Bananhästar

Satt nyss och såg en otrevlig film där en man tröck ihop hästen och sporrade till en massa sår, så då kom lite skrivinspiration. Det pratas väldigt mycket om rollkur nu mer. När man trycker ihop hästen så mulen nästan kysser bogen, vidrigt med andra ord. Och det är bra att man har börjat öppna ögonen mer för att eftersträva en sån sund och god ridning och att rollkur ska motarbetas, men det här med bananhästarna då? För mig är det minst lika osunt och otrevligt för en häst - och inte alls ovanligt. 
 
 
Vad är en bananhäst? En häst som sänker ryggen och skjuter upp huvudet, det är en bananhäst. Usch jag tycker det ser så otrevligt ut, vilka spänningar hästen måste få. Folk skakar huvudet när man ser rollkur men kolla bananhästarna, många av dom kommer förmodligen få framtida problem med sin rygg och dessutom bygga på underhals/hjorthals.
 
 
En häst som tappar överlinjen och inte orkar bära sig emellanåt - det är ju en träningssak, men det klassar inte jag som bananhästarna. O andra sidan, sitter man och rider så hela tiden (en häst som tappar överlinjen och aldrig bär sig) det är heller inte sunt, inte i längden, då arbetar man hästen helt fel. Ridning = Hästen jobbar bakifrån och fram, lyfter ryggen och jobbar upp magmusklerna. Det är det som är ridning. Och ska man sitta och sänka rygg och mage och spänna överlinjen - då känns det som att man börjat på fel ände. Ja, hästen kan ta långa kliv men fortfarande sänka rygg, spänna överlinjen och arbeta fel. Den kan även gå med huvudet i backen utan att använda rygg och bakparti. Man får tillslut en spänd och orörlig häst. 
 
En bananhäst. Fin aktion, men det är det ända. 
 

Foto: Linsa Mörtberg
 
 
"Det är inte bra om hästen "tappar ryggen" och svankar. Då ansträngs den och risken för överansträngning, muskelspänningar, smärtor och skador ökar" - Johann Fridgeirsson.
 
 
 
Magmusklerna är också något som hästen tränar vid rätt ridning. Hästen ska jobba upp bukmusklerna precis som med ryggen. Ibland kan man se magmuskeln som ett streck längs magen. (Galopp tränar mycket magmuskler)
 
 
Om man har svårt att känna om hästen lyfter ryggen så kan man prova rida i vatten/sjö, då brukar man kunna känna en stor skillnad vad man har under sig eftersom hästen mer eller mindre "tvingas" lyfta sin rygg. Jag hade svårt att känna sånt när jag var yngre och började rida, idag känner jag i vilken grad min häst arbetar med ryggen, hemskt, dåligt, sådär, ok, bra, jättebra, superb! 
 
Så, att man uppmärksammat rollkur är ju tio tummar upp, men man skulle lägga samma fokus på bananhästarna, eller så kanske man gör det? Kan vara jag som är efter, men bananhästar är inte en ovanlig syn. För mig finns inga rimliga förklaringar till att rida hästen som en banan - men det är jag det.
 
Bilderna är lånad och inte meningen att hänga ut någon, det kan vara ögonblicksbilder, men goda exempel på det jag skriver om.
 





Kommentarer
Emma

Håller verkligen med dig!

Svar: Kul Emma:)
mittangsull.blogg.se

2014-04-17 @ 10:49:56



Judit-Karin

Ibland kan det vara svårt att känna om det är fel tills det blir rätt. Men jag tycker att de två bästa belöningarna vid ridningen är när hästen frustar för att den är nöjd och när en känner att hästen blir flera centimeter högre!

Svar: Jo visst är det så, man vet inte alla gånger vad som är rätt och fel, men gör man skapliga fel kan det tyvärr kosta hästens hälsa. Så kunskap är A och O för att få en så frisk och hållbar häst som möjligt.
mittangsull.blogg.se

2014-04-17 @ 11:05:51
URL: http://judit-karin.tumblr.com



Mickan

Grymt bra inlägg! Ser allt för många bananhästar, särskilt islandshästar tyvärr.

Svar: Jo det verkar ju vara ett vanligt fenomen just hos islandshästarna/tölten, tyvärr.
mittangsull.blogg.se

2014-04-17 @ 19:56:11



Alexandra

Bra inlägg! Kul att det är fler som tänkt på det. :D
Blir galen!! Ser ofta hur folk kommenterar såna här hästar med ''wow så flott'' osv och jag tänker bara ''SER NI INTE????''.. Näe blä..

Svar: Hehe jo, samma här. Det är tragiskt att såna ryttare missar själva ridningen och fokuserar på hur högt hästen springer med benen eller vart hästen har huvudet istället för att arbeta fram hästen med fokus på rygg och bakparti. Det är lite synd, för hästen far ju tyvärr illa även om man kanske inte ser det själv. Det är inte lätt att rida, men har man ett hum om vad ridning egentligen är så tror jag inte man skulle låta hästen gå som en banan =/ Låter kanske sträng men det är ju ren fakta.
mittangsull.blogg.se

2014-04-17 @ 22:42:16
URL: http://alexaka.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?