Övergångar

Kanondag med hästarna! Vackert vårväder och underbara djur. Fifan fick ju vila igår så idag var det dags att få komma ut, och det gick faktiskt bra, ska berätta. Först och främst var rygg och kors kanonfint när jag hämtade henne i hagen, så då förstod jag att det skulle bli en bra ridtur. Vi tog en kortis bara och fokuserade på lång och låg med långa kliv, sooom vaaanligt :) Däremot så fokuserade vi på övergångar mellan trav och galopp idag. Från början vid självaste uppvärmningen var hon lite kort i både trav och galopp, men jag ska inte klaga för traven var faktiskt riktigt fin från början, bra överlinje, jättefint gung och takt, galoppen var styv och fyrtaktig, men det var bara första sträckan, sen var hon skitfin! Rund och trevlig i galoppen, jäääättefina fattningar, lätt och trevlig, och övergångarna var tio tummar upp, hon växla mellan gångarterna jättefint och både traven och galoppen blev bara finare och finare. Snacka om att jag berömde min häst. Sedan skrittade vi hela vägen hem på lång tygel och hon rör sig så fint nu, genom hela kroppen med långa kliv och ryggen uppe, underbart <3
 
Den här gången fokuserade jag lite mer över min ridning. Jag fick tänka till lite extra hur jag skulle göra övergångarna så bra som möjligt. Tidigare har jag använt mig mycket av broms och händer för att byta mellan galopp och trav, vilket i sin tur bara har resulterat till en ful övergång med tölt och grisepass emellan innan hon lägger in den nya gångarten, det vill säga från galopp till trav, för från trav till galopp är inga som helst problem. Då har hon tappat överlinjen och hela arbetet egentligen, men mest av allt så förlorar vi ju balansen, jag rubbar ju den genom att störa henne så pass mycket som jag gjort, jag har helt enkelt slutat tänka och bara fuskat. Så förändring Linda, det är dags att vi klarar bra övergångar nu och strävar efter en bättre och noggrannare ridning. Ja så hur gjorde jag då? Jo fatta galopp som vanligt, sedan när jag väl ska ner i trav, ställde jag mig en aning i stigbyglarna tog fram mina händer lite mot manken och med låg ton sa traaaavaaa, samtidigt som jag fick vänta in henne och driva in henne i traven.
 
Alltså nu kommer jag med mina kassa förklaringar, men jag ska försöka så gott jag kan. När jag ber om en övergång genom att lätt ställa mig i stigbyglarna och fram med händerna samtidigt som jag säger traaavaaa så kan hon antingen gå ner till trav, ELLER lite mer mot tölten, och går hon då ner mer mot tölten så driver jag bara fram henne och håller kvar händerna vid manken tills att hon faller ner i traven. Jag varken tar i henne eller bromsar ner, jag vill att hon ska ha tanken framåt hela tiden men att hon själv ska finna balansen mellan trav och galopp och förstå min signal när det är dags för trav. Om hon inte faller precis in i traven utan som jag tidigare skrev, faller lite mot tölten, så "bannar"/korrigerar jag henne inte utan ger henne en chans att tänka till vad det är jag vill och finna balansen själv, jag väntar ut henne. Nu handlar det inte om att hon töltar på flera steg, utan det som händer är att hon inte gör en perfekt övergång men rättar sig själv ganska snabbt då jag ger henne en ärlig chans att tänka till och prova själv, istället för att jag ska lägga mig i och störa henne, då kommer hon ju aldrig att kunna finna sin egna balans, dom måste ju få en chans annars kommer man ju aldrig framåt. De måste få göra fel för att lära sig göra rätt.
 
Detta funkade så jäklans bra. Varje övergång blev finare och finare och snart satt den så klockrent och fint så jag ville gråta en skvätt. Kanonfin överlinjie, skitfint gung, bra takt, bra sväv, positiv och jättefina övergångar. Tro fan det att vi skrittade på lång tygel hela vägen hem ;) Det känns så jäkla skönt att man som ryttare stannar upp och tänker till ibland, man måste fundera och analysera hur man ska gå vidare och varför man gör som man gör. Det jag gjorde idag blev ganska självklart när jag fick tänka till vad som sker och när jag fick se så tydliga resultat. Man växer ju helt klart i sadeln när man kan komma fram till något själv. Nu ska Fifa bara finna balansen, bli mer lyhörd och lära sig min signal mellan övergångarna, så kommer det här bli så jäkla bra! Fan vad duktig hon var idag, så jäkla kul!!!
 
Hon har helt klart fått ett naturligt finare övertramp också både i ridningen och när jag leder henne, från att inte ha något övertramp alls till bilden nedan. Det tar sig! Hon har dessutom varit en del passtaktig i skritten för, nu är den klockren och fin! Så himla roligt att få se sån utveckling :)
 
 





Kommentarer
erica

Men gumman det är ju de jag säger hon har ju ett stort övertramp!! :-)

Svar: Nu ja efter mycket träning ;)
mittangsull.blogg.se

2014-03-12 @ 19:13:26
URL: http://solliljans.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?