Triggerpunkter!!

Meh! Jag fann något!

Min veterinär pratar som sagt om att Fifa kan ha muskelkramp, förmodligen men en häst kan inte prata så för att kunna verkställa det verkliga problemet behöver man testa på olika behandlingar, blir det resultat av behandlingen kan man nog vara rätt så säker på att problemet är funnet, så vi är ju inte 100% säker ÄN.

Fifa skall då enligt veterinär släpa ena bakbenet, alltså släpa höger bak samtidigt som frambensrörelsen är dålig och hinner inte rulla fram och därav smäller bakhoven i framhoven därav nickandet och därav synen av "hälta". Det var veterinärens förklaring. Detta såg veterinären när jag red Fifa i ridhuset, alltså INNAN veterinären upptäckte "svullnaden" på högerbaks rumpa som veterinären tyckte var en likhet med muskelkramp.

Jag är ju så nyfiken och forskar runt lite själv, då fann jag något som heter muskelproblem och triggerpunkter.
Det står: 

"Märker man att hästen rör sig på ett annat sätt än normalt eller verkar ovillig att utföra vissa rörelser kan det vara ett tecken på smärta i musklerna. En muskel kan dra ihop sig av tryck, skador eller sjukdom. Ofta börjar det med att den bara krampar delvis men även i detta tillstånd minskar genomblödningen i muskeln. Intilliggande muskler måste då överta de förlamade musklernas arbete och blir i sin tur också överansträngda och spänningen sprider sig."

 Läser man på triggerpunkt nr 16 (det området som Fifa skall ha sin muskelkramp) står det: 

Triggerpunkt 16
Biceps famoris
Har som huvuduppgift att sträcka knä och hasled. Böjer knäleden tillsammans med semitendiosus och för benet utåt. Problem kan leda till att bakbenet släpas efter och framåtrörelsen försämras. Om hästen sänker bakdelen vid lätt tryck på punkt 16 föreligger det en muskelkramp


                       

GÅ IN HÄR och läs om triggerpunkter!

MIN TEORI:

Rumpa och rygg: Jag tycker att området där Fifa har en mer "utbuktnad, svullnad" ligger ju väldigt nära triggerpunkt nr 15 också, men beskrivningen på problemet liknar mer nr 16. Men eftersom dessa två ligger nära varandra kan ju spänningar och smärta legat på nr 15 också och Fifa har fått ryggbehandlingar under det senatse halvåret, kanske självaste ryggspänningarna är åtgärdad om hon nu haft såna? Hon ville ju egentligen inte lyfta ryggen på första veterinärbesöket om man skall lyssna på kiropraktorn. ELLER så fanns muskelkrampen från början på nr 15 och spred sig sedan till nr 16 eftersom hon har en svag rygg och KANSKE att hennes missbildning har gjort hennes rygg ömtåligare och svagare?

                                                      Nr 16 till vänster och nr 15 till höger

 
                        


Bogen: Sedan har hon ju ont i en del av höger bog också vilken en massör sa för ett år sedan när hon masserade Fifa - hon var stelare i höger bogsida. Skall man läsa om triggerpunkter vid bogen står mycket om att hästen kortar steget med framben/svårt att lyfta framben (nog för att hon gör utmärkta lyft i spansk skritt) HAH! nu kom jag på EN TILL SAK! Vid spansk skritt i rörelse har hon bara kunnat lyfta vänster fram, höger fram lyfter hon enbart i stillastående, hon vill inte lyfta höger fram i rörelse när vi tränar spansk skritt, det har jag skrivit mycket om i bloggen, kan ju vara en inlärningssak också, att varken hon eller jag fattat hur man gör i det varvet. Läser man allt detta om triggerpunkter blir jag mer och mer övertygad om att det är muskelkramp Fifa haft hela tiden. När Lina var och red Fifa i höstas tyckte hon att Fifa tog alldeles för korta steg, (detta var när Fifa började bli dålig igen och jag ville ha lite hjälp av en annan) 
- Hon måste länga steget ännu mera! Hon tar alldeles för korta steg. Sa hon. Ja jag kommer på saker allt eftersom hela hela tiden.

Sadelgjordsläget: En annan sak jag nu börjat fundera på är det där med sadeljorden, hon blir skitgrinig och hugger mot mig när jag drar åt den och hon blir grinigare och grinigare ju längre tiden går, jag har mest tänkt att detta är stohumör MEN det kan ju ha i samband med muskelproblem här också. Denna del ligger ju inte så långt ifrån bogen heller. Sadelgjordsläget är triggerpunkt nr 12. Såhär står det:

"Främre delen av muskeln för frambenet framåt och mot mitten. Den bakre delen av muskeln för frambenet mot mitten samt sträcker underarmens bindvävshinna. Besvär ger vanligen en förkortad steglängd. Hästen upprepar även felaktiga galoppfattningar. Gången blir ofta spänd och hästen visar obehag vid åtdragning av gjordar."

