Jämför inte islandshäst med ponny "fördomar"

Genom en vän kom jag på ett diskussions ämne här som jag faktiskt läste mycket om igår (Haha inte för att hon har fördomar mot islandshästen). Fördomar om Islandshästar finns det gott om där ute. Jag fann många länkar med en massa grinpellar.

- För tunga och för långa ryttare som rider på våra stackars små islandshästar, tänk en vuxen på en c-ponny! Folk jämför dessa hästar med C-ponnier vilket är helt fel i mina ögon, det går inte att jämföra en islandshäst med en liten c-ponny. Islandshästen är avlad och byggd för större tyngder, de har kraftigare benstomme och är en LITEN häst. Islandshästen är ingen ponny vilket många verkar missuppfatta? Hade den däremot varit en liten ponny med ungefär samma uppbyggnad som en annan ras så kanske man kunde börja fundera på olika framtida skador mm, men nu är det en liten häst vi pratar om med goda förutsättningar för detta. 

Tänk Fifa skulle vara B- ponny i ponnykategorin vilket är för barn- men henne kan jag rida lätt som en plätt! Fast o andra sidan ryggen var ju helt paj! Shit :O Det är sant ändå, vi har haft fel hela tiden hörrni!   ;) 

Detta fann jag på nätet:

Helen Blom är huvudlärare på Hippologutbildningen på strömsholm för islandshäst, domare och landslagsryttare och hon säger såhär:

” Islandshästen har genom ett naturligt urval blivit en stark liten häst med kraftig benstomme, dom senaste åren har islandshästen också blivit allt större och det är inte längre ovanligt med en häst med en mankhöjd på 145cm. Den har kraftiga knän och kotor och är kompakt med en kort rygg vilket gör den starkare än en större häst med lång rygg och längre ben. om våra hästar utsattes för för stora påfrestningar skulle våra hästar ha problem med ryggen och kotorna men det har vi inte.”

Om nu islandshästen vore för liten och klarade inte av tyngden eller längden på ryttaren, hur kommer det då sig att den kan jobba så pass bra som den gör och kommer upp i de höga klasserna? Ja menar om det vore så farligt hur kan det då komma sig med alla de hästar som har klarat sig undan skador? Att ens fördomarna fortsätter?

Jobadoba :) Kan inte folk lägga ner jämförelsen och tårarna? En människa som är dvärg är väl inte barn hela sitt liv? Han är lika vuxen som en man i 1,90 längd. 
                                                                              



Linda






Kommentarer
Alexandra

Håller med om det där..

Jag är så sjukt trött på att folk säger att jag har en ponny.. x(

2012-01-04 @ 21:53:49
URL: http://alexaka.blogg.se/



Erika

Precis, dom är ju för tusan avlade för o bära betydligt mer vikt.



Suck, att folk aldrig lär sig.

Jag red en B-ponny (islandshäst) för flera år sedan.

Kände mig jätte stor på henne, o hemskt kändes de o känna sig så stor.



Men hon klarade de utan några som helst problem. :)

2012-01-04 @ 22:00:02
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Filippa

svar: Besökaren blir medlem på sidan genom att skapa ett konto där. Det har alltså inget att göra med om hur många läsare du har.

Det har inte heller något med bloglovin att göra utan det är en hemsida man blir medlem på :)

2012-01-04 @ 22:08:32
URL: http://tennisryttarna.blogg.se/



Sofie

Bra skrivet!



Svar igen: De sålde sådana i sin webbshop: http://silverline-butik.se/glitter-curve-p-160-c-163.aspx men för 200 kronor. Fast det kan det i och för sig vara värt :) Jag tyckte att de var lite stora (på Glói, har cob, som ändå har rätt bred panna) så om Fifa har väldigt smalt huvud kanske du ska testa ponny?

2012-01-04 @ 22:08:53
URL: http://toltaren.blogg.se/



Jessica

Sv: Ja, man blir medlem och slänger upp lite annonser på bloggen som dina besöae ska klicka på, så vipps på man pengar på kontot som sedan betalas ut när det når upp till 500 kr, busenkelt! :)

2012-01-04 @ 22:24:12
URL: http://ungdressyr.blogg.se/



Nelly

Sv; Nej det behövs inte. Bara inte ponnyn som ska starta är högre än 130cm.

