tänka och drömma mycket men tycker det är faschinerande att man kan låta tankar virvla om folk man aldrig träffat- ibland känns det ju nästan som om man "känner" personerna bakom de andra datorskärmarna lite, man har liksom en bild utav hur personen är och ser ut. Jag kan tillexempel förknippa någon med något.

Så jag brukar kunna tänka lite på några av er i min vardag faktiskt, speciellt när jag är kring hästarna, filosofera lite när man rider, plopp säger det och så undrar jag kanske vad en viss person gör just nu och hur det egentligen gick för henne och hennes häst, eller vad hon skulle ha gjort i min situation, ja konstigt det där, hur är det för er? Är det samma eller är det bara jag som är helt kocko? :)



Linda





Tjatet om att inte skydda sig själv!

Alltså jag måste få skriva mina åsikter och tankar i det här då en kommentarade ett av mina inlägg vem som var korkad nog att rida utan hjälm och det här "tjatet" hör man väldigt ofta. För mig är det bara en "onödig" kommentar faktiskt, var och en bestämmer hur man vill skydda sig själv i de egna situtationerna. Det finns mängder av folk som åker slalom och snowboard nerför höga berg utan hjälm, det finns folk som inte tar på sig bälte när de bara skall en sväng till Ica, det finns folk som inte rider med säkerhetsväst, det finns folk som inte har cykelhjälm vid cykling o.s.v

Inlägget är inte riktat i personen i fråga ang kommentaren, det blev bara ytterligare en till i skålen och skålen börjar tippa, därför ville jag säga mina ord kring detta.

Var och en sköter sig själv tycker jag och anser man att personen i fråga är korkad eller ej så är det väl inget som drabbar en själv och kanske inget man kan göra åt? Jag rider alltid med hjälm förutom om man kanske ska fota några fina kort, som exempelvis på min header, men annars har jag alltid alltid hjälm på mig, allt kan hända och jag värderar livet högt, men jag gnäller inte på andra som inte skyddar sig lika väl som en själv, man kan alltid råda men i slutändan är det upp till var och en.

Annat är det med barn- de är under uvecklings- och lärandefasen, där är de vuxnas ansvar att ge barnen skydd, men en vuxen person får ansvara för sig själv. Man kan då tycka att den vuxne skall vara en förebild för de små- o andra sidan kan barnen aldrig komma ifrån synen på en "oskyddad människa eller de fel som uppstår i omvärlden" men barn är kloka och inte inkompetenta, de dom lär sig av mamma och pappa och under förskolan/skolan brukar oftast fastna där oavsett om en främling cyklar utan hjälm, för vi kan aldrig komma ifrån något sådant, "hemska sanningar" finns överallt. O det är klart att barn lär sig utav omvärlden, men då får vi närstående försöka göra det bästa av det helt enkelt :)

Linda




Fifa och skolbarnen :)!

Idag tog jag ut lillskruttan på en skrittur genom byn, lite miljöträning, nu ska jag vara i skolan i två dagar så då får jänta vila. Vad hon ska titta på allt egentligen, huvudet går sick sack och även hennes kropp, hon kan inte gå rätt fram och samtidigt kolla vad som finns på sidorna, helst vill hon vika huvudet så mycket som möjligt, lill tokan.

Vi skrittade förbi en skola, Fifa blev bra brydd på alla de barnen som sprang där nere, hon fryser fast i marken och tänker INTE gå framåt, plötsligt kommer det ett helt gäng med små tjejor som bara måste klappa den söta lilla hästen :) Fifa frustar ut högt men lugnar ner sig efter allt gos. Flickorna är helt såld på Fifa:

- Ååååh vad söt! vad heter hon? vad är det för ras? Var bor ni? Kan ni komma tillbaka? Jag har också häst! Säger barnen i mun på varandra.
En annan flicka kommer efter och säger:
- Får vi klappa hästar på skolan!!?? Det finns faktiskt dom som är allergiska!!
En annan svarar:
- Ja men vi ska tvätta händerna på en gång, samtidigt som hon drunknar i Fifas ponnyögon. Tjejorna är helt salig och kan inte låta bli henne. Men den andra tjejen är fortfarande irriterad:
- Min pappa är jätte allergisk!! Han blir jätte sjuk! Ni får faktiskt inte klappa hästar på skolan!!!
En annan svarar lite modigt:
- Då kanske det är du som ska gå härifrån.
Haha barn, dom är härliga, men jag och Fifa beger oss iväg så att det inte blir något tok, det var ju inte meningen att hon skulle hälsa på skolbarnen men lite svårt då hästen inte vill framåt, dock vill hon inte följa med mig sen heller, jag verligen försökte dra med henne men nepp, hovarna är fastfrusna i backen, små tjejorna var väldigt intressant! Barnen skrattar:
- Hon vill hellre vara med och leka!
Gud vad jag älskar barn!

Ska visa lite bilder hur Fifa ser ut kroppsmässigt, hon är ju som sagt uppblåst och ser allmänt "sliten" ut, tråkig överlinje och allmänt kantig. Trots detta är hon ett sött litet troll :) Ändå kan jag nästan tycka hon är finare på bilderna. Ha i åtanke att Fifa går på protion och är inte fet!







Bonusbild på trollunge!



Linda





Roligt videoklipp!

Jag tycker vi startar morgonen med ett leende, denna video har väl alla sett, men visst är den klockren!



Linda





Förra veckans tips!

Glömde veckans tips förra veckan så jag tar den nu. GÖR EN HÖANALYS! :) Du vinner på det i längden och du behöver aldrig oroa dig att något fattas i din hästs foderstat, börjar hästen exempelvis magra så vet du att hästen har en fullkomlig foderstat och att det måste ligga någon annan orsak kring problemet, kanske tandproblem helt enkelt.. nej gör som jag, en analys på höet :)



Linda





Höanalys på väg!

Usch, ja ne så ska man väl inte säga, men det behövde ju inte bli en klump av allt under samma period, nu blev det så. Så ikväll har jag och Martin slitit upp balar och tagit reda på hö som jag skall skicka in för analys. Jag kan inte känna något lugn i kroppen då jag inte vad vad hästarna får i sig, ögat säger ju att något fattas, speciellt på Fifa.

