Okej

Okej, till att börja med är jag inte förbannad eller sur, är så trött på missförstånd och folks egna tolkningar så jag måste bli överdetaljerad. Inlägget är inte riktad till någon speciell. No hard feelings.
 
En del hästar verkar gå lika fint på alla underlag, det låter ju helt fantastiskt om inte också lite mysko, då kunde vi lika gärna ha asfalt eller kanske grovgrusunderlag på ovalbanan med? Jag skulle hellre vilja påstå att det måste vara något fel om man tycker hästen kan prestera lika fint på asfalt som en mjuk fin ovalbanas underlag. Det är väl klart att det blir skillnad? Min häst har inte ont förstår inte vad folk får det ifrån? Jag antar att senaste inlägget blev misstokat annars blir jag brydd.
 
Så min syn på saken
 
Det är väl ganska normalt att det blir stummare att rida på asfalt än på mjukt fint underlag? Eller så kanske folk inte känner någon skillnad på sin hästs rörelse eller så kanske man inte är så uppmärksam som en annan, jag känner minsta detalj på min iaf. En skritt är inte bara skritt det är mycket som säger vad en god och rörlig skritt är, det skall vara steglängd, gung, rörlig, bjudning, lös, lätt, bärande o.s.v. och asfalt är inte det bästa underlaget enligt mig och Fifa iaf för att alla punkter ska klanga samman, det är både hårt och "halt" det skall tilläggas att vi gick nerför när jag jämförde hennes steglängd på asflat och sandkanten, klart hon kan ta övertramp på asfalt vid planare mark men det går ju inte jämföra skritten på asfalt som på ett riktigt fint underlag.
 
Samma är det med ett djupare underlag som en sandstrand, det blir för tungt. Det beror såklart vad det ' för typ av strand, finns ju hårt packad strand, men som våran sjunker man ner i, alldeles för djupt underlag. Ett annat exempel är när de får brodd på skorna, glidmomentet "försvinner" och det blir stummare. Det är skillnad att rida på olika underlag/skoning o.s.v det går väl inte att undvika? Annars kunde paddockar, ridhus och ovalbanor och hela kittet vara i vilket underlag som helst.
 
Min häst reagerar inte på olika underlag, en reaktion tyder säkerligen på att något är annorlunda eller fel, men Fifa går väl på som vilken häst som helst, bara att det är  olika på olika underlag och det är väl bara normalt? De går bättre och sämre på varierande typer av underlag. Vissa känner det och andra inte. Underlag underlag underlag undra hur många gånger jag nämnt det nu hah!
 
Jag tycker man ska vara försiktig med att börja prata om skador eller smärtor, det kan få folk att bli tokig och orolig i onödan, för tro mig dom finns. Folk som är väldigt nojiga över minsta lilla och att folk då börjar kommentera om att hästen kanske är felande eller har ont kan ju bara förvärra saken. jag vet att min häst inte har ont jag är bara väldigt uppmärksam som ser och känner detaljer.
 
"Det som är rörligt för dig kanske inte är rörligt för mig, det som är stumt för mig kanske inte är stumt för dig och vad är stumt och vad är rörligt? Man kräver olika man pratar olika, man tolkar olika och man känner olika"
 
  Jag pratar du-form i plural.
Ville bara ge en förklaring, är ingen bitchig hagga ^^
 
Bästa underlaget ever :)
 





Kommentarer
Agnetha

Jag körde W på asfalt igår, 1 timme i skritt. Jag tyckte att han traskade på rätt bra men bäst tar han i på fast sandig väg.
Tycker det är helt naturligt att hästar fungerar så. Så fungerar ju äve vi!!
Bäst underlag tycker jag, är hårt packad snö: bra grepp och sviktar fint!

2013-09-06 @ 12:31:19
URL: http://agnethagothe.se



Tove

Raudur är väldigt känslig för underlag, fick han bestämma så skulle han gå på en traktorväg hela tiden ;)

Svar: Haha ja du ser vissa är ju väldigt krävande ;) Men duu, du är dålig på att uppdatera bloggen, jag brukar kika in då och då men inget nytt.. nyfiken hur det går för er?
mittangsull.blogg.se

2013-09-06 @ 13:57:21
URL: http://raudur.blogg.se



Lizette

Men det är väl klart att hästarna går olika på olika underlag! Enligt min erfarenhet kan en häst inte gå med samma schvung i steget på (för)hårt underlag, som på ett mjukare underlag (för löst är heller inte bra). Därmed inte sagt att man inte ska rida på olika underlag, för det tycker jag att man ska. Att bara rida på mjukt eller hårt är aldrig bra. Naturligtvis kan hästar vara olika känslig för olika underlag, men tror ändå att det är så i allmänhet. Annars skulle ju inte underlaget vara så viktigt när man tävlar. Det är ju då man vill visa det bästa av hästen. (Jag tävlar svår dressyr).

Svar: Ja men precis, lite utav en självklarhet med olika underlag. Annars vore det väl inte så viktigt med tävlingsbanornas underlag och där är man ju till och med supernoga med att harva till plan emellanåt.
Går det bra med Sune då:)??
mittangsull.blogg.se

2013-09-06 @ 20:12:39
URL: http://lizettepadellaro.blogg.se



Karin

Ja det är ju klart att de går olika på olika underlag. Det gör väl vi med.
Som du skriver behöver ju inte en reaktion mena att de blir orena och halta. Utan att de bara reagerar.
Alla hästar har ju ett underlag där de går som allra bäst. Sedan kan man ju självklart träna dem på olika underlag så de går bra på alla underlag, men oavsett hur mycket man än tränar så kommer det alltid finnas ett underlag som passar just den hästen bäst.

2013-09-09 @ 22:36:15
URL: http://lilldamberg.wordpress.com




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?