Mitt russ som har guldbelönade och riktigt framgångsrika russtravare bakomsig växte över och får inte tävla :(



Det borde finnas bilder.. kan se om jag hittar några :)



Japp jag kör varmblodstravare också, fast kör mest kallblodstravare och ponny.

2012-01-04 @ 22:24:19
URL: http://njidon.blogg.se/



Jessica

Sv: Om du klickar på annonserna som är i detta inlägget så kommer du till en super bra sida där man kan tjäna pengar! ;) Dina läsare måste bli medlemmar för att det ska bli pengar, haha! :D Sedan så finns det annonser som är endast för klick också, men för dem får man inte lika mycket pengar, haha! ;)

2012-01-04 @ 22:35:22
URL: http://ungdressyr.blogg.se/



Sanna

Jo, visst blir man trött på alla fördomar mot islandshästar! Men en sak tycker jag är lite spännande, i islandsvärlden finns det en del fördomar mot "vanliga hästar" också....



Jag brukar kalla Dimma för min ponny, bara för att. Ibland leker vi ponnyekipage också, typ som när vi var och red dressyrclearround. :-)

2012-01-04 @ 22:53:23
URL: http://sannasant.blogg.se/



Sofie

Sv: Haha, nej, faktiskt inte alls :) Han är född fux - därav namnet Glói. Blev sedan vindótt, typ som Fifa, för att sedan gå mer åt det apelkastade hållet och nu på senare år är han helt vit :) Förra sommarn upptäckte jag dock att han börjat få "fux-fräknar" på hela kroppen och jättemycket i ansiktet, så helt fel är det ju inte med flugskimmel :)

2012-01-04 @ 22:55:03
URL: http://toltaren.blogg.se/



Erika

SV:

Så rider jag Raski nu oxå. :)

Tjoar och har mig, så att jag nästan skäms.

Och försöker ha drag hjälp, för att få henne o gå på framåt.



Tänkte hon skulle vila nu i tre dagar.

Men tror jag väljer o rida henne på fredag oxå.

Sen låter henne vila två dagar i stället.



Rider med långa tyglar för de mesta.

Eftersom hon har rätt kass bjudning.

Så försöker jag att rida på framåt, med långa tyglar så jag inte tar i henne eller så. :)



Men ska rida på ett tag nu o se hur det blir.

Om jag märker någon förändring, eller om det fortsätter så här.



Fortsätter de så här, går jag nog över till o blöta höet.

Men låter henne få en chans ett par veckor till.



2012-01-04 @ 22:59:06
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Sanna

SV: 1 maj ungefär är det beräknat.

2012-01-04 @ 23:03:02
URL: http://sannasant.blogg.se/



Bonnie

sv: Hon var underbar <3 Har önskat många gånger att Musse skulle vara ett sto...



Den lilla damen springer just nu på travet i proffsträning och verkar rätt så lovande så det beror ju på lite hur länge hon blir kvar som travhäst.

2012-01-04 @ 23:18:43
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Jessica

Sv: Ja, i och med att jag har "tagit" länkarna till annonserna från mitt egna konto som jag har där! :D

2012-01-04 @ 23:20:28
URL: http://ungdressyr.blogg.se/



Mikaela

SV: Nej det var inte otrevligt men "nära" vänner till familjen. Som vet exakt vad som hänt mm. De frågade eftersom jag sagt att jag har planer på att tävla Glaesir ingen..



2012-01-04 @ 23:32:57
URL: http://svippostina.blogg.se/



Sanna

Jag har mailat dig. Hoppas att det kom fram.. först sa den att det inte gick att maila, och sen ser det ut som mailet är skickat tre gånger...

