Nosgrimmans funktion

Tanja hade en liten föreläsning för mig ang nosgrimmans funktion och var den sitter som bäst. Lite intressant tycker jag att bolla med varandra, jag har själv inte riktigt funderat så starkt på det ämnet så det var ju intressant att höra.
 
Tittar man på denna bild ser man tydligt var skelletet blir som ömtåligast. Här sitter nosgrimman/tränset bra, sätter du den längre ner blir skaderisken större. Det här är en Rambo Mickelm Multi nosgrimma, eller träns rättare sagt, ser verkligen ovanlig ut men tydligen skall denna fördela trycket väldigt skonsamt utan att klämma på känsliga nervbanor.  
Man skall räkna en till två fingrar mellan hästens kindben och nosgrimman. Nosgrimman får inte ligga och skava mot kindbenet men får heller inte sitta för långt ner vid den ömtåligaste nosgryggen.
 
Här sitter nosgrimman perfekt från den ömtåligaste delen av nosryggen och precis nedanför kindbenet, den får absolut inte sitta längre upp.
 
 
 Något jag funderat lite på är kring hackamoret, där kan det ju bli lite tajt med tanke på att skänklarna ligger som ovanför självaste nosremmen och skall du då få upp hackamoret på rätt plats så far även skänkelns övre del upp mot kindbenet, det beror lite från häst till häst men en häst med litet huvud så kan det kanske bli lite tajt? Jag hade hackamoret alldeles för långt ner ett tag men det var ju medveten om pga det träns där det inte gick att höja mer.
 
 
Hur blir det då med remontnosgrimman? Tanja klurade lite på det och faktiskt så har hon ju en poäng i det hela. Remonten sitter ju väldigt långt ner. Hmm ja det tåls att fundera på lite saker, härligt Tanja att du fick igång min hjärna, har jag lite mer att snurra och fundera om :)
 
Linda
Diss

Viktboots från Jacson dissar jag. Funkar om man inte har annat och om man har lite tålamod, men det är en usel passform, den formar ju knappast runt hästens hov. De far av lätt och remmarna spricker på en gång, går remmarna sönder helt är det bara att kasta bootsen eftersom dessa inte är utbytbara. Det negativa med läderboots är att de blir tyngre vid blöta dessutom. Nej tummen ner för dessa. G-boots har betydligt bättre passform med en bättre remfunktion.
 
 
Linda
Mer inramat

Jag tränade för Lina idag igen. Det är inte det att jag vill träna för henne mest för Fifas utveckling, utan för att jag skall börja tänka rätt igen och få någon bukt med min ridning, jag måste liksom nöta in saker för att det skall fastna. För tillfället har jag tyckt att jag inte riktigt rider med hela min kropp, jag vet inte varför men det känns om om kroppen hänger och slänger. I våras tränade jag iaf två gånger i veckan för Lina och både jag och Fifa utvecklades enormt, sedan blev hon sämre igen och det är ju ett tag sedan, så efter det har man inte tränat på samma sätt och lika mycket, det har mest blivit uteritter, så ja.. jag tappar nog en hel del ridning på det sättet och Fifa kommer på hur hon skall komma undan, så nu är det mycket focus på mig samtidigt som vi självklart focuserar på Fifa och att vi kommer framåt.
 
Idag jobbade vi tölten i en större ram, Fifa klarar detta nu hon är så pass stark och balanserad för detta. Förr har hon fått jobbat på i sin egna balans, nu går vi ett steg fram. Kortare tyglar och högre form, jag har en tendens till att ha liiite för långa tyglar vilket gör att jag tappar en del av hästen. Så det var rätt ovant att rida med så pass korta tyglar, men det gav ju resultat och tölten blev bättre. Höger varv helt klart lättast. Tappade hon takten lite så korrigerar jag detta antingen genom att böja henne eller så flyttade jag baken en aning (något nytt vi börjat med) då kommer takten tillbaka. Tölten är inte lika powerfull och häftig som den var förut men den är ändå så pass bra och fin där hon trycker på med bra kraft emellanåt.
 
Traven jobbade vi också mer inramat, den är ju som sagt lite svårare den gångarten, men hon har verkligen fått in ett travtänk, det är inte alls lika svårt att få in trav och heller inte så svårt att få den ren, så därför går vi ett steg längre och börjar även här korta lite på tyglarna och försöker få upp henne mer. Höger varv gick bäst, vänster njaaa så där, lite svårt att få in traven med den ramen samtidigt som jag kände att hon var på väg ibland, då är det viktigt att en annan gör rätt på en gång.
 
Galoppen var fin, det är så roligt att den gångarten visar så starkt hur den utvecklats. Förr kunde vi inte galoppera på plan mark rätt fram och nu kan hon ta en rund galopp på volt, himlans roligt.
 
Duktiga pålle :) p.s ska höra om någon kan fota oss nått
 
 
Linda
 
 
 
Sorry

Förlåååt hörrni med kommentarsvaren, det här börjar bli en vana men jag känner inte alls för det här med blogg längre, jag vet inte men jag lägger mer tid och energi på verkligheten, jag känner att det är inte lika viktigt att ta med kameran o.s.v. Nog för att jag älskar att fota men jag är ganska less på att det alltid är jag som fotar jämt, tänk om en annan kunnat vara lika engagerad som jag, så slapp jag själv släpa med mig den hela tiden ;)
 
Linda
 
 
 
På med vagn :) Film

Vi tog vagn ikväll igen. Tre varv runt gården denna gången. Fifa verkar bli van nu, dock har hon lite svårt att stanna och stå stilla, Martin fick ingripa ett par gånger annars välter na ju vagnen, piss vagn, aja jag fick nöja med mig halvhalter där ett tag sedan blev det faktiskt ett par fina stopp på slutet. Hon var kanonduktig :)
 
 
 
Linda
Dagens pass med Lina

Idag tömkörde vi Fifa. Puuuh vad man fick springa med, en annan fick verkligen bevis på sin dåliga kondis. Fifa däremot har toppkondis, hon skrattade nog gott åt oss. Traven blev finare mot slutet, ren och luftig dock önskar jag hon kunde länga fram lite bättre, men det kommer väl, hon vinklade ju verkligen in haserna mycket bättre nu iaf, härligt!
 
Sedan tog vi väl en timmes paus kanske i gruset och bara surrade medans Fifa stod och sov. Vi är duktiga på att surra jag och Lina ;)
 
Efter det blev det lite ridning. Jag har tyckt att Fifa tappat lite tölt, jag vet inte riktigt vad jag skall göra. Felet var bara att jag tappat power igen i mig själv. Lina hoppade upp och red med power fram och tillbaka, tölt, galopp trav, bytte varv hit och dit i bra tempo. Då såg matte själv hur både tölten och galoppen trillat fram så fiiiint! Galoppen var ju bara för bra :D Rund och fin, hon har verkligen utvecklats lilljäntan. Glad och på topphumör var hon också. Jag satte upp och min feghet kom fram på en gång, jag var tvungen att ha lite jävlar anamma i ridningen med mycket fart böjningar och varvbyten, det var ju bara det att jag trodde vi skulle gå umkull hela tiden så jag liksom håller in henne och då kommer inte alls den där fina runda galoppen fram, sååå Linda måste bli lite mer modig igen med mer jävlar anamma, som jag var i våras. På slutet släppte jag åtminstonde en del av kontrollen och avslutade med fina gångarter.
 
Fifa är smart, något så otroligt, hon vet så tydligt hur hon skall göra för att komma undan jobb. Ibland kan man tro att hästen har riktiga smärtor någonstans och står vid vallgraven, men det går inte Lina på, hon har vid det här laget lärt känna min lilla häst och ser direkt om det är dumheter. Även om Fifa har en enorm vilja till att vara till lags och arbeta så vill hon ändå försöka att göra det så lätt som möjligt för sig, det gäller att vara riktigt smart själv. Ibland stoppar min okunskap mig och där får Lina hoppa in och visa, men så är det, man kan inte allt och det är därför man tränar, jag har inte den lättaste hästen men inte den svåraste heller, hon är riktigt rolig att rida man får bara kämpa lite hårt ibland :)
 
Linda
Fifa i våras

Ja nog har hon blivit betydligare finare nu alltid, eller vad säger ni ;)?
 
Linda
Rankleven och lite körning :)

Det blev en sväng upp på rankleven idag tillsammans med Jennifer och hennes Silver. Elmo hängde på han också. Det är världens bästa klätterbacke med en enormt vacker utsikt över hela byn, jag vill nog inte påstå att det är en backe heller, mer ett berg haha. Fifa var inte ens svettig :O Sadeln den gled bak, måste skaffa en brösta om jag skall klättra i såna branta backar. Fifa var pain in the as iaf, man kan fan tro att hon är svenskfödd, jag vet inte hur många gånger jag röt och drämde till henne, hon skulle äta äta och äta, ååh man blir frustrerad efter ett tag, hon är såååå envis, nej då är hon inte alls rolig och det spelar ju ingen roll om det blir en riktig smäll heller, fem sekunder senare dyker hon ner igen, fy på henne!
 
Hon var dock duktigare på kvällskvisten då jag körde henne igen. Martin gick bredvid med grimskaft men lite mer bakom denna gång så Fifa fick gå först. Det går bra det ända är att det blir liiite otäckt att vända, vagnen är alldeles för lätt och kan tippa och Fifa hon har så jäkla bråttom i svängarna. Hon vill dessutom inte riktigt stå stilla, då står hon och slänger med arslet fram och tillbaka och tar i skaklarna, det kan ju också bli lite tråkigt, vagnen är lätt som en fjäder. Blir Fifa tjurig så går hon emot och detta är väl det mest negativa, speciellt när det handlar om körning, hon har liksom ingen respekt för grejorna, annars gick det ju bra! Haha nu lät det som om hon var värsta snorungen idag, ja hon var liiite jobbig den här gången men so what, vem har inte såna dagar? Och man FÅR bli arg!!
 
Gammal arkivbild :)
 
Linda
En tillbakablick - häst i kvicksand

 
Linda
Midsommarfest

Ett väldigt ohästigt inlägg. Jag hade kanonroligt igår, mindre roligt i morse som vanligt men åh det var det värt :) Jag o Lina med hennes syster i bakgrunden och Mattias med tummen upp!
 
