Rörelser

Jag tycker det är så faschinerande att se hur hästarna rör sig och hur olika de kan röra sig. Småttingarna i hagen exempelvis, Sollilja har ett rejält naturligt övertramp i skritten, det är riktigt roligt att se faktiskt, för att jag ska få det övertrampet på Fifa måste jag jobba henne dit, medans Solilja bara strosar på i hagen med dom kliven. Det är ett övertramp jag önskade åt Kaera men hon har inget vidare stort övertramp faktiskt istället rör hon sig större med säkrare gångarter.
 
O andra sidan rör sig Sollilja mer som en femgångare och Kaera som en fyrgångare (men jag ska inte säga säkert att hon är fyrgångare, det vet jag inte). Något annat jag gillar är att Kaera vinklar in haserna så naturligt fint medans Fifa exempelvis blir lite mer rakare och rätt fram. Kanske är det lite så att femgångarna generellt inte har det lika naturligt i sig att vinkla in under sig som kanske fyrgångarna har? Samma som fyrgångarna är så säker på trav och galopp och visar mindre samsidighet. Kan det också vara så att femgångarna har lättare att få ett längre naturligt övertramp än fyrgångarna pga samsidigheten? Kanske inte, men jag funderar bara runt ämnet, det är ju helt klart intressant att fråga, fundera och analysera.
 
Bitter min gamle travare har ju väldigt lätt för sig i alla delarna, rejält övertramp (travarna i sig har ju lätt för att ta långa kliv), rör sig stort smidigt stadigt med bra överlinje och vinklar in under naturligt, han är ju ingen islandshäst det säger väl en del men hans svårighet blir istället galoppen, den får han endast in vid riktigt höga farter om ens det, han travar mest, det han är skapt för. Alla har de sina svårigheter och.. lättsamheter? Haha eller vad man säger. Jag tycker det är ruskigt roligt att se i varje fall.
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Kommentarer
Erika Pettersson

De är jätte kul att se hästarna röra sig dom skiljer sig otroligt mycket ifrån varandra :)

2013-09-22 @ 12:44:51
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/



Tove

Fyrgångare brukar vinkla haserna mer medan fengångare brukar han mer påskjut och lättare för högre farter i tölt och såklart pass :) sedan så finns det ju självklart fyrgångare som har mer påskjut och lättare för ökad tölt och svårare för samlad (som raudur till exempel), jag antar att det är för att femgångare vinklar mindre på haserna som de även har svårare för samlad tölt..

Svar: Jamen precis :) Det är ganska faschinerande hur de kan röra sig så otroligt olika bara genom om de är fyr eller femgångare. Hörru inte bloggsugen än :)?
mittangsull.blogg.se

2013-09-22 @ 20:54:19
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?