Börjar finna mellanläget

Aaah. Min silverprupp. Hon är så himla rolig att rida. Vi drog en sväng till ridplan idag, igår fick hon en välförtjänt vila men idag var det dags att återgå till arbetet igen. Hon tar verkligen långa kliv nu, jag har varit jääkligt hård också på att hon ska kliva på, även när jag gått med henne för hand, alltid långa fina steg, med bra gung och rörelse genom kroppen. För mig är skritten minst lika viktig som vilken annan gångart som helst.
 
Som vanligt red vi under en strålande vårsol och blå himmel, det är nästan bara såna dagar här nu, underbart. Vägen mot ridplan är väl ungefärg 2-2,5 km lång, det tar en kvart kanske att rida dit och oftast skrittar jag på lång tygel hela vägen, det blir en perfekt uppvärmning. Att rida i mycket skritt är bara bra. Väl på plan varvade vi mellan trav och galopp. Traven jobbar jag henne i en lägre form än så länge och har inte börjat ställa höga krav, även om jag kräver att hon ska arbeta med överlinjen, ha en bra takt, ett bra gung, böja sig runt min skänkel och söka sig fram till bettet med bra varvbyten, så det är iju absolut inte kravlöst, men jag kräver inte så mycket mer, jag kommer ställa högre krav och jobba upp henne lite mer framöver, men vi ska gå sakta framåt. Hon känns så jäkla fin just nu så man vill inte sabba det genom att göra något förhastat. 
 
Galoppen blir ju bara finare och finare. Jag ska vara ärlig och säga att jag är ganska förvånad, vart har den här galoppen kommit ifrån? Rund, bärande, bra takt, fin form, kanonfina fattningar och håller sig jättebra på små volter. Underbart underbart. Det är ju hemskt roligt när allt bara släpper och man klättrar sig uppåt för den där stegen, motivationen höjs ju dessutom till max. Jag jobbade henne inte så länge i galopp och trav, jag vill rida korta pass med kvalité, dessutom vill jag behålla viljan och glädjen hos Fifa att arbeta. Det ska vara roligt, det är minst lika viktigt.
 
När vi hade värmt upp med lite trav och galopp så provade vi på tölten för andra gången. Jag är noga med att hon lyssna till min skänkel och söker sig framåt nedåt till bettet. Att bogarna far ut lite här och där, att hon rollar emellanåt och tappar lite balans det gör ingenting, inte nu, det tar vi sedan. Tölten är det inget fel på, absolut inte, hon arbetar med en bra överlinje och mjuk och fin. Jag kan ju styra upp henne med hjälp av stöd från tygeln, men jag vill att hon skall finna sin egna balans och börja få fatt på rörelsen i töllten, paddlandet. Det är en sak när en häst töltar och när en häst rör sig i tölten, och då menar jag inte att den har mer aktion eller steglängd utan den skall röra sig mjukt och lätt genom hela kroppen, som en våg framåt. Och jag har ridit allt för mycket med händer i tölten förr så det vill jag få bort bort. Jag vill dessutom att hon finner självförtroendet och glädjen i tölten igen, den har ju som sagt varit besvärlig för henne då muskelkrampen varit som värst i tölt och skritt, så den gångarten har ju liksom både hon och jag undvikit mer eller mindre.
 
Hon var verkligen jätte duktig idag, hon gick ännu finare den här gången så det går ju helt klart framåt. Nu börjar hon även söka efter det där mellanläget, och skulle hon bli travtagtig eller hamna lite mot traven så gör inte det något, jag berömmer istället och visar att hon tänker helt rätt, för det är det hon gör, när hon börjar tänka mot traven det är då hon börjar få grepp om mellanläget, finna rörelsen (paddlingen) i tölten. Vi red inte på länge, jag tyckte hon gjorde ett superjobb idag och jag var så stolt över henne. Jag gick med henne hela vägen hem :) 
 
 





Kommentarer
Ida Klausner

Det låter härligt! Hoppas att jag en dag kommer så långt med Thengill också :)

Svar: Klart ni kommer :)!! Har man bara ambitioner och tid :) Men du har väl en underbar liten unge just nu som självklart tar den mesta tiden, avundas dig, för på ett sätt saknar jag själv att få barn så in i nooorden! :) Men hästarna först sen så;)
mittangsull.blogg.se

2014-03-26 @ 19:04:42
URL: http://idaklausner.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?