Tvång på isländsk namn - vad tycker du?

Visste ni att det är "tvång" att döpa sin islandshäst här i Sverige till något isländskt namn. Gör man inte det så får inte hästen registreras i landet. Jag tycker förstås att det är väldigt charmigt med de isländska namnen, döper man sin svenska islandshäst till något annat än isländskt försvinner hela grejen tycker jag. Man får väl göra som man vill, eller? Nej, det får man inte utan du får skicka in ditt namnförslag (samt gårdsnamnet) till SIF och där de avgör om namnet godkänns eller ej.

Vad tycker du om denna regel?

Helt ärligt så tycker jag regeln är bra, som jag skrev tidigare så försvinner hela grejen om man döper sin islandshäst till Pelle, Miss beauty eller annat "trams" jag tycker man skall bevara den där isländska charmen och värmen. Samma med regeln: har en häst exporterats ut från Island får den aldrig komma tillbaka igen, hur friska och rena islandshästar får man inte på Island med den regeln? Tummen upp!


                                                                         Linda






Kommentarer
Q med ridtravare i fokus!

sv:Nu var jag ju så dum att jag började med taket när gubben inte var hemma =P .Han kom ju hem sen så jag fick hjälp då så det blev klart.Han anser dock att jag måste få göra mina misstag för jag blir inte direkt lätt att tass med när han i all välmening talar om för mig att jag bör låta bli haha.. han känner mig väl den mannen xD



Vår producent har haft samma problem.Han berättade för ett tag sedan om en som köpte 3 ton hö och sedan när han frågade lite fint vart betalningen tagit vägen sa köparen att höet var så dåligt att han eldat upp det =O vilket inte kunde vara sant eftersom min producent alltid tar hygienanalys på grovfodret vilket han också påtalade och att alla andra kunder var nöjda.Han fick också höra att det inte var första gången just dessa människor inte betalt sina fakturor för foder och skyllt på samma sak men de gick ju bet här den här gången pga hygienanalysen som visade något helt annat än vad kunden sa.Var ju bara för dem att hosta upp pengarna.Men det finns så fult folk så det förslår =O Och då är ändå vår producent hygglig och kan tänka sig både delbetalning osv i efterhand och även kvalitets garanti och kör hem till folk.Jag kan inte låta bli att bli förbannad över att folk utnyttjar både hans vänlighet och all den tid han faktiskt lägger ner.



Nej det är inte min naturliga hårfärg=P jag är brunett egentligen .

mvh/Q

2012-02-28 @ 12:57:02
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Sessan

Så fint namn hon har om man översätter det.

2012-02-28 @ 16:11:38
URL: http://impalaa.blogg.se/



Elin- Northern Showhorses

SV: jo men precis =) Jo det kan man ju göra men själva hängaren som är special gjord så man lätt ska kunna reglera om "bommvidden" eller vad man ska säga =) Men det går ju säkert att fixa själv också :)

2012-02-28 @ 16:39:45
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/



elinor

det är jätte bra tycker jag, skulle inte vilja se islandshästar som har engelska namn, snyggt med golden starlight tex :P haha, en islandshäst är en islandshäst liksom

2012-02-28 @ 17:14:26
URL: http://engelstoft.se



NIna L

Förut innan vi blev med islandshäst tyckte jag nog att islandshästnamnen var ganska fula, faktiskt. Men nu när jag läser några islandsbloggar har jag definitivt ändrat mig. Såklart ska islandshästar ha isländska namn!! Däremot kanske man förkortar något långt namn och ersätter det med ett smeknamn, såsom man gör med andra djur och även människor.

Däremot kan det ju vara svårt att hitta 'rätt' namn till sitt föl när man inte kan språket. Visst finns det namnlistor men man blir i alla fall begränsad när man inte talar isländska.

2012-02-28 @ 17:40:57
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Finns rötägg överallt tydligen =/ Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag resonerade som vissa människor gör .



Föresten.Dina inlägg med pratbubblor måste du fortsätta med. Jätte roliga =D

mvh/Q

2012-02-28 @ 17:53:33
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Paulina

Jag tycker det är charmigt. Dock vet jag inte riktigt hur isländskt Saga är ;)

2012-02-28 @ 18:37:07
URL: http://fotopaulina.blogg.se/



kajsa

Det visste inte jag, men nu har jag lärt mig något nytt :) Jag tycker det är bra, för då bevarar man ju somsagt den isländska charmen!

2012-02-28 @ 18:56:05
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/



Matilda [myphoto.blogg.se]

Av det lilla jag känner till om namn osv så tycker jag att den regeln är bra :) Viktigt att bevara det isländska tycker jag, sedan kan man ju kalla hästen vad man vill oavsett om den heter nåt isländskt på pappret :)



Sv: Tack! :D Jag använde en extern blixt när jag fotograferade. Min pojkvän höll upp den bakom barnen, därav silhuetterna och motljuset.

2012-02-28 @ 18:59:49
URL: http://myphoto.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Jaha! Jag har alltid tänkt Fifa, men nu måste jag lära mig att tänka fiva när jag läser :)

2012-02-28 @ 19:15:53
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Mikaela

Jag tycker också att det är en bra regel.

Fast jag tycker faktiskt att dom ska släppa på det där att dom inte får komma tillbaka. Men att det bara ska gälla hästar som är födda på island. Smittorna får dom ju ändå i och med att vi människor flyger fram och tillbaka med stallkläder.



Tänk vilken dröm att få skicka tillbaka sin pensionerade ridhäst (och framför allt dom med eksem) till Island:)



Sv: Nja inte jättes självklart. Jag kan ju fortfarande ringa min kollegor gratis via vår internet-telefon. Vi har någon telefonpolicy och jag är förtillfället underkonsult...



SV

2012-02-28 @ 20:40:50
URL: http://svippostina.blogg.se/



Josefin

Sv: Gotland är super:)



Min häst heter något så vackert som No riff raff, vilket betyder typ "inget slödder".. Tänk om russen behandlades på samma sätt som islänningarna, att dom måste ha gotländskt namn och om dom lämnar ön så får som inte komma tillbaka.. Då kanske dom hade blivit värda lite mer;)

2012-02-28 @ 21:41:12
URL: http://noriffraff.blogg.se/



Alexandra

Tycker också det är bra, det vore inge kul att köpa en islänning med ett vanligt namn..



Hihi vad kul, har funderat ett par gånger på vad ditt bloggnamn betyder.. :)

2012-02-29 @ 11:10:10
URL: http://alexaka.blogg.se/



Julia - tävling i bloggen, samarbete med CF hästshop!

Tycker nog att det är så det ska vara! Min mamma har faktiskt haft en islandshäst, kommer inte ihåg vad han hette men han kallades Filur :)

2012-02-29 @ 11:57:36
URL: http://ohjuliet.blogg.se/



Jossan

Jag tycker det är underbart med de iskänkanamnen! Älskar dom! Det blir personligt på något vis även fast det finns sjutioelva andra hästar som heter likadant. :P kanske beror på "efternamnet" men ändå :) det blir ju iallafall inte Lukas som sjutusentjutioelva andra hästar hete r;)

2012-02-29 @ 23:05:48
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Dess

bor i finland och vi får tydligen döpa våra hästar till vad vi vill, för min tränare fick 3 föl efter samma pappa för 2 år sen, och ett förra åre o de heter: astrid, alma, amadeus och edward. tyckert det skulle ha blivit mycket finare med islänskt namn elr iaf nå hästnamn o int männsko namn:(

2012-03-04 @ 18:52:36




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?