Den lyckligaste hästen lever inte i vår värld.

Häst är en häst oavsett ras och häst ska få vara häst. Vad blir en häst lycklig av? Ja, den frågan kan ju inte vara så svår att svara på, lyckligast är dom väl att få vara just häst, inte en liten porslins docka eller leksak.
 
Jag inspireras att skriva detta av de filmer jag nyligen sett, The cove och blackfish. Det skär i mitt hjärta att se hur vi människor handlar efter egoism och pengasinne. Djur i fångenskap är egentligen inte okej. Och även om de "sköts om bra", enligt lag, så mår djuren bäst av att få vara fri. Och jag skulle vilja påstå att folk har sågspån i skallen som yttrar något annat, en levande varelse mår bäst av så som dom är skapt till från början, sedan har vi dumma människor kommit på att vi både kan finna nöje och pengar av dessa och så sätter vi våra egna behov och intressen före djurens.
 
 
Glada och lekfulla delfiner/späckhuggare som hoppar genom ringar, flaxar med fenorna och fångar människors hjärtan. De vi inte vet, vi åskådare och utanför deras vardag är att de ständigt lever i stress och många av dom behandlas för magsår. De blir desperata och gör allt vi människor ger kommando just för matens skull, inget trick, ingen mat, då får de svälta ett tag till de blir desperata och gör som vi säger. De lever i små trånga tankar och attackerar oftast varandra, blodiga sår och ärr fulla kroppen. En del tas ifrån deras ungar, och eftersom valar har ett mycket större "känslo område" i hjärnan än vad vi människor har, sörjer de något så fruktansvärt när deras familj tas ifrån dom. En delfin simmar 6-7 mil om dagen i havet, tänk er då hur de lever dag efter dag i en tank där de får slåss om utrymmet, men under shower, sea world, kålmorden o.s.v. ser vi bara glada, lyckliga och lekfulla individer som verkar älska att utföra det tränaren ber om, och det är detta som får pengarna att rulla in och som får djur i fångenskap att växa och fortsätta. Och vi lever i en overklig bubbla, med lögner och egoism. Inget djur trivs i fångenskap, det spelar ingen roll om de har mat, vatten, kompisar, utomhusvistelse och grönt gräs under fötterna med vacker glänsande päls, vi människor har tagit ifrån dom något som vi aldrig själva kan ge, vi gör dom till fångar helt enkelt. Inget djur trivs i fångenskap. Det känns inte som att jag vill gynna någon djurpark längre.
 
 
 
 
Nu till hästarna. Ja jag tror vi alla kan erkänna att våra hästar skulle må bäst av att gå i friheten ute på slätten, även om det för många inte skulle gå, så är det ändå ett faktum. De mår bäst av att gå i sina flockar och leva fritt ute i det vackra landskapet. Jag vet att mina hästar skulle må bäst av det, men nu kan jag ju inte direkt släppa ut dom i skogen, det funkar ju inte riktigt så därför får jag försöka göra det bästa av det. Låta dom få leva så mycket häst de kan. Jag vill ha stora mäktiga hagar med massor av olika terräng, de ska kunna vandra en bit och springa i stor yta, röra sig i skog, och annan typ av mark än bara gräs. Jag vill att deras hage ska kännas som en lite mer frihet. Jag har sällan mina hästar på box över natten, det händer inte ofta, jag får väldigt dåligt samvete att låta dom stå inne om nätterna om det nu inte skulle bli farlig storm, skada eller annat som "kräver" box. Jag vet att dom trivs bäst att gå ute dygnet runt. Inget snack om saken. Och visst tycker dom nog det är skönt att komma in i vårat kalla stall om dagar och kvällar när det är knott- och bromssvärmar ute, då kan det vara skönt att få söka skydd och vila ifrån krypen, men det handlar bara om några få timmar sedan får de å ut igen. Och är det så besvärligt med kusar (insekter) så får jag väl smörja, spraya och dra på något annat slags skydd, för ute ska dom vara, precis som de är födda till. Och helst av allt vill jag att de ska gå i sån stor flock som möjligt. Jag kan bli lite bestört faktiskt av folk som påstår att deras hästar VILL stå inne och det TRIVS med att gå själv, det är skitsnack och jag ska tala om varför.
 
 
 
En häst är en häst, oavsett ras, de ska leva i flock och vandra på stora öppna ytor dygnet runt. Och varför trivs då hästen av att stå själv? Ja för det första, vad definierar trivsel? Och vad definierar trivsel i våra och hästars ögon? Hästen är lugn, den springer inte runt och skriker efter andra, den äter, dricker och sover, öronen pekar framåt och ibland kan den dra en runda i hagen. Den trivs med att vara själv, eller? Nej den har inget annat att välja på, den får finna sig i läget att vara ensam eftersom det är vi människor som styr deras liv, de har ingen fri vilja, de har inget att säga till om, och de måste ju fortsätta leva, de kan inte direkt knall fall och dö, de får finna sig i läget.
 