Så ikväll skickas hö för analys, spännande att se resultatet! Jag tycker de flesta borde överväga till att göra det själva, det är rent omöjligt att veta vad ett hö har för värden om ingen analys görs, hur vet man då att de kraftfoder man ger är rätt? Hur vet man att man ens behöver ge kraftfoder? Man kan inget veta om man inte gjort en analys och man tjänar mer på att göra en sådan dessutom! Jag skickade in min till agrilab 500:- kostar detta och då får man liksom den ultimata analysen!

Köper man ha av en bonde kan man ju kanske fråga om denne kan sälja hö från samma åker till dig, ibland kan de faktiskt ha koll vilka balar som kommer från vilken åker, har du balar från två åkrar kan man blanda dessa och skicka in på analys.





Linda





Ställer sig makalöst åt höger + proteinbrist?

Vi tog samma sväng igen och focuserade enbart på traven idag, till en början ville hon bara tölta men ju mer vi red desto lättare höll hon traven. Dock får man nästan mordhålla vänster tygel för att få henne rak, hon ställer sig till höger alltså, blir ganska hård i munnen när vi kommer till trav och vill helst inte sänka sig, hon vill absolut inte ge efter, men det är högerställningen som är det värsta problemet, det blir inte trevligt och ju mer jag försöker rakställa henne desto "tjurigare" vill hon ställa sig åt höger. Släpper jag tyglarna helt ser man tydligt hur hon ställer huvudet åt höger, hon tittar hela tiden till höger om vi rider förbi något även om det kan finnas saker på vänster sida också så är det alltid höger!

Men om precis en vecka ska vi till veterinären och kiropraktorn, så jag hoppas de kan finna något fel då, för så här går det inte att rida!

Jag inbillar mig att sadel glider fram mer utan den franska jorden som jag nu har lämnat tillbaka, sedan inbillar jag mig att Fifa har proteinbrist igen, buken är uppsvälld och hon är inte vacker, så en höanalys måst göras- men nu har vi blandat balar hejsan svejsan i en hög från olika åkrar, så det gjorde ju inte saken lättare precis

Så det som behövs för att det ska bli bättre:

1. Kollad åtminstående av kiropraktor varför hon känns tyngre och ställer sig till höger hela tiden
2. Skaffa en fransk jord som håller sadeln bättre på plats nu när kalaskulan förstör lite.
3. Göra en höanalys så att jag vet exakt vad hon får i sig och vad hon behöver få i sig för att ens kunna bygga muskler.

Kul för ekonomin!

Linda




Hoho!!

Att man kan bli så glad över så små saker! Jag var och fodrade hästarna för en stund sedan. Fifa fick komma in till stallet och äta sitt lusern. När jag sedan släppte tillbaka henne i hagen igen travade hon iväg kanonfint! Ren och härlig trav! Hahaha gud så härligt! Det bara sprutade lycka inom mig!

- Hon travar hon travar! Och rent dessutom och lätt!

Aaaaah.. härligt... nu kanske man kan börja leva igen.

Linda





Ridturen idag gick..

Ja vad kan jag säga. Ridturen idag var lika bra som igår. Linda är hur glad som helst och känner en enorm lättnad i bröstet, ENORM, samtidigt som jag är rädd att det ska vända lika fort.

Vi focuserade bara på tölten idag, mycket energi och framåtanda tränade vi på. Just nu bryr jag mig inte så mycket om formen faktiskt, jag vill få Fifa supersäker på takten och ha tänket framåt innan jag beger mig längre. Vi klättrade och skrittade även lite i skogen.

Jag drog åt jorden emellanåt, Fifa har en tendens att blåsa upp sig rejält så efter en bit på ridturen sadlade jag om och kunde dra ytterligare några hål. Sadeln glider fram lite men det är faktiskt inte någon katastrof, det stör varken henne eller gångarterna, rätt som det är ska den ligga där enligt försäljaren meeeen jag strävar efter att få den lite längre bak ändå, nu tror jag magen är det största problemet om jag skall vara ärlig, ska bli intressant när vi väl tränat bort den lite.

Fifa känns kanon, hon är som vanligt igen, nu rider jag ju i o för sig bara rätt fram och hon kunde ge efter liite mera ibland, och det händer att hon ställer sig åt höger men inte lika mycket, nej jag kan inte alls känna att hon skulle ha någon typ av skada alls faktiskt, hon är glad och har jättefina gångarter, är det sadeln som är miraklet?





Linda





Att våga möta det nya!

Något har hänt med Fifa och jag tror nästan det är sadeln som är miraklet, själv älskar jag den, den är oerhört bekväm att rida i - något så fruktansvärt faktiskt! Jag som inte alls var ett fan av bomlösa, hua nej det var inte ens något jag skulle titta efter- men så är jag ändå en person som kan ändra mig och ge saker en chans, och idag är jag helt såld på sensationsadeln, jag tycker inte alls det känns något vidare skillnad att rida i sensation jämfört med en skön bomsadel, förutom att sensation är den bekvämaste hitills.

Ibland är det skönt att vara mig, bortsett från min hemska otur, jag är inte trångsynt eller tjurig på det viset att jag inte kan ändra åsikter eller pröva saker jag inte känner någon vidare tro eller intresse av för det tillfället, jag kan inte låta bli att pröva, för har man inte gjort det så tycker jag man inte kan yttra sig så mycket även om man är helt skeptisk, dessutom kan man ju faktiskt missa något helt fantastiskt. Det är många gånger jag rynkat näsan till en sak som jag sedan prövat och börjat älska.

Att våga lyssna på andra och kanske inse att det man själv kan och vet kanske inte är det bästa eller det rätta alla gånger, man måste vara lite bred tycker jag, våga möta det okända och nya.


Linda




Fifa bilder :)











Linda





Bitter bilder :)











Linda





Vände som en pannkaka!!


