Avelsbedömning: Exteriör

Nu ska vi se här. Jag ska komma med lite tankar och funderingar igen. Kaera är ett väldigt fint sto. Hon är högrest, långbent, stor och smäcker med klara vackra ögon och en glänsande färg, och rörelserna är det ju inget fel på precis. Hon är en väldigt fin häst helt enkelt MEN hur fin på en avelsbedömning och speciellt på exteriörsidan?
 
Ja i dagsläget nu då. Man och svans till att börja med är tunn och kort, det blir nog inga värsting poäng på den fronten då man vill ha mycket tagel. Hals, manke och bog: Ja hon har en väldigt fin naturlig resning vilket är ett plus men något kort hals vilket givet drar på poängen då man vill ha en lång smal fin hals, bog och manke tycker jag är svår att bedöma men enligt mig tycker jag hon är fin i den delen om som sagt  något kort hals. Proportioner blir jag osäker på, hon ser just nu ganska lång ut i ryggen och man vill ha samma storlek på de tre delarna: bog, bål/rygg, kors och rumpa, så där kan det säkerligen också dras på poäng men jag är lite osäker. Rygg och kors, ja vad jag förstått ska de ha en något kortare rygg med ett sluttat kors? Och Kaera har ganska lång rygg, korset dock tycker jag är hyfsat sluttat, mer än Fifas, men där är jag också väldigt osäker.
 
Hovarna är platta, kanske kan hovslagaren bidra mycket för det men en plattfotad häst får inte heller något vidare poäng då sulorna ska vara bra skålade. Huvudet är inte för stort och klumpigt, det är hyfsat nätt men är det tillräckligt? Huvudet ska vara nätt med stora fina ögon och jag är även här lite osäker men jag tror absolut inte hon får låga poäng för sitt huvud, medel? Sen har vi benställning och benkvalité: Den delen är jag som mest osäker på jag har svårt att se vad som är bra och inte, vad man strävar efter i bedömningen, men långa smala ben med väl markerade senor är ett plus och det har hon ju. Jag tror man vill att hästen skall ha raka ben och en rak rörelse.
 
Ja då ska vi se, här har vi en hyfsat fin liten häst faktiskt men är hon så pass fin enligt exteriörsbedömnings kriterier? Jag tror inte på att hon har någon super exteriör och jag tror nästan att Fifa kan slå henne där. Hennes snygga far har ju heller inte en super bedömning i exteriören. Se nedan.
 
Huvud 7
Hals-Manke-Bog 7.5
Rygg och kors 7.5
Proportioner 8
Ben (kvalitet) 7.5
Benställning 7.5
Hovar 7.5
Man och Svans 7
Exteriör
7.54
 
Han har sämre exteriör än vad min lilla Fifa har. Så ja menar bara för att det är en flott och snygg häst för ögat så behöver det inte betyda att den får fina poäng i en avelsbedömning. Mycket kan förändras med tiden och hon är fortfarande ung, men jag tror man redan nu kan se en hyfsad helhet på hennes exteriör. Kanske har vi gångarterna för oss istället precis som pappa hennes, man kan ju hoppas. För mig är hon finast i världen i alla fall.
 
 
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?