Passridning kan göra mer skada än nytta

Jag läste en artikel om hur ny forskning visar hur en del hästar får anlag för pass, väldigt intressant, så jag tänkte att jag skulle skriva lite om självaste passgången, det är ju en rätt så häftig gångart. Än har jag inte kommit dit med Fifa, att rida pass. Någon gång har hon faktiskt lagt in den själv då hon hakade på Sjöfn, det var lite småhäftigt samtidigt småläskigt för den var ju knappast stadig och hon hade ganska bråttom sedan var jag så jäkla ovan ock, om hon har en bra pass vet jag inte, jag har en känska av att den kanske kan vara skaplig men någon världsmästare njaa.
 
Pass. Det är väl en häftig gångart? Hästarna som drar järnet över rakan så gruset bara sprätter, man ser hur dom laddar bortöver som en pil och det går i ett streck. Det är nästan så en annan som står på sidan små hoppar lite och spänner hela kroppen, precis samma känsla på travet. Det går fort och explosivt! 
 
Ja fort och explosivt är väl en bra beskrivning OCH rätt så påfrestande för benen. Det finns alltså en anledning till att man inte sätter sig och rider pass vid varje ridpass och heller inte genom hela passet. Man skall vara försiktig vid passridning, även en vältränad häst kan skadas. 
 
Tagen fakta: Passridning kräver en van och rutinerad ryttare. En nybörjare bör inte hålla på och träna passen då det kan försämra de andra gångarterna. Hästen bör även vara redo för passen, den skall ha en god grund, en balans och styrka för de övriga gångarterna. Gångarterna tränar upp varandra. Att träna passen är inte enbart att lägga in pass-sträckor, det mesta handlar om att stärka upp de övriga gångarterna. Märker man att de övriga gångarterna har försämrats så har man facit i hand - kanske är "passridning" något att fundera om på? När man väl tränar passen kan boots och senskydd vara bra att ha. Hur ofta bör man träna passen? Det är olika från häst till häst, vissa väljer att rida passen ett pass en gång i veckan eller ett pass varannan vecka, vissa väljer att rida mer eller mindre. Det är så olika men man bör främst gå till sin häst, vad klarar han av och vad klarar jag som ryttare av?
 
 
Jag kan tänka mig att man bör vara extra försiktig med passridning på yngre och äldre hästar. Jag har som sagt inte börjat passa med Fifa än, jag vill att hon skall vara rätt så säker på de övriga gångarterna vilket hon faktiskt har börjat bli men man kan inte träna och kräva med nytt hela tiden, hon har ju gjort så fina framsteg på så kort tid så varför ska jag skynda fram passen?
 
Nu ska man väl heller inte vara feg att rida pass på sin häst som faktiskt är redo och vältränad, jag kanske svartmålade passen lite, den har såklart sina fördelar med, jag ville bara urskilja den från de andra gångarterna, det är ingen gångart som man tränar lika intensivt som de andra. Det är ju så att den faktiskt kan göra mycket skada om man inte har erfarenheten för sig. Jag har aldrig tränat pass förut så jag har absolut ingen erfarenhet kring det och därför kommer jag även vara försiktig, när jag väl kommer börja med passen lär jag nog mest bara testa någon sträcka ett fåtal gånger men kommer nog ta hjälp av en mer erfaren person när det är dags för lite mer passridning. Gummi är ju en jädra passgubbe haha, kunde ju vara något ;)
 
Hur gör och stället ni er till passgång? Hur ofta tränar ni? Vad har ni för skydd? Tell me!
 





Kommentarer
malin

min förra isis var 5gångare och jag red sällan pass. kanske en gång varannan vecka. tävlade inte så mycket på honom då. jag såg till att fylkir var vältränad och redo för att springa pass.
jag hade skyddsboots och karledsskydd :)

2012-09-13 @ 12:13:25
URL: http://malinsjolander.com



Titti

Baldur väljer gärna passen själv om han får. Så jag tränar den helst inte alls,jag är lite trött på pass ;)

2012-09-13 @ 13:17:44
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Agnetha