Lina: Den här dagen har varit underbar och jag kan leva på det här länge. Lina provade Fifa, vi satte även fast den franska jorden. Fifa länger inte steget och fuskar lite, det var det största problemet, men om hon var dålig, halt eller annat tok tyckte hon då inte. Hon tölta och trava på som vanligt. Det JAG behövde göra var att rida henne mer framåt, Fifa var mer bakåt och det vet jag redan, hon har varit ÄNNU mer bakåt förut. Hennes bästa tips åt mig var att rida på så mycket som möjligt tills vi ska till veterinären, med mycket lek och energi och få henne att länga mera på steget och fram fram fram, fast det har inte varit så lätt hitills barbacka om jag säger så ^^

Ritten: Jag red ut och gjorde som hon sa. Jisses, ja idag var det stor skillnad på hästen. Ju mer jag red desto bättre tölta och travade hon. Vi tok galopperade i skogen och jag tjoa och tjima, Fifa var duktig och ville gärna trava med lååånga steg, jag bara satt och njöt, överlycklig! Jag struntade i om det blev lite oren tölt ibland och tjosanhejsan, jag har fått det inprintad i huvudet av andra att jag MÅSTE hela tiden rida henne rent för annars kommer det gå åt helvete, men det sket jag fullständigt i idag även om jag strävade efter rena gångarter så var det inte på blodigt allvar- och detta hjälpte! Traven och tölten blev bättre och Fifa var mer framåt! Traven var så ren den kunde bli!! Jag vill bara hoppa som en liten unge här. 

Sadeln: glider förstås framåt lite men inte katastrof och jag tyckte faktiskt att sadeljorden gjorde skillnad!! Sadeln satt betydligt stadigare på hästen och jag, jag bara njuter för jag är förälskad i sensation, gud vilken skön sadel! Betydligt skönare än bomsadlar, har ni hört??? Kan detta vara möjligt??? Jag som inte ALLS gillade bomlöst, sensation har botat mig! Tror nog jag skall skaffa mig den där jorden för den är bra på många sätt, den fördelar trycket suveränt!

Sedan var jag så glad att jag lade mig mitt i hagen och bara njöt, de fick trampa så mycket på mig det ville, inget kunde förstöra den här känslan nu! Fifa go som hon är var nyfiken och skulle bara vara tillsammans och gosa med matte, Bitter däremot tror jag är lite sur på mig, måste ta lite mer tid till honom nu.

Hur kan det vända så fruktansvärt mycket? Jag är så rädd att det skall vända igen, låt den här sidan få vara kvar!

Linda





Kluvna tankar och känslor =/

Idag kommer Lina hit och ska rida Fifa. Det känns bättre att en kunnigare person som inte har några personliga band med hästen testar och känner efter hur hon känns. Så vi får se hur det går.

För övrigt känns det som om jag slits mellan två olika håll när det gäller sadeln, vem ska man lyssna och lita på egentligen när man själv inte har kunnigheten? Gå efter magkänsla jo ja, men det är inte alltid lätt det heller, skulle jag helt gå på magkänsla känns det som om det inte finns någon sadel som kan ligga stilla på min häst faktiskt och det säger jag inte för att jag tänker negativt eller deppar ner mig utan det är vad min magkänsla säger mig och har alltid sagt, den här hästen kanske inte är skapt för att kunna rida på ordentligt :P Tänk om det bara kunde komma en sadelgud och säga EXAKT vad Fifa behövde och inte behövde.  

Aja, sist Lina red så fick hon faktiskt in några rena travsteg på fialotta, det var en lycka att se! Med den oanpassade sadeln till och med:







Linda





Kusin gör framgång :) Tv-nyheterna!

Tjooh här är min låssas kusin, säger att hon är min kusin, det blir ju så :) Det var ju jaaag som ville bli författare ^^ Lite stolt faktiskt, vad roligt för henne!

--> Nyheterna <---

Linda





Förklaring till sensation

Min sadelförsäljare är en ängel, hon är så snabb och duktig med att både svara och förklara. Här skall jag visa lite bilder hon kluddat på och den text hon skrivit:

-  Var klar över att din sadel inte ligger på bogarna, vojlocken och kanten på kåpan är en synvilla. Din sadel börjar först där som knästöden är och det är iaf minst 4,5-5 cm från kanten på kåpan. Din sadel "börjar" egentligen där som den röda linjen visar - och då är hela hästens bog fri. Sensation sadlen SKALL ligga strax bakom bogbladet, du kan inte jämföra med en bomsadel




-  Kom också ihåg att din häst är en ganska liten häst och den har inte så långa bogblad som många av dom lite större Islandshsätarna. Din sadle skall ligga just precis där den själv "säger" att den skall, då ligger den i balans och ligger still.



Linda




HISS HISS HISS!

HISS HISS HISS. Idag red jag i min ridoverall för första gången då det var så kallt. Jag kan inte säga något annat än att det var det mest bekvämaste jag ridit i, åååh ne det får nog aldrig bli sommar. Inget som skavde, satt tajt någonstans, hängde eller annat obekvämt, den var PERFEKT! I riktig komfort och bra passform, inget som glider uppåt för hårt där det inte ska vara ^^ bland det bästa saker jag har må jag säga, helt klart värt varenda öre.

Basic CRW ridoverall från Hööks.




Linda





Avslöjade och tokhäst!

Jag kom nyss in från en ritt och sambo far iväg med ett hölass till en hästgård, härligt!

Sadeln test nummer två: Ja hur gick det idag då? Jo jag lade sadeln längre bak, lade anti glidpadden och längde stiglädren med två hål. Jag spännde åt jorden efter några meters ritt, så kom vi och provade tölt och sadeln gled fram, ja vad ska man göra liksom? Så hårt är det, antingen ska den ligga så pass långt fram eller så måste jag försöka "tvinga" den på plats på något vis så den formar sig i rätt läge och inte efter bogarna. Med vad? Ja säg det, jag har fått lov att låna den franska dyra jorden (Eric Le Tixerant) av en bekant som sägs ska sätta sadlarna på plats, så den skall jag testa, dock gled sadeln fram lite ändå med den jorden enligt henne, så då glider den rakt förmodligen på min jänta med. Dock fick jag en betydligt bättre och skönare sits när jag längde stiglädren, wow någon posetivt iaf.



