Alla är de olika

Jag tänkte lite på det här med Kaera. Att hon är så lättsam och snäll, tänkte jag skulle förklara lite i det för det är verkligen inte bara heller. Fifan som alla säkert känner till kan vara pain in the ass och har en jävla massa egenheter för sig. Alltså där kan vi ju kalla tjur sto, och lite känslan av "svensk född" henne har jag haft många duster med. Idag är hon en ängel men hon är fortfarande samma individ och har ju det där huvudet, men inget som är ett problem. Men det klart såna unghästar som Fifa, som kanske inte har respekten från början, lite gå påig och "trög", kaxig och som inte bryr sig över så mycket är ju absolut en utmaning, där gäller det att man är konsekvent och sätter tydliga gränser. Ja menar en del hästar skulle man nästan kunna knuffa utan att dom ens rör en vink. Lite tuffa och för självsäkra sådär. Lite pain in the ass ibland.
 
Kaera är ju då raka motsatsen, hon är känslig och försiktig men ändå social, nyfiken och framåt. Skillnaden är att DÄR får du inte vara för hård, då kan det gå helt åt andra hållet. Om man kräver för mycket, är lite burdus, tappar tålamod eller är för sträng då kan det bli en häst på bakbenen, springer över en, paralyserad och uppskärrad. Jag kan inte använda samma tuffare tag på Kaera som jag gör på Fifa, då får jag bara en stressad och osäker häst. Det gick ganska fort när jag insåg detta, den metod jag gjorde på Kaera som jag alltid gjort på andra hästar gav motsatta resultat. Blev hon trängd och osäker då kunde hon trycka in en i boxväggen, vid promenader kunde hon ställa sig på bakbenen vid för hård press eller så fryser hon fast och blir stel som en pinne. Så jag kan inte påstå att hon är LÄTTARE än vad Fifa har varit då det krävs en sån "mild och försiktig hand" Minsta lilla och den hästen sätter sig på tvären, jag måste alltid tänka på hur jag ber om saker och fråga snäll. Det går exempelvis inte i dagens läge sätta fingret vid sidan och trycka undan henne hur som helst, då kan hon nästan bli skärrad och trycka sig mot dig istället, utan man får liksom peka "toutcha" henne försiktigt och smacka lätt, lite som att man ska ha en fjäder i tanken. Då flyttar hon sig väldigt snällt och lättsamt, men skulle jag vara "hårdare" eller inte försiktig ja då sätter hon sig på tvären. Det var ju samma sak när jag skulle leda henne för första gången, då kände hon sig pressad, ställde sig på bakbenen och slet sig.
 
Så det här är en väldigt känslig häst som kanske inte skulle passa alla, vet man inte vad man gör eller förstår sig på såna hästar som Kaera då kan det ju bli helt kaotiskt och till och med farligt. Då får man en osäker och stressad häst med mycket flyktinstinkt. Nu låter det som om hon är fjollig och rädd av sig men det är inte samma sak, hon är tryggheten själv bara man inte pressar henne. Man måste gå försiktigt fram med den här hästen och behandla henne med finkänslighet. För mer  behöver man inte kräva av den här hästen, hon är så pass känslig så det räcker med att man ber snällt och försiktigt. Fifan däremot kan man ju få ha en diskussion med ibland innan hon "aja okej då" haha, men jag tycker det är huuur roligt som helst att ha såna här två hela olika individer. Båda två är framåt, glada, nyfiken, lättlärd och lyhörd och känslig på sitt sätt, men de är ändå så olika i huvudet. Så ingen häst är lättare än den andra bara för att man har olika huvuden, det är som Parelli förklarar med horsenality, en extrovert och introvert, höger och vänster hjärnhalva. Fifa är helt klart left brain extrovert. Kaera tror jag är mer mot Introvert right brain, men hon är jag inte helt säker på då jag inte donat så mycket med henne och alla punkter där stämmer ju inte in, och det ska det ju inte behöva göra heller, men är det något av det som är mest likt så är det ju Introvert right brain. HÄR kan ni se den mallen större. Allt handlar om vem man passar ihop med, förstår sig på och vad för kunskap man har.
 
Jag har gjort prickar över det jag tycker stämmer någolunda bra in på mina hästar, Kaera är röd, Fifa blå och Bitter grön. Som sagt alla tre är väldigt olika varandra. Fifan är bara left brain medans Kaera och Bitter är mer blandad, men även dom väldigt olika.
 
 
 
 
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?