Rubbas tölt takten? Öppen tå.

Imorgon kommer hovslagaren och ska sko om Fifa. Jag har inte en aning om hur skoningen kommer gå till mer än att skon skall vara bak och fram med öppen tå för att få en bättre överrullning då Fifa slår ihop så vaskeligt på högersidan (även vänster ibland) och det är främst skadan som orsakar detta. Jag kan förstå tanken kring öppen tå o.s.v men mer vet jag inte, egentligen borde man vara mer insatt för hur vet jag egentligen att hovslagaren gör rätt?

                                                             

Något jag funderar lite på är tölten, finns det en chans att tölt takten kan att rubbas om vi nu mixtrar med hennes fötter på detta vis? Är det någon som har lite mer erfarenhet kring det jag talar om? Nu när tölten sitter som en smäck och utvecklas så vore det oerhört trist om vi förstör detta, det är ju ändå tölten som är det mysigaste och den roligaste gångart enligt Fifa, men o andra sidan så måste jag träna henne i traven också för skadans skull. Shit nu kommer tankarna igen, jag vill bara göra det bästa. Har du haft din häst verkad och skodd på detta sett? Hur funkade det och vad var erat "problem"?

Jag har även läst att man antingen kan vända den vanliga skon eller sätta dit en sko som redan har en öppen tå och formad baktill, vad är bäst är det någon skillnad?

                                                

                                En bra sida att läsa om självaste om hovens funktion i rörelse HÄR

                                                                         Linda





Kommentarer
Jossan

Just skor med öppen tå har jag ingen erfarenhet av, men att mixtra med skoningen kan absolut förändra gångarterna, både till det mer positiva och det mer negativa.



Jag har själv hållt på mycket med (hovslagaren såklart!!) och mixtrat med Herkules fötter, vinklar osv.



Du får pröva tycker jag, fungerar det inte, ja då får du testa någonting annat! :)

2012-03-27 @ 15:42:27
URL: http://isbitarna.se



tanja deimo

ja jag måste typ binda fast stigbylgarna, vinklar dom så långt bak och då tippar jag fram i sadeln. Så binda dom så att dom inte går att röra så mycket fram och tillbaka :)

2012-03-27 @ 17:30:17
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Cia

vi hade så på en häst ett tag och på han märktes de ingenting! visst kan de va lite ovant de första dagarna men de bruka inte bli nån större förändring :)

2012-03-27 @ 17:30:30
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/



Sessan

Ja jag skulle vilja påstå att vi har riktig vår :)

Så himla skönt tycker jag, vi var på cykeltur igår & det var sååå skönt.



Hoppas skoningen går bra.

2012-03-27 @ 17:42:52
URL: http://impalaa.blogg.se/



Erika

sv:

Haha, jag hoppas de blir godkänt på mötet imorgon. ;D

Har prov smakat o de är godkänt av mig.

Blev kanon.



Vågade inte pröva något nytt recept så körde på samma jag gjort flera gånger hemma tidigare. :)



Får göra något annat till hösten sen när vi har stallmöte igen. :)



Precis

Han Star ponnyn som var med i säsong 2 var de väl hade väl ont i ryggen ?

Då tittade dom ju upp honom, men hur de sen gick för dom vet jag inte. :S



Och jag kan tänka mig Musse stannar så där för att han vill säga något.

han kanske har ont i rygg eller så.

men svårt o veta hur de tänker, och varför de inte bara låter han strunta i att hoppa osv.

2012-03-27 @ 18:48:03
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Alexandra

Sv: De bodde på samma gata i Bergeforsen :)

I Härnösand bodde han på Volontärvägen

2012-03-27 @ 18:58:06
URL: http://barefootangel.blogg.se/



Frida

Svar: Det hoppas jag med, Guffi verkar ju göra det iallafall, jag har inte hunnit vara där så mycket än :)

2012-03-27 @ 19:29:32
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Hoppas det går bra, att mixtra kan ju förändra saker, men man vet ju aldrig om man inte provar heller.

