Isländsk dressyr VS engelsk dressyr

De har väl andra förutsättningar och dressyren i "storhästvärlden" har väl en annan slags kultur och filosofi än vad våran dressyr har (den isländska), även om det har samma typ av grund så är det är väldigt stort skillnad på engelsk dressyr och isländsk dressyr, i varje fall målen och det man tar fram på tävlingsbanan.
 
Jag undrar (oavsett om vi nu inte har samma förutsättningar, eller hästen rättare sagt) varför lägger "vi"  inte ner lite mer av samma typ av dressyr som i den engelska varianten? Jag vet, jag vet, vi rider och tävlar på helt olika spår och sätt, men den som inte ser några hinder, den som är öppen och vågar både tro och testa, varför ser man sällan någon islandshäst i form av den engelska dressyren? Vem vill inte lära sin häst passage, piaff o.s.v. Passage är en av mina favoriter, jag skulle nästan vilja säga att hästen går i moonwalk. Hur häftigt är inte det?
 
Jag älskar den isländska ridningen med power och energi. Samtidigt kan jag sakna lite från den engelska varianten ibland. Missuppfatta mig inte jag vill inte alls ta bort den isländska stilen från ovalbanan, det jag säger är att en engelsk ridning med de högre skolorna i bagaget kanske kan förbättra gångartsridningen ÄNNU mer på ovalbanan. Förmodligen är det alla dessa takter inom islandsridningen som sätter lite små "hinder" till det jag pratar om, men en häst om är så taktsäker på minsta lilla, vore inte den hästen en utmaning och en möjlighet att ta vidare till de svårare skolorna inom engelsk dressyr? Jädrar anamma jag kommer få höra ord och inga visor, jag är ute på tunn is för säkerligen många islandsryttare, för att det är ett främmande ämne? Jag vet inte men jag säger att inget är omöjligt, en häst är en häst ridning är ridning, vissa har bättre förutsättningar än andra men jag tror att vågar man tro, vågar man kämpa, lära och testa - vad är omöjligt? Vad hindrar dig och hästen?
 
Jag kan rent ut sagt tappa hakan när jag ser Kyra komma fram i finaste passagen, eller när Jan Brink får fram de fulländade galoppombyten, de får det att se så himla lätt ut. Vem vill inte göra galoppombyte i varje "språng" liksom? Jag menar inte att vi ska ta bort den isländska ridningens filosofi. En häst som kan passage må ju ha en väldigt säker och stark trav, en passage som kanske inte rids på ovalbanan men hur skulle den isländska klassiska traven se ut då med en passage i bagaget? Inte dumt kanske, men vad vet jag, jag kanske sitter och surrar i nattmössan, drömmer i virrevarr och missar en stor bit av tanken.
 
Man kanske inte orkar (eller hinner med) att träna islandshästarna upp till den nivån heller, vad vet jag, jag har faktiskt ingen gigantisk kunskap om ridning, jag är bara i början av min egna väg, men jag tycker att vågar man tänka, tycka och klura lite, kanske fundera lite över det "normala" fundera lite utanför ramen, är ingen dum ideé för att utveckla sig själv och i ridningen. Hela världen utvecklas ju framåt, vem säger att det traditionella i ridningen sitter fastspikad? Man får ju klura och tänka lite iaf. Dags att spotta grus eller är det någon jag fått igång tankesnurret på?
 
 





Kommentarer
Agnetha

Det var ju på 70-talet som man på Island började upptäcka den klassiska (militära) dressyren, före det var det ju bara raka spåret, typ... ;) Jag tror islandshästvärlden har mycket kvar att hämta och utveckla...

2013-02-09 @ 14:29:37
URL: http://agnethag.bloggplatsen.se/



Agnetha

"väl" på 70 talet ska jag säga. ovalbanegrenarna uppfann väl tyskarna men det var ju inte så länge sen heller,,, det är rätt kul att kolla på bilder från islandshästtävlingar på 80 och tidigt 90... ;)

2013-02-09 @ 14:30:48
URL: http://agnethag.bloggplatsen.se/



Lizette

Tjoho, för dig Linda! jag tror absolut att islandsdressyren har mkt att hämta av den engelska. Jag kan säga att "Sunes" trav har förbättras avsevärt, genom att jag lärt honom passage (bland annat)! Jag är ju en riktig dressyrnörd, men jag tror att även islänningarnas alla gångarter kan utvecklas genom "vanligt" dressyrarbete, eftersom man kan utveckla den "vanliga" dressyrhästen otroligt mkt. Jag kan inget om islandsridning, men jag kan endel om vanlig dressyr ridning. Jag tycker du är helt rätt ute Linda!

P.S har du fått mina svar?

2013-02-09 @ 17:13:50
URL: http://lizettepadellaro.blogg.se



Karin

Jag tror absolut att man som islandsryttare har mycket att hämta från den engeska dressyren och jag tror att vi är många som börjar rida mer och mer varierad ridning. Och jag känner en del islandsryttare som tränar och har tävlat i dressyr med sina islänningar.
Förr var det mycket isländsk stil med full fart fram och ingen tanke på form och uppmjukning.
Men sedan kan många självklart lära sig mer av dressyrryttarna och jag känner själv att jag har mycket kvar att lära där. Men alla hästar mår ju bra av att jobbas rätt och vara mjuka och elastiska.

2013-02-09 @ 20:14:30
URL: http://lilldamberg.wordpress.com



Jossan

Klart snyggaste dressyr hästen! Helt underbar! :))

sv: Ja, det går lite upp och ner hela tiden tycker jag men så är det med unghäst ;) Men det går helt klart bättre än vad det gjorde i somras!

2013-02-09 @ 23:05:54
URL: http://semtegensis.blogg.se



evelina

Innan jag köpte mina islänningar red jag msv dressyr och tränade piaff,passage samt galoppombyten , så mina islänningar rids med inslag av den klassiska engelska dressyren .

2013-02-12 @ 20:48:00




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?