Såhär gick återbesöket..

Helt slut, jag orkar inte hålla ögonen öppna, måste vila känner jag. Skall dock uppdatera er om veterinärbesöket. Inte så mycket nytt att säga faktiskt. Det där med hälta vill veterinären utesluta, det här handlar mer om icke styrka. Hon travade på fint emellanåt i longeringen tyckte vet men det var väldigt ryckigt och knackigt för det mesta.

Höftrotation trodde veterinären också att hon hade, en häst som spänner muskeln kan liksom tippa över till ena sidan och gå snett och då kan en höftrotation bli till, inget allvarligt vad jag förstod det som, utan det Fifa verkar behöva som mest är att stärka upp sin kropp och speciellt på högersidan.

Hade det förbättrats? Inget jag själv såg eller tyckte men enligt veterinären lyfte hon höger fram bättre och verkade heller inte ha ont i högerbog längre. Så det blev ingen behandling i där iaf. Tummen upp. Fast hon har helt klart besvärligt med högerbak, väldigt svag.



Tänderna raspades, helt och fint hoppas jag. En annan har ju blivit så misstänksam på alla människor som utför olika tjänster inom hästvärlden, har träffat på alltför mycket oseriöst folk och man önskar en kunde varna för dessa i bloggen men det vore väl kanske onödigt, vill inte starta konflikt, aja nu kom jag utanför ämnet.

Ang tänderna så skulle de fortfarande vara vassa innan han (inte veterinären) började raspa och ska man lyssna till denna karl som raspade tänderna så:
Fifa har en liten svårare mun för att få ett bett att anpassa sig då hon har hiskeligt mycket med tandkött i munnen- vilket jag såg själv, bara köttslamsa ne men... När då bettet kommer in i munnen "trycker/lägger" det tandköttet mot tänderna, är tänderna då vassa så blir det en självklarhet att tandköttet skaver hela tiden och hästen lägger sig på bettet.

För att komma till punkt med Fifas tandkött så skulle ett tredelat, tvådelar (delat överhuvudtaget) kunna vara besvärligt för hennes mun då tandköttet riskerar att fastna mellan alla (ringar, hål o.s.v) samt att bettets skarpaste punkt, där det delar sig, blir skarpt in på hennes tandkött, lanen.

Ett helt rakt bett blir inte lika skarpt mot lanen som det delade eftersom den först och främst inte har några hål/ringar och sedan har en mer utjämn tryckpunkt. Detta låter lite skumt och jag fattade inte heller allt han sa själv.. man skall ta allt med en nypa salt det har jag verkligen lärt mig. Dock trodde han att ett novabett skulle vara det skonsammaste och skönaste för Fifas mun MEN det är individuellt från häst till häst vad det trivs med att ha i munnen- det köpte jag iaf! Han verkade nästan emot de flesta delade bett men som sagt han sa att allt är ju individuellt. Ja det var hans teori i alla fall..



Nu är det ju så att jag faktiskt tänkt skaffa mig ett novabett ändå, så jag for till Hööks och köpte det där svindyra lilla ömtåliga bettet som tydligen bara höll i tre månader enligt personal, låter ju jäkligt billit i längden, NOT.

                  

Ne jag vet inte alls vad jag ska tro eller lyssna på, visst det där med att tandköttet kanske kilas fast med alla hål och ringar i bettet på en häst med väldigt mycket tandkött som Fifa, men jag har faktiskt ingen aning och jag börjar bli lite trött på alla dessa män och kvinnor (speciellt män) som är hovslagare, kiropraktorer, tandläkare, veterinärer o.s.v som står starkt fast vid sin åsikt och säger att DET HÄR ÄR RÄTT och det andra fel, och alla tio olika hovslagare säger olika saker, vem sjutton ska man lyssna på? Jag känner att jag har tappat lite intresse och mitt stora öra för att lyssna på allt faktiskt..