Många är ju femgångare men är inte av det rätta virket. ;-) jag har ridit pass på erfarna och säkra passare och det är KUL och häftigt men ... Det är ju som pricken över i liksom, eller grädden på moset- det är ju inget man måste ha... Duktiga ryttare på duktiga hästar är vackert, men ofta tycker jag att det är mycket ryck och slit... :-p
När jag har ridit pass har det varit au naturell- utan skydd. Tölten i slowmo kan ge rätt rejäla vinklar och tryck också- om man tittar noga (tänkte på filmen)

2012-09-13 @ 16:09:02
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se



Mikaela

Jag använder passen som belöningsgångart. I slutet av ridpasset gör jag en eller två läggningar. Inte varje gång men typ varanat ridpass. Glaesir är 21år och jag tror att det skulle vara "skadligt"att sluta rida pass på honom bara för att han är gammal. Passen förbättrar hans andra gångarter avsevärt och han älskar pass. Jag behöver oftast bara tänka pass så lägger han sig.

Det är olika om jag använder boots eller inte. I början använde jag det för att skydda men han har faktiskt aldrig trampat sig.
Under vintern och tidig vår brukar jag inte rida pass alls på grund av underlaget.

2012-09-13 @ 20:08:55
URL: http://svippostina.blogg.se



Emma G

Tävlar femgång med min 12 åriga pålle. Rider sällan pass med avsikt. Tränar kanske pass 1 gång i månaden, om ens det. Använder då skyddsboots eller viktboots beroende på hur jag tränar. Jag kan även linda med flexilinda strax över bootsen. Senskydd är inte helt dumt heller! =)

2012-09-14 @ 08:58:11
URL: http://freyfaxi.blogg.se



Elinor

ibland känns det som att du skriver ut dina åsikter om saker du inte har nån koll på och framställer det som sanningar.

Pass är inte farligare än någon annan gångart och vilken gångart man än rider så måste man ha koll på vad man håller på med.

Det är lika illa med alla som inte kan få med bakdelen och lösgöra sina hästar i tölten och som sitter och harvar bunden, framtung oren tölt för att de inte vet bättre.

Eller alla som inte kan rida sina hästar i korrekt form och rider hästar som går på bogarna och är obalanserade i trav, eller flack fyrtaktig obalanserad galopp...

folk är så rädda för pass och tror att passen förstör de andra gångarterna. Vet du vad ren tölt är och kan rida din häst korrekt i tölt så spelar det inten roll om du rider pass eller inte. Hur mycket eller lite pass man rider har ingen betydelse för en ryttare som inte rider pass kan rida lika dålig tölt bara för den inte vet hur man gör medan en ryttare som kan alla gångarterna kan få hästen att utföra gångarterna rätt även om man rider pass eller inte.

Så tänk lite innan du skriver, självklart ska den okunniga ryttaren inte ge sig in på pass utan den ska lära sig att rida tölt korrekt först. Men kom inte och säg att passen förstör de andra gångarterna och att den är skadlig.

Jag rider pass ca en gång i veckan och min häst går inte i pass i alla gångarter för jag vet vad som är rent och inte och vet hur jag ska få med baken och lösgöra hästen och det bör man kunna oavsett om man ska rida pass eller inte.

och ska man tävla i pass måste man träna hemma, det går inte at bara träna på alt anat och sen hoppas på att det löser sig inne på banan. Man måste göra läggningar, nedtagningar och hästen måste tränas för att hålla balansen och förbättra passkvaliten ch ärligt talat tror jag inte att passkanonerna som tex sproti och Nitro mfl som bara tävlar i pass håller sämre än tölthästarna.

Bra ridning är bra ridning oavsett gångart och dålig ridning är dålig ridning oavsett gångart

2012-09-15 @ 18:24:27
URL: http://engelstoft.se



Evelina

Jag gör som ovanstående ryttare o tränar lösgörande och har min häst i form. Lägger honom i pass kortare sträckor ett par gånger i veckan dock inget jag tänker på att " idag ska han gå i pass " utan det blir vad dagsform han visar o hur lösgjord och självbärig han här. Har dock alltid som mål att han ska gå rent i takten i alla gångarter. rider alltid med skydd runt om ,veredus för att skydda mot ev slag.

2012-09-17 @ 21:59:05




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?