 
Linda
 
 
 
Bio: Panic room

 
 
 
Handling: Med Jodie Foster, Jared Leto och Twilight stjärnan Kristen Stewart. En bra spännande film om en mor och dotter som precis flyttat in i ett nytt hus. En natt får de plötsligt besök av ett par inbrottstjuvar, som tur är huset utrustat med ett skyddsrum som mor och dottern hinner gömma sig i, det dom dock inte vet är att inbrottstjuvarna vill just in i det rummet.
 
Full film nedan
 
 
 
Linda
Idag

Lika bra jag skriver ett inlägg nu för snart är det grillfest här hemma.
 
Vad har vi gjort idag då? Ja jag tog Fifa på strandvägen med de nya G-bootsen och körde övergångar i trav, tölt och galopp. Hon har helt klart fått mer balans och styrka i både trav och galopp. Dock verkar det vara lite motigt ibland, hon viker huvudet en aning åt ena hållet.
 
Bitter tog jag också ut, jävlar anamma vilken fart, gasade lite, tyckte han var kul ;)
 
Nej nu kom folket ha en bra kväll!
 
Linda
My guys!

Just ja, glömde totaly bort att skriva om grabbarna grus.
 
Elmo och jag gick ner till sjön där vi lekte och plaska i vattnet. Lill killen var helt lyrisk och fick fnatt på stranden, flög i vattnet och hämtade godhjärtat de pinnar matte slängde ut. Mammas pojk!
 
 
Bitter tog jag på en promenad, han fick också gå ner en sväng till sjön där han enbart fick doppa sina ben men verkade belåten med det och plaskade förnöjt. Min fina prins.
 
 
Linda
På en midsommardag

Jag och Lina spännde fast rockarden på Fifa för första gången, så man kan säga att jag körde henne idag :) Jag satt bak i rockarden och styrde och Lina gick bredvid med ett grimskaft, körde två rundor runt gården. Det gick verkligen jättebra. Hon kunde bli misstänksam ibland genom att stanna till och gå emot skaklarna, men gjorde ingen större sak av det. Nej det gick lysande.
 
Sedan tog vi ner hästarna till sjön och badade. Vi simmade omkring med våra pållar, skrattade och mådde gott, en perfekt midsommardag!
 
Nu blir det grillat.
 
 
Linda
Gör er redo

För ett riktigt midsommar inlägg sedan. Förhoppningsvis ^^ Vi har stråååålande väder, varmt och skönt. Kanske en riktig sommar är på väg?
 
Det blir i alla fall en hästig dag. Vad ska ni göra? Glad midsommar på er :D
 
 
Linda
Körning med Fifa på släp :)

Idag tog vi min rockard och spännde för Sjöfn. Hon är så snäll den hästen. Fifa tog vi på släp som handhäst och Jennifer red sin Silver bakom. Så körde vi ner till strandvägen.
 
Det var ovant att köra vagn, haha vilken mespropp man är egentligen men rockarden känns inte speciellt stadig heller, liten och för lätt men men det går ju. Fifa var duktig, hon både trava, galoppera och grisepassa bredvid. Hon såg inte mycket ut till världen. Vagnen brydde hon sig inte ett dugg om, hon hängde bara på, jag fick dock vara noga med att hålla henne i avstånd från vagnen. Sjöfn hade en enorm power i traven när hon drog oss framåt, häftigt att gångarten kan ändra sig så pass.
 
Det var en vacker och solig dag, vi njöt för fulla muggar alla tre, jag tror hästarna njöt också. Dock skakade jag bara på huvudet och undrade vad jag köpt för en liten skavank, traven var inte ren, hackig som vanligt, hon landar med vänster fram före högerbak. Galoppen var lite flack och passtaktig. Fula ankungen tyckte jag. Fast efter ett tag var det som om allt släppte, hon fick en ren trav, längde på steget ökade tempot. Galoppen blev ren och rund och hon lyfte fram mera, frustade och såg riktigt glad ut, efter lite uppvärmning så ;) HÄRLIGT!
 
 
 
Linda
Bootsigt värre

Idag blev det inköp av boots, ett par G-boots 240 g och ett par Expert Equi-Guard neoprenboots från hööks som jag tänker ha baktill på Fifa.
 
Mina viktboots i läder av Jacsson är inge vidare, de har rätt så dålig passform och de åker ju bara av. Läderremmarna börjar spricka ordentligt så det är bara en tidsfråga innan remmarna går av helt och dom går inte att byta så då är bootsen i princip förstörda. G-bootsen har en bättre passform och verkar även sitta kvar bättre, remmarna är också utbytbara.
 
 
Neoprenbootsen köpte jag som sagt för att ha batill på Fifa. Jag har ju gummibootsen men jag gillar dom inte, det blir lätt skav av dom med den "vassa" kanten och jag inbillar mig att hett gummi ger skav, hon fick ju som sagt skav av dessa tidigare och det tog en väldans tid innan det läkt. Jag har ju ett par rosa neoprenboots men för det första är det inte så vackert att bara ha rosa på bakfötterna och för det andra så är dom inte lika slit-tåliga som mina nya är, dom är lätta att tvätta av och jag inbillar mig att de kanske är lite längre (mer skydd för hoven) Jag köpte de i en större stolek, Fifa brukar ha small men det blev alldeles för litet så det blev medium.
 
 
Linda
Gårdagens äventyr

Hej hopp. Snart kommer Lina igen, vi ska köra Sjöfn och Fifa ska få springa bredvid, hur nu det går haha hon är inte alls för att springa med från backen, mycket roligare att ha någon på ryggen tycker Fifa.
 
Vad ska vi göra i stan då? Ja det blir en sväng på systemet, midsommarfirandet får inte glömmas. Sedan blir det nog en tripp till hööks, har lite smaskigt att köpa där men det är något jag visar sedan :) Har jag en anledning till att slinka in här.
 
Igår var turen väldigt spännade iaf, det blev en paus vid macken för glassätande, folk kom och klappade om våra fina hästar, det var tydligen väldigt populärt. En riktigt hästrädd kvinna gick fram till båda två och stod mittemellan dom och klappa, hon gick även bakom hästarna, riktigt modigt. Hästarna fick varsitt äpple, Fifa var som en bebis, hon tog det mellan tänderna och sög istället, sedan mosade hon det mot bänken och det var äppelmos överallt, hela matte och hela rastplatsen, sedan var hon tvungen att kolla in soptunnorna men eftersom det inte var något ätbart där tiggde hon glass mest hela tiden, fick sista biten, såklart.
 
Vi begav oss till grannbyn och undersökte en väg vi aldrig varit på, en vacker skogsstig, stannade vid en källa och drack vatten, Fifa surplade ur ett glas. Fortsatte stigen och kom fram till en lång gammal bro, vi stod ett tag och grubbla om vi skulle tordas gå över. Lina stod och hoppade på bron, märklig tjej det där ;) Haha modiga hon gick först med Sjöfn, YES de kom över, sedan trippade jag spännt över, blundade nästan, ingen fara vi lever. Kom till ytterligare en bro, vi tog chansen, vi kom över ;)
 
Fortsatte stigen, uuunderbar stig vacker som attan. Hästarna var så duktiga, dom hänger på alla våra tokigheter. Kom till E-14 där hoppade vi av och gick med dom en väldigt bra bit. Fifa tog lite kissepaus och lämnade en fors efter sig. Vi fortsatte in på en annan byväg och kom till ett kraftverk. Usch vi kände verkligen hur benen vek sig. Vad otäckt! Båda var extremt höjdrädda och vi kände verkligen för att man kanske skulle vända. O andra sidan guud vad jobbigt att vända då det var en väldigt lång bit, framför oss hade vi ju grannbyn, men då var vi tvungen att passera kraftverket! Bron var avstängd men det fanns en liten öppning på varje sida. Vi tog av sadlarna och lyckades slinka igenom hästarna, sedan gick vi över, Lina tittade åt ena hållet, stupet var inget för henne.
 
Äntligen över och vi fortsatte gå med hästarna en bit, nu började vi känna igen oss och kom på rätta sida vägen där jag bor. Härligt. Hästarna var pigga och glada, väl hemma blev det massage och stretch sedan flög Fifa fram i hagen i fulll av energi, sprang och lekte, trött var hon då inte - trots två mil. En liten kort sammanfattning av gårdagens tur ^^
 
Linda
En dag värd att minnas

Det blev ett sent inlägg, Lina for för en stund sedan och vi har haft en superroligt dag, åh verkligen en kanonrolig! Vi har ridit så våra små rumpor blev alldeles öm, ca 2 mils äventyr, det var verkligen äventyr haha, värd att minnas. Hästarna var så duktiga. Mer om det berättar jag om imorgon, om tiden finns för då ska vi köra Sjöfn med Fifa på släp, sedan blir det stan och sedan en ritt igen, vi får väl se vad som hinns med. Det var i alla fall en uuunderbar dag och kväll, mycket skratt och härliga stunder.
 
Linda
Vilka trick kan din hund?

Elmo kan:
 
Sitt
Ligg
Vänta på godis
Söka leksak/sak/ markerar vid funnen sak
Hämta sak
Fot/Gå fot åt sidan
Buga
Sitt fint
Rulla runt
Gå runt (mig)
Plattan (sätter en tass på en platta)
Stanna/hit
Går dit jag pekar
Vacker tass
Lägga sak i skål (kan oftast)
Lite slalom
Backa (lite)
Stegra (håller på att lära)
 
Elmo är en riktigt mysig hund, han ligger oftast i sängen (fast husse egentligen inte vill) är en riktig myshund som gärna ligger på rygg med tassarna i vädret. Är alltid alltid glad och har en tendens till att flina genom att dra upp överläppen. Älskar att leka. Älskar att bada/simma. Hänger gärna med på ridturer. Är alltid lös på gården där han oftast stannar trots passerande på vägen. Följer alltid med mig lös vart jag än går (har dock koppel på honom i byar och städer) Söker alltid uppmärksamhet. Hittar på en massa bus och visar tydligt om han har gjort något hyss genom att krypa iväg. Pratar gärna med en massa läten (inte skall). Är väldigt omtyckt av många. Är väldigt lydig men lyder inte alla gånger vilket jag tycker är helt ok, man får ha en egen vilja. Världens bästa hund!
 
Linda
Det här kommer bli en bra dag!