Ridningen: Fifa var till en början tjurig och ville dra ner mig i dikena, tölten fanns typ inte. Men hästen växlar humör emellanåt och vips så studsade hon och var tokbusig. Svärmor gick med mig med sin hund så det kändes ganska tryggt ifall något skulle hända. Ibland töltade hon rent, men jag sätter mig inte riktigt ner i sadeln ibland och ibland vågar jag nog inte släppa lite på kontrollen för att tölten ska bli så bra som möjligt. På hemväg blev det ren och fin tölt faktiskt, vad jag kunde känna, nu har jag inte töltat på ett halvår snart och jag har tappat lite töltkänsla. Fifa var busig och framåt, lite väl busig? Jag hoppade av och ledde henne, då sparka hon bakåt så in i norden, studsa och flängde så svärmor tappa andan av skräck haha, jag som botat henne från hästrädslan och nu hade hon ett hästarsel rätt i ansiktet, nära!

Släppa loss lite: Då fick jag och svärmor en ide, vi stod nämligen vid den stora sommarhagen, så av med sadeln och sedan släppte jag henne lös. Iväg for en spurtande häst i alla världens fart! Hoppa studsa var allmänt tokig. Det hördes tydligt inne i skogen hur hon dundrade fram, ut genom skogen över ängen förbi oss och bortöver i världen galopp! Jag följde efter och stod en bit ifrån, ropade och hoppade lite, Fifa blev tokig sprang en bit emot mig och studsa av lycka. Min fina fina lilla tjocka ponny! Sedan var hon nöjd och ställde sig vid grinden, vi gick hem oskadda allihopa och inget mer bus..

Ren trav? I all detta bus uppe i hagen kunde jag se hur Fifa travade på fint, inte den där supertraven men jag såg ingen märkvärdig hälta och jag blev bra brydd. Hmmmm.. men jag vill nog kolla upp henne ändå, så jag är helt säker, man vet aldrig med den hästen. Jag har även kontaktat en annan bekant som är riktigt duktig på islandshästar och ridning, så om hon har tid skall hon imorgon få prova rida Fifa lite och bedömma hur hon känns..

Nu till något helt annat: Mina hästar är ovanligt runda fast de får portion. I dag kom jag på dom! Balen står en bit utanför hagen, men det stoppar inte dom, de lägger sig på tråden och sträcker sig ut, pälsen isolerar väl, vilka lurisar! Dom har alltid nå tok för sig mina pållar ^^ Men det klart, när en bal står där och frestar så, den skall vi flytta iväg.

Det var min dag i hästväg, hur var eran?

Bus Fifa förra december..



Linda





Julklappslista- vad är din?

Men hörrni! Det är ju försjutton julafton snart! Kan ni tänka er det? Helt otrolig vad tiden går fort, här blir man gammal och grå haha. Men jultomten kommer väl i år också får vi hoppas? Jag har redan fått min största julklapp i hästväg så jag är fullkomligt nöjd, min hääärliga ridoverall, dock har man väl ändå en massa annat på önskelistan och det är roligt att göra en önskelista även om man inte begär ett dugg :) Vad är eran önskelista?

Jag skulle främst vilja ha en fleece täcke åt Fifa då hon inte har något, dock tyckte jag inte det fanns så mycket som föll mig i smaken. Sedan är jag sugen på bjällersättet åt Fifa, gud vad mysigt! Det märks att jag gillar svart och brunt va ;)?





Linda





Drömmarnas land!

Så roligt när ni kommer med kommentarer :) Dock hinner jag inte svara ikväll så jag tar det imorgon, vi ska snart krypa ner till sängs och somna till någon film troligtvis, sedan ska man väl drömma en historia hela natten vilket jag gör VARJE natt, jag har nästan en hel saga att berätta morgonen därpå, helt sjuka drömmar, ibland är jag även medveten att jag drömmer och kan styra mina drömmar i vissa fall har jag kunnat hoppa ur drömmen själv och vakna- weird.

Att hästar drömmer har jag inte ens tänkt på, har aldrig stött på en drömmande häst, bjuder på en "godnatt saga" jag fann på youtube,  visst är det bedårande?




Godnatt på er och dröm sött!!

Linda





Hjälpmedel till besvärliga sadellägen!

Fifa har ett hemskt dåligt sadelläge. Sadelgjordsläget ligger betydligt längre fram än självaste sadelläget, det vill ju mer än logiskt säga att sadelgjorden lägger sig i sitt läge och sadeln skjuts då framåt.

Nu finns det ju alla möjliga knep för att försöka få sadeln att sitta på sitt rätta läge och självklart strävar man efter en välanpassad sadel i första hand. Nu får man ju ha i åtanke att alla hjälpmedel funkar inte på alla hästar och att alla hästar trivs inte med samma saker som en annan häst kanske skule göra, dessutom har märke och olika typer av föremålet stor betydelse.

Svanskappa: Jag dissar det totalt! Fifa var inte alls nöjd med denna och svanskappan spändes rejält när sadeln ville glida framåt, bara det säger ju obehag i det yttersta! Nu har jag hört att svanskappa kan vara till nytta för att hästen skall lyfta sin rygg, genom svanskappan skall den lyfta svansen mer och därmed ryggen, det säger jag ingenting om men jag skulle nog försöka komma på en annan lösning än svanskappa. Jag hade hööks svanskappa men den töljdes bara ut mer och mer, ju mer sadeln ville glida fram. Ska man ha en svanskappa bör man köpa i rejält material så den inte töjs ut och det blir väldigt fram och tillbaka med sadeln, men ändå DISS från mig!

 


Anti glid pad:  Jag köpte mig en Lightweight gelpad, väldigt tunn pad. Ju tunnare padden är desto bättre, den skall inte påverka sadelanpassningen, alltså den får inte vara för tjock så att sadeln blir något smalare på hästryggen. Min pad funkade litegrann men då hade jag ändå en felanpassad sadel (vilket jag inte visste då, då den var rekommenderad från sadelprovare) Så visst ville min för långa och smala sadel glida lite framåt. Mina åsikter kring anti glid pad är inte många, jag vill helst undvika all slags hjälpmedel för att hålla sadeln på plats, men nu finns det hästar som har sämre sadelläge och att alla sadlar glider fram på något sätt. Så i dom fallen tycker jag en anti glid pad är bättre än att sadeln ligger på bogarna, Fifa brydde sig inte ett dugg om padden. Så ja då blir det nog en HISS från mig.