 
 
Vissa hästar visa sitt missnöje mer än andra, men ingen häst är född för att gå ensam, hur lugn och snäll de än verkar vara. Så att hästen trivs med att gå själv är bullshit, det är bara en enkel bortförklaring för oss människor, det känns lättare i hjärtat att tro så. Och sedan att hästarna vill in, ja de vill de säkert, hästar är rutindjur, de kan tiden mycket bra och vet när det är dags att komma in för kvällsfodring o.s.v. "De väntar vid griden" ja men om vi nu skulle öppna stallet och låta hästen själv få gå in och ut hur den vill på dygnet, skulle den då stå i boxen 8 timmar eller längre som många av dom faktiskt gör? Jag tror, att de flesta skulle gå in för att de har alltid gort så, äta sin kvällsmat, kanske ta en vilopaus men efter någon timme har de nog knallat ut till hagen igen. Ingen häst trivs att stå inne i en box ett halv dygn, en häst är en häst och kan man lite om hästar så vet man hur de lever i de fria, de vandrar långa sträckor varje dag och tack vare detta håller de hullet, och tack vare detta sliper de ner sina fötter, men vi människor har kommit på att dessa djur kan vi ha roligt med och tjäna pengar på så då tar vi ifrån dom allt det naturliga och låter de leva i VÅR värld där vi anser vad som gör dom lycklig och inte. Mycket märkligt.
 
 
Detta med att täcka och klippa hästen, alltså, ja jag tvivlar inte en sekund på att många hästar fryser, men varför klarar dom inte av att gå utan täcke? Ja för det första så klipper många sina hästar (bland annat jag) just för att de skall svettas mindre och torka bättre vid och efter ridning - vilket vi egentligen inte behöver göra då det inte är naturligt för en häst men eftersom dom lever i VÅR värld och i våra påhitt så blir det en "lösning på problemet" och när vi dessutom avlar fram "päckligare" raser och importerar raser till länder där de egentligen inte är skapt för landets klimat så måste de återigen anpassa sig efter VÅR värld. Den ursprungliga hästen i dess hemland klarar alla klimat, där behöver de varken täckas med pyjamas och ställas in i ett varmt stall. Där kan de leva som en riktig häst. En barfota häst är väl mer naturligt än en skodd häst, o andra sidan, ska de leva i VÅR värld och under våra påhitt så måste vi ju finna även där en lösning för att det ska kunna gå, ska vi nu tjuras om att dessa djur skall ridas och tränas och gå under alla möjliga underlag då kanske man måste anpassa deras kropp och fötter till detta, men bäst av allt mår dom att gå utan skor, precis som dom är skapt till.
 
 
 
 
Eftersom vi människor är egoister så får djuren betala ett högt pris, deras frihet och deras naturliga sätt att leva. Därför tycker jag att om vi nu ska ta ifrån dom deras frihet, där dom är lyckligast, så bör vi väl ändå försöka ge dom ett sådant naturligt hästliv som möjligt? Annars kanske man inte ska ha häst? Men där faller vår egoism in igen, det är roligt och underbart med hästar och de knatar ju på och gör som vi säger, ja de finner sig i läget och det är klart de kan känna glädje och motivation, men vart och när är dom lyckligast? Varför inte försöka sträva så långt man kan efter att ge dom det dom blir lyckligast av? Så ni som låter hästarna gå ensam, låter de gå i små hagar, låter de stå inne en stor del av dygnet o.s.v. - är det schyst? Är du en bra matte/husse? Ger du din vän det allra bästa för att han eller hon ska få ett sådant värdigt liv som möjligt? Ja, man har gjort så i alla tider och det finns dom som har det värre (fyfan hur djurhållningen ser ut runtom i världen) men jag tror inte man ska jämföra sig så mycket med andra eller gå efter hur det har varit under alla tider, vi är här och nu, det är du och din häst/hästar, vad kan DU göra för att låta dom leva det liv som är det naturligaste och trivsammaste?
 
 
Jag skäms att jag har låtit Fifa stått ensam ibland under somrarna, BARA för att hon inte ska bli rund, men vad fan gör det? Om jag nu dragit på mig en häst så får jag väl se till att motionera henne på något sätt så hon klarar av att gå i en större hage med en flock. Jag kanske inte kan ge henne miltals lång hage med en flock på trettio djur, jag kanske inte kan låta henne gå barfota med tanke på att jag använder henne på ett sätt som gör att hon inte klarar av att gå utan skor, jag kanske inte kan låta henne gå i en stor hage rikt med gräs utan att motionera henne, men vad kan jag göra för att låta henne leva så nära det naturliga och fria som möjligt? Ja vi har tagit in hästarna i VÅR värld och under våra påhitt och därför förändras dera livsstil, det går ju inte att undvika, men jag tror man förändrar deras livsstil bra mycket mer än vad som egentligen behövs, just för vår egoism, våra egna behov och våra pengar. Vi människor är lata, bekväma och experter på bortförklaringar, vi har svar på allt men faktum är att vi kan aldrig förändra hästens egentliga ursprung och deras egentliga liv fritt i naturen med sin flock.
 
 





Kommentarer
erica

Aah du har sett the cove nu ;-) bta inlägg.. Jag har funderat många gånger om hästen tycker de är kul att vi rider den och bestämmer över dem..

Svar: Ja det var intressant! Men hemskt. Hehe jag tror nog att de kan tycka det är roligt för stunden precis som en hund gillar att leka, men utöver de så bör de få leva så naturligt som möjligt.
mittangsull.blogg.se

2014-06-09 @ 22:39:39
URL: http://isbrudarna.se



Emma

Mycket bra skrivet! Alltid lika underbart att läsa en välformulerad och "nyttig" text från en sund människa!

Svar: Tack Emma! Vad roligt att du tycker det :D! Alltid lika kul när någon gillar ens text.
mittangsull.blogg.se

2014-06-09 @ 23:57:51



Engla

Där satt den!
Galet bra inlägg, om fler bara kunde få upp ögonen över vad som faktiskt händer.

Svar: Tack vad kul att du tyckte det :D!!
mittangsull.blogg.se

2014-06-11 @ 21:47:56




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?