Neeeej nu har jag fått nya blogg.se. Åh jag vill inte :( Är det någon som vet om man kan byta tillbaka till den gamla? Jag fattar inte det blir så mycket sämre, börjar bli lite less på den här sidan, tycker det har strulat en del på sistone med bildkvaliten o.s.v.
 
Aja nog med gnället. Snart kommer Liiinaaa :D Det kommer bli super roligt. Vi ska rida på en mysig tur sedan blir det gott grillat, yummie! Sjöfn ska nämligen sova över här inatt, så det blir en till mysig tur imorgon också, det är väl kalas! Det är ju just sånt här jag bara älskar, att hitta på en massa tok och bara umgås med sina hästar ilag, haha tänk om hela sommaren kunde vara så, jag är ju väldigt dirvsam och påhittig när det kommer till djuren, jag vill göra så mycket, ingenting är omöjligt.
 
En gammal kompis mamma hade tydligen sagt till Jennifer att:
- Är man tillsammans med Linda får man vara med om mycket tok. Ja nått sånt :P Haha men det stämmer, jag bara sjunker djupt in i mina ideér och det bara sprudlar om dom, det är bara det att jag gärna vill ha med mig folk då det blir så mycket roligare, fast det verkar fattigt på den sidan, folk som är lite som jag, dock tror jag ändå Lina är rätt lik, hon gör ju verkligen allt med sin häst.
 
Jaja, Just nu står Fifa i stallet, så hon får vila lite. Igår när jag tog in henne där för att sadla (pga av regn) stod hon och sov, så jag tror hon kan tycka det är rätt skönt att få komma in och vila lite. Lill snuttan min.
 
                                                         En gammal bild från ett tidigare äventyr ;)
 
 
Linda
Herregud!

Ja Erica jag måste nästan länka om Grim och den hemska transportolyckan, herregud! Vilken chock och vad rädd ni måste ha varit, jag förstår din panik. Jag hade grinat och varit alldeles skräckslagen, huuuua!

Vill ni veta mer gå in på Ericas blogg och läs om den hemska olyckan. Mer bilder finns här                                                                                Linda
Åh min häst :´)

Usch jag vet att jag är dålig på att svara på era kommentarer, ni får hålla er till tåls, jag läser men intresse iaf och följer många av eras bloggar dagligen.

Linaträning igen. Vägen till plan var kanon, Fifa valde gärna traven, hon har sån energi framåt och börjar faktiskt få lite bukt på sina ben.

Vår plan idag var att träna tölt och galopp på volt då vi inte riktigt hann det igår. Höger varv gick bra men när vi kom till vänster hoppade hon jämfota med bakdelen åt sidan, till en början började vi fundera om det verkligen var dumheter eller om det kanske fanns något obehag? Så vi lade kraven åt sidan och ville bara få fram henne. Så fort hon töltade eller bara sprang framåt så gav vi mycket mycket beröm och klappa om, haha detta funkade, Fifa sträckte stolt på sig och töltade lite till för oj oj vad matte blev glad och klappa om.

Även om hon gick framåt i tölt på volt så satte vi inte för höga krav, förmodligen skulle hon bara kasta sig åt sidan och det är dumt. Vi fattade galopp i några få steg på volten, eller på volten hon drog nog mer utåt vill jag påstå, men det gjorde inget för galoppen var så rund och fin och de där kraven fick vi ta och sänka idag, hon är en häst man får deala lite med. Hejsansvejsan så lade hon in trav växeln och flög framåt, Lina sa att hon aldrig sett Fifa trava så fint, skumpigt var det vill jag lova. Lilla Fifa hon är så duktig.

Ja vad har hänt med Fifa enligt Lina? Ja hon börjar vinkla in hasen lite bättre, är mycket mer elastisk i rörelsen, lös och fin och länger riktigt på steget, har fått en bättre bärighet och balans. Det är inte lika motigt längre med andra ord. Hon länger steget mycket finare i traven och har bättre sväv, galoppen är rundare och mer uppåt, tölten är mer elastisk med bättre aktion. Ja hon har helt enkelt gjort stora framsteg :)

Vägen hem var WOW, åh vad jag önskar att Lina sett henne. Det var magiskt. Vilken energi min häst har, fram fram men ändå sådan lyhördhet. Jag körde övergångar i tölt, trav och galopp. Jag vill säga att traven.. ooh.. en sträcka där var den sjukt fin, vilken energi och vilket sväv! Så fint har hon aldrig gått i traven någonsin, jag kände hur hela hästen arbetade på som ett lok. Galoppen, ja den börjar bli riktigt fin, hon har sådan power, hon tar i så mycket och lyfter fram att bootsen flyger av. Ne hon är himla rolig att rida och jag tror hon själv tycker det är ganska roligt- trots att man måste trotsa ibland ;)

Jag måste fixa nya ridbilder, kanske någon film till och med, men varken jag eller hästen funkar särskilt bra framför en kamera, så fort någon tittar på eller fotar spänner jag mig och jag kan inte riktigt focusera på ridningen, sedan blir Fifa så nyfiken på "publiken" önskar någon kunde gömma sig i en buske och fota ;)                                                                              Linda

Lina

Tror ni inte att jag ska träna för Lina igen ;) Såklart! Tyvärr har vi fulare väder idag, regn, regn och lite mer regn. Fast det ska ju bli lite uppehåll nu och då så vi får hoppas att även vi får det.

På tal om Lina. Hon och Sjöfn tog hem vinsten på söndagens final i F2U med totalpoäng 5,83. Dom var överlägsen ;) Jag var så stolt över dom, nog för att jag sett det ekipaget dansa ännu häftigare, men det här var ögongodis, ännu ett framsteg för dom, Grattis Lina!

                                                                          Linda

Norrländska mästerskapen 2012 (Bilder 2)

Attans bildkvaliten förstörs lite när jag laddar upp dom, fan =/ Jag fick verkligen knivskarpa bilder, aja sånt är livet. Här kommer iaf del två.

Vilda från ÄngdalagårdThor från Järsta

Demantur fra Minni-borgLeiknir från Övergran

En bildbomd på charmprinsen Reynir frá Hólshúsum

      


Linda

Norrländska mästerskapen 2012 (Bilder 1)

                                                
Flotti frá Dadil i speedpass, vann såklart :)Flugar frá Holtsmúla           Niklas från Whalberg i jävlar anamma!                Thor från JärstaSnerrir frá
              Vordis frá Hófi

Tufa från HåkansgårdenSpói från Häringe

Gumi frá Dallandi            Linda

Linaträning

Idag var det Lina träning och det gick över förväntan. Lina tycker Fifa har blivit ännu finare, både i tölt och galopp, hon lyfter mer och jobbar på bättre. Så himla roligt. Traven var lite svårare att få in idag men vi lyckades få in några flaschiga sträckor på slutet med fint sväv, så vi avslutade med den gångarten där.

Fifa har en tendens att vika huvudet lite åt vänster, inte halsen utan självaste nosen, ja huvudet, detta har jag under de senaste ridturerna märkt, eller ja jag har faktiskt tänkt att kanske är det jag som inbillar mig, ja menar jag som analyserar precis allt, men inte då, Lina såg också, hon har ju dessutom alltid varit lite svårare att ställa åt höger, jag får liksom inte med hela vänstersidan, det är som om hon bara böjer en del av halsen och det gör hon också när hon inte vinklar huvudet/ganaschen på riktigt, men detta jobbde vi med och Fifa fattade direkt och släppte snabbt, hon blev så lös och fin på en gång, och böjde hela bålen. Nu vet jag exakt hur jag skall korrigera detta. Vi jobbade som sagt en del med skritten, hon har lätt för att krulla ihop sig en del så detta blev det också mycket fokus på. Hon skummade som attan i munnen, det bara gegga om henne :)

En bit in av galopparbetet började hon slänga hejvilt om baken, kicka lite och gjorde verkligen konstiga saker för sig, hon hoppade liksom jämnfota med baken åt sidan, ett tecken på att fröken var less på allt. Hon fick gå i lite mindre kravlös tölt någon minut för att avsluta det på ett bra sätt sedan fick det vara bra för dagen, det var riktigt varmt ute sedan är hon inte så van vid att jobba på plan, men hon gjorde det riktigt riktigt bra.                                                                              Linda

Ny nosgrimma

Äntligen fick jag rida min skrutt. Det gick så himla bra, tölten var kanonfin. Gumman så duktig hon är. Traven var lite svårare idag, den blev väldigt fyrtaktig men nu har hon stått i två dagar så efter lite ridpass brukar även den bli finare. Nog har hon lagt på sig lite på magen alltid, Fy Fifa!

Ja vad var det för "grej" jag köpte då? En ny engelsk nosgrimma från tolthester as :D Jag blev så kär i den! Den satt förvånadsvärt riktigt bra, jag trodde remmarna skulle vara alldeles för långa men det var på pricken. Det fanns mycket mycket grejor jag var sugen på att köpa, dock inget billigt skräp, utan ville man ha något fick man betala för det, jag blev ju väldigt fast vid ett par biothanetyglar från Fakur, det stod mellan dom och nosgrimman. Riktigt sköna men det får bli vid ett annat köptillfälle, måste ju införskaffa ett par G boots med och dom är inte billiga. Veredus boots verkar ju inte fy skam, Tanja köpte ett par sådana och man blir bra sugen, men sjukt dyra är dom, de ligger kring 1400:- och då blir jag snål! Säkert värd pengarna men ne, man får börja tänka lite på sin plånbok.

Jag lägger ut lite bilder från norrländska imorgon, just nu är jag så trött och det är ju några hundra bilder att rensa, den som väntar på något gott.. ;)

                                                                              Linda

Hemma

Nu är jag hemma, sjukt trött, har mått dåligt hela dagen då jag varit.. höm.. bakis, så går det, nått man får ta. Jag har i alla fall haft sjukt roligt, mycket skratt, trevliga stunder och vackra hästar. Jag ska alldeles snart springa upp till min lilla häst för fy vad jag har tok saknat henne medan jag sett alla andra ridit och donat med sina hästar. Jag köpte i alla fall en ny grej till henne, uuuundra vad det kan vara? Guess :)! Jag har i alla fall lite smaskiga bilder som jag tänkte bjuda på lite senare, som exempelvis denna:

                                                          Hjalti och Reynir från dagens T1 final                                                                               Linda

På wången!

