Det där med genus

Jag tänkte jag skulle gå in på ämnet genus och det här med färger till pojkar och flickor. Jag går som sagt förskolelärarutbildningen, jag har gjort två och ett halv år och har ett år kvar, just nu har jag tagit ett uppehåll men kommer läsa klart min utbildning framöver. I alla fall så pratas det mycket om genus under min utbildning. Flickor och pojkar skall behandlas lika, det pratas om hen och det pratas om hur samhället styr det som är pojk- och flickaktigt. Det här med hen det tycker jag är rena larvet, antingen är man pojke eller flicka och vill flickor vara pojkar eller tvärtom så får dom väl vara det, inget snack om saken, men ska vi ta bort könet nu helt plötsligt? Snart får vi väl inte kalla oss för människor heller. Jag tycker det har gått lite för långt där, det finns en han och hon som gör en avkomma, det är liksom naturligt och inget fel, det är inte kritiserande att vara en han eller hon, antingen har man en snopp eller puppa, så enkelt är det. Man kanske föddes som en han men känner sig som en hon, så kan det ju vara och det är ju inget alls fel med det, och känner man inte att man är varken hon eller han ja.. synd för det finns inte så mycket könalternativ att välja bland. Hen, det är bara löjligt. Könet representerar ju inte vem du är, utan "vad" du är/har, en människa med snopp eller med puppa. Vem du är det är inget man kan ta på. 
 
Sen vill jag komma till det här med färger och saker kring pojke och flicka. Idag är man nästan en hemsk person om man funderar på rosa till tjej och blå till pojke, det har gått till sån överdrift att hur man än tycker eller gör så får man som en.. stämpel. Förstå mig rätt. Förr, innan det här med hen och allt så var det väl inget snack om saken, man köpte oftast rosa till tjej och blå till pojke och det var väl ingen som dömde en för det, men idag då har världen fått en helt annan syn på detta. Antingen så är man en sån där människa som skiter i genus och kör på det gamla som idag ses som något dåligt, eller så är man en sån där "hen tönt" och ska vara lite outsider/speciell. ALLT, och då menar jag allt, ska diskuteras om, vad som är rätt och fel, vad som är kränkande, allt ska vara så lika och det skall inte finnas några skillnader alls. Allt kan förbättras och allt ska förändras. Nu pratas det ju även om varför jultomten måste vara en han och inte en hon, men snälla, traditioner, vad spelar det för roll??? Vill man vara en tomtetjej på julafton får man väl vara det, men om vi ska klanka ner på våra gamla traditioner, att det är kränkande och orättvist.. gosch jag orkar inte. Samma det här med att man säger snögubbe, nu gnälls det varför man inte säger snögumma, ja men säg snögumma då det är väl ingen som säger emot, men det här är något som finns så långt bak i vår generation och blivit våra traditioner, varför ska man ändra på det? Och på tal om traditioner, det ska man vara väldigt rädda om för det ligger i riskzoonen för att det ska försvinna. 
 
Jag kommer köpa det jag vill till vår bebis, får jag en flicka och villa köpa massa rosa, då kommer jag göra det. Och den dagen hon kan välja och förstå själv då får hon gärna ha blått, leka med bilar och ha snickarbyxor om hon skulle vilja det. So what? Peta inte i allt, låt det vara, ska man gnälla och ändra på allt här i världen då vet man snart inte alls vad som är vad längre, det blir ju bara förvirring. Jag tycker inte alls det är fel att det finns så mycket rosa på tjejsidan i butiken och blått på killsidan, mina barn kommer fostras på det sätt att de får köpa kläder var de vill, en tröja som i grunden är menad för pojkar kan bli en tjejtröja och vice versa. Det ligger inte i var rosa och blått finns i butiken, utan hur vi som föräldrar behandlar våra barn. För det finns de vuxna som inte vill tillåta att pojkar lekar med dockor exempelvis, det är inte tillräckligt manligt, nej och andra sidan ska man vara man som barn? Det är väl mer dessa föräldrar man kanske vill nå ut till och hur många av dom finns det egentligen? Min lösning på allt hullerombuller: Låt bara barnen få välja det dom vill ha och trivs med.
 