2012-01-04 @ 23:36:03
URL: http://sannasant.blogg.se/



Sofie

Sv: Ja, det skulle jag faktiskt kunna göra, bra idé :D

2012-01-04 @ 23:38:26
URL: http://toltaren.blogg.se/



elinor

det är väldigt tröttsamt med alla diskussioner om detta, eller när dom säger att det är så jäkla lätt att rida isis jämfört med vanliga tregångare. Aha så du bor i sundsvall är inte det nära timrå? jag tänkte nog åka dit och tävla igen och det voreju kul att ses :) Tack så mycket visst är han :) ja satt och drömde mig bort lite och tänkte på hur kul det ka bli när tävlingssäsongen drar igång igen :) jo då det rullar på jag försöker göra så mkt som möjligt ta hand om mig själv och tänka på annat och jag känner mig rätt glad just nu :) vi har inte haft kontakt sen i oktober och sen ringde han plötsligt igår, han var trevlig och ville bara prata och unrade hur det var och ville att vi skulle vara sams och så, sen frågade han varför jag inte hört av mig och vart jag tagit vägen, man bara men ehh du gjorde slut you remember?? klart det kändes skönt att han hörde av sig och att prata lite, men samtidigt skit jobbigt för man blir ju påmind igen och såren rivs upp igen. Sen klagade han på att jag skrivit saker på nätet, han sa jag har läst eller ehh hört vad du skrivit, jag bara ja men jag var arg på dig och jag står för det och tycker det fortfarande det var min version av det hela. Klart han har vart en underbar kille också och jag älskade honom över allt anat annars skulle jag inte slösat 4 år på han, men sista tiden var han verkligen dum han kunde skött det hela lite snyggare och det tar skit hårt när man älskar någon som plötsligt inte vill ha en längre och då beter sig illa mot en och sen gör slut.

2012-01-04 @ 23:51:34



elinor

det roliga är att jag satt och läste igenom vår konversation igår för att se vad vi verkligen skrev på min blogg så jag tänkte på dig också :P, men jag tycker det var rätt bra skrivet och syftet med att jag hade det publicerat var ju att han skulle se vad jag tyckte liksom :P

2012-01-04 @ 23:56:09



Josefine

Gud va jag beundras alla er som kan skriva så sakligt om sånna här saker! Jag blir bara så rasande på folk som har fördommar att jag bara kan skälla på dom. Men skälla på dom vill jag inte heller så jag håller tyst ist för annars kommer det bara ut massa fula ord ur munnen på mej. Haha!



Sv: Oj va jobbigt! :O Gud ju mer jag läser på andras bloggar desto mer lycklig blir jag över mina 5 år med häst utan några större skador. Det jag varit med om är att min ena häst trampade på en sten så att han blev halt i några dagar sen blev det inget mer. Sen har jag varit med om att samma häst fick kolik oxå men jag hade sån tur att jag var ute i hagen och mockade då och såg tecknena på engång, så jag kunde ta in honom och börja gå med honom och ca 2 timmar senare så var det borta och kom inte till baka efter det.

Har oxå varit med om några spark skador oxå men inget som någonsin behövts sy eller resulterat till att hästen varit halt en längre tid.

2012-01-04 @ 23:59:20
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Agnetha

Pja ... Helene blom skjuter ju sig själv lite i foten tycker jag. Skador på kotor och rygg blir allt vanligare tycker jag. Liksom att hästarna blir lättare/smäckrare och ryttarna (som

Övriga i samhället) bara blir tyngre.

2012-01-05 @ 07:11:35
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Sessan

Tack :) Typ första gången som hon kommit fram när man varit ute så man fått lite fina bilder på henne.

2012-01-05 @ 07:57:37
URL: http://impalaa.blogg.se/



agnetha

Sv: haha , kan tänka mig att ni bråkar om datorn. här hemma är de mest bara jag som använder datorn. Maken sitter vi den på jobbet så han är rätt less. ;-) tur för mig??



jag förstår hur du menar angående stamtavla och lättare försäljning. det finns såklart en poäng, många köper ju häst på just stammen. Så vill man säkra lite så ska man ju välja något "populärt".



Alltså det är helt fantastiskt att vara gravid. i början när det inte känns annat än att man är trött/illamåendee är det ju bara slitligt men sen... det är faktsikt underbart -också. ;-)

En sak kan jag då lova dig att det finns inget att vara rädd för när det kommer till att föda. jag var också nerövs. Det känns helt overkligt när man står "utanför" och tittar på, jag tittade på typ förlossnigns-TV och tänkte:" shit,ska det bli så där??" , men när man väl är där själv är det bara naturligt. så var det för MIG iofs, men kroppen är gjord för att föda. Hur otroligt det än låter. :-) jag skulle vilja jobba som förlossningscoach. tyckte det var urhäftigt att föda .. ;-) .

