Behöver lastningstips!

På måndag är det dags att fara till veterinären och kiropraktorn. Fifa är svårlastad och henne brukar de ta väldig lång tid med, oftast får vi lasta från stallingången (flyttbart stall ryms bara en häst där) Bitter är lättare men vi har alltid stängt för luckan på en gång då hästarna gått in i transporten- frågan: vilken ska vi lasta först?

Lastar vi Bitter först kommer vi behöva stänga luckan, fara till stallet, backa mot stallets ingång och öppna luckan för att lasta Fifa- då när vi öppnar luckan kommer Bitter vilja backa bakåt och ut!

Lastar vi Fifa först har vi samma problem och är det så att det blir att hon i ren panik måste ut för att vi öppnat luckan åt Bitter för att han ska in- då har vi några timmars lastningsprocedur igen.

Vad tror ni? Jag kan inte med 100 % säkerhet säga att Bitter kastar sig bakåt när luckan öppnas men hästarna är ju liksom lärd att så fort luckan öppnas är det bakåt, det där skulle man ha tränat på men tiden och transport för sånt har inte funnits och det är inget jag kan rå på nu, o andra sidan så vet jag inte hur tålmodig Bitter är heller att ha en Fifa bak i rumpan som inte vill gå in samtidigt som Fifa brukar gå in lite brett (mellanväggen är mer åt sidan)

Hur jag göra?



Linda






Kommentarer
elinor

men finns det ingen bom i vägen bak som stoppar att han sticker ut bakåt?



lasta bitter först och ha någon som står bakom honom när vi ska lasta fifa?



Jag har mitt rep knep som jag använder vid svårlastade hästar, men det gäller att man kan det och gör rätt, jag tar ett rep och binder fast i grimman in i transporten, runt bommen och bak igen runt hästens rumpa och då får den ingen kraft alls när den sitter fast både i huvet och runt rumpan så då går den bara in, räcker med att göra så nåhgra gånger så brukar dom ge upp.

2011-11-17 @ 16:20:02
URL: http://engelstoft.se



Frida

Kan ni inte ta Fifa först då utan att ta henne från stallet och sen Bitter? Då behöver ni ju inte hålla på att öppna och backa. Eller går inte det alls?

2011-11-17 @ 16:43:15
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv: [email protected]

Vill du prova själv har jag skrivit inlägg om hur man går tillväga i min blogg.Använd sökfunktionen .Annars ligger de inläggen i kategorin "foder" ganska så högt upp för jag har inte skrivit så många inlägg på det temat sen jag skrev om hur man räknar =)

mvh/Q

2011-11-17 @ 17:08:15
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Q med ridtravare i fokus!

Nu har jag kollat .balansresultatet är betydligt bättre än i fjol.Lite lågt fortfarande på proteinsidan och det är nog det som ställer till det lite för er .Jag återkommer senare när jag räknat mer.Nu har jag bara skummat igenom.

mvh/Q

2011-11-17 @ 17:19:41
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



jossan

sv: Ja äntligen börjar vi komma dit vi strävat efter så länge. Tack!

2011-11-17 @ 17:36:26
URL: http://minfux.blogg.se/



Janina

Kanske kan någon stå framme med Bitter hålla honom, kanske bjuda på lite godis när ni öppnar luckan, så han lättare förstår att han ska stå kvar?



Dock skulle jag nog hellre lastat den svårlastade hästen först..?



Blir hon inte lättare att lasta om BItter redan står i transporten?

2011-11-17 @ 17:55:29
URL: http://jannefix.blogspot.com



Janina

Hon måste ju bli jättesugen på att gå in om Bitter står där och får massa gott ;)

2011-11-17 @ 18:27:10
URL: http://jannefix.blogspot.com



Q med ridtravare i fokus!

sv:Du får dock räkna med att det kommer ta lite tid denna gång. Har lite att stå i här hemma just nu så jag får titta mer noga och räkna när jag får en stund över. Börja med att öka på hösilaget redan nu dock.det behövs.

mvh/Q

2011-11-17 @ 19:08:52
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Elinor

men de får ingen kraft eftersom repet går bakom rumpan också och skulle hästen å panik kan man bara släppa men de brukar bara stå där en liten stund och sen ge upp, jag har aldrig misslyckats på det sättet :)