Behandling: Fifa fick shockwave behandling på samma ställe bak på högersida rumpa samt ländryggen. Sedan lite mjukgörande medel i dessa muskler. Fick även lite mer stretchtips men då får jag själv dra i benen fast på ett lite annorlundare sätt än vad man lärde sig förut..

Träningen blir roligare. Jag får tömköra henne i trav och galopp. Jag får även rida henne lite lättare ridturer rakt fram med inslag av trav och galopp här också. Fast jag blir nervös, jag behöver verkligen få åka till en tränare, speciellt med tömkörningen för jag är verkligen sämst där. Jag måste få någon som skriker och pekar fingert haha, ne men seriöst man blir hemmablind och det blir ju inte lättare för att man inte har någon kunskap. Skall ta och ringa en instruktör imorgon.

Vad tror jag? Ja är tänderna bra nu så tror jag det kommer göra en jäkla stor skillnad faktiskt, jag hoppas i alla fall. Sedan tror jag Fifa kommer få bättre inställning nu när vi kan variera träningen lite mera. Fast för att vi skall kunna komma framåt behöver jag faktiskt professionell hjälp!

Mitt råd till er: Skaffa en frisk häst, det är sååå mycket billigare i längden ^^

                                                                En lagomt drogad Fifa:



                                                                               Linda





Kommentarer
Nina Liljedahl

Det där med tandköttet och ledade bett lät ju lite mystiskt, tycker jag. Tandköttet sitter ju inte i mitten av munnen utan i käken. Hur ska tandköttet kunna hamna i mitten av bettet?



För övrigt var det ju jätteroligt att ni får öka på träningen och att du t o m får rida. Då är det ju mycket lättare att variera sig med olika saker.



När ska du tillbaka nästa gång då?

2012-02-29 @ 16:17:16
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Alexandra

Jag tycker också att det där med tanköttet och delat bett lät märkligt. Menar han inte ett bett med rörliga ringar då? det låter mer troligt.

Hoppas det blir bättre nu iaf.

2012-02-29 @ 17:15:09
URL: http://barefootangel.blogg.se/



Titti

Vi kör med Bombers bett med lock up vilket funkar bra på Baldur.

2012-02-29 @ 19:05:42
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



Agnetha

Fy det låter inget roligt det där med munnen och det låter ju som nåt som hon får leva med? Du kanske ska prova bettlöst också. Och nosa lite på den akademiska världen. där använder man ju bara bettlöst under större delen av utbildningen och sätter ju bett i munnen först när man vill "stila till halsen/nacken".



vad roligt att hon inte är halt och att ni kan öka på träningen! :-) kul med lite ridturer och sånt, det gillar hon säkert.



Ja, du... det kan ju tänkas att Fifa blir svårsåld i framtiden med den sjukdomshistorien. hon försviner ju inte i mängden heller med det där utseentdet. ;-)

Tycker du är fantastiskt duktig och tålmodig som kämpar på. Tänk förra veterinären som nästan tänkte dömma ut henne! :-o och tänk vilka följder det kunde fått om du inte var så uppmärksam på henne?! usch och fy. Nä, du ska ha en guldmedalj! Fifa med för sin tapperhet!



kram!

2012-02-29 @ 19:42:46
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Aw.. Lillan!

Novabettet kan ju skava om man jämför det med ett vanligt metallbett. Metallbettet glider ju mycket bättre mot tandköttet osv. Men novabettet är ju bra det också!



Jag hade nog velat ha ett rakt vanligt metallbett, typ som det som du har på bilden eller ett happy tongue (som tyvärr inte är billigt det heller). Fast det kan ju vara skönt att prova det först och se vad hon tycker om det :)

2012-02-29 @ 19:48:52
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Svar: Precis, man kan inte ha allt. Men det blir nog bra att variera novabettet och det raka metallbettet! :) Provade stretcha Funi idag, morotstricket, han var sååå duktig, var nästan påväg att lägga sig när han sträckte sig efter moroten, haha :)

2012-02-29 @ 20:13:58
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Erika

Men skönt att de inte blivit värre. :D

De kommer säkert gå åt rätt håll ska du se.



