Min häst i vardagen

Äsch det blir ju bara inlägg om varje ridpass, för tillfället går det lite trögt med Fifan men det är bara en period sen är vi på spåren igen, min älskade lilla häst.
 
Hur jag gör i den vardagliga hanteringen och umgänget kanske jag istället ska skriva lite om, den delen är ju oerhört viktig enligt mig. Ja Fifan, hon är lite av det speciella, en häst som gärna ifrågasäter och lägger "näsan i blöt" i det mesta. Hon är en underbar häst men ibland får man verkligen säga åt henne på skarpen för hon är som en liten snorunge och sällan att en gång räcker, det behövs verkligen att man får in det i huvudet på henne. Tok häst, men jag litar på henne till tusen, jag vet var jag har henne. 
 
 
När jag hämtar Fifa i hagen brukar jag antingen hoppa upp och rida henne lös till grinden eller så ber jag henne följa med mig genom att antingen visa med handen att : gå här bredvid. Är hon inte på humör för det så tar jag bara handen under hennes haka och går. Öppnar grinden och låter henne gå ut lös, det är inga problem alls, hon sticker inte, hon går nog till närmaste ätbara ting eller så ställer hon sig där vi brukar sadla.
 
Nu för tillfället brukar jag ha henne lös vad jag än gör. Det är inte så att hon står och sover på stället, onej hon är väldigt vaken och kikar på vad jag gör. Ibland kan det vara trevlig att tugga lite gräs men då säger matte till på skarpen att det där kan du göra under din "fria" tid ;) Oftast lyssnar hon och kikar nyfiket efter mig och väntar om jag går ner mot källaren för att hämta vatten eller donar efter ryktsaker, utrustning eller mat. 
 
Jag känner aldrig riktigt för att hålla fast henne, men samtidigt känner jag nog inte riktigt att jag behöver det så ofta. Det är samma med hunden, han har jag alltid lös, sällan i koppel, enbart vid stora vägen eller kring samhälle, eller vid möte av annan hund. Jag tycker det känns så mycket mer naturligt och nu när Fifan blivit så pass duktig så har jag henne lös eller fritt gående vid min sida väldigt ofta. 
 
Jag ser direkt om hon är på en sån där bus och "inte lyssna" dag, då får hon banne mig sitta fast i grimma och grimskaft, hon smiter aldrig från gården men hon kan gärna dra en sväng in i sadelkammaren och öppna fodertunnor som hon gärna välter omkull, eller så går hon en sväng och tuggar gräs. Jag vill att hon skall lära sig att ska man vara lös så ska man stå där jag har ställt henne och lyssna, kanske låter lite hårt men det är så jag vill ha det. 
 
Ibland är hon otroligt söt när jag går med henne lös, då kan hon försöka få uppmärksamhet och slänga lite med frambenen (spansk skritt) det här funkar alltid, jag går på det varje gång, jag smälter! Hon får alltid så mycket beröm och oftast har jag godis i fickorna. Så nu har hon ju börjat göra lite spansk skritt framför vagnen också haha men stopp och belägg nu lilla tjej. Hon brukar även flaxa med frambenen när grannarna kommer fram för att hälsa. Haha dom brukar bli väldigt brydd.
 
 
Fifan är den ända häst jag haft som jag kan släppa kontrollen på så pass mycket, det skulle jag aldrig kunna göra med Bitter gubben, hua han skulle nog göra på sig om han får lite frihet, han fixar inte riktigt det, förmodligen skulle han bara springa iväg och vi har ju så klart inte samma kontakt som jag har med Fifan fast han är så jädra mycket betydelsefull för mig, min dumma stora häst <3
 
Jag kan dock inte påstå att jag har världens lydigaste häst, haha onej för det har jag inte, kanske låter så men hon har en egen vilja av stål och skulle lätt kunna dra ett busvarv runt gården om hon var på humör och fick chansen, eller gå sin egna väg om det kittlade i fötterna, för hon är sån i grund och botten, väldigt trygg i sig själv och nyfiken, och ibland kan  den där hästen verkligen reta upp mig, men jag skulle aldrig vara orolig, hon är så pass lyhörd och vaken och vääääldigt lätt att muta haha, min tokiga tokiga lilla häst jag vill inte att hon ska vara något annorlunda. Jag tycker det är så viktigt att bevara hennes framåtanda, bus och vakenhet, den vill jag ha kvar!
 
 
Damet! Nu blev det långt igen, men när jag skriver om Fifa.. ååh jag kan inte sluta :) 





Kommentarer
Frida

Haha, det där med att hon viftar på benen när grannarna hälsar på var ju roligt, hon kanske försöker vinka :)

Svar: Nej, det var inte den men vi har sett den här. Den här var ny, The campaign, och om val till kongressledamot, men nä, ungefär lika bra som den du menade :p

2012-10-21 @ 16:40:14
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Erika

Aww hon låter såå mysig. :-)

2012-10-21 @ 18:49:04
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Julia

Helt fantastiskt att du kan ha henne lös och så!

Sv: Ååh, härligt att höra! Du är ju för söt! Har saknat dig också. Svårt att hänga med i "världen" när man är utan internet :p

2012-10-21 @ 23:36:28
URL: http://ohjuliet.blogg.se



Nina Liljedahl

Alltså....vilket team ni är du och Fifa!
Tänk vad hennes personlighet har fått blomstra ut sedan hon blev din häst. Det är fantastiskt att se och höra :D

2012-10-23 @ 10:28:27
URL: http://stallskogalund.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?