2011-11-17 @ 19:37:15
URL: http://engelstoft.se



Sofia

Åh, vad svårt.. Jag har varit med om en del med mina små djur så jag är ganska harig på det här med lastning. Jag vet verkligen inte vem du ska lasta först, men jag skulle nog säga lasta Bitter först, från SAMMA ställe som Fifa, så såfort han är på och bommen stängd så promenerar ni på med Fifa. Grejen här är bara att om Fifa börjar trassla kan ju Bitter också bli orolig och kräva att få komma ut men det kanske hjälper, som någon skrev, om någon står framme och matar honom? Lastselen som Elinor beskrev skulle jag bara använda i absoluta nödfall och ENDAST om hästen är supercool med själva situationen och inte bakrädd. När jag köpte Eddien så använde man sån sele på honom och han var superstressad hela tiden, dem sitter fast underifrån i huvudet och kommer inte bakåt och kan hur lätt som helst få panik och är du inte med tillräckligt så kan dem slita sönder sig och dig helt.. Och det är inte så kul. Tur att ni ska till veterinären isf ;) :) berätta gärna hur det går, blev väldigt nyfiken..

2011-11-17 @ 20:06:04
URL: http://sofiaolssons.wordpress.com



Janina

Visst är det jobbigt när hästen visar sig vara smartare än en själv ;)

Min Vinka är ruskigt smart, men jag vet hennes svagheter, och godis är något hon bara inte kan motstå. Speciellt om det är någon annan som får det.



Jag städar. På heltid. Det är sådär lagom kul :/ men jag vill bara få in lite pengar så jag har råd med hästarna.

2011-11-17 @ 20:11:54
URL: http://jannefix.blogspot.com



tanja deimo

om jag var du så hade jag lastat Fifa först. Och direkt när hon gått på tagit in bitter så fort som möjligt. Tror att chansen att hon skulle vilja bråka och gå ut då är minimal om hon får sällskap? Vi har gjort så om vi har haft någon häst som är lite problem att få in.



Men de är så svårt de där:/

2011-11-17 @ 21:09:22
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Jag hade nog försökt få in fifa det vanliga sättet , alltså inte genom stallet. Tagit det lugnt efter ponnyakutens regler. Ta det lugnt och belöna för varje rätt steg. Sedan stå kvar med henne där fram och ge godis och prata med henne. Så fort som hon visar en tendens att vilja gå tillbaka säga till och få henne att stanna under tiden som ni försöker få in bitter :)

2011-11-17 @ 21:51:54
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Jenny

Elinors tips har vi kört på svårlastade hästar och det har funkat.

Jobbigt de där när de ska krångla med lastning! :/

2011-11-17 @ 22:46:37
URL: http://jen81.blogg.se/



Ingela

Står hästarna inte på samma ställe? Om de står på samma ställe kanske du borde lasta bitter först och fifa sen och inte köra iväg alls med dem emellan. Godis eller liknande kan ju vara ett bra knep samtidigt för att hålla bitter på plats ;)

Ibland är våra hästar lite kinkiga när de ska gå in, ponnyn har varit svårast men då har vi bara knallat upp med den andra först så kommer nästa av sig själv ;)



sv: Den längst upp i bild som är mörkrandig (hane) och en av honorna som är längre ner i bild, vi har inte bestämt oss än för vilken vi ska ha. Det slutar väl med att vi tar alla tre haha!

2011-11-18 @ 08:32:18
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Agnetha

Usch jag blir så ledsen. :(

det är så jäkla jobbigt och besvärligt med transportproblem och det är SÅ lätt att åtgärda om man bara har tillgång till en transport och lite tid på sig (läs någon månad).

Jag fick Strumpan att gå från stenvägrande åsna till att kliva på med spetsade öron på en månad ungefär. Bamse fick samma träning. Båda som köpte hästarna har hört av sig och sagt att det är så skönt att ha lättlastade hästar.

Men det kräver ju att man övar lite varje dag.



Jag har inga tips på hur man lurar/tvingar in en ovillig häst i transportnen någon enstaka gång. Finns ju mågna sätt som fungerar: du har ju själv provat att täcka över huvudet, Ellinor beskriver ju också en metod som säkert fungerar....

2011-11-18 @ 09:36:25
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Paulina

Saga har också varit lite jobbig att lasta. Men jag tog ett spö i ena handen och henne i andra. När hon kastade sig bad jag henne backa ännu mer. Sedan gick jag framåt och repeterade. När jag sedan skulle upp för rampen la jag spöet på halsen och stannade, backa och upprepade det. Fungerar faktiskt :)

2011-11-21 @ 19:52:47
URL: http://fotopaulina.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?