 

Jag är skittrött, fyy dagen har varit lång men rolig. Det började med att min fina lilla bil stannade efter en mil så svärfar fick komma och hämta mig, så jag fick låna en liten caddy, det funkade ju det med men man var bra less på bilar för stunden.

 

For till fina Ullis, handlade lite mat och stack sedan mot wången. Åh jag såg snyggingar överallt (hästar såklart). Det gick bra för Tanja och Lina, nog för att domarna verkar dömma lite halvtokigt men men.

 

Självklart slog mitt hjärta lite extra för någa hästar, man satt och bara drömde där på läktaren. Får se om jag kommer ihåg allas namn. Thor såg jag också, han tävlade i T2, han var jättefin men det var inte riktigt den där wow känslan jag hade hoppats på, kanske jag får känna det imorgon på V1.

 

Vi har det jättetrevligt i alla fall, jag Tanja och Ullis bor på ett elevrum här på wången, nu blir det film sedan sova för att ladda inför imorgon ;)

Tanja och Kolga

Lina och Sjöfn

Spirall frá Kopavogi (En riktigt fin hingst, har ingen särskild stam med gudars så fin)
Frakkur frá Mynesi (Vilken Power! Galet kär i den hästen)

Undri från Lillmobacken (Oj oj, vilken häst)

Vilda från Ängdalagård (Jättefint sto som Hjatli red)

Demantur fra minni-borg (Vilken vilja!)

Thor från Järsta

Linda

Förebygga/behandla eksem

Jag är livrädd att Fifa skall få eksem, hitills har hon inte kliat sig alls, detta är hennes tredje sommar i Sverige. Man brukar ju säga att den andra/tredje sommaren är risken störst att eksemen utbryter hos importerade islandshästar.

Det viktigaste av ALLT  och nummer ett är en korrekt uträknad foderstat, det handlar om invändiga processer och när eksem bryts ut handlar det om försämrat immunförsvar. Bakteriefloran är inte desamma i Sverige som det är på Island (sägs det) det finns mycket mer mineraler såsom kisel och svavel i både mark och vatten. När då Islandshästen kommer till Sverige så störs bakteriefloran i mag- och tarmsystemet och därmed blir hästens immunförsvar sämre och reagerar mycket mer på svidknotten. Svidknott finns inte på Island. Det finns mycket spekulationer kring hur eksem uppstår o.s.v men jag tror vi alla är ense om att Sverige och Island har definitivt inte samma klimat eller marker.  

                                        

Nummer ett/två är eksemtäcke, heltäckande huva med hals samt maglapp. Boett brukar vara ett väldigt tacksamt täcke, men vill hästen ta sönder det så slits även boett-täckena i trasor. Jag har alltid kört på hööks täcken och det funkar kanon bra. Börja i tid, knotten kommer vid vårkanten och försvinner senare på hösten. Har de en gång bitit så får man vara beredd på att klådan kommer snabbt och håller i sig mer eller mindre hela eksemperioden.

                    

Nummer tre smörj och duscha hästen med diverse "eksem-medel" det är bara att välja och vraka, mycket finns. Prob-produkterna kör många på vilket verkar ha gett bra resultat på många hästar, sedan finns ju Ökozon och mycket mycket mer, man får testa sig fram och se vad som funkar bäst på sin häst.

                     

Nummer fyra duscha av hästen vid varje svettigt tillfälle, knotten drar sig till svett.

                     

Nummer fem, undvik knottiga/insektsområden, fuktiga marker, och gärna lite skog lockar knott. Öppna marker där vinden drar är bland de bästa alternativet, skåne är väl inte så hejdumt såna gånger även om det förekommer eksem där nere också. Efter regn kommer solsken, nej då kommer knotten, att ta av eksemtäcket för regnets skull kan ju vara smart till en viss del så att självaste täcket inte skall bli blött och klia för hästen, men så fort regnet upphört kommer knotten med ilfart och tar chansen. På mornar och kvällar är knott som mest aktiva, det kan vara skönt för hästen att komma in till stallet för att söka skydd och andas ut lite.

                                               

Nummer sex det kan vara rätt smart att låta hästen gå i en hage utan några träd, har den en gång kliat sig så blir det inte bättre, o andra sidan är hästarna väldigt smarta och finner snabbt ett kliställe.

Tibra som jag tog hand om för flera år sedan hade grav eksem, det var verkligen synd om henne, hon led om sommrarna men vi fick lite bukt på det allt. Såhär såg hon ut när jag kom dit och då gick hon utan täcke mitt i knottigaste hagen på högsommaren.

          

          

          

                                         

Såhär såg hon ut sommaren efter. Då hade hon haft täcke, stod i stallet många nätter, smordes in och fick äppelcidervinäger.

                           

                     

Fifa har inte eksem, men jag tvättar alltid av henne efter en svettig ritt, vid knottiga kvällar åker täcket på både med huva och magplatta. Duschar jag henne använder jag prob schampo. Jag sprayar henne regelbundet med myggspray och är noga med vad hon får i sig.

                                                                               Linda

Bio: Cyberbully

                                         

Den här filmen gillade jag faktiskt, älskar ju skådisen som har huvudrollen i filmen, det roliga var att jag tyckte hon var skitlik en annan skådis som jag alltid gillat, han har varit suverän, Haley Joel Osmet som är pojken i sjätte sinnet. Medan jag såg på filmen så tyckte jag hon gjorde mer och mer miner och gester precis som Osmet, dom var sjukt lika varandra, så jag var tvungen och kolla upp lite och det klart.. dom var syskon :) Emily Osmet. Detta är väl en film mer till tonåringar, men äh, jag gillade den.

Handling: Tonårstjejen Taylor Hillridge får en laptop i födelsedagspresent och blir medlem på en social nätverkssajt. Hon börjar känna sig ensam när hennes vänner stänger ute henne och hon blir offer för nätmobbing.

                                                                        Full film nedan

  

                                                                           Linda
Sista passet

Idag var det sista ridpasset för denna vecka och det blev en hel del trav ute i skogen samt lite klättring. Det är ju så fruktansvärt skönt att hon kan ha bett igen, det blir så mycket enklare att rida än på hacket, jag gillar hacket också och kommer givetvis rida på det emellanåt, men det blir lättare att jobba henne med bett som ledande tygeltag o.s.v Thank god! Ne man ska väl ta och packa lite ikväll inför helgen, jag far tidigt imorgon, hoppas på bra väder. Kommer givet uppdatera med massor tillsammans med smaskiga bilder, frågan är om jag får med mig något internet, får se om jag kan fixa det annars får ni vänta till efter helgen :)

                                                                             Linda

Världens vackraste låt!

Jag är väldigt för soundtracks och har alltid varit sedan lillnänta. Jag är ett stort fan av Hans Zimmer, det är bland annat han som gjort låtarna i Sagan om ringen, Pearl Harbor, Gladiator, Lejonkungen, Spirit, The ring, Pirates of Carribbean o.s.v men den absolut vackraste bakgrunsdlåt jag någonsin hört är en som Thomas Newman gjort - The rhythm of the horse i filmen mannen som kunde tala med hästar. Den är magisk att rida till kan jag säga.

                          

                                                                              Linda
Fifa kommer ikapp mig!

Red samma väg idag som igår. Min häst går förjäkla fint när matte gör rätt. Hon har utvecklats enormt, attans jag vet att det är jag som hindrar henne till en viss del, det känns som om hon har kommit före "ikapp" mig, jag känner att det finns så mycket att ta fram men som jag inte riktigt vet hur jag ska nå. Jag måste säga att jag har nog underskattat min häst. Hon är så fin och har sån power, alltså galoppen idag var ju häftig emellanåt, hon hade sådan kraft, energi och lyfte fram, mäktig känsla. Traven börjar ta sig, även om hon mest slänger fram den så hart hon börjat få en bättre balans och takt, samtidigt som jag faktiskt har börjat få lägga om skänkeln och ta i henne, idag förflyttade jag henne försiktigt åt höger och hon höll traven. Duktiga duktiga häst. Testade även pass också, jag har ingen vidare erfarenhet av pass, men jag tror Fifas pass inte är så dålig faktiskt, hon drog på full fart fram, blev lite orolig att hon skulle slå slint på benen så matte bromsa in - fegskit haha. Det känns som att jag vill få lite mer erfarenhet innan jag börjar mixtra med den också.

Hade på viktboots idag
mest för travens skull, men dom jäklarna är inget jag vill rekommendera, jag vet inte hur hon gör men av åker dom i alla fall, speciellt när hon får sådan kraft i galoppen, vips ser jag en boots flyga åt sidan. G BOOTS TACK! Synd att de är så jäklarns dyra bara. Jag har Jacssons läderboots nu, dom sitter inte bra alltså.

Ja imorgon blir det sista ridpasset sedan får hon vila hela helgen, hon har inget val för matte ska på norrländska :)

                     

                                                                           Linda

Att skydda karleden

Det var någon som undrade vad Linas häst Sjöfn hade på fötterna, om det var gula boots. Nej det är faktiskt självhäftande bandage.

Ibland kan hästarna få skav och sår nere vid karleden, antingen av bootsen eller av annat, då kan det vara ganska effektivt att linda karleden med självhäftande bandage som skyddar emot skav och annat tråkigt och som blir bekvämare för hästen när bootsen åker på. Eftersom karleden har väldigt tunn hud blir hästarna oftast lite känsligare på det området och att då ha på sig boots när hästarna har något såraktigt är inte skönt, vissa hästar kan bli väldigt känsliga av detta som kan påverka ridningen. 

Det är viktigt att hålla karleden ren och mjuk. Fifa fick några sår baktill i våras, jag höll det rent med sprit, aloe vera gel och helosan varje dag och undvek boots under den tiden.

                                  

                                          
                                                                              Linda

Spring för helvete gubbjävel!

Haha jag bara älskar klippet - GUBBJÄVEL!

 

Linda

Bushästen

                         

                         

                                                                                                      Linda
Töltguden!

Mattes mattes mattes guldhäst. Vi tog och tränade nere på strandvägen fram och tillbaka, hon töltade såå fint idag och tog jättefina galoppsprång, traven börjar hon få mer balans i dessutom, härligt, men tölten den har vi nog gjort en utveckling på bara dessa dagar, det är en stor skillnad, hon börjar höja sig mer framtill, har bättre påskjut, mer power och mer tempo, den rör sig mer så att säga, det är så roligt!

