Fifa frá Enniskoti

Härligt att så många blev så engagerade i valet av hingst. Roligt att få lite mer tips och eftersom fler frågade om Fifa överlag och om jag kunde göra ett inlägg om hennes extriör och gångarter samt temprament kommer det här:
 
Fifa är en liten nätt islandshäst. Hon har tydliga markeringar i både ansikte, ben o.s.v. Hon har dock ett skönhetsfel som inte syns och det är ryggen då två tornutskott inte är fullt utvecklade, dock skall inte detta påverka ridningen. Hon är en femgångare men jag rider henne än så länge som fyrgångare, dock lägger hon gärna in passen själv ibland och verkar finna glädjen i den. Gångarterna blir lite svår att döma då hon egentligen är "precis" under en påbörjad utbildning, vi har just fått lite bukt på takterna och bärigheten. Alla gångarter finns men traven är den jag har tyckt har varit svårast då den blir väldigt fyrtaktig. Dock är kvalite på gångarterna en annan sak än hur pass lätt dom är att få fram, jag kan inte riktigt avgöra kvaliten på hennes gångarter än, men en hingst som har en bra trav är ett plus i kanten då jag inbillar mig att det skulle vara ett av prion. 
 
Som femgångare är Fifa duktig på att "slänga" fram benen istället för att vinkla dom in under sig. Fifa har precis funnit energin i ridningen vilket är något som jag berömmer och motiverar, Fifa är inte av den heta typen direkt som gärna taktar, en dålig dag brukar vara seg och en bra dag brukar vara pigg och jag önskar alltid mer energi men som är kontrollerbar. Hon är en väldigt trevlig häst som lär sig otroligt snabbt, smart och kvick i tankegången. Hon är tjurig och vet vad hon vill, men hon har ett himla trevligt psyke och är väldigt trygg i sig själv. Har en underbar utstrålning och är väldigt vaken.
 
Jag vill naturligtvis få fram en avkomma som har framtiden för sig på tävlingsbanan trots att jag än själv inte vågat mig ut, chicken, men jag siktar alltid långt och har höga mål. Avkomman får gärna bli större än min lilla Fifa, dock gillar jag de nätta typerna. Hingsten skall ha en otrolig utstrålning, det ska säga pang! Ett bra psyke där hingsten är trygg i sig själv är superviktigt då jag själv går bäst ihop med de coola typerna. En stressig häst brukar ge en stressig Linda. En hingst med riktigt bra gångarter är de väl inget snack om! Jag önskar att avkomman blir en femgångare i alla fall det vore ett stort plus. Färg spelar ingen roll egentligen, fux är väl det som jag minst attraheras av men färgen är minst viktig. Avståndet kan ju gärna få vara lagomt, en tripp till skåne (till fina Herkules) känns inte så lockande, man får börja tänka lite på det realistiska. 
 
 
 
 





Kommentarer
Agnetha

Förstaklass femgångshingst då med andra ord! :-) låter som hon är lättmatchad tycker jag. Svartur står väl på Slätterne tror jag men han är väl fyrgångare ...? Fast med tanke på att FIFA är fem och dessutom inte har traven som starkaste gångart (?) så kanske det kan funka...
Han är ju själv bra men har också lämnat mycket fint ...

Visst har FIFA en avkomma sen förut? Vad blev det och med vilken hingst?

2012-10-28 @ 13:49:06
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se



Fanny

Jag tycker Fífa ser fin ut i kroppen! Smäcker för att vara liten! :)
Ja, det finns ju en rad massa hingstar att välja på.

Ypsilon frá Holtsmula är en liten men rutinerad hingst, men den kanske inte mest imponerande bedömningen. Blev triangelmärkt som ung och kunde inte visas om och få en mer rättvis bedömning. Men, hans avkommor har verkligen börjat visa framfötterna! Bland dom den fina hingsten Seidur från Gröna Gången. Pappa är den legendariske Orri frá Thufu. Verkar nedärva sitt fina temperament och gångarter! Absolut värd att kolla in!
http://www.gronagangen.se/web/hingstarna/ypsilon.aspx

Fákur frá Langholti är en hingst att hålla koll på. Bor hos Anna Wahlberg i Hammarstrand. Han är obedömd än så länge, då han är blott fem år. Men oj oj oj, det är en framtidshäst! Pappa är den underbara Álfur frá Selfossi som är en grym hingst med fantastiska avkommor, bland dom Fákur. http://www.youtube.com/watch?v=JhuVHwloHXo
Längst ner på sidan på http://wahlbergs.webblogg.se/2012/april/ finns en töltbild på honom. Jag tror på den här hingsten! Dessutom så finns han ju inte allt för långt bort!
http://wahlbergs.se/index.html

Och min favorithingst... Berserkur frá Stykkishólmi. En fantastisk fyrgångshingst! Har kanske inte det vackraste huvudet, men, har gångarter långt över medel! 9 för allt i sin ridbedömning, utom pass då, och 6,5 för skritt. 8,5 för rygg och kors, vilket jag inbillar mig kan vara en bra komplettering mot Fífas ryggproblem? Jaja, han är en otroligt maffig hingst med otrolig utstrålning! Kolla bara videon, http://www.youtube.com/watch?v=p00vz6iRAB8