                                                     

Jag ska be veterinären titta på denna punkt vid återbesöket. Alltså har vi fel ang muskelkramp så är det ju bara sjukt med tanke på alla matchningar!

                                                   

                   

                      

All information med bilder har jag funnit på http://www.fjordhästbloggen.se/
                                                                          
                                                                            Linda





Kommentarer
Erika

Oj, förstod inte jätte mycket. ;)

Är alldeles för trött i huvudet, men tänk om det är så.

Att hon inte är halt då ?

utan att de är som veterinären sa, och vad gör man åt muskel kramp hos en häst ? :/



Nyfiken blev jag nu.

2012-02-13 @ 18:41:21
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Erika

SV:

Ah okej, stretchar du henne efter varje pass ? :)

Raski stretchar jag fram benen på inte efter varje pass.

Men försöker efter varje ridpass. :)



Men inte efter tömkörning, promenad eller när hon sprunigt i hagen eller sånt.

Utan försöker ha de som rutin när jag ridit, så vet jag att jag måste ta 10-15 min att stretcha, massera lite osv. :)

2012-02-13 @ 18:55:26
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Frida

Det där var spännande, stämmer verkligen in som du säger.

2012-02-13 @ 19:39:22
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Erika

sv; Får pröva de i boxen, där kan man ju backa upp henne mot ena väggen. :)



Kanske fungerar de, säkert bra för Raski oxå :)

2012-02-13 @ 20:19:28
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Elina

Det där var spännande att läsa, ska läsa mer nån kväll när jag har mer tid! :)



SV: Ja, förhoppningsvis går det lättare att sälja till våren. Nya bilder väntar jag på, så när jag fått det och kanske ett litet filmklipp så kommer jag uppdatera annonserna. :)

2012-02-13 @ 21:25:44
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



Emma Fredén

Intressant inlägg! :)

2012-02-13 @ 21:28:02
URL: http://stokbroensnaoho.blogg.se/



Alexandra

Sv; Hehe lugnt! :D Ja, det blir lätt så när man har häst har jag märkt.. haha

Beställde typ på en måndag morgon och det kom på tisdagen.. Super snabba! xD

2012-02-13 @ 21:42:49
URL: http://alexaka.blogg.se/



Jossan

Ja, jag säger då det, man lär så länge man lever! Och Gud va bra det är att läsa andras bloggar! Man lär sig såå mycket som aldrig skulle lärt sig om man inte fick samma problem själv..

2012-02-13 @ 22:15:27
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Titti

Intressant!! Måste jag läsa på om!!

2012-02-14 @ 08:58:49
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



NIna L

Och HUR kom du på att läsa på fjordhästsidan och triggerpunkter överhuvudtaget?? Jag har aldrig hört talas om dem...

Men det stämmer ju jättebra. Du ska se att ni är svaret på spåren nu :-)



SV: Jag började ju med en presentation av våra hästar, men det blev visst bara en häst......jag ska försöka ta tag i mig och presentera de andra också.

Vi har i alla fall 21 hästar, mest unghästar och ston men även några hingstar också. Jade är min ''egen'men hon har haft två föl, så ridningen har varit sporadisk de senaste tre åren. Dock borde jag verkligen sätta igång henne igen, men jag HINNER ju aldrig rida eftersom skötseln av alla hästarna tar all min ltid. Sedan är Da CApo min egen också. Han är hingst och pappa till ett av våra föl, tyvärr har jag inte hunnit rida in honom ännu....han är fyra år i år.

Alla våra hästar är new forestar förutom TYr och NOrman (som egentligen inte är vår, men han har 'blivit kvar' här...

JA du, jag förstår att det inte är lätt att få en vettig uppfattning om våra hästar ;-D



2012-02-14 @ 12:15:22
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Hanna o Goliath

9-16-22. Tack så mycket :)

Goliath har ju också en rörelsestörning kring vänster bak, uppkollad av vet. men det sitter muskulärt och vi får konstant jobba med det i ridningen. Nu är det dock dags för ET att komma ut för han känns stelare än vanlig måste jag säga. Jag ska försöka komma igång med tränandet ordentligt också och då vill jag ha honom kollad först. Tänkte jag skulle prova den där stretchingen som du gör åt sidan för det skulle säkert vara välbehövligt för min herre också! Riktigt intressanta grejer du hittar på :D

2012-02-14 @ 14:58:22
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



Agnetha

men vad spännande! Men ... vad orsakar problemen md de här punkterna då?

2012-02-15 @ 08:31:12
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?