Svårare/lättare häst

Funderat lite, som vanligt. Jag gillar ju att fundera haha. Det jag har funderat på den här gången är om det finns svårare och lättare hästar att rida. Jag måste faktiskt säga som jag tycker, det är väl klart att det finns det? Är det ens något att tveka över? Ridning över huvud taget är svårt, det är en konst och krävs otroligt mycket känsla hos ryttaren. Oavsett vilken typ av häst man har så krävs ändå god kunskap, ingen häst är lätt att rida men enligt mig finns de "svårighetsgrader" på hästarna, ena kan vara lättare än den andra. En häst kan vara otroligt svår att rida då den har ett extremt temperament/labilt psyke medans en annan är cool som en filbunke. En häst kan ha väldigt lätt för gångarterna medans en annan bara strular ihop det. Jag är ganska övertygad om att Kaera kommer vara lättare att rida gångartsmässigt än vad Fifa är, men däremot kanske det är lättare att rida Fifas temperament än Kaeras. 
 
Fifa är verkligen inte lätt att rida, usch ibland undrar jag vad fasen jag håller på med?? Börja baka eller gör något annat istället! Men så händer det något, en bit släpper och man tar ett steg fram, då vill man helst ställa sig upp i sadeln, hoppa jämfota och busvissla som en idiot Ah den här hästen har verkligen varit som en trasslig spagettiboll alltså, sprang fult i hagen, inget övertramp, orena gångarter, jävligt vinglig och väldigt ograciös, hon hade liksom inget riktigt naturligt för sig. Jag vet ju att de finns dom som trodde väldigt lite på Fifa men som idag är väldigt överraskade över hennes utveckling, så det är ju skitroligt! Dock har resan hit varit "svett blod och tårar", en häst med en hyfsad egen vilja, tjurskallig, sto i allra högsta grad och huller om buller flams trams, och det som många andra hästar hade lätt för på en gång kunde ta ett år för oss att nå, men så har jag en enorm tur då hon är en sådan stabil och trygg häst, hon är inte den som stressar upp sig eller blir onödigt het, en väldigt cool tjej med andra ord som är otroligt lätt att få kontakt med, så på den fronten är hon ju verkligen lättsam. Jag vet hur det är att sitta på en bomb/nervrak och det är verkligen inte lätt, och inte roligt alla gånger heller. De finns ju såklart hästar som är ÄNNU svårare än Fifa gångartsmässigt. Fifan är ju absolut inte den svåraste men definitivt inte den lättaste, hade jag haft den kunskap jag har idag hade jag INTE köpt den här hästen, tur att jag inte hade så mycket kunskap för jag kan nog inte ha fått en finare vän. 
 
Jag hoppas jag kan få lite "semster" på Kaera hahah, förstå mig rätt, ingen ridning är en dans på rosor, det kommer den aldrig vara, men för mig kan det bli en liten "lättnad" eller en skön suck. Hur ska jag förklara detta? Men efter att ha slitit som ett djur med min hullerombuller flamsmaja så kan det vara skönt att få lite "gratis" på dom områden och få nya utmaningar istället på Kaera. Att sätta sig upp på en häst som har väldigt lätt för trav och galopp det är ju som en vinst på lotto för mig och en liten "semester", jag är ganska övertygad om att det inte kommer vara några problem för Kaera med dessa gångarter, men sedan är det ju en annan sak om hon har lätt eller inte för att söka sig ner och fram, slappna av, o.s.v. och hon kanske inte kommer ha lika lätt att finna tölten, och kanske kommer hon vara som en tickande bomb emellan åt, vem vet, men det är ju nya utmaningar som jag får slita med. Då får Fifa bli min "semester" på dom punkterna istället. Haha, jag känner att det här blev ett väldigt flamsigt inlägg. Hoppas man kan förstå lite vad jag menar i alla fall. O andra sidan ska man inte beklaga sig över vad som är svårt hos just sin häst - för utmaningar ger ju kunskap som belöning, men finner man en häst som har väldigt lätt för gångarterna, har ett fint huvud och ett lättsamt kontrollerbart temperament - ja då kan vi ju snacka storvinst, även om hästen alltid kommer kräva ordentlig, riktig ridning som hos alla andra hästar, så kanske man kan vara överrens om att man fått lite mer på köpet? Så tycker jag i alla fall :)
 
Och precis som Jóhann Fri∂geirsson skriver i sin bok Islandshästen att det kan ta en längre tid för en del hästar att utvecklas i ridningen, och en del får man lirka lite extra med. Han skriver även "Den ovane ryttaren behöver en häst som är mycket balanserad och säker i gångarterna. Som inte blandar ihop pass och tölt eller trav och tölt utan är lätt att rida. Sådana hästar är värdefulla och inte helt lätta att hitta och kostar en del" 
 
Såna här stodumheter var väldigt vanligt under våra ridpass, vilket idag är som bortblåst :D!





