Ridsport är ingen sport

Jag tror mer eller mindre nästan alla hästtjejer och hästkillar stött på meningen att ridning är för fjollor och att det är ingen sport, det är nördigt att rida. Det där är liksom en trend som fortfarande sitter kvar i de yngre skolåren (Högstadiet/gymnasiet) och säkerligen i högre åldrar, men jag skulle tro att det finns ingen skola i de yngre åren där det inte förkommer någon form fördomar och liknande nervärderingar av ridsporten.
 
EGENTLIGEN hur har detta kommit att bli en trend? En tradition? Det här följer ju mer år ut och år in, det verkar som att det föralltid kommer vara töntigt att hålla på med hästar i yngre åldrar och även bland mer mognare åldrar, genom åren så är fortfarande ridsporten ingen riktigt sport för de flesta icke-hästmänniskor. Egentligen, varför? Jag tar inte illa upp, inte ett dugg jag tar det med ett leende tänker lite för mig själv:
 
- Gud vilket korkad människa men jaja h*n vet väl inget bättre och får väl hållas :)
 
Vi följer samhällets spelregler, man ska vara smal, man ska ha ett hyffsat jobb med hög status, facebook, mode bla bla ja det finns ju en hel del som speglar samhället riktlinjer :) Så det där med att hästar är töntigt kanske är en av samhällets spelregler? Det bara är så, när det faktum är en av de mest populäraste och riskfylldaste sporter eller "aktiviteter" i världen som man kan göra (vilket är ord från det "vetenskapliga") samt det djur som följt längst i människans tid och varit ett stort hjälpmedel. Hur går det ihop om nu ridning är något så lamt och töntigt? Det blir så ytligt och fördomsfullt. 
 
Som jag nämnde tidigare så är det inget jag tar illa upp för, det är sånt man får leva med, jag älskar ju med det jag håller på med, finns inget bättre och jag tycker synd om de som faktiskt aldrig prövar på. Det är ju häftigt, mäktigt, fartfyllt och ibland lite läskigt, det är utmanande och riskfyllt samtidigt som det är avancerat och svårt. Hur kan det komma sig att en sådan "aktivitet" är för fjollor? För det är inte bara att sätta sig på en stor energisk häst på 1,80 som drar järnet i världens fart med världens kraftpaket, det kan ju även skrämma den mest vana ryttaren, för gud skall veta vad mycket rädsla många ryttare bär på.
 
Att kunna samspela med ett sådant stort djur, det är.. det är något den oerfarne (även den oerfarne ryttaren) inte kommer få uppleva eller förstå sig på. Det är bara så att något man inte upplevt kan man inte förstå sig på heller, det handlar inte om att sitta på ett djur och trava runt, det handlar om en häftig känsla som tar dig till en annan plats.
 
Det här inlägget handlar inte om att överbevisa något eller att klaga med oförstående känslor, jag tycker bara det är intressant varför det egentligen är så här. Hur tror ni att denna trend uppstått och varför den fortsätter :)?
 
Nedanstående filmer är ju verkligen bra gjort. Haha fast tyvärr är det nog mest hästfolk som tittar på dom när de egentligen verkar vara riktad mot fördomsfulla människor.
 
 
 





Kommentarer
Jossan

Jag har ingen aning och jag kommer aldrig, aldrig förstå varför det är så men det jag tycker att att det minskar, faktiskt.
När jag gick på grund skolan så var det otroligt töntigt och fjolligt och det fick man höra! I mellanstadiet så hör de man inte inte men när man sa att man red så blev det tyst eller så fick man ett jaha... Så det blev en tyst nedlåtelse. I högstadiet så var det Inge fel med att rida men "det var lätt att rida". Mina kompisar som sa det dom fick helt enkelt åka hem till mig och prova. Och jag kan säga att det bara räckte med att jag sa att dom kunde få komma hem till mig och prova om dom nu tyckte att det var så enkelt så kom undanflykter och bortförklaringar. Och dom som var så sturska så dom kom hem till mig vågade knappt klappa hästen när den väl var framför näsan på dom. Och dom tyckte att det var otroligt läskigt att endast skritta. Haha!

2012-09-27 @ 16:16:41
URL: http://semtegensis.blogg.se



Jossan

Nu på gymnasiet så hör jag uttrycket: "hur fan vågar du det?" Allt oftare ;)

2012-09-27 @ 16:17:22
URL: http://semtegensis.blogg.se



Jossan

Men jag håller med dig ;) jag tar inte illa upp lägre, jag tänker bara att dom är så himla okunniga och att dom antagligen knapp skulle våga närma sig en häst om dom fick chansen ;)

Kommentaren när dom väl ridit brukar vara att det var roligt också ;)

2012-09-27 @ 16:20:17
URL: http://semtegensis.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?