Filmen

Här kommer filmenNågot jag reagera på var underlaget, tyckte det var rätt djupt och tror det blev extra jobbigt för Fifa. Hon är rätt så spännd från början men det släpper mer mot slutet. Hon var liksom lite halvt tillbakadragen och brydd men jag tyckte hon skötte sig kanonfint för att vara bland massvis med andra hästar på nytt ställe med en ny människa. Så till mig: ah vad ska man säga haha det behövs en hel del träning på det där med tömmarna, tyvärr var hon ganska så trött när jag tog över men det får man ju ha förståelse för, hon har inte tränats på det här viset någon gång i sitt liv alls, ja menar traven har jag aldrig tränat sedan jag köpte henne, så jag är stolt. Det är lektion bredvid så därför är det massa ljud hela tiden.

                           

                                                                                   Linda





Kommentarer
Hanna o Goliath

Be Quimero och Quadrofenia kolla på det här....i min värld känns det faktiskt också lite väl "gå-på-igt". Får känslan av att tränaren bara kör på utan att riktigt lyssna in Fifa, men det är ju som vanligt svårt att säga när man inte var där.

2012-03-07 @ 16:08:34
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



Titti

Är tömmen kanske lite väl lång? Eller? Jag vet ju inte för jag är rakt INTE nå duktig på det själv,men jag tyckte den såg lite lång ut? Det är kanske bara jag...

2012-03-07 @ 16:22:27
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



Janet

Men va roligt att du tränade för Tina, hon e duktig! :)

Hon ha snart jobbat i 20 år som instruktör på Färsta tro ja, mkt erfarenhet i kroppen :)



Såg att hon försökte sätta henne "i ramen", kan va därför du upplevde att de blev "forsserat", hon ville ha bjudningen på henne.

Ställ mkt frågor nästa gång, "varför gör du si, varför så" Då lär man sig mkt :)

Lycka till!

2012-03-07 @ 16:34:20



Mikaela

Nu skriver jag mina tankar kring filmen...

Hm min spontana reaktion är att tränaren inte verkar så följsam och inkännande...

Fifa travar ju så länge hon inte blir störd i munnen ser det ut som, blir hon störd bryter hon till galopp eller tölt. Jag hade testat att ha en remontnosgrimma och fästa tömmen i bettringen och ringen för nosgrimma så att inte det blir så mycket tryck i munnen. När hon tar trav skulle jag följa med henne ut ur volten några steg och sedan styra in på volt igen. Det är jättejobbigt för dom att trava på volt i början speciellt när dom har lite svårare för traven.



Nu låter jag kanske jätte negativ? Men jag tycker att du gör ett mycket bättre jobb själv:)Du behöver nog bara bli bekväm i situationen så får du lite mer kontroll över tömmarna:)



Men jag var ju inte där och är själv inget proffs.

2012-03-07 @ 17:53:01
URL: http://svippostina.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

Nu så..Ja du Linda..

Jag hade troligen själv löst det på ett helt annat sätt än vad filmen visar. Till att börja med så hade jag sett till att ha bättre kontakt med hästen med mitt kroppspråk.Speciellt på en häst som är så pass grön som Fifa är.Problemet som uppstår är att Fifa inte riktigt vet vart hon ska ta vägen för hon har ingen stans att gå och hon blir väldigt utlämnad till sig själv och hon blir utan vägledning. Problemet blir då också när hon väl går fram så möter hon handen vilket har en direkt bromsande effekt vilket gör att hon hoppar lite och försöker förstå vad som menas.Därav hamnar hon också i backläge.jag personligen hade gått närmre en sådan häst och stöttat den mer med mitt kroppsspråk med kontakt lätt på tömmen hela tiden för att hästen ska ha något att gå till och få vägledning ifrån och där jag också mer effektivt kan ge eftergift när hon förstår vad jag menar.



Det är ju samtidigt aldrig lätt att tömköra en ny häst men desto viktigare tycker jag att man har kontakt med den hela tiden och inte stå själv i mitten och bara trampa runt utan följa hästen i dess rörelser.Visst man kanske få älga på lite själv för att hänga med men det är det värt.risken är att man hamnar före också om man blir stående i mitten och på en häst med dålig framåtbjudning blir det inte bättre utan man måste hela tiden vara jätte noga med att vara bakom hästens tyngdpunkt(bakom gjorden) för att effektivt förklara vart man ska gå med låga händer för att få en mer avslappnad armställning som också påverkar.En högre hand/arm blir även på töm hårdare än en lägre.Handen ska alltid vara under armbågen.

Det är som jag sa tidigare aldrig lätt på en ny häst men det betyder också att man måste vara med hästen hela tiden och extra tydlig för att komma till samförstånd.

Jag är inget proffs jag heller men för mig kändes detta inte fulländat om vi säger så.Det såg bättre ut när du tömkörde själv.Så slut kontentan av det hela är väl att jag inte är direkt imponerad.Men det är ju som sagt jag det som har kanske lite udda syn på hur saker och ting ska gå till.

mvh/Q

2012-03-07 @ 20:12:35
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Q med ridtravare i fokus!

Ska även inflika att jag också har problem med att handen blir hög i bland då det är lätt hänt att det blir så när man inte når fram till hästen riktigt men ändå vill påverka den just då.Automatiskt höjer man handen trots att tygeltagen ska gå nereåt för att få en mer följsam effekt.



Men jag är ingen instruktör heller å andra sidan.Och jag har alltid på de kurser jag varit på fått höra att handens position är otroligt viktig för att man ska kunna bli mer precis och framförallt mjuk i sin hjälpgivning och för att finna en avslappnad arbetställning själv som inte skapar spänningar i armarna.



mvh/Q

2012-03-07 @ 20:38:32
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Erika

Ser ut som Fifa försöker göra sitt bästa i alla fall. :)



Har inga direkta synpunkter eftersom jag vet själv hur svårt de är o tömköra rätt.

men tycker Fifa ändå ser ut o göra ett gott försök o du oxå!! :)

2012-03-07 @ 21:01:11
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Melina

Vad fin hon är! :)

2012-03-08 @ 10:46:43
URL: http://goldenhorses.blogg.se/



Agneta

2012-03-08 @ 13:42:39
URL: http://angdalen.se



Agneta

Ups tryckte fel! Jag hittade hit genom Ninas blogg! Jag är ingen expert på tömkörning. Men jag har lärt mig mycket på en gammal ponny vi hade som var duktig(så man fick känna sig lite duktig själv)Vi tömkör en hel del iallafall. Både i paddocken och sen har vi en rundcorall. När jag är i volten så har jag yttre tömmen runt baken på hästen. Det tycker jag funkar bra, så de blir lite inramade. Sen läste jag med nöje vad du skrev om pedagogiska ridlärare. Jag är hundinstruktör inom parentes! Men iallafall tänkte jag på att genom åren har man ju stött på skräckexemplar. Den instruktör som jag betalat mest för, 450:- i timmen, tyckte att min häst skulle passat bättre till korv. Jag lärde mig inte ett dugg på en 2 dagskurs! Ångrar att jag inte krävde pengarna tillbaka! MVH

2012-03-08 @ 13:50:58
URL: http://angdalen.se



Sara

Förstår mig verkligen inte på inspänningen som sitter alldeles för hårt. Hon ges ju inte tillfälle att använda halsen som balansstång som hon behöver om hon nu inte är tränad så mycket i traven....

2012-03-08 @ 15:45:42




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?