Sadelgjord: Jag har en Claridge House dressyrgjord från hööks som är lite vågformad. Den "står ut" lite mer framåt mot hästens framben där den skall stoppa lite. Samma här kan jag inte säga så mycket faktiskt då jag red med samma sadel som med padden, o andra sidan hade jag denna jord på den bomlösa, men eftersom jag inte kan bedömma den bomlösa än så kan jag heller inte bedömma sadelgjorden med. Dock hade jag velat att "vågen" var lite större så den stoppade ännu mera. Jorden var inget som störde Fifa. Jag vet inte vad jag vill ge den här jorden, Hiss eller Diss då jag inte riktigt vet hur den fungerar, den kanske skulle funka bättre til en häst som inte har ett lika besvärligt sadeljordläge.



Sedan finns det förjordar och säkert något fler sätt att stoppa sadeln.

En islandshäst har oftast kort bred rygg och är ibland överbyggd baktill med liten manke, samt att sadeljordläget brukar kunna ligga lite längre fram. För att hitta en passande sadel till dessa små ryggar så behövs oftast ovanligt korta sadlar och som är byggd så den släpper baktill annars skjuts den framåt, dessa små sadlar brukar ligga i ponnystolekar, 15"-16,5" Observera att en fullvuxen rumpa skall få plats i sadeln! Där har vi ju ett vanligt problem med dessa islandshästar.

Ett annat problem är om bröstkorgen är ovanligt stor, hästen ser ungefär ut såhär över ryggen () sadeljorden vill lägga sig i normalläge, "kulan" skjuter såklart fram jorden och då hänger sadeln på, sådana hästar är omöjliga!

Så kanske en del har fått en lite bättre förståelse kring varför alla dessa hjälpmedel finns, självklart strävar man efter en välanpassad sadel till sin häst, men finns det en orsak till att allt glider fram blir det väldigt svårt. Det går inte riktigt att jämföra med de stora bruna, ingen sadel glider fram på Bitter, inte ens oanpassade sadlar, han har ett bra sadelläge och bra sadeljordsläge, dessutom får han inte den där runda kulan som de lite mindre hästarna har tendensen till att få, samt har han en hög manke som stoppar lite. Jag säger inte att det är lättare att finna en välanpassad sadel till stora bruna, men det jag menar är att det oftast inte har de här vanliga problemen som islandshästen har så sadeln glider framåt, de behöver oftast inte en pad eller svanskappa för att stoppa en sadel.

Observera att man i första hand skall hitta en välanpassad sadel som ligger bra i sadelläget, man kan inte köpa en för lång eller kort sadel och sedan använda hjälpmedel efter det.

Linda




Sensation sadel provad! Bilder!

Nu har vi hämtat ut sensation sadeln! Min första reaktion när jag såg den var att den såg riktigt fin ut faktiskt. Bilder gör den verkligen inte rättvis. Bara av att ta på den så kändes den stadig och mjuk. Jag har hört och läst en del att det skall vara bökigt med stiglädren, inte ett dugg, behövde inte ens kolla instruktionen, lätt som en plätt, lite likt western och där är man ju hemma.

Lade sadeln på hästen, satte mig på hästen. Jag får inte lika bra sits som i albion sadeln tyvärr men helt ok! Dock skjuter Fifa sadeln åt vänster hela tiden så det var inte lätt att försöka sitta bekvämt- fast trots detta så var den faktiskt bekväm att sitta i! Fifa verkade inte bry sig så hårt över sadeln, däremot att jag satt på henne, hon hade energi och var busig! Usch ibland kändes det som om hon skulle kasta av mig och därför vågade jag inte prova tölta ordentligt eller ens försöka trava/galoppera, mesen som man är. Redan igår vid promenaden var hon full av energi och studsa och hoppa som en tok, superbusig!

Jag tyckte den gled fram, den låg iaf för långt fram, men jag är inte van vid sensation eller bomlöst överhuvud taget, jag har tagit lite bilder när jag skrittar på gården så ska ni få se. Jag red ut en sväng, observera att det inte blev några nerförsbackar och endast 10 minuters ritt, mer tordes jag inte haha, hon var en bomb!

Jag testade tölta och jag tyckte faktiskt det kändes bra, de få stegen jag bad om. Fast den är väldigt långt fram, detta var det ända jag störde mig på, eller tar jag fel? Det känns långt fram. Det står ju att sadeln skall ridas i 10 timmar innan den format sig efter hästen, så jag kanske inte ska dömma för fort?

Trots att jag tyckte den gled fram så fann inget direka "skav" märken på ryggen konstigt nog, nu red jag knappt heller, efter en timmes ridtur med galopp, tölt och trav kanske det är annat.

Så vad tycker ni enligt bilderna? Nu är bilderna bara tagen de första minuterna hemma på gården, alltså INNAN ridturen.









Testa tölta smått





Fifa fick lite fnatt







Lakanet under







Linda





Jean- Francois Pignon

Jag får så mycket känslor när jag ser denna karl samspela med sina hästar, jag blir både glad, rörd, avundsjuk och en smula deppad. Deppad? Haha ja men jag har noll kommunikation med mina hästar om man jämför med han, han är helt sagolik karln! Tänk om man ens kunde få en smula av det han har. Han är verkligen född med gåvan, helt otrolig. Även om vissa trick är inlärt efter tid och rum så har han ändå lyckats skapa detta tillsammans med sina fina hästar och det krväs en god kommunikation, tillit och känsla för att uppnå det, nej jag ryser, lite mer av såna hästmänniskor i världen vore inte fel. Jag har alltid varit mer intresserad utav kommunikation än ridning, även om båda delar är helt fantastiska.

