Tjock eller tjock tjock

När jag säger att min häst är tjock så menar jag inte tjock tjock utan bara tjock. Haha ska jag ta och formulera det där bättre kanske? Tjock= Inte tjock, falsk tjock medans tjock tjock ÄR tjock.
 
Så fort Fifa får mage blir hon tjock i mina ögon, men jag vet ju vad en riktigt tjock häst egentligen är, då ska de vara tjock över hela kroppen och inte bara magen. Fifa är duktig på att äta, faktum är att hennes liv går ut på att få i sig så mycket mat som möjligt, däremot har jag aldrig låtit henne bli tjock på riktigt och skulle aldrig tillåta det heller.
 
Det som händer är att hon sväller upp och ser tjock ut, eller rättare sagt hon ser tjock ut i oerfarnas ögon och så ser hon rultig och ful ut i mina ögon men jag säger tjock. Hon har aldrig breddat sig över rumpa, rygg, hals, bog, nacke som tjocka hästar faktiskt gör. Utan hon äter så hon sväller ut magen, lite som när en annan äter för mycket om man känner sig helt plötsligt gravid. Pälsen gör att hon ser större ut också för tillfället. Hon har dubbelt så mycket päls redan än alla de andra och hon ska få dubbelt så mycket mer.
 
När veterinären var här sist bad jag henne kolla om Kaera möjligtvis hade proteinbrist då jag tyckte hennes buk var så stor. Veterinären slog handen för hakan och kikade, men hon kunde aldrig tro på något proteinbrist det lät ju konstigt, utan hon var väl.. tjock! VA?! Okej ding dong varningsklockor ringer. Alltså är det så många som inte kan se skillnad på fetma och buksvälla? Inte ens en veterinär? Då talade jag faktiskt om att min häst var då inte tjock, revbenen kände man ju tydligt och hon var ju smal över rygg, kors och hals. Jag fick faktiskt beskriva hur en tjock häst såg ut. Då tittade hon över på Fifa och sa att hon var tjock. Jag ger upp. Sedan sa hon att nej sånt hade hon ingen erfarenhet av, nej jag hör det.
 
Oftast "smalnar" Fifa till efter några ridpass samtidigt som hon får stå inne på nätterna. Det ska inte ta några få dagar för en tjock häst att bli smal igen.
 
Såhär såg Fifa ut innan vi for på en veckas semester
 
 
Såhär såg hon ut när jag kom hem precis efter en veckas ledighet från ridningen (gick ej på stort bete)
 
 
 Efter några dagar kunde hon se ut såhär
 





Kommentarer
emma

Hej min 2 åring ser precis ut som kaera gör just nu. Hon har också uppsvälld mage. Tror inte du behöver oroa dig. Min häst får pyttelite suregrow (dodson och horrels), linfröolja, b vit o morot el äpple. Funderar på att ge henne lite lusern också men får se. Kanske blir när de bara får hö sen. De går fortfarande på betet nu. Mvh emma

Svar: Okej :) Det var mycket smaskens hon fick! Nu har jag börjat göda på min med sojamjöl och lusern plus vitaminer/ mineraler :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 13:24:33



Agnetha

Ja vad vet man egentligen. Jag läste på massor artiklar
på engelska som jag blev tipsad om på forum - om vad som
är fetma och vad som inte är, protein mm.
Sen överfodrade jag med protein (över smrp behovet) drog ned
på Mj i underkant för tänkt behov. Tada! hängbuken försvann ... funkade även på Wilmer nu.
Bukighet + tidig/mycket päls är också täcken på
mask, när kollade du masken sist? (på Fifa).

Veterinäret är experter på hästens sjukdomar, inte på friska hästar
Proteinbrist låter så drastiskt, som b-vitamin brist. Det är ju ingen depå man ska fylla på direkt ...

Framförallt: lita på dig själv och gör det som känns bäst !!!! Du har ju ändå skött Fifa så bra att hon presterat jättefint på tävling och bedömning!!!!

Svar: Fifa sätter alltid päls först av alla och Bitter sist av alla, det är precis som det ska vara :) Men hon är inte bukig bukig som Kaera, Kaera är bukig och Fifa är mer uppblåst.
Ne men jag veterinär eller hovslagare, djurmänniska bör tycker jag se skillnad på fetma eller uppblåsthet :S Iaf när man jobbat med djur så länge, men men jag vet ju iaf vad som är vad på mina djur och det är huvudsak :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 17:20:16
URL: http://agnethagothe.se



Agnetha -

Ja, det har du faktiskt rätt i. Men det är rätt ofta veterinärer är som rena nollorna när det kommer till "friska" saker, som te.x om hästen är fet eller inte. Tråkigt nog, känns ju som man vill få vettigt svar från nån som är "proffs".

Svar: Mm hitills har jag bara träffat EN bra veterinär, man blir ju mörkrädd. Trodde aldrig i min vildaste fantasi att det fanns så många okunniga dåliga veterinärer..
mittangsull.blogg.se

2013-09-25 @ 18:47:57
URL: http://agnethagothe.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?