2012-03-27 @ 20:32:00
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Jennifer

Att dom slår i är ju en tydan på att överrullningen inte stämmer in taktmässigt och det brukar ju vara att tån är för långa. Brukar märkas på vissa hästar att dom inte slår i just efter ny skoning men när det börjar bli dags för nästa då slår dom i igen.



Som det ser ut på den skon du visar så gör väl den att överrullningen går lite snabbare eftersom det inte finns någon "tå" på skon.

Samma som jag har på mina hästar då dom är barfota så gör jag en "rundning" fram på hoven fast är ju lite mer för att dom inte ska brytas upp och spricka.

Men har man tex en fång häst så brukar man runda av ändå mer i tån för att få en lättare överrullning som då underlättar med smärtan i fötterna. =)

2012-03-27 @ 20:45:01
URL: http://jennifher.cybersite.nu/



Jennifer

Jo det jag menade var ju det att jag kan förstå ide´n med just den skoformen då det nog kan hjälpa en del. Men som du säger det krävs väl lite från henne också att hon lär sig arbeta rätt med baken osv.



Haha, ja du Chanel har tappat så in i helvete nu så jag tycker inte hon borde han något kvar efter allt jag borstat bort. Men är hur mycket som hellst kvar men hon har ju dock blivit mycket mycket mörkare där pälsen har lossnat som mest =) Men det är spännande, Silver har också börjat släppa lite smått och jag har ju inte fått sett någon utav dom i riktig sommarpäls ännu så det ser jag verkligen fram emot ;)

2012-03-27 @ 21:17:55
URL: http://jennifher.cybersite.nu/



Jossan

Sv: Så dom inte ska bli slöa under pälsfällningen :) Sen har vi inte det näringsrikaste höet... Det är rätt dåligt faktist. Väldigt dammigt och så.. Men men. Vi har inte så mycket och säga till om det.

Men främst är det för att dom fäller pälsen. :)

2012-03-27 @ 21:32:21
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Saga

Ang. Sadel, jag red i den igår för min tränare som också är ägare till "min" häst. Hon tyckte att jag fick mycket bättre sits än vanligt i den(Jag har haft stora bekymmer med att sitta rätt), och jag tyckte den var helt okej att rida i, bekväm! Haha

Padden som låg under är bara en vanlig skumpad, och den hade jag för att den "tillhör" sadeln, då det är min kompis sadel som jag bara lånade för att kolla om det var något för min Eddie.

Den är lång, det var en 17", just nu har jag nästan genomfört ett köp av en i samma modell fast 16" med både svart och vitt koppjärn som medföljer, så det ska nog bli bra denna gången! x)

2012-03-27 @ 21:34:26
URL: http://updatemyicehorse.blogg.se/



maria

det är väldigt vanligt med tåriktning på dressyrhästar, det finns en sko som heter rollover som underlättar överrullningen. antingen kan man ha en sån de är rundade i tån eller så bankar hovis till skon så det blir runt och såklart tar man av tån så mycket som det behövs.

2012-03-27 @ 21:42:57



Jennifer

Av dom bilder jag sett på henne tidigare så ser hon ut att bli lik summa i färg till sommaren =) Lite så där "rävröd" eller "rådjursröd" som man brukar säga =) Jag hoppas ju det då jag har en liten Summa kopia här hemma dådå ;)

2012-03-27 @ 22:03:37
URL: http://jennifher.cybersite.nu/



Bonnie

En häst i förra stallet hade bakvända skor pga strålbenshälta, funkade för den. Har Royal skodd med comfortskor fram för snabbare överrullning då han kliver på sig annars.



sv: Haha när jag gick i skolan så var det ofta 4 hästar om dan så två är rätt lagom;)

Satsar ju på att ta mig upp på 12 iaf med Royal, det är ju bara han som tävlar av mina eftersom Musse är tävlingspensionerad numera.

2012-03-27 @ 22:27:36
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?