Så lätt att misstolka!

Jag måste först och främst säga att på min skola lär jag mig inte bara om barn o.s.v jag lär mig att tänka, fundera och diskutera. Snarare att VI lär oss att våga fråga och fundera kring saker. Våra lärare uppmanar oss alltid om att våga "ifrågasätta" och fundera kring saker och ting, att stå på oss. Det nya svenskaämnet i skolorna grundar sig mycket i att vi idag skall diskutera mycket i grupp, att dela meningar, ställa frågor och finna tankar, det är så man utvecklar sig själv som människa och sin identitet, det är jättevikigt att tänka och fundera själv och att våga ställa sig frågor. Det handlar inte om att kritisera världen med dålig attityd, det handlar om att upptäcka andra vägar och upptäcka sig själv. Det jag faktiskt kan ge tummen upp kring vår skola är att den får igång vårat tankesystem och förmågan och modet till att faktiskt tycka till, fråga och fundera om.
 
Jag kan uppleva att ibland är det fult att tycka till, att ha en åsikt eller funderingar, att "ifrågasätta" och våga tänka i andra banor. Folk blir mer eller mindre upprörd och tycker att man är oförskämd, dum, dryg, snoffsig, viktigpetter som kan och vet allt mm. Jag tycker mig stöta på sånt i alla åldrar och på olika platser. Jag vet att en del lärare kan ta illa upp (inte på min skola) jag vet att många i bloggvärlden blir väldigt upprörda av åsikter, jag vet att äldre tycker att vi skall veta hut vi som är yngre - de har levt längre med andra ord. Sånt här tycker jag är jättetråkigt, verkligen jättetråkigt. Om en människa utvecklas och utvecklar sin identitet genom att fundera, våga fråga, tycka och tänka till, hur sjutton skall man då bära sig åt om man får en otrevlig och motsatt effekt av åhörarna än vad man tänkt sig??
 
Det är lite lustigt för jag har precis läst en bok från skolan där vi fördjupar oss i läs- och skrivutveckling hos barn, de tar upp saker som jag alltid själv har tyckt och tänkt på. Just det här med att folk uppfattar texter på olika sätt. Ni kan uppfatta min text på hur många olika sätt som helst medan jag bara har EN riktig uppfattning kring texten. Jag skriver ner mina ord, mina tankar i text - men ni kan ta det på ett annat sätt I boken står det exempelvis:
En kvinna får lättare förkylning än män. Okej hur kan vi tolka den texten? Har kvinnor lättare att få en förkylning än att få tag i män? Eller får kvinnor en lättare (mildare) förkylning än vad män får? Eller är risken större att kvinnor för förkylningar än män? Ja texten kan ju tolkas på olika sätt. Sedan beror det på sina tidigare erfarenheter, vilken kultur man kommer ifrån, vilket samhälle, vilken familj, vilken livsstil, det har beroende på hur man ser på en text. Man läser texter i olika attityder och känslor. 
 
Så, det är väldigt lätt att misstolka en text. För språket handlar inte enbart om ord, det handlar om mimiker, kroppsspråket, ljudet och hela situationen. Hur sjutton skall man då överföra en text på bästa sätt som JAG vill? Så att andra inte misstolkar och sedan skriker verser av dess like?
 
Ibland kanske man får förtydliga sig. Alla kommunikationer har olika "språk". I en analystext, vetenskaplig text eller ett seriöst åsiktsinlägg kanske man inte behöver göra smileys vid varenda mening, det skulle inte riktigt se seriöst ut, men heller inte med en massa utropstäcken, det för en annan kan tas på ett ganska så våldsamt och otrevligt språk samtidigt som också oseriöst? Sms där har vi ju det fria språket och man sätter ofta smileys bakom en mening, korta sms utan smileys får en tolkning på en kort och kanske mer butter person. Det är som att varje kommunikationssätt har olika koder, det är inte riktigt acceptabelt med smileys i en proffesionell/vetenskaplig text medans i sms är det nästan ett måste om man nu skall förmedla den rätta känslan och attityden i sms:et.
 
 





Kommentarer
Agnetha

Men tio tummar upp för det bästa inlägget jag läst på LÄNGE!!!! :-D
Upplever du någon skillnad hästvärlden/övriga världen..? Jag har funderat mycket på det. Det känns ibland som att hästfolk är snabbare på att döma och värdera än andra. Åsikter/tankar är inte alltid välkomna ... Jag ska svara på din kommentar också men jag måste sitta vid datorn då! ;-)

2012-09-14 @ 15:44:35
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se



Tove

Jag är en sådan som bara måste ifrågasätta allt, hela tiden! Utom när jag hör saker från personer som jag verkligen vet kan sin sak. Hur ska man annars kunna gå vidare och bilda sig en egen uppfattning om saker?
Jag tycker att det kan vara riktigt jobbigt ibland när äldre inte tar mig på allvar när jag har en åsikt, bara för den dumma anledningen att de är äldre och borde veta mer, men gör de verkligen det i alla lägen?
Nu säger jag inte att jag inte tycker att man ska respektera äldres kunskap, men jag tycker att många äldre borde bli bättre på att lyssna på yngre också.

Att formulera sig rätt i skrift, så att alla ska förstå exakt vad man menar, är ju hur svårt som helst! Speciellt när man ska skriva en åsikt, det är ju hur svårt som helst att få folk att förstå att man inte hatar de som tycker tvärtom. När jag tex skrev om vad jag tycker om boots så tog många det på ett helt annat sätt än jag h

2012-09-14 @ 17:40:05
URL: http://raudur.blogg.se



Tove

Dumma telefon! Fortsättning, haha!:
..ville. Glömmer man att nämna en liten eller formulerar sig på ett speciellt sätt så kan andra ta det på helt fel sätt.

:D! (bara för att..)

2012-09-14 @ 17:42:38
URL: http://raudur.blogg.se



Nina Liljedahl

Ja visst är det svårt med det skrivna språket! Det värsta är ju att man själv inte vet hur läsaren tolkar det man skrivit, så då kan man inte förtydliga det om det skulle behövas.

Och så det där med smileysar...för oss i min generation är ju inte det lika naturligt som för er yngre. Minou säger ofta till mig att jag måste sätta dit en smiley när jag smsar, annars låter jag sur. Men själv tycker jag ju inte alls att jag låter sur, bara helt vanlig liksom.

Ja det är mycket att tänka på när man skriver...

Jag hoppas förresten att du inte tolkade min förra kommentar negativt. Vi hade lite olika åsikter kanske om det där med att lämna bort hästen på träning, men mig stör det knte att man tycker olika huvudsaken är att man respekterar varandra.

Hoppas du har en bra fredagskväll!!

Och så en smiley ;-) för säkerhets skull, haha

2012-09-14 @ 20:16:43
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Nina Liljedahl

Förresten jag glömde.....jag tycker också att det här är ett jättebra inlägg :-)

2012-09-14 @ 20:18:01
URL: http://stallskogalund.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?