Angående bett så är de minsann inte lätt.

Har funderat på nova bett till Raski då hon blivit lite vill inte söka sig till bettet.



De hon idag går bäst på är tredelat med rörliga ringar + bett skivor.

de gick hon sämst på när jag red in henne.



Går skapligt bra på rakt.



Tredelat med fasta bettringar har jag inte ridit på jag vet inte hur länge faktiskt.

men ska pröva de igen.



Men ett nova bett vill jag pröva på Raski så funderar på o köpa ett o se vad hon säger om de. :)



Men dom ska man väl byta ut efter en tid har jag för mig jag läste någon stannas.

Men hur länge vet jag inte. :/

2012-02-29 @ 20:15:55
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Sessan

Vad kostar ett sådant bett som du köpte. Tråkigt om det nu bara håller i 3 månader som de sa.

2012-02-29 @ 20:35:50
URL: http://impalaa.blogg.se/



Bonnie

Det där med tandköttet och ledade bett lät ju lite mysko, ff om nu leden ska kunna klämma. På ett tvådelat så sitter ju leden mitt på tungan... Men skönt att du får börja jobba henne mera nu!

2012-02-29 @ 21:54:24
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Jossan

Va kul att det går fram åt iaf!



Älskar verkligen att läsa din blogg förästen! Du lyckas alltid lägga in lite humor! Haha! :D

2012-02-29 @ 23:17:53
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Sara

Prova med ett Bomberbett lock-up....det är tvådelat men ställer sig inte rakt upp i gommen eftersom det låses och blir som ett oledat bett. Jag kommer aldrig använda några andra bett än Bomber bett, de är suveränt bra! Dyra javisst, men om hästen gillar dem så lönar sig det i längden...Lycka till nu!

2012-03-01 @ 09:56:21



malin

BOMBER LOCK UP!!!

De låser sig så de inte kan trycka upp i gommen, i och för sig e de ganska dyra men de håller länge och alla hästar jag har ridit älskar de!!!

2012-03-01 @ 10:27:36
URL: http://malinsjolander.com



Ingela

Man ska ALLTID ta sånt med en nypa salt. Känna efter hur hästen trivs osv. Sonic grejar rätt mycket med munnen, tigger osv. När han gör så rör han på tungan så bettet skramlar oavbrutet (vilket förstör hans tänder, dessutom tuggar han på det) eller så stoppar han ner tungspetsen i vänster mungipa och glider med tungan mot gomtaket (så gör han när han tigger) men samtidigt klarar han inte enbart av att gå på rakt eftersom han gärna suger fast i det. Så jag varierar ofta =) Syntetbett är bara att glömma, de slaktar han på fem min…



Skönt att det ändå har blivit bättre! Då kommet hon att bli bra, med tanke på vad vet sa, men det kommer ta tid… Tycker att du kämpar på oerhört bra =)

2012-03-01 @ 15:01:49
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Jessica

Hittade din blogg via Evelina (saintinhell).

Jag har haft mitt Nova-bett sen förra sommaren och det har minsann inte blivit några repor ens, är tänderna kollade så brukar det inte vara några problem :) Dock har jag en hopptränare vars Nova brast på tävling fyy! så det gäller att kolla igenom det efter varje ridpass :)

2012-03-02 @ 07:41:28
URL: http://www.nattstad.se/frökenbrunett



Agnes - Hästfantast

Min foderhäst går just nu på ett vanligt tredelat bett och det funkar bra, men jag skulle precis som du vilja testa rakt bett (gärna med fasta ringar) och novabett och se om det funkar ännu bättre och för att använda som variation. Men ett rakt metallbett låter ju mer ekonomiskt om man säger så :)

2012-03-02 @ 18:57:42
URL: http://hastfantast.blogspot.com




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?