Efter ridpasset fick hon duscha för första gången, jag använde då probschampo. Hon blev så fluffig och glansig så. Uppe i sommarhagen fick hon fnatt rättare sagt, hon drog gärnet och studsade som en boll, lillan. Bilder på det kommer.

                                                                          Nyduschad bebis :)                                                                           Linda
Sensation ride

Jag fick nyligen en förfrågan om jag kunde skriva ett inlägg om min bomlösa sensation ride sadel. Jag har tidigare fått ganska många förfrågningar och önskeinlägg kring min sadel, hur den är o.s.v så jag tänkte väl ta och göra ett litet inlägg om det.

Först och främst.

Jag vill först säga att jag är inte en sådan person som hyllar de ting jag gillar till skyarna och ska försöka få med mig andra att göra eller köpa samma sak, why liksom? För alla är vi olika vare sig det gäller kropp och själ. Jag kan tipsa om saker men jag vill aldrig försöka tjata på någon att "det här är verkligen det rätta!" och det tänker jag inte göra om sensation sadeln heller MEN jag kan säga att jag är så grymt imponerad över denna lilla mirakelsadel och därför kommer jag nog skriva ganska så gott om den och JA jag önskar att fler vågade ta hem den och testa, för jag tror många tänker som jag gjorde och missar något som faktiskt kan vara det bästa alternativet, MEN det behöver det inte vara för alla.

             

Vägen dit.

Efter alla rent sagt skitmånader med alla hopplösa bomsadlar som aldrig passade Fifa var jag rätt så less. Jag red för det mesta barbacka, att lägga på en sadel som inte passade henne kändes så fel, och JA jag har ridit i felanpassade sadlar på henne, det har jag gjort i förtroende till sadelinprovare. Som tur är kunde jag själv inse efter andra gången jag tog hjälp av denne att det fanns inte så mycket erfarenhet i bagaget, så jag fick försöka finna kunskapen och lära mig själv vilken sadel som passade och inte.

        

Jag tog hem sadlar och testade hej vilt, pengarna försvann och i hopp om att denne sadel skulle passa, så f*n heller. Jag skulle kunna kasta sadeln åt skogen, man var så förbannad varje gång, det största problemet var ju att alla sadlar gled fram på Fifa, en sadel som sadelinprovaren trodde på gled fram på halsen, Fifa var tokig och spände upp sig rejält och studsa, jag fick hoppa av och gå hem. Nej jag har testat så många bomsadlar och ingen passade, hur sjutton kan det vara möjligt?? Barbackaridningen började bli ganska så uttjatat, jag fick ju aldrig rida hästen ordentligt.

        

Ett år gick och fortfarande ingen sadel som passade, något gott jag fått med mig på resan var i alla fall mer kunskap om sadlar och mer balans i ridningen och vilka jag skall lyssna på och inte. Några månader till gick och inte en sadel på Fifas rygg. Så kom Agnetha och för sin hundrade gång sjöng om den fantastiska sensation sadeln. Det var ett himlans tjat tänkte jag haha, nå vad har jag att förlora? Jag var inte alls förtjust i bomlöst (pga av min oerfarenhet) bomlöst var liksom det sista jag skulle titta på, och det var det, nu är jag fast.


Sadeln.

Ja Vad tycker jag då om den här sadeln och varför? När jag provade sadeln för första gången på Fifa så var det mycket njaaa och jag skrev i förtvivlan till min återförsäljare. Jag gav inte sadeln en tillräcklig chans, det tar tid för den att forma sig kring hästen och bli insutten.

Sesantion ride sadlarna har en smal midja, du sitter lika balanserat och skönt i den som en bra bomdressyrsadel. Man får en lodrät och bra sits. Jag har upplevt i andra bomlösa sadlar sitter man jäkligt brett och obalanserat i med en tråkig sits och det är väl denna bild jag hade för just alla bomlösa sadlar och därför puttade jag bort det alternativet. Dock är sensation helt magiskt underbar att rida i, idag kan jag inte känna samma bekvämlighet eller samma balans i en bomsadel, inte för att jag gått och börjat tycka illa om bomsadlar, inte alls, skulle en sådan passa Fifa skulle jag inte putta bort den, men jag vill heller inte byta bort min sensation, jag är fast!

Sensation ride sadlarna formar sig som sagt efter hästen, det spelar ingen roll om hästen blir fet ett par månader, den formar sig lika bra därefter. Just dessa sadlar är ju lite känd för att passa islänningarna. Våra kära små hästar som oftast inte har någon manke, bred kort ponny rygg med oss vuxnas storbredade rumpor på ;) Det blir ju ett problem faktiskt, att finna en sadel som skall vara så pass kort och liten för hästen men så pass stor för att vår rumpa ska få plats, sensation är ju verkligen en bra lösning på detta. Jag har en sensation G3 uppgraderad med G4 sits, jag har då en liten kort sadel med extra korta kåpor men en sits som passar mig galant.

Det extra häftiga med denna sadel är att du kommer så inpå hästen och känner dess rörelser i minsta detalj, det är en sådan häftig känsla när hästen lyfter sin rygg och jobbar på, man känner verkligen allt och jag vill säga att det här kände jag faktiskt inte lika tydligt i en bomsadel. Jag rider i bomsadlar till och från på andras hästar och jag kan fortfarande inte känna samma slags tydliga rörelse som jag gör i min sensation. Hästen rör sig få fritt och harmoniskit i sadeln och en annan sitter så nere och runtom hästen, det känns ju knappt att man har något emellan sig och hästen mer än att det är tio gånger bekvämare och mer balanserat än barbackaridning.

Är dom snygga? Jag tyckte dom var gräsligt fula till en början, nu är jag van och tycker inte alls den är så ful, men visst bomsadlar är ju betydligt snyggare, mer stilrenare och klassiskt. O andra sidan skiter jag i hur fint det är, jag ville bara ha en sadel som passade oss, så vi kunde börja rida på riktigt för en gångs skull. 

                               

Det mest fantastiska med sadel är i alla fall att den glider inte fram en milimeter och det är ett mirakel i sig, jag trodde aldrig detta, helt ärligt jag trodde aldrig jag skulle finna en sadel som aldrig gled fram. Jag kan rida brant nerför en backe och sadeln ligger på samma ställe där jag satte den, hur f*n är det möjligt på denna häst? Jag är fortfarande ganska så paff över det, men gud så skönt, jag kan slappna av för en gång skull i ridningen. Fifa är å glad och framåt hela tiden, en helt annan häst, det beror ju inte enbart på sadeln men mycket.

Så JA det är en mirakelsadel för mig och Fifa, jag hade nog inte kunnat få något bättre, jag behöver aldrig mer byta sadel, värd varenda krona. Det är ju inte en lågbudgetsadel precis men vem vill lägga något sånt dyligt på sin hästs rygg? ;) 

Kika på softsaddles, ni kan ju läsa om feedbacken där från andra där också.

        

Negativt. Jag kan inte komma på något riktigt negativt om sadeln faktiskt, hmm ja det kan vara lite svårt att ha ett schabrak under när man har en padd, jag har en grandeurpadd som är i form av en vojlock, padd måste du alltid ha under bomlöst. Dock finns en speciell padd att ha under så man kan lägga dit ett schabrak, så det går ju att lösa. Sedan kan man inte dra upp stigbyglarna på samma sätt som en bomsadel, men det går också att mixtra till. Kanske slits dom mer med stiglädren också eftersom dessa ligger över kåpan. Det kan vara jobbigare att hålla rent undertill eftersom det är ull och pälsen (speciellt vid fällning) gillar nog att sätta sig fast.

Aja snacka om att jag fick TJING på näsan, bomlöst var något för oss :) Jag kan inte annat än att tipsa om: ta hem och prova, du har öppet köp i 3 dagar hos softsaddles. Det dumma är att tre dagar räckte inte för mig att gilla sadeln, det tog lite tid innan den formade sig efter Fifa, men som sagt den är värd att testa.

                                                                            Linda

Fifas stam

Ja jag har sökt och donat på Worldfengur idag, väldigt bra sida måste jag säga. Dock är väl inte Fifas stamtavla något att hurra över. Varken mamman eller pappan är "kändisar"  och far-morföräldrarna är väl inte heller något man känner igen direkt, dock liite längre bak så finns några bedömda hästar från mammans sida. 

                                             Fifas morfars far (MFF) Þengill frá Hólum 

                    

 

Tölt 8.5

 

Trav 6.5

 

Pass 7.5

 

Gallopp 8.5

 

Vilja 8.5

 

Lynne 8

 

Helhetsintryck 8.5
Ridegenskaper 8.09

 


Þengills pappa Hervar frá Sauðárkróki Det blir då Fifas morsfars farfar (MFFF) haha hängde ni med? Undra om det där blev rätt nu. Här går vi in en bit i ledet! Han har fått bedömningen:

Tölt 9

 

Trav 9

 

Pass 7,5

 

Gallopp 8,5

 

Vilja 9

 

Lynne 8,5

 

Helhetsintryck 8
Ridegenskaper 8.58

 


Þengills mamma Þrá frá Hólum

Fifas Morfars farmor (MFFM), rätta mig om jag har fel! 

Fann lite info om detta sto på denna sida.  Þrá frá Holum är ett av de legendariska avelsstona på Island och är uppfödd på statens skola, Holar. Hon visades endast som 4 åring och fick 8,50 för exteriör och 8,45 för gångarter. 

 

Þrá fick 15 föl innan hon togs bort, 2004, 26 år gammal. Åtta av dessa avkommor är 1:a klass, två är 2:klass, en är avliden och fyra är så unga att de inte bedömts ännu. Några kan fina bedömda nämnas, Þrenna med 8,46 och Þeyr med 8,47 och inte att förglömma Þoka som fick 8,64 vid Landsmot 2002 och blev högst bedömda avelshäst, alla kategorier. De flesta av Þrás avkommor har fått bra bedömingar.


Fifas mors farmor (MFM) Komma frá Höskuldsstöðum har fått bedömningen

Tölt 8,5

 

Trav 8.5

 

Pass 8,5

 

Gallopp 8

 

Vilja 8,5

 

Lynne 8,5

 

Helhetsintryck 8,5

 

Ridegenskaper 8.45

Tölt 8

 

Trav 7.5

 

Pass 8

 

Gallopp 8

 

Vilja 8

 

Lynne 8

 

Helhetsintryck 8

 

Ridegenskaper 7.93

Fann dock ingen bild på henne.