Mansdominerande. Ja om man tänker efter lite så är det faktiskt männen som gör stora karriärer och framgångar inom hästkommunikation, jag vill tro att vi kvinnor har kanske inte samma lugn som männen, kanske har vi lite väl mycket hormoner i kroppen? :) Vad det än är så verkar mannen ha något som kvinnan saknar? Eller? En spontan tanke bara, självklart finns det framgångsrika duktiga kvinnor också men männen dominerar där: Tobias Larsson, Hempfling, Monty Roberts, Parelli, Honza, Pignon mm
 
Första gången jag såg Pignon var under en intervju för några år sedan på svt. Det var verkligen superintressant och man var helt mållös.

I en intervju talar han om att det största problemet hos människan är att hon blandar in känslor när det går dåligt- vilket inte ger lyckat resultat. Jag visslar lite åt sidan jag. Han har ju fullkomligt rätt. Det spelar ingen roll om jag inte handlar efter mina känslor, hästen känner om jag är besviken eller ledsen. Den där mänskligheten, att få så mycket känslor, tänk om man bara kunde koppla bort det? Han talar även om att hästen är inte gjord för att arbeta med människan men den domineras av människan vilket gör det lätt att påverka den.

Pignon turnerar runt europa med sina åtta hästar och har showat i närmre 30 år. Hans första häst som liten pojke var Gazelle och redan där började ett starkt band växa mellan han och hästen som till och med följde honom till skolan. Pignons familj hade inte ekonomin för någon dyr utrustning så det fick bli barbacka ridning och det ser vi ju än idag har gett goda resultat. Företaget var till en början ett familjeföretag där han främst arbetade med sin bror Fredrik. De uppträdde med sina hästar tillsammans men under senare tid gick de skillda vägar för att göra solokarriär. Idag är Pignon stor och framgångsrik, populär över hela europa med sin frihetsdressyr, Tobbe Larsson kan slänga sig i väggen ;) Läs mer på Pignons Hemsida




Linda





Längre film på Hickstead- "döds ryckningar"

Det är många som har med tragedi skrivit om hopphästen Hickstead där han helt plötsligt faller ihop ute på banan och dör. Fruktansvärt. Undra vad som är dödorsaken, det såg riktigt otäckt ut, fann en längre film där han ligger dödsrycker, det tyckte jag var väldigt obehagligt och när folket i full fart springer ut och försöker ta av utrustningen. Chockerande.

- Men herregud, den håller på att dö, den håller på att dö, den dör! Utbrister reporten.

Här är då en längre film, 37 minuter framåt så kommer Hickstead in på banan.

--> Filmen <--

Linda





Vad tycker du om sporren?

Många skriker rätt ut när de hör ordet sporre, för något sådant skulle de aldrig använda på sin häst, men vet de egentligen sporrens inverkan och syfte? Vet de hur en sporre skall användas korrekt?

Jag tycker inte alls sporre är ett fel hjälpmedel om man vet vad man gör. Med sporren kan du snabbt ge hjälpen utan att påverka "störa" sitsen eller benen. Sporren förstärker alltså skänkelns inverkan.

Vissa hästar blir dessutom skänkeldöva, då brukar en sporre kunna komma till hands, det är inte ett slags straff där man hackar porren i en skänkeldöv häst man är ut efter utan sporren blir som ett pekfinger, det ger liksom en större effekt än en tryckade handflata, men är hästen skänkeldöv bör man gå till sig själv! Har du "förstört" hästen med skänkeln kanske man bör tänka noga igenom vid användning av sporre.

Nu kan detta låta obehagligt och visst kan det bli det, om man använder den på fel sätt och i fel tid. Felet blir om man petar rätt utifrån och in i hästen med sporren, den skall arbetas nerifrån och upp, "glida" med hästens sida. Alltså skall sporren inte nudda hästen när du arbetar korrekt med skänkeln, den skall komma fram när du lyfter din häl. Du skall dessutom veta när sporre snabbt skall tas bort från hästens sida, sitter du och använder den i onödan kan sporren få en motsatta effekt och ger mer skada än nytta.

Observera att man inte bara kan springa i butiken och köpa sig ett par sporrar och sedan hoppa lätt som en plätt på hästryggen, för att veta hur man skall göra något krävs erfarenhet och kunnighet, att för att kunna lära sig något krävs kunnig hjälp. Eftersom nu sporren, liksom skarpa bett, kan orsaka väldiga skador vid fel användningsätt så bör man ha lite kunnighet.




Linda





Bjartur fra Leriulaek

Fina hästen, yummi!



Linda





Förslöade hästar!

Mina hästar är verkligen förslöade, de rör sig knappt. De bara står och hänger på samma ställe, väntar endast på mat. Jisses är det vädret som gör dom såhär? Det är ju verkligen ett riktigt skitväder, jag är ingen vintermänniska men nu får snön ta och komma alltså, det är alldeles lerigt, mulet, dimmit och varmt ute- USCH! Är det bara mina hästar som bara är slöa och uttråkade?

Det går verkligen inte att fota nu, korten blir trista och fula, Bitter är rätt svår att fota vid mulet väder.

Idag väntar jag förhoppningsfullt på posten, tror min avi ska komma idag så jag får hämta ut sadeln! Skall även ta en tripp till Jennifer, kika in hennes nya pålle!

Detta fann jag i hagen idag, Fifa på sin lilla sten :)









Linda





Ny header och design

Oj vad rosa va! Jag blir aldrig aldrig nöjd med varken header eller design, jag kan helt enkelt inte med blogg.se riktigt. Men men nu får det vara ett tag :)

Här är några andra header jag funderade på, valde jag fel?: 





Linda





Ett år idag! Hurra hurra!

Hipp hipp hurra! Idag är det ett år sedan jag köpte Fifa :) Vad tiden går fort.
Det blev inte så mycket till firande tillsammans med hästarna, istället köpte man sig en god kladdkaka och åt
hos svärföräldrarna. Jag minns dagen så väl när hon kom hem hit. De förra ägarna skjutsade hit henne själva tillsammans med Hlin som stöd. En liten luddig boll hoppade ut ur hästbussen, ihopsläppet var väl inget speciellt, Fifa gick raka vägen till höbalen hon- såklart.


