Sensation sadeln

Många har skrivit och undrat vad jag tycker om min sensation sadel och varför man måste ha padd under. padd skall man ha under varje bomlös sadel, det måste finnas något som skyddar och fördelar trycket som en bomsadel gör. Jag lägger en länk vid varje produkt. Till att börja med är min sadel en G3 med G4 sits (16,5")

Jag har en Grandeur vojlock (pad) :
- undersidan består av ullfleece
- innuti har vi äkta skito memoryfoam i hög densitet, klarar över 75 kg ryttare 
- sedan finns tjocka grå memoryfoam som är 1, 5 cm, klarar upp till 75 kg ryttare

Min vojlock (pad) är inte särskilt vacker under min lilla sadel tycker jag personligen, kåporna på min sadel är korta och vojlocken är väldigt lång och det var tydligen inte bra att klippa och sy till den kortare. Det finns en annan pad som du kan ha schabrak under, tydligen enligt min återförsäljare kunde inte jag det då min sadel var alldeles för liten för den. Den heter följande: Heater Moffett interpad 

Sadeln skall forma sig efter hästen. Islandshästar har oftast korta breda ryggar och kan vara lite överbyggda baktill. Hästen behöver oftast en liten sadel medans ryttare behöver plats för sin rumpa. Många sadlar glider dessutom ofta fram på islänningen. Därför skall sensation vare ett alternativ för just islandshästen. I en sensation sadel kan dessa problem lösas enklare. Det tar lite tid för sadeln att forma sig efter hästen OCH ryttaren, det går inte på en dag så man får vara lite tålmodig.

Denna information har jag fått från min återförsäljare själv.

Enligt mig:

Jag kan direkt säga att sensation sadeln slog mig lite med häpnad angående sin lätthet samt bekvämlighet. Den är verkligen skön att rida i vilket den också var omtalad för. Från början var jag inte alls så hipp på bomlösa sadlar, jag ville ha bomsadel, men efter att ha testat ett antal bomsadlar på Fifa utan resultat så tog jag och testade sensation sadeln då många peppat mig till det. Sagt och gjort beställde jag hem en.

Jag trodde att det skulle kännas stor skillnad att rida en denna bomlösa och en bomsadel, no way, det känns inte alls annorlunda bara jäkligt bekvämt. Det känns som vilken sadel som helst fast med lite extra bekvämlighet och man får en riktigt bra sits. Det känns heller inte obalanserat utan väldigt stadigt.
 
De första gångerna jag red i denna så gled den fram lite, min återförsäljare tyckte att den skall ligga där den hamnar, den hamnar där den skall ligga. Fast ja det kändes väldigt konstigt ändå, kanske var jag inte van eller så låg den faktiskt lite för långt fram? Under denna tid var Fifa väldigt skadad och hade päls. Nu är hon rakad och får enbart skrittas på plan mark, DOCK tycker jag nästan att sadeln ligger stillare på hennes rygg nu, jag får en känsla av det. Så pälsen bidrog nog mycket glidande. MEN jag har dessutom en Eric Le Tixerant range sadelgjord så den är nog till stor hjälp också.

Det är väldigt svårt för mig att uttala mig så mycket om denna sadel då jag inte haft chans att rida i den riktigt pga skadad häst. Dock verkar den inte störa Fifa och den ligger jämnt på hennes rygg, men jag skulle nog vilja galoppera och trava mera för att verkligen kunna tycka exakt. Några diss från min sida på MIN sadel är att jag inte kan ha schabrak, det är urtrist, min återförsäljare tipsade mig om att ha en fårskinnspadd under sadeln istället för grandeur vojlocken så att man kan ha schabrak, men det klingar inte bra i mina öron, speciellt inte på en häst med ryggproblem, nej det får se lite trist ut :) Sedan kan man såklart inte lyfta några kåpor vilket blir lite tokigt med ett ridtäcke o andra sidan funkar det att ha täcket över sadeln också.  Annars ser jag väl inga fel så och det ska bli jättespännande att få börja rida ordentligt i den, om jag nu kommer att få göra det (pga skadad häst)

Det är ju garanterat en bra BOMLÖS sadel, man kan inte lägga på vad som helst på ryggen, alla bomlösa är inte bra och ju lägre priset blir så kan man ju kanske bli lite mer kritisk. Så se upp med vad för bomlös sadel du väljer och alla återförsäljare snackar ju bra om sin grej.

Tips: Ja är du nyfiken på denna sadel tycker jag absolut du skall skicka en hem på prov, du har tre dagars öppet köp på softsaddles och rid så mycket du kan i den på den tiden då det faktiskt tar ett tag för sadeln att forma sig efter dig och hästen samt att du vänjer dig. ALLA hästar trivs inte med bomlöst men ALLA hästar trivs heller inte med bomsadel, så att testa är det absolut det bästa. Gå efter din magkänsla, man skall inte BARA lyssna på andra som avgudar sadeln (eller som är emot den) utan känn efter själv och få en egen uppfattning, tänk med sunt förnuft! Dock kan det givetvis vara bra att få lite råd från de som har en del erfarenhet av sadeln, absolut men- sunt förnuft!

LÄNK till ett äldre inlägg om sadeln genom en ritt, där finns även bilder.

      


                                                                             Linda





Kommentarer
Erika

Kanske en sån Raski skulle ha då. ;)

Nackdelen är väl att jag vill ha en hoppsadel, och en ren dressyr i fram tiden.



Eftersom vi ska hoppa i vår. :)

2012-01-15 @ 11:10:44
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Sienna

Om du inte kan lyfta på sadelns kåpa för att ha ridtäcke under den - så kan du iaf. lyfta på stigremmen och ha ridtäcke emellan stigremmen och sadeln. Eller är jag ute och cyklar?

2012-01-15 @ 15:34:53



Jenny

Bra och informativt inlägg!



Jag är ju löjligt förtjust i min, men min har nog längre kåpor än din tror jag :S vilket är dumt eftersom jag är kortare än dig :p Borde kolla upp om man kan få det fixat hos en sadelmakare el. dylikt...

2012-01-15 @ 22:18:41
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



mikaela

jag funderar att köpa bomlös till mina hästar:)

2012-01-17 @ 17:47:02
URL: http://ridtravarkillen.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?