                                                                           Linda
Ska..

snart ut och rida med Jennifer, det blir en ganska så kravlös tur idag, Fifa har ju varit så himlans duktig :) Hon har verkligen blommat ut nu, vackraste blomman i världen! Håller även på att planera inför Norrländska, ska förmodligen bo hos Ullis så det blir ju kanonroligt. Längtar verkligen till helgen, alla fina hästar och alla vänner som modigt ställer upp. Kanske träffar jag  dig? Är ju alltid lika spännande att träffa någon tok från bloggvärlden, aja hoppas ni har finare väder än oss, vi skall invänta regn vi.                                                                           Linda

Fantastic four!

Idag var vi fyra stycken som red. Jag, Jennifer, Erika och Lina :) Vi hade det kanonmysigt, gud vad jag tyckte det var roligt. Fifa var på hugget vill jag lova, det är så roligt att hon blivit så framåt och pigg, det där jag saknade när jag fick hem henne. Hon töltade såå fint många gånger, duktiga duktiga tjejen, det blir helt annorlunda med bett, till det positiva! Galoppen blir mer och mer uppåt och med mer power, himlans roligt, skumma i munnen och med trevligt tempo, det ända är att hon känns liiite stum i länden, men det släppte lite allteftersom, men nått är det ju alltid, det där kommer lösa sig så småningom. hon är ju i alla fall väldigt glad, positiv och framåt! Ne jag var supernöjd med henne idag, älskade lilla häst!. Idag hade jag även ett vanligt tredelat bett med lösa ringar, gick hur bra som helst, mjuk och fin! Himlans roligt att vara så många också, det måste vi verkligen göra om. TACK TJEJER för turen!

Nu är det så att det är lilla svärmor som fotat, haha. Jennifers häst ville dock inte gå närmre de andra, så de blev lite på sidan tyvärr, men det gick ju ändå!

                                                                         Islandspower!Glitfaxi frá Holti

Den här hingsten är bra läcker, han är ju väldigt lik Fifa fast en aning snyggare i ett hingstformat, eller vad säger ni? Besök Talltorpa Islanshästar. Finner inte så mycket info om honom, femgångare verkar han ju vara i alla fall och har gett några avkommor, har dock inte kollat upp dessa. Glitfaxi är efter Þristur frá Feti som i sin tur är efter är Orri frá Þúfu.  Víðir frá Sæfelli som jag blev så förtjust i har Karitas frá Kornsá som farmor vilket är Glitfaxis mamma :) Bilderna snodde jag faktiskt från Jenny Karlsson, hoppas det var ok! 

        

          

                                   Jag fann även dessa bilder som en Fanny Matsson fotat - DENNA BLOGG

                                    

                                    

                                     

                                                                                  Linda

Utveckling och okunskap

När man upptäcker nya ting, när man inser de fel man gjort och när man upplever AHA, då kan man nästan känna sig så jädra okunnig. Man tänker:
- Fan har jag gjort så hela tiden? Eller - Varför visste jag inte bättre? Eller- Jaaaahaaaa!
Men (i en början på en mening) är det okunskap? Jag tycker mig uppleva detta precis hela tiden just nu. Svar: nej det är inte okunskap det är utveckling. Om det skulle vara okunskap ,vilket det egentligen är till en viss del, så skulle alla ryttare i denna värld vara okunniga, för ingen kan allt och alla (förhoppningsvis de flesta) utvecklas alltid framåt och vägen tar aldrig slut. Alla (och även toppryttare) kommer under sitt långa lopp tänka:
- Fan har jag gjort så hela tiden? Eller - Varför visste jag inte bättre? Eller- Jaaaahaaaa!

Okunskap för mig är när man yttrar sig om något man inte vet någonting om, man tragglar på i ridningen på helt fel sätt utan att försöka ta hjälp av en annan, man kanske saknar viljan till att göra rätt, man är trångsynt och instängd i sina åsikter och tankar, man skiter i att försöka tänka och analysera, att avstå från att känna och se, man försöker inte, man testar inga nya vägar o.s.v. 

Alla har mer eller mindre okunskap, det handlar bara om hur man går tillväga med den. Jag kan inte allt och jag kommer definitivt inte kunna allt heller, men jag kan mycket trots mina mängder av AHA upplevelser i nuläget, för jag kommer alltid att känna så, vill man utvecklas och komma framåt kommer man aldrig undan det, hur mycket jag än rider och utvecklas kommer jag hela tiden tänka:
- Fan har jag gjort så hela tiden? Eller - Varför visste jag inte bättre? Eller- Jaaaahaaaa!

Jag och Fifa, vi har utvecklats något enormt i ridningen på bara ett par månader. Det har hänt mycket under sådan kort tid, men båda två är så lättlärda med stor vilja, det är så vi passar så bra ihop, tillsammans tar vi stora kliv framåt, hon och jag :)
                                                                              Linda


LYCKLIGAST!

                                                LYCKLIG LYCKLIG LYCKLIG. Fy fan vad jag är glaaad!

                                                           Skitlångt inlägg men varje bokstav är viktig!


Red för Lina idag och som ni redan kanske märkt så gick det jävligt bra. Vi tränade som sagt bara skritten, focuserade på högerbak och vänsterfram. Jag har ju tyckt att Fifa inte känns som hon brukar, hon har kännts bättre efter behandlingen men jag har liksom inte haft den där uppåtkänslan, att hon lyfter ryggen på samma sätt och får med sig baken som förr. Sedan slänger hon över mig på högersidan hela tiden, så jag får räta upp min sits mer mot vänster, känns hel skumt men men hon är inte dum min lilla häst.

Den här gången testade vi bett och då happy tounge som jag lånat av Tanja. Oooh ja fy fasen vad hemsk hon var att rida, usch usch usch alltså det var som att hålla i bly, bara blaha och hela hästen var stum i kroppen, usch man vill bara grina, men Lina trodde stenhårt på att det inte var något fel på Fifas mun, utan Fifa har fått för sig att med bett kan man komma undan, men nee jag kände verkligen att det var piss.

Lina satte sig upp och fick vara ganska hård och väldigt konsekvent med Fifa, böjde mycket och hade jämna tygeltag, drev på framåt och brummade runt där på plan. Jag hade inga förhoppningar, jag kände att hon kommer aldrig att kunna gå på bett, inte nu i alla fall, meeen Lina skakade bara glatt på huvudet och var stensäker på sin sak, fortfarande. Jag litar på Lina till hundra procent men samtidigt som jag hade så svårt att tro att Fifa skulle gå bra med bett och speciellt inte idag.

Jag fick sätta mig upp på blyhästen, och det är verkligen stumt och mycket i händerna, så red jag runt där. MITT problem är att jag glappar väldigt i tyglarna, jag hade inget jämnt tygeltag så detta fick jag träna mycket på. Lina var på mig hela tiden vilket är sååå bra, hon ser minsta lilla alltså. Jämna tygeltag, mycket driv och snabb eftergift, böja, in med bogen dittan och dattan, vara konsekvent och att inte ge upp trots att det blev skav mellan fingrarna på mig. 

Fifa gav efter någon sekund här och där sedan var det bly i handen igen, alltså jag kände från början att jag nästan ville grina för hon kändes så hemsk, hon har gått så bra på bett förr, så mjuk och fin, som en fjäder nu var det som att rida en stor stel sten, MEN hon skummade som fasen i munnen och när vi trallat på där ett tag på volter med samma ridning med jämna tygeltag och snabba små eftergifter så började jag känna hur Fifa började släppa mer och mer. Hon trampade på fint, lyfte ryggen och jobbade på mycket bättre.

Eeeh jag kan säga såhär att jag har fått tillbaka min häst, för sedan red vi ut jag och Lina (hon hade med sig sin Sjöfn) och ja, jag hade inget i handen längre, Fifa gick lika mjukt och fint med mig som hon gör på hacket FAST hon jobbade på betydligt bättre, hon var uppåt, framåt, lyfte ryggen och gick på kaaaanooonfint. Åh vad jag skrattade och var så lycklig, vi tog och töltade lite och mammaaa hon är tillbaka!!! Hon töltade så himla fint och det gick att ta i henne, och emellanåt fick hon in riktigt fina steg och lyfte fram manken, ååååh jag ville bara skrika av lycka.

Ja herregud, behandlingen har ju verkligen gjort susen OCH vi fann ju ett litet fel från min sida, det var inget fel på munnen det var bara Fifa som kommit på hur hon skall komma undan jobbet med bett, men det klart man blir ju feg när man vet vilka problem hon har haft i munnen, hur ska man veta egentligen om hon har smärta eller om det är av ren lathet? För det var verkligen bly i handen, jag skojar inte, jag har aldrig haft en häst som legat så mycket på bettet som hon gjorde, jag har skav mellan fingrarna från tyglarna! Förhoppningvis blev det bara så denna gång, för nu verkar det som att hon är tillbaka på rätt spår igen, vad skönt att det var mig det var fel på och inte i hästens mun :D!!! Jag skulle bara våga ta steget och bli lite "hårdare" mer bestämd. Ja detta trodde jag aldrig och efter det här känner jag att ingenting är omöjligt.

Lina och Sjöfn, ja, det går inte att beskriva med ord, herrejävlar vilket ekipage, Sjöfn bara dansar fram, hon har blivit så mycket finare sen sist jag såg henne, vilken häst - sådan häst sådan matte ^^ Jag är så glad att jag har Lina, hon är bäst, hon är helt sjukt duktig på hästar! Världens bästa :) Vad vore vi utan henne.

Imorgon ska jag rida på bett igen och då tar jag och byter till ett annat än happy tounge, jag tror faktiskt att hon kan gå lika bra på hennes vanliga bett, så får se om Lina har tid imorgon för en till lektion, helvete vad glad jag är :)

                                                            Gud vad jag ÄLSKAR min häst!

          


                                                                          Linda

Goodmorgoon!

Kanske för sent att säga det? Ne på en lördag är en morgon aldrig för sen. Sitter här och äter youghurt, laddar för Lina träningen som är kl tolv idag, spännande och höra vad hon tycker om Fifa, om hon ser någon förbättring. Vi får hoppas att det kommer gå bra idag :)

Föresten är det någon som ska på Norrländska mästerskapen nästa helg? Jag ska absolut dit! Det kommer bli riktigt skoj. Både Lina och Tanja ska tävla sedan ska ju fiiina Thor från Järsta dit, spännande att se han :D! Hoppas på att se många fina hästar i alla fall.

