I hagen

De är tre hästar i hagen, Fifa, Svala och Bitter. Oftast är det Fifa och Bitter som alltid är ilag. Svala brukar stå mest för sig själv, ändå är hon så beroende att ha sällskap och den som verkar bli mest stressad av att bli ensam, jag antar att bara närvaron av en annan räcker för henne. 
 
Bitter är väldigt lekfull av sig egentligen. Han hade en väldigt bra lekkamrat här för några år sedan men som var tvungen att flytta. De två lekte som två dårar och jag har aldrig sett Bitter så nära någon annan häst förut. De var verkligen som gjorde för varandra. Så det var lite sorgligt att de fick skiljas åt.
 
 
 
Fifa är ju också väldigt lekfull egentligen, men hon verkar hellre leka med mig än med andra hästar, eller för sig själv haha. Fast jag har då tänkt att den mängden tid man aldrig ser dom måste de väl ändå hitta på något tok tillsammans? Jo då ibland har jag smygit på dom och då ser jag Fifa och Bitter små kivas, Biter varandra och småhoppar.
 
Idag satt jag och lurade på dom. De följde varandra överallt, Fifa stannade med rumpan åt Bitter ett antal gånger som att "här är jag" och jag har mina aningar om att hon brunstar IGEN. Bitter små naggar henne på rumpan och lägger gärna huvudet över hennes rygg. Fifa verkar gilla att utmana och flyttar sig inte i första steget även om det är Bitter som har ledarrollen. Snart började de bita på varandras ben och nästan lägga sig på  knäna och småstegrade mot varandra, lite som två unghästar gör bara det att Fifas bebisår börjar passera och Bitters unga år har passerat för länge sedan. 
 
 
Bitter står oftast och väntar på Fifa vid grinden om jag har tagit ut henne på en tur eller tagit in henne i stallet ett tag. Det ser nästan ut som att han vill vara en gentleman och vänta på att sin dam ska återkomma. Svala blinkar inte ens när Fifa försvinner, däremot så blir hon alltid så glad och hummar så fort Bitter kommer tillbaka från en promenad eller annat, men det är alltid Bitter och Fifa som håller sig till varandra i hagen. Jag vill inte påstå att hon är utfryst, jag vill nästan tro att hon går undan för att vara för sig själv med vilje. Fifa och Svala står sällan ilag, oftast brukar Fifa få en kyss av Svala och då menar jag inte en sån där mysig en. Kanske Svala tycker att Fifa är en oförskämd liten snorunge och orkar inte med något sånt, kanske funkar Bitter bättre men ändå inte så pass mycket att hon gärna vill stå vid hans sida hela dagarna, kanske har han det där lilla lekfulla  som Svala inte accepterar? Dom har jag nog aldrig sett i närkontakt mer än att de har kliat varandra på sommaren, men jag har aldrig sett Bitter ens testat småbita eller busa upp henne, men då är det heller inget annat sto som stått här förut som han försökt leka upp heller, han vet vilka som går med på det eller inte.
 
Bild tagen av Erica
 
 
Det är intressant och roligt sånt där, att kika på flocken och se deras små egenheter och personligheter. Ena är ett litet snurrigt busfrö och den andra är en mogen fin dam. Att det kan skilja sig så. Fifa skulle vara en perfekt lekkamrat som utmanar och utforskar med de yngre, medans Svala skulle vara en bra fostran till de små. Alla olika personligheter och individer behövs i en flock. Hur skulle det se ut med en hel hög ynglingar som inte har fötterna på jorden? Bitter skulle vara enligt mig den ultimata av de tre, han har både pondus, livserfarenhet och är rättvis med sina medlemar samtidigt som han visar klart och tydligt vilken plats de har (hitills har ingen övertagit ledarrollen av alla de hästar han gått med här) och på allt detta är han ändå en väldigt gosig och otroligt lekfull häst som älskar att showa runt med svansen i vädret och leka med andra hästar. Varje flockmedlems roll är viktig. 





Kommentarer
Julia

Sånt här är verkligen intressant!

2013-02-13 @ 11:21:15
URL: http://ohjuliet.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?