Lycka till med hingstvalen! :))

2012-10-28 @ 15:18:26
URL: http://fannymarianilsson.blogg.se



Titti

Svartur är fyrgångare,men Jamila har ju en fin,Strakur,som är 5 gångare.Verkar vara en cool kille :)

2012-10-28 @ 17:52:39
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Titti

http://www.jamilaberg.se/hingststation/strakur-fr%C3%A5n-kaggestorp-11466141

2012-10-28 @ 17:55:28
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Caroline

Flipi från Österåker om du vill ha en underbar men lite smått galen avkomma! Har en själv, helt fantastisk, med alla hovarna på jorden, tryggheten själv men som tar lite tid på sig, kan dock få frispel ibland och hitta på hyss (kan vara bara min...?).

Min har fyra extremt jämna gångarter, traven är den som rids mest och den har potential, tölten kommer nog att bli bra den med, men som sagt, har inte sett så mycket än. Får mycket lovord av tränare. Och då är detta bara en avkomma. Ser fler som har bra potential.

Kan tänka mig att Flipi och Fifa skulle ge en spännande avkomma, med bra extriör och fina, jämna, potentialfulla gångarter att tävla med! Sen är han ju pappa till prins från Knutshyttan och då har vi extriör och gångarter samt en smäckrare variant. Vad kul att du ska få föl, längtar efter resultatet! :)

Svar: Ja han är fin haha men vad menar du med galen avkomma ;)?Det är roligt att få lite tips och så väl formulerade, jag ska verkligen ta åt mig och kika närmre :) Tack!
mittangsull.blogg.se

2012-10-28 @ 20:36:43



Fanny

Strákur från Kaggestorp är det som står hos Jamila! :)
Han är otroligt maffig gångartsmässigt, men jag skulle inte använda honom då han endast har 7,5 för hovar och benkvalitét. Han trampar igenom kotorna väldigt mycket, vilket resulterar i hög belastning där. Risken blir då större att risken för skador på bland annat böjsenan.
Jag gillar Strákur, men, inte hans ben.. :)

2012-10-28 @ 21:46:53
URL: http://fannymarianilsson.blogg.se



Maria

Jag tycker det låter som du borde vänta med att betäcka henne för att se hur hennes gångarter och ridbarhet utvecklas. Sen har hon ju haft en del skadeproblematik vilket ju inte är idealt att avla på, det kan ju röra sig om ärftligheter. Inte minst hennes rygg och vad säger att det inte är ärftligt och kan förvärras hos avkomman?

Svar: Okej tack för din åsikt :) Men det bli betäckning i år ska ta hjälp av en duktig "avelsmänniska". Det där med skadorna är inget som oroar mig, för vi är rätt säker på att hon aldrig har varit skadad utan det handlar om veterinärer som inte kan se skillnad på hälta och fyrtaktig trav. Ryggen är som sagt ett skönhetsfel och inget jag behöver oroa mig enligt den nya duktiga veterinären :)
mittangsull.blogg.se

2012-10-29 @ 04:42:18



malin

Divar från Lindnäs!

2012-10-29 @ 11:12:26
URL: http://malinsjolander.com



Josefine

Vill du ha tips på en fin fyrgångshingst utöver det vanliga Berserkur. Han är helt fantastisk tycker jag och lämnar kanonavkommor. Iaf dom jag träffat :) Rejält med tölt och välväxta med stor gång!

2012-10-30 @ 12:38:06
URL: http://Isbitarna.se



Caroline

Med "galen" avkomma menar jag (och då talar jag för min) att han har lite för starka åsikter om vem som är ledare samt om en massa annat. Han liknar faktiskt Fifa, fast lite värre tror jag. Sen hör man pfta rykten om att Flipi och många av hans avkommor är just galna och har lite för starka personligheter ibland. Dock har jag bara träffat två, och de är båda lite galna, tror att man måste förtjäna deras tillit och vänskap innan de beter sig på sin bästa sida. Min måste man bli vän med, annars får man sig en åktur. Så lite ledarskap, lite mysig Fifa och en Flipi så tror jag att du får någonting spännande, korrekt extriört och med helt okej gångarter som går att utveckla en bit! Kram

Svar: Haha okej jag förstår, hmm nja galenskaper är jag inte så förtjust i, jag är egentligen en väldigt feg människa som inte går ihop med dominanta hästar :) Fifa är inte dominant hon har bara stohumör och är väldigt smart, men den fjanten kan inte köra med mig ;)
mittangsull.blogg.se

2012-10-30 @ 20:03:08



Tove

Jag tycker att hon ser ut att ha fin exteriör, lite nätt och med fin överlinje :)
Jag är lite småkär i Hektors halvbror Divar från Lindnäs, men han står väl en bit bort.. Är tyvärr inte så bra på hingstarna i norr..

2012-11-02 @ 11:57:06
URL: http://raudur.blogg.se



Tove

Jag tycker att hon ser ut att ha fin exteriör, lite nätt och med fin överlinje :)
Jag är lite småkär i Hektors halvbror Divar från Lindnäs, men han står väl en bit bort.. Är tyvärr inte så bra på hingstarna i norr..

2012-11-02 @ 11:57:06
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?