                                           Snor en favoritbild av Ullis på Thor från förra norrländska.

    

                                                                                 Linda
Fifa på bakgårn!

Blev en skrittur i skogen idag. Lät henne gå över stockar och stenar. Jag försöker hela tiden få henne mjuk och lös i kroppen, så jag rider mycket böjningar, olika förflyttningar, lång och lång och även i högre "form". Jag tyckte hon kändes fin, speciellt på slutet, då reste hon sig bättre och trampade på bra. Efter varje pass är jag noga med att massera och tretcha. I helgen blir det Lina träning så det blir roligt, hoppas på att få mycket tips.

Idag fick Fifa gå på bakgården av vårat hus, vi har som en inhägnad där åt hunden. Saken är att hon kan inte gå i sommarhagen för tillfället. Vi har två stycken och i den lilla går flocken och jag vill inte släppa ihop henne med dom fören Fifa känns bättre när vi satt igång med ridningen igen. I den stora sommarhagen har de tagit ner tråd och stolp för att röja ner döda träd. Så ska hon äta grönt får hon komma hem till mig en stund ^^ Det funkar ju kanon.

                                   Fifa står och glor in i vardagsrummet och säger att det är dags för en tur!


 
                                                                                 Linda

Vilken hästdag!!

Igår var det en riktigt härlig och lång hästdag. Först tog vi och åt lite frukost som Jennifer hade med sig, Go Jennifer! Fifa hade jag tagit hem på gården så hon fick beta lite grönt, nog för att hon tiggde en hel del av oss, blåbär var gott tyckte Fifa, sedan försökte hon riva ner halva bordet, skinkpaketet slängde hon iväg och brödet fick vi skydda. Det slutade med att vi helt enkelt fick knyta fast henne på bron. Tok Fia! Det klart, hon fick ju lite bär och gott av oss ändå, juice fick hon också, surpla från glaset. Elmo gick inte heller därifrån på tom mage, han hade till och med hunnit sno mattes macka den rackarn!Sedan fotade lite med hästarna på en blommig äng jag och Jennifer. Det har vi pratat om i "flera" år och äntligen blev det av :) Bilder kommer nedan.

Efter det tog vi Fifa och Silver på en rätt så kort tur, den varade nog i en kvart/tjugo minuter. Jag hade då ett tredelat bett på Fifa mest för att testa lite (Nej Tanja jag hann inte prova ditt har inte hämtat det än :) Ja det var ju inte den trevligaste tur jag varit med på, nej det går bara inte att ha bett i munnen på den hästen, hon spänner sig, går inte att styra/kontrollera riktigt och vill bara hem. Tur var väl det att turen var så pass kort.

På kvällskvisten gick vi ut igen och tränade Fifa lite med rockarden. Den här gången tömkörde jag henne med vagnen. Förut har jag gått där framme och lett henne men nu stod jag en bit bakom på varje sida och styrde henne. Det blev lite svårt att svänga utan stöd, speciellt åt höger, men vi var lugn precis hela tiden, klappa och berömde, jag hoppade in som stöd för att leda om hon inte förstod. Sedan fattade hon det där galant, sista sträckan gick jag bakom vagnen och styrde. Duktiga Fifa :) Vi håller ju bara på i tio miunter en kvart, att hålla på längre är bara onödigt.

Sedan gick Jennifer och hämtade Chanel så stack vi sedan ut på en kort barbackatur nere på strandvägen. Den vägen är verkligen vacker, underbar väg med bra underlag nere vid sjön, inga fordon ingenting, bara vi med kvällssolen värmande på våra ryggar. Den här gången hade jag hackamoret, jisses jisses, ja min häst blev en gud att rida, om hon inte tar och vänjer sig vid bett på ett tag kommer jag banne mig ta henne till en RIKTIG tandläkarspecialist, jag är brydd ja om det kanske är nå tok kvar i munnen ändå, jag har svårt att tro att det skulle vara smärtminnen faktiktiskt. Aja det var verkligen en lyxtur, vi hade det så mysigt och roligt jag och Jennifer! Hästarna verkade också njuta, det kändes verkligen som man var barn på nytt, där satt man på sin lilla ponny, barbacka i sommarklänning på en kvällstur. Den turen var också väldigt kort, kanske en kvart tjugo minuter, lagomt :)

På vägen hem lät vi hästarna få bada i sjön. Jag kan säga att det var riktigt uppskattat från Fifas sida. Hon var så himla glad! Hon slängde med frambenen allt vad hon kunde, gick ut i sjön med mig på ryggen och plaskade som ett litet barn. Plötsligt när hon hade vatten upp mot magen lade hon sig ner, gud jag kastade mig av på en gång i oro, vad hände??? Fifa klev upp oberörd. Sedan var hon nere i vattnet igen, endast huvudet stack upp. HJÄLP! Vad händer? Går hon omkull? Fastnar hon? Nej, detta gjorde hon om och om igen, Fifa lade sig ner självmant, hon ville doppa sig! Haha jag har aldrig varit med om maken! Hon frustade, plaskade glatt emellanåt och lade sig sedan ner i vattnet så endast huvudet syntes, och då var vi inte på det grunda. Jag bara skrattade, jag har då en tokig liten häst! Hon älskar verkligen att bada. 

Resten av kvällen fick hästarna vara ifred, nu hade de fått stått ut med oss mer eller mindre hela dagen, även om de var korta stunder vid varje gång, men vilken dag :D!

                             

                           

                                                                                                Linda

Myspys

Nått weirdo med bilden, men efter lite arbete är vi värda en hästig stund :) Fler bilder kommer senLinda

Just nu

Står Fifa på vår gård och käkar de gräs vi inte hann klippa bort. Snart kommer Jennifer med frukost som vi ska käka sedan ska vi ha en heeeel hästdag :)                          
Vad många...

Islänningar som är sjuka och skadade! Varför? Det är riktigt märkligt tycker jag. Jag läser i många bloggar där deras islandshästar är dåliga, Fifa är ju en av dom, eller dålig och dålig hon har ju en skada som är under rehab och det kommer den vara ett bra tag, men vad är det som händer? Det var en hel del islandshästar som var dåliga förra sommaren när jag var iväg med Fifa hos förra veterinären, det var nästan bara med islandisar på "kliniken" ja man kan ju inte annat än bli lite fundersam?

                                                       Fifa förra juni. Bild tagen från Ullis blogg.

                        
 
                                                                               Linda
På volten

Hann rida i finvädret idag iaf. Red på volten och enbart skrittarbete. Jag vet inte vad jag ska säga om passet, det var inte bra, men det var väl inte så dåligt heller. Tränade mycket böjningar/kontraställt, korsa fram lång och låg, korsa bak, ja lite små saker för att mjuka upp henne. Hon fuskar som sagt en del och slänger ut baken. Har som sagt inte så mycket mer att säga om passet :) Hon lyfte iaf ryggen betydligt bättre idag när vi var ute och red. Aja hon brukar kännas tio gånger bättre på plan men så var underlaget piss också då jag red i en grusgrop, jag ska försöka träna för Lina nått framöver så får vi se vart det leder. Hade inte sådan stor motivation idag ändå, flugor fulla ansiktet gjorde inte saken bättre.

Imorgon ska jag och Jennifer ut på tur, då kanske det blir lite fina bilder också om vi har tur med vädret ;)

                      

                                                                              Linda

På tur med båda nötterna

Idag fick jag och Fifa sol och värme på våran skrittur. Jag måste säga att hon var riktigt riktigt trevlig att rida idag, mjuk och fin, men så hade vi även hacket istället för nosgrimman, kan ju vara en orsak. Tränade en del på sidvärtes och halvhalter, hon var så duktig så! Det märks dock att hon har lite svårare att göra sidvärtes åt höger, hon vill gärna böja sig åt vänster, vill inte riktigt vara rak i halsen och vänsterbogen får man kämpa lite med, men det är inga större besvär, nej nej man märker bara den skillnaden i de olika sidorna. Åh vad jag älskar min lilla lilla häst, hon är perfekt! Blev en hel del stretch och massage efteråt, har tagit lite massagetips från kiropraktorn vi var till igår, ska bli spännande och se om min massge ger något resultat.

Sedan tog jag en tur med Jennifer och hennes ponny Chanel, jag tog Bittergubben för en gångs skull. Vi tog en ganska så lugn tur med mycket skritt, min svarte prins såg nog spöken överallt. Det är inte så att han gör något, han sträcker mer på sig och blir stirrig, men ändå väldigt trevlig att rida. Så himla lyhörd och fin :) Men hjälp vad stor han var! Hah! Jag är ju inte van vid storhästar nu precis, men kul att få trava lättsamt för en gångsskull, stooor traven! Vi hade det jättetrevligt i alla fall, Jennifer är ju så glad och go, himlans rolig att rida ut med, alltid ett leende på läpparna, fler såna turer skall bli!                          

                                                                     Jennifers lilla Chanel                                       Efter alla regniga dagar blev det knottsvärm, på med dressen Fifa!

                        

                                           Skönt sa Bitter som blir fruktansvärt angripen av kusar                                                                               Linda

Happy Tounge bett till salu!

Tanja säljer nu två happy tounge bett varav ett är islandsstång.                             Linda

Vem har inte världens underbaraste häst? :D

Vi har två sommarhagar, en rätt så stor och en mindre. Den stora sommarhagen har väldigt mycket skog, man kan gå in en bit faktiskt, jag och tre till var där idag och tittade vilka träd som skulle tas bort. Plötsligt springer Fifa in i skogen, stannar och tittar nyfiken på oss med sin pannlugg som världens kaluffs, jag ropar på henne och då kommer hon travandes emot mig och frågar vad vi gör. Hon går sedan efter oss och kikar medan vi går runt och inspekterar träden, hon vill vara med. Hälsar på alla och ber om något gott. När jag sedan skiljs åt från de andra springer Fifa glatt efter mig. Vem har inte världens underbaraste lilla häst?