Man kan säga såhär att jag tycker helt tvärtom än vad min utbildning vill att vi ska tycka, där är det hen och allt tok, och visst det är ju ett bra tänk, man ska inte göra skillnad på pojkar och flickor, men det får ju inte gå till överdrift vilket jag faktiskt tycker det har gjort. Låt saker vara och följ ditt hjärta till att bli en sån bra och rättvis förälder du kan bli :) Vi skulle behöva ta efter barnen och göra som dom ibland: Tänk inte så mycket hela tiden!!
 
 





Kommentarer
Anonym

Men.. du har ju uppenbarligen missuppfattat hela grejen med hen och även hela genusdebatten.

Svar: Då kan väl du snällt rätta mig då om jag har missuppfattat så mycket.
mittangsull.blogg.se

2014-11-21 @ 21:12:27



Helena Nilsson

Jag håller med dig. Har en pojke som är ett och ett halvt och vi kommer uppfostra honom till en pojke och inget mellanting eller något annat. Men om han sen väljer en annan väg än den vi visar så kommer vi alltid finnas bakom och stötta honom.
Det jag undrar över är om det verkligen är så att er utbildning vill att ni ska tycka det ena eller andra? Isf tycker jag verkligen det gått föe långt. Där tycker jag utbildningen ska informera o sen att ni får välja er egen väg i hur ni vill tycka om vissa saker. Tråkigt om de verkligen formar er till att allt, allt och ALLT ska vara lika o rättvist.

Däremot tycker jag att både flickor och pojkar ska ges samma treatment (kommer inte på va det heter på svenska :)) o att man inte ska behandlas annorlunda för att man är det ena eller andra könet. Man ska behandlas som en människa :)

Svar: Håller heeelt med dig :) Jag tänker precis likadant. Och jag tycker att världen har gått framåt på den punkten att flickor och pojkar behandlas lika (med undantag till vissa länder) men tittar man bakåt och ser utvecklingen så har det bara blivit till det bättre, nu accepteras det mycket mer med att vara homosexuell, klä sig lite annorlunda, våga stå för den man är o.s.v (med vissa undantag för mobbing kommer vi nog aldrig ifrån) jag tycker vi har liksom gått åt rätt håll, ÄNDÅ ska man överdriva det här med genusfrågan idag, och det tycker jag väl är lite märkligt, och att det ska gå till sån överdrift, det blir en sådan sak av det.
Ja jag har fått den uppfattningen (fann inget annat bra ord) att skolan gärna vill forma oss. Det kanske inte ÄR så i grundtanken men på de seminarier och föreläsningar jag gått på så upplever jag att "det är så här ni ska börja tänka" jag som oftast kanske vågar säga exakt vad jag tycker har upplevt att mina tankar inte riktigt är.. vad ska jag säga.. ok ibland, eller att jag tänker mer emot än vad böckerna säger. Jag upplevde att eleverna oftast höll med om det som stod i böckerna på seminariet. Ja jag vet inte jag kanske har upplevt fel, men då är vi många som upplever fel.. jag känner att det skolan lär ut många gånger är till överdrift. Men jag kommer ju köra mitt rejs ändå :)
mittangsull.blogg.se

2014-11-22 @ 06:57:02
URL: http://www.helenasbilder.blogg.se



Tove

Jag håller inte riktigt med och tycker att det du skriver delvis bygger på missuppfattningar om ämnet! För "genusgrejen" handlar inte om att göra barn könlösa eller likadana, utan att ge varje barn möjlighet att vara hur som helst, identifiera sig med vilket kön som helst (oberoende av snopp eller puppa), och att inte placera in dem i fack. Och att tro att vi kan fortsätta bygga på könsrollerna som de alltid har varit och att det skapar frihet för barnen att välja och känna efter vilka de EGENTLIGEN är, det känns inte helt rimligt :/ Större delen av all forskning visar ju att det ger motsatt effekt (dvs. det blir svårare för barn att göra sina fria val, att t.ex. komma ut som homo- eller bisexuella, att inte följa normen helt enkelt). Sen håller jag med om att det är BRA att det går åt rätt håll, men vi kan inte stanna där vi är nu!

