Att rida med vikter

Vi kör på en till fråga tycker jag. Eller vad säger ni? Det handlar om vikter. Jag rider aldrig med vikter längre, bara innan och inför tävling, men det finns ju de som har lite olika tankar kring att rida med just vikter. Vissa gör som mig rider sällan med viktboots och andra rider nästan jämt med dom. Hur ställer ni er till vikter? Vad har ni för erfarenhet kring det? En väldigt intressant fråga är: Finns det nackdelar att rida med viktboots för ofta? Vad är fördelarna? Vad vill man med vikter i träning? Den viktigaste frågan tror jag som man ska ställa till sig själv när man väljer att göra något är: Varför? Skriiiv så tangenten ryker!!
 
 
 
Varför rider inte jag med vikter? Sätter jag viktboots på min häst blir det sååån skillnad och jag måste säga att jag tycker nästan det blir lättare, speciellt med takterna. Traven och galoppen får mycket hjälp av vikterna och har hon takten så lätt på plats är det lättare att driva och jobba ihop henne. På vissa hästar kanske det inte ens känns någon skillnad men det gör det verkligen på min DÄRFÖR vill jag inte rida med vikterna mer än på tävling. För när jag väl ha ridit med vikter och sedan tar av dom så blir det sådan omställning för Fifa att allt blir hoppsan hejsan, allt blir så mycket svårare för henne helt plötsligt, svårare än vad det var innan jag tog på vikter.
 
Sedan vill jag att hon ska finna SIN balans, den där grundbalansen utan vikter. Jag red ju mycket med vikter när jag började rida Fifa men det var mest för att hon skule finna traven, och det tycker väl jag är helt okej att hjälpa dom finna en gångart för det hjälpte verkligen Fifa jättemycket och jag började få in rytmen och känslan, men sedan när vi väl kommit till en punkt där hon faktiskt kan trava, tölta, galoppera (även om det är hackigt under vissa perioder) så vill jag fortfarande träna henne utan vikter. Jag vill helt enkelt att hon ska gå lika fint med som utan vikter - den där lilla effekten med vikter får gärna vara kvar, men jag vill inte att det ska vara en sådan stor skillnad som det faktiskt blir. För rider man enbart på vikter så kan ju inte hästen gå i sin naturliga balans? Då får den ju hjälp hela hela tiden, när ska man ta bort "stödhjulen"? Eller tycker ni jag tänker och resonerar fel?
 
 





Kommentarer
Camilla

Jag har faktiskt aldrig ridit med vikter eftersom jag aldrig känt ett behov av det. Ingen av mina hästar har tävlats eller tränats speciellt hårt och det är liksom en sak jag aldrig funderat på när det gäller dem. Nu ska jag dock skaffa en ny häst snart och då har jag börjat fundera på det där med vikter, eftersom vi kommer träna hårdare och kanske tävla lite.

Om jag skulle börja använda vikter skulle jag nog först pröva det på ett ridpass för min tränare, och få hennes åsikter om det. Går hästen "bättre" med vikter skulle jag nog använda det på viss träning och tävling, men inte mer än så. Jag föredrar att se det som ett hjälpmedel och inte som någon standardutrustning. :) men som sagt, jag vet inte så mycket om detta.

Svar: Vad kul att du delar med dig din åsikt och så utvecklat, det gillas! :) Ne jag är inte heller någon vidare expert på viktboots men därför är det ju så otroligt intressant att höraav andras tidigare erfarenheter, tankar och åsikter. Det lär man sig mycket på och främst går tankesnurret igång.
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 15:57:33
URL: http://fagriblakkur.wordpress.com




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?