                   

                                                                           Linda

Today

Idag har jag varit med Lina till Sundsvall där hennes häst gick igenom av en kiropraktor. Sedan tog vi en sväng till Grasfströms där jag sköpte Prob scahmpo , allt för att inget eksem skall utbryta:) Kanoners! Här bara regnar det, fy skam vad tråkigt =/ Något som är roligt i alla fall är att jag och Lina nu har planerat ihop ett "ridläger" eller äventyrsritt som vi kallar det där vi kommer övernatta i en stuga. Kommer bli kanonroligt, blir i mitten av juli, härligt härligt hoppas vi får ihop ett stort gäng, vi ska planera massa skojs!

För övrig tog jag en skrittur på Fifa i morse, vi bråkade på gårdsplan innan vi skulle iväg, jävlar vilket humör hon hade, hon ville förstås upp till de andra i sommarhagen. Red på nosgrimma idag, damen låg på handen, ingen vidare tur med andra ord men men bättre dagar kommer väl!

                                                            
                                                                              Linda

I dare you!

Jag blev utmanad av Julia till några frågor, så jag tar väl och ställer upp här på morgonkvisten!


1. Hur är din absoluta drömhäst, i utseende och egenskaper?

Fifa är ju faktiskt en drömhäst, så länge som jag väntat på att få min egna islandshäst och nu är hon här! Så hon är ju egentligen den drömhäst jag väntat på, ska man kräva lite mer och drömma lite så vill jag gärna ha ett sto eller hingst, islandshäat såklart, unghäst, färg spelar ingen roll men jag gillar ju som sagt skäckar idag, villig och lätt för kommunikation där vi utvecklar oss framåt i ridningen med hemskt gärna fina gångarter som kan ta oss lite längre. MEN det är ju Fifa ju :D! Ja jo nu vet vi ju inte hur långt hon kan ta oss med hennes gångarter, men vafan det spelar ingen roll, det är vägen dit som är det roliga, jag är inte ute efter ära och glory! Men visst vore det häftigt att ha en riktig sån där wowhäst, men då vill jag gärna ha avlat fram den själv efter Fifa. Skulle aldrig köpa en häst som redan nått till wow.

2. Vem är din förebild?

Det beror på, Martin min sambo är en stor förebild, en sådan driftig, smart, generös och fin människa önskar jag att jag var :) Annars är Lina (min tränare) en förebild, hon har en otrolig känsla för hästar, vissa bar föds till det.

3. Vilken är din favoritfilm?

Väldigt svår fråga eftersom jag är en mycket stor filmnörd. jag gar grymt många favoritfilmer men nu tog det stopp i huvudet, några av de nya jag gillar är Real Stel, This means war, Jump Street 21. Mest för att ge lite nytt filmtips! Sedan lite fjortisvarning kanske men jag är verkligen en Twilightnörd också. Jurassic Park filmerna gillar jag, är lite utav en dinosaruiefjant. Transformersfilmerna, X-men. Sedan älskar jag romantik men nu kommer jag inte på nån :O

4. Vad är det absolut bästa du vet? Varför?

Djur - jag blir så harmonisk och glad när jag är kring djur. Har alltid varit en djurnörd sedan liten och kommer alltid att vara, annars är väl Martin såklart det bästa jag vet, och godis ;) LAKRITS!

5. Vilken är din favoritmat?

Rosa fisk (hemligt recept), grillat,

6. Vad är det bästa med hästar? Varför?

Som jag skrev ovan jag känner mig så glad och harmonisk, jag befinner mig i en anna värld kring dom. Jag bara älskar när man når ett mål, när man utvecklas tillsammans och skapar ett sådant fint band och samspel.

7. Hur länge har du ridit?

Sedan jag var tolv, hmm får se nu 11 år blir det.

8. Hur klär du dig när du inte är i stallet?

Ja går jag bara hemma blir det mjukisbyxor och skön tröja. Är jag på skola, hos vänner, stan, fest o.s.v så
kan det vara tajta höga jeans, stövlar, topp, tunika, klänning, shorts, ballerinaskor, ja lite av det mesta :)

9. Vilken är den roligaste stallsysslan?

Jag har ingen stall syssla ^^ Mina hästar går på lösdrift, men jag har ett litet flyttbart stall så när jag väl får mocka så klagar jag inte, det är mysigt.

10. Vad är din styrka respektive svaghet inom ridningen?

Detaljer, detaljer, detaljer. Att se småsaker, jag skulle gärna vilja ha ett öga och känsla för sånt, 
Alltså det där lilla lilla som man inte lär sig se eller känna på en dag. Vill få en bättre och starkare känsla och öga för det. Jag önskar dessutom att jag inte oroade mig så mycket när det kommer till Fifa, man kan säga att jag har blivit lite förstörd sedan vår långa resa. Vill även stärka min tro på mig själv. Min styrka i ridningen är att jag har en enorm vilja. Jag har en känsla och lätt för att lära, har lätt att fånga kontakten med hästen. Jag är väldig påhittig och engagerad, gör allt med mina hästar (djur).


11. Hur ser en perfekt lördagkväll ut för dig?

Oj, vilka svåra frågor egentligen, för det beror ju på vad man är sugen på för stunden. En filmkväll med sambon och gotta är inte fel, men heller inte kanske en vin- drickkväll/ med några vänner.


                                                                            Linda

Visste du att..

Fifa är märkt med tre jack i sina öron från Island. Ett jack på högra öras topp och två på vänster öras sidor. Det är väldigt uppmärksammat hos folk kan jag lova och visst det ser kanske lite lustigt ut, men charmigt värre!                                                                             Linda

Ny header sökes!

Jag är lite trött på den gamla headern, bilden är ju faktiskt från vintern 2010, nu vill jag ha någon annan, mer somrig och mer liv i. Skulle helst vilja göra om hela designen på bloggen, synd att man är så kass på sånt. Jag är absolut inte duktig på blogg.se, men ne ny header vore inte fel, skulle faktiskt vilja ha hjälp en en sån, är så kräsen, den får inte se ut hur som helst ;) Jag får aldrig till den som jag vill, sedan är jag lite lat och fantasifattig för tillfället. Någon som kan tipsa om någon som är duktig att göra header?
                                                                               Linda

Tjosansvejsan :)

Jaaaa! Fifa är bättre. Jag gick en längre promenad idag och hon skrittar betydligt bättre nu. Testade springa med henne några gånger och traven är sjukt mycket bättre. Förut ville hon inte ens trava, det var bara grisepass, nu lade han hon traven med nöje och sprang med riktigt friskt tempo bredvid mig, flera gånger, hon var så glad och framåt. Jaaaa :D Fan vad bra! Härligt härligt, jag ska dock inte ta ut något i förskott, vet ju inte hur det är med ridningen än, men det är ju himlans positivt att hon går tio gånger bättre för hand. Det kanske var därför hon var så glad och busig i morse, det kanske har släppt något i kroppen? Me so happy!                                                                             Linda
Fifa tokig!!

Fifa står nere i vinterhagen nu ett par dagar då jag inte vill släppa henne med flocken än, risken är väl att hon kutar ihjäl sig eller får sig ett par sparkar, jag vill nog känna lite resultat från behandlingen i ridningen innan. Bitter får komma ner till henne på kvällarna så i morse gick jag ut för att ge dom hö.

Hästarna var tokig! Fifa var mer i luften än på backen, herregud säger jag bara. Hon var som en rodeohäst! Ibland trodde jag hon skulle bryta benen. Hon sparka bakut, bocka, slängde framdelen, stegra, hoppa jämfota, kasta sig åt sidorna, drog i världens galopp, upp på sten, slängde sig ut från sten, slängde ben hit och dit och var snortokig. Hon fick aldrig nog! Bitter sprang bredvid med svansen i vädret och var riktigt busig han med. Jag bara stod och log, tokiga hästarna! Fifa travade på med jättefin ren trav, nog för att hon blandade gångarterna väldigt hejsansvejsan.

Jag sprang hem igen efter kameran för detta ville jag absolut ha med på bild, Fifa var verkligen underhållande. Det tog väl ca tre minuter så var jag tillbaka i hagen igen, tvärlugnt. Fan. Jag smackade på dom för att se om de kom igång igen, njaaa. Jahapp, det var den leken det, det var nog jag som förstörde den när jag försvann, så himla synd. Jag fick bara någon galoppbild sedan bjöd dom inget mer. Jaja glada och goa var dom iaf!                                                   Hon bjöd på lite spansk skritt också uppe på sin sten

                          

                                                                                   Linda

Mammas bäs!Linda

På en sommaräng                         

                                                                               Linda
Bara Fifa och Jag!

Lasttränade igen eftersom vi ska lämna tillbaka transporten idag. Det gick lika bra som igår, ingen tvekan alls. Hon lyssna jättebra och flyttar sig rakt när jag pekar med spöt, nog för att hon missförstod mig en gång och gjorde spansk skritt rätt i magen på mig, mmmm skönt. Hon gick in i transporten flera gånger utan problem.Tog sedan en liten längre skrittrunda efter veterinärens råd. Hade soligt fint väder, dock lite kallt, vi ska få en ganska så ful regnig helg så man fick vara nöjd med det man fick idag.                       Väl hemma fick hon stretcha som vanligt, nemas problemas. Efter fick hon gå lös utanför hagen och beta grönt, då fick jag för mig att slänga mig upp på hennes rygg och bara ligga där. Det var riktigt mysigt och jag låg en bra stund och bara slappnade av, lyssnade till fåglarnas kvitter och Fifas tuggor, luktade på hennes päls, kände hennes värme och njöt av tillvaron. Efter ett tag kom Martin på gården och passade på att fota de två nötterna.När Fifa ätit en stund släppte jag sedan tillbaka henne i vinterhagen igen. Jag följde med in då jag ville umgås lite till. Fifa följde efter som en hund, mysgumman. Jag flyttade henne sedan närmre en sten och slängde mig sedan upp på hennes rygg igen, jag är knäpp men jag litar på henne så pass bra. Sedan red jag där i hagen utan något grimskaft eller annat, hon lyssnade kanonfint, vände precis när jag ville vända och stanna när jag bad om det, rygga gick dock inte så det får vi träna lite mer på med sadel och träns :) MYSGUMMAN! 

Jag har eksemtäcke och eksemhuva på Fifa nu mera, speciellt på kvällar och mornar då det är en del knott, så man och lugg slits ner väldigt, men söt är hon ändå.

                       

                                                                               Linda

RSS 2.0