Jag tycker att det här är ett superintressant ämne, har själv skrivit två vetenskapliga uppsatser på ämnet barn+genus och jag tror att jag funderar extra mycket över alltihop nu när jag är gravid och står inför uppgiften att ge mitt barn en så bra uppväxt som möjligt :) Det finns ju egentligen inga rätt eller fel. Men jag är så himla säker på att t.ex. en pojke som fostras in i den normativa "pojkrollen" (så småningom mansrollen) inte kommer ha lätt att ta sig ur den om det inte är vad han identifierar sig med innerst inne, TROTS att man som föräldrar "står bakom sitt barn i alla situationer". Min fulla övertygelse är att man redan från start behöver göra mer än så, man behöver erbjuda andra alternativ, uppmuntra till att prova nya saker (som kanske strider mot könsrollen) och helt enkelt visa att man får vara precis vem som helst oavsett vilket kön man har! :)

Svar: Tydligt och bra skrivet. Dock tycker jag fortfarande att det har gått till överdrift. Det vi har diskuterat i skolan och det som står i det litterära böckerna känns för mig många gånger överdrivet och lite smålarvigt. Man gör sådan stor sak av det även om det är ett bra grundtänk. Men diskussioner som att kalla barnen för hen tillexempel det känns väldigt märkligt för mig, det känns förvirrande och lite opersonligt. Man föds till han eller hon och sedan kan man ju ändra sitt inre, vem man vill vara, vem man är. ´Men jag förstår vad du menar :) Men när du skriver: Min fulla övertygelse är att man redan från start behöver göra mer än så, man behöver erbjuda andra alternativ, uppmuntra till att prova nya saker (som kanske strider mot könsrollen) och helt enkelt visa att man får vara precis vem som helst oavsett vilket kön man har. Hur menar du då? Alltså ge ett exempel :)?
Ja det är alltid roligt att diskutera om saker och ting, dock kan jag bli het på den här frågan för jag kan inte riktigt hålla mig fullt till det, jag tycker och kommer förmodligen alltid tycka att mycket kring genusfrågan har gått till överdrift..=/
mittangsull.blogg.se

2014-11-22 @ 11:06:00
URL: http://larssontove.blogg.se



Tove

Ja, det är intressant att diskutera, finns många delar av ämnet som går att prata om! :) Fast jag måste ändå säga att böckerna man läser på universitetet, de allra flesta i alla fall, är ju baserade på grundlig forskning och är snarare fakta än något annat. Och visst får man ändå tycka vad man vill om fakta också (!!) men jag tycker ändå att det är viktigt att minnas att det inte är någon person bakom boken som har suttit och tyckt grejer och skrivit ihop det, utan det är ju faktiskt i de flesta fall sanningen!

Det jag menade med det du funderade över, det är att jag inte tror att det räcker med att man bara står bakom barnet i vått och torrt. Man måste erbjuda andra alternativ än det som samhället erbjuder. En sån enkel sak som kläder eller leksaker till barn till exempel. Det kan verka töntigt och som en småsak att det ska ha betydelse, och det har det förstås inte under den första tiden heller, det spelar ingen roll om man klär pojkar i blått och flickor i rosa för de har ju ingen uppfattning. Men sen, när barnet blir medvetet och kanske så småningom vill välja kläder själva, då måste det ju finnas alternativ till det traditionellt könsstereotypa! :) För hur ska barnet annars ha möjlighet att göra sina fria val? Då gäller det ju att man som förälder faktiskt köper andra kläder också. Samma gäller leksaker :)

Jag vet inte riktigt vad du menar har gått till överdrift i genusfrågan egentligen, jag tycker att det är toppen att vi blir mer medvetna, allra helst blivande förskollärare och andra lärare! Det är ju liksom en lag och ett styrdokument som reglerar genus och jämställdhet som en del av ert arbete och är därför något som inte direkt går att välja bort :)

Svar: Haha du verkar vara väldigt bra insatt i den här frågan :)! Som sagt tycker jag inte hela genusdebatten är löjlig utan vissa delar. Vi får väl se hur detta utvecklar sig i framtiden. Jag brukar säga att (Gå efter sunt förnuft så blir det bra) :)
mittangsull.blogg.se

2014-11-24 @ 09:05:31
URL: http://larssontove.blogg.se



Tove

Jamen så är det verkligen, och det är ju trots allt så att ALLA vill sina barn allt gott, vilken "metod" man än använder sig av :) Och det är faktiskt det allra viktigaste :)

Svar: Ja men precis :) Och ingen kan ju vara perfekt heller men man kan sträva efter att vara en sån bra människa/förälder som möjligt :)
mittangsull.blogg.se

2014-11-24 @ 12:27:31
URL: http://larssontove.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?