Första mötet

Jag minns även den gången jag upptäckte annonsen, hon låg inte ute på marknaden som blocket eller hästnet utan jag kom in på deras hemsida av en slump och såg där att hon var till salu. Först skrev jag ett mail och fick svar ganska fort, det lät verkligen toppen. De dåvarande ägarna ringde upp mig (om jag minns rätt) och hade precis kommit hem från utlandet, vi pratade ett bra tag och det lät bättre och bättre i mina öron. Dock hade jag lite svårt att förstå vilken häst hon pratade om ibland, det var en Fiva och en Fina men aldrig en Fifa. Jag fattade inte att Fifa uttalades Fiva och emellanåt lade ägaren in historier om Fifas syster Fina.. haha vimsigt men vi bestämde att jag skulle få komma och provrida till kommande helg.

Jag skulle komma på söndag och den fredagen var jag på bio i stan med en vän, dock blev jag fruktansvärt sjuk. Hög feber och frossade något så innerligt, så dålig som jag var då hade jag nästan aldrig varit. Hela jag skakade, frös och hela kroppen värkte, svetten rann och febern var skyhög. Helgen blev lång och hemsk i soffan, trots detta kravlade jag mig upp och for iväg mot Brunflo på söndagen. Jag struntade totalt i hur dålig jag var, jag bara måste träffa hästen! Vägen dit var jobbig, illamående och frossa, varm och slö, dock blev jag piggare när vi anlände till gården och där stod en flock med ulliga raggsockor, jag såg Fifa direkt! Inte mycket till världen haha :P

Ägaren följde med in till hagen och hela flocken samlades runt oss, utom Fifa, hon stod någon meter bort och glodde. Hennes föl dock kom fram direkt och skulle ha all uppmärksamhet, även Hlin. Jag blev lite besviken när Fifa aldrig kom fram men hon lät mig få kela och mysa med henne när jag kom fram. Min första reaktion var
- Shit vad liten! Hade jag glömt hur små islandshästarna var?? Shettis ju!
 Vi tog Fifa och någon fler häst till stallet. Sadla och tränsa och tog en tur tillsammans med två andra. Lugn och snäll var hon, vi red förbi ett vägarbete och Fifa brydde sig inte ett tjota. Det var riktigt mysig och jag kände mig hyfsat trygg på ryggen faktiskt, galoppen var inte speciell snabb men jag hade massor med olika förklaringar till det.

Det sista jag krävde var att ta en promenad med Fifa själv. Sagt och gjort, jag Fifa och Martin lämnade gård, flock och föl. Jag ville veta hur hon reagerade. Inte en reaktion! Redan där hade jag nog bestämt mig :) Dock väntade vi en vecka innan jag hörde av mig och beslutade för att köpa henne.

Ingen sagoberättelse precis haha! Idag är hon social och go såklart, med lite tid släppte det!

De första bilderna:









Linda





Jag har en till blogg nu!

Nu har jag startat en ny blogg. Dock ej hästblogg utan en vardagsblogg om mig och mitt liv. Jag vet att det sitter folk där bakom datorskärmarna som läser min blogg men som inte är hästmänniskor, så jag tänkte äh vad sjutton vi kör på en till som kanske är mer "lämpad" för dom :) Vi får se hur engagerad jag kommer bli i den..

--> Min andra blogg <--

Linda




Snygga träns- vad jag har och inte har!

Jag är ju kär i de tjockare tränsen, huuuh, grymt snyggt! Dock är de alldeles för stor för min lill skrutta, haha hon skulle ju drunkna i dom, dock vet jag en som skulle passa kanon i det ;)

Tänk om Bitter hade detta träns :D Mumma!! Svart eller brunt skulle nog inte spela någon roll. Han skulle bli grymt snygg i det!


Hööks Aachenträns Lifford Claridge House 499:- (billigt!!)




Fifa skulle faktiskt passa riktigt bra i dessa träns, först har vi ett vanligt ponnyträns med pannband i strasstenar för endast 229 :- på hööks




Sedan detta gudomligt söta Claridge House ponnyträns från hööks i rosa för priset 399:-


Jag vet nu är jag inne på dressyr stuket men jag tycker dressyr överhuvudtaget är så otroligt snyggt. Det känns så stilrent på något sätt.

De träns hästarna har nu:

Fifa

Om jag bara minns vad detta var för märke, var det Kingsland tro? Det är väldigt gammalt men ack så snyggt!



Ett islandsträns Claridge House (som jag vann av isbitarna.se)



Ett Globus träns köpt från blocket ^^



Bitter

Tro eller ej men jag har för tillfället bara ett träns åt Bitter och jag vet inte ens märket, det är något billigt  "skit" som jag fick med honom, sedan har han haft något billigt westernträns från börjes men det är inte aktuellt längre ^^ Tänk ett nytt snyggt tjockt dressyrträns- MED nosgrimma då såklart, mm mumma, men då måste han ju ha en dressyrsadel med *vissel*



Linda





På promenad med grabbarna!

Pang säger det så är jag helt plötsligt tillbaka med flera inlägg under samma dag :P

Kom nyss in från en mysig promenad. Jag, Martin, Elmo och Bitter :) Jättemyspys. Älskar när det är mörkt ute och man klär både sig själv och sina djur i reflexer, nog för att vi hade gatulysen över oss. Fifa bryr sig inte ett dugg om att bli ensam i hagen, konstiga häst!

Bitter har blivit hur lugn och cool som helst sedan han kom hem igen, jag pysslar med honom varje dag jag är hemma och det behöver han för att vara så harmonisk och avslappnad som möjligt. Står han mycket utan någon vidare "kontakt" eller samspel med en människa blir han nästan förvildad..Nu är han tam igen ^^

Min fina fina lill kille <3 Bild från i våras..



Linda





Finare man under vintertid?

Det här är femte gången jag försöker skriva ett inlägg, pang säger det så försvinner internetsidan, man blir inte lite hysterisk?

Jo det jag försöker komma fram till är att jag tycker Fifas man är betydligt finare under vintertid,Det kanske är bara kylan som gör skillnaden, att den ruggar upp manen :P?  Generellt brukar hästarna klia bort en del av manen under sommartid men det tror jag inte är i det här fallet..

