Att kunna ta kritik

Den frågan dyker upp överallt, på forum, bloggar och andra sajter. 
- Man ska kunna ta konstruktiv kritik. Man kan inte bara ta det goda hela tiden.

Jag håller med, till viss del. Det har nästan NÄSTAN blivit liiite väl överdrivet det där med att ta kritik och speciellt från folk som varken känner ryttaren eller hästen, som enbart ser dom via text och media. Jag tycker man ska vara försiktig när man ger kritik till någon. Tips och råd är aldrig fel men bakom den där skärmen, bakom text och bil, där på platsen i verkligheten händer så mycket mer kring häst och ryttare än vad du bakom skärmen kan se, helheten som är så viktig försvinner, den finns inte det är omjöligt. Då blir det samtidigt lite svårare att ge kritik, rätt kritik. 
 
Jag har fått mycket bra råd och tips som jag tackar och tar emot, sorterar och plockar det jag gillar. Sedan har jag fått kritik som är lite mer  (Men så är det)- kritik som faktiskt förvirrat mig och som inte har stämt överrens med den plan vi haft för Fifa. Det var en del som misstrodde både min veterinär och min tränare under Fifas rehab. De var dom som trodde att vi var ute på fel spår och tänkte helt fel för det gick tydligen inte ihop med Fifas "skada" Jag är varken arg eller butter på de människorna för de vill ju väl i grund och botten, men det förvirrade mig och folk hade så mycket åsikter och under den tiden var jag väldigt känslig, jag hade ju där ett tag nästan hållt på mista min häst. Så ja jag bröt ihop ett par gånger över all kritik och folks lite hårdare ord, vilka fel jag och de omkring mig gjorde.
 
Min sambo blev i alla fall riktigt trött på mig. Han fick ju läsa och höra väldigt mycket kring de folk skrivit i bloggen och jag var alltid så benägen på att höra vad han tyckte jag skulle göra och gå efter. Min sambo blev så trött på mig att jag aldrig kunde varva ner och att jag skulle skita i den förbannade bloggen och lyssna till de som var omkring min häst, till de som kände oss och såg helheten. Varför lyssna och beröras så av främmande ord och meningar när vi har hjälp framför oss som kan se, känna, lyssna. Jag var tvungen att förändra något, jag var tvungen att radera och ignorera de kommentarer jag fick som gav kritik och råd för hur jag skulle göra med min häst under en tid, för de tog verkligen på krafterna och jag kunde aldrig slappna av och focusera på min veterinärs och tränares planschema. Så jag gjorde så och struntade i vad alla "främlingar" sa och gick efter planerna.
 
Se vart vi är idag. Vi gjorde helt enkelt så rätt man kan göra. Efter det har jag lärt mig att trappa ner på pulsen vid kritik, jag tar inte åt mig såsom jag gjorde förr, jag kan läsa med nöje och intresse men jag behöver inte alltid  ta åt mig. Jag började tro på mig själv och framförallt de omkring mig.
 
Det jag vill säga är att ibland så är de där orden:
 
- Man ska kunna ta kritik också.
 
Det är inte så, det är inte alltid så, man ska ta kritik men man ska välja vilka man tar kritik av och man ska vara försiktig när man tar kritik från någon på andra sidan datorskärmen. Det bästa man kan göra är att lyssna på sig själv, sin tränare och de runt omkring en, för dom har heleheten. Jag menar inte att man ska blunda till kritik, för kritik och folks åsikter ska man ta och det ska vara roligt att höra andras ord och ibland kan det även vara till hjälp, men samtidigt måste även de lyssna till dig, din förklaring till varför det är si och så, det måste vara ömsesidigt, man märker snart vilka som ger den ömsesidiga diskussionen och det som inte gör det, då vet man vilken kritik man ska ta. 
 
Jag lyssnar och följa det som: 1. Din häst (tro på mig själv) 2. Din veterinär/"vårdare" av nå slag  3. Din tränare  
4. Övriga i omgivningen 5. Nätet
 
Ibland kan ju även punkterna hoppa omkring, men nätet förblir sist.
 
Så tycker jag.
 
 





Kommentarer
Erika

Bakom en skärm är man skyddad och då vågar folk kasta kritik på en.
Jag vet hur mycket kritik jag fått angående Raski.
Nu har jag börjat ta saken i egna händer precis som du, lyssna på dom som är runt omkring mig, INTE på dom som kommenterar min blogg som ger dålig kritik.

Du gav mig tips o råd igår.
Vilket jag verkligen känner jag vill pröva nuuuu, men måste lyssna på Raski nu och gå efter de schema jag satt upp för denna vecka.

Idag var hon trött.
Imogon ska hon ev tömköras, men de får bli ett väldigt kort pass och sedan vila med massage på lördag. :)

Sen nästa vecka tänker jag tänka på de tips du sa.
Men sen kommer de kommentarer som är rent ut sagt kritik.
och dom har jag lärt mig o börja slå ifrån mig, sam radera så jag inte kan plåga mig själv med o titta på dom för dom förstör mer än de gör nytta.

2012-10-18 @ 15:44:20
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Agnetha

Vad klok du är. Det är svårt det där för på nätet är det så lätt att bara babbla på. Ibland har man nåt att komma med och ibland är man ute och cyklar. Jag tjatade mig blå om att du (eh, vetten) skulle titta Fifa i munnen, om Sensationsadeln och att testa bettlöst. Det är jag glad för nu eftersom jag hade lite rätt ändå. ;) Det är svårt det där, jag är ju en riktig surrkuse som gärna kommer med tips och glada tillrop om jag tror att jag har något att komma med. Sen är jag rätt prestigelös av mig, det gör inget om jag har fel.
Men ofta när det gäller hästfolk så utgår man från sin egen erfarenhet, och om det visar sig att man hade fel eller inte exakt rätt så blir man sur istället för att tycka att det är intressanta tt man kan lära sig nåt nytt. Jag trodde te.x inte att du skulle kunna rida på Fifa på vanligt bett efter hur du beskrev att hon såg ut i munnen, men det går ju kalas för er. :-) Det har jag lärt mig nåt av ... bla, bla, bla... ;)

2012-10-18 @ 19:14:00
URL: http://agnethasfundror.blogg.se



Nina Liljedahl

Ja men så rätt du har!

Jag har väldigt svårt att ta kritik, även när den är befogad. Jag blir så ledsen på mig själv att jag inte har kunnat prestera bättre. Tycker att jag är en usel människa och kan gå älta kritiken länge, länge. Samtidigt blir jag tacksam för kritiken, om det är en kritik från någon som vill mitt bästa. Ja det är inte lätt det där...

Internetkritik är oftast inget positivt, precis som du säger. Den kan man klara sig utan.

2012-10-18 @ 23:43:52
URL: http://stallskogalund.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?