2012-01-05 @ 08:29:28
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Nelly

Sv; Ja klbtravare är verkligen en underbar ras :D Vad var det för någon du hade?

Japp hon är min, just nu bara rids hon. Hon slutade tävla i trav i Juli 2011 och ska betäckas till våren :) Men så länge ska vi kämpa lite med ridningen och kanske komma ut på någon klubbtävling ;)

2012-01-05 @ 10:19:06
URL: http://njidon.blogg.se/



Ida

Jag tror egentligen inte islänningarna är mer viktbärande än en vanlig ponny som är byggd på samma sätt. Islandshästarna har oftast kraftiga ben, bred rygg, bred bog osv medans ponnyerna är smäckrare. Smala ben, smala över rygg och bog.



Så jag tror att vi är inte ute och cyklar när vi säger att våra islandshästar orkar, men samtidigt tycker jag man ska ha lite sunt förnuft när man rider islandshästar också. Väger man 100kg tycker inte jag det hör hemma på någon hästs rygg, varesig det är en c-ponny eller ett halvblod på 165.



2012-01-05 @ 10:27:11



Lina Jonsson

Fin blogg ! :D

2012-01-05 @ 12:02:31
URL: http://ryttareochhast.blogg.se/



Nina Liljedahl

Jag måste bara få tillägga att många ponnyraser också är väldigt viktbärande :)

Jag har alltid ridit ponny, jag tycker att det är alldeles för högt med "hästar".

Dessutom gillar jag ponnyutseendet och där är ju islandshästen och ponnyraserna ganska lika (där kom vi till det där med hur hästar ser ut igen...).



Däremot har jag aldrig förut kät mig särskilt dragen till islandshästen som ras, jag har hela tiden trott att det är alldeles för svårt med gångarterna. Jag har tänkt att det där är inget som jag skulle klara av. Jag har liksom fullt sjå med tre gångarter ;)



Men nu när vi har en islandshäst i familjen, som jag dock inte ridit ännu, så blir jag ju mer och mer nyfiken och skulle verkligen vilja lära mig att rida islandshäst också.

2012-01-05 @ 12:54:46
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Bonnie

sv: Hon tränas av Morgan Ivarsson på färjestad just nu, men ägs fortfarande av uppfödaren som även hade Majsan i träning.

http://teamkarlsson.blogg.se/2011/september/majsans-bebis.html

2012-01-05 @ 13:11:11
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Frida

Bra skrivet, speciellt liknelsen på slutet :p Dessutom var det ju vikingarna som red islandshästarna först, och det var ju inte små herrar direkt.

2012-01-05 @ 16:04:48
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Sofia

Hehe, hej igen! Det var ett tag sen jag kommenterade, men är fortfarande en trogen läsare :) Jag läste någonstans att hästar kan bära upp till 20 % av sin egen kroppsvikt utan bekymmer, vid 25 - 30 % av sin kroppsvikt började det gå utför och dem fick ont i ryggen osv. Säkert många som tänker att man inte kan räkna så eftersom, hallå, en del hästar har ju smala ben och andra grova ben osv, men grova ben väger ju mer än smala ben så egentligen borde det stämma ganska fint. En normalstor islandshäst säger vi väger 400 kg och ska då utan problem kunna bära 80 kg, men kommer man upp till 100kg så kanske man bara ska rida en kort tur? Sen att islandshästen har kortare rygg och således trampar in bakbenen längre in under magen och på så sätt tar upp mer tyngd på bakbenen gör ju att islandshästen är mer viktbärande än ett vanligt halvblod som har lång rygg och inte alls tar upp samma vikt på bakbenen "naturligt". Sen naturligtvis så kan ett halvblod bära mer än en islandshäst, men om man ser till deras egna vikt/storlek osv :) Förlåt för lite småflummigt inlägg.. :)

2012-01-05 @ 16:50:16
URL: http://sofiaolssons.wordpress.com



Jenny

Bra inlägg, det är så otroligt tjatigt med alla de som tror att islandshästarna är likvärdiga med, säg, en Welshponny, det går ju verkligen inte att jämföra :S

2012-01-05 @ 21:00:56
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?