Titta så fin hon blir :)







Såhär ser hon ut nu, observera att bilden är två veckor gammal och hon har betydligt mer päls ^^



Linda





En liten film

Men visst är vädret konstigt? Borde det inte vara kallt nu med vit mark? Var är snön? Istället är det flera plus grader ute och regnet öser ner, den 4 november. Hmmm..

Trots dessa spökväder tog jag ut båda mina lurvar,borsta och pyssla, tricktränade lite också.

Fifa slängde fram benet direkt när hon såg vad det var frågan om, dock tänkte jag börja med något nytt idag nämligen yoga, min häst är vig må ni tro, jag började lätt att locka henne bak till rumpen med morot, easy! En riktigt yoga får hästen lyfta upp bakbenet, jag ska ta och läsa lite kring den här övningen, har faktisk aldrig gjort det förr.

Bitter tränade jag back på ordkommando, han är superdukig på kroppsspråk men jag skulle vilja göra det ännu bättre - genom att bara säga back vill jag att han skall backa tills jag säger stopp :) Vi tränade inte så värst länge och jag använde spöet och kroppen till hjälp vid backning samtidigt som jag lade till ordet back, tränar lite lättare tricks tills vi skall komma till en liten större utmaning, nämligen snurr, ja vi får se hur engagerad jag är i det här ^^

Nu står de ombäddad i hagen och mumsar hö.

Har du några tips på trick eller annat roligt får du gärna komma med dom! De resterande veckorna kommer jag träna dom från marken, mycket kommunikation :)

Alltså, ni får ursäkta den här filmen var inte tänkt att jag skulle lägga ut, men jag måste visa att det går lite framåt i den spanska skritten, dock var det inte hennes bästa dag och husse hann inte med att filma när hon var som mest på hugget.  En annan drog på sig sambos mjukisbyxor, hans stövlar och en gammal jacka sedan man gick i sexan hahah, aja man får bju lite på sig själv ibland. Tro eller ej jag har bara tre låtar på datorn så av dom tre blev den här ^^ Här tränar vi enbart ena sidan, den lättaste.




Linda




Såhär blir det..

En sak skall världen ha klart för sig även om jag har grävt ett av mina djupaste hål kommer jag helt klart förtsätta kämpa för det jag älskar, jag kommer aldrig ge upp, aldrig i livet, vi får gå igenom blod, svett och tårar, dom betyder så oerhört mycket för mig, vi ska fixa det här!  





Jag fick nyss svar på att både Fifa och Bitter fick en tid hos min gamla veterinär den 21/11 (Där finns även min gamla kiropraktor på plats). En lättnad. Nu är det bara väntan som kommer att plåga.

Linda





En svår och en lätt! Hur är din?

Jag har kommit underfund med att jag har en lätt häst och en svår häst när det gäller att kunna läsa av. Fifa visar tydligt när något är fel vilket jag förr trodde var tvärom, saken var bara den att jag aldrig riktigt fått sett hennes rätta jag förren efter alla behandlingar. Bitter han säger inte så mycket, han är glad bara han får mat och kärlek oavsett smärta.

När jag köpte Fifa: Seg, slö, trodde hon var lat (kan vara så) svårt för traven
Efter behandling: Pigg, busig, allert, fin luftig trav och mötte en i hagen i världens nyfikenhet
Nu: Slö, grisepassar, kommer inte när jag ropar och allmänt "uttråkad"

Kan det vara så att jag för första gången fick se min rätta häst efter behandlingen? Men det är ju ändå bra att hon visar tydligt när något är fel. Hästar har helt klart perioder, men Fifas period har varit länge nu och går bara utför. Efter en veckas vilning är hon sämre, hon grisepassar bara nu. Det hade kännts bättre i kroppen om hon varitunder behandling ända fram till nu, att hon gått sakta framåt istället för att bli bra och sedan pang dålig igen, det skrämmer mig! Är det verkligen normalt? Vi var ju bara under igångsättning och jag har ju faktiskt inte ridit henne så mycket under hela den här perioden, jag blir rädd..

Bitter är svår. Han visar sällan om han har ont. Det har jag enbart märkt vid vissa övningar i ridningen ifall han inte kan utföra en viss rörelse exempelvis. Annars är han väldig pigg och allert, blir aldrig sur eller slö. Han är liksom sitt vanliga jag. Visst är det bra att ha en häst som aldrig blir irriterad eller grinig, som alltid är med på noterna, men man vill fortfarande veta om hästen mår bra eller ej och där är Bitter en stor utmaning!!

Hur är era hästar? Visar dom när något är fel?

Här var Fifa som gladast, piggast och finast i både ridning och allmän vardag!




Andra gången jag någonsin travat på Fifa!



Linda





Haha ja du livet är väl underbart?

Haha ja man skrattar av lycka här (ironi), skåda mitt liv! Jisses, ja ne men vill någon byta så varsegod. Jag är till 99% säker på att Fifa har ont igen, jag och sambo gissar på bakbenen, möjligtvis höger bak men det är omöjligt att se på en islandshäst som passar sig framåt och strular ihop gångarterna hej vilt, jo visst hon travar inte längre, hon grisepassar, är otroligt seg och ser inte glad ut. Veternär tid bokad den 21 november, förmodligen följer Bitter med om plats finns och om vi får tag i en boggievagn.

Nemen oj då, min sensation sadel kommer till veckan (som jag väntat länge på nu), men vad roligt, precis i lagom tid. Vi får helt enkelt köpa den och skita i öppet köp, jag kan ju inte veta om Fifa går dåligt pga sadeln eller smärta, så att TESTA den är onödigt, visst kan jag se om den ligger där den ligger men jag kan aldrig veta om den passar eller är bekväm för Fifa under ridning.

Jaha? Hur sjutton kan hon blir skadad/dålig igen? Är det kroniskt eller vadå? Bör jag röntga benen? Jag fattar ingenting, ingenting. Jag vet iaf att en håller på att gå in i väggen här..Jag vet inte vad jag ska ta mig till, jag är så ledsen och mår så dåligt, jag är helt förvirrad och vet inte riktigt vem jag skall vända mig till, är det jag som skadar min häst hela tiden??? Eller vad är det frågan om?? :´( Varför kan det inte bara få vara bra??



Linda





RSS 2.0