Kommentarer
Tove

Jag vet inte riktigt vad jag tycker, det känns som att alla hästar är svåra på sitt eget sätt. Är de inte tjutskalliga så är de stressade, eller så har de ingen energi alls ;)
Fast jag tycker ändå att det är lättare att lugna ner en stressad häst och få den att gå rätt än att få en lugnare häst att hitta energin.
Men jo, det finns nog ändå de hästar som är lättare än andra, men jag tror mer att det handlar om ryttaren och vilka hästar som den passar ihop med än att det handlar om att vissa hästar generellt är lättare :)
Jag som sagt har lättare att lugna ner energiska/stressade hästar, men jag hade en kompis som istället fick de lugna hästarna att bli riktiga energiknippen, haha! ^^

Svar: Haha men du tyckte ändå :) Ja jag håller med dig. Och det är ju just det jag tar upp att de flesta är ju svåra inom vissa områden. Så är det ju, alla är vi ju olika, olika byggda, olika styrkor av vilja och energi, olika rörelsemönster o.s.v. Sedan kan man ju ha "turen" där så många områden klaffar så otroligt bra, en häst med lättsamt och trevligt temperament, med bra huvud och med väl separerade gångarter.
mittangsull.blogg.se

2014-04-09 @ 08:54:13
URL: http://raudur.blogg.se



Sara

Visst är det så att vissa hästar är lättare än andra :) Har man en häst med schyst temperament, som svarar på hjälperna & är hyfsat lösgjord så har man mycket "gratis". Svårast tycker jag är spända hästar och hästar som är fräcka och "skiter" i hjälperna.

Svar: Ja men eller hur :) Håller helt med. Ingen häst är lätt att rida, den som påstår något sånt måste enbart ha suttit på en gunghäst ^^ Men klart att en del hästar är lättare och svårare inom vissa områden, samma som vissa har lättare och svårare att lära sig läsa och skriva.:)
mittangsull.blogg.se

2014-04-09 @ 11:04:01
URL: http://www.saraaandersson.devote.se



Frida

Jag tror det finns lättare och svårare hästar, men vad som är svårt för en ryttare kanske är lätt för en annan. Man kan vara bra på olika saker eller trivas bäst med en viss sorts hästar. Ibland känner jag att Guffi kanske är för svår för mig, när man haft ett dåligt ridpass och allt känns skit men jag tror det handlar om att jag har för höga krav ibland. När jag har ridit någon annan häst och rider Guffi igen så tänker jag oftast hur bra vi ändå fungerar ihop, även om vi har svårt för vissa saker och har en del diskussioner så behöver jag ibland bara tänka för att han ska göra vissa saker.

Svar: Absolut, håller helt med dig Frida. Vad som är svårt för mig kan vara lätt för en annan. Håller fullständigt med. Men om vi bortser från detta så kan man ju ändå se hästar som har lättare för sig inom en del områden än vad andra har. Så är det ju, alla har olika exteriörer, olika rörelser olika temperament och oavsett om ryttaren har en enorm kunskap inom alla dessa områden så måste det ju fortfarande vara enklare att travam tölta och galoppa på en häst som inte blandar gångarterna, och det må ju vara lättare att nå in på en häst som inte stressar upp sig eller är väldigt nervig. Det finns ju alltid någon form av lättare och svårare :)
mittangsull.blogg.se

2014-04-09 @ 19:54:56
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Nina

Jag tycker absolut att det finns hästar som är lättare att jobba med och hästar som är mer komplicerade, dessutom passar inte alla människor ihop med alla hästar och då kan en "lättare" häst bli svårare för en specifik ryttare.

Min egen Gädda är egentligen ingen svår häst, men för mig är hon det ibland, men om jag hade varit duktigare, tuffare och haft bättre balans så hade jag nog tyckt att hon var en lättriden häst. Däremot tycker jag att hon är en himla rolig häst, både att rida och att hantera, just för att hon har ganska mycket åsikter och egen vilja.

Svar: Ja men precis håller med dig :) O andra sidan så handlar ju det om vad som är svårare och lättare för ryttaren, inte vad hästarna har svårare och lättare för, så då är man ju helt plötsligt inne i en annan tråd :)
mittangsull.blogg.se

2014-04-11 @ 09:35:28
URL: http://stallskogalund.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?